Ha Xanti nem tudott meggyőzni, akkor én bele sem kezdek.
Szerintem, fogalmad sincs, ki próbált neked segíteni, de segítek. Ő egy ikon ebben a műfajban.
Mondhatnám (talán túlzás nélkül) hogy amit ő mond, arra mérget vehetsz, hogy úgy is van.
És az, hogy ő kiszállt ebből a párbeszédből az jelenti, hogy nagyon elrúgtad a pöttyös labdát. (márpedig nála, ez nagyon nehéz, ezért írtam, amit írtam)
Nem akarok nagyon vitatkozni, de pont emiatt írtam: "Az antenna-csatlakozót rá kell tekerni, ha bármi értelmeset akarsz hallani." :-)
Van egy autó tetejére szánt antenna, de nincs alatta ellensúly, tehát rossz az impedanciája, tehát ha rátekered rendesen a csatlakozót, hogy az árnyékolás is érintkezzen, akkor nagy valószínűséggel _halkabb_ lesz minden annál, mintha csak a középső ér érintkezne, vagy egy drótdarab lenne benne, és nem is kicsit. Eléggé emlékszem ilyen esetekre, helyhiány miatt mindig rossz antennáim voltak. :-)
A korlát meg a többi jó ötlet, de csak ha RF szempontból elég nagy, ami szintén métereket jelent. Az világos, hogy több idő kell a tapasztalathoz, hogy miket lehet hallani, de azzal mindenképpen ez a helyzet.
Ezt eldönteni csak nagy gyakorlattal lehet. Ráadásul ahol a rádió van, ott lehet árnyékoltság és zavar is. Az ellensúly is fontos szerepet játszik az antenna hatásosságában. Ráadásul a terjedés is igen erősen változik. Lehet olyan pillanat, amikor egy 270 cm hosszú dróttal is meghallasz egy-egy távoli adót rövid időre. De ezt aztán hetekig csak nagy zaj követheti.
Kisérletezz. Az antenna csatlakozót rá kell tekerni ha bármi értelmeset akarsz hallani. Próbáld az antennát egy korlátra, fém ablakpárkányra tenni.
De ha ennyire rosszak a körülmények, akkor érdemes elgondolkozni onnan a rádiózáson sajnos.
Nem sikerült észrevenni, amit írtam, pedig máskor óvatosabbak szoktatok lenni, hogy azt kipróbálni, hogy egyáltalán lehet-e állomásokat venni azon a helyen, magasságban és zavarokkal és milyeneket, elegendő egy pár méteres drótdarab az antennacsatlakozó középső érintkezőjébe dugva, vagy elég az antenna csatlakozójának csak a középső erét csatlakoztatni. Addig teljesen felesleges korrekt ellensúlyt készíteni, mert a vétel nem fog jelentősen megváltozni tőle. Szerintem.
A nagy fémfelülettel fogom megpróbálni, az amit a legkönnyebben tudok megoldani, remélem segít valamennyire. Sajnos nemcsak földszint a gond hanem körülöttem sok a magas épület. Ez most ideiglenes megoldás, ezért is nem akarok sokat költeni rá.
Igazából az ellensúly 3-4 db 270 cm hosszú pálca volna.
Van olyan "lakás" antenna, aminek erősen rövidített úgy a sugárzója, mint az ellensúlya. Ki lehet tenni pl. erkélykorlátra. De nem olcsó és nagyon gyengén muzsikál.
A minél nagyobb elv fontos itt. Lehet bármilyen nagyobb fém tárgy. Öreg hűtőszekrény, nagy fém korlát. Fém háló.
SAjnos az 1 méter hosszú az csak antennácska. Pláne házak és zajforrások között igen gyenge a lehetőség. Pláne földszinten.
A stabil antennában nem csak az ára a gond, hanem a felszerelés, telepíthetőség. Lakók, engedély, drága kábel. Vannak stabil antennák, amihez nem kellenek az ellensúly pálcák. De azok meg 5.5 méter hosszúak.
Alacsonyan, egy kis antenna a zajos környezetben nem nyerő.
Vételnél nem hiszem, hogy az ellensúly lenne a legnagyobb gond, inkább a környezet. Ha körül van véve az a hely nagy házakkal, tereptárgyakkal, akkor lehet, hogy semmitől sem lesz jobb. Esetleg ki kell próbálni kicsit kitekerni a dugót, hogy csak a csatlakozó közepe érintkezzen, a test ne, hogy akkor jön-e valami. Egy hosszabb vezeték is megteszi. Szerintem.
A bázis antennáknák úgy láttam hogy van egy függőleges antenna és 3 vagy 4 oldalra vagy lefele irányúló rúd, ami gondolom az ellensúly, én valami ilyesmire gondoltam, csak nem értek hozzá, nemtudom milyen hosszú kéne legyen.
Amúgy ez a "minimum 2m2" fémfelület ez számít hogy pontosan mekkora? vagy minnél nayobb annál jobb?
Van egy Stalker IX-es CB rádióm és egy PNI ML-100 as antennám. Eddig kocsiban használtam a rádiót és jól müködött, sajnos meg kellett váljak az autómtól, de a rádiót megtartottam, eddig nagyon sok adást befogtam de most szinte alig hallok másokat. Jelnleg egy földszinti lakában lakok, próbáltam kitenni az antennát az ablakba de úgy se lett sokkall jobb. A neten néztem bázis antennákat, de azok nagyon drágák. Utána olvastam és úgy tünik nekem hogy az antennának kell egy nagy fém felület vagy ugynevezett ellensúly, ahoz hogy jól müködjön. Én nem értek hozzá, és ara lennék kiváncsi hogy ezt az ML-100 az antennát átlehet alakitani valahogy hogy otholról ismüködjön? A segitséget előre is köszönöm.
Még egy fontos dolog. Ennél a rádiónál fontos az összes frekvencia pontos beállítása a szükségesnél kisebb KF sávszélesség miatt. AM-ben 1 kHz se nagy gond, itt fontos a preciz beállítás.
Na, ezt benéztem. Nem adás oldalon gyenge a hang FM-ben, hanem vételben. A VR3 potira ír FM állítást. Viszont ahogy írod, vételi oldalon elég gyenge a Stalker. Viszont barátom szintén Stalker IX. rádiójában nincs különbség vételben AM és FM esetén se.
TNX! Megnézem a serviz manuált, hol találom azt a potit. A táblázatban angolul is oda van írva, hogy mit lehet állítani, csak nem tudom pontosan az angol kifejezést.