Keresés

Részletes keresés

Gipsz János Creative Commons License 2019.10.22 0 0 15830

De előtte ki kéne meríteni a lehetőségeket, azaz elmenni másodfokú munkaalkalmasságira.. 

De a fő problémám, hogy nem találok egy értelmes, normális ügyvédet aki komolyan veszi és érti is a problémát, és nem lerázni akar.. 

Márpedig ez egy jogértelmezési probléma nem? És ebben döntőnek kellene lennie egy igazságügyi szakvéleménynek.. Ami olyan amilyen, lehet h gagyi (köztünk szólva, nem biztos h megfelel az alaki követelményeknek, olvastam vhol a neten, de már nem találom azt a cikket, de persze én nem értek hozzá..), de mégiscsak van, és felette áll egy üzemorvosénak nem? Tehát én ezt nem is értem, h az ügyvéd szerint is felülbírálhatja, quázi mindent megtehet az üzemorvos.. Sztem meg abszolút törvénytelen amit művel, de még csak be sem lehet perelni.. Persze betegjogi képviselő blabla, azt olvastam ezek inkább védik az orvost mint a beteget..

Olyan nincs h én így értelmezem és pont.. Ez a bíró joga nem? Nem egy xaros üzemorvosé.. 

A vége valahol úgyis az lenne a dolognak, hogy ok lehet h ez ...műtét, de szakorvosilag nincs semmi bajom, és így alkalmas vagyok.. Sztem.

Szted hova, kinek kéne írnom h tisztázzák ezt a jogértelmezést? Minisztérium? Egyéb hatóság? Persze nyilván lexarnának, de mégis, hátha.. Mondom, sztem a vége valami olyasmi lenne sztem, h ...műtétnek számít, de figyelembe kell venni az állapotot, szakorvosi véleményeket.. Fingom sincs.. 

Még azon is agyalok h a vezérigazgatónak vagy vkinek írok a cégnél.. 

Előzmény: ÁsítóSárkány (15829)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2019.10.21 0 0 15829

Ez most nem tudom jogi kérdés-e.

A jogi része az, hogy elvileg kiverhetsz egy írásbeli elutasítást a munkakörmódosítási kérelmedre a munkáltatóból, ami nyilván meg fogja hivatkozni az üzemorvos döntését. Aztán ezt az írott elutasítást viheted perre és az üzemorvos alkalmassági vizsgálatát a bíróság ebben a munkaügyi perben vizsgáéhatja, kimondhatja a jogellenességet, kötelezheti új eljárásra, és kötelezheti az új eljárásban az igazságügyi vélemény figyelembevételére (mármint arra, hogy ne okoskodjon az igazságügyi véleménnyel szemben, hanem fogadja el annak tartalmát tényként).

A többi része meg emberi, kit mivel lehet miről meggyőzni...

Előzmény: Gipsz János (15827)
Csokis Creative Commons License 2019.10.21 0 0 15828

Én ezt nem értem. Ha a rokonok cégénél ilyen a helyzet, miért nem mész oda? Vagy a Sparba? Vagy bárhová, ahol jobb? Mert ezek szerint nem egy szegregátumban élsz, ahol nincs semmi más, csak ez az egy cég, meg a közmunka.

Előzmény: tijaf (15822)
Gipsz János Creative Commons License 2019.10.21 0 0 15827

Szia Sárkány!

A következő a szitu, megvolt a "vizsgálat", ahogy az várható volt, nem adta meg az alkalmasságot, de egy nap gondolkodási időt kért(!), valszeg az igazságügyi vélemény elgondolkodtatta.. Továbbra is köti az ebet a karóhoz, védi a saját véleményét, saját hiúságát félti, hogy hülyét csinál magából, ha most újra enged dolgozni.. A jogosítványba nem nyúlt bele, de fenyegetett azzal is.. De gondolom rájött h nem teheti meg..

