Függesztett tárcsánál igen mind a kettőt a hosszanti furatba hogy kövesse a talajfelszint mert ha fixre teszed akkro összetörik.Az ekét meg úgy lődd be hogy húzol egy barázdát és keresztbe meg hosszába vízszintesen legyen.Ha ki van emelve és kajlán áll ne foglalkozz vele a földbe legyen jó.
én meg nem megyek senkinek se tárcsázni se szántani a more azaz a cigányok meg vannak halva ha nincs megszántva a föld mert a polgármester megköveteli és ma szántották mtz-80as kühne ekével és csak kapart olyan hasápos föld van de kiváncsi lennék 800ölnyi földért mennyit kért el ja és utánna tárcsa mtz-82essel kb 4m olajos tárcsával én is 1.5 holdat kombinátoroztam meg tegnap szántottam és nem tudtam szétverni a vizes földet holnap megyek tárcsával igaz kell a tengeri meg a magis kifele
Ami képen van azzal dolgoztam. 550-sel. 230 tárcsa. + spc4-es vetőgép. (57.150Ft-76.200Ft) 381 Ft/l gázolajjal számolva. Én ennyit nem merem elkérni. :D
Húzd bele a barázdába, és amikor megfelelő a mélység, akkor nézd meg, hogy a még szántatlan talajjal mindenhogy (hosszában és keresztben is) párhuzamos legyen a gerendely.
Szia Szemi.Először is mind a két lakatot tedd fixre egyiket sem kell a hosszanti furatba tenni.Másodszor meg a lakatokkal tudsz játszani mert nem váltvaforgós az ekét és könnyű beállítnai.Harmadszor meg a támasztórúddal neked könnyű adolgod mert az mtz-én is sok furat van meg az ekén is lődd be jól.Én nem szoktam 515mm re állítani a lakatot az eke adja magát szemre belövöd jól dolgozzon könnyű legyen húzni és kész.
Szép jó estét mindenkinek.Olyan problémám van hogy az 52 es kormányoszlopába habos az olaj ígyhát csere lessz.Milyen olyajat vegyek bele?Mi motorolajat szoktunk bele önteni de melyik lenne jobb meg olcsóbb?
Szemi! A legelső dolog az eke beállításánál a bal oldali függőleges orsó 515 mm-re való széthajtása. Aztán a többit a szántás mélységéhez kell állítani.
Én oldalra sose szoktam támasztani, függőlegesen mindkét oldalon fixre kötöttem. Nálam akkor szokott kilépni a keményebb talajból, ha az orrkopók elfogytak.
Mutasd már meg hogy kell beállitani a traki bal és a jobb orsót szántásra hiszen sosem szántottam 3 ekével csak t-25össel 2 ekével és jól ment ! Ja és fotót tegyél fel hogy hogy kell beállitani még nem mutatta senki itt mifelént 100ember 100féle beszél és mind más más módon állitsa be az ekét
350 ha-on gazdálkodtunk így. Nem nagyon volt gond a terméssel. Ha kiszámolod, csak ennyi tápanyagot felvesz a kukorica, ha 12-15 mázsával számolsz. a többi a föld ajándéka. Emellé még nagyon kellett volna a szerves trágya, de azt nem tudtunk sose elegendőt szerezni.
Ez gyönyörű,csak hektáronként minimum 60-70ezer Ft inputanyag kukorica alá mai árakkal számolva. A többi költség meg még sehol! Vetőmag,vegyszer,talajmunka,betakarítás.
Vetéskor a mag mellé szoktunk tenni 200-250 kilót hektáronként, utána mégegyszer, amikor utoljára bele lehet menni még 200 kilót. NPK műtrágyát ősszel, szintén 200 kiló környékén, szántás előtt.
A képről elnézve nem nagyon szántásnak van belőve a szerkezet...
Bal feszítő orsó minek van összehúzva teljesen?? A jobbos függesztő orsónak a villája miért van a nútba??
Szántáskor a furatba kell tenni a villák csapjait, a balos feszítő orsót meg akár eldobni a francba. Nem az orsóval kell megtartani az ekét.... az már régen rossz.
Állítsd be azt az ekét normálisan, ne legyél balfasz!
Tudom hogy volt már róla szó régen, de most segítséget szeretnék kérni tőletek. Cégünknél van egy 82-es és írtóra rossz a kormánya, most kaoptt egy homlokrakót és nehezen boldogulnak vele az emberek. Szorul, beakad egy irányban. Kicseréltek már rajta mindent kivéve a kormányoszlopot és a belső részeket. Irjátok meg nekem hogy lehet ill hol lehet kapni szervót hozzá amit plusszban lehet felszerelni? Nagyon fontos lenne. Köszönöm előlre is. Tóni
No most azt van, hogy nem tudom mennyit kérjek 2,5 ha tárcsázásért és vetésért. Valami számítási mód jól jönne. :) 52 litert tankoltam ma és azt meg is zabálta.
