Lehet, meg a kertben is. Ma 4x locsoltam végig mindent, még az utca is uszott. Ennek ellenére még mindig meleg van, tegnap legalább lehült a locsolás után.
én nem látok biciklit,se követ! csak kutyit,meg vizet:))) én dolgoztam:( ha ebben a melegben valaki azt mondja "de szép szakma a kertészet" annak kiosztok 1-2kote gashit:)))
'nem szigorúan japán kert téma , de mivel nem találtam kerti utas topikot' Ha szigorúan nem is kerti utas, de van kerti építményes topic, itt: Kerti építmények, kertkiegészítők
Szegélynek pl. nem megvetendő a bányából hozott, a kavicsos úthoz színben passzoló apróbb, lapos kövek sem, ha szorosan egymás mellé rakod, némi kaviccsal kitöltve a hézagokat, de persze ha a fa szegélyhez ragaszkodsz, akkor tényleg a félbevágott-összedrótozott cölöpös ágyásszegély a legolcsóbb és a legjobb.
N-edszer is: Mitsui Sen: A japánkert titkai Nem egy mai darab, de talán a beszerezhető legjobb... Antikváriumban keresd, mert új kiadása egyelőre nincs.
tiszteletem.szegélynek csinálhatsz néhány cm átméröjü és kb.20cm hosszú fa hengerekkel.sőt hosszában félbevágva összedrótozva még több szegélyt nyersz.lehet kapni is,de szerintem magad is elöállithatod.igy magassabb eszmei értéket fog képviselni.ja és szerintem ne murvát hanem valami szebb gyöngykavicsot használj.
Bár nem szigorúan japán kert téma , de mivel nem találtam kerti utas topikot, meg eddig is Veletek beszélgettem erről ismét ezt tenném. Lemondtam a taplfa útról.. Hoztam 1db-ot, és már ettől nagyon büdös van az udvarban amikor süti a nap.
Jelenleg aktuális elképzelésem, valamilyen szegéllyel kirakott, murvával töltött közlekedő. Macskakövet találtam ami szimpi lenne, csak elég sokra jönna ki. kb 30m utat kellene szegélyezni, az ugye 60m. Van valami időtálló, költség szempontjából "visszafogottabb", házilag kivitelezhető ötletetek??
valamikor régen egy messzi-messzi galaxisban,volt egy barátnöm aki alföldi lány volt.náluk alig kellet locsolni az ősgyepet és zöld volt.igaz nem egy pázsit minöség.emlékszem innen vitem nekik vonaton 30tűztövist.160km-re.hihetelen:)fiatalság,bolondság:)))
ki tudja mi van itt a talaj alatt, feltöltés, törmelék, stb. ahhoz, hogy zöld legyen a kertben a fű, napi 2 locsolás kell. Így tudom csak életben tartani a növényeket. Ebben a sóderos akármiben a víz leszalad.
Ültess köré sok illatos növényt!;)))))))))))))))))) sajnos arról sehol nem ír a fáma, hogy a szagával hogy birkózz meg. De nozomi is azt írta, hogy egy idő után nem érződik.
Kezdetnek megteszi, azért nem ártana még két nagyobbacskát is beszerezni, amik kábé derekáig érnek a nagynak, úgy már harmonikusan el lehet őket rendezni. Talpfák: a már említett lépcsőkön kívül úthoz is felhasználható, ha közéjük kavicsot szórsz, kiváló szegélyt képeznek. :-)
Megfogadva a tanácsod, gyarapítottam kicsit a "kőcsaládot". :-)
Más téma: Mi a véleményetek a talpfa (nem nagyrabecsült topiktársunk, hanem a vasúti) közlekedőútként való használatáról? Eddig tetszett az ötlet, de ma kaptam egyet mintának és megéreztem az "illatát".... Hááááát... El fog ez múlni? Nincs valami ellenszere??
nem olyan verseny csak a neve.mindenki rak fel képeket aztán értékel meg ilyesmi.szerintem nézd meg aztán ahogy érzed.én teloval csinált képeket is raktam fel,azmeg minden csak nem profi:)
Ami meg a kepeket illeti - szeretek fenykezezni, de nem vagyok verseny szintu :)) - illetve a kepeim nem azok. Meg en sem. Valahogy minden "benezeves", "verseny" hianyzik belolem. . .sajnos vagy hala istennek?!?!?
Nagyon tetszik. Van eleg sok talajtakarom a kertben, azt hiszem szepen fogom tudni hasznalni oket a pancsolo kore is, meg a hordokba is.
Ha minden igaz, ma tudom kezdeni a hordok beulteteset - hozunk foldet, es johet a szorakozas - bar ami a derekamat illeti, inkabb a ferjem fog szorakozni :((.
Nem tudom ennek mi a neve - iden viragzik eloszor, nagyon szeretem. Kedvenc meg a kuszo flox is, meg az ajuga. No meg az a kicsi szegfu, aminek szinen nem tudom a nevet. Illatos sotetrozsaszin szomla viragokat hoz, es a levele kekeszold. Anyosom Margit szegfunek mondta. . .
Harom picike bokrocska uldogel a kertemben, valoszinuleg nem a vegleges helyen, de szepen megel, es gyarapodik. Nem lesz nagyon nagy noveny - meter magas, meter szeles.
Nálunk estikének hívják, ha az amit én kilátok belőle, mert este nyitja ki virágait nappal össze van húzódva. Nagyon szép és érdekes, hogy ugyanazon a tövön akár többféle színű virág is van! Hálás és mutatós növény, nem igényel túl sok munkát. Összel szerintem tudok magot küldeni, ha valakit érdekel.Kiválóan szaporodik magról.
Igazad van, hogy nem ismert eléggé a fajta. Sajnos nekem meg tele a kert, bár próbálok okoskodni, hogy mit hova és hogyan lehetne egy kicsit tömöriteni, hogy jól is nézzen ki, meg még férjen is új.
Ma találtam egy ingyenes sóderkulé lelőhelyet. 2 fordulóval 20 vödörrel hoztam be. Végre kiélhetem magam kedvemre.
Még mindig...? Szóval ökölszabályként akkora a fa gyökérzete, amekkora a lombkoronája, Acer palmatumok esetében anniyt kell tudni, hogy sekélyen megy a gyökereinek nagy része, ezért is kell a tövüket árnyékolni-mulcsolni-nedvesen tartani. Tehát, ha ásol, akkor csak hatalmas földlabdával...
Jajj de szepek. . . Az a kavicsos nagyon megvalosithato - de a masik, a platform. . .en nagyon "Slampus hungaricus" vagyok, ehhez a szinte kinosan tiszta formaba nem hiszem, hogy bele tudnek noni. . .
'Mit teszunk a gyumolcsevel :)) - hat a madarak szeretik, nekem meg nem fordult meg a fejemben megkostolni' Utánanéztem, Wiki szerint ehető, de nem szokták. ;-P Itt meg egy mobot-leírás a fajról, ehetőség becsillagozva. :-D
Nem szívfájdítás, csak ismeretterjesztés, nem nagyon ismert még itthon, pedig ugye, milyen szép... ;-) És legalább három hétig virágzik a kousa, pont, amikor a Deutzia és a rózsaszín Weigela is. ;-))
'Lehet az eghajlati adottsagok miatt valtozik ennyire a novekedese?' Szinte biztosan, a párás(abb) meleg és a kevésbé zord tél lehet, hogy jót tesz neki. Ezen a legutóbb akkor méláztam el, amikor a 2-3 méteres vörös szeldelt juharok jöttek szembe velem néhány száz kilométerre innen, pedig olyan jelentősen nem is tér el az éghajlat, mindössze kicsit kiegyenlítettebb a hő- és a csapadékeloszlás, ami azért minden növénynek jelentősen megkönnyíti az életét. Itthon a magnóliák sem nőnek az égig, a M. grandiflorák meg pláne nem...
Erdekes ez a nagysag kerdes! A Cornus controversa kepes 10-14 meter magasra megnoni!!! Lehet az eghajlati adottsagok miatt valtozik ennyire a novekedese? Itt szinte minden dogwood (ez a hetkoznapi neve) ekkorara no meg. Bokrot nem lattam meg.
Mit teszunk a gyumolcsevel :)) - hat a madarak szeretik, nekem meg nem fordult meg a fejemben megkostolni, nem is tudom, hogy mergezo vagy sem.
Mindegyiket illene forgalmazni egy valamirevaló kertészetnek, ám valószínűleg a kevéssé ismertek olyan áron is vannak... Utolsó fájdalmas kertészeti árudai emlékem egy C. florida 'Rubra'-hoz köthető három évvel ezelőttről, huhdesokezerért egy teljes virágban levő, két méteres kis fácska, amit vérző szívvel hagytam ott és még azóta sem kerestem újból, a jó ég tudja, miért nem... Majd ősszel, akkorra talán ez is meglesz.
