nemesvakolat talán ráér tavasszal, télen pont annyit spórolsz a szigeteléssel, mintha ingyen színeznél :-)
az EPS ragasztót nem igazán érinti a hideg, hiszen az már az EPS és a fal közötti baráti klímában fog megkötni, de KömKel írta korábban, hogy ha még nincs kész egy fal, hajnalban fagy, és akkor az utoljára felrakott táblák szabadon levő szélein aligha tart majd a ragasztó, jobb ezeket másnap reggel leszedni, a ragasztót lekaparni és újra felrakni. ragasztóhabbal a másnap hajnali fagy sem gond mert 1-2 óra alatt mexilárdul.
az EPS glettelésével óvatosabban kell bánni: nagy felület, kis tömeg, enyhe fagy is beteszi az ajtót. próbáltam fagyálló adalékot (kalcidur), látványosan nem ártott a glettnek, de nem vagyok biztos abban, hogy fagyos időben segítene bármit is.
Amúgy a nikecelre visszatérve, a tervező 10 cm-est írt, de sokan mondták, hogy fölösleges, mert az 5cm-es is simán tudja a 30-as fallal a kötelező értéket. Sőt volt aki a sima ytongfalra is azt mondta, hogy elég....hm... most legyek okos :)
- bent (a gyerek miatt is) 22fok van, 65% körüli pára (új ép, 2. tél, most ismerkedünk a résszellőző funkcióval), így a harmatpont 15-16 fok körüli, ha teregetünk, 75% a pára, akkor 17fok, símán lecsapódik bent a pára, ha fentről 10 fok jön le
cáfolj meg, ha nem jól gondolom
"pisztolyos purhabot jóval 1000 forint alatt. egy palack kb 40 liter kész hab, ha veszel egy kartonnal (12 palack) baráti áron meg tudod csinálni te magad is. "
igen, ezt néztem én is...
thermofloc árlista szerint 2-2400ft/nm 10cm vastagságban szórva
nekem 13nm kell (26m hosszan, max 50cm szélességben, 10cm magasan) ez 24.000Ft +kiszállás
ezt a fajta szigetelést horror áron szokták megcsinálni.
ha van ismerősöd valamelyik szigetelős cégnél, tudsz szerezni nagyker áron sima (nem szigetelésragasztó) pisztolyos purhabot jóval 1000 forint alatt. egy palack kb 40 liter kész hab, ha veszel egy kartonnal (12 palack) baráti áron meg tudod csinálni te magad is. ha nagyon szűk a hely a gerenda körül, akkor olyan pisztolyt kell venni, aminek a csőrére rá lehet húzni egy toldó csövet
1. a hőtükör csak akkor működik, ha sugárzó hőt kell visszaverni. ha mondjuk a falra rakod és az EPS ragasztótárcsákkal rögzíted, akkor tudna hőtükörként működni (a fal és az EPS közötti kb centiméteres távolságban).
2. a fal külső oldalára csak (valamennyire) páraáteresztő dolgokat szabad rakni. az EPS eléggé páraáteresztő, de a sima hőtükrős fólia párazáró. létezik ugyan páraáteresztő hőtükrös fólia, kicsivel drágábban, mint a "sosem térül meg" piros vonal (még nem láttam 2000 Ft/m2-nél olcsóbban).
"Kb ezt a levelet elküldtem 10+ isocell és aminocell cégnek, szarnak kijönni, vagy horror árakat adnak."
Te menniyiért vállalnál munkát egy olyan födémen, aminek gyakorlatilag nulla a teherbírása és elég egy rosz mozdulat ahhoz, hogy átess a gipszkartonon és csinálj mondjuk 100 ezer forint kárt? Nyilatkozz közjegyző előtt, hogy ha véletlenül átesik a plafonodon, akkor nem kell megtértenie a károdat és talán olcsóbban is elvállalják.
...mondjuk az isocell/aminocell cégekel történő kommunikációnak a horror ár amúgy is velejárója...
