Keresés

Részletes keresés

jee_c Creative Commons License 2004.01.29 0 0 7068
BeeGees!
Flo mesélte reggel, hogy mi lett az uszonyoddal. :-(
Ma reggel a lassultabb dinamikussal úsztam a "hosszű" szériámat (ez nálam 1.30 pihenő, két és fél hossz 25m-esben). Eléggé bejött nekem, a tervbe vetthez képest hosszabbakat tudtam így úszni, sőt a végén (10.) egy 68-69m-est is.
Amit tapasztaltam, az tényleg olyan volt, mint egy statikus. Úgy úsztam, hogy egy csapás delfin, lazán, majd kb. ugyanannyi ideig csak siklok a vízben. A kétfajta módból a siklás olyan, mint egy igen rövid statikus, de a meghajtás rész is lazább.

Ha jól emlékszem, a versenyen úszott így az ostzrák srác (100 métert), akivel volt riport a műsörben :). Valójában ezt a módot akkor fedeztem fel magamnak, amikor utoljára edzettem a verseny előtt, de már nem akartam változtatni a versenyen. Utólag azt mondom, talán belefért volna. :)

Műsor: ha összejön, akkor sikerül majd megszerezni a teljes felvett anyagot.

Egyébként mono-stereo kérdésben mostanára jutottam el oda, hogy nem halogatom tovább, és veszek egy monofint - csak B. Petit éppen nem lehet elérni, mert külföldön van..

Karka! Sajnos 7végén nem tudok menni Komiba, mert vidéken leszek (a horvát határhoz közel, de ezen az oldalán, sajnos nem a tengernél).

Ja, képek nálam vannak, felcsűrök néhányat. Scu! Megpróbálom az hivatalos weboldal elérését. A Galériák közé mehetnek képek?

jee

VidámDelfin Creative Commons License 2004.01.29 0 0 7067
Sziasztok!

Gratula a versenyzőknek,és a szervezőknek egyaránt!! Sajnos a nívócsászár ker.tv olyan szar anyagot csinált amilyet csak ő tud.Személyeskedés nélkül,de a hitoktató társunkon kívül azért más is befért volna a képbe(mármint ezt most áttételesen).azt hogy pl Anikót egy képkocka erejéig se láttam,lehet én vagyok vak,de meg se szólalt.És hát ugye a többieket se láttam.Létezik hosszabb verzió talán?Vagy ha filmezett valaki az felkerül valahová?
Amit asszem Karka írt linknek,az ottani videó minősége sajna nagyon szar:-(Nlam van kép meg hang is.Javasolom ACE mega codec pack felrakását.
Nah de azért minden jó ha a vége jó,és az eredményeket hallva nagyon jó lett!Szombaton talán komiban míting.Addig minden jót!

pa3 Creative Commons License 2004.01.29 0 0 7066

Mono+szetero,

A lényeg valóban az, hogy rád van bízva a választás :)
Mindkettő mellett vannak érvek és ellenérvek. Saját magadnak viszont csak akkor tudod levonni a tanulságot, ha kipróbáltad mindkettőt (edzésen és nyílt vízben egyaránt).
Nekem nagyon bejött a monofin, nem bántam meg, hogy beruháztam rá.

Üdv,

Csaba

Előzmény: zoooman (7045)
pa3 Creative Commons License 2004.01.29 0 0 7065

Szia Málna,

Ugyanarról beszlünk. Az AIDA International oldalán nincs szlovák bíró, cseh bíróból is csak Stepanek. Ez persze jelentheti azt is, hogy a listát még nem frissítették, bár mostanában szinte azonnal felkerül minden. Érdekelne, hogy mi az igazság...
A leveledet elolvashatom?

Egy ne ide vágó hír:
Dear freedivers,

Because of the non respect of some aida rules (no protests allowed for athletes for example) AIDA must clearly announce that the competition of Cyprus organized by Howard Jones can't be reconized by AIDA.
It means that no performance will be registered in the World ranking list (the current reference to class freedivers) and that no AIDA world record will be recognized.
Athletes had to be clearly informed about this situation It's done.
AIDA respects all organizers and wish a good luck to Howard hopping that in 2005, the freediving community will be together again. Waiting this, see you soon for the most important challenge for freedivers and freediving institutions in 2004 : VANCOUVER
We'll know in August the new name of the first nation in freediving for men and women

