Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.29 0 0 17462

"Az 1-es vonalon a D55-nél csak a feloldás után érdemes jelzőt állítani. Igaz, hogy azt külön kell kezelni, a fehérvári vonalon pedig a vágányút zárása után a verkli önműködően megteszi. Ezt plusz szolgáltatásnak nem nevezném."

Az 1-esen ráadásul ebben az esetben a bejárati jelzőnél fehéren villog a talpponti lámpa, szóval a forgalmász abból tudja, hogy nem bírja szabadra állítani a jelzőt, ha már nem villog, akkor már tud.

Előzmény: a Zsóti (17454)
anemo Creative Commons License 2014.04.29 0 0 17461

Látom csukva van.

(Amúgy így képpel már beugrott, ECC kártyának volt ER-je, jól emlékeztem először).

Előzmény: aruzsi (17460)
aruzsi Creative Commons License 2014.04.29 0 0 17460

AS 391

Előzmény: aruzsi (17453)
anemo Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17459

489.. hát én is meglepődtem! (a többsáv miatt elviekben, de tudtommal a pusztán lévő 637-esnek is nagyon messze van..)

Előzmény: r1232 (17390)
anemo Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17458

Végre megértettem mit akarsz mondani. Tehát csíkot húzol, csík megmarad, de AS miatt nincs jelzőállítási feltétel. És akkor így a csíkkal megjelenik a szabad fény önműködően - hívó nélkül. Logikus működést valóban az általad taglaltak tükrözik, hiszen megvan a hívó nélkül is a vágányút. A kezelésiben nincs ilyenre kitétel, csak annyi, hogy feltétel hiány miatt hívójelzést lehet kivezérelni. Napokban megérdeklődöm a vonali szakit.

Divrotcé Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17457

Jogos. Az oldó elérése már zöldít.

Előzmény: aruzsi (17456)
aruzsi Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17456

A jármű első tengelyét elég érzékelnie a sorompónak, hogy túlhaladt az átjárón és máris kapja a következő jelzőn a szabadot és a jelfeladást.

Előzmény: Divrotcé (17455)
Divrotcé Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17455

Ejzé, nem tudom mi az hogy vasút, nem értek hozzá, és azt se tudom hol van ez az agárdi AS517, de nem lehet, hogy a sori sehogy sem szabadulhatna fel, ha nem menne ki a hívó? Legalább is egy vonatszerűbb vasútnál?

a Zsóti Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17454

Az 1-es vonalon a D55-nél csak a feloldás után érdemes jelzőt állítani. Igaz, hogy azt külön kell kezelni, a fehérvári vonalon pedig a vágányút zárása után a verkli önműködően megteszi. Ezt plusz szolgáltatásnak nem nevezném.

A problémám az, hogy sem az F sem a B nem érti a berendezés működését. Javaslom, hogy a bakter kezelje a szokásos módon a vágányutat. És lásson mindenki csodát, a sorompó meghaladásakor a feloldással jön a szabad jelző is. Már régóta így tudja a berendezés, vár a jelzőállítási feltétel teljesülésére... Persze, ha a kezelési szabályzat a hívó kezelését várja el, akkor minden rendben van.

Előzmény: anemo (17428)
aruzsi Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17453

Sajnos ez a kép URL-je volt, szerintem.

Nyilvános megosztású, úgyhogy nem tudom, mi van. :-(

Előzmény: anemo (17452)
anemo Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17452

Nem látható, kép URL címe jobb lenne.

Előzmény: aruzsi (17450)
anemo Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17451

Hát megfogtál. Igazad van, mert két betűsen Left Right. Csak egyszer-kétszer volt lehetőségem személyesen megtekinteni a hibát, így biztosra nem tudom mondani, de lehet akkor ERR volt.

Előzmény: aruzsi (17449)
aruzsi Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17450

AS 391:

https://plus.google.com/u/0/photos?pid=5930921086782540450&oid=114146833874942432950

(talán megnézhető ...)

Előzmény: aruzsi (17449)
aruzsi Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17449

A CPU kártyákon van ER piros LED.

Ezek azt mutatják, hogy a kártya jobb (Right), vagy bal (Left) szomszédja Error-os. Ha a 3-ból egy kártya hibás, akkor is másik két működő kártyán lesz ER és EL (mivel az egyiknek balról, a másiknak jobbról a szomszédja).

A többi kártyán ERR piros LED van.

Előzmény: anemo (17445)
aruzsi Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17448

Így ezzel nem lehet semmit kezdeni.

A log és időpont kellett volna...

Előzmény: r1232 (17446)
aruzsi Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17447

Nem lehetetlen. Sőt ennek az ellenkezője sem.

Előzmény: r1232 (17444)
r1232 Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17446

És azt még hozzátenném, hogy több esetben láttam ilyenkor, hogy a szemből érkező vonatnak meg nem esik vissza a jelző, az jöhet sebességcsökkentés nélkül. Tehát egyik irányban hiba, míg a másikból semmi és mindez egyszerre!

Előzmény: r1232 (17444)
anemo Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17445

Egy ER feliratú volt. Villany ki-be utáni alapbaállítás után például az 517-es biztosan nem enged egyből be/kijáratot kezelni.

A szakasznak tudtommal nincs semmihez eszköze és jogosultsága, hogy logot nézegessen.

Azért a minden pirosat megnéztem volna.. :)

Előzmény: aruzsi (17442)
r1232 Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17444

Passz.

Viszont többször láttam olyat (sötétben egyenes szakaszon néhol nagyon jól látni), hogy előttem a sorompó csukódik, még a csapórúd mozgását is látni, majd amikor leér, akkor a jelzők visszaesnek vörösbe.

Előzmény: aruzsi (17434)
chemtron Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17443

Sziasztok!

Tudtok olyan helyszínről, ahol vasúti átjáró közelében történő műtárgyépítés miatt betakarás keletkezett az előírt rálátási háromszögbe, és emiatt a biztberen módosítani kellett? Pl. a sorompó és a vasúti jelzők függésbe hozása a biztonság növelése céljából?

aruzsi Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17442

A diag-ot a sorompókba és a két állomásra az optikai konverterekkel meg lehetne oldani. Kb. 8-30eFt/csatlakozás.

Az M$TT már macerásabb, mert ott nem állították meg a technológiai optikát. De pl. az LC-k bunkeréből 2 huzallal el lehetne menni a térközökbe és akkor már ők is a diag háló részei!

Innentől "csak" egy gép kell valahová, akárhová a MÁV hálóban és lehet megnézni, mi történt a szerencsétlen objektumunkkal.

ER-LED? Nem rémlik ilyen, kivéve a CPU kártyán, de akkor már nagy baj van, ha az világít. Bár ha csak egy kártya áll le, akkor még mennie kéne.

Számtalan esetben volt, hogy semmilyen piros LED nem világított, de a sorompó mégse akart felnyílni. Persze, mert tengely maradt benne.

Egyszer fordult elő, hogy ki-bekapcsolás után minden lehetséges piros LED világított. Na, akkor nem is indult el a sorompó! Újabb villany elvétel és a letelt 10' + kezelgetések után alapba jött.

Nekem úgy rémlik, nem feltétlenül kell 15-tel mennie egy-egy vonatnak az újraindítás után.

Ismétlem: a log-ban, amit a minden bunkerban ott lévő diag gép rögzít, ott a teljes eseménynapló. Jött, csukott, elment, nyitott. Tengelyszámokkal, behatási pontokkal, stb. HTML-ben rendelkezésre áll... csak ki kell menni érte!

Előzmény: anemo (17440)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17441

Ez biza' elképzelhető, de már évek óta nincs ott vas amit kitérőbe állítsanak.

Előzmény: Divrotcé (17429)
anemo Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17440

diag.. a szakasz csak álmodik róla.

Tudod miből áll jelenleg a szakasz sorompójavítása? Sorompó gondol egyet, elmegy zavarba, ASALÁ semmi nem megy, bakter bejelenti. Kimegy a kolléga, kinyitja az atombunker ajtaját (ez egy pozitívum, legalább nem ázik el az ember), a 100 LED-ből egy ER lámpa világít. Itt r1232-nek igaza van, mert javarészt működik még a sorompó, de az ER lámpa miatt már vörös jelzőfedezés van. Na szóval mit lehet csinálni? Vonatforgalom kizárás + újraindítás, hiszen abból az egy LED-ből semmit sem fog megtudni az ember. És ahogy már említetted, ugye mire feléled.. 6-7 perc + akkor még 3 perc piroshosszabbítás + ASALÁ, aztán alapba megy. De ugye ekkor még egy páros és egy páratlan vonatot csak 15-tel enged át....

Amúgy már kevésszer zavarodik meg, leginkább a jelfeladás nem szuperál a vonalon.

Előzmény: aruzsi (17433)
aruzsi Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17439

A kapott leírás alapján rosszul mondtam, bár ez általános emelt sebességű megvalósításról beszél, nem Sim(l)isről.

2'-ig piros hosszabbítás+1-es ütem.

3'-ig piros hosszabbítás+már nincs táplálás a sínben.

3' után sötét sorompó és nincs táplálás.

A szaggatást a TM!-nál játszik be? Valamivel keverem, az tuti!

Előzmény: anemo (17438)
anemo Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17438

Igen én is így ismerem, hogy bizonyos idő után váltja le az 1-es ütemet szüntelenre. Hiszen ha a vonat már a sorompó térközében van és ha a zavarral egy időben megszüntetjük a jelet, akkor nem feltétlenül lenne kikényszerítés. Vagy a Siemens szaggatja az 1-es ütemet, erre értetted a csereberét? Erre nem emlékszem már.

Előzmény: aruzsi (17436)
Hatmajor Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17437

Nyuszi! Bontott kockákról volt szó, nem arról hogy teljesen új fedlapokat készíttetek valakivel. :) Ettől függetlenül, ha tudod az úr elérhetőségét, és esetleg privátban megírnád nekem, azt megköszönném.

Amúgy teljes (tehát a bakelit+fénycsatorna+fedlap) bontott kockákat is be lehet valahonnan szerezni bontottan kis tételben? Nem kellene egy egész pultra való, összeszámoltam olyan 25-30 darabra lenne szükségem összesen. Az sem baj, ha némelyik kicsit hiányos (izzó, nyomógomb gyűrű stb.) mert az van nekem itthon pár darab.

Magát a pultot majd egyedileg készítjük el a műhelyben, de ahhoz kell tudnom, hogy hová lesznek a kockák rakva, mert ugye az azokat tartó részt is egyedileg kell elkészíteni.

Előzmény: _Nyuszi (17413)
aruzsi Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17436

No, valami olyat okumuláltunk ki, hogy:

<=2'-ig tart a piros hosszabbítás,1-es ütem, a kapu lezárva, villognak a pirosak rajta. Nincs kikényszerített megállás, ha már eljött a fedező jelző mellett, akkor minél gyorsabban tűnjön el a szakaszból.

2-3' között van a kikényszerítés, amikor az 1-es ütemet csere-beréli a jeltelennel. A sorompó még mindig (ki)tart, mint a Drei wetter taft a berlini reptéren. ;-)

>3'-nél a kapu már sötét, akár már jön felfele lassú felnyitásban és nincs jel a szakaszban.

Előzmény: aruzsi (17434)
aruzsi Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17435

Pontosan ugyan olyan kártyákon kommunikál, mint az M$TT (Microsoft TT modell bahn???? :-D )

Az AS 15 mibenlétéről és lelkivilágáról nem tudok semmit. És addig jó nekem!

Előzmény: anemo (17426)
aruzsi Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17434

Lehet, hogy piros hosszabbításnál nincs kikényszerítés? Ilyenkor ugyanis a sorompó teljesen működőképesnek tűnik a közút felé.

Előzmény: r1232 (17432)
aruzsi Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17433

A sorompók működése számomra kiismerhetetlen.

Ha lenne diag háló, akkor üres óráimban talán el-elmélkednék egyik-másik log-on és talán kiderülne végre, hogyan is működik pontosan. (Csak mellékesen jegyzem meg, hogy ennél már csak az lenne jobb, ha lenne egy "játszó" LC rendszer, amit úgy hülyítünk, ahogy akarunk és közben figyeljük, mi is történik.)

Amikor a sorompó zavarban volt, akkor a kutyának nem volt kedve jelfeladást ellenőrizgetni, örül, hogy összeszedte magát a kapu. Egy újraindítás közben nem lehet a tengelyszámláló pontokon vonat, mert meghülyül tőle és a kb. 10' éledési ideje újraindul.

A piros térközöket egész addig szereti tartogatni, míg minden feltétele nem teljesül - értsd: a sorompó már fehéren villog -, de a vonat nem ért a csukó pontra. Ha még ekkor is minden OK, akkor kapja magát a térközjelző pirosból zöldbe.

Tengelyszámláló zavart (hibát?) a sorompóban nem látsz, azt csak a diag gépen mutatja és logolja (oda viszont mindent, még a tengelyenkénti számlálást is!). Ha a sorompóban lévő ponton számol be tengelyt, akkor majdnem lehetetlen kipiszkálni az agyából. Kezeléssel nem lehetséges, helyben a megoldás: ki- és bekapcsolás!!!!! Agyrém! És ekkor indul a ~10' beszámlálás mentes idő, mind a 6 pontján (3x2 vágány, esetleg állomási indítás).

Az, hogy ezek közül mennyi kommunikációs hiba, nem tudom. Én nem találkoztam vele, de más igen, de nem tudjuk, hogy zavartatás, vagy csak sima szoftver ledöglés. Az biztos, hogy a kollégám találkozott olyannal, hogy nem beszélt az állomási biztberrel.

Előzmény: r1232 (17431)
r1232 Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17432

Sorompó zavarba esik, előttes térközjelző vörös, mögöttes is vörös (1-es vonalon hurkos kapcsolás), hiszen ki kell kényszeríteni a 15 km/h-t.

Csak épp ez a kényszerítés nem történik meg, mert a jelfeladás ezt nem kényszeríti ki. Ugyanis ilyenkor sárga jelenik meg a VB-n, nem vörös. A sorompók meg 90%-ban ténylegesen zárva vannak.

Előzmény: anemo (17428)
r1232 Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17431

Lehet hogy ez az oka a gyakori sorompó "hibáknak"? Ugyanis 90%-ban az történik, hogy a sorompó lecsuk, látszólag működik minden, de a jelzők mégis vörösbe hullanak.

Előzmény: aruzsi (17424)
r1232 Creative Commons License 2014.04.28 0 0 17430

(sajnos a jelfeladás nem mindig követi az eseményeket ott..)

Szinte soha...

Viszont jó lenne, ha végre javításra kerülne a térközökben a jelfeladás, ami már több mint egy hete nem működik rendesen.

Előzmény: anemo (17421)
Divrotcé Creative Commons License 2014.04.27 0 0 17429

Csak a helyszín ismerete nélkül el tudom képzelni, hogy alapállásban önműködő térközként működnek, iparmenetkor pedig valamelyik szomszédos szolgálati hely hozzájárulásával lehet kitérőbe állítani a vasat.

Előzmény: Schmidt-féle túlhevítő (17425)
anemo Creative Commons License 2014.04.27 0 0 17428

Mi indokolja a hívózást, ha utána a jelző szabadra áll, amint van feloldás a sorompótól? A bakterok szeretik kiadogatni a különleges kezeléseket, csak úgy?

Mi is az emelt sebességű sorompós jelzőfüggés? Sorompó zavarba esik, előttes térközjelző vörös, mögöttes is vörös (1-es vonalon hurkos kapcsolás), hiszen ki kell kényszeríteni a 15 km/h-t. Mivel itt VP irányból a mögöttes jelző egy főjelző, erre nem jöhet meg a szabad fény, csak is a hívójelzés. Ez már egy plusz szolgáltatás, hogy a megfelelő időben önműködően szabad fény jelenik meg azon.

Tehát nem értem mi is a problémád. A bakterok és a szakasz is tudja mi a teendő ilyenkor, helyesen. Ha a berendezés tiltja a szabad fény kivezérlését, akkor mit csináljon a bakter? Ha nem nyom ki hívót, az a jelző nem fog magától szabadra állni.

Előzmény: a Zsóti (17427)
a Zsóti Creative Commons License 2014.04.27 0 0 17427

Mi indokolja a hívózást, ha utána a jelző szabadra áll, amint van feloldás a sorompótól? A bakterok szeretik kiadogatni a különleges kezeléseket, csak úgy?

Az egy dolog, hogy a forgalom nem ért a berendezéshez, de hogy a blokkosok nem mondják el nekik, hogy mi a működés lényege? Talán ők sem tudják? Be lehet-e magyarázni a működést egy bizberesnek, hogy "a jelző szabadra állítását csak hívójelzés után tudja a berendezés"? Ha igen, akkor komoly gondok vannak a szakmai tudást illetően!

Előzmény: anemo (17421)
anemo Creative Commons License 2014.04.27 0 0 17426

Gondolom az ISDN protokoll ugyanaz, mint amik mennek az MSTT-khez. Bár érdekes rézvezetéken.. :D

Érdekes információ volt számomra, hogy az AS 15 már valami új sorompó alapkapcsolást tartalmaz, amelynek nem mindegy, hogy meddig van meghúzatva a szekrényben az AS jelfogó. Ha túl sokáig húz, akkor hatástalan a kezelés (?). Te tudsz erről valamit?

Előzmény: aruzsi (17424)
Schmidt-féle túlhevítő Creative Commons License 2014.04.27 -1 0 17425

Köszönöm. Vajon honnan kezelik ezeket?

Előzmény: benbe (17417)
aruzsi Creative Commons License 2014.04.27 0 0 17424

Közben jutott eszembe: a kapcsolat az AS+térközökkel se optikán megy ám!!! Sima 2 huzal, réz, valami ISDN-szerű protokollal. Ez már a Siemenset minősíti.

Előzmény: aruzsi (17423)
aruzsi Creative Commons License 2014.04.27 0 0 17423

Ilyen szerződést nem szabad +kötni!

Az AS-t simán bele lehetett volna tenni, mert összevonható a 221-gyel. Az a +1 térköz se lehetett volna olyan sok. Csak megfelelő szerződést kell kötni.

A diag háló se lett megcsinálva. Az optika megáll minden AS+SR-ben, de nincs rákötve semmi. A térköz WEB-en  menedzselhető, de oda már vezeték se megy ki! Ennyit a gyors és hatékony proaktív hibaelhárításról!

A jelzőn jelenjen meg a zöld, a váltónak legyen végállása, a többi már nem érdekel senkit, kivéve azt, aki kint szív éjjel, a hidegben.

Előzmény: anemo (17422)
anemo Creative Commons License 2014.04.27 0 0 17422

Az egész Elág-Tárnok szakaszt már elektronikussá kellett volna tenni, de mivel az már nem volt benne a tenderbe, ebből adódóan a hozzátartozó AS 15 sem LC. Tudod, logikát nem szabad sosem keresni...

Előzmény: aruzsi (17419)
anemo Creative Commons License 2014.04.27 0 0 17421

Vágányutat le tud zárni, csak a jelző nem zöldül be. Ekkor kell neki a HI kivezérlés, onnantól kezdve a kizöldülés önműködő (sajnos a jelfeladás nem mindig követi az eseményeket ott..)

Előzmény: a Zsóti (17418)
aruzsi Creative Commons License 2014.04.27 0 0 17420

A bakterek nem csak ezt nem ismerik. (Mentségükre: annyi színes-szagos bizbaz van előttük, hogy ember legyen a talpán, aki eltalálja, éppen mi is történik és miért.)

Ez az emelt sebességű hívóból szabad csak itt lett és rendesen meglepődtünk, amikor előadta magát először.

Mi ez a bejárati vágányút nem záródás?

Előzmény: a Zsóti (17418)
aruzsi Creative Commons License 2014.04.27 0 0 17419

Nem tudom, miért nem lehetett akkor már az is Simis LC, mint a testvére.

Előzmény: anemo (17415)
a Zsóti Creative Commons License 2014.04.27 0 0 17418

Úgy látszik, hogy a bakterok nem ismerik az első térközben lévő emelt sebességű sorompó működésmódját, ha hívójelzést kezelnek ilyenkor. Érdekelne, hogy a zavarban lévő sorompónál miért nem lehet bejárati vágányutat lezárni és várni a sorompótól a feloldásra?

Előzmény: anemo (17414)
benbe Creative Commons License 2014.04.27 0 0 17417

Árbocszínezésük alapján fedezőjelzők: http://www.benbe.hu/gallery/vigyazz-puposok/pic158_noframe_hun.php

Előzmény: Schmidt-féle túlhevítő (17416)
Schmidt-féle túlhevítő Creative Commons License 2014.04.27 -1 0 17416

Üdv Mindenkinek!

Biztosan volt már szó róla, de nem találom a hozzászólást. A 82-esen az egykori Boldog megállóhely mellett a kavicsbánya előtt milyen jelzők vannak? Fedezőjelzők? Esetleg kicserélték őket önműködő térközjelzőkre? Ha nem, honnan kezelik őket? Köszönöm.

anemo Creative Commons License 2014.04.27 0 0 17415

Na az a sorompó mindent visz! Az szímenszesítés előtt is meg volt buherálva az AS 15/221, most meg az AS 221 Siemens, az AS 15 meg hagyományos jelfogós sorompó. Elég komoly szoftverfejlesztés kellett emiatt, hogy a kettő között megcsinálják az összefüggést. Szerintem egyedülálló az egész országban.

Előzmény: aruzsi (17393)
anemo Creative Commons License 2014.04.27 0 0 17414

Az AS 517 valóban egy érdekes sorompó az átépítés óta, ahogy r1232 is megírta. Megépült Agárdra a magasperon és a rálátási háromszög hiánya miatt (tehát nem emelt sebesség miatt!) jelzőfüggésesre kellett építeni, hurkot kellett beépíteni a D55-be. Elment zavarba, egyből blokkzavart okozott, be- és kijárat visszaverve, csak hívó. Amennyiben a zavar 20 másodpercnél tovább fenn állt (tehát nem került azalatt kikezelésre), akkor bejött a művi foglaltság az adott térközbe. A blokkzavarral még Ódinnyés sem tudott jelzőt kezelni, masszív késéseket tudott okozni. Régen az U8-as váltó szigsín áramkörébe volt beépítve az állomási indíttatás. Külön 13 Khz-es pótkötele nem volt, a T1 bevillanása egyből zárta a sorompót.

A Simis IS-ben az általános jelzőfüggés van benne, mint bármely más sorompónál a vonalon. Zavarnál (vagy egyéb más feltételt sértő eseménynél) vörös térközjelző fedezi. Mivel állomás mellett van közvetlenül, így KP irányból kijárati jelző fedezi. Bejáratra csak a hívójelzést engedi kezelni, de amint a vonat rálépett a sorompóra, a hívó önműködően kizöldül (mozdonyvezetőknek először ez eléggé furcsa volt). Bár az engedélyezett sebesség itt marad 120 km/h, műszakilag a behatást 160 km/h-ra kellett kiépíteni, hiszen a pálya attól még tudja a 160-at. Fejből nem tudom most, hogy hol van a behatása, de a 491 előtt furcsállnám, hiszen 160 ide-oda, a 496-nál elegendő lenne (Sr. 2).

Remélem kielégítő választ adtam.

Előzmény: chemtron (17384)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.04.26 0 0 17413

Kockák: ha csak fedlap kell, van egy öreg szaki, aki nagyon szép munkákat csinál (Sm mellett), sztem bármelyik blokkmester tud adni elérhetőséget hozzá. :)

Előzmény: Hatmajor (17411)
manhattani Creative Commons License 2014.04.26 0 0 17412

Szerintem ne ess kétségbe. A jelfogók 99,9 %-a teljes biztonsággal meghúz a névleges húzató áram 60-70%-ánál is. A plusz 30-40% a 100%-os biztonsághoz kell. Ha egyedi, pláne szimulátort építesz, nyugodtan felejtsd el az érintkezővel kapcsolt ellenállást :-)

A tartósan húzó jelfogót ellenőrizd kézzel, hogy melegnek érzed-e. Ha igen, köss elé egy ellenállást, ami felveszi a húzató teljesítmény 30%-át. Attól még a jelfogó jól meghúz.

De ha meleg is a jelfogó (nem forró), az nem baj. Az csak a sok éves magas megbízhatóságot csökkenti pár tized %-kal, ami nálad egyáltalán semmi gondot nem okoz.

