Keresés

Részletes keresés

Ropass Creative Commons License 2016.04.08 0 0 18826

215.

Bizonyíték keresése

 

Például:

Erősség: Együttérzés.

 

Bizonyíték: Ma az irodában Judit kimerültnek és elkeseredettnek tűnt, átmentem hozzá az értekezlet után és megkérdeztem , hogy mennek a dolgai. Megosztott velem egy hírt a gyermekeiről, és beszélt néhány munkával kapcsolatos gondjáról. Figyelmesen hallgattam és nem bíráltam. Én XY együtt érző vagyok.

Figyeld meg, hogy a bizonyíték az erősség  „én vagyok” –al való kifejezésével ér véget. Emlékezz, amikor meg kell határoznunk az indentitásunkat (azt hogyan látjuk magunkat), semmi sem olyan hatékony mint az „én vagyok” kifejezés. 

Ropass Creative Commons License 2016.04.07 0 0 18825

214.

Bizonyíték keresése

 

Amíg leírod az erősségeidet és gyakorlod a hansúlyozó nyilatkozatot, arra tanítod az elmédet, hogy jobban figyeljen ezekre a benned lévő minőségekre.  A nap folyamán, aktívan keress bizonyítékokat arra, hogyan mutatkoznak meg ezek a képességeid. Írd le a naplódban, hogyan használtál legalább egy ilyen erősségedet. Ennek nem valami nagy vagy drámai bemutatónak kell lennie, csak valami apróság felismerésének, amely megmutatja, hogy valójában neked van ez a képességed.

Ropass Creative Commons License 2016.04.05 0 0 18824

213.

Bizonyíték  keresése

 

   Az első részben felfedezted milyen hajlamaink vannak, hogy megerősítést találjunk arra, amiben hiszünk. Azt fogjuk megtalálni, amit keresünk.  Emlékszel arra a gyakorlatra, hogy körülnézel a szobában, és megkeresed az összes piros dolgot? A bizonyítékok kiválasztása a gyengeségeinkre és hibáinkra ugyanígy működik. A legtöbb szociálisan szorongó hajlik arra, hogy bizonyítékot találjon miért alkalmatlan, alacsonyabb rendű, visszataszító és így tovább. Mindeközben, ignorálnak bármilyen bizonyítékot, melyek azt sugallják, lehetnek pozitív, csodálatra méltó képességeik.

  Hogy megváltoztassuk ezt a mintát, alapvető, hogy kezdj el keresni bizonyítékokat az erősségeidre. 

Ropass Creative Commons License 2016.04.04 0 0 18823

212.

Hangsúlyozó Nyilatkozat

 

Itt nem az adott nyelv használata a fontos, hanem az energia és az, hogy milyen intenzitással mondod. Ez a technika egy nagyon erőteljes része a szociális szorongásból való kitörésednek.

De önmagában még nem elegendő ahhoz, hogy drámaian megváltoztassa az identitásod. Ehhez még szükséges, hogy új bizonyítékokat találj, és alkalmazd az összes egyéb készséget amit tanulsz ebben a könyvben. Ugyanakkor, ez alapvető összetevő, ami segíthet neked az utadon a nagyobb szabadsághoz, lehetőségekhez és önbizalomhoz. 

Ropass Creative Commons License 2016.04.03 0 0 18822

211.

Hangsúlyozó Nyilatkozat

 

Ha növelni szeretnéd a hatást, miután kimondtad az erősségedet, folytathatod egy kis kiegészítéssel. Ez azt jelenti, hogy azzal folytatod, ami támogatja a kijelentést, amit éppen tettél. Például:

 

Kreatív vagyok! Rengeteg ötletem van, melyekből nagyszerű projekteket csinálok. Allandóan azon gondolkodom, milyen új dolgokat hozhatok létre, és hogyan rakjam őket össze egyedi módon.

 

Szerető vagyok. Annyira jól kezelem a körülöttem lévő embereket. Kedves vagyok és együtt érző a barátaimmal, a családommal, a kedvesemmel és a macskáimmal. Az emberek körülöttem érzik a kedvességem és a szeretetem. 

Ropass Creative Commons License 2016.04.02 0 0 18821

210.

