A légszűrő elpiszkolódása nagyban függ a használati helytől, hiszen egy autópályán kevésbé koszolódik mint mongyuuuuk egy vaskohászat belterületén. Minél piszkosabb egy szűrő annál jobban szűr, természetesen a légáteresztő képességük ezzel együtt csökken ...
De amúgy a gyár 60 e-t ír elő, ha jól rémlik, köztes ellenőrzés nélkül. Ezek szerint földúton járva sem szabadna baj lennie. Innentől ha valaki 30 e-re előrehozza a cserét, nem hiszem, hogy elvetemült motorgyilkos lenne, mert nem cserél 15 e-nként.
Ha meg még hozzávesszük a korábbi "vitát", hogy a valamelyest használt szűrő még jobban is szűr, mint a "szűz", akkor pláne nem értem ezt e felhorgadást.
Mondjuk nem is értek hozzá, mint sokszor írtam már.
Fabia és Roomster modelleknél maximum 1 év, vagy 15.000 km, az Octavia illetve Superb, Yeti esetében maximum 2 év, vagy 30000 kilométer
Ez hülyeség. Már csak azért is, mert a Fabiák, Roomsterek, Octaviák és Yetik között van egy csomó azonos motor is. És akkor a nem is listázott Rapidról még szó sem esett.
Nincs kizárva, hogy az "olcsóbb" autók kompjúterét maga a márkaszerviz állítja át fix intervallumra átadás előtt. De ha ez így van, akkor a PoHu előbb-utóbb arconcsapja őket. Nem kicsit - nagyon.
Kibírni kibírja a motor. Max kicsit többet eszik, kicsit szarabbul megy esetleg. Ha neked így megfelel, akkor használd úgy. A 60 ezres gyári periódust nem kommentálom.
" Személy gépjármű szerviz intervallum: az általunk forgalmazott személygépkocsiknál a kötelező szervíz idő Fabia és Roomster modelleknél maximum 1 év, vagy 15.000 km, az Octavia illetve Superb, Yeti esetében maximum 2 év, vagy 30000 kilométer. "
Szintén nincs rajta semmi, ez ilyen. Ha párásodik a búrád, akkor valahol repedés lehet rajta vagy a lámpatesten, szedd ki és alaposan nézd át (kavicsnyom, letört sarok, stb). Nagyon pici rés is okozhat galibát.
Egy ismerősöm nemrég ütközött (Golf6), és a lökhárító mögött egy pici sarok letört a fényszórójából. A szerelő kicserélte, mivel szerinte mindig párásodni fog.
Már ne haragudj, de miért kellene bármit is cserélni? Az olajra 30ekm-t ad meg a gyártó, én megfeleztem és 15ekm-nél cseréltettem. A levegőszűrőre 60ekm a gyári előírás, én - valószínűleg - cserélni fogom 30ekm-nél, úgy érzem ezzel gondos gazdája vagyok az autónak.
A pollenszűrő egy másik történet, én azt a klímaszezon kezdetekor és a pollenszezon végén, tehát évente kétszer cserélem, de otthon mert úgy gondolom, hogy ezzel nem okozhatok garanciális vagy műszaki problémát a későbbiekben.
Naná, minden segítő szándékot, észrevételt szívesen fogadok. :)
Hajtottam már ilyen motort, de csak két évig és újként, szal releváns tapasztalat még nincs ezzel kapcsolatban. Egyébként amikor csal lehet a "hazai" kúton tankolok.
Ki lehet fújatni a szűrőket, az is jobb a semminél. De én sose éreztem késztetést egy több milliós technikánál, hogy filléres papírszűrőkön spóroljak. 7-8 hónap, és 15.000 KM után extra mocskos szokott lenni a légszűrő, a pollenszűrő már rég eltömődött.
No lecseréltettem a vételkor szokásos cuccokat, ráfért. A vezérlésszett négy görgőjéből, csak némi jóindulattal lehet azt mondani, hogy legalább kettő görgött. A vízpumpa sem volt már a helyzet magaslatán.