Előzmény: Hatmajor (17411)
Hatmajor Creative Commons License 2014.04.26 0 0 17411

Köszönöm! :) Akkor tovább bonyolódik a kapcsolás... Így is bajban vagyok, mert ugye az eredeti rajzok szerint megépíteni a bazárt felesleges és lehetetlen, tehát valamilyen funkcióknak menni kell a levesbe. Most azon gondolkodom például, hogy a két gombos kétütemű kezelésekből két gombos együteműt csináljak, ezzel is pár érintkezőt megspórolva. Tudom, Nyuszi szerinted akkor az már nem D 55. ;)

A nyomógomb jelfogók áramkörét szerintem 1:1-ben másolom, mert azokra így is-úgy is szükség van a parancsok elosztása érdekében. Össz-vissz 200 jelfogó talán elég lesz, de kétkedem... :D

Nyuszi! Egyébként kit érdemes megkörnyékezni a kockák ügyében? Vagy tudsz esetleg jobb megoldást az eredeti anyagok használatánál?

Előzmény: manhattani (17410)
manhattani Creative Commons License 2014.04.25 0 0 17410

>Vagy a saját nyugalmi érintkezőjén keresztül húz meg ...

Ilyenkor nagyon gondosan kell az érintkezőrugókat görbíteni, mert ha nem állnak megfelelően, megeshet, hogy a jelfogó elkezd húzni, a nyugalmi érintkező bont, a jelfogó abbahagyja a húzást és elenged, a nyugalmi éritnkező zár, a jelfogó újra húzni kezd, a nyugalmi érintkező bont.

Tudnám még tovább is mondani, csak marha unalmas lenne :-)

Így lehet buzzert csinálni :-)

Persze ha a nyugalmi érintkezőt úgy görbítették, hogy csak az után bont, hogy a munkaérintkező az ellenállással zár, akkor a buzzer hatás elmarad. Egész addig, amíg az érintkezőrugók el nem állítódnak.

Úgyhogy szerintem jobb egy plusz kondenzátor :-)

Előzmény: _Nyuszi (17409)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.04.25 0 0 17409

Nyugodtan szétvillanyozhatjátok a topikot, ez is a biztber. része.

"Még igényesebb megoldás, hogy a jelfogó közvetlenül kapja a húzatást, aztán meghúzás után maga kapcsolja be a húzatóáramot csökkentő ellenállást a saját körébe. Ilyenkor persze egy kondenzátor is kell a körbe, hogy áthidalja azt az időt, amikor az érintkezők repülnek."

Vagy a saját nyugalmi érintkezőjén keresztül húz meg és a saját munkaérintkezőjén (+az előtét-ellenálláson) keresztül marad húzva. Ha erre gondoltál, nem feltétlenül kell kondenzátor, ez a jelfogó tehetetlenségétől függ.

Előzmény: manhattani (17408)
manhattani Creative Commons License 2014.04.25 0 0 17408

Az a jelfogó bírja a folyamatos húzatást, amelyiket arra terveztek :-)

Az ilyenek névleges áramerősséggel biztosan meghúznak, és természetesen tartva is maradnak, mert ahhoz kisebb áram is elég, mint a meghúzáshoz.

Ha nem tudod, hogy a jelfogód ilyen-e, akkor tegyél be a húzató körébe egy akkora ellenállást, hogy attól a jelfogó biztosan meghúzzon, ilyenkor kevésbé fog melegedni, mint ha direkt kapná a húzatást. A többlet melegedés az ellenállásra marad.

Még igényesebb megoldás, hogy a jelfogó közvetlenül kapja a húzatást, aztán meghúzás után maga kapcsolja be a húzatóáramot csökkentő ellenállást a saját körébe. Ilyenkor persze egy kondenzátor is kell a körbe, hogy áthidalja azt az időt, amikor az érintkezők repülnek.

Ha érdekel több is, kérdezz privátban, ne villanyozzuk szét ezt a topikot.

Előzmény: Hatmajor (17407)
Hatmajor Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17407

Köszönöm, pont ilyesfajta segítségre van szükségem! :)

Milyen jelfogókkal érdemes dolgozni? (pl. melyek bírják a folyamatos húzva tartást különösebb melegedés nélkül stb.)

Egyelőre nem tervezek semmilyen foglalatot vagy ilyesmit: lesz egy alaplemez valamiféle szigetelő anyagból, erre lesznek felfogatva a jelfogók, lesz két tápsín ezeket egymással pedig az előbb taglalt vezetékek kötik össze egymással és a pult izzóival és nyomógombjaival.

Vélemény?

Előzmény: manhattani (17405)
Hatmajor Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17406

Nyuszi!

Természetesen nem várom el ingyen a segítséget e cudar világban. :) Csak segítsen valaki legyen szíves, mert hiába van kilogikázva, hiába lesz úgy összedrótozva hogy úgy működjön mint az eredeti, ha a kezelő készüléknél elrontjuk az összképet...

Előzmény: _Nyuszi (17403)
manhattani Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17405

>(mekkora átmérőjű vezetékekkel érdemes dolgozni, hogy bírják a terhelést? )

Villamos tervezői gyakorlatomból:

Szabad vezetékként (tehát nem a trafóban lévő huzal) 1 mm2 keresztmetszet elbír 3A-t. Persze veszteség akkor is van a vezetéken, de ez jelfogó húzatásoknál a legtöbb esetben nem okoz gondot. Ha mégis számolni akarsz vele, akkor a feszültség esés a vezetéken:

feszültség: a vezetéken folyó áramerősség x a vezeték ellenállása,

ahol az ellenállást a vezető anyag fajlagos ellenállásából, a keresztmetszetéből és a hosszából lehet kiszámítani.

Ha ilyenfajta segítségre van szükséged, írj, amit tudok, szívesen.

Előzmény: Hatmajor (17402)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17404

Szentendrei HÉV:

Kaszásdűlő mh., Aquincum mh., Pannóniatelep mh. az egyik irányban szolg. hely területén van, másik irányban nem.

Tudom, hogy nem MÁV, de még mindig jobban szabályozott a kérdés a MÁV esetén, mint a HÉV utasításokban.

Előzmény: r1232 (17399)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17403

Mivel elég nagy értéke van a bontott kockáknak, valszeg senki sem fog tudni önzetlenül segíteni. Ha megvennéd ezeket a kockákat, talán, de ha jól emlékszem, erre nem utaltál.

Előzmény: Hatmajor (17402)
Hatmajor Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17402

Tényleg nem tud senki sem segíteni? Bármilyen segítség jól jönne, nagyon minimalista lesz a kezelőfelület, hogy ne kelljen sok kocka hozzá.Bontott jelfogók is érdekelnének (max. 24V DC), mert készül a kapcsolás és lassan neki lehet állni az építésnek. :)

(mekkora átmérőjű vezetékekkel érdemes dolgozni, hogy bírják a terhelést? )

Előzmény: Hatmajor (17358)
aruzsi Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17401

Valahogy így.

Nem tudom, mert akkor még ez nem üzemelt, amikor a másikokkal már rég szivornyáztunk.

Előzmény: chemtron (17397)
r1232 Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17400

+z

Előzmény: r1232 (17398)
r1232 Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17399

Oké, jogos.

(A kénsav gyári kiágazási jelző típusáról ne nyissunk vitát, mert a berendezés szempontjából bejárat és az állomás területe.)

Nem csak a berendezés szempontjából. Ebből adódik az a fura helyzet, hogy Kastélypark a jobb vágányon állomásterületen van, míg a balon nem.

Előzmény: aruzsi (17394)
r1232 Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17398

Hellyel közel. Legutóbb a jelfeladás játszott egy sima, egy fordítottat, vagyis egyik térközben volt, a másikban nem, így egymás után többnél is.

Előzmény: aruzsi (17395)
chemtron Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17397

Köszönöm!

Előzmény: aruzsi (17388)
r1232 Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17396

De ott szvsz függés van a két vonal sorompója között, tehát ha az érd-alsói irányon vonat megy, akkor a sorompó már nem enged be a két pálya közé csak kifelé az elágin keresztül és fordítva.

Előzmény: aruzsi (17393)
aruzsi Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17395

Egyébként működik már a technika rendesen?

Előzmény: r1232 (17392)
aruzsi Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17394

Stimmel, csak ha már odaírtam, hogy állomási indítású kivételével, akkor csak térközjelzők lehetnek.

(A kénsav gyári kiágazási jelző típusáról ne nyissunk vitát, mert a berendezés szempontjából bejárat és az állomás területe.)

Előzmény: r1232 (17392)
aruzsi Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17393

Megjegyezném, hogy az Érd-elág-Tárnok között lévő AS-t is emelet sebességűre csinálták a németek ...

Hogy a vasút így kérte-e, abban nem vagyok biztos, de az sw így került bele.

r1232 Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17392

Szvsz jó ez így, mert a bejárati, kijárati jelzőkre is hatással van, ha az előző/mögöttes jelző ilyen.

Tehát az 517 esetében páros irányban a Gárdony VP kijárati, páratlan irányban a VP bejárati jelzőre is befolyással van + a térközjelzők Ódinnyés felé.

Előzmény: aruzsi (17389)
aruzsi Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17391

Valaki biztosan kiszámolta, hogy így jó. "A DB-nél így működik ..."

Ha a behatás után baj van a kapuval, akkor a fedező jelzőt visszaveri (kijárat) és - gondolom - legyen előjelzés erről.

A szelvényszámok alapján ki lehet matekozni, hogy így van-e.

r1232 Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17390

Az AS517 az agárdi sorompó. Az átépítés óta függésben volt a jelzőkkel, még a régi bizberrel is.

Az viszont meglepett, hogy páros irányból a 491 előtt van az indítása, elég nagy távolságnak tűnik, tekintve, hogy ez Velencefürdő és Gárdony között van kb. félúton.

Előzmény: aruzsi (17388)
aruzsi Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17389

Itt az "előtte lévő jelzők" közé beszúrandó a térköz szó.

Előzmény: aruzsi (17386)
aruzsi Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17388

Csak a jelzőkitűzési rajzot néztem!

Az AS517 nagyon közel van a VP.-i bejáratokhoz, így biztosan állomási indítású.

A VP.-i jelzőkkel mindenképp függésben van és a VP felé az első térközjelzőkkel.

KP felől az indítása az AS491  előtt van, ha nem helyből induló vonat.

Előzmény: chemtron (17387)
chemtron Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17387

Igen, légy szíves. Köszönöm!

Előzmény: aruzsi (17386)
aruzsi Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17386

Ha sima AS sorompó, tehát nem állomási indítású, akkor az előtte-mögötte lévő jelzőket fogja mindkét vágányon.

Mondjuk, ha nagyon akarnám, megnézhetném a doc alapján. Megnézzem?

aruzsi Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17385

Hál, Istennek nem!

Én a Kelenföld-Kápolnásnyék szakaszon örömködtem egy keveset.

chemtron Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17384

Igen, így értettem én is. Tehát hogy emelt sebesség esetén kötelező a függés, de nem emelt sebesség esetén sem tiltott, sőt.

A szóban forgó sorompóról tudsz konkrétabbat?

Előzmény: aruzsi (17383)
aruzsi Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17383

Az, hogy van-e függés a jelzők és a vonali sorompók között, nem az emelt sebesség szabja meg.

Ott mindenképp, de többinél se tiltja semmi, mert így el lehet kerülni az első vonat esetét a zavarba menő sorompóval. De van más előnye is.

Előzmény: chemtron (17382)
chemtron Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17382

Sziasztok!

Igaz, hogy a 30-as vonalon Gárdonynál függés van az AS517 és a jelzők között annak ellenére, hogy nem emelt sebességű a vonal? Ha igen, miért, és melyik térközjelzőkkel van kiépítve a függés?

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17381

Köszönöm a választ.

Előzmény: Vendégsín (17375)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17380

"a MÁV-nál mindkét szám sárga lett volna..."

Mert ha alulra kerül a MÁV-nál a fehér, felülre a sárga, valszeg fel sem tűnne senkinek, így legalább feltűnik. Mindenesetre gondolom jelentősebb eltérést akartak a máshol létező számkijelzésektől, hogy nehogy összekeveredjenek az alsó-felső számok. (Vagy éppen hogy nem..)

Előzmény: nazareth (17378)
aruzsi Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17379

Milyen buli lehet ezt viccesen mellékből főbe állítani! ;-)

Előzmény: Törölt nick (17374)
nazareth Creative Commons License 2014.04.24 0 0 17378

Egyébként az a baj ezzel, hogy az alakjelzőinket nem igazán lehet beépíteni a sebességjelzési rendszerbe.

Valamikor réges-régen a németek jelzési rendszere is magyar-módra gondolkodott (egy kar, két kar, három kar; egy zöld, két zöld, három zöld; ide mehetsz, oda mehetsz, amoda mehetsz).

És ők is csavartak egyet a dolgon. De ők tényleg a sebességjelzési rendszer irányába léptek:

- az alsó szárny lámpáját zöldről sárgára cserélték, és ettől kezdve az valóban "csökkentett" sebességet jelentett;

(- a "csökkentett" sebesség tologatására lehetőség volt: fekete alapon sárga szám jelezte az előjelzőn, fekete alapon fehér szám pedig a főjelzőn, ha a "csökkentett" nem 40 volt;)

- felszerelték a kijárati jelzőkre a második szárnyakat függetlenül attól, hogy hány kijárata volt az állomásnak: a két kar csökkentettet jelentett (akkor is, ha egyáltalán nem lehetett a jelzővel Vmax-ot adni);

- hajszálpontosan elnevezték a jelzésképeket: pl. egy Hp2 (két kar) ugyanazt jelentette ki- és bejáraton egyaránt (de ugyanígy rövidítéssel jelöltek minden egyéb jelzést – táblákat, karjelzéseket, hangjelzéseket – hogy a jelzés és jelentése egyértelmű legyen).

Aztán amikor az OSzZsD rendszer kialakult, teljesen meglepő módon a "csökkentett" abban is egy alsó sárga fény lett (a rossz nyelvek szerint nem alaptalanul :) A sárga és fehér számok pedig a mai napig túléltek számos ország jelzésrendszerében (még az olyanokban is, amik már teljesen szakítottak a VMax-Csökkentett-Megállj!-triumvirátussal: a német Ks, svájci N, román TMV).

A MÁV, ha már a '60-as évek végén (30 évvel a németek után) hozzányúlt a jelzésrendszerhez, tehetett volna egy lépést az alakjelzős sebességjelzés felé, de inkább távolódott tőle (gondolom anyagi megfontolásból).

Bár apróság, de ugyancsak nem értem, hogy míg az 50 éve Európa-szerte terjedő számkijelzők kapcsán mindenhol fehér szám jelzi az engedélyezett sebességet, a sárga az előjelzést, a MÁV-nál mindkét szám sárga lett volna...

Előzmény: Áthaladójelző (17372)
nazareth Creative Commons License 2014.04.23 0 0 17377

bizt.ber átalakítás és bonyolítás

Már az ősöreg SpDrS60 is minden keresztezéshez úgy állt hozzá, hogy logikailag állítható... és hogy fizikailag is az, csak abból láttad, hogy picivel tovább villogott, mikor kéziben átdobtad :)

Divrotcé Creative Commons License 2014.04.23 0 0 17376

Azt hiszem elvesztettem a fonal végét, de már nem is szeretném megtalálni.

Áthaladójelző 2014-04-22 23:28:33 17370

Mondhatnám, hogy az elv, de amúgy semmi. De az irányjelzésnek nem is az ilyen állomásokon volt jelentősége.

Áthaladójelző 2014.04.22 22:21:55 ©

Győrszemere, Vinár, Külsővat és Mezőlak '64 végére sebességjelzési rendszerben üzemelt. Én úgy gondolom, hogy Pápa is, de erre már nincs biztos infóm

ui.: Szerintem más-más malmonkban őrölün (én inkább őrülök). A Nazareth által is használt "kétfogalmúság", ha nem is egyezik 100%-osan a Mindenkori Jelzési Utasítás szóhasználatával, jelen körülmények közt, a biztosítóberendezési funkcionalitás szempontjából a lehető legkifejezőbbnek tartom. amenyiben a jelzőket kezelőszerveikkel, biztosítóberendezési kapcsolataikal együtt tekintjük (egy kétállású emeltyűvel állítható jelző- legyen akár háromkarú, ha kérhetem, ne kezdjen el négyfogalmúként viselkedni -szárnykapcsolósok kíméljenek). 

Előzmény: Áthaladójelző (17372)
Vendégsín Creative Commons License 2014.04.23 0 0 17375

1. Mert ilyen kis keresztezési hajlásszögnél a nyomkarima miatti megszakításnál vezetési és terhelési problémák jelentkeznének.

2. Ott nincs olyan cég, amely más módon tudna hatékonyan pénzt költeni... :-)

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.23 0 0 17374

Hallo Urak!

Régen "borzoltam a kedélyeket" erre felé, most jövök egy sz@r képpel meg a kérdésemmel.

A kép a bécsi új, épülő félben levő reptéri vasút egy pillanatfelvétele koszos szélvédőn keresztül, menet közben. Helyileg Grillgasse és Kledering megállóhelyek között van, ahol a reptéri vasút be/kicsatlakozik a Bécs-Hegyesi vonalból/ba.

A pályasebesség 100km/h, a fotózott keresztezés előtt-mögött 60-as kitérők vannak (kitérő irányban).

Mi a búbánatért építenek be egy ilyen helyre motorosan állítható keresztezést? Nem olcsó, bizt.ber átalakítás és bonyolítás, karbantartásigény, stb.. Miért nem jó a fix keresztezés és miért jobb ez így ebben a formában?

_Nyuszi Creative Commons License 2014.04.23 0 0 17373

Azért akad műszaki leírás ott. Főleg akkor (kb. csak akkor), ha a terv része.

Előzmény: Áthaladójelző (17355)
Áthaladójelző Creative Commons License 2014.04.22 0 0 17372

Ezt most nem igazán értem.

Egyébként az a baj ezzel, hogy az alakjelzőinket nem igazán lehet beépíteni a sebességjelzési rendszerbe. Igaz, a biztosított bejárati, fedező- és térközjelzők tudnak olyat, hogy "sebességcsökkentés nélkül", a bejárati pedig még olyat is, hogy "csökkentett, legfeljebb 40 km/h sebességgel", tehát sebességjelzést ad, a kijárati és a térközjelzők már csak azt mondják, hogy "Szabad." Persze alább némileg szabályozva van a továbbhaladás sebessége, de akkor is ott az a de.

Amikor elkezdték az átállást, akkor a jelzésrendszer alapelveit az OSZZSD alapelvek szerint fogalmazták meg. Ez a fényjelzőknél még rendben is lett. Az alakjelzőkre azonban nem készült OSZZSD ajánlás, és az volt a helyzet, hogy itthon nem is jósoltak hosszú jövőt nekik. Ideiglenes jelleggel maradtak meg az alakjelzők, minél egyszerűbb jelzési képekkel. A terv a közeljövőbeni fényjelzősítés volt.

A '66-os kiadású, de csak '67 végén hatályba léptetett F.1. még egészen korrekt, mert külön fejezetet szentel az alak főjelzőknek, alak előjelzőknek, fény főjelzőknek és fény előjelzőknek. Az egyes rendelkezések elhatárolódnak, az általános érvényűek pedig még ezek előtt, külön fejezetben találhatóak meg főjelzőkre és előjelzőkre külön-külön.

De ha megnézed mondjuk a '88-as F.1.-et, a III. fejezetben a főjelzőkre vonatkozó általános rendelkezések címén tárgyal néhány alapvető dolgot, majd a IV. fejezetben a főjelzők és jelzéseik cím alatt folytatja, de már csak a fényjelzőket: leírja az általános tudnivalókat, majd több alfejezeten keresztül részletesen tárgyalja a jelzési képet. Aztán egy újabb alfejezetben kezdődnek az alakjelzők, de az általános érvényű szabályok csak az adott jelzési kép után, mintegy kiegészítő információként vannak jelen.

Az előjelzőkről szóló ötödik fejezetben legalább le van írva, hogy "van fény és alak előjelző." És igen, amíg volt 80-as alak előjelzés, az előjelzőkkel többféle és konkrétabb(!) sebességparancsot lehetett kifejezni.

A hatályos utasításban is nagyjából ez a helyzet, de talán még rosszabb. Egy fejezetbe veszi az egészet A főjelzőkre, előjelzőkre és ismétlőjelzőkre vonatkozó általános rendelkezések cím alatt. A fejezet túlnyomó többsége fényjelzőkről szól, egyes rendelkezések alakjelzőkre nem is értelmezhetőek.

Mindezek mellett igaz, hogy az egyik legegyszerűbb jelzőnk a középállomás alak kijárati jelzője a maga egy karjával, és Megállj! vagy Szabad. értelmű jelzési képével. És hát igen, ez végül is az irányjelzési rendszer óta változatlan. Sőt, régebb óta. És még nagyon-nagyon sokáig így is marad, valószínűleg.

CsP mai esti meséjét olvashattátok :D

Előzmény: Divrotcé (17371)
Divrotcé Creative Commons License 2014.04.22 0 0 17371

Akkor ezek alapján miért is következtetünk egy elágazó állomásra?

Előzmény: Áthaladójelző (17370)
Áthaladójelző Creative Commons License 2014.04.22 0 0 17370

Mondhatnám, hogy az elv, de amúgy semmi. De az irányjelzésnek nem is az ilyen állomásokon volt jelentősége.

Előzmény: Divrotcé (17369)
Divrotcé Creative Commons License 2014.04.22 0 0 17369

1967-ig bezárólag a (ki)haladás irányát jeleztük, onnantól kezdve a sebességét.

No, de el nem ágazó alakjelzős középállomásokon mi a különbség a két rendszer között?

Előzmény: Áthaladójelző (17368)
Áthaladójelző Creative Commons License 2014.04.22 0 0 17368

Én írtam azt a butaságot, hogy: "de a 10-es vonalat (így Zircet is)" ami helyesen így lett volna: de a 11-es vonalat (így Zircet is).

Majd nazareth rákérdezett Pápára, mert az valóban a 10-es vonalon van.

*

MÁV MÜSZ
4.5.2. Jelzők általános előírásai
...
A fő- és előjelzők jelzési rendszerének a sebességjelzés elvén kell felépülnie, és lehetőséget kell biztosítani a forgalmi igényeknek megfelelő fogalombővítésre.
...

1967-ig bezárólag a (ki)haladás irányát jeleztük, onnantól kezdve a sebességét.

Előzmény: Divrotcé (17367)
Divrotcé Creative Commons License 2014.04.22 0 0 17367

De Pápa az a 10-esen :)

Elhiszem, de hogy keverdett Zircbe?

Győrszemere, Vinár, Külsővat és Mezőlak '64 végére sebességjelzési rendszerben üzemelt.

Kezd érdekelni, mit takar ez a sebességjelzési rendszer kifejezés.

Előzmény: Áthaladójelző (17366)
Áthaladójelző Creative Commons License 2014.04.22 0 0 17366

Bocsi, ezt én írtam el alább, Zirc természetesen a 11-esen van. De Pápa az a 10-esen :)

Győrszemere, Vinár, Külsővat és Mezőlak '64 végére sebességjelzési rendszerben üzemelt. Én úgy gondolom, hogy Pápa is, de erre már nincs biztos infóm.

Előzmény: Divrotcé (17362)
Áthaladójelző Creative Commons License 2014.04.22 0 0 17365

Hol van ilyen jelző?

Előzmény: Divrotcé (17361)
Divrotcé Creative Commons License 2014.04.22 0 0 17364

Elég drága megoldás lett volna egy hajtómű lemásolása.

Előzmény: manhattani (17363)
manhattani Creative Commons License 2014.04.22 0 0 17363

A Viessmannak nem sikerült. A kétkarú, kétfogalmú jelző egy motoros, a kétkarú, három fogalmú két motoros.

Előzmény: _Nyuszi (17353)
Divrotcé Creative Commons License 2014.04.22 0 0 17362

Felőlem lehet Pápa is a 10-es vonalon, meg Zirc is a 10-es vonalon, de azért megnézném, miképpen deffiniálták azt a 10-es vonalat.