Claude Chapuis
AIDA International Technical Officer

Üdv,

Csaba

Előzmény: Grönlandi Málna (7061)
Grönlandi Málna Creative Commons License 2004.01.28 0 0 7064
Jenci, nem lehet, hogy régi a codec, amit használsz
Előzmény: jencibuvarrr (7063)
jencibuvarrr Creative Commons License 2004.01.28 0 0 7063
letöltöttem a szlovákoktól de nekem csak hang van, és érdekelne az adás mert nem láttam.Ha tudtok más címet is ahonnan le lehet tölteni szóljatok. kösz
jencibuvarrr Creative Commons License 2004.01.28 0 0 7062
sziasztok a verseny jo volt én kb. 4-ig voltam mert nem akartam sötétben vezetni.Gyorsan letöltöttem egy egyszerű progit és a web.axelero.hu/jmedgyes -re felraktam pár képet. nem nagy szám csak próba képpen, és 10-20kb-ak. valamennyire élvezhető(közepes)
Grönlandi Málna Creative Commons License 2004.01.28 0 0 7061
Szia Csabám!

C4-ből köszöm már nem hoznék be mégegyet, megelégszem azzal, ami van. Az anno kb. 45 rugóba került. Lehet, hogy most már drágább lévén a cég árai meg a forint is egyre csak erősödik...

Nem mondtam, hogy létezik szlovák AIDA bíró egy szóval sem. Arra céloztam, hogy volt ott egy cseh ember, aki azt állította magáról, hogy az. Ezután megnéztem a listát és megállapítottam, hogy egyetlen szkovák név sem található rajta, sőt még Daniel Exner-é sem. Ebből következhet az, hogy szar az AIDA bírói listája, következhet az hogy D.E. csak egy national judge, akit senki sem ismer és következhet az is, hogy nem mondott igazat.

Az első levélre elkészítettem a válaszomat, holnap majd még egy kicsit csiszolom aztán küldés következik...

Előzmény: pa3 (7047)
zoooman Creative Commons License 2004.01.28 0 0 7060
Tökéletesen egyetértek a végkövetkeztetéseddel, avagy mindenki találja meg a saját stílusának megfelelőt.
Azért szeretném én is látni a két technikát videjón.
Várok további következtetéseket , hátha valami számomra is használhatót is találok.
Előzmény: BeeGees (7059)
BeeGees Creative Commons License 2004.01.28 0 0 7059
sztereo kontra monofin + Mifsud rekord kapcsán az alábbi elméletet jutott az eszembe:

Ha igaz, az hogy Mifsud 4 perc körül úszta a 200 -at míg például Stig kb ugyanazt alig több mint 2 perc alatt teljesítette, akkor világos hogy két teljesen különböző stílusról beszélhetünk. Előbbi valószínűleg kis erőfeszítésű mozdulatokkal nagyon mély relaxációban mondhatni apró mozgásokkal tarkított statikust végzett ami lassú de egyenletes haladást eredményezett, míg utóbbi a monofinnel a video tanulsága szerint is dinamikus erőteljes és valószínűleg sokkal nagyobb pillanatnyi izommunkát igénylő mozdulatokkal úszta le közel ugyanazt a távot.

Vagyis itt a kis energiával hosszan stílus áll szemben a nagy(obb) energiával de gyorsan stílussal. Az eredmények tanulsága mindkét stílus hatékonyságát igazolja, persze, ehhez érdemes lenne azért megnézni a Mifsud video -t is.

A fentieket elfogadva viszont ebből az én logikám szerint az következik, hogy míg a lassab stílushoz nagyon nagy relaxációs és adaptációs készségek kellenek, addig a gyors stílusnál pedig sokkal jobban dominálhatnak az atletikus képességek és a tökéletes technika.

Ez számomra valahol az egykori Mayol-Majorca elvek ellentétének újboli megejelenését sugallja.

A Mifsud példa viszont jó reményekkel kecsegtethez azok számára akiknek atlétikus és technikai képességeik esetleg gyengébbek és esetleg nincs reális és hatékony lehetőségük azok drasztikus fejlesztésére.

persze az elméletek mint tudjuk...... :-)))))

Előzmény: zoooman (7056)
BeeGees Creative Commons License 2004.01.28 0 0 7058
Karka az egyik mesteredről jut eszembe:-)

Asszem én is maradok a sztereonál
Nekem is van mit tanulnom még meg hát
tegnap fedeztem fel, hogy ismeretlen tettesek ,amíg ti versenyeztetek és én a hétvégén otthon "lábadoztam", addig eltörték az új saját készítésű monofinemet. :-((((
Sírni tudnék.....
Uszonygyilkosok Brrrrr

Bee

Előzmény: Carcharodon (7046)
jee_c Creative Commons License 2004.01.28 0 0 7057
Érdekes, számomra igen hasonlóak voltak a szabályok, mint a millstatti Night Eventen, ami pedig AIDA verseny volt - bár egy éve.