Csendesebb motorjárást eredményezett a beavatkozás. :) Új szűrőket, gyertyákat, olajat, féktárcsa + betéteket, no + egy klímatisztítást kapott a vas.
Sziasztok! kis segítséget kérnék olyan problémám volna 2001. 1,9tdi glx. tegnap meleg motoros indittásnál felporgot a fordulatszám 2000ig és azonnal visszais állt a normálisra ez azota nem jelentkezett egyenlore. Mi okozhatta ezt a problémát? Egy kis tudnivalo az autorol hogy meleg motornál nehezen indul szerelom azt mondta hogy az octávia betegség a melegmotoros indittás és hogy konnyen kezelheto számitogép segitségével de ha nem zavar akkor hanyagolható, lehet valami köze a hírtelen felugro fordulatszámhoz?
Sziasztok! kis segítséget kérnék. 99-es 1.9 Tdi (110le) octavia-m van és figyelmes lettem egy-két jelenségre. Az egyik, hogy reggel mikor indulok dolgozni, az első néhány kereszteződésnél mikor lassítok, visszaváltok és szállok le a kuplungról, hallok egy nyikorgó hangot. Minél magasabb fordulatnál váltok vissza (pl 60-nál 4.-ből 3.-ba) annál hangosabbat nyekken. A hangot ahhoz tudnám talán hasonlítani mint mikor lejtőn megáll az ember de csak kicsit húzza be a kéziféket, csak ugye ez előről jön. Próbálok érthetően fogalmazni, nem nagyon értek hozzá ezért kicsit lehet körülményes :) néhány kereszteződés után aztán elmúlik, és nem is minden reggel csinálja, talán inkább akkor mikor kicsit párásabb az idő.
A másik dolog hogy gyorsításkor ha alacsonyabb fordulatról lepadlózom , akkor olyan 2000-es fordulat környékén egy pillanatra olyan érzésem van mintha macskakövön mennék, morog vagy remeg nemtudom. Az mindegy melyik fokozatban teszem ugyan ez a jelenség, de csak padlógáznál.
Ja és van mégegy dolog, egy ideje mintha picit jobban beremegne mikor 1-esben engedem fel a kuplungot , ha pedig pl dugóban araszolok akkor egyre erősödik a jelenség. Nem okoz gondot az elindulás annyira nem komoly, de feltűnt mert korábban nem volt ilyen.
Lehetséges hogy mindhárom jelenséget okozhatja mondjuk a kuplung bármely részének kopottsága?
Meg tudná nézni valaki, akinek O2 FL előtti változata van, hogy a lenti 1. képen látható, az első lámpák hűtő felőli oldalán lévő kivezető "cső" csak így szabadon van, vagy pedig van rajta egy gumi szellőző, párakivezető cső?
Párásodott a lámpám, kiszedtem és arra gondoltam, hogy mivel ugyanolyan a profilja, mint a lámpa hátulján lévő szellőzőknek és ott vannak gumicsövek (2. kép), ezért oldalt hiányozhat az enyémről és ettől kerülhet be víz esőben.
Amúgy ha a gyár 60-ra mondja, és neked fél éve alatt összejön 15, miért ne maradhatna Karácsonyig bent az a szaros szűrő.
Pláne, hogy mint tudjuk, a papírszűrő jobban szűr, ahogy öregszik.
Pollenszűrőt meg tavasszal szoktunk cserélni, vagy akkor, ha párásodik a kocsi télen.
Túlzásokba kár esni, mert akkor azonnal hasbaszúrlak azzal, hogy miért nem 7500-anként mész olajcserére ÉS levegőszűrő-cserére, hiszen azzal csak jobb a motornak, ERGO nélküle rosszabb.
Na, szép napot mindenkinek, készüljünk a gyereknapra, az most a fontos.