Hangsúlyozó Nyilatkozat

 

Mondj ki minden kifejezést hangosan, hangsúllyal és érzelemmel.  Jusson eszedbe, hogy az elmúlt évben akár több ezerszer ismételhetted a negatív állításokat a gyengeségeidről. Annak érdekében, hogy lendületet adj az elmédnek hogy kezdjen az erősségeidre összpontosítani, intenzív érzelmekre és gyakori ismétlésre van szükség.

Gyakorolhatsz miközben mosod a fogad, vagy máskor a nap során. De akár csinálhatod némán az elmédben, miközben sorban állsz a boltban. Amikor kényelmes szituációban vagy egyedül, alapvető hogy hangosan mond ki őket.

Ha így teszel, az elméd kimondani és hallani is fogja a kifejezéseket, ami nagyobb hatást ér el a tudatalattidban.  

Ropass Creative Commons License 2016.04.01 0 0 18820

209.

Hangsúlyozó Nyilatkozat

 

Általában nem mondjuk ki ezeket hangosan, de néha kicsúsznak a beszélgetéseink közben, vagy amikor valami különösen nyilvánvaló hibát vétünk.  Akár még az is előfordulhat, hogy amikor hibát vétesz, hangosan felkiáltasz: „Idióta!”.

  A hangsúlyozó nyilatkozat folyamata ugyanezt az alapelvet fordítja a hasznodra. Ismétlések révén, elkezdheted megváltoztatni hogyan látod magadat, így megváltoztatva az identitásod.

A folyamat egyszerű, de erőteljes. Ez abból áll, hogy fogod a listádat, és hangosan komondod az erősségeidet, egy teljes, erőteljes hangszínnel, egy enyhén nagyobb hangerővel mint amit szoktál használni általában. Olyan határozott állításokat teszel, amely összeköti az erősségedet az identitásoddal. A  legerőteljesebb és határozottab módja ennek, ha azt a kifejezést használod: „Én vagyok.”

Például:

 

Intelligens vagyok.

Vicces vagyok.

Szellemes vagyok.

Kreatív vagyok.

Imádnivaló vagyok.

Ropass Creative Commons License 2016.03.31 0 0 18819

208.

 

Hangsúlyozó nyilatkozat

 

„Bármely eszme, terv vagy cél elhelyezhető az elmében a gondolat ismétlése révén.” – Napoleon Hill

 

Amit napi szinten mondunk magunknak, vagy óránként, vagy pillanatról pillanatra, óriási hatása van arra, hogyan látjuk magunkat. Folyamatosan megváltoztatjuk illetve igazítjuk azt, hogyan látjuk magunkat. Ezt identitásnak hívjuk. A legtöbbünknek, akiknek nehéz elismerniük az erősségeiket, hajlamos ez az identitás negatívvá válni.

Hajlamosak vagyunk bizonyos dolgokat tucatszor ismételni naponta, ha nem többször.

Olyan dolgokat mint:

 

-          Ez hülyeség volt.

-          Azt fogják gondolni alkalmatlan vagyok.

-          Senki nem fog alkalmazni.

-          Egy vesztes vagyok.

-          Beteges vagyok.

-          Nem vagyok jó ebben.

Ropass Creative Commons License 2016.03.30 0 0 18818

207.

 

Birtokold Őket

 

Annak az azonosítása, hogy mi tesz téged speciálissá, csodálhatóvá és vonzóvá mások számára, fontos része a szociális szorongás megoldásának, de önmagában nem valószínű, hogy változást hoz abban, hogy mit érzel önmagaddal kapcsolatban. Egy dolog azonosítani az erősségeidet, és egy teljesen más dolog teljes mértékben birtokolni őket. Birtokolni az erősségeidet azt jelenti, hogy mélyen ismered őket, bízol bennük és hiszel abban, hogy tényleg van néhány valóban csodálatos képességünk. Ebbe tartozik a tudás a méltósággal és önbecsüléssel együtt, a kétség és a mentegetőző bocsánatkérés helyett. 

 

Az erősségeidhez való általános hozzáállás összefoglalható egy szóban: Természetesen. (Of course.)

-          Természetesen intelligens vagyok.

-          Természetesen vicces vagyok.

-          Természetesen vonzó vagyok.

-          Természetesen kedves vagyok és türelmes.