Jó módszer ! .én is csináltam 2 db -ot.....de azt nagyon jól kikel mérni a hosszát..amihez csinálva van ! ..mert utána már,nincs állítási lehetőség...:-)
Én a szemi helyébe,az orsókból vágnál le néhány centit..:-))))))))))) ..aztán vennék egy újat is !:-)))
Van esztergályos a faluban? Ha van, akkor csináltass vele két anyát az orsókra, vágj egy csövet olyanra, amilyen hosszút akarsz, majd a cső két végére ráhegeszted az anyákat, és már kész is a támasztóorsó.
de ha a trakin a fölső, a munkagépen pedig az alsó lukba teszed a csapszeget, már nyersz vele 10 centit.
Valaki kérdezte a tank javítást. 50-esre valószínű egyszerűbb másikat szerezni, de én az SzK csupa "szita" tankját az alábbiak szerint javítottam meg:
Fém tisztára lecsiszoltam. Féktisztító folyadékkal lemostam. Bármelyik autósboltba kapható tank ragasztó gyurmával a lyukakat betapasztottam. műgyantával bekentem, üvegpaplan és újra műgyanta, összesen 3 ilyen réteget készítettem. Autó gittel az egészet bekentem, csiszoltam, festettem. Gyakorlatilag én az üzemanyag tankot csak "sablonnak" használtam a műanyag tank készítéshez. Már untam, hogy minden éven máshol lyukadt ki! Most az egész tank alja kb 10cm magasságig (körbe), egy üvegszálas műanyag! Ez az egész javítás elég költséges, munkaigényes, de a pótolhatatlan tartályokat megéri szerintem így megcsinálni.
Freddy: A tank alján álló víztől, vizes sártól rothad ki, persze évtizedek alatt. Habár a mostani gázolaj se az igazi szerintem, mert még a T25 gázolaj szintmérő pálcája is tiszta rozsda, pedig az bele se érhet a vízbe :-). Porlasztó vizsgálót 2évig nem használtam és az eleme megszorult a rozsdától, szerencsére kis takarítással még meg lehetett javítani. A benzinről meg ne is beszéljünk, még a rezet is megeszi! Ezt hozta az a baromi nagy fejlődés :-(
A "szita" tankokat nem ,hogy CO2-vel, de még rézzel se lehet megforrasztani. Ha van is még némi lemez és megforrasztod, egy év mulva odébb lyukad ki. Hidd el az igazán elrohadt tankot csak "sablonnak" lehet felhasználni. Persze legegyszerűbb kicserélni, ha van mire!
Szép:) De ha nincs benne klíma akkor kár ilyenre megcsinálni. Mert akkor meleg van benne és úgyis kinyitja az ember az ajtókat ablakokat és akkor tisza kosz lesz.
A másik fórumon már az egekbe magasztalta .....de, ha olyan kurva jó,akkor miért akar ennyire szabadulni tőle ?:-) Az 550-es ért,nem akarta velem elcserélni.....mond meg neki,hogy már csak egy kis-fülkés 80-ast tudok neki érte ajánlani !:-)))) ...de ha így mennek az MTZ árak felfelé,akkor már azt se sokáig !:-)
Látom a haverod már lejjebb adta egy kicsikét.....:-))) ...de megy az majd még lejjebb is...... olyan..800 körül fogják elvinni...(tudtam én ezt előre...mások az álmok,és más a realitás..:-) Az a baj,hogy senki nem azt nézi hogy hogy néz ki..meg hogy mi a története.......csak azt nézik,hogy egy Jumz és kész...nincs ára...
350-ért,már lehet kapni használható 50-est ! De észnél kell lenni....mert ha egy rakás szart veszel, akkor az nagyon sokba fog kerülni !:-) Mert, vagy költeni kell rá egy csomó pénzt...100 ezreket....
Vagy eladod kilóra 270-ért...:-) ...de akkor már bukol 80-at..:-(
Azért írtam hogy hasonlót csináltam méretet most fejből nem tudom de van több méretű .
Ritka ha kalapálom max melóhelyen de maszekban megoldom ezekkel az eszközökkel.Van egy csőkulcsom annak az egyik fele olyan amire rátudom rakni a racsnis csillag kulcsom
Üdv.Hát ez még 130 000ft semm ér szerintem.Ha ilyen a külselye milyen a belselye.Ha elkezdené bontani az ember ezt a gépet szerintem 60 százalékát kikellene cserélni.
A hűtőbe azért beteszem a perselyt. Hézagoló gyűrűt azt csinálnék a királycsaphoz házilag, mert olvastam, hogy van ilyen. Azt hogy érdemes megcsinálni, illetve a tengely elé vagy mögé mehetne?
Ha gondolod a perslyt rakd be a fagyasztóba, de az öntvény melegítését nem javaslom ill feleslegesnem tartom. A gombcsüklót én ugy szoktam h rátekerem egyikra az anyát ugy h sikba legyen a menet végével. a másikat alulról megtámasztom egy fával vagy valamivel(mind1 csak legyen húzása). Utána fogok egy kb 120cm-es 3/4-es csövet és azzal ütöm felülről. De a kolega javaslata is jól hangzik.
