Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Egyébként az valamikor kiderül a sorozatból, hogy mi az oka Hókuszpók a törpök iránt érzett zsigeri gyűlöletének? Lehet, hogy valójában ő egy gombász, és pont amiatt haragszik rájuk, mert tönkretették egy termőfoltját, amikor megalapították Aprajafalvát?
"homerbacsi sem bantja oket, csak jol behabzsolhapozza, nyamnyam :)"
Istenem, ezt megkönnyeztem, a drága homér bácsi, aki nem bántja a gombákat. Papírzsepiket sírtam tele. Milyen jó ő hozzájuk! Film sorozatot érdemel, ahogy minden részben szembesül a kihívásokkal és hősként mégsem bántja őket.
Úgy szereti őket, mint Hókuszpók a Hupikék törpikéket! (összefogdossa és megfőzi őket)
A törpikék is gombaházakban laknak, de ez egy másik történet szála már. A törpikék belevésik magukat a gombába, tönkreteszik az egészet, érthető az indulat!
Nem, nem, ez nem így van. Ne csodálkozz, ha mindjárt kapsz itt -200 jelölést. :)
A gomba termőtestének leválasztása nem okozza okszerűen a gomba halálát.
Nyilván a szaporítás spórák által is nagyon fontos. Ezért van az, hogy etikus gombász hagy ott belőle valamit, öreget, érettet, a konyha számára már nem alkalmazhatót. Vagy máshol, mások által nem valószínűen járt területen egy kis maradékot. Meg ugye a fejletlent, fogyasztásra alkalmatlant, hátha megússza... vagy visszamegyek megy valaki érte. :)
Pont azon vergődik a gombászok értelmesebb része, hogy a természetvédelem a gombát, mint termőtestet ismeri és védi, miközben a termőhelyet, a valódi gombát pusztítani engedi a törvény.
Hajjaj, inkább szedted volna le és etted volna meg.... :)))
Amúgy jól tetted: az etikus gombászáshoz az is hozzátartozik, hogy annyit szedsz, a fenti szabályok mentén, amennyire szükséged van. Ha erre most nem volt szükséged, sok szerencsét kívántál neki, és ott maradt.
Délkeleti részön, Makó környéke mindig kimarad a jó esőkből. Tegnap ugyan volt 6 mm, de csak ennyi gombat láttam egy park szélén, ott maradt akác tuskó mellett.
Ne keserits. A kucsmaszezon jo volt, de aprilis utan minden kimaradt, remenykedem, hogy szeptember vege vagy oktober eleje meg hoz valamit. Egy kis trombitat ugy szeretnek (2014 ota nem talaltam.) A fugenk bezzeg mar megint rohad es ecetesedik, annak ennyi eso is eleg volt.
Eső után mennyivel kezdenek megjelenni, azaz szedhető méretet elérni? Tavaly találtam én is egyet de messze van a hely, és nem tudom most odamenjek-e megnézni.
Szuper! Ez is volt az eszemben, hogy ha valaki őzláb miatt akácos felé venné az irányt, a pöfikre is állítsa rá a szemét.
A maradék növekedési idő szerintem inkább a 2-3 napos tartományba esik, miután rátalálsz egyre (mérettől függően). A teljes kifejlődés - nulláról - inkább a második időintervallumra tehető.
Nálunk beázott rendesen az erdő, tavasz óta először. Valami ebből lehet. De sokmindent még nem találtam. Fenyőtinóru még nincs, érdestinórut is néztem még az se. Mindössze ilyen pirosas fehéres galambgombák bújtak eddig ki az avarból. De ha marad ez az időjárás valami lesz. Kérdés marad-e, vagy betör újra a szárazság.
reméljük, hogy a következő kör két héten belül jön. hétvégére van egy modellben, de egy picit kevés csapadékkal. ez a mostani nagyon kellett, de felénk önmagában nem volt elég sztem egy kiterjedt őszi hullámhoz.
Ezek a területi átlagban jelentős esők hiányoznak mostanában. Jól látszik, hogy szinte mindenhol hasonló mennyiségek estek, köszönhetően, hogy a csapadék formája nem konvektív volt Persze itt-ott egy-egy záporral megspékelve több is eshetett, de ezek azok az esők, amik egyenletesen áztatják a földeket, és ezek hiányoznak az aszály mérséklődéséhez. Persze ahová igazán kellene egy ilyen, oda megint nem jutott el, de előbb-utóbb fordul a kocka.
"A térképen mutatjuk, hogyan alakult a csapadék eloszlása az elmúlt 24 órában az automata méréseink alapján."
ez tehát a 24 órás, mérőedényekben mért (NEM radar-korrelált) adat. fogalmam sincs, hogy ki mit nézett, látott, gondolt, de még mindig él az aranyszabály a meteorológiánál: precízen kell értelmezni egy-egy előrejelzést vagy akár grafikont, és sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat.