Keresés

Részletes keresés

Freedom of mind Creative Commons License 2020.12.15 0 0 181765

kontakT :)

Előzmény: Freedom of mind (181764)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.12.15 0 0 181764

Ez nyilvánvalóan kontak hiba. Nekem volt olyan, hogy ívet húzott egy laza csatlakozó és eloxidált az érintkező. Szóval ha nincs lecsúszva az még nem számít semmit, egyenként kell megnézni őket.
A másik a termosztátok amiket megnéznék a helyedben. Nem ismerem a gépet ezért nem tudok részletes segítséget adni, de keresd meg a gőztermosztátot. Ha azt átkötöd és beindul a fűtés, akkor termosztát csere. Ha pedig átkötöd és nem indul be a fűtés, akkor a gép valószínűleg három termosztátos. A harmadik a biztonsági termosztát. Ha azt átkötöd és beindul a fűtés, akkor azt kell cserélni. 

Előzmény: Boriépítkezik (181760)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.12.15 0 0 181763

Köszi szépen! Ez a kazán már szigetelve van gyárilag. A tetejét leszámítva A hőcsövezést most én is kihagynám, főleg hogy az ünnepeket kivéve magányosan, max. egy-egy baráttal szoktam kávézni. Talán az még belefér, ki akarom próbálni.

A kikapcsolás kiherélésén gondolkodom, hogy nem lehetne-e egy alkatrész cseréjével (ez egy kondi szokott lenni általában) megnyújtani az időt, mondjuk duplájára? Mert hogy időnként előfordult velem, hogy bekapcsolva hagytam a cuccot. :/  És akkor nem kéne sonoff sem, a reggeli rutinban már benne volt, hogy bekapcsolom a gépet, távolról meg nem akarom kapcsolgatni. :D

Ezt, hogy az OPV-ről a vizet nem a tartályba vezetni dolgot még sosem hallottam. Ez miért jó? 

A dimmernek nem csak úgy van értelme ha van egy manometer is a gépben? Gondoltam rá, de nem akarom szétbarmolni a gép házát, úgyhogy ezen még agyalnom kell. PID-ből is valami nagyon aprót akarok betenni a fej mellé. XMT7100-t néztem, de itthon úgy látom nem kapni. 
Dimmerből a mezei, vagy inkább a Fragola-féle?

Az Ulkát egyelőre nem bántom, mert a régi gépem sem volt sokkal halkabb, bár a tervekben szerepel egy halkabb Ulka beépítése.

Szűkítő a bojlerbe esetleg? 

És még egy kérdés, az normális a Silviánál, hogy melegedéskor időnként pattan-csattan a bojler, vagy érdemes máris szétszedni mert ez a vízkő jele? Elvileg lágy vízzel használta az előző tulaja, de kancsóssal. Jó ez nem alu bojler, tudom, csak az előző gépem nem adott ilyen hangokat, még szokni kell ha ez így normális.

 

 

Előzmény: GAgyiXyXy (181762)
GAgyiXyXy Creative Commons License 2020.12.15 0 0 181762

Az automatikus kikapcsolás kiherélése ha újabb a készülék és egy sonoff aljzat mellé. Ipari felsőszűrő. Kazán szigetelése és esetleg rézcsövezés, bár utóbbi nem tesz annyit hozzá lévén elég nagy a kazán. Az opv beállítása a legfontosabb, meg érdemes az eldobott vizet nem a tartályba vezetni. Egy dimmer nem árt, világosaknál nagyon jó szolgálatot tesz. Egy halkabb ulka.

Előzmény: Freedom of mind (181756)
Elektronikus Creative Commons License 2020.12.15 -4 2 181761

Túl sok értelme nincs, mert ezek után nem nagyon szándékozom támogatni ezt a témát elektronikai, illetve technikai tudás átadásával.

 

Normális esetben úgy működnének a fórumok, hogy mindenki hozzáteheti a saját tudását, amiből a közösség okulhat.

 

Ja, de ahol nem adják meg a tiszteletet, lekezelő, pofátlan a stílus, akkor már én is úgy állok hozzá... Vagy inkább sehogy.

Előzmény: Freedom of mind (181755)
Boriépítkezik Creative Commons License 2020.12.14 0 0 181760

Szeretnék segítséget kérni, hátha valaki ért ehhez a hibához.