Te jó ég, de nagyon gyönyrűűűűek ezek a virágos somvirágok! ;-))) Gyorsan, egy kis Cornus (som) - összesítő, amit kiskertekben általában találhatunk, a nevek remélhetőleg képes linkek is:
Cornus florida - virágos som, ha 'Rubra' is van a végén, akkor mélyrózsaszín-vöröses virággal Cornus kousa - kínai v. japán csillagsom, fehér, csillag alakú virágokkal, ZsuRnál ezek szerint fává nő ez a kis aranyos is. Cornus alba- ez a fehér som, mindenféle csíkozott-tarka levelű létezik belőle Cornus controversa - emeleteságú som, 4-5 m magas kis fácskává is képes megnőni
Tényleg, ZsuR, azokkal a pirosodó bogyókkal mit lehet kezdeni?
Cornus florida. Meg eleg fiatalok - ezt pirosnak vettem, idovel halvanyodik es rozsaszin lesz. A rozsaszin is halvanyodik :)) - fakul. A feherem meg nem viragzott.
A masik meg nagy mar, nem bokor, hanem fa: Cornus kousa, Japanese flowering dogwood. Az viragzik legutolsonak - telis de tele volt viraggal iden is, remelem a gyumolcse is beerik - tavaly ledobta mind.
"Cornus kousa-val már nem jártam ennyire jól, tavaly ősszel lett egy emberes bokor ültetve"
Nekem az fa, nem bokor. Van meg Cornus florida-m, feher, rozsaszin es piros.
Bokrot itt meg nem lattam. . .pedig nagyon tetszik ez a voros vesszoju!!! Csodaszep lehet telen amikor minden szurke.
Egy kedves ismerosomtol kaptam egy ajandekutalvanyt - hat rogton talaltam szepet. Az egyik egy Schipkaensis Laurel (Prunus laurocerasus ) a masik meg Colorado Spruce (Picea pungens). Persze ezek itt OFF, mert az elso kertbe szanom oket, hogy telen is legyen valami takaras.
Szoval a japan kert. . . nem tudom errol mi a velemnyetek, nekem nagyon tetszik, de attol tartok, nem japan. Jo megoldasnak latszik a jacuzzihoz, mert nagyon nem tetszik az egysiku terasz, szeretnek szintelterest. Ezek a kis lepcsok lehetnenek nem egyforma kobol, nem?
Som: hálás, igénytelen jószág, a tavaly nyár eleji ültetésű Cornus sibirica 'Variegata' és Cornus 'Spaethii' néhány gallyból terbélyes bokorrá nőtte ki magát ez alatt az idő alatt, szépen megtartják a színüket és ez a meleg sem kezdte ki őket. A Cornus kousa-val már nem jártam ennyire jól, tavaly ősszel lett egy emberes bokor ültetve a nagy tó túlparjára, de őt nagyon megviselte a meleg - talán az egyetlen bokor, ami félárnyékot kérne, a virágai is sajnos kicsik maradtak, bár sűrűn megrakodva álltak a pöndörödött levelek között, úgyhogy ő lesz az első, akit átültetek ősszel valami védettebb fekvésbe. A C. controversa 'Var.', amit neked javasoltam tegnap, még a beszerzendők listáját gyarapítja, a C. florida 'Rubra' nemkülönben. Ha eláll az eső és az ágyás is készen lesz, majd fotózok a fehér-tarka Cornusról egyet. :-)
A szembeszomszédnak van több változata a somból. Nagyon látványos, főleg a fehér-zöld levelű. Nálam nem marad meg, a kutyák rájárnak.
Csipkebogyó pedig pont szembe velem, a keritésénél, 2 nagy bokor. A hivatlan látogatók ellen hagyta meg védekezésül. Nem nyerte el a tetszésemet, kezelhetetlen, magasra növő bokor.
Nagyobb foltok borítására alkalmas, agresszív növekedésű cserje. Liláspiros virágai május végétől augusztus végéig több hullámban nyílnak az azévi hajtások végén. Az utolsó virágok nyílása idején már a nagy, lapított termések is vörösre színeződnek. Tartós virág- és termésdíszével, élénkzöld lombjával csoportosan, összefüggő foltban és szoliterként is szép díszt ad. Laza szerkezetű, jó vízellátású talajt és napos fekvést kíván. A magas mésztartalomra érzékeny! Ilyenkor a levelei megsárgulnak, súlyosabb esetben le is égnek. Idősebb korában hajlamos a felnyurgulásra, felkopaszodásra. Ilyenkor tövig visszavágva ifjítsuk meg az egész állományt.
egy rózsaszín változat, nekem lilám van, még nem nyilik.
termése,
másik színváltozat.
Előszeretettel használják az autópályák mentén, mert eléggé nagy a tűrőképessége. Nincs igazán megbecsülve, ennél többet érdemelne.
Teljesen igazad van, alá textilezek. Növényekről képeket rakhatnátok fel, nekem segítség lenne, könnyebben kiigazodnék köztük. Ja, a kertjeiteket se felejtsétek ki, büszkék lehettek rájuk. Szívesen vennék friss fotókat, gyönyörködnék, ötletet merítenék.:)
Azt a kulékavicsot én nem csíkban raknám, hanem kifuttatnám itt-ott jó méternyire a parttól. Sokkal jobb valami nagyobb felületű, amorf formát képezni vele és aközé ültetni néhány partközeli/vízkedvelő növényt, de abból is a tó méretére való tekintettel legalább 8-10 tövet egy-egy csoportba. Mondjuk egy pár tündérfürtöt (Aruncus dioicus), japánfüvet (Miscanthus sp.) és jó néhány rebarbarát (Rheum palmatum), amíg nincs annyi árnyékod, hogy a nagylevelű árnyékkedvelők (Hosta, Petasites japonicus, Darmera peltata, etc.) felváltsák. Egy nagyobbacska bokrot/kisebb fát talán még lehetne ültetni a kövek ellensúlyozására, mondjuk, egy Cornus controversa 'Variegata'-t, az alá meg már egy-két év elteltével mehetnek az előbb felsoroltak. :-D
egy kis lakberendezés... van egy ugyanilyen mintázatú szatyrom, ami papírból van(?), de olyan a hatása, mintha textil lenne.A Terebessnél vettem egy éve. ezek nagyon tetszenek.
Mátai-Narita akita kennel főképe, az akitát Kariyabu úrtól kapták, mikor Japánban bíráltak, az akita neve Daiko Go Niigata Kuriyama, és nem utolsósorban, de én alkottam a képet, egy tájkép és a kutya összevágásával.
az euonymus jo választás oda.emerald gold vagy geeti-t vettél?a zsályával vigyázz mert ha megidul nem gyözöd majd irtani.probalj kakukkfüvet az jo illatu,finom izt add az ételnek,és kordában tudod tartani.
:)) Hiszen ismerem a bonsai-t csak nem sokat tudok rola, magam meg soha nem probaltam.
Nem fogod elhinni, most jottem a kerteszetbol - es annak ellenere, hogy novenyvasarlasi tilalom van nalunk, tele volt a kocsim viraggal. . .szegyentelenul szep es olcso viragokat lattam-vettem.
Eloszor is, kekeset. Harom icicpici Leyland cypress (x Cupressocyparis leylandii). Az osszel adtam oda a gyerekemnek hatot, en neveltem ilyen pici koruktol azokat is, es ember magassaguak voltak mikor elvittek oket. Szoval nekem csak harom kell - most potoltam. . .
Aztan lattam (es vettem) Euonymus fortunei-t eleg sokat, mert szeretnek par foltot letakarni veluk - es a hordokba is tenni, hogy a foldet takarja, ne verje ki az eso. Most neztem utana - honos Kinaban, Koreaban es Japanban. . .
Egy masik regi-regi vagyam: Calluna vulgaris, Heather. Nagyon regen szerettem volna. . .:)).
Aztan. . . .meg ketto amit regen szerettem volna: olasz oregano (csak gorogot kaptam mostanaban) es kuszo rozmaring. A lepegetok melle fogom oket ultetni, imadom az illatukat!!! Mar ultettem zsalyat es levelndulat is az ut melle. . . Ha sikerul a majorannat is ravenni hogy szaporodjon, akkor azt is fogok, most meg csak a gyogynovenyes hordoban van.
A heten remelem a fold is benne lesz a hordokban es akkor abba is tudok ultetni.
Alapvetően örökzöldeket szeretnék, nem magasakat. Sajna rhodiknak nem megfelelő a talaj, a savanyítással nem akarok kínlódni. Egy puszpáng a jobbszélen már van, felhő formájúra szeretném metszeni. Karikázom is!:))) Növény csoportokban kellene gondolkodni. (Nem cél a fajtabemutató.) Majd lemérem a távolságokat is, ha szükséges. Íme a képek: (vízszint alacsony párolgás miatt:()
bármekkora fát lehet kicsnek nevelni ezeket hívják bonsainak. bon-sai=kicsi fa wakari masuke ZsuR san?:))) akkor viszont valami kékt,vagy sárgát javallanék.
