Keresés

Részletes keresés

joy Creative Commons License 2007.06.09 0 0 43209

Nekem is volt muszáros-lekvár és 2*5 fűszeres korszakom.

:o)

 

Azután győzött a lustaság.

Az egyszerűbb kevesebb munkával hamarabb megvan.

Így keletkezett nálam a lecsós rakottas.

Fejenként:

- 1/2 csirkemell, vagy méretes /20 dkg/ szelet egyéb hús,

- 1 krumpli,

- 1 paradicsom,

- 1 paprika,

- 1 kicsi padlizsán,

- 1 kis fej vöröshagyma,

só-bors-majoranna/bazsalikom, olíva olaj,

- bacon szeletek.

A krumplit előfőzöm, karikázom, mint a zöldségeket is. A húsokat lepofozom, sózom, borsozom.

Kikent jénaiba baconágyat terítek, rumli, hús, fűszerek, hagyma, paradicsom, paprika, padlizsán, paradicsom rétegezem, baconnal betakarom..

Ha több személyre készül, könnyebb, több réteget lehet pakolni. Meglocsolom hússzeletenként 0,5 dl húslevessel, lefedem, megpárolom, végül födö nélkül készre sütöm.

4 fős adag párolási ideje 1 óra, utána sütés 20-30 perc.

Több adag jobban rétegezhető. Lényeges, hogy a húsra hagyma-paradicsom kerüljön.

 

Csirkének kevesebb, vénmarhának több a párolási ideje.

 

/No, megyek tölölni./

:o)

Előzmény: tuutuu (43208)
tuutuu Creative Commons License 2007.06.09 0 0 43208

Is...:}}

Túl sok volt a lecsó jellegű alapanyag, pedig a paradicsomnak csak a húsa játszott ( a héját nem szívelem, de most még ki is magoztam.)

Szóval a süléshez nemigen volt köze...:}}

De, mint mondám, nekem nemigen maradt belőle...:}}

No mindegy, majd máskor. Akkor egyszerűsítek nagyon...:}}}

Előzmény: joy (43203)
joy Creative Commons License 2007.06.08 0 0 43207

Ajándékba???

:o)))))))))

Előzmény: ribizli (43202)
joy Creative Commons License 2007.06.08 0 0 43206

Minek hígítani?

Nem elég, ha kevesebbet önt a kajába?

:o)))

Előzmény: ribizli (43199)
joy Creative Commons License 2007.06.08 0 0 43205

Gyümölcsleves eszencia:

Fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, borókabogyó egy gézzacsiba, 1 citrom levágott sárga héjával 2-3 dl vízben jól kiforralod.

Lehet 1*rre nagyobb mennyiséget is készíteni, egy hétig hűtőben eláll.

Cukrozni tilos!

/Akkor rendkívül gyorsan elpárolog!!!/

:o)

 

Ha van friss mentád, a forró levesbe dobj p 1-2 levelet, ha nincs csipetnyi szárítottat tégy a fűszerzacsiba.

Nem szaban erős mentásnak lenni, csak anygon halványan érezzen benne. Kellemesen hűsít!

 

Én a gyűmölcsleveseket "nyersen" készítem: A forró lébe szórom a gyümölcsöket, és elzárom a tüzet alatta, lassan hagyom lehülni. A kotláim hőtárolós-szendvicstalpúak.

Vékony edényben csak 2-3'ig szabad forralni, hogy ne főjön agyon a gyümölcs!

 

Természetesen legjobb előző nap elkészíteni, hogy éjjel jegesre hűljön a jegesben.

:o)

Előzmény: t3v3d3s (43198)
joy Creative Commons License 2007.06.08 0 0 43204

Jó, de akkor mi lesz a gyöngyös husival?

:o)

 

Én is a hideg pástétomot készíteném el.