Simonelli Oscar gépem mostanában azt csinálja, hogy gőzölés közben nagyon leejti a nyomást és mégse kapcsol be a fűtés. Ilyenkor bal oldalról ütögetve a gépet, visszakapcsol a fűtés, de van hogy a csak a pofon pillanatára villan fel a piros lámpa. Leszedtem a borítást, a látható vezetékek a helyükön vannak, nincs szétcsúszva semmi, de nem tudom, hogy melyik vezetéket kellene pontosabban megvizsgálni. Vagy esetleg ennek más oka van?

Nagyon köszönöm, ha valaki segít.

Paragon1985 Creative Commons License 2020.12.14 0 0 181759

Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy van olyan fórumtárs aki Székesfehérvár, Tatabánya, Mór környékén lakik? Egy JE Plus darálóra terelődött a gyanúm, hogy a daráló miatt savanyú minden kávém, de ezt ki kellene zárnom. Sajnos másik eszpresszó képes darálóm nincsen... köszönöm!

M_Atts Creative Commons License 2020.12.14 0 0 181758

Szerintem is, még alakítom... : - )

Úgy tervezem, fokozatosan viszem lefelé és egyszer csak elviszik.

Előzmény: Horyk1 (181757)
Horyk1 Creative Commons License 2020.12.14 0 0 181757

Szerintem valamicskét faragj meg az árból, mert ez elég magas.

 

Előzmény: M_Atts (181754)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.12.14 0 0 181756

Hosszúnak tűnő átmeneti géphiányom véget ért, tegnap vettem egy V5 Silviát használtan. Nyers, úgyhogy még tuning vár rá. Irány Ballószög, vagy akad esetleg valaki Pesten aki ilyesmivel foglalkozik és hozzá mérhető minőségi munkát végez? Makk Károly volt még a fejemben, de ő úgy tudom már nem vállal tuningot.

Silviásoktól kérdezném, hogy tapasztalatotok alapján a PID hozzáadásán és mondjuk a fejcsavar besüllyesztésén kívül min érdemes feltétlenül változtatni. Azt tudom, hogy miket szoktak, a kérdés csak, hogy melyek azok amik érdemi változást jelentettek a kávén, vagy ehhez képest mik a kompromisszumok. Köszönöm!

Még semmim sincs a géphez, de szép. :D Úgy értem, hogy az előző gépem 57-es volt, úgyhogy mindenből újat kell vegyek. Viszont azt vettem észre, hogy a gép saját kosarai 58-asok, azaz vagy mennek a fióba, vagy két tampert kell vegyek, egy 58.5 és egy 58 mm-est. Nem olvastam rosszakat a Rancilio saját kosarairól, de az egyik ok amiért 57-ről váltottam a Reneka volt, így az 58.5 az alap. Gyárilag jár hozzá egy tamperre emlékeztető műanyag darab ami szerintem max. poénnak jó, mert úgy 52-53 mm-es lehet. Nem is értem mire gondolt a cég amikor ezt a csomagba tették. Először azt hittem, hogy valami másik géphez való, de nem. Ott virít rajta a Rancilio embléma.

Freedom of mind Creative Commons License 2020.12.14 0 0 181755

Erre való az "e" betű a hozzászólások fejlécén jobb oldalon. Nincs probléma kéremszépen. :)

Előzmény: 72lakiluk (181751)
M_Atts Creative Commons License 2020.12.13 0 0 181754

Eladóvá vált az Ascaso Steel UNO PID professional (UNO.16) kávéfőzőm.

blaze73 Creative Commons License 2020.12.12 0 0 181753

Hát elég rendesen....

Előzmény: 72lakiluk (181751)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.12.11 0 0 181752

Jössz itt már te is a nagyképű stílusoddal... 😜🤣🙄

Előzmény: 72lakiluk (181751)
72lakiluk Creative Commons License 2020.12.11 0 0 181751

Ahogy látom, a biztosíték mindenkinél kioldott :)

Elektronikus Creative Commons License 2020.12.10 -2 1 181750

Persze, csak egyszerűsítettem, aki cukrosan szereti, annak valószínűleg bármelyik natúr kávé keserű.

 

Vizes fórumokon gyakori, amikor azzal jönnek emberek, hogy neki az RO-víz, vagy a Brita ioncserélt víz keserű. Ha azt mondaná, hogy savanykásabb a megszokottnál, az még érthetőbb is lenne. De állítólag a tiszta víz jobban kihozza az ember nyelvén a fogyasztott gyógyszerek, nikotin és egyebek okozta hatásokat, amikkel már tele van a szervezete.

 

Ilyenekkel én nem élek, nekem az RO-víz legfeljebb csak savanykásabb, de az is relatív, azaz más vízhez képest. Megszokás után viszont már az RO víz érződik totál semlegesnek, ízetlennek, jó értelemben véve.

