Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.02.01 0 0 16288

találtam egy zseniális cáfolatot a neten:) akit érdekel több: http://www1.freeweb.hu/aranylaci/

részlet:

Newton mozgástörvényének átszabása

Einstein Newton mozgástörvényét, az e=½ mv2 képletet szabta át saját szája íze szerint.

Az egyenletben szereplő „e”, azaz energia, „munkavégző képességet” jelent. „m” a tömeg, míg „v” a sebesség. A képlet pontosan elmondja azt is, ha a sebesség nő, a „mozgási” energia miként változik. Einstein kitalálta, hogy a sebesség nem nőhet tetszőlegesen naggyá (Ki akadályozza meg ebben, vajon ő?), kitörölte tehát, vele az ½ konstansot is és kreált egy másik egyenletet. Ilyen átalakításra azonban semmi sem jogosította fel, pláne nem a fizikai törvények.

Dubois Creative Commons License 2006.02.01 0 0 16287

"A GPS -nek nincs önálló órája. Tulajdonképpen egy földi master óra jelét küldözgetik fel állandóan a műholdakra, folyamatosan beállítva és korrigálva ezzel a szatellitek óráját. Szó sincs valóságos relativisztikus eltérésekről."

Van önálló órája és ezt az órát az első GPS holddal elvégzett ellenőrzés után (amely kísérlet a rel.elm. szerint jósolt idősietést hozta) a napi 38 microsec arányában lassítják. És ez a lassított ütem felel meg az ugyanilyen lassítatlan földi órának.

Több mint 25 éve, időközben több mint 40 holddal, ezt tapasztalják.

Ez a rel.elm által jósolt időeltérési arány: 6.9*10e-10*(1-3r/2R)

Ebből az jön ki, hogy egy napra kb. 38 microsec sietés. Ennyivel lassítják.

Előzmény: Astrojan (16284)
habár Creative Commons License 2006.02.01 0 0 16286
Az óráknak a relativisztikus korrekciókkal, amelyek ismertek voltak, azonos értéket kellett volna mutatniuk.
De voltak ismeretlen faktorok is.
Például a hely azonossága, amely nem tudhatni, hogyan realizálódott.
Gergo73 Creative Commons License 2006.02.01 0 0 16285

A GPS -nek nincs önálló órája.

Ez tévedés, a 24 GPS műhold mindegyike 4 db atomórát visz magával, azok képezik az alapját a navigációnak (a földi kis GPS eszköz 100 dolcsiból kijön, abban nincs atomóra). Lásd pl. http://www.firstscience.com/site/articles/clock.asp

Astrojan Creative Commons License 2006.02.01 0 0 16284

magyarázd el, hogy ebben a kísérletben az atomórák miért mutattak különböző értéket, miután körülrepülték a Földet (az egyik keletre, a másik nyugatra).

Azért mutattak különböző értékeket, mert közben jártak az órák. Ha megálltak volna az órák, nem mutattak volna különböző értékeket. Ráadásul meglehetősen rosszul jártak :)

Nagyon jó Dubois, ez a Kelly link korrekt volt tőled.

De ne legyenek illúzióid, a GPS ugyanúgy problémás, csak nem a pontossága, hanem a (félre)értelmezése. A GPS -nek nincs önálló órája. Tulajdonképpen egy földi master óra jelét küldözgetik fel állandóan a műholdakra, folyamatosan beállítva és korrigálva ezzel a szatellitek óráját. Szó sincs valóságos relativisztikus eltérésekről.

Csak látszólagosakról.

Előzmény: NevemTeve (16273)
habár Creative Commons License 2006.01.31 0 0 16283
Igen.
Mert az árapály nem a forgással, (azt az adott esetben hüjeség volt mondanom, de érdekes, Te nem ebbe kötöttél bele- már hibázni se tudok úgy, hogy jót mondj róla), de a Föld deformálásával sokat változtathat.

A Föld kerülete a repülőgépen az egyenlítő körül 4E+7 m. csupán.
Az időmérés pontossága ennél több nagyságrenddel nagyobb.
Nagyjából 1 mm tolerancia már vetekszik az integrált út idő méréspontosságával.
5 cm már bőven túl van azon.
Ezért -veled ellentétben csak dícsérni tudlak Téged, hogy rá jöttél- a két szeme közötti távolságra.
Amúgy az árapály E-1 m nagyságrendben deformálhatja a földkérget.
Így semmi lehetetlen nincs abban, hogy a Hold máshol járt indulásnál, és emiatt érkezésnél a hely azonosság nem jelentkezett.
Mondjuk, ha erre is Ők ügyeltek (mármint hogy a hely miliméterre pont az legyen). akkor az eltérések az árapály deformációja nagyságrendjét adják.
De lehetett földcsuszamlás stb.

Off. (bocs)
Vagy, hogy péntek este a takarítónő port törült az óra alatt, és kicsit arrébb tette le a cézium órát.
Reggel ezt ugyan észrevette a teremőr, de úgy megijedt, hogy visszaakarta tenni.
Viszont mert két helyre emlékezett, hát elbizonytalanadott.
A leghelyesebb megoldást választotta, és egy 5 centest vett elő, hogy fej, vagy írás.
Igen ám, de mert megcsúszott, fejre esett, és így nem jó helyre tette vissza.

A tudósok semmit nem vettek ebből észre, csak a dudort a teremőr 5 centisén.
Sőt, elégedettek voltak, hogy végre van eltérés.
A Hold meg mosolyog. On.

Előzmény: NevemTeve (16282)
NevemTeve Creative Commons License 2006.01.31 0 0 16282
A helyzet még rosszabb: a leolvasást végző személy két szeme is kb ekkora távolságra van egymástól... azt hiszem a probléma ezennel megoldódott!
Előzmény: habár (16281)
habár Creative Commons License 2006.01.31 0 0 16281
Még valami.
Ha a két óra helyzetében a leolvasásoknál akár csak 5 cm távolság volt, dobhatják sutba az eredményüket.
Előzmény: habár (16280)
habár Creative Commons License 2006.01.31 0 0 16280
"Tehát az atomórákat a Hold vonzóereje befolyásolja szerinted?"
Te mondtad, hogy a gravitácó is. Meg a linkből is látszik. Akkor tehát is.

De Nevem Teve
Mindig elfelejtkezel a HELYRŐL! Csak idő létezik számodra, pedig a hej is bizonytalan..
Nincs külön óra, és nincs külön hely.
Ezek csak együtt értelmezhetők.
És mikor az ürge visszatért arra a helyre, ahol elindult, addig a Föld forgása lelassult.
És Te vagy a hibás, ha nem tudom ellenőrizni, mert nem tudom, hogy az a késés mennyi időtartamra vonatkozik?
Előzmény: NevemTeve (16279)
NevemTeve Creative Commons License 2006.01.31 0 0 16279
Tehát az atomórákat a Hold vonzóereje befolyásolja szerinted?
Előzmény: habár (16278)
habár Creative Commons License 2006.01.31 0 0 16278
Tényleg nagyon érdekes.
Egyelőre arra gondolok csak, hogy a Föld körüli forgásnál a Hold árapálya létezik.
Mert az eltérés, amit látok, az a specrléhez képest elég kicsi arányú ahhoz, hogy az árapály okozhassa.
Mert a Föld forgása lassul miatta. Elsőként tehát ezen a nyomon indulhatnék el, persze nem biztos, hogy ez a megoldás.

De mielőtt bármit látnék és találgatnék, valaki segítsen eldönteni, hogy az a késés mekkora időtartamra érvényes, mert valahogy nem találtam?
Vagy lehet úgy is, hogy én kiszámolom, hogy az árapály 1 óra alatt hány sec-ot fékez.

habár Creative Commons License 2006.01.31 0 0 16277
Nevem Teve
Köszönöm linket.
Az első ilyen mérés, amit látok, s így nagyon fontos.
Kell egy kis idő (hossz?) hozzá.
Dubois Creative Commons License 2006.01.31 0 0 16276
Előzmény: Dubois (16274)
NevemTeve Creative Commons License 2006.01.31 0 0 16275
Mindenesetre az abszolút idő koncepciójával ellégé ellentétes... tehát valami magyarázat kellene rá...
Előzmény: Dubois (16274)
Dubois Creative Commons License 2006.01.31 0 0 16274

A Hafele-Keatinggel kapcsolatban: az az eredménytáblázat, amit ilyenkor szoktak idézni, idillisztikus.

"The raw data of the experiment has been examined by a number of individuals such as Dr. A G Kelly and found to vary in such extremes that the final published outcome had to be averaged in an extremely convoluted and biased way."

Kelly, mint alternativista, vastagon elfogult a spec.rellel szemben, de a Hafele-Keating eredmények és közlésük kritikájában van valami igaza.

http://www.xdlbj.com/htm/Hafele.htm

A GPS sokkal tisztább.

NevemTeve Creative Commons License 2006.01.31 0 0 16273
De hogyan lehet ezt úgy kifejezni, hogy egyikünk se sértődjön meg?
Mondjuk magyarázd el, hogy ebben a kísérletben az atomórák miért mutattak különböző értéket, miután körülrepülték a Földet (az egyik keletre, a másik nyugatra).
http://en.wikipedia.org/wiki/Hafele-Keating_experiment
Előzmény: habár (16271)
habár Creative Commons License 2006.01.31 0 0 16272
A LORENTZ trafóból következik néhány axióma, egyebek között az ikerparadoxon is érintő.
A levezetést adom a "Mégis...ben"
Előzmény: habár (16271)
habár Creative Commons License 2006.01.31 0 0 16271

"Ettől kezdve remélem a többieknek sem okoz gondot belátni, hogy az (SR) órajel eltérések is csak LÁTSZÓLAGOSAK.
Magyarul az iker visszatér és mire itt állnak egymás mellett egyik sem lesz öregebb."

Astrojan

Teljesen egyetértek veled.