Igen - feltetlenul torpe fajtat - vagy ahogy lattam a betett linknel, meg maceralhatok azaleat is, es akkor illeni fog bele. No meg White Pine(Pinus strobus) - nem is tudtam, hogy ezt a hatalmas fat lehet kicsinek tartani!!!
Vannak torpeim (Alberta spruce) 8-10 itt-ott a kertben, alighanem az lesz a megfelelo.
Azt hiszem, ezt a kettot nem fogom bantani - meg meg masik ketto van ami jo helyen van - de a tobbi :)) lehetoseg!!!
1;télire rakhatsz bele árvácskát,vagy ahogy lement az egynyári tulipán,nárcisz,játszint,krokusz hagymákat. 2;örökzöldet csak törpe fajtát tegyél mert a nagyok nem szeretik az edényeket,meg ráadásul hülyén is nézz ki.
Azert felteszem ezt is, hatha valakinek jon jo otlete mit tegyek a hordokba. . .
Modtam, hogy csodalatos diszfuveim voltak, es nem volt eleg napos heyem - szoval a gyerekemnek adtam oket (raadasul nem is nagyon tetszett neki)?!?!? Hogy en miket teszek. . .
Elfaradtam. . .kavicsoltunk delelott, azt remeltem, kesz lesz az ideiglenes megoldas teljesen, de nem. . .jovo szombaton fogjuk befejezni :((.
A jo hir: tiszta labbal mehetunk a jacuzzi korul. A rossz hir: idegilenesen kell megoldani, mert sem tervunk nincs, aztan ami nincs azt nem lehet engedelyeztetni, eronk sincs, hogy magunk epitsuk, no meg penz sincs, hogy massal csinaltassuk. . .sot, sok lelkesedes sem sok maradt.
A jo hir: annyira megtetszett az a ko szegely amit itt lattam (ayane?), hogy hasznalni fogom az otletet a kavics es a fu kozotti atmenetnel. A rossz hir: a ferjem nagyon furcsan nez ram amikor ugy kezdem: van egy otletem. . .:((
Szoval itt az inspiralo kep :)) ujra! NAgyon megtetszett az otlet- - most nekem A tokeletes megoldas.
Ideért, ebben igazad, van, hogy így lenne hangulata, jobban mondva így az igazi. Amik ajándékba mentek, azokat a lámpásokat, mind mécsessel kapták meg. Náluk a kertjük egy hangulatos sarokába lettek elhelyezve, ahova pihenni ülnek ki. Nálam a közvilágitást szolgálja. Ennek ellenére ezzel az energiatakarékossal még nem is olyan rossz, mert ez szórt fényt ad, nem éles pontban, mint a régi égők.
Tisztában vagyok vele, de sajnos ez a hátsó part, és nem lehet gyufát keresni, ha a parton járkálnak. Úgy van megoldva, hogy ki lehet venni belöle az égőt. Ezek a lámpások az egyetlen fényforrást jelentik hátul.
Nem sok látszik az átalakitásomból, azért közzé teszem. A lámpáshoz került a magas kék szépség (Perovskia atriplicifokia, és a háttérben a gáránátalma elé pedig a japánrózsák. Lassan virágozni fognak.
Tegnap kint voltam a bekötő úton követ gyűjteni. A kővel választottam el a füvet és a bokrokat.
igy van.részben a közs vallás miatt/pl.a zen kinaiul 'csan'amit a shaolinok vallanak/,másfelöl a japán népcsoport nem mindig azon a szigetcsoporton élt.sőt,kiirtották szinte az ottani őslakosokat.
Szerintem egy két árnyékliliom is jól mutatna, főleg, ha különböző színűeket ültetsz.Igazából nem t'om mekkora a sziklád, de bepróbálkozhatnál valami csüngő-ágúval is, mondjuk japán csüngő díszcseresznye, vagy díszbarack, vagy nem csüngő magnólia? Vagy esetleg vérszilava néhány azáleával....
ez pont japán juhar. de a színhatás ugyanaz. csak mondjuk arról potyognak a gyümik.
Digitális rajzolósdi: fogsz egy képszerkesztőt (mondjuk PS, Gimp, akármi), az eredeti képből készítesz duplikátumot, ez lesz a háttered. Ennek az átlátszóságát lecsökkented mondjuk 60-70%-ra, majd különböző vastagságú ceruzákkal (lehet válogatni közöttük) megrajzolod a tervezet tnövények/kövek/út/patak/miegyéb kontúrját és kitöltöd egy másik eszközzel (festékes vödör néven lehet keresni). Ha egy meglevő bokrot szeretnél egy mésik helyen látni, akkor klónozó eszköz kell, de ez már a túlzás kategória, először a rajzolás menjen. Ha végeztél a képpel, akkor kép kilapítása, hogy csak egy réteg maradjon, majd mentés. Ha megakadsz, szólsz, akár priviben is. :-D Ahhoz képest egyébként, hogy mikor kezdted, drámaian haladsz. ;-)))
Hű, de tetszik a topik, csak bámulok az ötleteken!
Múlt héten virágzott a Kistóból áttelepített tavirózsa.(Nem látszik, de sárga!)
De nem is ez a lényeg, hanem milyen növényeket javasoltok a sziklák mögé? Körbe a kilógó fólia kuléval lesz eltűntetve. Készítek vasárnap jobb képet. A rajzolást nem tudom hogyan kell...:( (Vallomás: 15 hónapja még be sem tudtam kapcsolni a gépet, még óvodás vagyok:)).)
Igen, te alapvetoen kobol epult hazban gondolkodsz :)). Jo az otlet, valahogy fogom alkalmazni - imadom a pafranyokat! Mindig is szerettem, nemreg kezdtem gyujtogetni oket. A kedvencem az, ami majdnem orokzold meg itt is, ebbol ketfele van. Az egyik az Autumn Fern, Dryopteris erythrosora, a masik az a Tassel fern, Polystichum polylepharum.
Iden talan szobai pafrannyal is tudok kezdeni - vegre kesz lesz egy tetoablak, ami eppen eleg fenyt fog adni a pafranynak az eloszobaban.
Páfrányok a falban: egy-egy kitüremkedést csinálsz terméskőből, vagy egy nagyobb darabot kibuktatsz a fal síkjából, hogy belső üreg egy negyedgömböt képezzen, és abba lehet ültetni ezt-azt, rá lehet telepíteni szukkulenseket, egy-két helyen kihagyott fugába egy-egy kis maréknyi földben ellevő zöldséggel is lehet játszani, aminek csak a pára kell, közvetlen öntözés nem szükséges...
Igen. . most latom, az uvegteto nem csak az ebedlo es a nappali fenyet hozna - de a szonyoghalo mogott is lehetne noveny.
A jacuzzi kore eretileg kavicsot szerettem volna, de nem praktikus, mert maszatol. A kozvetlen kore fa kell, ahonnan szepen le lehet menni a lepcson a furdobe. Persze az a ronda pinceajto eltunik, alighogy meg van a teto, csak korlat lesz a bal oldalon a jobb oldalon a fal. Aztan a tobbi resze lehet kavics. Az ajokat ugyanigy terveztem - kis ajto a meglevo terasz felol, es toloajtok a kertre nezo oldalon.
Japán vérborbolya. . mi a latin neve?
En is tervezek futot - meg nem tudtam eldonteni milyent. Nincs trombita folyondarom. . . Ha nem orokzold, az nem baj, a bambusz takar a szomszed felol rendesen.
Izgat ez az uvegteto. . .:)). Koszi neked, koszi agiczanak!
Bocsi a kicsit tehetséghiányos rajzért, de az egérrel nem tudok jól rajzolni. Egy télikertes változat, bár az nem t'om mennyire akarod elválasztani a meglévő terasztól.A Barna vonalak azt jelzik, hogy a keret fa, mondjuk nekem a sötétebb jobban tetszik, csak nem volt a gépen:) és a többi üveg, vagy műanyagüveg, a tető is. A terasz felőli részen kihagyhatsz egy ajtónyi részt, valamint nyáron a szemközti oldal teljesen nyitottá tehető tolóajtókkal. Az árnyékolást bambuszrolóval, vagy reluxával meg tudod oldani a tetőn is és oldalt is. Körbe a jakuzzin én is fehér kavicsot szórnék esetleg néhány nagyobb kővel, a jakuzzi mellett néhány tő japán vérborbolya, ami csodaszép bordó színű és imádja a napfényt (nálam legalábbis). A terasz felől: Egy száraz-patak és azon átívelő pici híd feldobná, a sarokban egy nagyobb kő, azon körbe növények saját ízlés szerint és egy japán lámpás, hogy este igazi hangulatvilágítás legyen. Az a rikító zöld japán lilaakác akar lenni. Árnyékol is és gyönyörű. Szerintem hozzákapcsolható a már korábban feltett terasz a lényeg, hogy hasonló anyagból készüljenek és a színük megegyezzen. szárazpataknak: növénytársítás sarokba.