-          Természetesen.

 

És hogyan jutunk ide?  Hogyan vesszük birtokban ezeket az újra megtalált erősségeket, melyekben titokban még kételkedünk, s kezdjük teljesen birtokba venni őket?

Ropass Creative Commons License 2016.03.29 0 0 18817

206.

 

Az erősségeid kiválasztása

 

Tudsz azonosítani néhányat, amelyik a tiéd? Készíts egy listát a top 5 erősségeidről egy darab papírra most.

 

Birtokold Őket

 

Ahogy nézegeted az erősségeid listáját, mit tapasztalsz? Egyetértesz a listával? Elhiszed, hogy ezek a képességek jellemzőek rád, és mások vonzódhatnak hozzád ezen képességek miatt?

 

Félénk Idézet:

Hogy mik az erősségeim? Elég okos srác vagyok azt hiszem… és kedves?

 

Amikor az egyik páciensem ezt mondta nekem, miközben mondta az utolsó szavakat, a hangja megemelkedett két oktávot, megidézve ezzel egy hatalmas kérdőjelet. Tényleg egy kedves személy vagyok? Kimondhatod ténylegesen az erősségeimet hangosan?

Ropass Creative Commons License 2016.03.28 0 0 18816

A kép lemaradt:

 

Ropass Creative Commons License 2016.03.28 0 0 18815

205.

 

 

Az erősségeid kiválasztása

 

Van egy listád öt képességről, erényről vagy képzettségről amit az erősségednek tartasz? Írj egy listát a lehetséges jelöltekről. Talán a listád hosszabb lesz és megjelölheted azokat amelyeket nem teljesen tartasz a személyes erősségednek.

Ha nehezedre esik elképzelni bármit amiben jó vagy, nézd át az alábbi listát a lehetséges erősségekről, és vizsgáld meg a saját képességeidet. Jelöld meg azt az erősséget, amelyik rád vonatkozik:

 

 



 

Intelligens, határozott, jó énekes, szellemes, döntő, jó zenész, vicces, kíváncsi, jó színész, játékos, imád tanulni, jó atléta, kedves, nem bíráló, bátor,

együtt érző, empatikus, becsületes, türelmes, jó hallgató, lojális, szerető, fizikailag vonzó, nemes, nagyvonalú, kreatív, önuralom, hálás, optimista, szenvedélyes.

Ropass Creative Commons License 2016.03.27 0 0 18814

204.

 

 

Látni a nagyságot magadon kívül

 

Ő csodálatos, nagyszerű képességei vannak. Ennél a pontnál, talán azt mondod: „Hát ez nagyszerű, de valójában nem írtam semmit az elemi iskola óta!”

Ebben az esetben, azért találtad azt az írót inspirálónak, mert pontosan ezek a képességek nyugszanak mélyen benned. Ha nem, akkor miért izgatnának ennyire ezen személynek a képességei?

Vess újra pillantást az erények és képességek listájára, melyeket az általad csodált személyről írtál.

Felismered, hogy bizonyos képességeket már most is birtokolsz? Látod, hogy néhány alszik, vagy nincs teljesen kifejlesztve benned?

Ropass Creative Commons License 2016.03.26 0 0 18813

203.

 

 

Látni a nagyságot magadon kívül

 

Miért egyedülálló ez a személy számodra? Az összes csodálatos ember közül, aki él vagy már meghalt, miért őt, miért ezeket a képességeket választottad? Az az igazság, azokat az embereket csodáljuk, akikkel a legjobban rezonálunk. Az azonosított erényeket vagy már birtoklod, de még nem ismerted el, vagy még nem fejlesztetted ki magadban teljesen.

 

Például, ha azért csodálsz valakit, mert ő egy fantasztikus szerző és történetíró, akkor lehet, hogy te magad egy nagyon jó szerző vagy történetíró vagy, csak még nem ismerted fel.

Fenyegető lehet tudatosítani a nagyszerűségünket, képességeinket és erőnket. Sokkal egyszerűbb valaki másra kivetíteni ezeket. 

Ropass Creative Commons License 2016.03.25 0 0 18812

202.

 

Mik az Erősségeid?