Pápa minden esetre szerintem '63 végénél egy pirinyót később került korszerűsítésre. Ettől függetlenül- természetesen az irányjelzési rendszerben kétkarú kijárarati jelzőkkel üzemelt, aztán ezek '67-ben elhullajtották alsó karjaikat (szerintem ha körülnézel jelen rovatban, vagy az alakjelzőkben, számtalan példát találsz hasonló esetekre).

Zirc minden esetre szintén valami felújítás-átépítés kapcsán nyert még '62-ben bináris kijárati jelzőket.

Előzmény: nazareth (17359)
Divrotcé Creative Commons License 2014.04.22 0 0 17361

Ha mégis értelmezni akarjuk a bejárati jelzőre is, akkor az alak bejárati jelzők kétfogalmúak ha nem biztosítottak, és háromfogalmúak ha biztosítottak.

Értettem. Tehát egy biztosított, egykarú bejárati jelző háromfogalmú.

Előzmény: Áthaladójelző (17356)
Divrotcé Creative Commons License 2014.04.22 0 0 17360

Legyen igazad. akkor nevezzük jelen jelzőket binárisaknak?

Előzmény: Áthaladójelző (17356)
nazareth Creative Commons License 2014.04.22 0 0 17359

Az rendben van, de a 10-es vonalat (így Zircet is) '63 végére "modernizálták". :-)

Ez azt jelenti, hogy '63 előtt pl. Pápán minden kijárati jelző kétkarú lehetett?

Előzmény: Áthaladójelző (17357)
Hatmajor Creative Commons License 2014.04.22 0 0 17358

Érdeklődni szeretnék, hogy Dominó kezelőkészülékem épüléséhez "kockákkal", zümmerrel, csengővel tudna -e valaki hozzájárulni?  Címem publikus, előre is köszönöm

Áthaladójelző Creative Commons License 2014.04.22 0 0 17357

Az rendben van, de a 10-es vonalat (így Zircet is) '63 végére "modernizálták". :-)

Előzmény: Divrotcé (17347)
Áthaladójelző Creative Commons License 2014.04.22 0 0 17356

Több okból sem értek egyet. :-)

Akár két-, akár háromfogalmú, az (alak)jelzőnek szerintem egy karja és egy tárcsája van.

Az Utasítás a kezdetektől csak az előjelzőnél különböztet meg két- vagy háromfogalmút.

Ha mégis értelmezni akarjuk a bejárati jelzőre is, akkor az alak bejárati jelzők kétfogalmúak ha nem biztosítottak, és háromfogalmúak ha biztosítottak. Azért, mert a "fogalmasság" a jelzővel kifejezhető jelzésképek számát jelenti. És a jelző akkor is alkalmas egy karral engedélyezni a behaladást, ha egyéb okokból ezt a funkcióját az adott állomáson a biztosítóberendezés nem engedi használni.

Előzmény: Divrotcé (17344)
Áthaladójelző Creative Commons License 2014.04.22 0 0 17355

A könyvtár is publikus. Viszont az irattárban szerintem nem lesz műszaki leírás, ott inkább csak helyszínrajzok, átépítésekhez kötődő (terv)dokumentációk vannak.

Előzmény: _Nyuszi (17343)
Divrotcé Creative Commons License 2014.04.21 0 0 17354

Jah, csak kellene hozzá két apróság. De szerintem ezt egyszer már kitárgyaltuk a törzsrovatomban.

Előzmény: _Nyuszi (17353)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.04.21 0 0 17353

Pont a valós kétkarú jelzők működése alapján úgy gondolom, egy motorral is - elméletileg - megoldható a kétkarú jelző háromfogalmúként történő üzemeltetése. :)

Előzmény: manhattani (17352)
manhattani Creative Commons License 2014.04.21 0 0 17352

>A "kétkarú, kétfogalmú" jelzőt nem értem :)

Pedig még modellben is gyártják, MÁV kivitelben (Viessmann). A kétkarú jelzőnek egyetlen mozgató motorja van.

Előzmény: Áthaladójelző (17342)
Divrotcé Creative Commons License 2014.04.21 0 0 17351

Csak kitérőbe járhat be. De Vác Veresegyház felőlije is hasonló cipőben járt, amíg járhatott.

Előzmény: nazareth (17349)
Divrotcé Creative Commons License 2014.04.21 0 0 17350

Ha jól értettem, a jelzők tekintetében a '60-as évek környékén volt egy váltás, ekkor tértek át a tisztán irányjelzési rendszerről a... mire is?

Jelenleg úgy mondanám, hogy 1895 körül a tisztán irányjelzési rendszerről (Az SH-k megjelenésével-sac) áttértünk a bejáraton sebesség, kijáraton irány jelzési rendszerre, aztán az '50-es években a háromfogalmú kijárati előjelzőkkel a kijárati tiszta irányjelzés is bepiszkolódott. Majd jött 1961-67, amikor a kijárati irányjelzést digitális jelzés váltotta fel.

'67-re aztán a kijárati jelzőkről mindenhol leszerelték a második (és harmadik?) karokat, legyenek azok egyéniek, vagy közösek. Ezután az egy kar jelentése "Szabad a kijárat valahova" lett? :o)

Pontosan. A rovatban is számos ilyen kép van.

Zircre visszatérve tehát
 - bejárati jelzők maradhatnak kétkarú, háromfogalmú kivitelben, vörös-fehér-vörös sávozással;
 - bej. előjelző-fronton a kerek tárcsás, elforduló szárnyas háromfogalmú kivitel megfelel mindhárom bejárat esetén;
- mindhárom kijárati jelző vörös-fehér-vörös sávozású, egykaros (kora '70-es évek).

Igen (bár a bejárati előjelzők is sac ekkor válhattak kétfogalmúból háromfogalmúvá). És a kétkarú is cserére került, egykarúvávált

Ni, itt is van:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=UF7nIGFzq1E#t=2042

Remélem, eléggé 70-es évek :-)

Hogy az emeltyű megfordítása,

Ezzel slendriánul arra utaltam, hogy "2-kar" emeltyűből "1-kar" emeltyű lett, ezzel együtt szabványos állása felsőből alsóvá vált.

Előzmény: nazareth (17348)
nazareth Creative Commons License 2014.04.21 0 0 17349

Veresegyház Bpest felől

Há' az meg miért?

Előzmény: Divrotcé (17347)
nazareth Creative Commons License 2014.04.21 0 0 17348

Hű, köszönöm az infókat, próbálom feldolgozni őket – ami nem egyszerű, merthogy a régebbi kulcsazonosítós/kulcsrögzítős berendezésekről szinte semmit nem tudok. A Youtube-videót sem ismertem, ezúton is köszönöm!

Ha jól értettem, a jelzők tekintetében a '60-as évek környékén volt egy váltás, ekkor tértek át a tisztán irányjelzési rendszerről a... mire is?

Az irányjelzési rendszerben az egy kar az egyes kijáratot, a két kar a kettes kijáratot jelentette, és ez nemcsak az egyéni kijárati jelzőknél volt így, hanem a közös kijárati jelzőknél is, annak ellenére, hogy ott a jelző helyzete egyértelműen jelezte, hogy merre van az arra.

'67-re aztán a kijárati jelzőkről mindenhol leszerelték a második (és harmadik?) karokat, legyenek azok egyéniek, vagy közösek. Ezután az egy kar jelentése "Szabad a kijárat valahova" lett? :o)

Zircre visszatérve tehát

- bejárati jelzők maradhatnak kétkarú, háromfogalmú kivitelben, vörös-fehér-vörös sávozással;

- bej. előjelző-fronton a kerek tárcsás, elforduló szárnyas háromfogalmú kivitel megfelel mindhárom bejárat esetén;

- mindhárom kijárati jelző vörös-fehér-vörös sávozású, egykaros (kora '70-es évek).

Hogy az emeltyű megfordítása, a tengelymegakasztó és társai mit jelentenek, azt sajnos nem tudom, de majd idővel csak rám rakódik ez a tudás is... :)

Az elzárási táblázatot megpróbálom előkeríteni és mellékelni.

Divrotcé Creative Commons License 2014.04.21 0 0 17347

1963-64

'67 volt a végső határidő.

A "kétkarú, kétfogalmú" jelzőt nem értem :)

Elágazások kitérő gyök felől, meg Veresegyház Bpest felől.

Divrotcé Creative Commons License 2014.04.21 0 0 17346

Pola-ügyben ez gondolom már megvolt:

http://www.youtube.com/watch?v=dHYOldv3zUk

A főjelzőket eredetileg tengelymegakasztók fogták, az '50-es évek végén ezeket balesetveszélyes meghibásodásaik miatt Integra rendszerű reteszmágnesekre cserélték.

Zircen emlékeim szerint tológombos üzemelt.

Előzmény: nazareth (17341)
Divrotcé Creative Commons License 2014.04.21 0 0 17345

Polacsek-féle kulcsazonosítós

nem azonosít, rögzít is.

Létezik, hogy valóban kétkarú-kétfogalmú jelzőről van szó? (Ilyennel eddig csak német területen találkoztam, de ott sebességjelzési rendszert használtak).

Pedig Áthaladójelző jól írta. Legalább egységes volt a rendszer. Zirc esetében 63-ban egykarúsították (és "fordították meg"emeltyűjét).

Divrotcé Creative Commons License 2014.04.21 0 0 17344

Szokatlan jelenség, no, ezért fölkapjuk rajta a fejünket. 

_Nyuszi Creative Commons License 2014.04.21 0 0 17343

Leírásért érdemes lehet a MÁV Irattárba is elnézni, a Nyugati pályaudvaron van, a Ferdinánd hídon kicsivel túl. Civileknek is látogatható.

Áthaladójelző Creative Commons License 2014.04.21 0 0 17342

Üdv!

Mikoriak azok az egyes helyszínrajzok? Mert ha 1963-64 előttiek, akkor az még irányjelzési rendszer. (Szabad a kihaladás egy karral: az első, két karral: a második vonalra).

Ha esetleg meg tudod mutatni az említett helyszínrajzokat és a lezárási táblázatot, talán okosabbak leszünk.

Leírás pedig biztosan van a MÁV Szabványtárban a Könyves Kálmán körúton. 

nazareth Creative Commons License 2014.04.20 0 0 17341

Üdv-üdv!

Építgetjük az ismerősömmel Zirc állomást terepasztalon. Mostanában kezdtük el tervezgetni a biztosítóberendezést. Odáig eljutottunk, hogy a modellezni kívánt korszakban ('70-es évek) az állomáson Polacsek-féle kulcsazonosítós berendezés üzemelt, a három irányból/ba (Győr, Veszprém, Dudar) 3-fogalmú bejárati, illetve közös kijárati jelzők voltak, a kijárati jelzők egyben az állomás két végén található útátjárók fedezőjelzőiként is funkcionáltak.

Számomra meglepő módon viszont egyes helyszínrajzokon, illetve az elzárási táblázatban is a dudari kijárati jelzőként kétkarú, kétfogalmú jelző van feltüntetve. Azért fura a dolog, mert amennyire tudom, a közös kijárati jelzők lényege, hogy a helyzetük meghatározza a kijáratot is, így elvileg a két szárny indokolatlan.

Létezik, hogy valóban kétkarú-kétfogalmú jelzőről van szó? (Ilyennel eddig csak német területen találkoztam, de ott sebességjelzési rendszert használtak).

Illetve hozzá tudna segíteni valaki egy Polacsek-leíráshoz? Nagyon megköszönném... :)

zsebpiszok0510 Creative Commons License 2014.03.23 0 0 17340

1992-ben érettségiztem a Bebritsben,a bizonyítvány úgy kaptuk meg,hogy senkit sem fognak felvenni a vasúthoz.Azóta meg szinte mindent elfelejtettem amit tanultunk.

Előzmény: Törölt nick (17330)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.03.22 0 0 17339

Érdekes, köszönöm!

Előzmény: kerala (17338)
kerala Creative Commons License 2014.03.22 0 0 17338

A főiskolát végzett mérnököknek kellett tenni. A blokkmesterek döntő többsége nem végzett főiskolát.

A műszerészek, lakatosok is a vágányok között dolgoznak, mégsem kellett nekik.

A sorompó fedezéséhez jelzőőri vizsga kell, akinek nincsen, az (elméletben) nem fedezhet sorompót.

Előzmény: _Nyuszi (17337)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.03.22 0 0 17337

Az első sorban azt írod, hogy nem volt, lejjebb pedig azt, hogy kellett tenni. Akkor tehát: volt forgalmi vizsga, vagy nem?

Én úgy emlékszem, hogy kellett tenni, elvégre útátjárót is fedezhet (pl.), arról nem is beszélve, hogy vágányok között dolgozik.

Előzmény: kerala (17336)
kerala Creative Commons License 2014.03.22 0 0 17336

A blokkmestereknek sem volt kötelező a forgalmi vizsga.

Régen, ha valaki elvégezte pl. a győri főiskolát, a MÁV-nál különbözeti vizsgát kellett tennie biztosítóberendezési anyagból. Ezzel együtt forgalmi vizsgát is tett, de az annyira azért nem volt komolyan véve.

Előzmény: tono60 (17335)
tono60 Creative Commons License 2014.03.22 0 0 17335

Tudomásom szerint csak 2-3 éve kezdődött el a bohóckodás.

Azt megelőzően csak a mestereknek és attól felfelé volt forgalmi vizsga.

Előzmény: _Nyuszi (17333)
Muki95 Creative Commons License 2014.03.22 0 0 17334

És hogyan lehet ehhez a programhoz hozzájutni?

Előzmény: Törölt nick (17325)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.03.22 0 0 17333

Korábban nem kellett a biztbereseknek egyszerűsített forgalmi vizsgát tenniük?

Előzmény: tono60 (17332)
tono60 Creative Commons License 2014.03.21 0 0 17332

Nem csak a mérnöki szinten vannak problémák.

A végrehajtó szolgálatnál is nagyon komoly gondok vannak. Fel van hígulva a szakma.

Nincs megbecsülés sem erkölcsileg, sem anyagilag. Az öregek sajnos kihalnak, a fiatalok meg nem igazán szeretnek dolgozni. Ha valaki esetleg mégiscsak érdeklődne az előzőek ellenére a szakma iránt, azt a vasút hülyeségeivel igyekeznek a pályától eltéríteni (pl. a bevezetett kötelező forgalmi vizsga)!

Előzmény: király2644 (17326)
tono60 Creative Commons License 2014.03.21 0 0 17331

Egy picit bővebben.

Attól függ, mennyire nem működik. Van egy "K"-nak nevezett jelfogó, amely vizsgálja a visszajelentő áramkör működését. Vagyis pontosabban csak a visszajelentő áramkör egy részét vizsgálja és ott is csak azt nézi hogy nincs-e szakadás az áramkör ezen részében (hurokvizsgálat). A esetleges kábelhibák miatt lett ez kiépítve. Ha ez a jelfogó elejt, akkor a közút felé a fehér fényeket lekapcsolja. De ha lezáródik a sorompó, akkor a vörösek megjönnek.

De Zavarba csak  ezen okból nem megy a sorompó.

Előzmény: pista88 (17323)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.20 0 0 17330

Hiába kiált hiányért ha nincs sehol képzése csak a vasúton belül. Én is bizt.berrel foglalkozom meg ha befejezem a tanulmányokat akkor ott szeretnék elhelyezkedni jelenleg elektronikát tanulok.  És mivel nincs képzés így nem is ismerik nagyon ezt a szakmát. Nálunk is Szegeden a Gábor Dénesben (régi nevén Bebrits Vasútforgalmi Szakközép) be lehetne indítani ezt a képzést, de nem engedik. Talán ha kicsit támogatottabb lenne ez a szakma akkor nem lenne hiány.  A másik az meglátásom szerint, hogy az emberek nem nagyon "bíznak" a vasútban sajnos.

aruzsi Creative Commons License 2014.03.20 0 0 17329

'81-től foglalatoskodom a biztber és a távközlés területén. '88-ban végeztem.

Azóta folyamatosan a szakmában dolgozom.

Kiáltozni lehet, csak süket fülekre talál.

Az okok messzire vezetnének.

Előzmény: SÜNÖCSKe (17328)
SÜNÖCSKe Creative Commons License 2014.03.20 0 0 17328

A cikket elolvasva az az érzésem, hogy vagy húsz éve kiáltozik... (ha nem több)

Előzmény: aruzsi (17327)
aruzsi Creative Commons License 2014.03.20 0 0 17327

Ismét kiált?

király2644 Creative Commons License 2014.03.20 0 0 17326
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.19 0 0 17325

Le kell másolni a mappát, átnevezni eggyel nagyobb sorszámúra, majd átszerkeszteni az állomásokat. A fájloknak maradniuk kell, ha törölsz vagy újat adsz hozzá, zavaros lesz. Legalábbis XP alatt még így ment évekkel korábban :-D

Előzmény: Törölt nick (17321)
aruzsi Creative Commons License 2014.03.19 0 0 17324

Az utóbbi.

Előzmény: pista88 (17323)
pista88 Creative Commons License 2014.03.19 0 0 17323

Ha AS-nél nem működik a visszajelentő áramkör, akkor az egész Zavarba esik, vagy csak nincs visszajelentés?

IPG Creative Commons License 2014.03.19 0 0 17322
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.16 0 0 17321

1. Érdeklődnék, hogy valaki nem -e tudna kisegíteni egy jobbos és egy balos váltó- és két zöld vágányúti célgombos pultkockával?

2. A Luther utcában lévő berendezések honnan kerültek oda? Vagy már alapból oktatási célokra készültek?

3. Axon 6M -féle Forgalmi Szimulátorhoz próbált már valaki új állomásokat építeni? Gondolom nem lehet megoldani, hogy működőképes legyen.

Köszönöm a segítséget!

hkv Creative Commons License 2014.02.22 0 0 17320

Napokon belül érkezik amjd a többi része is.

Előzmény: Füsti-67 (17319)
Füsti-67 Creative Commons License 2014.02.22 0 0 17319

Megvenném... :)

Előzmény: hkv (17253)
aruzsi Creative Commons License 2014.02.18 0 0 17318

Én már inkább csak tisztes távolból nézem, ha lehet.

Előzmény: _Nyuszi (17317)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.02.18 0 0 17317

Azért én annyira nem sajnálom, hogy kézközelből láthat egy biztberépítést.

Sőt, irigylem.

Előzmény: aruzsi (17316)
aruzsi Creative Commons License 2014.02.18 0 0 17316

Az baj, ha ő csak addig.

Előzmény: _Nyuszi (17312)
hkv Creative Commons License 2014.02.17 0 0 17315

Az egykori Gárdonyi és Martonvásári Dominó berendezésről is keresnék képet!

hkv Creative Commons License 2014.02.17 0 0 17314

Az állomás forgalmi tornyában egy SH biztosító berendezésvolt a felső részen voltak az emeltyűs rész az alsó szinten a tológombos rész. E mellett volt egy kulcsrögzitő biztosító berendezés is, aminek az SH kezelő szerkezete a torony aljába volt szintén.  A fényjelzősítés kapcsán kiegészítették a berendezést egy Dominó kezelő kis pulttal is, így a fényjelzőket ezzel kezelték.

Előzmény: CsP50k (17311)
Divrotcé Creative Commons License 2014.02.16 0 0 17313

Szállítótartály-delta józsefvárosi kiágazása.

Előzmény: CsP50k (17311)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.02.16 0 0 17312

A "nem tudom"-ig eljutott ő is. :)

Előzmény: aruzsi (17308)
CsP50k Creative Commons License 2014.02.16 0 0 17311

Ott véletlen nem SH volt? Vagy mellette ment valamilyen dominó?

Előzmény: hkv (17299)
Divrotcé Creative Commons License 2014.02.16 0 0 17310

'60 folyamán merült föl az ötlet

'59

Előzmény: Divrotcé (17309)
Divrotcé Creative Commons License 2014.02.15 0 0 17309

Az egy másik jó kérdés. '60 folyamán merült föl az ötlet, '61-ben már az előtervnél tartottak. 

Előzmény: aruzsi (17307)
aruzsi Creative Commons License 2014.02.15 0 0 17308

Tudvalévő, hogy az Elektra és az ILTIS/SIMIS-C tud kezelői felületről csökkentett sebességet.

Hogy ezt Vácon jelenleg már megvalósították, vagy se, nem tudom.

Előzmény: _Nyuszi (17306)
aruzsi Creative Commons License 2014.02.15 0 0 17307

A terveken milyen dátum van?

Előzmény: Divrotcé (17305)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.02.15 0 0 17306

Na, mielőtt félreértenéd: úgy nézett rám, mintha neked meséltem volna ugyanezt, csak Fradival (és a hozzátartozó, egyenes átmenővel).

Előzmény: aruzsi (17304)
Divrotcé Creative Commons License 2014.02.14 0 0 17305

Ha már itt jársz. Monort valóban '64-re szerették volna üzembe helyezni. Azonban még '66 februárjában sem tudtak jóslatot adni, ténylegesen mikor kerül használható állapotba.

Előzmény: aruzsi (17304)
aruzsi Creative Commons License 2014.02.14 0 0 17304

Nem értette a problémát. Vagy rossz emberhez fordultam, vagy félreértettem valamit.

:(

Előzmény: _Nyuszi (17303)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.02.13 0 0 17303

Én is csak kulcsszavakra válaszolok, a sztorit nem is értem. :)

---------------

Rákérdeztem a dologra a minap. Amikor utoljára voltam Vácott, az egyik újfelvételes mérnöksrác nyakig volt a berendezésben, legutóbbi találkozásunkkor megkérdeztem, hogy mi ez (K3-tól Göd balra S2 világít). Nem értette a problémát. Vagy rossz emberhez fordultam, vagy félreértettem valamit.

Előzmény: Divrotcé (17302)
Divrotcé Creative Commons License 2014.02.13 0 0 17302

Én meg azt nem értem, hogy miről is folyik a csevely. ;-)

Előzmény: _Nyuszi (17301)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.02.13 0 0 17301

Ezt én se értettem..

Előzmény: aruzsi (17300)
aruzsi Creative Commons License 2014.02.13 0 0 17300

A lassújelnek mi köze a jelzési képhez?

Előzmény: Muki95 (17296)
hkv Creative Commons License 2014.02.13 0 0 17299

A Józsefvárosi egykori dominóról berendezésről van valakinek képe?

nazareth Creative Commons License 2014.02.11 0 0 17298

Hát a 40-nek pár oka lehet, többek közt a Nyuszi által említett forgalomszabályozás is.

A lassújel jobb esetben ("nálunk szerencsésebb fejlődésű országokban", ahol nem keverik össze a pályasebességgel:) múló állapot, tehát ha a jelző környékén jelenleg 40-es lassújel van, talán előbb-utóbb eltűnik. És akkor talán lesz értelme a sárgának: forgalomszabályozás, megcsúszási vágányút hiánya, meg még olyan dolgok, amik most nem jutnak eszembe :)

Esetleg az sem kizárt, hogy az új bizber tudja a funkciót, a vonalon úgyis lassújel van, így a forgalmi szolgálattevő néha "játszik" egy kicsit, az állapotok véglegesedésével úgysem lesz már erre alkalma. És így beszédtémát ad nekünk is :)

Előzmény: Muki95 (17296)
nazareth Creative Commons License 2014.02.11 0 0 17297

Bocs, egy kis német közbeékelés:

Mint többnyire tudott, a németek már az alakjelzős korszakban ('50-es években) áttértek a sebességjelzési rendszerre. Ennek megfelelően a jelzők két szárnya (zöld-sárga) mindig 40-et jelentett, és nem a magyar "kitérőben", "egyenesben", "egyes kijárat", "kettes kijárat" jelentésekkel bírt.

Ennek megfelelően viszont általában az állomások bejárati jelzői tudták csak a Vmax és 40-es jelzést is adni; kijárati jelzők esetében a fő átmenő vágányok (egy, vagy két szárnyú) jelzői tudtak Vmaxot, a többi vágány esetében csak 40-et adni képes kétkarú kijárati jelző volt (persze ez függött a konkrét helyszíntől is).

A csak 40-et adó jelzők két szárnya mechanikusan függött, csak együtt volt állítható, a jelző csak 40-et (két szárny, zöld-sárga), illetve Megállj! (vörös) jelzést adott.