En is aggodok a sotetert, mert az ebedlo nem a legvilagosabb. Tetoablakot amugy is akarunk az ebedlore, mert a viragjaim halodnak. . .igy is. . . A nappali OK, ott van meg ketto ablak a masok oldalon, onnan kapja a fenyt. Az uveg teto az jo otlet - mi is gondoltunk ra. Vagy. Tetoablakok kinntre - erdekes fenyhatast lehet veluk elerni, es olcsobb mint az egesz uvegteto.
Mondd ezt a pafranyt ujra! Hol kihagyni neki ureget? A falban?
Attól függ. Beltérben is fel lehet tölteni fehér görgetegkövekkel pl. a fa dobogó mellett 20-30 cm szélességben egy keskeny sávot, és egy-egy beltéri páfránnyal vidítani a látványt, a dobogót meg egészen sötétbarna fával (wenge pl.) burkolni. A nagyobb gondot én abban látom, hogy ha egy ekkora előtetőt felhúzol, ott a mögötte levő helyiségek természetes megvilágításának annyi is... :-/
Nem lehetne inkább valami télikert-rendszerben gondolkodni, aminek a bambusz felőli oldalon rendes, épített fala van (gondolom, valami könnyűszerkezetes rendszerű, mint a ház), a többi része+tető meg üveg?A szilárd falrészt lehet mondjuk kővel burkolni, egy-egy páfránynek kihagyva helyet-üreget, egészen jó kis szubtrópusi fílinget lehetne kihozni belőle. És nyugodtan lehetne lejjebb hozni a tetőt is, az ereszvonal kb. az áthidalókig lejöhetne. Ahogy elnézem, ennek az üveges résznek a környékére már simán bármilyen japánkertnek kinéző kertrészletet problémamentesen hozzá lehet rendelni.
Nyikk, még panorámát is csináljak róla??? Neeee... ;-PP Szóval ez az alapanyag, aztán remélhetőleg majd csak kisül belőle őszre valami. Ilyen most, ilyet szeretnék: 1:száraz patak, 2: kőhidacska, 3, 7: nagy kövek, 4-5: fehér murvás rész, 6: tipegőkövek, 7-8: bambuszok, 9: Acer, 10: buxusbokrok
Tiszteletem.javarészt Ágica san ötletét érzem megvalósithatonak.Mégpedig én,nagy 'kaviccsal' átlosan a baloldalra tennék 1 tori lámpást, körbe a házfal,köfal elé alacsony lomblevelü örökzöldet tennék,egy-két szolitert tennék még és a többit hanynám szép pázsitnak.
Szárazkert tavat szimbolizál, a víz csak szellemileg létezik. Mérettől függően patak, vízesés is bele variálható. Visszanézel, rengeteg jó képet találsz.
Az enyém még nincs kész, spórolni szeretnék, és csak a felső 5cm-es réteget fogom osztályozott kővel teríteni. Ha nem nagy területre kell, érdemes a gránitot megkockáztatni, mert az az igazi. Bányában tizedébe kerül, mint a sírkövesnél. Egyébként az osztályozott mészkő zuzalék is megteszi.:(
Robert Ketchell:Japánkertek- Számomra teljesen új száraz vízesés építéséről ír, nem láttam még képen sem, a könyvben is csak grafika. "Az ajakkövön átzúduló vizet megtestesítő betonfal elülső oldalára rögzítsünk tükör-és sötétzöld üvegcsíkokat. Ezek az egymást keresztező vízereket ábrázolják. Közötte lévő lágy habarcsba apró gránit darabokat nyomkodjunk." Engem érdekelne, ha valaki tudna erről egy képet feltenni.
Ez az egyik oldal, egy sarok, bár nem biztos, hogy jól érzékelhető. Összevágtam a képet. A problémám az, hogy merevnek érzem.
Ami már változás, hogy a sámlitól jobbra ma ültettem 2 tő japán rózsát, még elé fogok tenni alacsony talajtakaró növényt.
A zacsiban lévő kék pedig a lámpáshoz fog kerülni, úgy érzem, hogy az átlátszósága este érdekes fényhatást fog adni.
Ez az egész terület kb. 3- 3,5 m x 6-8 m hosszú, de sréhen a lámpás irányába van a járólapokkal lezárva. Mindez úgy alakult ki, hogy a régi tulaj által gyártott lépcső szétverhetetlen betonból készült, ezért úgy döntöttünk, hogy marad.
Megsárgulok ha a tavadról készült képeket nézem.. :-)
A helyzet kissé csalóka a kapuval kapcsolatban, ugyanis az csak egy ritkán használt átjáró a szomszéd telekre. A legtöbbet "használt" nézet az ahonnan fényképezve is van. tetszik ez a szárazkett koncepció. Ez tavat, patakmedret jelent? Olvastam egy korábbi beszámolóban, hogy 2 féle aprókőből szépen meg lehetne oldani.
Nem is biztos hogy 100% ig japánkertet szeretnék (tudnék) itt kialakítani. Megelégednék, ha kicsit olyan hangulatot árasztana. valami olyan képet szeretnék kialakítani, ami jó a szemnek. Ezt a teret látja aki bejön az udvarba. A követ apám szerezte kb 15 évvel ezelőtt Sopronból, nem tudom megoldható-e a többi beszerzése. Az tény, hogy nagyot dobna a látképen.. :-)
Szerencsés a háttér, még ha nem is japános, de mi Magyarországon élünk, maximálisan környezetünkbe illő, irigyellek érte. Kő tipegőt el tudnék képzelni, a sziklát megkerülve a két fa (talán smaragd, ciprus...) köré ültetett örökzöldek között eltűnne. Kapun belépve, a baloldali részt szárazkertnek építeném, persze nem az egészet.
Hűűűű, ez baromi jó alap, szép alapanyagok, háttér, bár azok az ívek nem biztos, hogy pont japánkertért kiáltanak szvsz... ;-P Ahonnan ezt a követ hoztátok, ott kellene még szétnézni, általában egy-egy kőcsoport 3-5-7 darabos, szóval emellé én még beszereznék két kisebbet, egy tömzsit, meg egy lapos, fekvőt, és ennek ellenpontozására még egy kőcsoport kellene, egy 5 darabos, mondjuk, vele átlellenben, az utacska túloldalán. Egy-két formára nyírt Lonicera pileata, egyetlen bonsai-ra vágott koros fenyő, egy kőlámpás az úthoz közel és az alap már megvan. :-)
Pont fordítva gondoltam: szükség van egy ún. száraz patakra, amit fekete andezittel szeretnék megtölteni, partjára ugyanilyen sziklákat beágyazni, meg alapból már van 5 db mázsa-fél tonna nagyságú szikla a tett színhelyén, ezekhez fogom igazítani. A kisebbeket még helyükre kell igazítani, de mindegyik legalább két emberes darab, és az alap pedig az aprószemű fehér murva lenne, mivel bysz jól gondolta, utánanéztem: tényleg a gatyám rámenne a görgetegköves verzióra... Talán a fekete murvából lehetne a sziklacsoportok körül egy kis hangsúlyozás, ezt egy-két, növényekkel max. egy-egy zsombéknyival beültetett részekre szánom.
Addig-addig nézegettem Ayane mostanában felrakott képeit (ezer hála! ;-)), hogy tegnap éjjel nekifogtam és felskicceltem, mit akarok látni azon a 100-150 m2-en. Nos, egy kis tavat, két hidacskát, egy fából készült íveset és egy sziklatömbös-hosszú köveset, buxusból nyírt, hullámzó növénytömeget, valamint a meglevő két bambuszt, ha megmaradnak (egy fekete, egy sárga), és sok-sok íriszt a vízparton. A két acélkék atlaszcédrust, egy Pinus mugo 'Pumilo'-t, egy kéttörzsű mini-fenyőt, valamint egy Acer palmatum 'Osakazuki'-t ott hagyom, ahol vannak, mert ezek már megtalálták a helyüket, egy vörös juhart kell még pótolni csak... A kert hátsó része felőli kerítés takarására két Cedrus atlantica 'Glauca Pendula' lesz, meg egy nagyobbacska, terjedelmes örökzöld bokor, ami az aknafedelet fogja takarni, talán egy Prunus laurocerasus, ha csak nem fagy ki.