 

Ha szemezgetsz ezzel a gyakorlattal és belső ellenállást érzel, akkor arra ösztökéllek, menj vissza ahhoz a szakaszhoz, amikor az akadályokról és az erősségeid ismeretének előnyeiről beszéltünk. Nézd meg, hogy el tudod-e engedni azt, ami megakadályozza, hogy igazán kapcsolódj ahhoz, ami különlegesség, egyedivé és csodálatra méltóvá tesz.

 

Látni a nagyságot magadon kívül

 

Egy másik nagyszerű módja, hogy megtaláld az erősségeid, ha elvégzed a következő gondolatkísérletet. Képzelj el valakit, akit csodálsz. Valakit, akit ismersz személyesen, egy családtagot vagy egy barátod, vagy valakit akit láttál egy filmben, egy művészt … bárkit a múltból vagy jelenből.

Gondolj erre a személyre, és figyeld meg mit csodálsz igazán benne. Imádod az intelligenciáját? A képességét, hogy másokra hasson? Az együttérzését és a kedvességét? Az erejét vagy a fizikai megjelenését? Gondolj legalább három erényre vagy képességre amit csodálsz benne. Ha gondolod, írd le ezeket egy darab papírra. Ne folytasd tovább az olvasást, amíg meg nem találtad a három erényt vagy képességet. 

Ropass Creative Commons License 2016.03.24 0 0 18811

201.

 

Mik az Erősségeid?

 

Egy pillanatra gyere fel a felszínre, és csak a szavakra figyelj, melyeket ezen oldalon olvasol. Senki más nem fog tudni róla. Ha teljesen önmagad lehetnél egy pillanatra, mit csodálnál magadban? Képzelj el néhány embert, akik a lelkes rajongóid. Izgatottan várnak téged, talán azért, hogy autogramot kérjenek tőled. Ahogy türelmetlenül várnak, arról beszélgetnek, hogy milyen csodálatosnak tartanak téged, és mit kedvelnek különösen benned. Mit mondanának rólad?

 

Oh Istenem, alig várom hogy láthassam Azizt! Annyira tehetséges! Intelligens, hihetetlen céltudatos és mindig új dolgokat tanul! Kiválóan kommunikál és nagyon türelmes másokkal, egy igazán együtt érző srác. Fogadok, hogy elképesztően jó apa!

 

Rólad miket mondanának?

Ropass Creative Commons License 2016.03.24 0 0 18810

200.

 

Mik az Erősségeid?

 

Ahogy olvastad a fenti szakaszokat, felbukkanhattak gondolataid arról, hogy mik lehetnek az erősségeid. Ha megfigyeled őket, mit látsz? Van világos elképzelésed, hogy mik az erősségeid, vagy csak a lehetőségek halvány ragyogásait látod? Ha legyőzöd a félelmedet az felsőbbrendűségtől és az  egoizmustól, és egyszerűen megvizsgálod, hogy miben vagy jó, mi jut eszedbe?

Ropass Creative Commons License 2016.03.23 0 0 18809

199.

 

Az Erősségeid Ismeretének Előnyei

 

Kevesebb Összehasonlítás

 

Képes leszel egyszerűen megállapítani ha valaki magasabb, okosabb, gyorsabb,  jobban néz ki vagy nem. Nem fogsz következtetni az emberi értékükre.

Az abból a felismerésből ered, hogy mindenkinek vannak dolgai, melyekben jó, illetve olyanok is, melyekben hiányosságai vannak. Ne tévesszen meg – annak a vonzó, szellemes és közvetlen személynek is vannak problémái, hibái és bizonytalanságai, csakúgy mint neked. Mindenkinek vannak. 

Ropass Creative Commons License 2016.03.21 0 0 18808

198.

 

Az Erősségeid Ismeretének Előnyei

 

Kevesebb Összehasonlítás

 

Az egyik legnagyobb előnye az erősségeid ismeretének, hogy ritkábban hasonlítod magad másokhoz. A legtöbb hasonlításunk negatív és általában a gyengébb oldalra kerülünk.