Ezek után felhívtam egy helyi "orvosos" ügyvédet (műhibákban utazik-ő adta a tippet h csináltassak igazságügyi szakvéleményt), és előadtam neki a problémát, arra voltam kíváncsi, egy ilyen szakvéleménynek mekkora súlya van, de úgy tűnik hogy nincs akkora, mint én gondoltam, a helyet, ahol csináltattam, legagyizta, mondván ne nagyon lobogtassam mert komolytalanok blabla, de ha akárhol is csináltatnám, valszeg nem hatná meg az üzemorvost.. Az ügyvéd ajánlotta hogy csináltassak egy rendkívüli PÁV-ot, és akkor úgymond az üzemorvos "bekaphatja".. 

Viszont én saját kútfőből arra is gondoltam, írok az EMMI-nek, "jogi állásfoglalást" kérek, és akkor az pontot tesz az ügy végére (?). CSak nem tudom, érdemes-e erőlködni, vagy inkább húzzam meg magam, nehogy a végén megint elvegyék a jogsit.. :)

Csak qrvára bántja az igazságérzetemet a dolog, mert tudom h nekem van igazam, és mégsem jutok semmire, hiába írja le több szakorvos, igazságügyi szakértő, nem sokra mentem vele..

Szóval így, hogy állítólag ennyit ér az igazságügyi szakvélemény, nem látom értelmét másodfokra menni.. Őszinte legyek a PÁV sem hiszem hogy meghatná az üzemorvost.. Ellenben egy minisztériumi állásfoglalás már inkább.. Csak nem tudom, ez is mennyire reális? írtam egy minta levelet, neten talált hasonló levél alapján, tehát létezik ez az "intézmény' h jogértelmezési állásfoglalást kérnek..

Előzmény: ÁsítóSárkány (15790)
pirinyócsipa Creative Commons License 2019.10.21 0 0 15826

Ez igazából a te érzéseid szerint kell, hogy történjen, te tudod, érdemes-e "küzdeni".

Ha nincs zsebbe kapott fizu és a béred egésze hivatalosban van - amiből nem tud így elvenni, azt oda kell adnia - akkor nem kell kapkodni, nem kell plusz melókat bevállalni, túlórát, stb-stb. hanem úgy kell dolgozni, ahogy neked kényelmes.

Vissza lehet venni egy kicsit a munkatempót és a hozzáállást így, de ez csak akkor működhet, ha nincs feketelóvé, mert abból akkor annyit von le, amennyit jónak lát.

Aztán lehet ezt játszani csiki-csuki, harcolni, de kérdezd meg magadtól, hogy egy olyan légkörben, ahol így állnak hozzád, szeretnél valóban maradni?

Ez az én nézőpontom, de én már engedtem el sokszor az érdekemből azért, mert fontosabb volt az, hogy jól érezzem magam a bőrömben.

Nem minden a pénz, főleg, ha ilyen "problémás és küzdelmes" hozzájutni.

Ezeket tudod mérlegelni, szerintem.

Előzmény: vajfeju (15824)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2019.10.20 0 0 15825

Nem kell okvetlenül és azonnal felmondani. Azt akkor lehet értelme, ha utána hipp-hopp el tudsz helyezkedni, és a váltás körüli kényelmetlenségek végkielégítés meg felmentés nélkül sem zavar különösképpen...

Azzal együtt elkezdeni keresgélni lehet, hogy nem hülyeség.

Ez az egész egy ilyen vajon ő tudja-e, hogy én tudom, hogy ő tudja stb. játékká alakulthat.

Gondolom szakszervezet, üzemi tanács nincs a környéken. Ha van ilyen a környékeden, velük persze érdemes lehet beszélni.

Előzmény: vajfeju (15824)
vajfeju Creative Commons License 2019.10.20 -1 0 15824

Helló Fórum!

Hogyan reagálnátok le ha béremelés lenne a munkahelyen és néhányan kimaradtak volna és kiderült „elüldözési szándékkal„ maradtak ki?

Csak röviden: régóta ígérgették az emelést húzták vonták, végül csak megadták . De néhány ember köztük én nem kaptak. Első naiv gondolatom az volt (nekem is ) hogy ez csak valami admin tévedés. De kiderült nem tévedés, én nem kaptam és nem is fogok. És az is eljutott hozzám, hogy a főnök tudatosan nem adott mert házon kívül akar engem tudni de ha kirúg akkor kell végkielégítést adni nem is keveset (6 hónap szerződéses) ami nem kevés pénz, ezt akarja megspórolni, ezért nem rúg ki, és reméli a béremelés oda nem adásával úgy megsért hogy magamtól megyek.