Ami különös volt nekem is, hogy pontlevonás járt azért, mert az uszony kiemelkedik a vízből. Bár a Ciprusi világbajnokságon is Herberttől ezért vontak le pontot.

Csak ismételni tudom, hogy az alapján, amit én láttam, nem voltatok (ketten bírók) olyan szigorúak, mint pl. az említett versenyen. Talán azzal volt a baj, hogy pontosan nem értették, hogy mi is fog történni, és hogyan.

Ja, ez az egyik cikk, melyik a kettő közül?

Előzmény: lobby (7055)
zoooman Creative Commons License 2004.01.28 0 0 7056
Köszönöm a kimeritő választ a kérdésemre, amiből azt tudtam leszűrni hogy rám van bízva a dolog.
10-évig uszikáltam mint búvárúszó krallozva aztán jött a delphin technika és én mentem,bár 100-ig eljutottam vízalatt. Most stereoval nyomom
delfinezve Most kipróbálom a hátdelfint vízalatt ,bukósisakban hátha bejön!
Előzmény: Carcharodon (7046)
lobby Creative Commons License 2004.01.28 0 0 7055

Az egyik hölgy a cégnél volt olyan kedves és lefordította magyarra az egyik cikket.

Szombaton reggel elkezdődött az első magyar freediving bajnokság. (MAN I.). A rendezők a verseny kezdete előtt magyar és angol nyelven ismertették a versenyzőket a rendezvény menetével, illetve annak szabályaival. Döntésük értelmében el szerettek volna térni az AIDA szigorú szabályaitól, azaz különbséget kívántak tenni nagy és kis szamba között. Tehát azt a résztvevőt, akinek a teljesítménye nem volt hibátlan, nem diszkvalifikálták azonnal, hanem először megvitatták, hogy nagy illetve kis szambát „követett-e el”. Míg a nagy szamba azonnali diszkvalifikálást jelentett, a kis szambánál a résztvevő tovább folytathatta a versenyt. Amint azt később megtudtuk, a nagy szambát „elkövető” versenyzők is indulhattak a dinamikai versenyben, de a végleges összesítésben ez nem játszottak szerepet, mivel az elért teljesítményükért már nem kaptak pontot. A rendezvény elején valószínűleg nem volt teljesen belátható, hogyan végződik ez az újszerű próbálkozás, a végen viszont mindenki számára világossá vált, hogy az ötlet ugyan jó volt, viszont gyakorlatban kivitelezhetetlen.

A két zsűritag szubjektív döntései alapján a kisebb rezdülések (ha jól értem) megengedhetők voltak, viszont nagyobb motorikus kiesések esetén már diszkvalifikálták a versenyzőket. Egyesek bizony erősen csóválták a fejüket, viszont a döntések igazságosak voltak – legalábbis azon „különleges” szabályokat figyelembe véve, amelyek szerint a zsűritagok osztályoztak. A dinamikai versenyben már rosszabb volt a helyzet. Az első sokk akkor következett, amikor a résztvevők megtudták, hogy bár az első versenyrészben diszkvalifikálva lettek, viszont a másodikban indulhatnak. Abban az esetben, ha ezt már nem tartották fontosnak, a zsűrinél kellett, hogy kijelentkezzenek. A verseny „különlegessége” egyre nyilvánvalóbbá vált. Minél inkább közeledett a verseny vége, annál jobb eredmények születtek dinamikában – viszont a zsűri döntései kezdtek érthetetlenné válni. Hirtelen megszűnt a kis illetve nagy szamba közti különbség, és a legkisebb rezdülést is (legyen az a hidegtől vagy a fáradságtól) szambának ítélték, a versenyzőt pedig kizárták. A másik oldalon viszont egyes jól leplezett kis szambák elkerülték a zsűri figyelmét.

Ez a tény nemcsak a végleges eredményre hatott ki, de lényegében a verseny egész kimenetelére. A versenyzők, csakúgy mint az edzők, egyre inkább kiábrándulttá váltak. A statikai rész jóindulatú pontozása után a dinamikai rész szigorú megítélése következett. Az uszonyokkal történő vízfelszín legkisebb érintéséért is pontokat vontak le. (vagy valami ilyesmi – a szerk. megj.) Ezért aztán a versenyzők a rendezvény végén (ahol valóban remek eredmények születtek) meglehetősen vegyes érzelmekkel távoztak.