Előzmény: pearl12 (43193)
joy Creative Commons License 2007.06.08 0 0 43203
A musárt, bort kellett volna elhagyni. Én imádom a lecsós marhát -meg minden egyéb husit.
Előzmény: tuutuu (43182)
ribizli Creative Commons License 2007.06.08 0 0 43202
A szaké rizsbor, de a nálunk szokásosnál kicsit magasabb alkoholtartalommal, szóval a likőr és bor között kb. Konzultáltam direkt Apukámmal is ma, ő egy csomószor kóstolt Japánban is, mindegyiket élesztőízűnek találta, pedig pl. borbíráló is, tehát jó az ízérzékelése.
De van olyan ismerősöm, akinek nagyon ízlett a szaké - meg is kapta ajándékba az egész üveggel. :)
ribizli
Előzmény: GPF (43201)
GPF Creative Commons License 2007.06.08 0 0 43201
Ha jól tudom, sokféle szaké van. Köztük nagy alkoholtartalmú is. Édeskés is, semleges is. Amiket én ittam, azok nem voltak élesztő ízüek :)
Előzmény: ribizli (43199)
ribizli Creative Commons License 2007.06.08 0 0 43200
A joy-féle fűszeresszencia: nem írt pontos receptet emlékeim szerint, csak hogy sok fűszert kevés vízben forralt, leszűrte, és kis üvegben a hűtőben tartja.
Én 1 bögre vízhez kb. 3 ek-nyi szegfűszeget, szegfűborsot, fahéjat, szárított narancshéjat, meg kis gyömbért tettem (egész, nem őrölt mindegyik), mikroban forraltam 2-3 percig, míg szép konyakszínű lett, sűrű szűrőn leszűrtem, és bébiitalos üvegbe töltve ment a hűtőbe.
Gyümölcsleveshez, -krémhez, meg gyümölcsös joghurthoz is használtam.
ribizli
ribizli Creative Commons License 2007.06.08 0 0 43199
Egy dologban módosítanom kell!!
A szaké alacsonyabb alkoholtartalmú - most megkérdeztem (kis ajándék "díszhordó" Apukám irodájában, majd lefotózom érdekességképp :)) - 15-16%, szóval ezzel kalkulálj, a vodkát hígítani kell.
ribizli
Előzmény: t3v3d3s (43198)
t3v3d3s Creative Commons License 2007.06.07 0 0 43198
Igen, ez fontos info :) kajába kellene. Szóval ezek szerint kb. vmi alkoholneműt tegyek, és kész.

Nem találom a joy-féle gyümölcsleves fűszereszenciát, csak #36016-nál egy rövidet, amiben megköszönöd :) Amúgy én meg a malátalisztet, szuper kis zsemlét gyártottam vele tegnap :-* Még a végén nekiállok én is, ha elfogy.

Előzmény: ribizli (43197)
ribizli Creative Commons License 2007.06.07 0 0 43197
Apukám kapott többször ajándékba Japánban, állítólag nagyon jó minőségűt is, nekem mindegyiknek élesztőíze volt, és pocsék. Szerintem vodka tök jó helyette (gondolom, ételbe kellene)!
ribizli
Előzmény: t3v3d3s (43195)
Zitka Creative Commons License 2007.06.07 0 0 43196

gyenge savanykás borocska íze van - bár van már 20 éve is, hogy ittam. :-)

Előzmény: t3v3d3s (43195)
t3v3d3s Creative Commons License 2007.06.07 0 0 43195
aki már ivott valamilyen fajta szakét, milyen íze van? pálinkára vagy borra hajaz inkább? amennyiben vidéki (pécs) kiskerben beszerezhető, lelőhely is jöhet, egyébként a kvázi-helyettesítője kellene.
ZsuR Creative Commons License 2007.06.07 0 0 43194
Micsoda jo otlet!!! Szeretem a gombat, biztos igy is izleni fog!
Előzmény: szysssz (43192)
pearl12 Creative Commons License 2007.06.07 0 0 43193
Én meg szoktam csinálni csak gombából készült fasirozottat is, a család nagyon szereti -) 1/2 kg laskagomba, 3 zsemle, 2 tojás, fűszerek (persze rengeteg petrezselyemzöld :-)) A gombát meg kell abálni, darálás előtt kinyomkodni, húsdarálón ledarálni majd összekeverni a fűszerekkel (hagyma, fokhagyma, só, bors, pirospaprika, ételizesitő, petrezselyemzöld). Megforgatni panimorzsában, és kisütni (én ecsetelem olajjal, majd megy 200 fokra a sütőbe, mert ez a fajta fasirozott nagyon meg tudja magát szivni olajjal)
Előzmény: szysssz (43192)
szysssz Creative Commons License 2007.06.07 0 0 43192