Erősebb mint én. Okosabb mint én. Jobban néz ki mint én. Viccesebb és bevállalósabb mint én…

Ezek a hasonlítások jelentős terhek, mivel gyakran tudattalanul azt a következtetést vonjuk le, hogy mivel az a személy viccesebb mint mi, ezért ő egy jobb ember.  Mellette, nem érdemeljük meg hogy létezzünk. Az ilyen fajta extrém hasonlítás úgy született, hogy leértékelted a saját erősségeid és értékedet a világon. Amint képes vagy birtokolni és belsővé tenni az erősségeidet, a hasonlítások egész más minőséget hordoznak majd. 

Ropass Creative Commons License 2016.03.20 0 0 18807

197.

 

 

Az Erősségeid Ismeretének Előnyei

 

Nagyobb Ön-Elfogadás (Greater self-acceptance)

 

Az Ön-Elfogadás annyira fontos része a szociális szorongás megoldásának, hogy ebben a könyvben egy teljes fejezetet szenteltünk neki. Ha el tudod fogadni önmagad, aki a jelen pillanatban vagy, mélyen belül béke és megkönnyebbülés kezdhet kialakulni. Az erősségeid ismerete lehetővé teszi, hogy világosabban megismerd és elfogadd a gyengeségeidet. A hibáid, hiányosságaid, visszaeséseid és kudarcaid többé már nem a személyes alkalmatlanságod bizonyítékai, hanem pusztán az emberi létezés részei.

 

Az erősségeid ismerete horgonyként szolgál, hogy stabil maradj a kudarcaid és hibáid mellett is.

Igen, lehet hogy dolgoznom kell még ezen a területen, s talán küszködöm ezzel, de azt is tudom, hogy hihetetlenül ügyes, erős és okos vagyok, aki képes kitalálni dolgokat.

Az erősségeid ismerete egyensúlyban tart és megakadályozza, hogy negatív és általános következtetésekre juss, mint az hogy én egy rossz ember vagyok, vagy unalmas vagyok. Lehetővé teszi, hogy lásd, te egy teljes ember vagy az erő és dicsőség pillanataival, és ugyanúgy a zavartság és kudarc pillanataival együtt is.

Ropass Creative Commons License 2016.03.19 0 0 18806

196.

 

Az Erősségeid Ismeretének Előnyei

 

Egy Erős Önérzet

 

Amikor tudatában vagy az erősségeidnek, akkor nagyobb mértékű büszkeséghez és adottságokhoz férsz hozzá. Világos elképzelésed van arról, hogy mi tesz értékessé, és mit tudsz nyújtani a többieknek és a világnak. Röviden: számítasz. Amikor nem kapcsolódunk ehhez, akkor kevésbé érzékeljük önmagunkat, s gyakran arra jutunk, hogy nem számítunk. A gondolataink, érzéseink, észleléseink és véleményeink nem olyan fontosak mint a másik személynek.

 

 Egy erős önérzet lehetőséget ad, hogy másokkal kevésbe gátlásosan, szégyenlősen kommunikálj. Semmi miatt nem kell bocsánatot kérned, mert ugyanannyit érsz mint bárki más a bolygón.

Ha valaki nem ért egyet veled, nem kedvel téged vagy visszautasítja az ajánlatodat, ezt képes vagy emelt fővel kezelni. Felismered, hogy nem mindenki fog téged kedvelni, és nem mindenki fogja látni az erősségeidet. Ez pedig rendben van, mert mélyen belül tudod, hogy rengeteget tudsz adni, és sok ember van aki látja ezt és értékeli. 

bundasss Creative Commons License 2016.03.18 0 0 18805
Előzmény: fenymunkas (18784)
Ropass Creative Commons License 2016.03.18 0 0 18804

195.

 

 

Az Erősségeid Ismeretének Előnyei

 

Miközben olvastál az erősségekről, kialakulhatott benned néhány elképzelés, hogy mik lehetnek az erősségeid. Ha igen, nagyszerű! Csak engedd az elmédnek, hogy felfedezze mik lehetnek ezek az adottságok. A következő fejezetben végigmegyünk egy folyamaton, ami segíteni fog azonosítani és belsővé tenni ezeket az erősségeket.