ZsuR, én úgy csináltam, hogy a leggyakrabban látott szög(ek)ből fotóztam néhányat, kifakítottam a színeket képszerkesztővel, kinyomtattam A/3-ba és felskicceltem, mit szeretnék, és az hogy nézne ki jól, aztán azt áttettem alaprajzra. Próbáld ki, gyorsan és hatékonyan működik a rendszer, aztán ha kész vagy és meg mered mutatni, majd megnézzük, mire jutottál! :-D
Mivel úgy látom vagytok itt néhányan akik nagyon otthon vannak a témában, gondoltam rendezhetnénk egy kis "ötletbörzést. :-)
Tehát a kertünk egy részáben úkrafüvesítést terveztem. Kivettünk pár növényt, felállítottuk a követ, és megterítettük jó minőségű humuszos földkeverékkel.Alapötlet az volt, hogy telibe lesz füvesítve,de hátha van valakinek jobb ötlete mit lehetne kezdeni vele.. :-)
Remélem a több irányből készült képek alapján el lehet képzelni. A közlekedő út ami ki van hagyva, terveim szerint vasúti talpfával lesz lerakva.
Holnap megpróbálok bescanneltetni neked egy cikket a Kertparádé c. magazinból, igaz ott nem jacuzzi, hanem medence van befedve (félig) és nagyon ötletesen beleolvasztva a természetbe.Gratula a kertedhez, szerintem klassz. Nem muszály, hogy az egész egy japánkert legyen, ha ügyes vagy, több távoli országban járhatsz a saját kertedben!:)
most néztem a fotoid,nagy jó képek.Van 1része a kertnek amiben csodaszép zen kert lehetőségét látom.A másik ami szemet szúrt hogy olyan mintha az usában lenne.Ott van???
Igen, az en kertem. Ezert a gond - a japan kert-kert reszlet nem uj epitesu lesz, egy meglevonek lesz a resze. Nem banom, ha vannak mas stilusok is, pl az elsokert inkabb park, a hatso meg egy angol cottage garden. A to egy erdei to - szoval. . .annyi a szep oltet, egy elet nem eleg hozza.
A meglevobe szeretnem beleilleszteni az ujat - kell valami tetot hozni a jacuzzi fole - es szeretnem stilusosan csinalni. A jacuzzi meg egy eleg unalmas, mondhatnam ronda, "ures" hazfal resz elott van, dfel kell "oltoztetni".
A kert nem tul nagy, meg eppen kezelheto a napi munka mellett :)).
Japánok tökéketesen kihasználják a tereket, tágítják, kerülik az összevisszaságot, harmóniára törekszenek. A természetet nem szolgaian másolják, hanem művészien tökéletesre emelik. Ha ebből csak egy kicsit sikerül a saját kertünkbe csepegtetni, annak hatását a laikusok is rögtön érzékelik. Növényeket telepítsd ún. háromszög-kötésben, háttérben az apróbb levelűekkel. A hangsúlyos, átlósan lerakott járdák, tipegők erős mélységhatást váltanak ki. Törekedj arra, hogy a füves előtér, és a fás-bokros háttér íves legyen! Építhetsz pl. kavicsoskertet (geotextil alá) a középpontba, ami ne a geometriai középpont legyen, mert természetellenesen hat, viszont egy lámpás lehet. Háttérbe lombhullató fákat (észak kivételével), elé örökzöldeket. Alapfa az erdei fenyő, remekül metszhető, kiegészítve rhododendronokkal. A japán juhart semmi képpen nem mellőzném, aztán a többi ízlések és pofonok... Egy a lényeg, nem fajtakiállítást kell létre hozni, ezt a természet sem teszi. A keleti kertépítészet több ezer évre tekint vissza, ami a természet pontos megfigyelésére alapul. Érdemes tiszteletben tartani.
Ülj le a kertedben, és minél többször próbáld elképzelni, mi-hogyan lenne a legszebb, legtermészetesebb! Meg fogod találni a legjobb, legpraktikusabb megoldást, csak ne kapkodj!
Röviden ennyi.:) Szívesen vesszük, mire is jutottál!
Persze, hogy barmilyen stilusu kepes erre. Nem is hiszem, hogy en japan kertet akarok epiteni - nincs eleg tudasom hozza. Viszont tetszik - es ha tudom az elemeit hasznalom a tervezesnel.
Foleg az tetszik, ahogy osszevon kulonbozo anyagokat. Biztos azert tetszik most ennyire, mert hasonlo az igenyem :))!
Ja,akkor félreértettem. Ilyen hatást bármilyen stilusú kert képes kiváltani. lehet hogy megköveznek érte,de igazán akkor érezni egy japán kert harmoniáját ha valami japánnal kapcsolatos dolgot csinál az ember.
Nem turemkedett. Maradt lenn, es a terasz emelkedett. . .meg repedt, es a kovek tortek. A fat ki kellett vagatni, mert a haz alapjat veszelyeztette.
Most jott el az ideje, valahogy kijavitani a kart - es hozzacsatolni az uj "jatszoteret". Szeretnem felhasznalni a meglevo anyagot, es ha kell hozza venni ujat, azt ugy tenni, hogy illeszkedik hozza valamilyen stilusban - japan? A cel egy olyan reszt osszehozni, ahol az ember regeneralodhat, pihenhet, lazithat - zaj, szomszedok, nyuzsi nelkul.
Ami meg a japan mellett szol - tetszik az "ofuro"-juk. Igaz az enyem nagyon messze van tole - a cel viszont ugyanaz.
A fa gyökerére gondoltam,ami feltüremkedet.Befuttatás:örözöld talajtakaróval vagy lomblevelü örökzöldel.Tereptárgy:kerti pad,tori lámpa/ha nem túl nagy az eltakarandó felület/
Szervusztok topiklakok! Erdekes, izgalmas feladat elott allok - egy kis reszet kellene a kertemnek megtervezni, es japan stilusra gondoltam.
A kepek maguekert beszelnek - semmi csak csupasz fold. Amit szeretnek hasznalni: kavics - fa. A meglevo gond: a ko terasz amit egy hatalmas fa gyokere feltort - meg kellene javitani.
Jo otleteket lattam itt is, kulonosen ahol a ko es a kavics volt kombinalva - az elso harom kep. Nagyon jo meglodasok!
Van tervem, a minap nyilalt belém, hogy miért nincs még a japános közelében sem a kert. Mi a hibája, miért nincs nyugalom benne. Majd lombhullás után neki fogok, sajnos kell pár bokrot átültetni.
A kombonációval nincs is gond, csak nagyon "fájdalmas" a beszerzése.:) Az igazi, ezüstös-fehéren csillogó kavics, az gránitnyesedék, a fehér görgeteget ugy koptatják... Nagyobb felületet kialakítása horrorisztikus.:(
Azt szívesen megnézném én is, jelenleg ott tartok, hogy kombináljam össze a fehér murvát a fekete andezittel, és ami még nagyobb baj (?), egyre jobban tetszenek a csontfehér görgetegkövek, szerintetek elég autentikusan mutatnának ezek a gömbölyded formák a nyers, fekete andezittel?
Mégis csak lett halunk a kis tóban. A párom fogott egy koi-kárászt, pirosas színűt és nem lehet más helye, csak a tavunkban. Van egy társa is egy kis kárász. Ő sima szürke és még olyan pici. Egy kép a koi-kárászunkról épp "vízrabocsájtjuk". a fény egy kicsit másként törik, amúgy pirosas.
Tegnap előtt vettem el, a nagy vihar végett, de azóta semmit nem változott, a levelek az árnyékolás ellenére is folyamatosan száradtak el.
Még egy vödör vizet is raktam a fa alá, hogy párásítsam a levegőt neki, de az ernyő és a párásítás ellenére is melege volt a fának ebben a rekkenő hőségben.
Az ernyőt visszarakom holnaptól visszarakom, ma felhős idő volt, nem igazán tűzte a nap délben.
Az egyik középső ágán szinte az összes levél teljesen elszáradt, a szélső ágakon pedig hozza az új hajtásokat. A képen látszanak is a fiatal piros új hajtások.
Sajnos nem tudok képet feltenni a terjeszkedéséről, szomszéd nemrég fűnyirózta le. Várni kell egy kicsit. A bokortól 2 -4 m távolságban is hajt. Érdekessége, hogy tovább nem ment nekik, bár az útját semmi nem állná.
Tiszteletem.ime néhány példa arra a kijelentésre hogy nem hiányozhat a bambusz ató körűl.Persze lehet tó partjára ültetni,de fő felhasználása:liget,talajtakaro,szoliter,sziklakert,sövény.
fogalmam sincs miért sárgulhat, de az enyém meg pirosodik. Egészséges, csak nem zöld mind az elején hanem inkább vöröses árnyalatú és kisebbek, mint a zöldek voltak.