Előzmény: Saughassy (181749)
Saughassy Creative Commons License 2020.12.10 0 3 181749

Azért azt tegyük hozzá, hogy ha egy kávé keserű, azt nem cukorral kell ellensúlyozni, hanem vagy normális kávégéppel és elkészítéssel, vagy hibátlan pörköléssel.

Előzmény: Elektronikus (181748)
Elektronikus Creative Commons License 2020.12.10 -6 1 181748

Még egy dolog, csak tegnap a nagyképű stílusotok miatt már elterelődött a figyelmem is, ezért nem tértem ki rá:

 

Lehetnek összetevők, amik savas, vagy mások lúgos környezetben oldódnak ki jobban, illetve ennek lehetnek még további árnyalatai / vegyületei.

 

Lehetnek emberek, kiknek ehhez el kell olvasni egy egészen 2015-ös könyvet hűha, ámbár ez iskolás kémiával is tudható, úgyhogy ezért sem fogadom el a nagyképű okoskodást, mert nincs mire felvágni. Nem mindenkinek játszik az életében központi szerepet az a kis kávé, hogy ennyit szarakodjon miatta.

 

Vagy az is lehet, hogy nekem például szakmailag érdekesebb volt a különböző kávéfőző szerkezetek felépítése / működése, ha már egykor TV-video stb. szervizt is üzemeltettem, tehát ezek már nem jelentenek kihívást, legyen az elektronikus vagy mechanikus téma. De kávés témával semmit nem foglalkoztam, így jól jött egy kis változatosság legalább. Ha nem is sok, mert azért még egy automata gép sem olyan bonyolult, legfeljebb elsőre érdekes, így már ráuntam erre is.

Előzmény: Elektronikus (181746)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.12.09 -1 4 181747

Én abszolút nem vettem észre a stílusában fölényeskedést, meg, hogy tette volna a fejét.

Előzmény: Elektronikus (181746)
Elektronikus Creative Commons License 2020.12.09 -8 0 181746

Szerintem nem nagyon fogtad, hogy én sem ízlésekről akarok vitázni, egyszerűen csak a dolog logikájára próbállak rávezetni. Igyekszem fölényesen, lekezelően is fogalmazni, ha már teszed itt a fejed, akkor szokjad te is.

 

1. Valaki azt mondja, hogy megpróbál lemenni a naturális igazság szintjére és nem tesz hozzá semmit mondjuk egy kávéhoz, csak tiszta vizet.

2. A másik azt mondja, hogy ő tesz hozzá egy kis magnéziumot, meg még a tököm tudja nem érdekel miket is tesz hozzá.

3. Harmadik tesz még hozzá cukrot is, meg tejet és így tovább.

 

Most akkor, ha te vagy a 2. például, akkor lehet, hogy az 1. szemszögéből tekintve te vagy a kis pancsoló / gányoló.

 

Ezért sem érdemes fölényeskedni, mert ha az 1. kávézót olyan mélyen nem hatja meg a kávézás ügye, hogy még 2015-ös könyveket is olvasson miatta, azért talán még mindig jobban megérzi az igazság ízét, mint a 3. sz. cukrozós.

Előzmény: Freedom of mind (181744)
djboriska Creative Commons License 2020.12.09 -3 1 181745

Asszem felesleges ezt tovabb ragcsalni. Igya mindenk azt ami izlik neki. En full elfogadom, ha valaki a tiszta kavet szereti.

Habar clarity alatt egeszen mast ert a kaves szenzori agazat, mert valojaban egy "tiszta ROs kávé" ízben sose lesz tiszta(clear), pont az alacsony minosegu savassag es legtobb esetben ilyenkor jelentkezo rossz minosegu szartito test(szajerzet) miatt, de ebbe meg vegkepp nem erdemes tul melyen belemenni.

Az termeszetesen csak izles kerdese, hogy ki mit preferal.

Izlesrol nem vitatkozunk max izlelesrol.

Előzmény: Freedom of mind (181744)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.12.09 -2 2 181744

Ha nem értetted meg amit lejjebb írtam, javaslom nézz utána még mielőtt túlságosan belebonyolódsz. Lásd: Colonna-Dashwood: Water for coffee c. 2015-ös könyve. Azóta már számtalan értekezés született a témában és tele vele az Internet.

Előzmény: Elektronikus (181742)
Elektronikus Creative Commons License 2020.12.09 -1 0 181743

Vagyis "a keserű kávét".

