Keresés

Részletes keresés

nagypapi51 Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44481

 ...ezt csak most mondod?

kérdezted eddig? :))

Előzmény: tuutuu (44477)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44480

nem nem!

Frisset csak a chutni készítésekor veszek, a levesbe szárított kerül.

Előzmény: tuutuu (44479)
tuutuu Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44479

Friss gyömbért még sose használtam, "történelmileg  így alakult".

 

Az biztos, az intenzív aroma miatt az elején kell.

Dehát azt hiszem, az is a csel: minél előbb kerül bele, annál jobban elvész az illóanyag, naná.

Amúgy a szakácskönyvek kései zöldségelést javallnak, ebben én valószínűleg fejlődhetek, hiszen az optimum az lenne, hogy mire megfőtt a hús, a zöldségek is addigra.

Na a következőt így főzöm, jó későn fogom bezöldségelni ( legalábbis a megenni valókat).

Alighanem Anyósom, meg Öreganyám levesének is ez volt a titka, hogy elég későn tették be a zöldséget.

Én korán, aztán ha megfőtt kiszedem, dehát ez nyilván hibás metódus, hiszen az illóanyagok a továbbfőzéskor husss...:}}

 

 

Jó , hogy ez így szóba került !

Előzmény: nagypapi51 (44475)
tuutuu Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44478

'szeletelve' lebőrözve

 

Mondjuk ezen a "lebőrözve " dumán jót röhögtem...:}}

Nálunk evidens, ha meglátunk egy csordát, vagy az

 

- Istenem, mennyi bélszín!

 

vagy az

-Istenem , mennyi ököruszony!

 

felkiáltás hangzik el.

Néha elmerengek, hogy egy marha simán túléli, ha a farkát levágnám, de a bélszínt már nehéz volna kilopni belőle...:}}

 

tuutuu

most Potenciális Marhaalkatrész-tolvaj

Előzmény: nagypapi51 (44475)
tuutuu Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44477

Nebasszkivelem, a lyányom ott lakik a környéken..

És ezt csak most mondod?

Pfúj!...:}}}

Előzmény: nagypapi51 (44475)
tuutuu Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44476
A velőscsontot legalább előző nap, nagyon durván be kell szerintem dörgölni, amennyi megáll rajta, annyit neki. Akkor tuuti, hogy nem esik ki magától, szomorúságunkra...:}}
Előzmény: nagypapi51 (44468)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44475

Lehelen kapni boldogabbik végét csigolyánként 'szeletelve' lebőrözve.

Gondolod, én grammozom a zőccséget? csak nagyjából ennyi súlyú lehet, amit bele szoktam tenni. A szerecsendió észrevétel jogos, az csak a vége felé kerül bele, de a gyömbér az elején.

Előzmény: tuutuu (44472)
tuutuu Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44474
Helyes, az úszkáló petrezselymek kinek igen, kinek nem. De ha benne úszkálnak, biztos lehetsz benne, hogy kockalevest eszel...:}}}
Előzmény: szysssz (44469)
tuutuu Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44473

Gyömbér az kell...:}}

Én csak az 1x1 centis nyersből szárítottat teszem a nagy fazékba, de ha nincs benne, észreveszem, viszont meg nem mondaná senki, hogy van benne. Vagyis ahogy kell: semmi ne lógjon ki.

Ja, meg lestyán levél legalább, de vannak borsónyira aszal gyökérdarabjaim is.

A lestyán vidáman elvan cserépben, és nő, mint a bolond.

Ha valaki nem kedveli, akkor a zellerzöld helyett is jó ( mert ugye az se árt...:}})

Előzmény: szysssz (44466)
tuutuu Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44472

Nem a sok kiló hús a baj, azt értjük, hanem a farok boldogabbik végére gondoltál?

Mert olyat neked hentes nem fog adni, a vége nem kell majd senkinek.

A nyolc literesben egyszer főztem két farkat, borzalom volt, másnap a baltát kellett előszedni a leves-vételezéshez...:}}

 

A zöldségekkel az a bajom, hogy egyszerűen "pökgyelre" szoktam venni, gőzöm nincs, mi hány deka...

5-6 kb. 20 centis sárgarépa ( télen óvatosabban, mert az valóban édesít kicsit, de a nyáriból hadd szóljon, illetve télen előbb kiszedem, kicsit al dente lesz, de úgy is szeretjük..)

Petrezselyemből 2-3 nagyobb szál, a zöldféléket meg káposztalevélbe gyógyítom... Mint a kőlevesnél írtam.

 

Az például metodikai kérdés, ki mikor zöldségel?