Az égvilágon semmi baja nincs a tavirózsa levelednek, két-három hétnél nem él tovább egy-egy levél, teljesen természetes, hogy váltja. :-) Ha majd a szára is elkezd barnulni, nyugodtan leszedheted, ha zavar a látvány. Azt a rózsaszín virágot meg jó lenne megkérdezni a Milyen növény?-ben, én is láttam ilyet, idén először, és nagyon érdekelne, mi ez...
Kinyitott a tavirózsám a kistóban. Van egy szép békánk is, nem tudom mennyire látszik. ott figyel a rózsától balra a 2. virág. Nem t'om miért sárgulnak a levelek.egy-egy nagyobb. ott vagyok.azaz az árnyékom:) és ezt nem tudom mi. az erdőben fényképeztem, olyan illata van, mint az orgonának és kb.1m magas.
Nem javaslom, de nálam 4 éve semmi baja. A rizoma nem a normál esetben száraz tófólia alá törekszik, hanem a nedves talajrétegek felé. Biztosan van ellenpélda is, de a fotó nálam bizonyíték.
A japáni kertek tavai NEM tófóliával tartják meg a vizet.... Ez a tófóliás dolog olyan helyen terjedt el, ahol a víz drága, mert az elszivárgó víz pótlására költeni kell.
Az eredeti japánkertek patak, vagy forrás közelében létesültek, a víz adott volt, így a tó kialakítása és fenntartása sem okoz problémát. Japán területén nagyon sok forrás, patak meg ilyenek vannak, ez leginkább az éghajlatuk miatt adódik.
Piciny hazánkban erre nemigen van lehetőség, mert nagyon kevés "patakparti" telek van, ezért a víz költséges mulatság, és vigyáznak rája, hogy ne szivárogjon el, de így is elég sokat "elvisz" a párolgás.
A bambusz pedig olyan amilyen, a rizómája pedig kemény, hegyes és gyorsan nől, mégpedig arra, amerre jó talajt remél...
Ha egy napon arra ébredsz, hogy az aranyhalaid kiszáradtak, és bamusz kandikál a tavad aljából, ne csodálkozz!
Csak ismetelnem onmagam :) Lehet hogy a konyv ajanlja de mi nem lattunk.
Nezd meg a honlapom, (a bambuszosba beraktam a linket, es itt is volt mar sokszor) Ha vegignezed a kepeket lathatod hogy a tavak mellett nincs bambusz.
'Kerti tó mellé ültetten a bambuszt, a tavasok és a bambuszosok ellenzik, de a japán kertészetről szóló könyv kifejezetten ajánlja.'
Szia, azért fújnak rá a tavasok, mert féltik a tófóliát az újonnan feltörő bambuszrügyektől. Mivel egy jó eséllyel meglehetősen agresszívan terjedő növénycsoportról beszélünk, érdemes a töveket amekkora területen bambuszt akarsz látni, annyi m2-en 80-90 cm mélységig körbebástyázni földbe ásott palalemezzel, vagy valamilyen ellenálló anyaggal. Vagy telepíts törpe bambuszt, azzal nem lesz túl sok bajod. ;-)
Nekem olyan érzésem támadt, mintha a közeli gyártelepről elhozott, ócska autógumikat hevenyészve rákötözték volna a növényekre. Valamit szerettek volna, csak nem gondolták át, amit pedig próbáltak, az nagyon nem sikerült. (Ha az ország helyzetét szerették volna tükrözni, akkor teljesen talált.:)))
Vagy stílust akart teremteni az új módival (hááát...), vagy nem akarta bonsai formára nyírni, mer' az már túl snassz. :-/ Brrr. Mindnesetre egy hipermodern üvegpalota mellett sokkal jobban mutatna, jól rákontrázna egyik a másikra, ehhh...
Tiszteletem.Na ez már sokkal jobb) Ugy gondolom hogy akkor a legharmonikusabb ha a növényzet és a kö szine 2/3:1/3 arányban éri szemet.Persze tudom,ehhez idö kell.Van 1 japán kifejezés:enzan no metsuke /távolba néző szemek/ Azt jelnti hogy nemcsak a rámtámado ellenfelet figyelem hanem mindent magam körül.Szerintem a kert épitése,kialakitására is igaz.
Ez csodálatos!!! de mindenhez idő kell. 6 éve még kopár kert volt az enyém is, 1 db kb 30 éves ezüstfenyővel. Ma meg én költözök ki, főleg az idei év sokat hozott a zöldtömegen.
Üdv. szupi lett a pihenökéd:) A minden tiszteletem ellenére,tul sok kö a kertedben,és kevés a növény. Nincs meg a harmonia,1ensuly.Remélem rengeteg növény fox ültetni ehhez a kömennyiséghez.
A kinai selyemakác túlélte az átültetést, igaz korán tavasszal hoztuk el pesti házunkból. Ez 4 éve történt, gyönyörűen nő és virágzik, a mérete 3 m magas volt, mikor kivettük. Jól visszavágtuk, bevallom sokat nem adtam volna érte, hogy életben marad.
Nézd, még mindig több esélyét látom így a túlélésre, mintha otthagynád azon a helyen, amit nyilvánvalóan nem szeret. A Hosta közelképe mutatja, hogy ha az is megég, akkor a juharnak valóban nagyon melege lehet ott... :-/
Bátorításnak annyit tudok mondani, hogy én múlt héten ültettem át azt, amelyikről meséltem, most fagyoktól jobban védett helyen van, 1-2 óra napsütést kap, és nem látszik meg rajta az átültetés... Tehát ha mégis rászánod magad, akkor csak óvatosan a gyökérzetével, viszonylag sekély, de itt pl. volt egy-két erősebb gyökér, ami jó fél méter mélyre nyújtózott. Szóval akkora földlabdával ásd ki, amekkorával csak lehet, jól belocsolni és árnyékba a dézsával. Egy-két napig talán nem lesz a legjobb bőrben, de utána rendbejön, ha nincs a napégésnek kitéve.
Köszönöm Mindenkinek aki az idejét rám ill. a fámra vesztegetve segíteni próbált!
Remélem tényleg az a baja, hogy melege van?
Pedig védett helyen van a telek sarkában, csak hát baromi meleg van és úgy beszorul a levegő, olyan hőség alakul ki....! :-(
Árnyékolni tudok, veszek neki egy nagy napernyőt, leszedem a tetejéről a vászont és készítek egy sűrű hálóból árnyékolást, ez az ernyő csak az "ővé" lesz, így remélem nem kell átültetnem!? :-)
agicza
Sajnos az Árnyliliomok is megperzselődnek egy kicsit a hőségben. :-(
Ezeket most találtam.Olyan szépek hogy 'magam alá piszkitok' :) Meg találtam egy olyat hogy beirom a nevem,és átirja japanra.A nevem japanul,KATSUYOSHI FUGUNAGA:) csak azt nem tudom hogy jött ez ki.
Remélem igazatok lesz, hogy a nap perzselte meg az acer leveleit.
Nálam félárnyékos helyen van egy törpe változat, itt viszont elvesztette a színét, visszazöldült. Most gondolkodom, hogy hova tudnám ültetni, ahol napot kapna egész nap.
:-) Szívesen, és a hölgynek, akitől a dignózist kaptad, valszleg igaza van, a napernyős képen sajnos nem látom rendesen, hogy néznek ki az ágak egészen közelről.... Érdekes, hogy a Hostáid lapulevelein viszont innen nézve még semmi nyoma nem látszik a perzselésnek. :-P A bodzát egyébként azért ajánlgattam, mert hála az égnek, tűri a tűző napsütést is meg a fagyot is, 4-es zónáig ültethető.
Egyébként nagyon kíváncsi vagyok, itt mit produkálnak a különféle Acerek, de eddig még napperzselést nem láttam egyiken sem, gyönyörűek a leveleik. :-D
2007/06/10 11:47
Pedig ez napperzselés, vagy szárazság, befülledés okozta tünet. A japánjuhar a félárnyékos helyet kedveli, az erős napsütéstől a sötét levelek megperzselődnek, és a párologtatófelület csökkentése érdekében besodródnak. Árnyékolni kell a növényt, magasra növő, lombosfa aljában van a legjobb helye.
Írtam a Gazdabolt.hu oldalon a növényvédelemre(levélről készült képpel)... ezt a "diagnózist" kaptam, amit fent olvashattok.
Sziasztok, Talpfa, itt egy ötlet, ha már a juhar nálad ennyire érzékeny: http://gardening.about.com/library/bl_SamBlackBeauty.htm http://gardening.about.com/library/bl_SamBlackLace.htm
Szvsz keress annak az Acernek egy jóval védettebb helyet, én is sajnos erre kényszerültem az egyetlen hisztis példányommal: most egy fagynak kevésbé kitett helyen csücsül a kertnek, mert az embermagas példányból a májusi fagyok után egy méteres csonk maradt, kis híján bőgtem, amikor az elfagyott ágakat sorban kellett visszametszeni...