Nos, a kérdésem az, hogy az ilyen, "összekötött" szárnyú, Vmax adására képtelen jelzők két-, vagy háromfogalmúnak minősülnek? (Nem különösebben életbevágó a kérdés, a vasútmodell-börze topikban került elő, és nem akartam ott tovább offolngati.)

(Természetesen a fenti litániában a "40" helyettesíthető más számmal is, ha kiegészítő jelzés is volt a jelzőn; nem ez a lényeg :)

Muki95 Creative Commons License 2014.02.11 0 0 17296

Az, hogy azokon az állomásokon, ahol 80 km/h lassújel van, oda sem szereltek fel az átmenő vágány(ok) jelzőire egy alsó lámpasort... (olyan állomásokra gondolok, ahol nincsenek nagysugarú kitérők)

Előzmény: aruzsi (17295)
aruzsi Creative Commons License 2014.02.11 0 0 17295

Ha mindenhogy le van szabályozva, hogy csak 40, akkor mi a baj az alsó sárgaval?

Előzmény: Muki95 (17294)
Muki95 Creative Commons License 2014.02.11 0 0 17294

A lassújeleket (okától függetlenül) "Lassan bejárandó pályarész kezdete", és "Lassan bejárandó pályarész vége" elnevezésű jelzőeszközökkel szokás megjelölni...

De akkor miért is kell oda az alsó sárga fény? Hogy az első térközjelzőig csak 40-el lehessen közlekedni? Mert így kb. másra nem jó... No meg szerintem parancskönyvileg, és jelzőeszközökkel is meg van jelölve, hogy Vác állomáson most csak 40-el lehet közlekedni...

Előzmény: _Nyuszi (17293)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.02.10 0 0 17293

Ha a repülőnek mondhatnak olyat, hogy vmax ennyi meg annyi, forgalomszabályozási okokból, akkor a mozdonyvezetőnek miért nem? Kellene indoklás? Akkor is, ha parancs?

Előzmény: D F T (17290)
a Zsóti Creative Commons License 2014.02.10 0 0 17292

Ilyen is nagyon sok van a vasúthálózaton.

Előzmény: D F T (17290)
aruzsi Creative Commons License 2014.02.10 0 0 17291

A váci konkrét esetben?

Nem tudom, de sejtem. Ahogy Ceglédnél is volt. 40km/h a jelző mögött, erősen pongyolán fogalmazva, de az F1 pontosan definiálja.

Előzmény: D F T (17288)
D F T Creative Commons License 2014.02.10 0 0 17290

Itt annyi a különbség, hogy a következő jelző kb. 1500 méterre van.

Előzmény: a Zsóti (17289)
a Zsóti Creative Commons License 2014.02.10 0 0 17289

Az alsó sárga fény ugyanazt jelenti, mint a vasúthálózaton bárhol máshol.

Előzmény: D F T (17288)
D F T Creative Commons License 2014.02.10 0 0 17288

Ebben az esetben akkor mit is akar jelenteni az alsó sárga?

Előzmény: aruzsi (17287)
aruzsi Creative Commons License 2014.02.10 0 0 17287

Az alsó sárgának nincs köze a kitérő irányú váltóhoz.

Előzmény: Muki95 (17285)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.02.09 0 0 17286

Vácon folyamatosan nyúlkálnak a biztberbe, sztem szeptemberig.

Előzmény: Muki95 (17285)
Muki95 Creative Commons License 2014.02.09 0 0 17285

Vácott mit nyúlkáltak bele a biztberbe, hogy a III.-ról Göd bal vágányra kihaladó vonat a K3 jelzőre újabban egy alsó sárga fényt is kap? (a vágányútban nincs kitérő irányú váltó) Vagy ennek mi oka van, hogy kell oda?

skanderson Creative Commons License 2014.02.09 0 0 17284

Igen, ez teljesen jó.

Előzmény: Törölt nick (17282)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.02.09 0 0 17283

"A színes lámpás szakszolgálat nem tudom minek a szlengje :)"

Biztberesek.

"átmenő fő vágánynak amiből talán mindig csak egy lehet"

A fogalmat az F. 2. sz. Forgalmi Utasítás határozza meg.

A MÁV-ra és a GYSEV-re érvényes, hatályos utasítás:

http://www.mav.hu/res/f.2.sz._forgalmi_utasitas_1._2._es_3.sz.mod._hatalyos_2013._08._26-tol.pdf

Előzmény: Törölt nick (17281)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.09 0 0 17282

Valahogy így kell ?

Bocsánat az egyszerű rajzért, de remélem a lényeg látszik.

Előzmény: skanderson (17280)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.09 0 0 17281

Mit jelent az,hogy párhuzamos jelfeladási utak biztosítása?

A színes lámpás szakszolgálat nem tudom minek a szlengje :)

Ha jó értem akkor műszaki okból átmenő vágány az amikor Vmax-al végéig lehet gangolni az állomáson egyik bejárati jelzőtől az állomás túl oldalán lévő valamilyen nyílt vonal fele.Forgalom szempontból meg az amit ki jelölek átmenő fő vágánynak amiből talán mindig csak egy lehet egy állomáson?

Köszönöm

Előzmény: Vendégsín (17270)
skanderson Creative Commons License 2014.02.08 0 0 17280

Akkor segítek, itt is a keresztezési középrész, ezzel együtt a rajzon a kitérő alsó része  a "földes", azaz a vontatási visszáram vezetésére szolgáló rész. A fennmaradó, a kép felső részén lévő rész a "meleg" ág.

Most már biztos be tudod rajzolni te is az adót, meg a vevőt. Figyelj, hogy nem csak a vontatási visszáram útját kell "Z" kötésekkel biztosítani, hanem a sínáramkör is záródjon!

Előzmény: Törölt nick (17267)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.02.08 0 0 17279

A kettő összefügg, úgy érzem.

Előzmény: Divrotcé (17278)
Divrotcé Creative Commons License 2014.02.08 0 0 17278

Csak ott ebből nem volt baleset (vagy nem tudok róla).

Azért az már nem volna túlzottan tisztességes. Maga a baleset nem a párhuzamosítás miatt következett be?

Előzmény: _Nyuszi (17277)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.02.08 0 0 17277

Mi az a +1? Mondjak még egy példát?

Sztem a többi Giprotranszszignalszvjaz gyártmány is. Csak ott ebből nem volt baleset (vagy nem tudok róla).

Előzmény: aruzsi (17272)
Vendégsín Creative Commons License 2014.02.07 0 0 17275

A színes lámpás szaxolgálat mondá, hogy 40 km/h-nál nagyobb sebességgel járt vágányutakon folyamatos jelfeladást kell biztosítani. (Mondjuk, a fenntartását tizedennyire sem veszik komolyan...)

És azon a vonalon a madzag-integra berendezések mellett a két átmenőn van alapmenetirányban jelfeladás, a váltókon nem sugárzókábellel, hanem az átlag vágányonként három váltós állomásfejek két szigeteltsín szakaszra bontásával.

Előzmény: aruzsi (17274)
aruzsi Creative Commons License 2014.02.07 0 0 17274

Mert azok olyan rövidek, hogy már a váltón is kell feladni? :-O

Előzmény: Vendégsín (17273)
Vendégsín Creative Commons License 2014.02.07 0 0 17273

Meg jelfeladás miatt a 40a állomásai...

Előzmény: _Nyuszi (17271)
aruzsi Creative Commons License 2014.02.07 0 0 17272

Biztosan. +1?

Előzmény: _Nyuszi (17271)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.02.07 0 0 17271

Császárszállás.

Előzmény: aruzsi (17269)
Vendégsín Creative Commons License 2014.02.07 0 0 17270

Megfigyeltem Ferencváros személy pu.-on ,hogy pár vágány közép tájékon mind a két sín szál ki van szigetelve majd vezetékek mennek a földben lévő beton kockába gondolom drosszel trafók vannak benne, viszont mellette lévő vágányon meg nincs semmi és ha jól néztem akkor az utóbbi vágány hossza kisebb is. Kérdésem az lenne,hogy miért van így ?

Állomás területén a megfelelő villamos paramétereket a sínáramkörök részére nehezebb biztosítani, különösen a vontatójárművek vonatbefolyásoló berendezéseinek működtetésére. Mivel viszont állomás területén megengedett a párhuzamos jelfeladási utak biztosítása (önműködő térközös nyílt vonalon nem), így gyakran két rövidebb szakaszra osztanak egy állomási(nak titulált) vágányt. Ezt az eljárást (forgalmi szempontból) átmenő fővágányon (ha sikerül a színes lámpás szaxolgálatnak eltalálni) kerülik, biztonsági okból. Így Ferencvárosban is, az Üllői úti és a Fertő úti hidak közti részen a Keleti felé az E2. és E3. vágány nem ketté osztott, az E1., E4-E6. viszont igen, mert azok csak műszaki szempontból átmenő fővágányok, forgalmi szempontból nem.

Előzmény: Törölt nick (17266)
aruzsi Creative Commons License 2014.02.07 0 0 17269

Példa?

Előzmény: _Nyuszi (17265)
Vendégsín Creative Commons License 2014.02.07 0 0 17268

Milyen okok miatt borulat fel az áram egyensúly a sínszálakba ?

Ha valamelyik sínszál és a föld közt mérhető ellenállás lecsökken, a vontatójárművek vontatási visszárama (lévén a rendszer visszatérő ága földelt) a kisebb ellenállású uton, azaz jobbára ezen a sínszálon fog folyni. Mivel két-három nagyságrenddel nagyobb ez az áram, mint a biztosítóberendezései, "mellékhatásai tekintetében kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét". :-)

Előzmény: Törölt nick (17267)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.07 0 0 17267

Sajnos nem tudom,hogy hol vannak a szigetelések a síneken,azért nem jelöltem be,de ha ma lesz időm meg nézem valamelyik pálya udvaron az angolt is meg a keresztet is és be rajzolom az utóbbit mintha Kelenföldön láttam volna.Milyen okok miatt borulat fel az áram egyensúly a sínszálakba ?

Előzmény: skanderson (17264)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.07 0 0 17266

Most már értem csak az volt a baj,hogy nem tudtam,hogy a két sín szálas szigetelt  rendszert nevezhetik szimmetrikusnak is ezek szerint az egy sín szálas rendszer meg aszimmetrikusnak is szokás nevezni ? vagy ez a szimmetrikus a hivatalos megszólítása a két sín szálas rendszernél? Én arra gondoltam,hogy az jelenti,hogy a vágányt két részre szigetelik és külön külön nézi a foglaltságot a rendszer közösen jelenti vissza megy egybe kezeli  (mint pl az átemelő térköznél) így kétszer akkora hosszú vágányt is képes megbízhatóan vizsgálni foglaltság szempontjából. Megfigyeltem Ferencváros személy pu.-on ,hogy pár vágány közép tájékon mind a két sín szál ki van szigetelve majd vezetékek mennek a földben lévő beton kockába gondolom drosszel trafók vannak benne, viszont mellette lévő vágányon meg nincs semmi és ha jól néztem akkor az utóbbi vágány hossza kisebb is. Kérdésem az lenne,hogy miért van így ? Arra tudok gondolni,hogy anno amikor "Dominósították" az állomást akkor megmérték a vágányok ellenállását  majd az értékek alapján döntöttek,hogy melyik rendszert építik be az aktuális vágányba vagy esetleg előre meg adott táblázat alapján vannak pl: ez a vágány hossz felett szimmetrikus rendszert kell be építeni. Jó helyen jár a gondolat menetem?

Előzmény: Vendégsín (17262)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.02.06 0 0 17265

Vagy de, ha több váltód van egybeszigetelve.

Előzmény: aruzsi (17263)
skanderson Creative Commons License 2014.02.06 0 0 17264

Lehet más is, pl. a Metróban 125 Hz-es, 17262 rajzok szerint. A lényeg, hogy a vontatási visszáram közel szimmetrikusan oszlik meg a két sínszálban. Ha ez felborul, akkor egyre inkább telítésbe viszi a drosszel vasat, és egyre kevesebb sínáramköri jel tud a trafón átjutni, azaz álfoglaltság áll elő.

Váltókörzetben egy sínszálas aszimmetrikus áramköröket alkalmaznak.

Az ábrákból még hiányoznak a szigetelések!

Előzmény: Törölt nick (17261)
aruzsi Creative Commons License 2014.02.05 0 0 17263

75Hz-es, két sínszálas, de nem váltón.

Vendégsín Creative Commons License 2014.02.05 0 0 17262

Milyen az a szimmetrikus sín áramkör?

A földhöz képest szimmetrikus, azaz egyik sínszála sincs közvetlen földelve, ezért nevezik kétsínszálas szigeteltsíneknek is ezeket az áramköröket (az alsó).

Törölt nick Creative Commons License 2014.02.05 0 0 17261

Milyen az a szimmetrikus sín áramkör?

Köszönöm

Előzmény: skanderson (17252)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.02.04 0 0 17260

A mávos D67? Talán '66-os?

Megnéztem, pl. a "védőváltók grafikus ábrázolása" rajz 1966.V.14. keltezésű, a MÁV 121375/1966.9.B számon hagyta jóvá.

Előzmény: Divrotcé (17259)
Divrotcé Creative Commons License 2014.02.04 0 0 17259

Valszeg ide terveztek először törpét. (El tudom képzelni, hogy nem sokkal előtte még az eredeti elképzelés szerinti háromoptikásat.)

Még Monor tervezése előtt járnánk? Ott valóban kacérkodtak háromoptikásokkal. 

Előterv szinten talán rákosiak az első törpék, sac az '50-es évek közepéről. (Bár, hogy ez mennyire volt komoly szándék?)

Előzmény: _Nyuszi (17258)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.02.04 0 0 17258

Én igazából nem értem. :)

A magyar (nagyvasúti) hálózaton egyedüliként kiteszi a vonatvágányúthoz a tolatófehéret (ahogy a metrónál is), ahogy a német nyelvterületen divat.

Valszeg ide terveztek először törpét. (El tudom képzelni, hogy nem sokkal előtte még az eredeti elképzelés szerinti háromoptikásat.)

Évszám nincs, de az lerí, hogy a kb. ekkor megalkotott "lezárt tolatóvágányút" fogalma eléggé sok kérdést felvetett, mára már triviális dolgokat magyaráz meg (pl. hogy a tolatásjelzők nem adnak előjelzést - vö. SBB háromoptikás törpéi), illetve hosszan recézi a kombinált jelzőket (főjelző + tolatásjelző) is.

Vendégsín már rávilágított, hogy a sárga indikátor = 80 km/h az egy valós elképzelés volt, ugyanígy el tudom képzelni, hogy eredetileg tényleg kék-fehér árbocot terveztek, vörös sávval és csak később (cca. az F1-be kerüléssel) változott a most ismert megoldásra.

Előzmény: nazareth (17250)
cs1014 Creative Commons License 2014.02.04 0 0 17257

Kaleidoszkóp. :)

hkv Creative Commons License 2014.02.04 0 0 17256

hkv Creative Commons License 2014.02.04 0 0 17255

Közben megnéztem a kezelési szabályzatát, és aszerint ez egy látjelző készülék.

Előzmény: Vendégsín (17254)
Vendégsín Creative Commons License 2014.02.04 0 0 17254

Hogyne tudná.

Nekem még kezelgették mindkét ablakához tartozó szerelvényeit...

hkv Creative Commons License 2014.02.04 0 0 17253

Megtudja e valaki mondani, hogy mi volt ez annak idején?

skanderson Creative Commons License 2014.02.04 0 0 17252

Angol váltónál, és kereszteződésnél is hasonló, ha lerajzolod, én is belerajzolom.

Váltókörzetben jellemző, máshol szimmetrikus sínáramkörök inkább, még nagyobb távolságra tengelyszámláló.

Előzmény: M41-2143 (17248)
Divrotcé Creative Commons License 2014.02.04 0 0 17251

szmefuttatás:

Adott egy néhány vágányos állomás, ami korábban átmenő volt, de a vonal felét felszámolták. Emiatt aztán az állomásunk páratlan végén ugyan meghagyják a lírát, de a nyíltvonal helyett csak egy rövid kihúzó marad. Az állomást jelzőznünk kell. Az állomás páros bejáratáról ugyebár tudnunk kell vonatvágányutat állítani befelé, emiatt a páratlan végen világítaniuk kell a kijárati vörösöknek. Viszont innen vonatvágányutat nem, csak tolatóvágányutat akarunk állítani a kihúzó felé. Ekkor elvileg az állomás páratlan végére rakhatnánk az emlegetett vörös/fehér optikás jelzőket, nem?

Mintha az F1 ben (hogy a hatályosban-é, meg nem mondom), valami hasonlót takarna a fogadóvágány végjelző, csak a megszüntetjük a fél állomást mese nélkül.

Egyébként pedig nem kötelező a fizikai valóságban létező céljelző.

Előzmény: nazareth (17250)
nazareth Creative Commons License 2014.02.04 0 0 17250

Ha jól értem a leírást, egy olyan jelzőről van szó, amihez állíthatunk vonatvágányutat (ezt zárja le a vörössel), de tőle csak tolatóvágányút állítható (magyarul akár vonatvágányút céljelzője is lehet, de startjelzőként csak tolatóvágányútban játszhat)? Anglia tele van ilyenekkel :)

Az ütközőbakot én picit más kategóriába sorolnám. Ott a fehér fény nem a hagyományos értelemben vett tolatásjelzés, mint ahogy maga a jelző sem startjelzője egy tolatóvágányútnak. A fehér fény a vörössel egy időben világít, és a visszatolásra ad engedélyt, míg a szóban forgó jelző fehér optikája önmagában világítana, és a jelző meghaladására adna engedélyt. Jól gondolom?

Eszmefuttatás:

Adott egy néhány vágányos állomás, ami korábban átmenő volt, de a vonal felét felszámolták. Emiatt aztán az állomásunk páratlan végén ugyan meghagyják a lírát, de a nyíltvonal helyett csak egy rövid kihúzó marad. Az állomást jelzőznünk kell. Az állomás páros bejáratáról ugyebár tudnunk kell vonatvágányutat állítani befelé, emiatt a páratlan végen világítaniuk kell a kijárati vörösöknek. Viszont innen vonatvágányutat nem, csak tolatóvágányutat akarunk állítani a kihúzó felé. Ekkor elvileg az állomás páratlan végére rakhatnánk az emlegetett vörös/fehér optikás jelzőket, nem?

Előzmény: _Nyuszi (17238)
Bárdos Imre Creative Commons License 2014.02.04 0 0 17249

Megesküdni nem mernék rá, de gyerekkoromban, jó 40 éve, mintha ilyen jelzők lettek volna a Nyugatiban a bakoknál. A vörös optika volt alulról a második, alatta belemezelve a másik optika helye, és külön lapon a fehér fény. Az árbóc kék-fehér volt, vörös sávra azonban nem emlékszem.

M41-2143 Creative Commons License 2014.02.04 0 0 17248

Értem és világos már. Angol váltónál és akkor amikor két vágány keresztezi egymást hogyan oldják meg? Állomási vágány foglaltság vizsgálásnál is ugyan ezt a egy sínszálas nyugvó áramú rendszer használják ? mekkora távolságig használják ezt a rendszert és mit használnak ha ennél nagyobb távolságú a vizsgálandó vágány hossz?

Köszönöm

Előzmény: skanderson (17246)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.02.03 0 0 17247

Nem, ez a MÁVTI által a MÁV részére tervezett (30087 tervszámú) Dominó 67 típusú berendezésének műszaki leírásából van (bár akkor még nem ez volt a neve).

(Amire te gondolsz, az egy másik, bár az látszik, hogy a tervezőkre is igaz: a név kötelez.)

Előzmény: Tamasch (17244)
skanderson Creative Commons License 2014.02.03 0 0 17246

Így lehet, szokták a vevőt így elhelyezni, ez még előnyösebb is síntörés érzékelés szempontjából, mivel végig járja az áram a vasakat.

A keresztezési középrész a "földes", a szárakon a "hosszú összekötő" viszi át a "meleg" ágat.

"Z" átkötők a vontatási visszáramot biztosítják.

A "földes" ág a Metrónál a föld-független vontatás miatt valójában nem földelt, ezért az idézőjel.

Remélem érthető, ha van még kérdés, tedd fel nyugodtan!

Előzmény: M41-2143 (17242)
Divrotcé Creative Commons License 2014.02.03 0 0 17245

piros csíkos kék-fehér árboccal?

A leírás alapján sac a fogadó vágánycsoportok vágányvégjelzőire gondolok.

(Azért érdekes ez a "vonatra kék árbocos jelző" ötlet. Persze a MÁV-nak is volt piros optikás kék árbocosa, de gurítón, (illetve hasonló feladatokra).

Előzmény: Tamasch (17244)
Tamasch Creative Commons License 2014.02.03 0 0 17244

Ez a vörös-fehér tolatásjelző a BKV-Metro-nál lett rendszeresítve. Nem onnan származik a leírás?

Divrotcé Creative Commons License 2014.02.03 0 0 17243

A '66-osban nincsen ilyen árbocszínezés. Pedig nem lett volna rossz.

M41-2143 Creative Commons License 2014.02.02 0 0 17242

Köszönöm szépen. Ez a kép többet mond minden szónál,most már értem. A középső szigetelésnél,semmi kábel nem szokott lenni ? Mert mintha láttam volna amikor láttam egy ilyen kitérőt. Bár szerintem ha lenne akkor is max egy Z- átkötés,ha jól sejtem. 

Előzmény: skanderson (17241)
skanderson Creative Commons License 2014.02.02 0 0 17241

Előzmény: M41-2143 (17240)
M41-2143 Creative Commons License 2014.02.02 0 0 17240

M41-2143 Creative Commons License 2014.02.02 0 0 17239

Tisztelt Fórumozók!

Valaki legyen szíves elmagyarázni egy egyszerű kitérő foglaltság ellenőrző és vissza jelző áramkörét, ezen belül arra is ,hogy miért kell a kitérő közepén is kiszigetelni az egyik irány sín párjait és miért nem elég a csúcs sín előtt és a biztonsági határjelzőnél lévő mind két irány sín párjait ki szigetelni? Továbbá az is érdekel, hogy hogyan vannak be vezetékezve a szigetelés előtt és után.Mellékelten küldök képet azon be jelöltetem a szigetelések helyét.

Köszönöm szépen

_Nyuszi Creative Commons License 2014.02.02 0 0 17238

Ismét D67 leírásból:

"A kapcsolás lehetőséget nyújt vörös-fehér fényü árbocos tolatásjelzők felhasználására. Ezek vörös fénye vonat‑ és tolatómozgásokra egyaránt érvényes fehér fénye csak tolatómozgásokra vonatkozik.
Árbócuk fehér-kék sávozású, azonban a fehér sávok középen rézsútos irányú keskeny vörös sávval meg vannak szakitva."

Ilyen tényleg volt, vagy ezt is az életbeléptetés pillanatától a ma megszokott módon szabályozták? Esetleg csak sajtóhuba történt?

Divrotcé Creative Commons License 2014.01.28 0 0 17237
Előzmény: Tamasch (17236)
Tamasch Creative Commons License 2014.01.28 0 0 17236
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.23 0 0 17235

Ugyancsak a "végül bekerültek-e" kategória Ágfalva Götz István és fiai rndsz-ű bakja, illetőleg egy szintén Götz István és fiai mrh, vasszekrényestül. A szombathelyiek '57 őszén félrerakták, de a KM még '58 januárjában sem vette át. 

Előzmény: hkv (17182)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.23 0 0 17234

Legalább összevethető a jelenlegivel.

Előzmény: Füsti-67 (17232)
szelektor 4 Creative Commons License 2014.01.23 0 0 17233

Dinnyés

Füsti-67 Creative Commons License 2014.01.22 0 0 17232

Köszi... ehhez kell ideg, mire átbogarászom...
De jó anyag :)

Előzmény: Divrotcé (17231)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.22 0 0 17231

http://www.bfvt.hu/referenciakep/195.jpg

~1930-as évek második felétől, aztán valamikor átkötögették a budai váltókörzetet.