Persze ez csak kéz alatti információ ezt nem kérhetem rajta számon mert én ezt nem is tudhatom elvileg, úgyis letagadná.

Hogy reagálnátok le egy ilyen szitut?

Most lehet erre mondani hogy azonnal fel kell mondani de akkor épp azt teszem amit vár vagyis csak neki jó.

pirinyócsipa Creative Commons License 2019.10.13 0 0 15823

A gazdasági helyzet számára ez volt.

Ez egyéni preferencia, neki így volt - jelenleg - jó, így jó.

Neki így felel meg.

Az, hogy aztán ez milyen mértékben alapul észerűségen illetve jellemen, az meg más kérdés, de ezekről megint nem te döntesz, ebben megint nem te számítasz.

Egész egyszerűen a te világképed nem létezik, a te világképed torz és beteg.

Te azt hiszed, ha sírsz valamiért, akkor neked van igazad illetve miért nem úgy van.

Ez a probléma, itt nálad mentális és felfogásbeli problémák vannak, ilyet az oviban csinál a gyerek, toprozékol, hogy valamit nem kap meg és magyaráz rinyálva, hogy "de miért nem?!".

Nem fog többet adni, mert nem akar, mert nem éri meg neki.

És számomra itt a vége, fuss el véle.

Előzmény: tijaf (15821)
tijaf Creative Commons License 2019.10.13 0 0 15822

"hogy - jelenleg - gazdaságilag megteheti ezt, így megéri nekik."

Ja... az elmúlt 15 évben is abban voltak most is abban vannak és 15 év múlva is abban lesznek.

Mibe.... lefogadom.

Előzmény: pirinyócsipa (15820)
tijaf Creative Commons License 2019.10.13 0 0 15821

"Gazdasági helyzet."

És az hogy volt amikor a létszám lecsökkent 40ről 12 re (17 nyara) és napi szintű téma volt  hogy holnap be kell -e még jönni vagy a főnök bezárja az egészet? Na az GAZDASÁGI helyzet volt a javából! Hajszál híja volt hogy be nem dőlt az egész.De még akkor is amikor naponta (!!!!!) jelentették be az emberek hogy én is elmegyek én is én is, még akkor se merült fel hogy többet adjon bárkinek is csak ne menjen.

Vagy hogy legalább aki marad annak több  jusson hogy legalább azok ne fontolgassák az elhúzást!

Nem. Menjen mindenki majd  bezárunk-ez volt a duma. És majdnem be is zártak, már tárgyaltak a bérleti szerződés felbontásáról.....  és akkor lakat.

Na :? Pedig az aztán gazdasági helyzet volt a javából! Az emberek 3/4-ede felmondott!

És mi volt? Semmi.

Menjen aki akar.

Előzmény: pirinyócsipa (15820)
pirinyócsipa Creative Commons License 2019.10.13 0 0 15820

Sokadszorra:

A te munkahelyed illetve a vezetősége olyan helyzetben van, hogy - jelenleg - gazdaságilag megteheti ezt, így megéri nekik.

Amint ez nem így lesz, akkor változik a helyzet.

A kulcsszó, illetve a kifejezés, amit ismételgetned kell, hátha megragad az agyi folyamatokban és segít megérteni a későbbiekben mi történik: "Gazdasági helyzet".

Az, hogy te mit sírsz össze a világban irreleváns.

Ez szimpla matek a cégek 99%-nál, nem babazsúr.

A SPAR - ahogy írtam - sem emelt volna, ha nem lenne gazdaságilag rákényszerítve.

Nem tudom jobban leírni, ez a fogalom, ezen a fogalmon keresztül működik a világ ezen része: Gazdasági helyzet.

És ennek az alapja a matematika illetve a logika, aminek adatai és eredményei indokolttá teszik azt, ha valakinek emelnek a fizetésén vagy nem.

Tehát a végére legutolsónak, hogy megmaradjon az agyadban:

Gazdasági helyzet.

Előzmény: tijaf (15819)
tijaf Creative Commons License 2019.10.13 0 0 15819

"Nem érsz többet egyszerűen, nem teszel bele többet a munkakörödben semmilyen módon, ez a szomorú helyzet."