A díjak szét lettek osztva, a kedélyek lecsillapodtak, de a szamba mint olyan megítélése továbbra is probléma marad. Legyen szó akár az AIDA rendkívül szigorú szabályairól vagy a Szombathelyen alkalmazott módosított szabályokról, a szamba megítélése egy – jobbik esetben több – zsűritag szubjektív döntésétől függ. Hiszen ezen döntések nemcsak egyes személyek elhelyezését befolyásolják, hanem az egész rendezvény színvonalát...

Előzmény: jee_c (7052)
Sine lege Creative Commons License 2004.01.28 0 0 7054
A magam nevében mondom, hogy teljesen rendben volt a 7végi bíráskodás, sőt...:-)))

SL

jee_c Creative Commons License 2004.01.28 0 0 7053
Egye kánya, ok. :-))

Pörögnek a dolgok rendesen - akkor a hivatalos AIDA rekordmég mindig 200.

Ja, jut eszembe - a MAN I-en elért eredmények akkor most hiavatlos magyar rekordoknak számítanak? (remélem)

Előzmény: Sine lege (7048)
jee_c Creative Commons License 2004.01.28 0 0 7052
Hali,

én sem tudok szlovákul (ez ugyanaz, mint a cseh nyelv?). A Sambathely kifejezést láttam - de én poénnak vettem/veszem.
Az a helyzet, hogy nem tudtam, hogy voltak hőzöngések a bírói döntésekkel szemben, bár ilyenek mindig szoktak lenni. Szóval nem meglepő. Szerintem nem kell túlságosan breakelni amiatt, mert valakinek nem tetszett egy-két döntés. Lettek volna ott a tavalyi Millstatti Night EVenten - na ott aztán volt kiszóródás a versenyből szamba miatt! Abból elég sok vitatott volt, itt - amennyire én láttam - nem nagyon :) - inkább rendben volt a dolog. (ez most nem lefety-lefety :)

Na, vatevör. A lényeg: amit megcsillantottam a cselovékoknak, miszerint meg lehetne szerezni a felvett anyagot az RTL Klubtól, az jó ötlet lenne - főleg annak a tükrében, hogy valószínű rövidítettek is a műsoron a focista halála miatt.

Ja, nálam vannak a képek, amiket csináltam, és El Che-hez csatlakozva feltolom valahova a netre (mondjuk a www.nexus.hu-freediver címre), ha lesz időm (még ma).

Prézli! az eredménylistát is feltolom majd oda.

jee

Előzmény: Grönlandi Málna (7039)
Sine lege Creative Commons License 2004.01.28 0 0 7051
Stigs 204m has been recently nulled from video due to samba violation. An old story told again. That's why it's not listed. Peter Pedersen still holds the official record with 200m.

Ez a legfissebb info, de nem tudom, hogy hiteles-e!!?

Sine lege Creative Commons License 2004.01.28 0 0 7050
Nem hiába nem használtam az új rekord, avagy világcsúcs szófordulatot...:-)))
Előzmény: Carcharodon (7049)
Carcharodon Creative Commons License 2004.01.28 0 0 7049
Uppppsz - emlegetjük itten az új dinamikus rekordot, pedig most jött a hivatalos hír:

The excellent dynamic with fins' performance made by Mr Stéphane Mifsud (209 m) in Geneva on January 25th, will NOT be recognized as AIDA World Record, because the Dolphin Cup competition was NOT recognized by AIDA and did not followed AIDA regulations.

Sincerely,


AIDA Executive Board

Hiába kérem - AIDAéknál nagy a szigor mindenütt!!!

Sine lege Creative Commons License 2004.01.28 0 0 7048
S.M. oldalán van, hogy 4:09min volt az úszás!

Remélem most meg vagy elégedve? :)

Előzmény: jee_c (7028)
pa3 Creative Commons License 2004.01.28 0 0 7047

Málna,
A szlovákoknak nincs is AIDA bírójuk. Csak a cseheknek van egyetlen egy (Stepanek), de ő nem volt ott a versenyen.

Csaba

Előzmény: Grönlandi Málna (7039)
Carcharodon Creative Commons License 2004.01.28 0 0 7046
Zú!

Itt a csapat többsége monóban nyomja valamiért... Nekem egyik nagyrabecsült mesterem azt mondta: amíg nem tudsz jól úszni sztereóval, addig felesleges monózni. Én a "jó pap..." kezdetű mondás miatt (is) maradtam a sztereónál, mert nyilván mindig van még csiszolnivaló a technikán. Másrészről pedig a lefelé történő merülésekkor elvileg egy szint után komolyan számít a sebesség, de az a szint - egy másik mesterem szerint - kb. -50 méter után jön el. Vagyis még van egy kis időm sztereózni a konstansban is.