Mielőtt ezt megtennénk, segíthet, ha látod mik az előnyei az értékeid felfedezésének. Három fő előnye van az erősségeid ismeretének:

  1. Erősebb önérzet.
  2. Nagyobb ön-elfogadás.
  3. Kevesebb összehasonlítás

Most pedig röviden áttekintjük ezeket az előnyöket, mielőtt rátérnénk az erősségeid azonosítására és birtoklására. 

koffeines teknősbéka Creative Commons License 2016.03.17 -1 0 18803

Két lehetőség van: vagy tudom, vagy teljesen hülye vagyok. Valószínűleg a második lehet az igaz, legalábbis az Onion azt mondja, ők meg csak tudják:

 

http://www.theonion.com/article/report-you-know-you-are-a-fucking-idiot-right-20907

Előzmény: Imovane (18802)
Imovane Creative Commons License 2016.03.17 0 0 18802

Azt ugye tudod, hogy az Onion olyan,mint a hírcsárda, minden cikke poén?(Évekig éltem a nyelvterületen)

Előzmény: koffeines teknősbéka (18791)
Ropass Creative Commons License 2016.03.17 0 0 18801

194.

 

A Felsőbbrendűség Elkerülése

 

Mi van azzal a felismeréssel, hogy ő nem csak a futásban jobb nálad, hanem bármelyik sportban, vagy bármiben? Hogyan ne érezd magad kevesebbnek ebben? Akkor lesz meg erre a válaszod, amikor majd teljesen tudatában leszel a sok erősségnek és értéknek amit tudsz ajánlani a világnak. Valójában,

hogy kevésbé hasonlítsd magad másokhoz, csak egyike a sok előnynek, amit az erősségeid felfedezése és elismerése adhat.

 

Az erősségeid ismeretének előnyei

 

Amint tudod miben vagy jó, mit élvezel és miben tudsz gyarapodni, képes leszel a túlságosan negatív önértékelésed pozitívabbá és realisztikusabbá változtatni. Képes leszel sokkal tisztábban látni magadat és másokat. 

Ropass Creative Commons License 2016.03.06 0 1 18800

  10 napra felfüggesztem a fordítást. Utána újult erővel.

fenymunkas Creative Commons License 2016.03.04 0 0 18799

Kedves Proxyi!

 

Köszi a segítséget.

Volt valaki közületek a "trápiás csoporton" amit itt hírdetnek? Jó lenne hasonló emberekkel találkozni, beszélgetni. Sokat segít, ha látom ,hogy nem vagyok egyedül ezzel. Ti hogy vagytok ezzel?

Előzmény: Proxyi (18785)
Ropass Creative Commons License 2016.03.04 0 0 18798

193.

 

A Felsőbbrendűség Elkerülése

 

Valójában, ha elkezded elismerni a saját erősségeidet, nem fogsz majd az alsóbbrendűség és alkalmatlanság érzésével válaszolni mások erősségeire.  Mielőtt megismernéd a saját erősségeidet, az elméd valami ilyesmit csinálhat: Igen, ő nagyon jó a futásban. Én nem vagyok ilyen jó semelyik sportban sem. Valójában, nem vagyok jó semmiben.

 

Miután tudod, hogy miben vagy jó és képes vagy teljesen birtokolni azt, a gondolatfolyamod inkább a következő lesz: Wow, ő tényleg nagyon jó a futásban. Bámulatos, hogy erre képes a testével. Többet szeretnék tanulni erről. Imádnád ha kapnék néhány tippet, hogyan tudnék többet futni anélkül, hogy megsérülnék. Ebben az esetben, nem történik meg az összehasonlítása az emberi mivoltodból származó értékednek. Csak egyszerűen elismered, hogy az a személy magasan képzett a futásban, és hogy te is szeretnél jobb lenni benne. 

Ropass Creative Commons License 2016.03.02 0 0 18797

192.

 

A Felsőbbrendűség Elkerülése

 

Ez a stratégia, noha jó szándékú, valójában nem segíti egyik személyt sem a szituációban. Ez azon a feltételezésen alapul, hogy korlátozott mennyiségű érték létezik, és ha te jó vagy valamiben, akkor valaki más automatikusan kevésbé értékes. Továbbá erősen azon a tendenciánkon alapul, hogy feltételezzük, hogy mások is úgy éreznek és gondolkodnak mint mi. Ha gyakran érezzük alsóbbrendűnek magunkat ha hallunk valaki másnak az erősségéről, azt feltételezzük, hogy mindenki alsóbbrendűnek érzi magát aki hallott valaki más erősségeiről. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!