És MIT tegyek bele többet ? MI AZ A DOLOG konkrétan???

Ha tavaly nyáron megéltem azt hogy többen elmentek és 3 ember melója szakadt rám, még hétvégén is benn voltam olyan melót végezve amihez alapból közöm sincs, de perzse egy fillért nem kaptam rá pluszban-ha ezt megtettem és erre sincs semmi reakció (emelés stb) akkor mégis MIT tegyek bele többet ? MI AZ A DOLOG konkrétan???

Mert ez megint a maszlag üres duma. Hogy tegyél bele többet---és MIT? És ha beleteszem és akkor se történik semmi akkor hozzád mehetek panaszra ? Vagy kihez?

Előzmény: pirinyócsipa (15818)
pirinyócsipa Creative Commons License 2019.10.13 0 0 15818

"Sparban dolgozó ismerősömnek 2 év alatt 4x nőtt a bére!! És nem kellett felmondással fenyegetni."

Leírtam oda, hogy akkor van ilyen, ha gazdaságilag indokolt.

Ha olvasnád a gazdasági híreket tisztában lennél azzal, hogy a kereskedelem ezen részén, az ilyen áruházakban munkaerőhiány, elvándorlás van/volt.

Ezért emeltek, hogy megpróbálják ott tartani az embereket.

Ennyit még segítek, de nem csodálom most már a dolgot, miért nem marasztalnak és adnak érted többet a piacon.

Nem érsz többet egyszerűen, nem teszel bele többet a munkakörödben semmilyen módon, ez a szomorú helyzet.

Kizárólag te vagy a fellelős azért, amiben vagy.

Előzmény: tijaf (15817)
tijaf Creative Commons License 2019.10.13 0 0 15817

"

Amiről te beszélsz az egyszerűen hülyeség.

Ilyen indok, ilyen érv nem létezik."

Marha érdekes módon a családban van több ember is akinek a munkahelyén publikus bérfejlesztési menetrend van, tudható hogy X idő múlva automatikusan X %-ka nő a bére. És nem kell leszopni a főnököt nem kell felmondással fenyegetni semmit se kell. Ott van 1 éve = nő a bér. Ott vagy 2 éve  = nő a bér.

És mindez tudható tervezhető számon kérhető.

Vajon ezeken a helyeken ez miért működhet nálunk miért az a válasz erre hogy béremelés? Na ott az ajtó? Azok annyira nagy ászok lennénke? (diplomája sincs egyiknek másiknak)

Sparban dolgozó ismerősömnek 2 év alatt 4x nőtt a bére!! És nem kellett felmondással fenyegetni.

Előzmény: pirinyócsipa (15814)
tijaf Creative Commons License 2019.10.13 0 0 15816

"'Már feladtad a keresést is megfelelő másik után? Úgy persze, hogy nem is lesz..."

Nem feladtam leírtam mit találtam.... szarabb  az lenne dögivel műszakos gyári melók még ennyiért se, külterületen a 28. kerületben meg mucsaröcsögén, meg bizt őr 24/48 ban még ennyiért se , stb. Na ilyenek lennének akár holnapra. Nem véletlen hogy ezekre azonnal bárki mehet (de még így se nagyon megy senki)

Na de normális? Na az nem. Lenne az is csak oda egy 40 feletti  nem kell még akkor se ha diplomás 20 év tapasztalattal még akkor se. Sőt akkor pláne nem.

Előzmény: ÁsítóSárkány (15813)
Zeki_ Creative Commons License 2019.10.12 0 0 15815

Szintén. 20 éven át dolgoztam vidéki multiplex moziban, konkrétan mindenesként.  Megéltem 3 tulajdonos váltást, meg egy mozicserét. Voltam akár egyszerre:

- műszakvezető

- raktáros

- mozigépész

- HR-es (diákokat felvételiztető, gondjaikkal, beosztásukkal foglalkozó.)