De hogyan lehet ezt úgy kifejezni, hogy egyikünk se sértődjön meg?
Előzmény: Astrojan (15758)
habár Creative Commons License 2006.01.31 0 0 16270
A "Mégis Föld.."topikban, szokásomhoz híven levezettem, és nem csak elmeséltem az ikerparadoxonról szóló véleményem a LORENZ trafóból.
Így van lehetőség annak kritizálására.
Várlak titeket.
De nehogy valaki azt mondja, hogy érdekes, vagy hogy jó- mert abba belebetegednék.
(Nagy lehetőség....!)
Előzmény: habár (16269)
habár Creative Commons License 2006.01.31 0 0 16269
Astroján
Úgy látom, szkeptikus vagy, én is az ikerparadoxon vonatkozásában, bár látszólag másképp.
A LORENTZ trafót vizsgálva érdekes axiómára bukkantaM.
Megnézheted a "Mégis Földleány a Hold"-ban.
Előzmény: egy mutáns (16268)
egy mutáns Creative Commons License 2006.01.31 0 0 16268

Már csak azt kéne tisztán látni, hogy (a példámnál maradva) Péter vagy Pál számára látszólagosak-e a hosszak.

Üdv: egy mutáns

Előzmény: Astrojan (16266)
cíprian Creative Commons License 2006.01.31 0 0 16267
Persze ha elfogadod azt a marhaságot, hogy a méterrudak a valóságban is megrövidülnek, akkor nincs mit tenni.

Ennek nézz utána, mert ez nem igaz.
A Lorentz-Fitzgerald kontrakciót kísérletekben is kimérték. Pl. ködcsatornában az ionizációs csatornák változásait a sebesség függvényében. Itt álló rendszerben történik a kontrakció!!!

A fenti kontrakció kétségtelenül valóságos. Látszólagosnak legfeljebb az mondható, hogy ha felszállunk egy mozgó testre, úgy hisszük a méréseink alapján, hogy nem rövidült meg.
Előzmény: Astrojan (16266)
Astrojan Creative Commons License 2006.01.31 0 0 16266

Vagy elszámoltam valamit?

Dehogy számoltál el, nem számoltál el semmit. Csak kezded kapirgálni, hogy a relativitáselmélet azt jelenti: Látszólag megváltoznak a hosszak.

De a valóságban természetesen nem változnak meg.

Persze ha elfogadod azt a marhaságot, hogy a méterrudak a valóságban is megrövidülnek, akkor nincs mit tenni.

Előzmény: egy mutáns (16255)
egy mutáns Creative Commons License 2006.01.30 0 0 16265

Jogos az észrevétel. (Mindkettő)

Előzmény: Yorg365 (16258)
muallim Creative Commons License 2006.01.30 0 0 16264
naivul én arra gondoltam, hogy a rádióhullámok sebessége eltérő grav. térben más, tehát időbeli különbség adódik, de mivel ez nem akkumulálódik az általad leírt technológia miatt így 1 év vagy 100 év az teljesen mindegy. De kössz, hogy utánanéztél.
Előzmény: Mungo (16263)
Mungo Creative Commons License 2006.01.30 0 0 16263

Átgondoltam.

A radiocontrolled órák veszik egy atomóra által mért idő alapján kisugárzott rádiójeleket. Ehez igazítják az idejüket és a saját időalapjukkal mutatják az időt. Ha elegendően gyakran, pl óránként veszik a szinkronizáló rádiójelet, akkor óránként tudják utánna igazítani a mutatott időt. Ezért azután tetszőleges idő elteltével is szinkronban járnak a többi hasonló órával, a max eltérést csak a pontos földrajzi helyük ismeretének hiányából adódhat.

Előzmény: muallim (16261)
muallim Creative Commons License 2006.01.30 0 0 16262

Komolyan azért nem gondolhattad, hogy a rádióadó jelei valamiért ritkábban érkeznének az egyik órához....

Komolytalanul a kisebb gravitációs térre gondoltam, de lehet, hogy 100 évet kellene várni...

Előzmény: Mungo (16260)
muallim Creative Commons License 2006.01.30 0 0 16261
mégegyszer gondold át !
Előzmény: Mungo (16260)
Mungo Creative Commons License 2006.01.30 0 0 16260

Ha jól tudom a radiocontrolled órák is atomóra alapján sugározzák a pontos időt. Szerintem ezzel is lehetne kezdeni valamit. Két rádióirányítású órát elhelyezni 10-15 emelet különbséggel, majd egy év múlva újra összehozni őket egy asztalra. Ekkor talán 1 másodpercnyi különbség is adódna. ( ?) .

:o)))))

Ez viccnek nem rossz!

Komolyan azért nem gondolhattad, hogy a rádióadó jelei valamiért ritkábban érkeznének az egyik órához....

Előzmény: muallim (16259)
muallim Creative Commons License 2006.01.30 0 0 16259
Ha jól tudom a radiocontrolled órák is atomóra alapján sugározzák a pontos időt. Szerintem ezzel is lehetne kezdeni valamit. Két rádióirányítású órát elhelyezni 10-15 emelet különbséggel, majd egy év múlva újra összehozni őket egy asztalra. Ekkor talán 1 másodpercnyi különbség is adódna. ( ?) . 
Előzmény: Törölt nick (16254)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!