Előzmény: Füsti-67 (17229)
Füsti-67 Creative Commons License 2014.01.22 0 0 17230

Megnéztem, köszi :)

Előzmény: _Nyuszi (17224)
Füsti-67 Creative Commons License 2014.01.22 0 0 17229

Köszi szépen, közben kaptam mindkettőből szkennelt változatot!
De pl. Kelenföld helyszínrajza is érdekelne 1980-ból, meg 70-ből, meg 60-ból...
(A 80-as állapotot lerajzolom fejből, csak kíváncsi vagyok mennyire emlékszem pontosan...)

Előzmény: Vendégsín (17222)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.19 0 0 17228

Tehát gyakorlailag üzembe sem mehetett sárgacsíkos 80? (Selyp, Pusztatenyő, Szabadbattyány? jutna eszembe, mint versenyző).

Minden esetre kertészeteknek is ajánlható, ha ilyen gyorsasággal sikerült a zöldülés.

Előzmény: Vendégsín (17227)
Vendégsín Creative Commons License 2014.01.19 0 0 17227

Utasításmódosítással. A hatályba léptetéskor.

Előzmény: Divrotcé (17226)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.19 0 0 17226

'66-ben még sárágval indítottak. Aztán, hogy hogyan zöldült ki?

Előzmény: _Nyuszi (17225)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.01.19 0 0 17225

Ezt meg most találtam:

"A szaggatva rajzolt sárga indikátor /Si/ áramkörét akkor kell kialakitani, ha a jelzőtől kitérő irányba 8o km/ó sebességet engedélyező váltón keresztül is allitható vágányut. A fényellenőrző jelfogó szabadkapcsolásu. Az optikat 22o V váltakozó feszültségrol táplalt 5 db sorbakapcsolt izzó világitja."

(Dominó 67 leírásból)

_Nyuszi Creative Commons License 2014.01.19 0 0 17224

Meg ez van még:

http://iho.hu/blogpost/fenyjelzok-megjelenese-es-elterjedese-a-magyar-vasuton-130111

(Egy olvtárs felrakta egy .zip-ben, de a linkje már nem él. :( )

Előzmény: Füsti-67 (17221)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.01.19 0 0 17223
Vendégsín Creative Commons License 2014.01.19 0 0 17222

Beszéljünk, szkennelhető van mindkettőből, de nem eladók.

Füsti-67 Creative Commons License 2014.01.19 0 0 17221

Köszi!

1935-ös és/vagy 1954-es F1-est keresek.
Van esetleg valakinek beszkennelt változata?
Vagy ha könyv alakban van, megveszem...
Tudok küldeni helyette 1906-os és 1959-es F1-t és 1935-ös F2-t...

Előzmény: Divrotcé (17218)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.19 0 0 17220

Én is az alapján írtam. A vakolást pedig r1232 képéről puskáztam.

Előzmény: _Nyuszi (17219)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.01.19 0 0 17219

Régi F1?

Előzmény: Füsti-67 (17216)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.19 0 0 17218

Az eredeti

v s

s z

ből

v -

s z

lett.

Divrotcé Creative Commons License 2014.01.19 0 0 17217

Mármint, hogy az irányjelzésiből sebességjelzésire alakításkor melyik sárgát vakolták el?

Füsti-67 Creative Commons License 2014.01.19 0 0 17216

Emlékszik még valaki, hogy a 3 fogalmú négyszögletes térközjelzőn hogyan helyezkedtek el a fények? Balra fent a vörös? Alatta sárga? Jobbra lent a zöld? Nem emlékszem pontosan...

hkv Creative Commons License 2014.01.19 0 0 17215

A MÁV egykori első pályaudvarának biztosítóberendezéseinek hűlt helye napjainkban:

_Nyuszi Creative Commons License 2014.01.18 0 0 17214

Egyrészt ennyiből nem vagyok benne biztos, hogy egyre gondolunk, másrészt ha számít, akkor nem szívesen mondom el. Nem véletlenül nem írtam le elsőre. :)

Előzmény: aruzsi (17213)
aruzsi Creative Commons License 2014.01.18 0 0 17213

Igen.

Előzmény: _Nyuszi (17208)
anemo Creative Commons License 2014.01.18 0 0 17212

Maradt a szakaszon. 

Előzmény: bodrostomi (17211)
bodrostomi Creative Commons License 2014.01.18 0 0 17211

A pult kuka lett? Vagy megmenekült belőle ez-az?

Előzmény: forgalmi szolgálattevő (17197)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.18 0 0 17210

Vagy a 30+ -os D55-ök kárára. :)

Magyarán szólva gyakorlatilag valamennyi. Cseles.

Előzmény: _Nyuszi (17209)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.01.18 0 0 17209

Vagy a 30+ -os D55-ök kárára. :)

(Azt hiszem, be kéne szereznem azt a diplomadolgozatot, amit az egyik olvtárs írt a témában a Dominó berendezések továbbhasználhatóságának értékeléséről.)

Előzmény: Divrotcé (17207)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.01.18 0 0 17208

Számít?

Előzmény: aruzsi (17206)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.18 0 0 17207

Én akarok.
Üzembe helyezéseket 2014-nél nagyobb évszámmal.

Legföljebb fényjelzős kulcsos berendezések kárára.

Előzmény: _Nyuszi (17205)
aruzsi Creative Commons License 2014.01.18 0 0 17206

Melyik cég ez?

Régen nem T-vel kezdődött a neve?

Előzmény: _Nyuszi (17200)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.01.18 0 0 17205

Én akarok.

Üzembe helyezéseket 2014-nél nagyobb évszámmal.

Előzmény: Divrotcé (17204)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.18 0 0 17204

De akarok én bármit is D55-el kapcsolatban? Nem hogy még precízen fogalmazni.

Előzmény: Divrotcé (17203)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.18 0 0 17203

Van benne valami.

Előzmény: Törölt nick (17201)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.01.18 0 0 17202

Tudom, ezért is akadtam ki akkor és ott.

Előzmény: Törölt nick (17201)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.18 0 0 17201

Ha precízen akarunk fogalmazni (miért is ne?!), akkor D55-nél illik kezdő gombot mondani. :-))))))

Előzmény: _Nyuszi (17200)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.01.18 0 0 17200

Amikor egyszer szóvá tettem egy vasútközeli cégnél (nem vasútnál!), hogy szerintem az kezdő és nem start, én kaptam fejmosást, hogy ne ragadjak le a terminológiánál. Ugyanazt jelenti, tehát szinonimák.

Előzmény: anemo (17199)
anemo Creative Commons License 2014.01.18 0 0 17199

Annó mindig kaptam a fejmosást, ha D55-nél "start" gombot mondtam.. :D

Előzmény: Divrotcé (17198)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.17 0 0 17198

Akkor egy kis kopáty-kopáty a veteményeskertben.

balról-jobbra:

vörös: start Tisza

zöld: cél Tisza

zöld: cél rendező

zöld: start Rendező, ez az átadó.

(gombnevezéktant inkább hagynám, elég, ha a helyiek meg tudják szólítani őkelméket).

Gömörinél a harmadik gombok festési razj szerint szürkék, lehet, a fényképezőgép téveszthette el. ;-)

Hiába, Dominó csak egy van.

Előzmény: CsP50k (17193)
forgalmi szolgálattevő Creative Commons License 2014.01.17 0 0 17197

Már csak emlék...

Divrotcé Creative Commons License 2014.01.16 0 0 17196

Szinvahíd elág már Tiszai. R->G menetek esetén jelzőállítási sorrendi kényszert ír.

Gömörinek kell előbb bejáratot húzni?

:-)

Az az állomásköz is megérne egy estimesét, de nem.

Tiszai kezel egy kijáratot elágból G felé.

Rendező kezel egy kijáratot R től Sz ig.

A szürke gomb jobbra illetve balra a második a "vágányok" mellett. A vágánytengelyben zöld van a bejárati jelző előtt és után is.

Ennyire még nem vagyok színtévesztők. A csíkok mellettiek a szokások alapján a menetirányok lehetnek. (Jah, és ott van még a csengető gomb is.) 

Csak ismételni tudom magam. Egyszer megnézem a festési rajzokat, aztán kimagyarázom azt a veteményeskertet, amit összeirkáltam eddig.

Előzmény: Tamasch (17195)
Tamasch Creative Commons License 2014.01.16 0 0 17195

Szinvahíd elág már Tiszai. R->G menetek esetén jelzőállítási sorrendi kényszert ír.

Gömörinek kell előbb bejáratot húzni?

Az szerintem szürke kéne hogy legyen, és a Gömörihez tartozó térköz gomb volna.

A szürke gomb jobbra illetve balra a második a "vágányok" mellett. A vágánytengelyben zöld van a bejárati jelző előtt és után is.

Előzmény: Divrotcé (17194)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.15 0 0 17194

Esetleg az átadó meg a start felett van pitty?
(a két szélső felett látszik a képen némi piszok...)

Az átadóhoz tartozó visszajelentés a vágányba rajzolt kezelési szakaszhatár felett kéne hogy legyen.

A Gömöri felé vezető vágányoknál is lenni kéne valami kapcsolatnak valahol.
Azt a részt melyik oldal kezeli?

G->R menetek esetében, lehet, hogy elegendőek a menetkizárások és foglaltságérzékelés.

Ott mintha a bejárati jelzők elé és mögé került volna egy-egy zöld?

Az szerintem szürke kéne hogy legyen, és a Gömörihez tartozó térköz gomb volna.

Előzmény: CsP50k (17193)
CsP50k Creative Commons License 2014.01.15 0 0 17193

Aha! Köszi!

Vajon mi a gombok sorrendje a táblán? (A cél mindkét irányból ugyanaz?)

Esetleg az átadó meg a start felett van pitty?

(a két szélső felett látszik a képen némi piszok...)

A Gömöri felé vezető vágányoknál is lenni kéne valami kapcsolatnak valahol.

Azt a részt melyik oldal kezeli?

Ott mintha a bejárati jelzők elé és mögé került volna egy-egy zöld?

Kezdenek elszabadulni a kérdéseim...

Előzmény: Divrotcé (17192)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.15 0 0 17192

Ez így kb?

Ez így kb. 

(Persze az első lezárások közt nincs sorrendi függés.)

Előzmény: CsP50k (17191)
CsP50k Creative Commons License 2014.01.15 0 0 17191

Még érzek némi zavart az erőben...

Tehát a zöldek: átadó, start, cél.

Tiszai >> Rendező:

T: kijárati jelző + cél

R: start + túloldali kijárati jelző

R: átadó + jelző állítás

T: kijárati jelző + jelző állítás

Rendező >> Tiszai:

R: kijárati jelző + cél

T: bejárati jelző + kijárati jelző

T: bejárati jelző + jelző állítás

R: kijárati jelző + jelző állítás

Ez így kb?

Előzmény: Divrotcé (17189)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.15 0 0 17190

A három (zöld fejrajz nélkül, kezelési szabályzatból puskázva).

A három zöld (fejrajz nélkül, kezelési szabályzatból puskázva).

Előzmény: Divrotcé (17189)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.15 0 0 17189

Tisza -> Rendező menetek esetén:

A három (zöld fejrajz nélkül, kezelési szabályzatból puskázva).

átadó, start, cél mind három Rendezőé (előtte meg ott vagynak Tisza célja és startja). Bocsánat hogy összekutyultam, de gondoltam az 5 rokon gombot egybe veszem.

start, cél: első lezáráshoz

átadó+jelzőállítás: második lezáráshoz (csak ennek megtéttele után állíthat kijárati jelzőt Tisza).

Az egy jó kérdés, hogy Rendező esetében a start és átadó mi okból került különválasztásra. (Egy első lezárás talán valóban nem nevezhető  átadásnak.)

Rendező->Tisza meneteknél a kez.szab. szerint nem szükséges átadó kezlése, a bejárati jelző szabadra állítása jelenti a kijárati jelző szabadra vezérlésének feltételét.

Előzmény: CsP50k (17188)
CsP50k Creative Commons License 2014.01.15 0 0 17188

Ez a 3 zöldes téma engem is érdekelne...

Már hogy cél/start, átadó, cél/start?

Vagy nem értek valamit?

Előzmény: Divrotcé (17184)
Tamasch Creative Commons License 2014.01.15 0 0 17187

Mi a szerepe az átadónak?

Igazából az átadás nélküli esetet nem tudom elképzelni, hiszen minden menet átadásra kerül a két pu. között.

Előzmény: Divrotcé (17186)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.15 0 0 17186

Részletesebb felbontású kép volna?
Egyelőre nem találtam.

Akkor majd valamikor kotrok egy festési rajzot.

cél (Tisza) start (Tisza) átadó (Rendező) start (Rendező) cél (Rendező)
Rendező fele nincs start mert ott nincs főjelző "csak" két nem biztosított tolatásjelző.
/Az egyik "ződ" gomb ezt a hiányzó start gombot helyettesíti?/

Kezelési alapján van a strart, és van az átadó, a kettő remélhetően külön gomb, és akor megoldódott a kérdés.

Előzmény: Tamasch (17185)
Tamasch Creative Commons License 2014.01.15 0 0 17185

Egyelőre nem találtam.

Elvileg (?) kezelési körzethatár

Ezt magam is így vélem.

Rendező fele nincs start mert ott nincs főjelző "csak" két nem biztosított tolatásjelző.

/Az egyik "ződ" gomb ezt a hiányzó start gombot helyettesíti?/

Előzmény: Divrotcé (17184)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.14 0 0 17184

Elvileg (?) kezelési körzethatár

Előzmény: Tamasch (17183)
Tamasch Creative Commons License 2014.01.14 0 0 17183

https://lh6.googleusercontent.com/-Bh05H9PJUnI/TmtCxxHXiLI/AAAAAAAAAFU/jF3U0EibJnc/s800/DSC06457.JPG

Miért van három "célgomb" a Tiszai és a rendező között?

hkv Creative Commons License 2014.01.06 0 0 17182

Aha! Vajon bekerült e valamelyik?

Előzmény: Divrotcé (17181)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.06 0 0 17181

Pletykaszinten még az terjengett egy időben, hogy Acsád vagy Nagycenk egyemberesített (önfeloldó vágányutas-ított) központi állítós SH-ja is bekerült.  

Előzmény: hkv (17180)
hkv Creative Commons License 2014.01.05 0 0 17180

Azt tudtam, de a KM-esekre lettem volna kíváncsi.

Előzmény: D F T (17179)
D F T Creative Commons License 2014.01.05 0 0 17179

Ha a Vasúttörténeti Park épületében az első emeleten találhatóra gondolsz az a Komáromi technika.

Előzmény: hkv (17170)
hkv Creative Commons License 2014.01.04 0 0 17178

Ment válaszlevél!

Előzmény: Divrotcé (17176)
hkv Creative Commons License 2014.01.04 0 0 17177

Köszi szépen. Jót küldtél. Telitalálat!

Előzmény: Divrotcé (17176)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.04 0 0 17176

csak ugyanabba az irányba tudtak visszafordulni amerről jöttek, magyarul fej állomásról van szó.

Ettől függetlenül két független váltókörzete van.

(ui.: egyszer majd nézzen be a levelesládájába.)

Előzmény: hkv (17174)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.04 0 0 17175

Amiről tudok:

-Fonyód KÖFI panoráma egy része.

-Hantháza, valami muzeológiailag értékes karosjelző, és a "jelzőállító"-ja.

-Villamos védjelző Battonyáról (de hogy ez melyik a sac 7 fellelhetőből?)

-Állatorvosi ló bak (két szélen váltók, középütt jelzők (!), ami megjárta a paksi filiálét, mint tipkus mellékvonali tarozék (talán valamelyik gyártó mintapéldánya volt?). :-)

-TRT bak, modellezett külsőtérrel, gyártói mintapéldány.

Ezekken felül számtalan egyébb állítóbak és jelző, amik azonban csak a beavatottak számára elérhetőek.

hkv Creative Commons License 2014.01.04 0 0 17174

Jövünk befelé a helyre két irányból tudunk bejutni két különböző állomásról, majd elérkezünk magára ara a helyre ahol ez a két berendezés található. Néhány helyszíni állítású váltó is megtalálható itt a területen, de már nem sokáig. a személypályaudvari részre beérve a vonatok csak ugyanabba az irányba tudtak visszafordulni amerről jöttek, magyarul fej állomásról van szó.

Előzmény: Divrotcé (17173)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.04 0 0 17173

Egy végpontú maga a hely

Két váltókörzetű. Egykor az egyiket biztosították, a másik meg maradt spurplan bakter 1838. Aztán '83-ban az utóbbi váltókörzetre lerakták ezta kulcsrögzítőazonosítót.

Előzmény: hkv (17171)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.04 0 0 17172

A mennyiben a Közlekedési Kupleráj lerakatára gondolsz, úgy azt a muzeológusok tudhatják csak, mivel hadititok. De azt mondják, mindenük van. Hiszek nekik.

hkv Creative Commons License 2014.01.04 0 0 17171

Egy végpontú maga a hely ahol a két berendezés található. Kéne ha van neked róla kezelési utasítás, és műszaki leírás általános.

Előzmény: Divrotcé (17169)
hkv Creative Commons License 2014.01.04 0 0 17170

A Tatai útra került berendezések honnét kerültek oda előtte hol voltak, és mely típusok.

Előzmény: Divrotcé (17162)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.04 0 0 17169

A '83-as kezelési szabályzatában pedig rögzítő, és a bejárati jelzők biztosítottak. Igaz, kijáratiak nincsenek. (Ahogy nézegetem, szerkezeti függés sincs azz állomás két vége közt).

Amúgy e két berendezéshez jelenleg semmi sem áll rendelkezésre. 

Mi kéne?

Előzmény: hkv (17168)
hkv Creative Commons License 2014.01.04 0 0 17168

Az 1994-es vizsga papíron kulcsazonosítónak említik. Amúgy e két berendezéshez jelenleg semmi sem áll rendelkezésre. Jövő héten kerülnek hivatalosan selejtezésre.

Előzmény: Divrotcé (17167)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.04 0 0 17167

Ugyanaz mint a kulcsazonosító, csak éppen biztosítóberendezésnek tekintik. 

Előzmény: hkv (17166)
hkv Creative Commons License 2014.01.04 0 0 17166

Amit te kulcsrögzítő berendezésnek mondasz az egy kulcsazonosító berendezés.

Előzmény: Divrotcé (17164)
hkv Creative Commons License 2014.01.04 0 0 17165

Igen az SH az két rövíditést takar. Az egyik az egy biztosító berendezés fajta a másik pedig egy múzeum rövidítését.

SH védettséget 1 db állomásnév tábla 3 db vasúti óra 1 db faragott szérnyaskerék és egy árúraktári mérleg kapott.

Előzmény: Divrotcé (17164)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.04 0 0 17164

Igen van már SH védettség is. Vasúti tárgyak közül összesen 6 db kapott SH védettséget. További tárgyak UTM védettséget kapnak.

Kezdem elveszteni a fonalat. SH= mechanikus biztber, vagy valami harcászati műszó. Ha az első az igaz, akkor van 6 példány védett berendezés? (Esetleg tudhatók, melyek?

a kulcsazonosító berendezés 

Jó lesz az kulcsrögzítőnek is (bár kissé fapados).

Előzmény: hkv (17163)
hkv Creative Commons License 2014.01.04 0 0 17163

Nemtudom a két berendezés milyen állapotban van. E hét hétfőn a kulcsazonosító berendezés örházát már a távolból nem láttuk, de reméljük a berendezés még ott van. Hivatalosan a két berendezés még nincs selejtezve, de napokon belül egyléptékben selejtezik a két berendezést.

Igen van már SH védettség is.  Vasúti tárgyak közül összesen 6 db kapott SH védettséget.  Akkor tudod melyik két berendezésről van ezek szerint szó. További tárgyak UTM védettséget kapnak.

Előzmény: Divrotcé (17162)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.04 0 0 17162

http://img.index.hu/imgfrm/4/9/3/6/BIG_0011834936.jpg

Jé, mintha láttam volna olyan képet is, amin már teljesen széthordták.

melyek nem kaptak SH védettséget az elmúlt hetekben.

SH-védettség? Ilyen is van már? (És miért kaptak volna? A muzeológiailag értékes berendezések már betárazásra kerültek a Tatai útra.)

Két korhű berendezéshez 

Korhű 1980-as évek. 

De mi kéne? Tankönyvetek gondolom van, a berendezések rajzai pedig talán megvannak a szakaszon.

Előzmény: hkv (17160)
hkv Creative Commons License 2014.01.04 0 0 17161

A két korhű berendezés így néz ki:

hkv Creative Commons License 2014.01.04 0 0 17160

Két korhű berendezéshez kéne., melyek nem kaptak SH védettséget az elmúlt hetekben.

Előzmény: Divrotcé (17159)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.04 0 0 17159

Mi kéne, mihez kéne?

Előzmény: hkv (17157)
phontanka Creative Commons License 2014.01.04 0 0 17158

Köszönöm!

Előzmény: Vendégsín (17151)
hkv Creative Commons License 2014.01.04 0 0 17157

Simens-Halske és kulcsazonosító berendezések leírását keresném.

Tamasch Creative Commons License 2014.01.03 0 0 17156

Děkuji vám!

Előzmény: Vendégsín (17148)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.03 0 0 17155

Viszont így ugrott Fo és piros szigsín mellett is oldható volna?

Előzmény: Divrotcé (17154)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.03 0 0 17154

Végül is nem rossz. Jelző-nyomóérintő törés esetén is rendben oldható a vágányút.

Előzmény: Tamasch (17146)
_Nyuszi Creative Commons License 2014.01.02 0 0 17153

A sárga-sárga előtt vagy után?

Előzmény: Vendégsín (17151)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.02 0 0 17152

Tényleg, a jó kis cseh oktatófilm. Hogy eddig nem jutott eszembe. :-(

Vendégsín Creative Commons License 2014.01.02 0 0 17151

Zöld-sárga 40-esre tippelnék

Helyes a tipp.

Előzmény: phontanka (17150)
phontanka Creative Commons License 2014.01.02 0 0 17150

Sziasztok! Szeretnék kérni egy kis segítséget, Szili vezetőállás jelzőt igyekszünk beüzemelni OpenBVE-hez.

Ha a főjelző sárga-sárga jelzést ad, mit mutat a vezetőállás jelző? Zöld-sárga 40-esre tippelnék, de biztos nem vagyok benne.

Divrotcé Creative Commons License 2014.01.02 0 0 17149

Köszönet. Nékem is ez volt az első tippem,  csak mi nem jelentjük vissza, illetve mintha jelzőblokk esetében sem használnánk. Akkor csupán arról van szó, hogy tőlünk észkabbra nem bízzák a véletlenre.

Előzmény: Vendégsín (17148)
Vendégsín Creative Commons License 2014.01.02 0 0 17148

Ott úgy hívták, hogy "wechselverschluss".

Nálunk meg "csereelzáró"-nak.

Tamasch Creative Commons License 2014.01.02 0 0 17147
Tamasch Creative Commons License 2014.01.02 0 0 17146

Igy működik:

http://youtu.be/A26u_v0n8Vs?t=8m26s

Osztrákoknál láttam ilyet (hasonlót) először. Ott úgy hívták, hogy "wechselverschluss".

Valahol van olyan is ahol az összes blokkelemhez tartozik "segédlepke".

Előzmény: Divrotcé (17145)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.02 0 0 17145

Vagy jelző ismétlőzár volna?

Előzmény: Divrotcé (17144)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.02 0 0 17144

No, ha már szlovák technika. Nem tudod, mik azok a kisablakok a jelzőblokkok alatt? Ahogy elnézem, általánosan használják. Mi a szigsín jelfogókat pakoltuk oda néhanapján, de a szlovák berendezéseken akkor is vannak, amikor van külön jelfogó.

(A vlaky-ra fölraktak egy-két lekapott eljű villfelsőrészes képet, de abból sem voltam képes kisütni túlzottan sok mindent.)

Muzsla I-es torony (Párkány után az első állomás Érsekújvár felé)

No, azért ő is változott valamit '14 óta. 

Előzmény: Tamasch (17143)
Tamasch Creative Commons License 2014.01.02 0 0 17143
Előzmény: Divrotcé (17142)
Divrotcé Creative Commons License 2014.01.02 0 0 17142

Viszont kívánom.

http://stellwerke.pechstein.net/index.php?option=com_zoom&Itemid=26&catid=113

Nékem jelenleg ezek a kedvenceim. Különös tekintettel Komjaticéra.