Csak gombafasírtot csináltam eddig, de sztem a zöldséggel ugyanúgy kell eljárni:

2/3 rész darált hús, 1/3 rész gomba apróra vágva, 1kg masszához 1 tojás és 1 tejben áztatott zsemle, só és fűszerek ízlés szerint. (Nálam nagyon "bejött" a gomba-petrezselyem-fokhagyma ízkombináció.)

"Gombócolod", lisztbe, vagy prézlibe hempergeted és bő olajban kisütöd.

 

A zöldséget se daráld, hanem késsel vagdald apró darabkákra - jobban mutat. Gondolom jó szolgálatot tesz a finomra vágott petrezselyem, meg egy kevés zellerzöld.

Előzmény: pearl12 (43190)
panettone Creative Commons License 2007.06.07 0 0 43191

Hányszor tettem én is hasonló fogadalmat!

Legközelebb nem fogom az összes hülye ötletemet egyszerre bevetni..:}}

 

De hát az ember lánya felejt...aztán újra újítani próbál remélve, a legjobbakat....

Előzmény: tuutuu (43182)
pearl12 Creative Commons License 2007.06.07 0 0 43190
Húha, köszönöm. Valami ilyesmire gondoltam én is. A gőzben pároltat már csináltam, és most valami másfélét szerettem volna kipróbálni. Ez nagyon jól hangzik. Asszem teszek bele konyakot, meg provancei csirke fűszerkeveréket, közé pedig szórok párolt zöldborsót és apróra vágott főtt tojást is... Remélem finom lesz :-)
Még egy kérdésem lenne. Hallottam olyat is, hogy valaki zöldségfasirozottat csinál a levesben főtt zöldségekből. Szerintetek ezt hogy kellene csinálni? Ledarálni, bele só, bors, petrezselyem, tojás, zsemle, majd prézliben megforgatni, és igy kisütni? Én nagyon szeretem a főtt zöldségeket, de egyedül vagyok rá, és ebbe most nagyon sok kellett. A fasirozottra lehet, hogy több vevő lenne...
Előzmény: szysssz (43189)
szysssz Creative Commons License 2007.06.07 0 0 43189

Főtt húsról lévén szó, nem kell sütni:

 

A színhúst ledarálod. Bő vajban (szalonnazsír, margarin)hagymát párolsz, ezen átforgatod a húsmasszát. Időnként megkavarva hagyod kihülni. Átdarálod.

 

Fűszerezheted hagyományosan: só, bors, fokhagyma; vagy só, fehérbors, pástétomfűszer, kevés konyak; de zöldfűszerekkel is (snidling, petrezselyem, kakukkfű, bazsalikom) Jól kikevered.

 

A húsmasszát fólián elteríted és rakhatsz rá poppanósra párolt zöldségeket, főtt gombafejeket, főtt-füstölt húscsíkokat, sült szárnyasmáj darabkákat, főtt tojást, stb. A széleket ráhajtod a töltelékre jól összenyomkodod és a fólia segítségével szalámi alakúra formázod. A fóliába becsomagolod, jól lehűtöd.

 

Tálaláskor karikára vágod mindenféle zöldséggel körberakod. Kenyret adsz mellé. 