Az sem mellékes szempont, hogy sztereóban könnyedén el lehet tölteni a vízben 4-5 órát, ugyanez monóban érdekes vállalkozás lenne - de hát itt megint az a fránya komfortosság beszé belőlem... :-)

Persze az egy érdekes kérdés, hogy a szombaton felállított új dinamikus világcsúcs fog-e esetleg ezen a nagy monománián változtatni, merthogy Stephane sztereóban úszta a 209-et... ;-)

Uff - ennyit a bifinek mellett és biztosan fogsz hallani egyéb véleményeket a másik tábortól is!

Tengermély tisztelettel,
Karka

UI: A C4 helyett lehet alternatíva pl. a Power Blade penge (nem azért, mert nekem is ilyen van), amit ugyanaz a csapat csinál, akik a nálunk használatos monofineket (finswimworld.com).

Előzmény: zoooman (7045)
zoooman Creative Commons License 2004.01.28 0 0 7045
Kösz az infót, úgy érzem még egy darabig kihagyom ezt az ajánlatot.
Statikusban nem igen venném hasznát, dinamikusban meg a najád is megteszi 100 m-ig.
Még egyenlőre azt sem döntöttem el hogy monofin vagy stereo lenne a jobb. TI hogyan látjátok?
Előzmény: pa3 (7044)
pa3 Creative Commons License 2004.01.28 0 0 7044
Szia Málna,

Estére meglesz az írások tartalmi része, majd hívlak. Holnap pedig elküldöm mindenkinek.

C4. A legutóbbi árlistán a penge karcolta a 190€-t. Erre jön még a papucs rész, ami kb. 40€. Ha postán hozod, akkor egyrészt postaköltség, másrészt vám, ami emlékeim szerint 25%, bár biztosat a VPOP tud mondani. Ha ezt így összeadod, akkor iszonyat húzós....egyszerűbb, ha te mész el érte és ,,fű alatt" behozod.

Csaba

Előzmény: Grönlandi Málna (7039)
Carcharodon Creative Commons License 2004.01.28 0 0 7043
Igen-igen! Sőt, be lehet szállni K.Gábor tesztelésébe is - mert úgy tűnik, hogy a MAN versenyzők közül nem sokan lesznek ott kontrollként... :-(
Előzmény: Scuba (7042)
Scuba Creative Commons License 2004.01.28 0 0 7042
Uhh elírtam volna?
Előzmény: Scuba (7041)
Scuba Creative Commons License 2004.01.28 0 0 7041
Jut eszembe szambaton Komjádi? Edzés?
Carcharodon Creative Commons License 2004.01.28 0 0 7040
Málna,

Ízirájder! Nem kell nagyon magyarnak lenni - szerintem semmi extra gond nincs velük. Akkor ott lehet, hogy roppant dühösek voltak néhányan, de az elszáll(t). Az, hogy ilyen "feketén" poénkodnak pl. a Szhely névvel azzal sincs különösebb gond - ezt pont Neked mondom? ;-)

Azért a cikkre kíváncsi lennék én is - Prézli a fordítóprogramok nagy ismerője! Sőt, egy progival leferdíteni még vicces is lehet...

Bezzeg Haraldék fórumán nyugi van - uraljuk a terepet a MAN topikban!!! :-DDD

Karka

Előzmény: Grönlandi Málna (7039)
Grönlandi Málna Creative Commons License 2004.01.27 0 0 7039
Nos, elkezdtem egy kicsit utánanézegetni a dolgoknak hétvégi verseny ügyben.

Nem tud valaki véletlenül csehül? Én sajna csehül állok vele ;-)

Van két cikk (Jan26/27)a www.freediving.sk honlapon, ahol - ahogy kivettem - eléggé szapulnak minket. A fórumon, ahová JeeCee/DC beírt Szombathelyt csak Samba-thelynek hívják.

Mindenképpen le kellene fordítani, hogy aztán legyen kivel ordítani :-)

Daniel Exner-t, aki nekem AIDA Judgeként mutatkozott be, is megnéztem az AIDA bírói listáján. Még a nemzeti bírák között sem találtam. Mellesleg nem is szlovák, hanem cseh, így pláne nem értem, hogy mit pampog egy szlovák óvásnál.

Grönlandi bácsi most nem a málnától, hanem a dühtől vörös...

A www.oceandevils.cz-n is van egy rövid kis iromány rólunk

GM

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!