Keresés

Részletes keresés

b_borisz_ Creative Commons License 2008.08.08 0 0 37096
gépelni nem tudok, persze: fimobban=finomabban
Előzmény: b_borisz_ (37095)
b_borisz_ Creative Commons License 2008.08.08 0 0 37095
Sweeny!

Engedd meg, hogy kifejtsem a véleményem: kicsit fimobban förmedj rá és oszd le az embereket :D, mert rosszabb esetben azt éred csak el, hogy egyszerűen nem jönnek többször kérdezni, az pedig a patkánynak a legkevésbé jó. Mindenki kezdte valahonnan, hülyének/egyértelműnek tűnő kérdései is felmerülhetnek, amikre minél gyorsabban,(tehát pl. egy fórumon keresztül) tanácsot szeretne. Nem mindenki felelőtlen, gaz, bestiális állattartó, csak azért, mert még tapasztalatlan kissé.
Mivel nekem csak fiúim vannak, hirtelen a tüzelés gyakoriságával kapcsolatos kérdésre én sem tudtam válaszolni. (Apropó, jól érzem, hogy arra még választ sem kapott kobe?)

Még egyszer, mindenki kezdte valahonnan. A jó légkör és a pati érdekében is, legyünk segítőkészek, türelmesek és toleránsak a gazdival, ahogy illik.

Minden jószándékommal,
üdv és peace,
Anna
Előzmény: Sweeney Todd (37093)
Apróhölgy Creative Commons License 2008.08.08 0 0 37094

Sweeney!

Kobe nem vette, hanem kapta. Valszeg nem előre eltervezetten :o))

A hány naposan választható el kérdésre pedig annyit, hogy tulajdonképpen nem teljesen logikátlan, végül is sokkal kevesebb ideig élnek, rövidebbek az életciklusaik, max rosszul saccolta meg, mennyivel.

Előzmény: Sweeney Todd (37093)
Sweeney Todd Creative Commons License 2008.08.08 0 0 37093

"vagy esetleg napos korban ajánlott?"

ez komoly kérdés? :O

már bocs, de tanultál biológiát? :)

nincs olyan emlős állat, akit néhány naposan el lehetne választani.

a patik egy hónapos korukig szopnak, onnantól hazavihetőek.

hímet és nőstényt nem szokás együttartani, csak pároztatás idejére.

itt minden infót megtalálsz:

http://hordeofkingrat.atw.hu/

bár szvsz nem ártott volnja vásárlás előtt tájékozódni.

Előzmény: kobe_92 (37090)
Apróhölgy Creative Commons License 2008.08.08 0 0 37092

Egyébként kérdésedre a válasz - a fiúk nem agresszívebbek, abszolút békés jószágok ezek mind, egyedül a terhes anyapatik agresszívek igazán :o)) Fiúk max boxolnak egymással, kárt nem tesznek a másikban. De igaza van Sweeney-nek, mindenképp lányt vegyél mellé, mert - és ezzel kérdésedre is válaszolok - meglehetősen nagy a kispatik születésének esélye :o)))

A különbség a fiú és lánypati között, hogy a lányok sokkal mozgékonyabbak és kevésbé lehet lelőni őket :o) Fiúk általában a nap nagyrészét alvással töltik, akár ölben, akár bárhol :o)

Sweeney Todd Creative Commons License 2008.08.08 0 0 37091

eszedbe ne jusson fiút venni! ellepnek majd a kispatik, akiknek elképesztően nehéz gazdát találni, gyakran még a tapasztalt tenyésztők nyakán is marad.

egy helyes kiscsajszit válassz mellé!

ekkora a minimum keti, amiben jól érzik magukat ketten, ennél kisebben nem érdemes tartani:

http://www.allati-fincsi.hu/index.php?module=webshop&target=view&id=1290

kobe_92 Creative Commons License 2008.08.08 0 0 37090
Köszi a tüzelés infót.

Ha esetleg mégis lenne egy társa (fiú-t szeretnék), akkor lenne pár kérdésem megint':)
Most nézelődtem és olyanokat olvastam, hogy hatalmi harc, ami komoly sérüléssel is járhat az új jövevény érkezésénél. Ettől mennyire tartsak (akármilyen össze ütközéstől)? Vagy igaz ez egyáltalán?

