A buszra merőlegesen érkező fénysugarak 45 fokos szögű tükörben (2x45fok=90fok) visszaverődve pontosan elölről hátrafelé, a hátsó tükörről pedig
hátulról előrefelé haladnak.
A busz hossza képletesen az egyszerűség kedvéért 50% c mellett 1 mp. Így az első és a hátsó óra az oldalról érkező villanásokat 1 mp különbségűnek méri.
Gondolom csak azért felezték el a bolygójukat, hogy mindkettő hasonló tömeg mellett tartózkodjon az utazás alatt. Nem mindegy persze, hogy benne vagy rajta. Bár ennyire kis tömeg nem sokat számít emberi eléttartamban mérve, az utazás lesz a meghatározó.
Így a hátsó azt látja, hogy elölről fele annyi időnként villan mint oldalról, a hátsó pedig azt, hogy hátulról kétszer annyi időnként mint oldalról..
Ez hogy jön ki? Szerintem a busz saját rendszerében áll, és a sin megy hátrafelé. A lámpák fényét a buszon belül akárhogy trükközöm, a fényjelek gyakoriságát nem tudom megváltoztani, az csak a sin sebességétől és a lámpák távolságától függ.
Valahol láttam a következő példát, ami bizonyítja, hogy egy-egy rendszeren
belülről nézve is is irányfüggő a hossz!
Elölről nézve a busz négyszer olyan hosszú mint hátulról nézve..
Íme:
Van egy busz ami a vonatsín melletti úton 50% c-vel halad. A busz rövidült
hosszával egyező távolságban vannak a talpfák a sín alatt. Minden talpfán van egy a busz felé a sínre merőlegesen világító lámpa, így a busz elejét és vegét
egy időben világítja meg miközben a busz elhalad mellettük.
A busz végébe és elejébe egy-egy 45 fokra állított tükörrel az oldalról jövő fényt
a busz elejébe (ill. végébe) irányítjuk.
A tükrök mellé egy-egy fénnyel vezérelt start-stop stoppert teszünk, amiket
az oldalról jövő fény bekapcsol és a busz másik vége felöl érkező kikapcsol..
Valamint az oldalról jövő fényjeleket is méri egy egy stopper.
Így a hátsó azt látja, hogy elölről fele annyi időnként villan mint oldalról, a hátsó
pedig azt, hogy hátulról kétszer annyi időnként mint oldalról..
A végén megállapítják, hogy a busz 2/0,5 azaz négyszer hosszabb
Ismeritek ugye az ikerparadoxont?. Lássunk 1 gondolatkisérletet:
Él 1 ikerpár 1 1 000 000 t-s bolygón. Építenek 1 500 000 t-s űrhajót. Az 1ik elrepül közel fénysebességgel,majd visszatér. Öregebb lesz mint a testvére?
Csak még annyit, hogy amikor ebbe a topicba beszálltam, azt hittem, hogy itt arról lesz szó, hogy valaki felvet egy a relativitás által megjósolt faramuci jelenséget, "ellentmondást", amiről a hozzáértők megmutatják, hogy mégsincs semmi baj.
Erre volt anno a futószalagos példa (megoldás: mmormota: szakad), meg más példák pl. a felfelé mozgó elferdülő lap, miért nem gurul le róla a golyó, stb.
Persze ilyen cáfolós példákat nem könnyű kitalálni. Valaki írta is, hogy olyan cáfoljon, aki legalábbis érti, amit cáfol.
No, én úgy gondolom, hogy legalábbis próbálja megérteni, de mondjuk elakad egy ponton. Ebből születik egy "cáfolat". A többiek pedig elmondják neki, vagy rávezetik, hogy hol a bibi.
Szerintem legalábbis így lenne értelme ennek a fórumnak.
Örülök, hogy sikerült megcáfolnod - ha nem is a relativitást, de legalább a cáfolatát. :-)
Ha jól értem, a bibi annyi volt, hogy a Doppler-eltolódott frekvencia függ a tömegtől. Ami végülis nem túl meglepő, hiszen az elért sebesség függ tőle, ami végülis meghatározza ezt a frekvenciát. Minden jó, ha jó a vége.
n-szer kértem, hogy mutasd be, hogyan kapod meg a Planck-állandót, vagy mutass be bármit amit a variációs elveddel kiszámoltál. Szintén kértem, hogy magyarázd meg az elméleteddel a Stern-Gerlach kísérlet eredményét.
n végtelenhez tart, válaszaid száma szintén csak gyorsabban. Sajnos ezek mind imamalomszerű ismétlései néhány általánosságnak, ami eleinte a könyökünkön jött ki, kéőbb pedig a szervezetünk önvédelmi rendszere kiszűrte.
Mmomota, megtaláltad a 'tömeg' helytálló leirását a cikkeimben, Te nagy okos? A súlyos tömeg és a tehetetlen tömeg kifejezéseit az elemirészecskék tömegeivel, meg az egyetemes gravitációs állandó definicióját? Ezt kell a fizikában elöször definiálni, utána jön aztán minden más, mint például a Planck állandó, mint egy Lagrange multiplikátor. Ne hogy azt hidd, Te a Stern-Gerlachot igazából megértetted! Csak egy ostoba magyarázatot tudsz, aminek nincs se keze se lába!
Mindig elmondod ugyanazt, ugyanúgy, de soha semmi érdemi dolgot. Pl. nem mutatod be a Stern-Gerlach kísérlet leírását az iszugyifizikában, de még a fotoelektromos jelenséget sem világítod meg pár szóval.
Nem egyszerűen arról van szó, hogy nem csináltál új fizikát. Inkább arról, hogy a világon semmit se tudsz se a fizikáról, se a matematikáról.
Néhány általánosságot ismételsz, és nem tudsz egyáltalán semmit. Ez a sivár helyzet.
Kezemben van V. Bach et al., Uni-Mainz, cikke a "Mathematical Analysis of the Photoelectric Effect" is a kvantumelméletek alapján. Nem kunszt erröl írogatni, a papír türelmes. Vizsgáztassad a diákokat arról amit a fejeikbe vertél, ez mégsem helytálló a természetben.
Úgy meghúznám őket, mint annak a rendje. Harmadik éve vizsgáztatom őket olyan anyagból, amiben benne van a Compton szórás kvantumelektrodinamikai kiszámítása :). Az utolsó betűig.