Előzmény: Elektronikus (181742)
Elektronikus Creative Commons License 2020.12.09 -4 1 181742

Ez olyan dolog, hogy jön valaki a cukros kávéval és azt mondja neked, hogy ő nem akarja megszokni az keserű kávét. Megpróbálom ezt megfogalmazni lefitymáló stílusban és viszek bele egy kis fensőbbségi tudatot is:

 

-------------------------------------------------------

 

Cukrot azért szeretünk adni a kávéhoz, mert picit komplexebb lesz tőle a kávé. Szódabikarbónát pedig azért mert megfogja kicsit a savakat (ízben!) tehát nem lesz olyan harsány bántó savassága a kávénak. Sokkal harmonikusabb balanszosabb lesz a kávé egy jól beállított szódabikarbónával. Nyilván hozzá lehet szokni közel nullás vízzel készített kávéhoz, mint ahogy az Omniához is. Nos én egyikhez se szeretnék ”hozzászokni”. Meghagyom ezeket a kompromisszumokat másoknak. Inkább a max ízkomplexitásra és a balanszra próbálok lőni.  Tiszta kávét meg az omniát meghagyom másoknak.

Előzmény: djboriska (181741)
djboriska Creative Commons License 2020.12.08 -3 1 181741

Magnéziumot azért szeretünk adni a vízhez, mert édwsebb picit komplexebb lesz tőle a kávé. Puffert pedig azért mert megfogja kicsit a savakat (ízben!) tehát nem lesz olyan harsány bántó savassága a kávénak. Sokkal harmonikusabb balanszosabb lesz a kávé egy jól beállított pufferrel. Nyilván hozzá lehet szokni közel nullás vízzel készített kávéhoz, mint ahogy az Omniához is. Nos én egyikhez se szeretnék ”hozzászokni”. Meghagyom ezeket a kompromisszumokat másoknak. Inkább a max ízkomplexitásra és a balanszra próbálok lőni. Az ROs kávét meg az omniát meghagyom másoknak.

Freedom of mind Creative Commons License 2020.12.08 0 0 181740

Pontosan.  Ugyanígy járnak el a térítőkön belüli városokban is, különben a tiszta víz igen hamar felfalná a vízhálózatot. 

Előzmény: Elektronikus (181739)
Elektronikus Creative Commons License 2020.12.08 0 0 181739

Ezért is van az például, ahol tengervízből sótalanított vízzel látnak el településeket, a vizet meszes adalékkal lúgosítják vissza, úgy engedik rá a csőhálózatra, hogy ne támadja, korrodálja.

Előzmény: Freedom of mind (181737)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.12.08 0 0 181738

Vettem észre sajnos. :(

Előzmény: H_G (181723)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.12.08 0 0 181737

Sok mindent érintettél, csak pár válasz ezekre:
A tiszta, visszasózástól mentes víz a propagandával ellentétben tökéletesen fogyasztható mint ivóvíz. A tea és a leves és úgy általában az ételek is valóban sokkal finomabbak teljesen tiszta vízzel elkészítve. DE!

A tiszta víz azért olyan agresszív oldószer mert a levegőből beoldott CO2-től a pH-ja eltolódik a savas irányba. Mindent old, a bojlert, a csövezést stb. , kivéve ha az rozsdamentes (ergo saválló) acélról van szó. 
A kávé valóban ízetlen RO vagy desztillált vízzel elkészítve, de nem azért mert az emberek megszokták a kemény vizet és mert az ásványi anyagok ízmódosító ágensként lépnek fel, hanem mert az oldott fémsók aktív részt vesznek a kávé ízanyagainak az extrakciójában. A legfontosabb kávézás szempontjából a magnézium, ehhez csak némi puffert szoktak tenni, hogy a bojler biztonságban legyen.
A közös etalon amirő írtál, jelenleg az ún. SCA víz aminek meghatározott paraméterei vannak.



Előzmény: Elektronikus (181735)
Elektronikus Creative Commons License 2020.12.08 -1 0 181736

Még egy adalék, egyes gyártók, akik nem merik bevállalni az ásványmentesített víz esetleges problémáit, szokták ajánlani, hogy csak étel, ital készítéséhez használandó, nem fogyasztásra.

 

Valaki kérdezte is fórumon, hogy mi van?

 

Egyszerűen csak az van, hogy a kávé, tea, leves stb. már hozzáad  a vízhez anyagokat, ami többé már nem "üres", így nincs gond.

Előzmény: Elektronikus (181735)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!