Ha szalonnazsírral csinálod, a pörcöt is daráld bele a húsba. Ha gombásat csinálsz a szárakat add a húshoz, ha friss gombából készül, a szárakat előbb apróra vágva párold meg a hagymával együtt.

Előzmény: pearl12 (43184)
tuutuu Creative Commons License 2007.06.07 0 0 43188
A főtt tojás eléggé nem kemény, szóval emiatt nem hosszú életű a pástétom.
Előzmény: tuutuu (43187)
tuutuu Creative Commons License 2007.06.07 0 0 43187

...:}}

1 gyöngytyúkból kőlevest?...:}}

Na jó, száraz húsokhoz én pl.( a bőrök persze bele)  vajat szoktam tenni.

Igaz, rövid életű, de főtt tojás is megy bele, füstölt szalonna se árt,szóval finom holmi jöhet ki belőle.

Fűszerezés meg persze tetszés szerint.

Előzmény: pearl12 (43184)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.07 0 0 43186
Persze, mivel a gyöngytyúk száraz, én darálnék bele egy kis füstöltszalonnát is.
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.07 0 0 43185

Sajnos puska nélkül én sem tudom precizen, de volt egy nyúlpástétomom (amikor még volt nyulam), ami itt is beválna:

 Egy kis levet felforralva vörösborral,megáztatsz benne egy kis zsemlét (száraz kenyeret), ledarálod a hússal együtt, ízesíted mustár, só, bors, 1-2 tojás bele, kikent vagy füstöltszalonnacsíkokkal kirakott kisebb tepsibe vagy jénaiba  teríted, tetejére is néhány csik füstöltszalonna,vízfürdőben sütőben kisütöd.

Előzmény: pearl12 (43184)
pearl12 Creative Commons License 2007.06.07 0 0 43184
Sziasztok! Most főzök egy nagy adag húslevest gyöngytyúkból. Csak az a bjom, hogy ezen tyúkok húsa (jó nagy volt ám, több mint 2 kilo) hihetetlenül száraz, igy leves utáni husinak nem különösebben élvezhető. Hogy kellene ebből pástétomot készitenem? Tudtok tippeket mondani? (a pástétomokat a csemete igen szereti)
tuutuu Creative Commons License 2007.06.07 0 0 43183
Sőt, az alapozást képező bőrke a rokon qtyájának feledhetetlen élmény lesz..:}}
Előzmény: tuutuu (43182)
tuutuu Creative Commons License 2007.06.07 0 0 43182

Ehető..:}}

Megnéztem a NagyVeneszben, mégis mi lehet az, amit elkövetek, lecsós marha jött ki...:}}

Szóval nem gondoltam én ezt át alaposan, így fura lett a vége, az eredeti célt mindenesetre nem értem el.

Egyrészt ugye a 104 fok több volt, de a baj igazán az volt, hogy füstölt szalonnabőrkére telepítettem paprikát, arra héjazott, magozott paradicsomot, aztán a fokhagymával tűzdelt húst, amire a saját füstöltszalonna-szeleteim mentek, és föntről megint a lecsószerű holmi.

Persze futottak még a pácoláskor dijoni csípős mustár,olivaolaj, vörösbor, meg vöröshagyma..:}}

 

Egyszóval megállapítottam, hogy a hülyülésnek arra a fokára érkeztem, ahonnan elég könnyű okosabbnak lenni..:}}

 

A lecsóféléket kihagyva, valószínűleg jobban jártam volna, továbbá egészen biztosan működik az alacsony hőmérséklet.

Legközelebb nem fogom az összes hülye ötletemet egyszerre bevetni..:}}

 

De mindennek ellenére, nekem alig jutott a cuccból...:}}}

Előzmény: beetee (43181)
beetee Creative Commons License 2007.06.07 0 0 43181
Milyen lett a tegnapi kísérlet?
Előzmény: tuutuu (43180)
tuutuu Creative Commons License 2007.06.07 0 0 43180
Akkor örvendezz, ez nálunk 50%...:}}}
Előzmény: joy (43179)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!