- callcenteres

- karbantartó

- főpénztáros

Voltak napok, amikor rajtam kívül mindenki bérelt diák munkaerő volt. A mozivezető inkább a bajnak volt bent, ha bent is volt néha, mintsem hogy segítse a munkánkat. A tulajdonossal együtt szépen kilapátolták belőle a pénzt, le is romlott rendesen a mozi.  Mikor az idei cafateria változást nem akarták kompenzálni, leléptem. Majd lelépett egy rendes főállású mozigépész srác is. Helyettem nem lett senki, helyette meg egy diák lett. De nem tudtak/akartak marasztalni senkit, mert a pénz nagy úr.

A mi fizetésünk meg garantált bérminimum, plusz félévente vaskos cafeteria volt.

Akik nem léptek le (műszakvezetők), azok nagyokat szívtak, mert egy diák aki a folyosón tépi a jegyeket, takarítja a termeket, meg sokat baromkodik  a többiekkel, többet vitt haza , mint egy vezető. Mostanra talán sikerült valamit helyreállítani a dolgokon.

Csak ugye ha az ember beleöregszik egy munkahelybe, nem könnyen talál mást,  nagy ívben le van szarva a tapasztalatod, ha 40 feletti vagy, öreg vagy.

Előzmény: tijaf (15809)
pirinyócsipa Creative Commons License 2019.10.12 0 0 15814

Te el vagy tévedve illetve sok itt a probléma, a buksidban.

Te azt hiszed, hogy a világ majd úgy működik, ahogy te fütyülsz.

Miért nem érted meg, hogy ha egy cégnek lehetősége van ugyan azon pénzért bármikor embert kapnia ugyan olyan teljesítménnyel, akkor nem fog többet adni.

Majd ha az összes, ezt a pozíciót ellátni képes elérhető dolgozó kevesli ezt az összeget és nem fogja elvállalni a munkakört akkor ha továbbra is akarja erre a munkakörre az embert, akkor többet fog fizetni.

Te valami beteg módon nem vagy képes felfogni, hogy nincs azért emelés, mert csak, akkor van emelés, ha a paicnak van kikényszerítő hatása, ilyen vagy olyan alapon.

Amiről te beszélsz az egyszerűen hülyeség.

Ilyen indok, ilyen érv nem létezik.

Fogd már fel vagy beszélj a megfelelő szakemberrel.

ÁsítóSárkány Creative Commons License 2019.10.12 0 0 15813

Már feladtad a keresést is megfelelő másik után? Úgy persze, hogy nem is lesz...

Jahno Creative Commons License 2019.10.12 0 0 15812

Nem is az emelés, de néha tök egyszerű dolgon múlik. Aztán munkáltató néha olcsóbban is kap a pozícióra embert. 100+ fős cégeket látok úgy darabra hullani, hogy egyszerre felmond egy komplett részleg és hasonlók, aztán igazából ez senkit nem érdekel, külföldi tulajos cégnél a kilépési interjút simán elkanyarítják, hogy ez meg az van, itt minden szép. Nem kell a díleri duma, kajak politika az egész. Egyik nap még mosolygás és we are family, aztán meg olyan testvériesen csak levernek.

Előzmény: tijaf (15811)
tijaf Creative Commons License 2019.10.12 0 0 15811

"nem kötelező itt dolgozni" a duma“

Így van!!!! Köszönöm.

Szerintem is állati önáltatás azt hinni hogy átlag helyen átlag józsit egy percig is meg akarják tartani. Menni akarsz? Menjél! Majd lesz ember helyetted (és tényleg lesz...). De ha nem lesz a távozó józsinak akkor se adnának 5 ft emelést se hogy esetleg maradjon. Húzzon csak el. Kit érdekel. Ez megy kb mindenütt.

Előzmény: Jahno (15810)
Jahno Creative Commons License 2019.10.12 0 0 15810

"Sok helyen már 1-2 éve aggódnak a bevált munkaerő megtartásán." Hol az a sok hely :-O Általában a "nem kötelező itt dolgozni" a duma. Ésvagy.