Más: szóval a fenti linkek a Sambucus 'Black Lace' és 'Black Beauty', két méteres vörös levelű bodza bokrok, ráadásul virágzik és rendesen termést is hoz, viszont nem kap hőgutát és nem fagy el egy hidegebb télen a bokor fele, sőt, még nyírni is lehet. Egy kedves ismerősömtől kaptam a tippet, és ha a fentiek is úgy akarják, őszre már lesz ilyen a kertben. :-D Egyetlen hátránya, hogy lehet átszervezni a sárga-narancs liliomokat máshova, mert azzal csúnyán ütni fogják egymást virágzási időben. ~:-O
Mert nalam is szokott minden evben ilyet csinalni. De foleg brutalis napsuteses ido utan, es nem nagy mennyisegben. Ezert mostanaban nem is torodok vele.
Anno en is csinaltam folejuk arnyekolast.
Aztan mikor telen a ho sulya alatt leszakadt az egesz, es volt olyan fa amit ketetort, nagyon gyorsan elbontottam. Azota telen nyaron arnyekolas nelkul vannak.
Mondjuk kicsit vedik oket a korulottuk levo fiatal akacfak.
De a delelotti es deli napot telibe kapjak.
Van egy peldanyom ami meg kinnt all egyedul a tuzo napon. Ot szokta a legjobban megviselni a napsutes. De O is edzodik. Itt ott osszeg, de masreszen meg nagyutemben hajt. Kikepzesen van a draga :)
Egyebkent azt vettem eszre minel cifrabb fajta annal kenyesebb.
A kulonlegesebb leveluim majdnem mind meghaltak.
Egyik most pl csak torol hajtott ki iden.
Masik harom kulunlegesebb ujonc (20cm-esek) kinyifant mint a pinty.
Ugyan akkor jott tobbi egyszerubb ujonc mind el.
Viszont ezek az evek ota nalam levo egyszerubb fajtak (amirol a kep is keszult) nagyon nonek.
Pedig en meg foldbe sulyesztett konterekben nevelem mind.
Azt is ami olyan 220-250 cm-es.
Evente kapnak egy kis Osmocote-t aztan kesz.
Ketnaponta locsolom oket, elso evben en is parasitottam, azota nem.
Lattod a kepet...jol erzik magukat.
Szabomeh. Na azok nalam nagy pusztitast szoktak okozni.
Kedvencuk a japan juhar. De igazabol nem csinaljak olyan mertekben hogy az a fa komolyan megsinylene.
Osszesegeben en azt mondom, ha csak a lomb egy kis reszerol van szo akkor ne aggodj.
A locsolas fontos! Amikor elhanyagoltam a locsoloast sokkal jobban megegtek a levelek.
De miota ketnaponta bosegesen locsolom oket minimalis eges szokott lenni.
Meg ket meter magasan a friss rozsaszin hajtasok (ami utana bezoldul) is vigan dacolnak a brutalis alfoldi napsutessel.
A talaját savanyítom, erre figyelek, meg az öntözésre is.
A Substralnak van egy por alakú műtrágyája, kifejezetten savanyú talajt kedvelő növények számára (fenyőfélék..sb.).
Ezzel locsoltam kora tavasszal, tavaly vettem a fát és akkor plussz vettem hozzá egy nagy zsák savanyú PH -jú földet, ezt is megkapta ültetéskor.
Tavaly kapott Osmocote-ot, egy hete kapta meg az idei Osmocote-ját a fa.
Szóval próbálok a kedvében járni, holnap zöld szúnyoghálóból csinálok neki árnyékot a "feje" fölé, ha ez sem hoz javulást, akkor permetezek a kártevők ellen, az általatok javasolt szerekkel.
Talán szabó méhek járhatnak néha a fára, mert kör alakú metszések vannak néhol a levelekben, de ez egyik sem száradt el ezek közül. Mindig a teljesen egészséges levelek "mennek" el, a megrágott, csonkított leveleknek nincs baja.
Írta, hogy nincs semmi a levélben, mármint albérlő. A fehér rajz az egyetlen, de a szomszéd mezei juharjának is fehér a levél széle és nincs semmi baja. Feltettem, amit találtam és remélem használható lesz.
Van még 1, a vöröslevelűnél írja az enyhén savas ph-jú talajt az egyik kertészeti oldal, bár nincs teljes egyetértés ebben a különböző kertészetekben sem.
Nehogy problémázzál ezen, hogy keresgélek. Nem volt ma erőm a kertbe bogarászni, pedig nagyon kellene. Minden péntek délelőtt van egy elég tekintélyes munkám, a mani kényszer miatt csinálom.
A következőt találtam az egyik oldalon:
A juhar fajgazdagsága közismert (korai, mezei, hegyi, ezüst, vörös, zöld, stb.) Alacsonyabb változatait gyakran ültetik kertekbe is díszfaként, illetve sövénynek. Nem hiányozhat kertjeinkből a fehér kérgű, lecsüngő vesszejű nyírfa sem. E két kedvelt díszfa károsítóiról tájékoztatom olvasóinkat.
Aceria macrorhynchus kártételeA juhar (Acer sp.) számára kedvezőtlen környezeti feltételek mellett gombabetegségei és kártevői annyira elhatalmasodhatnak, hogy elhalást, vagyis a fa pusztulását okozhatják. A ritizmás (levelek tintafontossága) betegség (Rhytisma acerinum) sárga szegélyű, koromfekete levél-foltokat /, míg a pleurocerászos betegég (Pleuroceras pseudoplatani) fekete szegélyű, barnás, levélalaptól kiinduló, később óriásira, akár 5 cm átmérőjűre növő foltokat okoz. Mindkettő a fertőzött, lehullott levelekben áttelelve, csapadékos tavaszokon járványszerűen fertőz. A súlyos fertőzés lombhullással jár. Az előző évi fertőzés ismeretében, kihajtás után 2-3 alkalommal célszerű permetezni (Dithane DG, Buvicid K, Buvicid F, Clortosip, stb.) A juhar gubacsatka /Aceria macrorhynchus/ jelenlétére a levél színén vöröses, 2-3 mm átmérőjű kerek vagy 4 mm kiflialakú gubacsok hívják fel a figyelmet. Velük szemben, a levél fonákán szőrökkel körülvett nyílások láthatók. A néhány tized milliméter nagyságú atkák ellen a kihajtás után lehet eredményesen védekezni (Vektafid A vagy az előző cikkekben ismertetett speciális atkaölő szerek). A juhar sörtéstetű (Periphyllus aceris) a juharfélék korai látogatója. Mivel tojás alakban telel, lárvái már a rügyeket, később a fiatal hajtásokat, virágokat és leveleket károsítják. Tömeges felszapodásuk megelőzésére közvetlenül rügyfakadás előtt célszerű védekezni (Vektafid A).
Majd egész du keresem a megfejtését a levélpöndörödésének, és erre beírod, hogy permetezze, vagy melege van. Még mondod, hogy gonosz vagyok????
Ha kinagyitod a levelet, látnod kell, hogy nem simán pöndörödik. Hasonlit az őszibarack levélfodrosodásához. Most próbálom keresni a juhar betegségek között, hátha vmi spec. nyavalya.
Széthajtogattam a leveleket, de sem hernyót, levéltetűt..stb nem találtam, az egészséges leveleken sem. A levelek széthajtogatásnál, a szélei teljesen elmorzsolódnak, csak a közepe nem, ott ahol még él a levél, nem száradt el teljesen.
Viszont az egészséges levelek szélein(nem mindegyiknél) nagyon vékony fehér szegély, van.
Mintha egy alkoholos filccel halványan körberajzoltam volna a levelek szárnyalt végeit?!
Először is arra gondolok, hogy a pöndör lehet lakhely, ott kikelnek és szivogatják a levelet. Előszedtem a növényes könyvet, abban is a szélpödrödés minden esetben atka, vagy hernyó kártételét jelzi.
Nagyon szépek! Engem érdekelne a kis sárga virágú.
A múltkor a tóval igazatok volt, száraz. találtam egy hasonló képet, ha lehetőségetek van, nagyítsátok ki, mert a kisördög a részletekben rejlik!:) Engem megfogott. Ja és szerintem mini.
Bysz - erre a színes levelűre gondoltál a múltkor?
véletlen hoztam ezt a két kis sarjat a pestiből. hétvégén gazolok, a víz bevitte a kő közé a fűmagot, azt ott kelt ki.
ezt a kis futót nemrég szereztem, úgy érzem megmarad. szeretném felfuttatni a lámpásra.
amennyiben vkit érdekel szívesen küldök belöle. szeret a kövek között élni, fut, tavasz óta virágzik, ha süti a nap akkor nyitja ki teljesen a szirmokat.
Sajnos nem, Ennek picik a levelei és a virágja is apró, olyan mint a tüll.ilyen, bár itt már elnyilóban van. közel ültettem a vizhez. úgy érzem eléggé szereti.