Purhabbal a gatyád rámegy, gyapotot kell oda betenni.
A padlástér átszellőzését viszont biztositanod kell, különben a pára a gyapotodat fogja átáztatni. (oromfalakon szabad nyilás, tetőkibúvó résnyire hagyása, gerincnél fólia kivágása, stb)
Gondom van párásodással, északi falon, amit sosem ér nap.
A födém gipszkarton, melyen van 20cm gyapot a gerendák közt
Azonban a betonkoszorún körbe ráfektetett fa gerenda és a tetőgerendák semmilyen szigeteléssel nem rendelkeznek, csak a kültér felől az 5cm dryvit van rajta, felülről szabadon áll (a hálóban pl pont az egyik tetőgerenda szélességű ázásnyom látszik, egyértelmű hogy a fától jön a gond
(ugyanez volt a padlásfeljáróval, a padlástérbe átlógó csavar fejéről csöpögött a pára, víz) Kint van 5 fok, akkor a tetrtérben 6 fok, ezt a hideget húzza le a fa és a csavar szerintem
Elképzelésem szerint, ha ezt a háromszöget (tető/födém bezárt háromszög) ahol a hideg padlástérben áll a gerenda, betemetnénk szigetelővel, akkor megoldódna a probléma, azonban a tető nem járható (csak a gerendákon) így macerás a munka (hasonfekve gyapotot szabni?)
A teljes kivitelezési hossz 26m, mennyiség a kifújt hab, gondolom 10cm körül, a gerendára
Mint látható, első képen a legjobban talán, hogy a fa gerenda, ami körbefut a falon, az pár cm-el magasabb mint a szigetelés, és még a csavar feje is bőven kilóg
A tetőcserép alatt csak fólia van, így a padlástérben éjjel 1-2 fokkal, nappal ha süt a nap, max 5-10 fokkal van melegebb mint az utcán.
csináltam egy skiccet, hogy néz ki a fal és a tető, és hogy képzeltem el a befújást,
Kb ezt a levelet elküldtem 10+ isocell és aminocell cégnek, szarnak kijönni, vagy horror árakat adnak.
Szerintetek a purhab a gerendára, kifújva jó 10cm körül, megoldás? jó az elképzelésem, hogy qrvára nem jó, ha szigeteletlen a fa gerenda ott? és ac csavar? Lásd padlásfeljáró, csepegett a víz, gondolom ez éri a falat is az M20 csavaroknál
Egy olyan kérdésem lenne, hogy szoktak -e használni hőtükörfóliát házfalakra is?
Ez egy 30-as Ytongból épülő ház lenne, belül gipszkartonnal, kívül 5 centis nikecellel burkolva.
Úgy okoskodtam magamban, ha kívül, a nikecel alatt bevonnám ilyen fóliával, akkor nyáron talán nem melegedne át úgy a fal illetve fűtéskor, ha átmelegszik akkor azt a hőt csak befelé sugározná vissza...amúgy cserépkályhával megoldott központifűtés van betervezve és nem egészen 90 négyzetméteres családiházról van szó.
Szóval jó az elképzelésem vagy hülyeség? Esetleg megoldható csak vannak trükkök?
"PUR hab azt hiszem, volt. Mit lehet tenni, hogy lehet javítani?"
Nem vagyok szakértője ezeknek a dolgoknak. Ha a purhabozás után a redőnyöd szorulni kezdett, akkor a szorulásból lehet következtetni, hogy melyik habcsík megdagadása deformálta a redőny sínt (és mennyire), ebből gondolom ki lehet találni, hogy mi fáj kevésbé: a hab kikaparása és újracsinálása okosabban, vagy pl a redőny széléből levágni egy-két millimétert, hogy a meggörbült sínben se szoruljon.
Haaat, nekem tavaly, mostaninal jobb euroval 7342+afara jott ki egy negyzetmeter ketretegu argonos. Igaz, az premieres volt, TPS-sel az alu tavtarto helyett.