Előzmény: ÁsítóSárkány (15808)
tijaf Creative Commons License 2019.10.12 0 0 15809

"Sok helyen már 1-2 éve aggódnak a bevált munkaerő megtartásán.“

Na hidd el nekem ITT aztán nem!
Sok helyen lehet így van, de vannak helyek ahol nem. Na ez az a hely.
Mesélek valamit csak röviden. Kolleganő 1994ben lépett be, 18ban ki. Az hány év is??? Hát jó 20....
És amikor elment azt hiszed egy szóval is tartóztatták? Azt hiszed felajánlották hogy ne menj el beszéljük meg, emelünk esetleg csak ne menj?? dehogy. Vállvonás menni akarsz ? menj!
És ennyi. 24 év után!
És a fő pofon: azt hiszed nem találtak helyette mást? Találtak. 1 hónap alig és itt az új nyomoronc aki méltó utódja a távozottnak (2 diplomával... khm) mert 1 gyér fizetésért (bruttó 200 alatt....) két munkakört is visz. És örül hogy van helye egyáltalán!

Na ez lenne ha én is bejelenteném hogy távozok 15 év után. Vállrándítás és takarodj.Kit érdekel. Senkit. lenne helyettem más ne félj!
De nekem lenne-e ehelyett más (ami jobb az utcaseprésnél)? Na ez a kérdés! (nem lenne)

Előzmény: ÁsítóSárkány (15808)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2019.10.11 0 0 15808

Nem ismerjük a hátteret. 15 éve, de talán még 5 éve is sok helyen volt ez a kiröhögtetés. Azóta szinte minden szektorban megfordult a munkaerőpiac, kinálati piacból keresleti piac lett. Sok helyen már 1-2 éve aggódnak a bevált munkaerő megtartásán.

De az ilyet nem belebegtetni érdemes, hanem meglépni. És ha marasztalnának fizuemeléssel, akkor jobb azt mondani, hogy bocs, ez most már késő.

Előzmény: tijaf (15806)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2019.10.11 0 0 15807

Ha a dolog frissen merült volna fel, jó eséllyel tanácsolnék.

15 év elteltével ha eddig nem működött ebben a témában az együttműködés, akkor mitől kezdene hirtelen működni? elég jól berögzött kerékvágás van...

Előzmény: tijaf (15805)
tijaf Creative Commons License 2019.10.11 0 0 15806

" Ebből a munkáltató teljes joggal e azt a következtetést, hogy ez így részetekről teljesen megfelelő“

És mit kellett volna tennem /tennünk amivel azt kommunikáljuk a főnök felé hogy ez íg ynem oké és HATÁSA is van? Mit? Mert ha belebegtetem a felmondást (emelj vagy elmegyek) azzal max kiröhögtetem magam.

Előzmény: Csokis (15800)
tijaf Creative Commons License 2019.10.11 0 0 15805

Ja értem. Szóval ez a "nagy" tanács"hogy hagyjam ott....

Szóval lefordítva ez annyit jelent hogy HELYBEN SEMMIT se lehet tenni.... de akkor milyne alapon lett a szememre vetve hogy nem tettem semit? Mikor a tanácsból is látszik hogy nem is tehetek semmit.... mert a távozás az nem megoldás hanem kerülés.

(nem, nem megyek sehova persze, se most, se máskor, még 15 év múlbva is itt leszek ha még élek....)

Előzmény: ÁsítóSárkány (15804)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2019.10.11 0 0 15804

Például válthatsz munkahelyet. Oké, nem egyik napról a másikra megy a dolog, de 15 év alatt összehozható.

Előzmény: tijaf (15803)
tijaf Creative Commons License 2019.10.10 0 0 15803

"Egyetlen tényt, illetve a munkáltató által abból levont következtetést kihagytál: 15 év alatt a puffogáson kívül nem csináltál / csináltatok semmit."

Te meg egyetlen dolgot hagytál ki (bírom az ilyne nagybölcseket) hogy mi az egyzerű alkalmazottak mégis  mit tehetünk ha nem akarnak emelni? Mit tegyünk? MÉgis mit? Semmit se tehetünk.

De kíváncsian várom mi az a dolog ami béremelést eredményezne mert ELKÉPZELNI NEM TUDOM MI LEHET AZ.

Előzmény: Csokis (15800)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2019.10.10 0 0 15802

Kezdhetünk ezzel a szócikkel :)

Előzmény: Csokis (15797)
Csokis Creative Commons License 2019.10.10 0 0 15801

...a munkáltató teljes joggal vonja le azt a következtetést,...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!