Nem tudom. Nekem valódinak tűnik, de lehet igazad van. Ha a kövek illasztését nézem. De alapjában véve hasonlót szeretnék, vízzel és igazi koikkal persze. Tetszenek a kinyúlós részekkel "felszerelt" tavak. Szerintem nagyon mutatósak. Jobban mutat felettük a híd. Bár nem egészen japán(kertes) gondolkodás, hogy mi, hogy mutat jobban, tudom. De ez van.... Ez a kedvenc hidam!:)
Ősszel kapunk koikat, de a nagy tóba fognak menni. Ez a kicsi nem elég mély. Nagyon szépek, szeretem őket!:)Meg aztán nem kéne, hogy Malőr cica kipecázza őket. A nagyból nem fogja tudni. A barátnőméknek összefajzott az aranyhal és a kárász, elég érdekesen néznek ki, de szépek. Narancs színű kárászok!:)))) Ez nagyon nagyon tetszik! Valami ilyesmit gondoltam a nagy tónak. Kinyúló része mindenképpen lesz!:)
Köszi! Nekünk is nagyon tatszik. Van benne tavirózsa, vizimenta, meg sás is. olyan jó ránézni, mikor kiülök a nappali elé!:) Nyár végére talán a nagy is elkészül. Majd meglátjuk!
Van mindkettő, lesz...ja, finoman kifejezve. Ezek szamuráj jellemmel megáldott ebek. Ha belepusztulnak is, akkor is megcsinálják amit a fejükbe vesznek, és ez olyan szinten működik, hogy ha most nem tudja megcsinálni, mert közbelépek, akkor akár fél nap eltelte után is, de véghez viszi.
Sok mindent máskép kellene ültetni. Sajnos az itteni helyzet miatt olyan nagy választék nincs. A mindkét oldali kerités melletti vegyes sövény a kényszer szülötte. Sajnos a kutyák eléggé balhézósak, mint irtam már régebben, ezért kell valamennyire egy élő sövénnyel elzárnom a kilátásukat. Ez valamennyire sikerült is.
Most próbálkozom azzal, hogy a sövény elé is növényeket ültetek. Ezek nem bérelt helyek, ha nem válik be odébb kerülnek.
A lámpás elé alacsonyakat szántam, szánok. De az iriszt nagyon szeretem, és ez egy igen nagyvirágú tipus. Próbálom elhelyezni, hogy kissé misztikus legyen a hatás.
Nálam pödörödnek a juhar levelei, nem mindegyik csak elvétve. Már kezeltem általános gombaölőszerrel, de ennek ellenére még mindig vannak ilyen levelek.
Lehetséges, hogy a nagy meleg az oka vagy valami más???
Készítettem képet, nem a legjobb minőség, elnézést!
Óriási megkönnyebbülés, lefóliázták a Nagytavat, el kezdtem feltölteni, és nagyon boldog vagyok, mert itteni ponyvahegesztőkkel csináltattam, és felébe sem került, mint amit a gyártó mondott. A minőségről nem is beszélve... 2. képen a telót tartom ferdén!:)
1x volt egy tanitványom aki 1-2évnyi gyakorlás után azt vette észre h.már nem fáj a térde biciklizés közben.bár én nem kung-fuzom,bár tai chiztam egy darabig és annak is jó hatását tapasztaltam.
Állitólag jó ideje müködik. Ha jól hallottam aki alapitotta kung fu világbajnok volt. Jelenleg is tanitja az ujoncokat, de van lehetőség a kikapcsolódásra - pezsgőfürdő, wellnes (a mai nyelven), séták, gondolkodások. Van pici "kápolnája" is.
Nagyon egyszerű minden.
Pilisszentkereszt után kb 4 km-re már tábla mutatja.
Valójában kutya kiállítást rendezet a Shar-Pei Egyesület, ők fedezték fel a falut, mi csupán kiváncsiak voltunk.
Plusz még ennyi: /loptam:))))/ "....Részben télálló növények Némelyik növény érzékeny a fagyra. A termesztők kerti könyveiben vagy katalógusaiban ezeket részben télállónak nevezik. Fagyérzékeny növények többek között a Lavatera (pajzssajt), a Ceanothus (táskavirág), a szerelemvirág (Agapanthus), a füge, a golgotavirág és a fiatal pampafű. Ami ezeket a növényeket illeti, fagy esetén például kosárban összegyűjtött, szárazon megőrzött lombbal védhetjük meg őket. Ezért a kosarat egy fészerbe vagy eresz alá helyezzük el. Mielőtt fagypont alá esik a hőmérséklet, szórjunk a növény töve köré egy kiegészítő szalma-, vagy lombréteget. Annak megakadályozására, hogy a szél ezt szétfújja a kertben, takarjuk le laza gallyakkal vagy dróthálóval. ..." http://www.bakker-holland.hu/Garden/Article.aspx?article=520
1-1,5 m magasra és szélesre növő sűrű lombozatú cserje, tojásdad levelei fölött a nyár második felében tömegesen hozza látványos rózsaszín virágbugáit (látványban a kékszakáll és az orgona közti átmenet)
Élőhely, származás
Előfordulása trópusi, szubtrópusi és mérsékelt éghajlatú területeken jellemző.
Szár / Törzs
Fásszárú növény.
Levél, lombozat
A levelek erezete élrefutó szárnyas. Lombhullató.
A képen nem látni semmit, de nem jellemző a perzselődés, inkább gomba. A vörösek rendben vannak, viszont a zöldlevelű, piros szegéllyel ugyanezt a pörkölődést mutatja. Majd lefényképezem. Én valamilyen általános gombaölővel lekezelem.
Textilt leraktuk. Pagoda teteje "királyfás" technikával készült, ezért nem lehetett húzott, viszont belülről gyönyörű.
Itt a pici ginkom, kihajtott. Féltem, hogy nem marad meg, mivel ősszel átültettem.
A lonc is majdnem kinyilva. A legtetején egy virágot már kinyitott és meglepetés lett a szine - egyszinű lila. (nem ilyent választottam, de ennek is örülök, mert nagyon szépnek igérkezik.)
Mondjuk nálunk nem kell kutat furratni, bár volt állitólag, de nem találtuk meg. Kb 10 m magasra kell feljönni a viznek és az utcát ha locsolni szeretném akkor kb 50-60 m. Elég sokat szenvedtünk a szivattyukkal, mert nem birták, végre ez most elég jól nyomja még az utcát is.
Várjuk a vizes képeket, kiváncsi vagyok, hogy sikerül inditanod??
Hát ez a vízpart felülmúlhatalan! Irigyellek! Rengeteget fejlődtek a növényeid. Betonba rakunk most mindent követ mi is, aztán a fugát beszórjuk osztályozott kaviccsal. A Nagytó partját is így alakítjuk majd.
Képzeljétek, megmértem a kút mélységét! Kaptam kölcsön egy 100m-es mélységmérőt, kigyulladt a tartóján egy lámpa amikor vizet ért az érzékelője. 52m mély, 11m-es vízoszloppal. Holnap próbaszivattyúzás. Teszek fel képet, ha nem unjátok, ugyan nem ennek a topiknak a témája.:)
itt a lilaakác megoldás. vastag dróton fut felfelé és fönt a tetején tekergetve van. ahogy a szár megerősödik ott nem hagyunk levelet és ki lehet majd látni.
kint a parton van, és valahogy áttelelt a körömvirág.
tereprendezés, mi elkezdtük, már a szomszéd is követ.
Kicsit szerencsés a helyzetünk a víz miatt, állandó a pára. Volt már ilyen év, hogy a kinyilt virágokat betemette a hó. Sajnálom, egy szép látványtól fosztott meg a természet, bár kárpótolni szokott.
Tegnap vettem antikváriumban egy házikerti szaporításról szóló könyvet. Azt írja a szerző, hogy Acer Palmatumot bujtással és dugványozással is lehet szaporítani...
Múlt héten csütörtökön láttam egy sárgabarackfát, aminél pont ezt a kérdést tettem fel, "mi van pihen még a többi ága"? és erre felelte a tulaj, nem elkapta a monilia. Így mi gyorsan lepermeteztük a meggyfánkat.
Nem tudom, de ezt az "új" éghajlatot nem tudod bekalkulálni, és más meglepetések érnek, mint amit már megszoktál.
Úgy viselkedik a növény, mint ha elrágta volna valami a gyökerét, és elfogyott volna az ereje. Visszametszem én is, +mutatom hozzáértőnek, hátha találkozott ilyen esettel.
Az egyiknek semmi baja, a másik csak néhány helyen hajtott ki, a többi ága mint ha pihenne, nincs elszáradva. Most viszont kezdek kicsit kétségbe esni, mert semmi pozitív változást nem látok.