A fiút szereznék akkor mennyire nagy az esély a kölykökre?
A fiúról azt is hallottam, hogy agresszívabb. Mennyire?
Miben bánjak másképpen vele?

Meg még azt kérdezném, ha egészen pici patkányt szeretnék, akkor mikortól vehetnék (hány hetes korban, vagy esetleg napos korban ajánlott?)? Nem lenne ő esetleg kitéve nagyobb veszélynek, egy nagyobb patival szemben (nem bántaná a kicsit? Vagy pont ellenkezőleg? Inkább gondozná?)

Milyet válasszak akkor? Kis lányt vagy kis fiút? Vagy esetleg nagyobb, idősebb patit (hímet)?

Segítenétek, érvekkel alá támasztva, hogy melyik lenne a jobb választás a patimnak és nekem is?

Előre is kösz.
Maija Creative Commons License 2008.08.08 0 0 37089
Nekem vannak lányaim (is), de egyáltalán nem vészes dolog a tüzelés:) néhány naponta van egy ideig, olyankor "rezegtetik" a fülüket, meg ha megsimítod a hátát az egész testén mintha kis áramütés futna végig. Kicsit izgágábbak olyankor, és mivel nálam fiúk is vannak a közelben, mennének át oda:D
Előzmény: kobe_92 (37084)
Sweeney Todd Creative Commons License 2008.08.08 0 0 37088
hát, pedig a patik társas lények!
Előzmény: kobe_92 (37085)
Apróhölgy Creative Commons License 2008.08.08 0 0 37087
Mondd meg nekik, hogy több helyet nem fog foglalni az új baba, de legalább az első nem lesz olyan magányos.... vagy mondd meg, hogy szüksége van valakire és te nem tudsz vele a nap nagy részében foglalkozni.
Előzmény: kobe_92 (37085)
Apróhölgy Creative Commons License 2008.08.08 0 0 37086

Szia!

Ha lepisilt, az  nagyon jó jel, azt jelenti, hogy biztonságban érezte magát :o)) Grat!

A tüzelésről nagyon nem tudok mit mondani, mert fiaim vannak és csak kölcsöncsajok voltak, de a kölcsöncsajok nem voltak igazán agresszívek, amikor tüzeltek. Annyi volt, hogy Szimat pl kicsit ideges volt és elkezdte a parkettát kaparni, de azt nem is igazán értettem :o))

Előzmény: kobe_92 (37084)
kobe_92 Creative Commons License 2008.08.07 0 0 37085
Hello!

Hát... nem igazán örülnének otthon:(. Van két Tengeri malac (fiú és lány) egy Teknős, meg a kis pati, egy kutya. Ezért nem igazán repesnének odahaza szerintem az örömtől, ha bejelenteném még egy kisállatot. Főleg úgy hogy a családban eléggé sokan nem bírják se a teknőst se a patkányt:(. De a puhításon rajta leszek;)
Előzmény: Sweeney Todd (37083)
kobe_92 Creative Commons License 2008.08.07 0 0 37084
Hello ismét mindenkinek!

Na a tanácsokat megfogadván, ölbe vettem. Kb. egy órányi simogatás, babusgatás után enyhe meleget éreztem a hasam tájékán.Le vizelt a kislány:). Megpecsételtük első igazi találkozásunkat:).

A sajtos ötletet, javaslatot meg köszi, megfogadtam. Nagyon örült neki, csak úgy majszolta. A húst még nem próbáltam, de az is biztos sorra kerül a közel jövőben.

Még egy dolgot kérdeznék (bocs, hogy ilyen sokat kérdezek). Gondolom mivel lány ezért várható nála az, hogy tüzel. Bár nem tudom. Ha igen akkor elmondaná nekem valaki, hogy ezt, hogy kezeljem? Mikor várható. Havonta, vagy hogy? Mire számítsak? Agresszívabb lesz, ingerlékenyebb?