Előzmény: Tamasch (17141)
Tamasch Creative Commons License 2014.01.01 0 0 17141
Előzmény: Divrotcé (17139)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.01 0 0 17140

Kedves Fórumozók!

Mostanában feltűnt,hogy a nyílt vonali út átjárónak a jelzői fehér villogás során a sötét periódusba csak elhalványul de sosem alszik teljesen ez ugye bár normális hisz ekkor egy ellenálláson esik le a feszültség ami azért kell,hogy az akksit kímélje mert nem lüktetéssel hanem folyamatosan terheli és mert egy áram relé van ami azt érzékeli,hogy  folyik-e áram a fehér izzókon. Viszont az állomási útátjáróknál ott mindig teljesen sötét volt a sötét periódus. Természetesen egyik se volt Ledes. Mi a különbség a két útátjáró típus közt működésbe ami a fentebb le írt jelenséget okozza?

Köszönöm!

Divrotcé Creative Commons License 2013.12.30 0 0 17139

Igen. Ez az, amire egy magyar vasútbarát, illetőleg múzeumlátogató, illetőleg muzeológus sosem volna kíváncsi. :-P

Előzmény: Tamasch (17138)
Tamasch Creative Commons License 2013.12.30 0 0 17138
Előzmény: Divrotcé (17137)
Divrotcé Creative Commons License 2013.12.27 0 0 17137

A nyálcsorgatás és Siemens szavak együttese nálam vonóvezetékes retteneteket sejtetett.

Előzmény: Tamasch (17136)
Tamasch Creative Commons License 2013.12.27 0 0 17136

Mit csináltam?

Előzmény: Divrotcé (17135)
Divrotcé Creative Commons License 2013.12.27 0 0 17135

Hehe, sikeresen becsapódtam.

Előzmény: Tamasch (17134)
Tamasch Creative Commons License 2013.12.27 0 0 17134

Illetve továbbá...   nyálcsorgatáshoz ;)

http://hootee.1g.fi/kuvat/rautatiet/rrry/

Ezek Siemes cuccok ahogy nézem

Előzmény: Divrotcé (17131)
Tamasch Creative Commons License 2013.12.27 0 0 17133

Nem saját képek!

A térképet én is megtaláltam már régebben.

A D70-ről annyit sikerült összekaparni, hogy 1991-ben még vonóvezetékes berendezés üzemelt azon az állomáson. (Karjaa)

A D55 képe Jamsa állomáson készült.

Előzmény: _Nyuszi (17130)
_Nyuszi Creative Commons License 2013.12.27 0 0 17132

Köszönöm!

Előzmény: Divrotcé (17131)
Divrotcé Creative Commons License 2013.12.27 0 0 17131

http://hootee.1g.fi/kuvat/rautatiet/turvalaitteet/

Legalább is erősen hasonlítanak.

Előzmény: _Nyuszi (17130)
_Nyuszi Creative Commons License 2013.12.27 0 0 17130

Saját fotók? :)

Kerestem róluk anyagot a nyáron, de egy hálózati térképen kívül nem találtam semmit. :(

(Így megvannak a hívónevek, néhány esetben dekódolható volt. :) )

Előzmény: Tamasch (17129)
Tamasch Creative Commons License 2013.12.27 0 0 17129

Ez egy GANZ D70.

Ez pedig egy GANZ D55.

Mindkettő az "ezer tó országában" ketyeg.

;)

Divrotcé Creative Commons License 2013.12.08 0 0 17128

Az egyik része valóban Magasfogadó néven forgott. 

Előzmény: Divrotcé (17115)
Tamasch Creative Commons License 2013.11.30 0 0 17127

Eperjeske átrakó D67.

Divrotcé Creative Commons License 2013.11.29 0 0 17126

Inkább a debreceniek szófukarsága miatt. (Legalább is nem találtak túlzott élvezetet a bürokráciában.)

Előzmény: CsP50k (17120)
aruzsi Creative Commons License 2013.11.29 0 0 17125

Érkezett.

Előzmény: Törölt nick (17124)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.29 0 0 17124

Levél menesztve. :)

Előzmény: aruzsi (17123)
aruzsi Creative Commons License 2013.11.29 0 0 17123

FC-t célozzuk meg.

Írj nekem levelet. lehet, hogy idén már nem futunk össze, mert töménynek néz ki a december eleje, de tégy javaslatot, mikor lenne jó, aztán max. passzolom. ;-)

(ráadásul mostanában eléggé dinamikusan alakulnak a programjaim, tehát rizikó is van benne)

A kezeléseket nem írnám itt le. De írj nekem.

Előzmény: Törölt nick (17121)
_Nyuszi Creative Commons License 2013.11.29 0 0 17122

Köszönöm!

Alapvetően "holt" infók között kutatok. :)

_Nyúlván nem voltam még elég alapos, de előbb-utóbb csak szembejön valami...

Ma pl. egy 1970. nyarára datált balatonszentgyörgyi iratban említettek egy közelmúltban történt balesetet, ami összefüggött az elág. biztosítatlanságával... Na, erről a balesetről hozzáértők még nem is hallottak.

De előbb-utóbb meg lesz minden. :)

Előzmény: CsP50k (17120)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.29 0 0 17121

:( Őszinte részvétem.

A meghívásodra visszatérve (remélem nem sértő a tegeződés, csak úgy tudom a fórumon ez a "szokás") nagyon szívesen ellátogatnék valamikor a közeljövőben valamelyik említett állomásra. Fradi vagy Kelenföld lenne a legjobb nekem, mert baranyai volnék. Esetleg a kezelésekről/visszajelentésekről szabadna kérnem pár gondolatot? Vonat- és tolatóvágányutat tudok állítani ill. tárolni, tudom, hogy a gyűrűk színe kp. felé szürke vp. felé kék, tudom hogy egyénileg hogyan kell váltót állítani illetve lezárni (utóbbira azonban nem tudom milyen esetben van szükség), de sajnos itt kb. ki is merült a tudásom. Eddig SH-s álomáson dolgoztam, a D55 felépítését hobbiból tanulmányoztam (szerettem volna egy Szépjuhásznéhoz hasonló kis berendezést építeni az alapáramkör leegyszerűsítésével, de alkatrész hiányában egyelőre parkolópályára tettem az ötletem), és persze párszor már kezeltem is. Nagyon köszönöm előre is. :)

Előzmény: aruzsi (17117)
CsP50k Creative Commons License 2013.11.29 0 0 17120

Azért nehéz a berendezésről "élő" infót találni, mert nem csak azt, hanem az egész rendezőt elbontották mindenestűl...

Kb itt lehetett:

(Nem saját a kép.)

Annyít hozzáfűzve, hogy a képen az északit és a délit szerintem felcserélte a rajzoló...

(Google Earth-ban lecsekkolható, remekül látszanak a vágánycsoportok hült helyei)

Előzmény: _Nyuszi (17113)
aruzsi Creative Commons License 2013.11.29 0 0 17119

Hegedűs Géza bácsi.

A másik kettőt nem ismertem.

Előzmény: _Nyuszi (17118)
_Nyuszi Creative Commons License 2013.11.29 0 0 17118

Nyugodjon békében! :((((((

------------------------------

Ki a másik?

Lengyel Imre? Divinyi Sándor?

Előzmény: aruzsi (17117)
aruzsi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 17117

Ma kaptam a hírt:

Elhunyt a D70 másik atyja: Dr. Czifra Zoli bá'. :-(

Az ő D70 alakapcsolásán nőttem fel. Nagy hozzáértőt veszítettünk el!

kerala Creative Commons License 2013.11.28 0 0 17116

Fényeslitke Északi rendezőt bontották e.

Előzmény: aruzsi (17114)
Divrotcé Creative Commons License 2013.11.28 0 0 17115

Litke-Északi Rendező.

Előzmény: aruzsi (17114)
aruzsi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 17114

Volt D70. Valahol biztosan.

De most elbizonytalanítottál: Eperjeske?

Előzmény: _Nyuszi (17113)
_Nyuszi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 17113

Azért érdekelne, hogy miért nevezed magasfogadónak, mert amit eddig találtam erről a berendezésről az finoman szólva is: semmi. Lassan abban sem vagyok biztos, hogy Fényeslitkén volt D70.

Előzmény: aruzsi (17112)
aruzsi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 17112

Passzolnám a kérdést.

Azt tudom, hogy évekkel ezelőtt elbontoták, az egységeket szétszórták a szakaszok között.

Előzmény: _Nyuszi (17111)
_Nyuszi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 17111

Ezt hivatalosan hogyan hívják (hívták)? Vagy melyik szolgálati helyek között van?

Előzmény: aruzsi (17110)
aruzsi Creative Commons License 2013.11.28 0 0 17110

Valami olyasmi.

Előzmény: _Nyuszi (17109)
_Nyuszi Creative Commons License 2013.11.27 0 0 17109

MF = magasfogadó?

Előzmény: aruzsi (17108)
aruzsi Creative Commons License 2013.11.27 0 0 17108

Ha érdekel, gyere el FC-be, megnézheted.

Esetleg Kő-Kispest, Kelenföld, Hatvan.... Így ebben a sorrendben tudom leginkább megmutatni. FC-t preferálom.

Nekem megvolt az összes D70 Fényeslitke MF és Gyékényes kivételével. Előbbi már nincs meg. :-(

Előzmény: Törölt nick (17107)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.27 0 0 17107

Tisztelt Fórumozók!

Gondolom ki nem állhattok, mert időről időre felbukkanok itt a hülye kéréseimmel/kérdéseimmel. Ma estére is lenne egy, ha nem haragszotok meg nagyon érte: D70 berendezésekről szeretnék minél több tudást magamba szippantani. Tudnátok esetleg segíteni rajtam? Jó lenne valami általános könyv (mint D55-ről az általam nagyra becsült Dominó 55 típusú állomási biztosítóberendezések c.) , esetleg konkrét berendezés kezelési szabályzat. Érdekelnek az áramköri részek is, mert a D55-öt úgy nagyon nagy vonalakban ismerem ilyen téren is, jó lenne összehasonlítani a kettőt. Azonban ha valaki csak a kezeléseket/visszajelentéseket leírja nekem, már azért is nagyon hálás lennék. Eddig még csak a szolnoki D70-et láttam élőben, akkor voltam az egyik jelfogóban is, és már akkor lenyűgözött a dolog. :)

Köszönöm a segítséget előre is. /egy forgalmász/

anemo Creative Commons License 2013.11.17 0 0 17106

Rendben, köszönöm.

Előzmény: szelektor 4 (17105)
szelektor 4 Creative Commons License 2013.11.16 0 0 17105

4x4cm-es lap megmunkálva mindennel kb 500Ft

de egy tervet elküldve több gyártónak is lehet érdeklődni

a darabszám, gyártási idó is befolyásol

de mint írtam a végeredmény tökéletes! 

Előzmény: anemo (17099)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.16 0 0 17104

Előzmény: Törölt nick (17103)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.16 0 0 17103

A mai termés: egy pár fedőlemez letisztítva, feliratok újra festve. :) 

Unatkozó rendszergazda Creative Commons License 2013.11.16 0 0 17102
aruzsi Creative Commons License 2013.11.16 0 0 17101

Berendezés típusa?

Előzmény: Divrotcé (17097)
Divrotcé Creative Commons License 2013.11.16 0 0 17100

Sajnos már elmúltak azok az idők, mikor nyitott állomási sorompók mellett Vmax-al lehetett száguldozni. 

Előzmény: IPG (17098)
anemo Creative Commons License 2013.11.16 0 0 17099

Jó ötlet! De vajon mennyiért csinálják?

Előzmény: szelektor 4 (17094)
IPG Creative Commons License 2013.11.16 0 0 17098

A sorompó állomási, állítólag a mv. is ki volt értesítve, ezért ment lassan át az átjárón.

A másik kérdés természetesen hogy a hol van ilyenkor, ha van fehérlekapcsolás.

Előzmény: Divrotcé (17097)
Divrotcé Creative Commons License 2013.11.15 0 0 17097

Ez állomási, vagy vonali sorompó?

A Google műholdfelvétele szerint pár méterrel az átjáró után már következik is az első kitérő.

Előzmény: aruzsi (17096)
aruzsi Creative Commons License 2013.11.15 0 0 17096

"átrobogott" ... "nagyon lassan ment" - akkor most mi???

Ez állomási, vagy vonali sorompó?

A GySEV egyébként érdekes "állatfaj".

Előzmény: katasztrophy (17095)
katasztrophy Creative Commons License 2013.11.15 0 0 17095

Itt bizony fehérnek tűnik a lámpa. Ezt meg hogy?

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/szabad_jelzes_vasuti_atjaro_vonat_balogunyom

szelektor 4 Creative Commons License 2013.11.15 0 0 17094

1 oldalas NYÁK lemez

a fólia oldal kimaratva minimális mértékben ide beforraszthatóak LED-ek

a fólia oldal lesz alul

NYÁK gyártó cég kockánként is pontosan kimarja minden méretét éppen a téglalap kivágásokat is

a plexi darabokat is

zöldre is festi

a keret aluprofil ez már vágható gép nélkül is

a végeredmény roppant hasonlatos lesz kivülről nézve

nyilván ezért is kell fizetni de messze nem milliókat

ha meg nagyon pontos akarsz lenni akkor egységeket is tervezhetsz szó szerint leképezve az eredeti egység megoldást de nyilván alaposan leegyszerűsítve és nem jelfogókkal hanem CMOS kapukkal

aztán lehet programot is írni, íratni

anemo Creative Commons License 2013.11.14 0 0 17093

Nem rossz elgondolás, viszont tényleg rengeteg idő kell hozzá, hogy a szárcsíkokat a megfelelő méretekre szabjad.

Előzmény: _Nyuszi (17092)
_Nyuszi Creative Commons License 2013.11.14 0 0 17092

Szölgetes "furatokhoz": kifúrod, majd a fúróval kimarod, a sarkokat pedig kireszeled?

Lassú meló, de szép lehet az eredmény.

Előzmény: anemo (17090)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.13 0 0 17091

Köszönjük, gyors volt!

Előzmény: kerala (17068)
anemo Creative Commons License 2013.11.12 0 0 17090

Kedves Mr. Kite!

Maga a kezelőpult Baján készült, 30 évvel ezelőtt, szóval valódi mezőegységek szerepelnek benne. Mivel nem volt használva, ezért olyan mintha új lenne, illetve csináltam 1-2 átalakítást is benne. Új pultokat a Dunántúli Kft. (? javítsatok ki, ha rosszat mondok) gyárt napjainkban, viszont mint aruzsi is említette, hatalmas költségekkel kell számolni. Otthonra valódi berendezést elkészíteni saját eszközökből szinte lehetetlen, hiszen egy Dominó-kocka nem csak a fedőlemezből, hanem fénycsatornából és bakelit-idomokból is áll, amelyekbe az izzók/ledek kerülnek. Régen Baján sorozatgyártásban készültek a pultok, ma már egy egyedi, "utángyártott" pult több millió forint. Annyi használt mezőegységet pedig nem tudsz szerezni, hogy egy komplett állomást megcsinálj vele... Én maximum megtekintést tudok biztosítani számodra, amellyel - helyben - le tudod mérni a kockák festéseit.

Csinálni fogok valószínűleg egy barátom terepasztalához valami bizt.bert, ott saját gyártású "pult" lesz. De ott a kockák kb. nyomtatva lesznek, mert fémlemezek szögletes megformálásához nincs megfelelő szerszámom, na meg elképzelésem se, hogyan lehetne a szárcsíkokat kivágni házilagosan.

Dobok egy mailt, aztán ha kérdésed adódik, azon elérsz.

Előzmény: Törölt nick (17086)
aruzsi Creative Commons License 2013.11.12 0 0 17089

2-300eft egy 47"-os normál TV. Érintés nélkül.

Viszont ha jól sikerül, eladhatod pl. a Siemensnek. :)

Előzmény: Törölt nick (17088)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.12 0 0 17088

Tudom, hogy a pult sem olcsó, de egy ekkora érintőképernyős monitor már jócskán meghaladná a lehetőségeimet. :) Meg aztán akkor mi lenne a szobám éke? :)

Előzmény: aruzsi (17087)
aruzsi Creative Commons License 2013.11.12 0 0 17087

Pult helyett: érintőképernyős monitor? ;-)

Előzmény: Törölt nick (17086)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.12 0 0 17086

Kedves anemo!

A segítségedet szeretném kérni Dominó ügyben. Ha jól tudom, te építgetsz egy oktatási célokat szolgáló berendezést PC háttérrel. Tudnál nekem segíteni, hogyan kezdjek hozzá? Címem publikus, bárki szakmabelitől szívesen fogadom a segítséget.

Egy megszállott forgalmi szolgálattevő

Előzmény: anemo (17076)
aruzsi Creative Commons License 2013.11.11 0 0 17085

99% hogy nem LED-esek.

Előzmény: kerala (17083)
Divrotcé Creative Commons License 2013.11.11 0 0 17084

Ha már ittt vagy:

Volna ez a kép

http://www.fortepan.hu/?view=query&q=hegyeshalom&lang=hu&img=20455

http://www.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_30338.jpg

Mintha két háromoptikás fényjelző látszódna a II. és III. vágányok között. Nem maradt fenn róluk valami mende-monda?

Előzmény: kerala (17083)
kerala Creative Commons License 2013.11.10 0 0 17083

Na, akkor Nagyszentjánoson végre lecserélték. Szerintem nem ledes, a kialakítását nézve a régi fajta sima izzós.

Almásfüzitőn és Hegyeshalomban az indikátorok biztos nem ledesek. Egy száloptikás kijelzőt világít meg egy 12 V-os spotlámpa.

Előzmény: CKD Kombinát (17082)
CKD Kombinát Creative Commons License 2013.11.10 0 0 17082

Lehet valamikor dupla volt, de már jó ideje szimpla. Most az előbbi LED-es kijelentésemben elbizonytalanodtam, lehet akkor azt üzítővel keverem.

Néhány kép a helyszínről: (TOM912 képei)

http://img.index.hu/imgfrm/9/9/9/5/IMG_0011109995.jpg

http://img.index.hu/imgfrm/8/1/5/3/IMG_0009778153.jpg

Előzmény: kerala (17069)
CKD Kombinát Creative Commons License 2013.11.10 0 0 17081

A NJ VP bal bejáraton ott az indikátor, mert nincs meg a fékút 160-ról.

Szerintem a jobbon is ott kéne lennie, de nem tudom a pontos távolságokat. Ha van azon a jelzőn szintén van indikátor, akkor simán kiégett az izzó.

Van mindkét bejárat jelzőn indikátor.
De az izzója nem tud kiégni, mivel LED-esek. :)

Előzmény: aruzsi (17060)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.10 0 0 17080

Pár plusz darab is elég lenne mintának. Meg esetleg egy berregő: azt a hangot nem lehet hamisítani... :)

Előzmény: Törölt nick (17066)
kerala Creative Commons License 2013.11.09 0 0 17079

Nem tudok erről a hibáról semmit, sem azt, hogy mi volt, sem azt, hogy most jó-e.

Előzmény: aruzsi (17077)
TTzozo Creative Commons License 2013.11.09 0 0 17078

Szia!

Köszönöm a helyesbítést. :)

Előzmény: aruzsi (17073)
aruzsi Creative Commons License 2013.11.09 0 0 17077

Mert most jó?

Ha az indikátor kiégett, arról lenni kéne JZ-nek.

Előzmény: kerala (17074)
anemo Creative Commons License 2013.11.09 0 0 17076

Más kérdés: nem tudjátok, hogy a régi győri tanműhely pultjainak mi lett a sorsa? Megvannak még, vagy szétszórták az országban?

anemo Creative Commons License 2013.11.09 0 0 17075

Köszi a választ!

kerala Creative Commons License 2013.11.09 0 0 17074

Sajnos azt nem tudom, ott mi volt a hiba.

Előzmény: aruzsi (17072)
aruzsi Creative Commons License 2013.11.09 0 0 17073

Ha már a teljes vonali 500V így működik, akkor az akkuknak annyi!

Nincs külön akkuja a cuccnak. Egységes vonali táplálás van, amiből készül az összes villany. Ráadásul kint.

Siemens centralizált térköznél ez már nem igaz.

Előzmény: TTzozo (17070)
aruzsi Creative Commons License 2013.11.09 0 0 17072

A balon tudtam. A jobbon nem.

Közben megszűnt a dupla fogsor, így simán vissza lehetne venni.

Ezek szerint kiégett a kint lévő?

Előjelző?

Előzmény: kerala (17069)
aruzsi Creative Commons License 2013.11.09 0 0 17071

Ezek szerint stimmelt telefondoktoros diagnózisom? ;-)

Köszönjük a gyors elhárítást és hogy nem kellett feljebb menni.

TTzozo Creative Commons License 2013.11.08 0 0 17070

Sziasztok!

Nem vagyok szakértő a dologban, csupán azt mondom, amit egy hozzáértő ismerősömtől tudok ezzel a villogó vörössel kapcsolatban.

Nem lehetséges, hogy a tartalék áramkörrel van egy kis gond? Ami akkumulátorról látja el energiával a jelzőket szükség esetén, mikor kimarad a hálózat.

Ebben van egy elektromos áramkör, ami az akku feszültségét figyeli. Ha nagyon lecsökken a fesz, akkor mindent lekapcsol az akkuról, hogy védje azt a mélykisütéstől, vagyis a jelző sötét lesz. Amint kicsit megpihent az akku terhelés nélkül, a feszültsége emelkedni kezd kis mértékben. Eléri a bekapcsolási szintet, mire az áramkör újból rákapcsolja a jelzőt az akksira, ami vörös fényt ad. De a terhelés miatt a fesz csökkenni kezd, mire megint kikapcsol....innen már ismétlődik minden előlről. Mindössze néhány tized Volt-nyi különbségekről van szó.

Üdv.

Előzmény: anemo (17064)
kerala Creative Commons License 2013.11.08 0 0 17069

Nagyszentjánoson mindkét végponti bejárati jelzőn van indikátor. És méghozzá a dupla fogsoros, mert eredetileg 120-at terveztek. Az egyik világít a jelzőn, a másik pedig a jelfogóban egy izzóval van meghazudva....

Előzmény: Vendégsín (17063)
kerala Creative Commons License 2013.11.08 0 0 17068

Lébny előjelző: SV ejtve záró érintője nem zárta a tartókört, ÜB csere.

Törölt nick Creative Commons License 2013.11.08 0 0 17067

Természetesen a kész berendezés csak a kezelésekben és visszajelentésekben fog hasonlítani a D55-re, lévén nem áll módomban a lakás egyik szobáját jelfogó helyiségnek kinevezni... :)

Előzmény: Törölt nick (17066)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.08 0 0 17066

D55 pulthoz alkatrészeket keresek. Tud valaki segíteni esetleg? Minden csavarnak nagyon örülnék. :)

aruzsi Creative Commons License 2013.11.08 0 0 17065

Ez nem térközzavar.

A következő jelző valami miatt nem vette át a vonat fedezését. Ha az sötét, akkor a képen látható jelzőnek kellene fedeznie a maga pirosával.

Bejáratnál ha a jelző sötét, akkor az előjelzős térközjelző lesz piros, mert nem lesz sarkítás és mivel esik a V/PV, nem lesz ütem a sínben, kikényszerítve a 15km/h-t, hiszen nem mindenki tudhatja, hol is kell lennie a sötét bejáratnak.

Közben azért itt inkább a vonali táplálásnak lehet nyűgje a gyors pislogásból ítélve.

