Hű, ez lehet, hogy ismét inkább az íz-emlékek topikba való, de ha már szóba hoztad.... Régesrégen, úgy 26 évvel ezelőtt Trabanttal vágtunk neki Görögországnak. A jó kis Globus konzerveket a kiszemelt ebédidő előtt egy órával beapplikáltuk a motortérbe, ebédre pont jól felmelegedtek. :-)))))
köszönöm szépen a tippeket! most már célirányosabban tudok keresgélni a neten.
férjem néhány hétig olyan helyen fog dolgozni, hogy nem igazán lesz ideje vagy módja ennivalót venni. gondoltam, minden előző nap készítek számára egy kis ebédet és itt kissé megakadtam :)
persze ha még valakinek van ötlete, kérem ne tartsa magában :-)
Gombát és májat tudtommal nem jó hűtés nélkül több napig tartogatni, hacsak nem az ételmérgezés kipróbálása a cél...
Én az ilyen egyben sült szendvicshez nem forgatom a zöldséget palacsintatésztába, csak simán ráteszem. Arra ügyelek, hogy ne legyen nagyon leveses a zöldség. És reszelt sajt helyett a juhtúró, fetasajt vagy mozzarella is nagyon finom bele. A sütés előtti villával szurkálás _nagyon_fontos_! (szysssz, ezt Te nyilván tudod, inkább a többieknek írtam.)
És néhány kipróbált zöldséges töltelék-kombináció: spenótlevelek hagymával megpárolva + juhtúró (bors, szerecsendió); apró paradicsomkockák + aprított olajbogyó + fetasajt (bazsalikom/ szurokfű/ rozmaring/ kakukkfű); aranybarnára párolt hagyma + reszelt füstölt sajt (zsálya); pirított káposzta (mint a réteshez, tésztához); rozmaringos párolt sárgarépa. ribizli
Nem tudni, hogy milyen alkalomból kérsz ilyen étkeket, több napos túrázásnál használatos kaját üzenek Neked.
Mindkét ételnek ugyanaz az alaptésztája: 50 dkg liszt, félcsomag margarin, 2 dkg langyos tejben megfuttatott élesztő, 1 kis pohár tejföl.
1. A hozzávalókbó rugalmas tésztát gyúrsz, pihenteted. Kinyújtod szögletesre és vékonyra. Téglalap alakú formára vágod, (kb. 10 lap) A lapok egyik felére halmozol előzőleg megpárolt mindenféle apróra vágott zöldséget, amit előtte sűrű palacsinta tésztába forgattál. A palacsinta tésztába tégy reszelt sajtot, 1 jó marék vágott petrezselymet és különféle fűszereket.
A tészta másik felét ráhajtod és a széleit összenyomkodod. Néhány perces pihentetés után villával megszurkálod és forró sütőbe tolod. Addig sütöd, míg barna-piros nem lesz a teteje.
A tölteléket gadagíthatod apróra vágott sonkával -főtt füstölt húsokkal, vagy csíkokra vágott szárnyasmájjal. Tehetsz bele gomba tölteléket is.
2. A tésztát 2 egyenlő nagyságú cipóra osztod, majd pihenteted. Ekkor félcentis lapokká nyújtod.
Közben fél kiló sertéshúst megdarálsz, ízlés szerint fűszerezed . a húspépet jól összedolgozod a fűszerekkel és 1 zsemlével, majd a tésztalapokra simítod. Erre jön a félig párolt zöldség, amit szintén sűrű tésztába forgattam.
Feltekerem, mint a beiglit, megszurkálo villával és forró sütőben megsütöm.
Ha a májjal dúsított változatot készítenéd, a húspépbe darálj egy "lebernyeg" sertésmájat is
A "sütiket" csomagold fóliába, majd szalvétába. Minden helyzetben fogyasztható, higiénikus étel áll rendelkzésedre.
A lenyege: a krumplit nem kell meghamozni, csak jol megsikalni. Hasobra vagni (mint a savanyu uborkat, kb akkora vastagsagra). Egy lapos tepsit kiolajozni, es a krumplit vagott felevel lefele ratenni egy retegben. Az olajba keverni a (tetszoleges) fuszereket - es reszelt parmezan sajtot is! - es rakenni a hasabokra. 30-40 perc a sutes ideje a 450 F/230C sutoben.
Jo a szaritott fuszernoveny hozza - de ha van friss, annal jobb nincs.
konyha trükköket kérnék, konkrétan hidegen is élvezetes, ehető (előző nap elkészített) ételeket kellene csomagolnom több héten keresztül. szeretnék finomságokkal előállni... magasra tettem a mércét vagy kivitelezhető az ügy?
gyros fűszerezésű csirkemell + görög salátával már kilőve :)
hálásan fogadok minden ötletet (milyen szavakra érdemes keresni a neten; esetleg weboldal), lévén egyelőre nem vagyok konyhatündér :)
Nokérem, ezt tegnap megcsináltam, kis módosításokkal és sztem világbajnok :)
A töltelékbe a rizses-tojásos-fűszeres cuccba egy kis padlizsánt kevertem. Kicsit összefonnyadt darab volt, véletlenül felejtődhetett a hűtőben vagy egy hete, különben reszeltem volna, ha elég kemény, így viszont apróra vágtam, mint a hagymát és belekevertem a rizsbe.
Aztán a töltelékeket paradicsommártással nagy jénaiban a sütőben sütöttem, egy kevés kakukkfüvet és cukrot szórtam bele. Szerénytelenül állítom, hogy jól sikerült :)
kelleveleket szétszedem, a nagyokból eret kivágom és ca. 8-10 db-t blansírozok. a többit összeaprítom csíkokra. hagymát megdinsztelek, rá a csíkozott kel, kicsit párol. hagymát dinsztelek, rá a darált hús, só, bors, összefőz rizst főz.
rizst, d.húst, párolt kelt összekeverem, megkóstolom, fűszerezem beletöltöm a levelekbe, tűzálló tálba megy, rá sajt és tejföl és ca. 20 perc alatt összesütöm.
az én "amerikai" krumplim a következő: lehetőleg kisebb burgonyákat jól lesikálni, negyedelni, és a következő pácban megforgatni: olaj (mennyisége attól függ, mennyi a krumpli), zúzott fokhagyma, lehetőleg friss bazsalikom, tárkony - nem elirás, tényleg tárkony -, és a lényeg barbecue, mexicoi füszerkeverék, és fokhagyma por, v. granulátum. Sózni nem kell! Jól összevegyiteni, páccal együtt sütőben megsütni. Egy kis magyarázat a füszerkeverékhez: lányom Miamiban él, és vőm egyik kedvence ez a krumpli. Persze ott lehet hozzávaló füszerkeveréket kapni - többfélét is, hozott nekem is, de sajna már elfogyott. Igy aztán ki kellett kisérleteznem, hogy melyik keverék felel meg legjobban annak az izvilágnak. A lényeg, hogy viszonylag nagy hőfokon, kb. 200-220 kell sütni, párszor meg is kell keverni. Egyszer tettem bele pirospaprikát is - magyaros amerikai krumpli :)) , de nem vált be.
Arra a "sima" sült krumplira. Ami olyan, mintha rajta lenne a héja. (Ez nem is biztos.) És nem tudom, olajbn, vagy sütőben sütik-e? Nagyobb darabokra (negyedbe) van vágva.
mire közi a gyerekem, aki megette az egész hatalmas tányérral, hogy nagyon finom volt, de ha lehet akkor azokat a fehér kis csíkokat legközelebb ne tegyem bele.
:))))
ne ismerte fel, mert ugye máskor azért nem rakok a tésztába :D