Köszi.
Sweeney Todd Creative Commons License 2008.08.07 0 0 37083

türelem! nyugodtan buzerál, ne sajnáld, csak így fog megszokni téged! én az első patimhoz 2 hétig alig nyúltam. sajnáltam, h remeg. aztán egy éjjel nem tudtam alugni, hajnal 3-kor fogtam, ölbevettem és egy órát barátkoztunk. onnan tól kezdve egy darabig velem járt dolgozni vállon. 2 hét múlva már rajtam töltötte a csendes pihijét szundikálva. gyorsan megszoknak, megszeretnek!

és ami még fontos, vegyél neki havert!!!!

Előzmény: kobe_92 (37073)
Apróhölgy Creative Commons License 2008.08.07 0 0 37082
Nekem is csak egyszer fordult elő Öcsisajtnál, hogy ujjastul húzta volna be... a többiek már jófejek, ők csak ráfognak kicsit és mikor érzik, hogy az a gazdi, akkor egyből nyalakodni kezdenek.. .de pl Pofi sokkal lelkesebb, ha kajáról van szó és ő a kiskanalat is megragadja és elkezdi berángatni, vele nem próbálkoznék így :oDDD
Előzmény: neverhood (37081)
neverhood Creative Commons License 2008.08.07 0 0 37081

Pedig ha tejfol es ujjrol, akkor pont meg ilyen pici koraban kell hozzaszoktatni, hogy nyalogatni kell es nem harapni  (=

Nekem legalabbis Benji sose harapta meg meg az ujjam, es mindig adtam neki valami finit rola. (mondjuk o amugy is nyalogatos anyuci kisfia =D)

Csiporival figyazni kell, eloszor a tenyerembe kell zarnom az ujjam, es finoman megmutatni. (tudod, mint a kutyaknal is, ha azt akarod, hogy megtanulja hogy kell szepen elvenni - es nem kitepni az ujjaddal egyutt -, eloszor a zart tenyeredet kell megmutatni hogy erezze a szagot, aztan szepen kinyitni es megmutatni.)

KiCsipori meg. O csak ugy megtanulta. (= O sem ahrap, illetve van, hogy rafog, de aztan rajon, hogy ooo. Tudod mikor szinte latod az arcukon a meglepettseget =DDD

Előzmény: Apróhölgy (37080)
Apróhölgy Creative Commons License 2008.08.07 0 0 37080
HEhe.. ezek szerint nem próbálkoztál még a HÚSsal :oDDD Nekem ölni tudnánat egy kis főtt/sült csirkéért :o) De a sajt, mackósajt, sőt még a tejfölt is nagyon szeretik (arra figyelj, hogy ne az ujjadról add, mert lehet, hogy a kajálás hevében az ujjadból is enne picit :o) A kiskanalat javasolnám :o) ).
Előzmény: kobe_92 (37077)
b_borisz_ Creative Commons License 2008.08.06 0 0 37079
Amiért nálunk még élnek-halnak a pateszok, az a mackó-sajt (bár azt nem olyan egyszerű kezelni, merthát tiszta ragacs lesz tőle az ember), a kenőmájas, májkrém, paprika(!) valamint a fű. Tudod, az a fajta, amit a kutyák is esznek.Hazafele mindig szedek egy marékkal és nagyon imádják.

Ha tudsz, mutass képe is :) Kíváncsi vagyok :)
Anna
Előzmény: neverhood (37078)
neverhood Creative Commons License 2008.08.06 0 0 37078
Azokat a kajakat nem is fogja rögtön elvenni, amit nap mint nap kap. Ezért kell olyanokkal probálkozni, ami "kivételes" alkalom, hogy kap. Mint ugye a sajt, de nagoyn sok pati imádja a banánt is pl. Azt is könnyen elnyammogja.
Előzmény: kobe_92 (37077)
kobe_92 Creative Commons License 2008.08.06 0 0 37077
Kösz a segítséget.

Megpróbálom akkor ezeket a kézbe vevős dolgot az ágynál ...