Vagy ki tudja mi lehet még, hiszen emelt sebességű térköz.

anemo Creative Commons License 2013.11.08 0 0 17064

Aruzsi feltárta a hibát biztberesen, de a teljesség kedvéért részletezném Neked a lébényi esetet, gondolom kíváncsi vagy a mikéntjére:

Mivel a bejárati jelzőn 40 km/h volt, ezért a térközjelző az egyik kábeléren szaggatott táplálást kap (ez jelenti azt, hogy a következő jelzőn 40 km/h várható). Emiatt egy jelfogó is húz-ejt, amelynek a párja (SVI - sárga vezér ismétlő) viszont folyamatosan húz, mert kondenzátoros ejtéskésleltetés van rajta. Tehát ha épp nem jön táplálás (fél másodpercig), akkor az SVI húzva marad a kondenzátor miatt. Ha ez a kondenzátor tönkre megy, akkor a sárga fényellenőrzés a villogó sága sötét periodusában elesik (miközbe húzva kellene maradnia), ezért felkapcsolódik a vörös fény. Fél másodperc múlva ismét jön táp a kábeléren, ezért visszahúz az SV (+ SVI) és a fényellenőrző is, ezért újra megjelenhet a sárga fény a jelzőn.
Mivel a jelfeladást a fényellenőrzők határozzák meg, a gyors vörös-sárga fények váltása miatt 1-es ütem (0) lesz kiéértékelve.

Az előttes térközjelző pedig egyszerűen a sárga-vörös váltássorozatot jelezte elő.

A másikhoz nem tudok hozzászólni, nem ismerem a vonal helyi adottságát.

Viszont ez a videód jobban érdekel, erre nekem sincs hirtelen ötletem: http://www.youtube.com/watch?v=asJKwrupCfc

Előzmény: Törölt nick (17057)
Vendégsín Creative Commons License 2013.11.07 0 0 17063

A jobbot én se tudom biztosra...

Én úgy emlxem, hogy ott is van.

...nem tudom foglalkozik-e ezzel valaki...

A hagyományos vonatbefolyásolás csak annyiban érdekli az érintetteket, hogy azért az EVM 120 gyártása ne legyen veszteséges, hogy a pálya mit tesz, az ebben a folyamatban közömbös.

Előzmény: Törölt nick (17062)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.07 0 0 17062

Szerintem a jobbon is ott kéne lennie, de nem tudom a pontos távolságokat. Ha van azon a jelzőn szintén van indikátor, akkor simán kiégett az izzó.

A balon van indikátor, arra emlékszem, használják is.
A jobbot én se tudom biztosra, legközelebb majd megnézem.

A hibák reprodukálhatók?

Passz, én most találkoztam velük először.
Szerintem igen, nem tudom foglalkozik-e ezzel valaki...

Előzmény: aruzsi (17060)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.07 0 0 17061

Nem. Telefonon érdeklődtem, pályaoldalról hiba nem volt, vonat nem volt az állomásközben.

Előzmény: a Zsóti (17058)
aruzsi Creative Commons License 2013.11.07 0 0 17060

Lébény:

SVI áramkör hiba az előjelzőn? Kondenzátor kimerülés?

A bejárati 40-es miatti villogásból adódóan.

Előjelzőn a szín változása: dióda hiba a vezér áramkörben. Természetesen villogó zöldnek kellett volna lennie.

A hibák reprodukálhatók?

aruzsi Creative Commons License 2013.11.07 0 0 17059

Nem.

Kétes jelzés.

Előzmény: a Zsóti (17058)
a Zsóti Creative Commons License 2013.11.07 0 0 17058

Csak úgy simán be szabad menni a felváltva villogó vörös-sárga mögé?

Törölt nick Creative Commons License 2013.11.07 0 0 17057

Érdekes dolgot tapasztaltam.
1-es vonalon közlekedtem páros vonattal, a jobb vágányon.
Öttevény kijárat 1 zöld.
Kb. 500m-re jól működő AS.
Első térközjelzőn felváltva villogó sárga és zöld. (vezetőállás jelzőn MAX)
Lébény előjelzőn felváltva villogó sárga és vörös. (vezetőállás jelzőn 0 )
Lébény bejárat kettő sárga.

Felhívtam az illetékeseket, szerintük hülye vagyok, ilyen nem lehet. (forgalom)
Feltételezem, a lébényi kitérő miatt produkálhatta a biztber amit, mert az utánam haladó személyvonat mozdonyvezetője nem jelentette.

Bónuszként visszafelé páratlan vonattal, helytelen (jobb) vágányon közlekedve Győrszentiván - Nagyszentjános között, Nagyszentjános előjelző felváltva villogó sárga és zöld.
Bejáraton kettő sárga, vezetőállás jelzőn 80.

A lébényi esetről rövid videót is csináltam.

http://www.youtube.com/watch?v=rUNwKDC-SmI

http://www.youtube.com/watch?v=HYhJq76D9DY

anemo Creative Commons License 2013.11.02 0 0 17056

Köszönöm!

Előzmény: tono60 (17040)
Divrotcé Creative Commons License 2013.11.02 0 0 17055

Jah, sac 60 év alatt. De ennyi idejük már a jelfogósaknak is volt.

Előzmény: CKD Kombinát (17054)
CKD Kombinát Creative Commons License 2013.11.02 0 0 17054

Volt ideje rá, hogy kiforrjon. :)

Előzmény: benbe (17053)
benbe Creative Commons License 2013.11.02 0 0 17053

Tökéletes csak az SH. :D

Előzmény: aruzsi (17048)
aruzsi Creative Commons License 2013.11.02 0 0 17052

Igen.

Előzmény: CKD Kombinát (17051)
CKD Kombinát Creative Commons License 2013.11.02 0 0 17051

Kelenföld és Tárnok között a térközjelzők LED-esek?
Nagyon tiszta fényük volt. :)

_Nyuszi Creative Commons License 2013.11.02 0 0 17050

"Jól értem, hogy 6 kilométerről akarnál bekábelezni egy forgalmi kitérőt?"

Miért, hány km-ről kéne? Nem értek hozzá.

"Ha a forgalmi kitérő bele is került volna a projektbe, már az elejétől fogva a végleges berendezésbe kellett volna bekötni és nem ideiglenes vackokkal vezérelni. Miért lenne jó az, hogy egy valamekkora összegből ideglenes jelleggel csinálunk egy berendezést annak minden telepítési, beszabályozási és vizsgálati igényével, majd a végleges berendezésnél eljátsszuk ugyanezt és arra is költünk még?"

Azt hiszem, kicsit demagóg vagy: nem kell újra mindent megcsinálni: a kábelek és úgy általában az egész külső tér már a végleges megoldással alakult volna ki, a belső tér lett volna provizor.

"Ezek a tevékenységek csak nagyon bonyolultan végezhetők el forgalomban lévő vágányon."

Egy biztber. telepítése általában bonyolult. Á, inkább hagyjuk, az utasoknak és a fuvaroztatóknak ezt meg kell érteniük... :((((

De továbbmenve: hány mérnök és egyéb felsőfokú állami végzettségű dolgozik azon, hogy egy-egy ilyen projekt gördülékenyen menjen? Miért túl bonyolult "behuzalozni" az álltáv. felénél egy forgalmi kitérőt?

"Én nem hagynám ott a nyíltvonalon a kitérőket, hogy "majd apránként, éjszaka megcsináljuk hozzá a biztosítóberendezést is, csak menjenek már a vonatok"."

Miért nem? Felnyílik? Elhordják?

"Ez az átépítés hány fázisra van osztva, ha 3 hónap munka után már el is érnek a kb. 8. fázisba? Azt mondják 2 év, mire megépül az állomás."

Fejből nem tudom, de úgy emlékszem az iratokból, Szolnoknál 44 építési fázis volt az 1970-es években. (Egyébként miért érdekes? - ez abszolút pályás kérdés.)

Előzmény: a Zsóti (17049)
a Zsóti Creative Commons License 2013.11.02 0 0 17049

Jól értem, hogy 6 kilométerről akarnál bekábelezni egy forgalmi kitérőt? A térköz bekötéséhez egy új vonalkábelt vinnél ki Vácról a forgalmi kitérő előtti utolsó térközig/sorompóig és onnan vissza Vácra, mert a forgalmi kitérőd térközcsatlakozása is ott van?

Ha a forgalmi kitérő bele is került volna a projektbe, már az elejétől fogva a végleges berendezésbe kellett volna bekötni és nem ideiglenes vackokkal vezérelni. Miért lenne jó az, hogy egy valamekkora összegből ideglenes jelleggel csinálunk egy berendezést annak minden telepítési, beszabályozási és vizsgálati igényével, majd a végleges berendezésnél eljátsszuk ugyanezt és arra is költünk még?

Ezek a tevékenységek csak nagyon bonyolultan végezhetők el forgalomban lévő vágányon. Egy éjszaka sem elég arra, hogy bejárati jelzőket, szigetelt szakaszokat, térközcsatlakozásokat, központi állítású váltót építs ki és vizsgálj le, majd hajnalban már küldd is rajta a vonatot... Sződliget környékén akár még két állomási indítású sorompóval is számíthatnál, azt sem pár óra lenne kialakítani.

Továbbra is azon az állásponton vagyok, hogy egy forgalmi kitérő telepítése és forgalomba helyezése egy nyíltvonali vágányra nézve nem 2 éjszaka vonatmentes időt, hanem többet igényel. Én nem hagynám ott a nyíltvonalon a kitérőket, hogy "majd apránként, éjszaka megcsináljuk hozzá a biztosítóberendezést is, csak menjenek már a vonatok".

Ez az átépítés hány fázisra van osztva, ha 3 hónap munka után már el is érnek a kb. 8. fázisba? Azt mondják 2 év, mire megépül az állomás.

Előzmény: _Nyuszi (17047)
aruzsi Creative Commons License 2013.11.02 0 0 17048

"Jó" együtt hallani - egymás után - a Music FM 9h-s híreiben, hogy a 30a-n és az M2-n "nem tökéletes" a biztosítóberendezés. ".... A Siemens cáfolja ..." Én meg sajnos nem. :-(

_Nyuszi Creative Commons License 2013.11.01 0 0 17047

"Azért szeretném megkérdezni tőled, hogy a kitérő beépítések között (után) hogyan és mivel szabályoznád a forgalmat a frissen beépült kitérőkön? Igazán kíváncsi vagyok a megoldásodra."

A kitérő kiszabályozása és bemérése (pályás oldalról) előtt vágányzárral, a vágányzárolt szakaszon vágányzári végrehajtási utasítással szabályoznám a közlekedést. Ha pályás szempontból használható, akkor szerintem a HÉV módszere megfelelő: biztonsági betét. Természetesen a hajtómű felszerelése, a kapcsolódó áramkör élesztése és üzembe helyezése (és a kitérő+hajtómű együttes vizsgálata) után a váltóhajtómű adná a rögzítést.

A Dunántúli Kft. vajon mennyiért tett volna le Vácra egy ideiglenes Dominó pultot és a hozzá kapcsolódó állványokat, amivel az építési fázisok közül kevesebb, mint 10 túlélhető? Ha jól emlékszem, a 8/a fázitól belép az Elektra, ehhez már nem kell egy hónap, tehát augusztustól bő három hónapot kellett volna dolgoznia az ideiglenes berendezésnek, utána a konténerből ketyeghetne a Dominó pult helyett. A kábelek természetesen már az újak lettek volna.

Mélységében nem ismerem a projektet, ez - azon kívül, hogy nem így történt - miért lett volna kivitelezhetetlen?

(Mi kellett volna oda? Talán 4 csoport B.54-XI szigetelt kitérő, meg négy váltóhajtómű, ehhez pedig komolyabb áramköri módosítás a kapcsolódó térközszekrényekben, és az egészhez a cca. 6 km földkábel, a hozzá kapcsolódó földmunkával. Ez kb. mennyi pénz akkor, ha ez nem provizor cucc? + Provizorként Dominó pult, négy váltóhoz való áramkörrel, plusz egy elég extra térközcsatlakozás.)

Igazából csak az érdekelne, hogy ez mennyire összemérhető a projekt teljes költségvetésével, mennyire "dobta volna meg" az árakat.

"Az IC utasoknak meg kellett értenie, hogy a záhonyi sebesvonatok utasait a sebes hiányában is el kell vinnie valamelyik vonatnak."

Igen, mert valahogy itt mindig mindenkinek meg kell értenie valamit... :(

Előzmény: a Zsóti (17046)
a Zsóti Creative Commons License 2013.11.01 0 0 17046

Az elsőt megfejtetted.

Én első körben egy Kétpó vagy egy Nagylapos kivitelű forgalmi kitérőre gondolnék.

Ha ügyesek a kitérő beépítésével, akkor lehetséges, hogy 4 éjszakai vágányzár elegendő.

Azért szeretném megkérdezni tőled, hogy a kitérő beépítések között (után) hogyan és mivel szabályoznád a forgalmat a frissen beépült kitérőkön? Igazán kíváncsi vagyok a megoldásodra.

A távvezérlés nem ördögtől való. Én nem raknék ki forgalmistát a helyszínre, mert kellene neki munkahelyet (iroda, öltöző, kis helyiség stb.) és kezelőkészüléket adni. Ha tudod, hogy melyik 3 dologról beszéltem, akkor ehhez a változatból mindháromból igy kicsit többre lenne szükség... :)

Kompromisszumként gondolj arra, hogy a 100-as vonali munkák során mit csináltak néha egy-egy vágányzárban az ottani IC vonatokkal: gyorsvonati kocsikkal Ceglédtől Püspökladányig mindenhol megállították őket (+ negyed óra). Az IC utasoknak meg kellett értenie, hogy a záhonyi sebesvonatok utasait a sebes hiányában is el kell vinnie valamelyik vonatnak.

Ha a cikkírót a vasút alkalmazná, biztosan javasolnám neki az utasítások olvasgatását :)

Előzmény: _Nyuszi (17042)
Divrotcé Creative Commons License 2013.11.01 0 0 17045

Ha van, akkor miért nem lehet kézzel lecsukni?

Mintha a 10 percen túli zárvatartással lettek volna problémák.

Előzmény: aruzsi (17044)
aruzsi Creative Commons License 2013.11.01 0 0 17044

Ha a térköz használhatatlan és bevezették az állomás távolságú közlekedést, akkor vmax.=40km/h a jelenlegi engedélyezett sebesség, ha nincs AS.

Ha van, akkor miért nem lehet kézzel lecsukni? A menetiránytól még kézzel lehetne csukni. Persze vannak más hibák is, amik esetleg ezt is megakadályozzák, jellemzően vonalkábel vágás. Ha ez van, akkor az önálló irányérzékelésű, tengelyszámlálós berendezés se menne.

Ezen kívül ott vannak az Utasítás sorompós hülyeségei.

Átalakítani ezeket az AS-eket nem 3'. Terv, engedélyezés, kivitelezés, vizsgálat. Mind, mind idő! És pénz. Nem kis pénz.

A 4 váltó beépítése még inkább.

Ez nem csak 4 váltó, hanem 4 vonal, 4 jelző, vonatérzékelő elem, valami biztber, kezelőfelület. Nem vagyunk felkészülve erre.

Persze fel lehetne erre készülni, de ennél sokkal triviálisabb dolgok maradnak ki a tervezésből!

A fő problem pedig a kivitelezői trehány munka, ahol naponta vágják el a kábelt. Ha nem vágnák el, nem lenne ilyen nyűg. Csak arra vigyázni kéne, de ez az idő ellen dolgozik. Az idő pedig pénz. Kötbér pedig nincs.

Egyébként nem értem, mit rinyálnak a váciak!

Ezt szívtuk végig a 100a-n, most a 100-ason, folyamatosan a 30a-n, de volt belőle része a népnek az 1-es vonalon. Ilyen ország, ilyen kivitelezői.

Előzmény: a Zsóti (17041)
_Nyuszi Creative Commons License 2013.11.01 0 0 17043

Újra elolvasva a hozzászólásodat, az a gyanúm, hogy a 15 km/h-s kitétel csak az útátjárókra vonatkozik. Amennyiben így van, az első "miért"-et értem. :)

Előzmény: _Nyuszi (17042)
_Nyuszi Creative Commons License 2013.11.01 0 0 17042

"mert ha a térközi berendezés használhatatlan, akkor a vonatérzékeléstől függetlenül 15km/h-t kell alkalmazni,"

Miért?

"Ennek kialakításakor felváltva ugyanígy ki kellene zárni a vonali vágányokat, ami megint magával hozhatná a bedugulásokat és nagy késéseket."

Mennyi ideig tart négy csoport kitérő beépítése (beemeléssel és hegesztéssel, aláveréssel) a kapcsolódó pályás munkákkal együtt? Valószínűleg nem több négy éjszakánál, de akkor erősen fölébecsültem.

Távvezérlés: ezt úgy írod, mintha ez egy ördögtől való dolog lenne: ne távvezéreljünk semmit, mert a távvezérlés bonyolult.

"Ez sajnos az a kompromisszum, amit az utasnak is el kell fogadnia."

Miért kéne elfogadnia?

"A végére egy költői kérdés: vajon miért nem alkalmazzák ezt a csodabogarat a vasútnál, ha mindenre tudja a megoldást? :)"

Honnan tudod, hogy nem alkalmazzák? :)

Előzmény: a Zsóti (17041)
a Zsóti Creative Commons License 2013.11.01 0 0 17041

Én úgy értékelem, hogy a cikkíró tud valamit a vasútról, de végeredményben kiderül, hogy csak vasútbaráti szinten hozzáértő.

Egy egész bekezdést szentel a vonali sorompóknak, miszerint önálló irányérzkelést kellett volna kiépíteni. Aminek egyébként semmi haszna nem lenne, mert ha a térközi berendezés használhatatlan, akkor a vonatérzékeléstől függetlenül 15km/h-t kell alkalmazni, sehol sem lehet még vmax-szal száguldozni.

Hogy az utasítások mennyire jók ebből a szempontból, azt mindenki gondolja ki magának, de ezek mellett a javaslat csak pénzkidobás lenne az ablakon... Egyébként meg 4 sorompó van az állomásközben az említett 3 helyett.

Az állomásköz forgalmi kitérős megosztása jó lenne alaphelyzetben is, a forgalomnak nem lenne rá szüksége? Ennek kialakításakor felváltva ugyanígy ki kellene zárni a vonali vágányokat, ami megint magával hozhatná a bedugulásokat és nagy késéseket. A forgalmi kitérőre egy biztosítóberendezést kellene rakni és valahonnan még távkezelni is kellene. Ehhez persze csak a szokásos 3 dolog kellene...

A számítógépes hatásvizsgálat lehet, hogy kidobta volna, hogy kevesebb vonat/hosszabb menetidő kell a zökkenőmentesebb közlekedésért, de akkor az írónak meg éppen ez lenne az indok az elégedetlenségre... Ez sajnos az a kompromisszum, amit az utasnak is el kell fogadnia.

A végére egy költői kérdés: vajon miért nem alkalmazzák ezt a csodabogarat a vasútnál, ha mindenre tudja a megoldást? :)

Előzmény: Törölt nick (17038)
tono60 Creative Commons License 2013.11.01 0 0 17040

Gratulálok! Szépen sikerült. (Még Karcsi bácsi is ezt mondaná.)

Előzmény: anemo (17035)
_Nyuszi Creative Commons License 2013.11.01 0 0 17039

Nem tűnik légbőlkapottnak (főleg az itf.hu vonatkozó cikkének elolvasása után).

Annyit hozzátennék, hogy a szentendrei HÉV-en az új biztosítóberendezés üzembe helyezésétől üzemelnek a "nyíltvonali" vágánykapcsolatok.

A forgalmi oldala érdekes ezeknek: a HÉV egyrészt ezzel az oldallal nem foglalkozik, másrészt hibásan csinálja, a MÁV ezzel szemben túlontúl is gondolkodik, ezért finoman szólva is érdekes jelzőelnevezések és -elhelyezések születnek. Jó példa erre a zalai vidék, ahol a KBSZ sem tudta eldönteni, hogy az adott jelző milyen funkciókat tölt be.

Szimulátor terén szerintem a Tran-Sys Kft. egyik szimulátorára gondol: ezzel valóban néhány hazai alkalmazást leszámítva igazából csak külföldre történt szállítás.

Előzmény: Törölt nick (17038)
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.01 0 0 17038

http://hovamegyavonat.blog.hu/2013/10/31/cinizmussal_kezeli_a_vaci_kaoszt_a_mav?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2013_11_01&utm_campaign=index

A cikk "Műszaki szempontból .........." fejezet értékelése érdekelne.

Mennyire igaz biztber szempontból?

A hozzászólásaimat alma-körte esetének szoktátok értékelni. Ez is az?

anemo Creative Commons License 2013.10.31 0 0 17037

Tudtommal extrudált.

Előzmény: YCbCr (17036)
YCbCr Creative Commons License 2013.10.31 0 0 17036

Ha lehet egy kissé off kérdésem: extrudált (hengerelt) vagy öntött plexi lemez?

Előzmény: anemo (17035)
anemo Creative Commons License 2013.10.31 0 0 17035

Üdv! Köszönöm mindenkinek a korábbi segítséget, a plexi elkészült és tökéletesen passzol a 3 mm-es vastagságával.

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.23 0 0 17034

"Én arra jártam nap, mint nap, de a jelzők nem mentek sehová, 3a-6a-nál biztos nem"

Ideiglenes jelleggel a ezek a jelzők voltak áthelyezve a megcsúszási távolság biztosítása érdekében:

V10, V6a, K6a, K5a, V6. Ezek azóta visszakerültek az eredeti helyükre.

Előzmény: r1232 (17033)
r1232 Creative Commons License 2013.10.23 0 0 17033

Én arra jártam nap, mint nap, de a jelzők nem mentek sehová, 3a-6a-nál biztos nem, viszont a T1-T2-nél jobban belegondolva...

Máshol nem valószínű, mert már 1m-rel arrébb helyezett jelzőről is értesíteni kell a vonatszemélyzetet, ilyen értesítés viszont nem volt.

Előzmény: Törölt nick (17032)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.23 0 0 17032

"Szvsz valamit elnézhettél, mert ott nem vátozott a jelzők helye,"

Ami azt illeti nem nézte félre, ugyanis volt olyan építési fázis a vonal és a váltókörzet átépítése során, hogy bizonyos jelzők hátrébb lettek helyezve, hogy meglegyen az 50m-es megcsúszási távolság. Mondjuk visza is alakították a régi állapotra ezután. Úgyhogy a tisztelt topictárs jól látta a jelzőtalpakat.

Előzmény: r1232 (17029)
_Nyuszi Creative Commons License 2013.10.23 0 0 17031

Mivel változtak a vágánykapcsolatok, készült új vonalas függőségi terv is.

A D70-es fővizsgák hoszza az utóbbi időben új elméleti alapokra került, így lényegesen rövidült a szükséges időtartam és lényegesen kevesebbet kell kooperálni a forgalmi személyzettel (bővebben lásd: Vezetékek Világa, talán 2013/2). - de ezt sztem te is tudod.

Előzmény: anemo (17030)
anemo Creative Commons License 2013.10.23 0 0 17030

Ahhoz a biztbert is át kellene alakítani, a függőségeket kivenni. Nyomvonalasnál nem tudom milyen szinten kellene belenyúlni.

Másrészt új menetterv kell, meg szerintem egy ilyen átalakítás (amire nemigen van példa) egy új fővizsgával is jár, ami KL esetében nem 1 nap lenne.

De mint mondtam, ilyen példával még nem találkoztam, szóval csak tapogatózom.

Előzmény: gysevic (17028)
r1232 Creative Commons License 2013.10.23 0 0 17029

Szvsz valamit elnézhettél, mert ott nem vátozott a jelzők helye, el sem lettek bontva.

Előzmény: gysevic (17028)
gysevic Creative Commons License 2013.10.23 0 0 17028

" Kelenföldön nem helyeztek át egy jelzőt sem. "

Akkor miért került le több "jelzőalap" is a peronokhoz közelebbi váltókörzetben? Ráadásul mindegyik "kijjebb",mint az elődje volt. (Nem egy-két méterről van szó,a 3a-4a-5a-6a felújításakor szinte mindegyik "Kxa" jelzőnél új alaptestet láttam letéve,új kábelezéssel,a régi helyüktől majd tíz méterrel a végpont felé...) De ha valóban csak álmodtam és tényleg nem költözött egy jelző sem(pedig egy angolváltó is bekerült pluszban a hárosi irányba),akkor inkább úgy szól a - szerintem jogos - kérdés,hogy: Ha már felújították-átrendezték a környéket,akkor miért nem gondoltak erre és tették arrébb azt a pár jelzőt? (Pont olyan,mint amennyi értelme volt a metrótelep vágánykapcsolatához azt a gyakorlatilag használhatatlan felsővezeték-szakaszocskát kiépíteni.) Nem jellemző akkora szerelvények közlekedése,hogy ne férjenek el,a szükséges távolság is meglenne és talán nem kellene feleslegesen percekkel többet ácsingózni a be/kijáraton...