Azt oldalról üsd. Egyik oldalt elé egy 3-5 kilós kalapácsot, másik oldalról meg egy 1-2 kilóssal adj neki. Kevés kúpos illesztésű csap áll ennek ellen. Előtte egy kis wd40-es, vagy régi fékolajas kezelés jótékony hatással van a műveletre.
Értem. Az új perselyt, meg betehetnénk úgy, hogy lánggal megmelegítem a peresely tartóját? A 2 perselyeknek van 1 kúpos vége, az mindegy, hogy melyik felén áll?
Az irányítókaron lévő gömbcsuklók se nagyon akartak megmozdulni, nem is erőltettem, hogy a menet megmaradjon. Erre tudsz valamit? Nem tudom, hogy mennyire lehet melegíteni, mert ha lemegy a meleg a csuklóhoz abban elolvadhat a gumi.
Mert hidegen majdnem lehetetlen kiszedni. De a hegesztéstől megrogy egy picit a persely és teljesen kényelmesen könnyen kiüthető. De ha 2 nem elég csinálj még 2-t.
Ma henger dugattyú csere volt, így a kartel is le lett véve, de az olajszivattyú amúgy is aggatott volna neki. Persze most is úgy van megemelve, hogy ne feszüljön.
Kelleni fog egy 5kilós kalapács. Megemelni meg annyira kell h ne feszüljön, azt látni, érezni kell az embernek. Ha ez mind megvan akko ütni mint az állat. Ha előre nem jön akkor a karter felé ugy h elfordítod a kormányt és akkor kifér az irányitókartól és amikor a karterhoz ér akko el kel vágni flexel és ütni tovább. Ha az kinn ven akk nagy árammal húzni a perselybe két varratot egymással szembe és azonnal kiütni.(Utóbbit és is itt tanultam a nagyoktól de nagyon bevállt.)
Szakik tudnátok segíteni MTZ 50/80 királycsap és annak perselye leszedéséhez szükséges információval? Kivettük a tengelyből az egy rögzítőt és utánna a kilós kalapácsra meg sem mozdult. Kerekek majdnem megemelve vannak.
" A Zetor Super 50 jelű, hátsókerékhajtású, nehéz univerzális traktor talajművelése, szállításra és betakarítógépek üzemeltetésére alkalmas. Széles gumiabroncsai nagy felületen érintkeznek a talajjal, ezért a traktor fajlagos talajnyomása kisebb. Nagy haladási sebessége, kiváló lábfék és kézifék berendezése, mellső rugózása, biztonságos fülkéje a mezőgazdasági nagyüzemek közkedvelt szállító járművévé teszi. A traktor után 1 db 3500 kg önsúlyú ráfutófékes, vagy 2db, összesen 9000 kg összsúlyú légfékes pótkocsi kapcsolható és a közúti forgalomban való közlekedéshez szükséges összes tartozékkal rendelkezik. A traktor talajművelésre és egyéb mezőgépek üzemeltetésére szolgáló berendezésekkel - hidraulikus emelőrendszer, szabványos hárompont függesztőmű, lengővonórúd, 6 bordás TLT - van felszerelve. "
" Az MTZ-80 a 14 kN vonóerőosztályba tartozó, 80 lóerős, hátsókerékhajtású, könnyű univerzális erőgép. Alkalmazható talajművelésre, vetésre, növényvédelemre, tápanyag-visszapótlásra, szállításra, betakarítógépek üzemeltetésére és még sokféle munka elvégzésére. A sebességváltó mechanikus, szorzórendszerű, 2x9 előre és 2x2 hátrameneti fokozat kapcsolását teszi lehetővé, 1,89-33,88 km/h sebességhatárokkal. A mellső kerekek rugózottak, a nyomtávolság 100 mm-enként állítható. A hátsó nyomtávolság fokozatmentesen állítható. A traktor légfék üzemeltetésére alkalmas pneumatikus rendszerrel, hidraulikus emelő-berendezéssel, csatlakozókkal, pótkocsi vonószemmel és egytengelyes pótkocsi gyorskapcsoló egységgel van felszerelve. Található rajta TLT is amely 571 min-1 vagy 1019 min-1 fordulatszámon üzemeltethető. A traktort biztonsági vezetőfülkével látták el, mely fűthető, szellőztethető. "
Óhh ezen amennyi lyuk volt meg van minden évben vagy 3-4 szer le volt szedve és foldozva tiszta lyuk az egész azért kellene másik sürgősen Báránd környékéről vagy a közelből ha valaki tud vagy van.
Helló.Kisfülkés 50 es hez kellene üzemanyagtartály mert a miénk vagy 3 helyen lyukas de nagy lyuk van rajta és elfolyt egy csomó petró azért kellene sürgősen mert jön a kaszálás már holnap mennék lucit vágni.