De a jutalom falatka az nehéz mert amint sötét van neki áll enni de addig esze ágába nincsen, és becsapni meg nem tudom:) ( lehúzom a redőnyt de nem veszi be. Csak este 8-9 körül kezd el rágcsálni amikor már tényleg "sötét" van. Addig semmilyen étel nem érdekli.) Akárhányszor adtam neki a falatkákat ( magok, gyümölcsök, tápok, a sajtot még nem próbáltam) rám se bagózik, gondolom ez a "sötét dolog" lehet az oka. Megszaglássza azt annyi. Nem akarja se elvenni se megenni, pedig jó darabig hagyom ott a kezem. Ha meg beteszem a ketrecbe, hát akkor jön az elásás, azt megrohadhat az étel.:(

De próbálkozom. Kösz a segítséget.
Majd beszámolok akkor a fejleményekről:).

Jah... kislány, nagyon kicsi. 4-5 hetes lehet maximum.
b_borisz_ Creative Commons License 2008.08.06 0 0 37076
Szia Kobe!

A potyogtatásra reagálva: azon ne lepődj meg, mert nagyon gyors az anyagcseréjük, teljesen természetes ez a folyamat!

Azt tudom ajánlani, hogy legyél türelmes vele, nem lehessen tudni, min ment keresztül korábban. Minden alkalommal, amikor a ketrecébe nyúlsz, vagy hozzá, legyen nálad valami nagyon finom kaja (pl. sajt), amit biztosan megeszik, gyorsan, könnyen, lehetőleg mg a közvetlen közeledben (így szépen lassan kialakul a pozitív megerősítés. Ha lehet, kezdetben a tapizást, gyömöszkölést szorítsd minimálisra, mert azt nehéz lehet első körben neki tolerálni.)

A felemelésről még: úgy a legjobb sztem, ha nem kizárólag a kezedben tartod, hanem kiveszed a ketrecből, leülsz az ágyra, vagy a földre, ahol nem szívódhat fel, nem bújhat be valami résbe, és engedd, hadd mászkáljon szabadon. Azt is lehet, hogy a saját kezeddel/testeddel szabsz akadályt az elszivárgásra, elkeríted a terepet a karoddal, tehát ha akar se tud nem érintkezni veled, ha el akarna tűnni.

Türelem, türelem és idővel minden oké lesz.
Apropó, fiú, vagy lány?Mennyi idős kb? Mert ha fiú, idővel majd jelölgetni is fog , ezen se lepődj meg :)

Majd írj a fejelményekről,
sok szerencsét,
üdv,
Anna
nyolcpetty Creative Commons License 2008.08.06 0 0 37075

Szia!

Hidd el, nem azért kakil mert téged akar bosszantani, henem mert ugyebár ilyen dolog az anyagcsere... Szerinted vissza kéne tartania, vagy mi?! Kicsi is még, ha 4-5 hetes, nemhogy a ketcrecben, de simi, kiengedés közben is kakilni fog valószínűleg.

Vedd ki nyugodtan, ne félj mert akkor ő is csak idegesebb lesz. Ha nem szeretnéd a kezedben tartani, akkor tedd pl. az ágyra, és ülj mellé. Ott picit szaladgálhat, megnéz mindent, téged is beleértve. De arra számíts, hogy egy-két bogyót ott is elejthet! :) Ha fogod, legyél határozott. Előbb-utóbb rá fog jönni, hogy nem ellenség vagy hanem barát, főleg ha ezt fincsi falatkákkal is megerősíted benne! ;)

Legyetek együtt minél többet, és akkor bízni fog benned.

Két módszer ami segíthet:

http://www.ratmania.hu/phpbb3/viewtopic.php?f=10&t=32&st=0&sk=t&sd=d&start=50#p695

http://www.ratmania.hu/phpbb3/viewtopic.php?f=10&t=32&st=0&sk=t&sd=d&start=50#p767

nyolcpetty Creative Commons License 2008.08.06 0 0 37074
Husi. Olvasd el kérlek hogy mit írtam. Ne hábordj fel, hanem írd le mitől vagy ilyen zaklatott, és hogy miért kényszerültél erre. OK? Ha akarod, persze.
Előzmény: *Husi* (37072)
kobe_92 Creative Commons License 2008.08.06 0 0 37073
Hello mindenkinek!