Előzmény: r1232 (17024)
hnorbi Creative Commons License 2013.10.22 0 0 17027

Sziasztok!

Lehet nem a legalkalmasabb topic erre, de talán... Szóval, KÖFE-FET kézikönyve/felh. leírása/kezelési utasítása akadna-e valakinek?

Köszi

Norbi

Ferenc1361 Creative Commons License 2013.10.21 0 0 17026

Sziasztok!  

Tudom,de kérlek titeket ne harapjátok le a fejemet,de csak ez az a topic,amelyen nagyobb az esélyem,hogy értékesíteni tudjam!!

Nemrégi szerzemény,  remélem sikerül a dolog!

Szovjet tipusú 1963-ban gyártott biztosítóberendezéseknél,jelfeladásra alkalmas mechanikus működőképes ütemadó eladó!Ár megegyezés szerint!

Ferenc1361 Creative Commons License 2013.10.21 0 0 17025

Sziasztok!  

Tudom,de kérlek titeket ne harapjátok le a fejemet,de csak ez az a topic,amelyen nagyobb az esélyem,hogy értékesíteni tudjam!!

Nemrégi szerzemény,  remélem sikerül a dolog!

Szovjet tipusú 1963-ban gyártott biztosítóberendezéseknél,jelfeladásra alkalmas mechanikus működőképes ütemadó eladó!Ár megegyezés szerint!

r1232 Creative Commons License 2013.10.19 0 0 17024

Kelenföldön nem helyeztek át egy jelzőt sem.

Előzmény: gysevic (17023)
gysevic Creative Commons License 2013.10.19 0 0 17023

" A V6 és a 19a váltó biztonsági határjelzője között nincs meg a min. 50m-es megcsúszási távolság, így oldalvédelmi célkizárás miatt nem lehet vonatvágányutat állítani a V6-os jelzőhöz, ha a 19a váltó balra vágányútban le van zárva. Lásd: Kelenföld állomás függőségi terv. "

Ez már csak azért is érdekes,mert jónéhány jelzőt átpakoltak az átépítéskor. Akkor miért pont ezeket nem helyezték át a megfelelő helyre? A végén még kiderül,hogy tervezési hiba miatt néztek farkasszemet a vonatok...

Előzmény: aruzsi (17010)
anemo Creative Commons License 2013.10.18 0 0 17022

Hello!

Köszönöm a tanácsokat. A pult működik, minden eleme eredeti, így utólagosan LED-es csere kizárt. Másrészt az egyedi ba7s foglalatú ledek beszerzése eléggé költséges.

A plexinél én is számoltam a hőtágulással, ezért minden nyomógombnál van hézag. Oktatói pultról van szó, ezért nem állandó az üzemelése, így a hőtágulás esélye is alacsony.

A plexi valójában nem kopás miatt kerül rá, hanem a felhasználótól való védelem miatt (rakjuk át ezt ide, zárjuk össze ezt-azt stb.).

Előzmény: tono60 (17021)
tono60 Creative Commons License 2013.10.18 0 0 17021

Szia!

Tapasztalat alapján adnék néhány tanácsot a plexizéssel kapcsolatban.

Érdemes lenne az izzókat LED-esre kicserélni! (Megszünik a hőleadás)

Ellenkező esetben (ha maradnak az izzók) a hőterheléstől a kockák deformálódnak, sőt szinte el is porladhatnak (sajnos spiáterből készülnek). Valamint a plexinek elég nagy a hőtágulási együtthatója. Egy nagyobb pultnál a izzók melegétől képes mm-eket megnyúlni. Tehát ha mégis maradnak az izzók, nem érdemes túl passzosra készíteni.

Annak idején csináltuk úgy is hogy csak a pult alsó részét plexiztük le ahol a nyomógombok nagy része van, úgy is ez a rész van a kopásnak legjobban kitéve.

Előzmény: anemo (17020)
anemo Creative Commons License 2013.10.17 0 0 17020

Köszönöm a válaszokat, a 3 mm akkor jó lesz. Lemértem, a 4 mm már sok, mert a zárszerkezetet már nem lehetne elfordítani miatta.

A fúrkálást rábízom a gyártó cégre. Egyrészt a plexi könnyen elpattan, másrészt nincsenek megfelelő szerszámom és tapasztalatom hozzá. Az új pultoknál a véletlen benyomásos gombok 40 mm átmérőjű furatot kapnak, ahhoz meg végképp nincs anyagom.

kerala Creative Commons License 2013.10.17 0 0 17019

Mi 3 mm-esből csináltunk nemrég, teljesen jó.

Előzmény: anemo (17013)
Vendégsín Creative Commons License 2013.10.17 0 0 17018

vastagságú plexiket kapnak a Domino pultok

Amilyen épp kéznél van, amikor van kedve fúrkálni valamelyik műszerésznek.

YCbCr Creative Commons License 2013.10.17 0 0 17017

Ránézésre 3 mm-t mondanék (de nem zárnám ki a 4-et sem, robusztusnak is kell lennie ugye).

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.17 0 0 17016

Tisztelt Topiktársak!

Valaki el tudná nekem küldeni a FOSZTER-t? Elveszett a rendszer újratelepítésekor.

Előre is köszönöm.

anemo Creative Commons License 2013.10.17 0 0 17015

Köszi, de a védőborításra gondoltam, nem a fénycsatorna üvegeire.

Előzmény: _Nyuszi (17014)
_Nyuszi Creative Commons License 2013.10.17 0 0 17014

A vörös színű íves 1,5 mm vastag.

anemo Creative Commons License 2013.10.16 0 0 17013

Sziasztok!

Nem tudjátok véletlenül milyen vastagságú plexiket kapnak a Domino pultok (2-3 mm)? Most kell vennem egyet, és nincs nálam "kéznél".

Gondolom nem mindegy a vastagság az izzók hőleadása miatt. Köszi.

aruzsi Creative Commons License 2013.10.14 0 0 17012

Nem tudom.

Ma a Tettye IC ment ki előttünk a XV.-ről a P jelzőn át a helyére.

Mögötte a dunaújvárosi személy.

A V5a jelzőn S-S volt, amíg az IC ki nem mászott a T1-ből.

De ezt eddig is tudta a verkli. Ha a CR megvolt a H jelzőnél, akkor már lökte a szabadot a V5a-ra. Hogy ez miért jó, azt nem tudom.

Előzmény: CKD Kombinát (17011)
CKD Kombinát Creative Commons License 2013.10.14 0 0 17011

Ez eddig rendben van, meg is beszéltük, hogy ezek tiltott egyidejű menetek (ha bejárat van Háros vagy Albertfalva felől).

De alapesetben miért is nem lehet V5a-V6 vágányutat lezárni úgy, hogy a V6-on vörös fény van?

Előzmény: aruzsi (17010)
aruzsi Creative Commons License 2013.10.14 0 0 17010

A V6 és a 19a váltó biztonsági határjelzője között nincs meg a min. 50m-es megcsúszási távolság, így oldalvédelmi célkizárás miatt nem lehet vonatvágányutat állítani a V6-os jelzőhöz, ha a 19a váltó balra vágányútban le van zárva. Lásd: Kelenföld állomás függőségi terv.

Előzmény: CKD Kombinát (17007)
anemo Creative Commons License 2013.10.13 0 0 17009

Akkor sem lehet kinyomni ilyen start+cél kombóval.

Előzmény: CKD Kombinát (17007)
CKD Kombinát Creative Commons License 2013.10.12 0 0 17008

Az a betűs jelzők az első kijárati jelzők, ezek vannak közelebb a peronokhoz. :P
Így lehet V5a-V6 vágányút simán. :)

A fékúttal kapcsolatos megállapítások lásd előbb. :P

Előzmény: Muki95 (17005)
CKD Kombinát Creative Commons License 2013.10.12 0 0 17007

40-re megvan a fékút. Számtalanszor mentünk már itt ilyen menettel. Rendes lezárt vágányúton, első kijárati jelzőn két sárga, másodikon vörös.

Előzmény: anemo (17002)
_Nyuszi Creative Commons License 2013.10.12 0 0 17006

"Biztos, jó ez így, ahogy írtátok?"

Sztem igen.

Előzmény: Muki95 (17005)
Muki95 Creative Commons License 2013.10.12 0 0 17005

"Továbbá azt sem értem, hogy pl. a V6a és a V6 jelzők között miért kellett volna hívózni. Ott simán le lehet zárni a vágányutat."

De mivel nincs meg a V6 és a V6a között az általános fékúttávolság fele sem, ezért nem fog megjelenni a jelzőn a továbbhaladást engedélyező jelzés, ha a V6a vörös.

Vagy... Biztos, jó ez így, ahogy írtátok? Kelenföldön a Déli felől a 6. vágány folytatása a 6a vágány, úgyhogy nem hinném, hogy lett volna V6a-V6, akár V5a-V6 vágányút... Valami itt nem stimmel.

Előzmény: CKD Kombinát (16996)
_Nyuszi Creative Commons License 2013.10.11 0 0 17004

"De annyit igen, hogy nem nyomhatok ki belőle akármennyit."

Műszakilag mi az akadálya?

Előzmény: CKD Kombinát (16999)
r1232 Creative Commons License 2013.10.11 0 0 17003

s

anemo Creative Commons License 2013.10.11 0 0 17002

Pedig aruzsinak van teljes mértékben igaza. Hívó villoghat akár az összes jelzőn egyszerre, semmi sem akadályozza azt meg.

Első kijárathoz kell a második is a fékút miatt.

aruzsi Creative Commons License 2013.10.11 0 0 17001

Meg fogsz lepődni: az állomás összes jelzőjére ki tudom vezérelni a Hívót és az meg is fog jelenni, ha szépen egymás után nyomogatom.

Hogy éppen mivel volt a baj, azt tudja az, aki ott volt, vagy aki vizsgálja.

Az biztos, hogy tiltott egyidejű menetnek számít a G-M+V5a-V6.

A kérdés az, hogy volt-e. Ez a fő kérdés. Ha valt, akkor jöhet a miért.

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.11 0 0 17000

Az túl egyszerünek és logikusnak tünik :-)

Előzmény: Törölt nick (16998)
CKD Kombinát Creative Commons License 2013.10.11 0 0 16999

A Hívó majdnem semmilyen függést nem valósít meg.

De annyit igen, hogy nem nyomhatok ki belőle akármennyit.
Ennyi erővel az összes kijárati jelző villoghatana egymás mellett, aztán majd lesz valami.

V5a-V6 volt a vágányút.

Annyira simán nem lehet beállítani. Konkrétan semennyire.

Miért is nem?
A vonali berendezéssel volt baj. Akkor ez miért nem lezárható vágányút?
Ja hogy közben bejárat (hogy most lezárva hogy volt az mindegy) volt a pécsi IC-nek, és így tiltott egyidejű menetnek minősült.
De akkor talán a hívót sem kellene kinyomni a V5a-ra, pláne nem a V6-ra.

Na jó, nem én fogok pálcát törni senki felett.
De ebben a történetben annál több bűzlik, mint hogy volt-e a V6-on hívó vagy sem.

Előzmény: aruzsi (16997)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.11 0 0 16998

Most már csak arról győzzetek meg, hogy semmiért nem is kell a felelősséget vállalni.

Van azért köztes út is.

Mindenki a saját munkájáért vállaljon felelősséget!

Előzmény: aruzsi (16992)
aruzsi Creative Commons License 2013.10.11 0 0 16997

A Hívó majdnem semmilyen függést nem valósít meg.

V5a-V6 volt a vágányút.

Annyira simán nem lehet beállítani. Konkrétan semennyire.

Előzmény: CKD Kombinát (16996)
CKD Kombinát Creative Commons License 2013.10.11 0 0 16996

Na én is ezt mondtam már korábban, hogy azért egy tolató vágányutat ilyenkor is érdemes felépíteni - ha lehet.

Egyébként olyan függés nincsen, hogy az állomás ugyanazon végén nem lehet egyszerre bejárati és kijárati hívó? Még akkor sem ha az egyidejű menetek amúgy lebonyolíthatóak lennének.
Mert ha a D70-nél is van ilyen, akkor ott Kelenföldön problémásan lehetett mindkét vonatnak kinn a hívójelzés.

Továbbá azt sem értem, hogy pl. a V6a és a V6 jelzők között miért kellett volna hívózni. Ott simán le lehet zárni a vágányutat.

Előzmény: anemo (16993)
anemo Creative Commons License 2013.10.11 0 0 16995

Nem. Persze kinyomná a hívót, csak akkor anélkül, hiszen addig a szintig tudja kezelni.

Persze a meglátás semmit sem bizonyít, ez csak egy gondolat.

Előzmény: _Nyuszi (16994)
_Nyuszi Creative Commons License 2013.10.11 0 0 16994

Ebből az következne, hogy ha tolató szintre sem tud lezáródni, akkor inkább nem vezérelnek ki hívót.

Valóban így lenne?

Előzmény: anemo (16993)
anemo Creative Commons License 2013.10.11 0 0 16993

Én csak zárójelben jegyzem meg, hogy egy D70-en evidens, hogy a hívót is lezárt tolatóvágányútra nyomja ki a táblás a biztonság miatt. A berendezést addig a szintig kell kezelni, ameddig az lehetséges. És hát jócskán lehetséges volt. Ha meg volt hívó, akkor lezárt vágányút is, amiben lezárt váltót felvágni elég érdekes lenne...

aruzsi Creative Commons License 2013.10.10 0 0 16992

Most már csak arról győzzetek meg, hogy semmiért nem is kell a felelősséget vállalni.

Előzmény: r1232 (16988)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.10 0 0 16991

Nem!

Legyen már az felelős a váltókért, aki kezeli őket. Ha hibás a berendezés, akkor is!

Nekem van más dolgom! Őt meg miért tartják?

Előzmény: aruzsi (16987)
cs1014 Creative Commons License 2013.10.10 0 0 16990

.

Előzmény: r1232 (16986)
cs1014 Creative Commons License 2013.10.10 0 0 16989

A pályán, de nem a sínen! Azért a figyelnivalónak csak 1 része a vágányzat, és nem is a legnagyobb. Másrészt anno valamiért kitalálták a váltójelzőket, ahol nincs, ott vagy látszik valami, de inkább nem.

r1232 Creative Commons License 2013.10.10 0 0 16988

Hiba bármikor becsúszhat. Főleg egy zűrösebb helyzetben.

aruzsi Creative Commons License 2013.10.10 0 0 16987

"Szemed a pályán", nem?

Előzmény: r1232 (16986)
r1232 Creative Commons License 2013.10.10 0 0 16986

Azért egy angolváltónál nem mindig egyszerű észrevenni, főleg ha másra figyelsz, hogy áll.

Előzmény: D F T (16981)
r1232 Creative Commons License 2013.10.10 0 0 16985

Úgy hallottam szombat éjjel szoftverfrissítés lesz. Vasárnap szvsz ne akarjon senki vonatozni. :-)

Előzmény: anemo (16977)
r1232 Creative Commons License 2013.10.10 0 0 16984

Csak úgy mint a villamosított mozdonyszíntől.

Pedig olyanunk van (volt).

Előzmény: cs1014 (16973)
aruzsi Creative Commons License 2013.10.10 0 0 16983

Nekem mindegy, hogy kint volt-e, csak ne az ellenkezőjét állítsa az érintettek mindkettője, amit a másik mond.

Én pedig találjam ki, hogy mi volt azon a jelzőn.

Előzmény: D F T (16981)
aruzsi Creative Commons License 2013.10.10 0 0 16982

Írtam valahol ilyet, hogy a miénk biztonságosabb?

Hogy más, az tuti. Ahogy minden más is.

Előzmény: cs1014 (16980)
D F T Creative Commons License 2013.10.10 0 0 16981

Mi van akkor, ha kint volt a híó. A helytelenül álló váltó elött, ill. a helytelen vágányra való terelés elött is illik megállni.

Előzmény: aruzsi (16979)
cs1014 Creative Commons License 2013.10.10 0 0 16980

Demagógia alatt azt értem, hogy utánaszámolás nélkül, részinformációk alapján szeretjük világgá kürtölni, hogy a mi vasutunk sokkal biztonságosabb, mint másé. Pedig nem.

Előzmény: aruzsi (16979)
aruzsi Creative Commons License 2013.10.09 0 0 16979

Tudod, amikor azon molyolok 1 hónapja, hogy kinn volt-e a hívó, vagy sem, mert mindenki a maga szemszögéből állítja az ellenkezőjét, akkor azért csak kellene adni ezekre a demagóg dumákra.

Előzmény: cs1014 (16972)
cs1014 Creative Commons License 2013.10.09 0 0 16978

A zindex új módszere a hozzászólások számának növelésére...

Előzmény: cs1014 (16975)
anemo Creative Commons License 2013.10.09 0 0 16977

Rengeteg hiba van. Személy szerint nem is engedélyezném az alóbb pályaszakasz átépítését, ameddig nem tudják rendbe rakni. És ez nem mostanában lesz..

Előzmény: r1232 (16968)
cs1014 Creative Commons License 2013.10.08 0 0 16976

mondjuk a vonalhosszak arányában

Még jobb lenne a közlekedő vonatok számát figyelembe venni.

Előzmény: cs1014 (16975)
cs1014 Creative Commons License 2013.10.08 0 0 16975

OFF

Mondok egy csúnyát. Még a hajmeresztő körülmények közepette közlekedő Alvia is (a 78 halottal együtt) jóval biztonságosabb, mint nem menni a vonatokkal.

Tudod idehaza évente kb. 600-an halnak meg az utakon (ksh.hu), egy évtizede ez a szám még jóval magasabb volt. A közút messze a legrizikósabb közlekedési terület, azaz ha nincs az Alvia, az a 78 ember (kicsit durva, tudom, de érdemes utánaszámolgatni) bőven "elpotyog" apránként a közúton, időegységre vetítve nagyobb számban mintha nem lenne olyan vasúti alternatíva, mely kiszedi őket a kocsiból.

Amennyiben a 2012. évi előzetes baleseti adatokat a 2001. év – azaz a közlekedéspolitikai koncepció bázisévének - adataival hasonlítjuk össze, akkor megállapítható, hogy:

- a személysérüléses közúti balesetek száma 15,12 %-kal csökkent (18 505-ről 15 007-re),

- a balesetekben meghalt személyek száma 52,46 %-kal csökkent (1 239-ről 589-re)! (forrás: ORFK)

Persze, a vasúti baleset nagyobbat szól, de ha nem hagyjuk menni a vonatot, az összességében rosszabb, mintha néha-néha összetörünk egyet.

Másrészt annak is érdemes utánaszámolni, hogy az elmúlt, teszem azt 10-20-30 stb évben hány halottat állított elő a magyar, és a külföldi vasúti közlekedés mondjuk a vonalhosszak arányában (nem mi vagyunk a legbiztonságosabbak, messze nem!), és abban is érdemes kicsit elmerülni, hogy mi ezt az értéket úgy hoztuk létre, hogy közben a vasutat sem hagyjuk menni!

ON

Előzmény: cs1014 (16972)
cs1014 Creative Commons License 2013.10.08 0 0 16974

.

Előzmény: Törölt nick (16971)
cs1014 Creative Commons License 2013.10.08 0 0 16973

Az, hogy idehaza nincs párhuzamos egyidejű bejáratás, tele van minden megcsúszási távolságokkal, meg ilyesmi (ha itthon lennénk, a képen látható vonat állna, te több esetben csak a foglaltra járatás szabályai szerint mehetnél be az állomásra!), azaz egy bundesznál általános kereszttől az itteni illetékesek instant hajhullást, meg szívpanaszokat kapnának.

Csak úgy mint a villamosított mozdonyszíntől.

Tudod, itt piros zászlós lovas a vonat előtt, vémax 15 a hívónál, meg Apollo 11-es megfékezettség (fékrakéta, plazmaágyú, ernyők, stb.), a 120 fölé akarsz menni. Nem az a baj, hogy volt ilyen is, még az sem, hogy most is van. Az a baj, hogy a tendencia szerint még évtizedekig ez is marad.

Előzmény: Törölt nick (16971)
cs1014 Creative Commons License 2013.10.08 0 0 16972

Ja, hogy ott néha-néha összemennek a vonatok? Istenem. Biztonság-igazolt, csak nem biztosított.

Mer' itt nem mennek időnként össze a vonatok? Nem a francot! Persze, tudom, az más, mert... (itt a süket duma helye a biztonságos bizberünkről, meg EVM-ünkről, meg a szuper utasításainkról)

Ne legyél már ilyen demagóg, ez nem vall rád!

Előzmény: aruzsi (16945)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.08 0 0 16971

Ebben mi a különleges? Mindennapos esemény, ami napi sokszor megtörténik szerte az országban...

Előzmény: Törölt nick (16963)
r1232 Creative Commons License 2013.10.08 0 0 16970

Úgy látszik...

Előzmény: aruzsi (16969)
aruzsi Creative Commons License 2013.10.08 0 0 16969

Ez bizony elképzelhető.

Talán mással se nagyon.

Előzmény: r1232 (16968)
r1232 Creative Commons License 2013.10.08 0 0 16968

Olybá tűnik, nem nagyon erőlködnek a jelfeladás javításával (hiányával) Kápolnásnyék T1,T2-ben, mindkét vágányon.

Előzmény: anemo (16967)
anemo Creative Commons License 2013.10.02 0 0 16967

Az 517-es sorompó nem igazán tekinthető emelt sebességnek, mivel nincs benne piros hosszabbítás, kiszavar stb. Az tény, hogy jelzőfüggőséges elég komoly szinten a rálátási háromszög hiánya miatt. Nem is volt eddig a vonalon sehol máshol ilyen buherált sorompó.

Előzmény: r1232 (16964)
aruzsi Creative Commons License 2013.10.02 0 0 16966

Na látod, ezt tapasztalom én is itt a Siemens részéről. Főleg a sorompóban, mert az jön német földről.

Előzmény: Törölt nick (16962)
aruzsi Creative Commons License 2013.10.02 0 0 16965

Én is ezekből az élményekből táplálkozom, csak pont fordítva mint te.

Te kint vagy sokat, én fordítva.

A bezzegvasutazást nem kifejezetten rád értettem itt és most, de az átadás körül is elhangzott itt-ott, hogy az ÖBB-nek jó volt úgy is ...

Vélemény szabadság van. Te is leírhatod a véleményed és én is. Pro és kontra.

Előzmény: Törölt nick (16961)
r1232 Creative Commons License 2013.10.02 0 0 16964

Nem igazán. A 30a-n, Albertfalva és Nagytétény között előbb volt ilyen, mint az 1-sen, az volt a "prototípus". De Gárdony-Ódinnyés között is sorompófüggéses már pár éve.

Amúgy szvsz ilyet még az 1-sen sem látni.

Előzmény: D F T (16953)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.02 0 0 16963

Bezzegvasut.

Az a vonat 40-el kavar keresztül. En 40-el közelithettem a jelzöre. Egyidöben. Meg mozogtam, mikor a foto keszült.

Itthon ezt hogyan oldjak meg? A kerdes költöi, tudjuk a valaszt.

Törölt nick Creative Commons License 2013.10.02 0 0 16962

- RENFE kidőlése a kanyarban.

Ez egy extra kivetel, mert itt gyakorlatilag nem is beszelhetünk biztosito berendezesröl. Ami nincs, arra nehez rahuzni a bizt.ber. "jelzöt".

A híres német precizitás is inkább már csak valami erőltetett "szakbarbárság", mérnöki kreativitás és leleményesség nélkül.

Nekem hatalmas csalodas a nemet vasut es az a közeg, ami ott van.

Ami le van irva, az a szent. Abbol semmit nem enged, semmit hozza nem tesz, semmi rugalmassag, semmi kreativitas. Az egesz DB tarsadalom egy bigott, szüklatokörü, kompromisszumra keptelen, begyepesedett banda.

Na ebben maximalisan egyetertunk.

Előzmény: aruzsi (16959)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!