Nekem lenne egy két kérdésem amire nem találtam választ a neten.

Most kaptam egy patkányt nem olyan résg. Az első nap természetesen nagyon félt és reszketett. De amikor megnyugodott, 2nap végén állandóan az almot túrta (és még ma is) és eltemeti magát benne. Ezt reggeltől délig csinálja.

Ha az ételt a ketrecébe beteszem akkor rendszerint elássa, vagy én nem tudom mit csinál vele és az addig ott is marad amíg nem almozok ismét vagy meg nem rohad a kaja.

Ha nem almozok ( 3naponta csinálom) akkor az ürülékét mindig kiszedem. De amint ezt megteszem rá 1-2 órára ismét tele rakja 4-5 bogyóval, és ez csak a kezdet. A nap végére 10-13 kakit is összeszedek. Úgy érzem ezzel csak engem idegesít. Szokatlanul sokat alkot szerintem. Ennek van valami oka? Vagy ez a normális?

Amikor közeledek a ketrechez akkor rendszerint behúzódik a sarokba és úgy reszket hogy már sajnálom. Megsimogatom normálisan meg minden tehát nem durván, de továbbra is fél. Ezt rendszeresen el játsza. De néha meg nem reszket meg semmi, rendesen hadja magát(ez a ritka eset). Talán ez is normális?

Az utolsó kérdésem meg az, hogy nem merem megfogni, kezembe venni mert akkor annyira hirtelen és mocorgó, hogy félek kiesik a kezemből.
Sokszor olyan nagyon megrezden, mintha valamitől meg ijedne (simogatásnál), pedig az elején hadja magát meg minden. Se Tv, se Zene nem megy amikor beszélek, foglalkozok vele.

Tudnátok ezekben a kérdésekben segítséget nyújtani?

Nagyon sokat segítenétek vele. Előre is köszönöm.

JAh.. amúgy egy fehér patkány (lány) talán 4-5 hetes lehet.
*Husi* Creative Commons License 2008.08.06 0 0 37072

Nekem nem kell Tőled esély! Nem vagy Te Isten, hogy ítélkezz!

Előzmény: nyolcpetty (37067)
*Husi* Creative Commons License 2008.08.06 0 0 37071
Hála isten kb 5 perc múlva megvolt a gazdájuk! Áldom is emberkét azóta! Kívánom, hogy soha ne kerüljetek olyan egészségügyi vagy egyéb helyzetbe, hogy ne legyen még 1 napod sem költözni! Egy család életében bármikor előfordulhat sajnos! Beírnám szívesen annak az embernek a nevét, aki befogadja a gyönyörűségeimet, de nem kérdeztem meg Tőle megtehetem-e. Az 5 perccel lehet, hogy sokat mondtam. Majd ha lesz családotok meg több gyereketek, esetleg hirtelen nagyon nagy bajba kerültök majd megvitatjuk a dolgot. Van olyan élethelyzet, hogy óráid vannak! Hidd el!
Előzmény: Sweeney Todd (37068)
Sweeney Todd Creative Commons License 2008.08.06 0 0 37070

sok-sok patis tali volt idén. nézz szét itt!

http://www.ratmania.hu/phpbb3/index.php

Előzmény: Curapid (37069)
Curapid Creative Commons License 2008.08.06 0 0 37069
Sziasztok!
de rég jártam itt.Azért patkányom még mindig van.A kis Moha bából,nagy Moha bá lett.Idén lesz patkányos találkozó?Esetleg volt már?:( Mert ha lesz,akkor szivesen elmennék:)
Sweeney Todd Creative Commons License 2008.08.06 0 0 37068
hát ez durva! igen, elég "valószínű", h egy nap alatt elvisznek egy rakat patit, akikből úgy is rengeteg van állandóan.
Előzmény: *Husi* (37065)
nyolcpetty Creative Commons License 2008.08.05 0 0 37067

Nem írom ide azt ami először eszembejutott, adok Husinak egy esélyt: kérlek írd le, miért kell ilyen drasztikus lépésre rászánnod magad! Hátha okulunk belőle, és más nem jár így. Illetve más patkányai.

Előzmény: *Husi* (37065)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!