Én a lehabozás után szoktam, de legutóbb elfelejtettem lehabozni...:}}

Marhahús volt, de nem a legjobb anyag, mégis azért finom lett, bár nem kristálytiszta.

Ha csontos áru készül, azt én lobogó forró vízbe szoktam dobni, és a fekete khmmm... löttyöt leönteni, utána start hideg vízben. De ezt csak sok csontfélénél érdemes, mert amúgy híg lehet a végeredmény.

Én azonban nem vagyok mérvadó, mert gyakorlatilag mindig kitömöm a 12 literest a lehetőségek határáig ( ugye a zöldségeknek is el kell férniük, a víz is dagad!!,

Szóval így. A szerecsenvirág, de inkább úgy középidőben a reszelt sz.dió hiányozna!

Egyszer véletlenül belezuttyantottam kb. 1/4 diót, irgalmatlan illata volt félidőben ( akkor jöttem rá a hibára). A végére az egyik legfinomabb leves keletkezett.

Előzmény: nagypapi51 (44463)
trofimov Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44471

sziasztok!

 

 

tegnap este mikrosütős paradicsom aszalással foglalatoskodtam.

 

egész jó lett, bár az igazit nem lehet pótolni.....

 

a lényeg, hogy kettévágni, vagy negyedelni, sózni, (fűszerezni) és irány a mikró.

alacsony fokozaton.

florentine Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44470

Ha imádsz levest főzni, akkor tudsz is, vagy a kettő nem jár együtt?

Mindig úgy gondoltam, hogy levest főzni nem könnyű dolog. Mármint jó levest főzni. Viszont nagyon szeretem (enni), úgyhogy kénytelen vagyok főzni. Kezdek belejönni, és lassan megszeretem. Kezdő levesfőző vagyok, úgyhogy az itteni ötletek, trükkök határozottan jót tesznek (a levesemnek). Kíváncsian várom a folytatást! :-))

Előzmény: nagypapi51 (44468)
szysssz Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44469

Dehogynem! Íznyomokat is hagy és jól érvényesül enyhe vízhajtó hatása. :-)))

Azt meg nem szeretem, ha a húsleves tetjén petrezselymek úszkálnak.

 

Tésztának az eperlevél illik hozzá leginkább, esetleg a cérnametélt. A csigatészta sztem nem ebbe a műfajban teljesedik ki: a tyúkhús levesbe illik.

Előzmény: Thor (44467)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44468

Hát ez a jó leves titka... természetesen dkg.

 

Ha imádsz levest főzni, akkor tudsz is, vagy a kettő nem jár együtt?...:))

Ritkacsont leforráz, hideggel átöblít, fazék.

Velőscsont 2 vége besóz, fazék, marhafarok szintén fazék.

A húsnál két lehetőséged van, ha a levest akarod tartalmasra, akkor mehet az is, de ha a főtt húst nem fűrészpor helyett akarod tálalni, akkor azt csak a már fővő levesalapba süllyeszd. Hidegvíz, lassan felforral. Habképződés: szintén két utad van. ha lehabozod, akkor elvileg nem kell derítened, ha nem, a kicsapódó húsfehérjék is gazdagítják az ízeket, és egyébként is leül a fazék aljára. Tehát felforrás (lehabozás)után mehetnek a szemes/darabos fűszerek, hagymák, + lehet sózni. Egy-másfél órai halk bugyborékoltatást követően jöhetnek a zöldségek, és ízlés szerint 1-1 db zöldpaprika és paradicsom. Fél őrai újabb lassú főzés után tűpróba (hús, zöldségek) majd a végleges sósság beállítása.

Tésztaneműt pár kanál húsleves-víz keverékében főzöm, és abban pihen tálalásig.

Húst zöldséget mély tálba kiszed, kevés levessel felönt, melegen tart. Ha nagyon faxnizom, a levet leszűröm (LASSAN, merőkanalanként, és nem belezúdítva a szűrőbe) ha túl zsírosnak itélem, vizes szalvétával leitatom. Tálaláskor, és csakis akkor lehet frissen aprított petrezsemzöldet beletenni.

Velőscsontot (ha készen áll a friss piritós) határozott mozdulattal kiüt, haladéktalanul kenyérre helyez, sóz, borsoz, befal.

Pár részlet biztosan kimaradt, pl. pohárka száraz fehérbor a séfnek főzés közben...

Legközelebb a consommét tárgyaljuk.

Előzmény: Törölt nick (44465)
Thor Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44467
A petrezselymet nyugodtan hagyd  ki :) pertezselyemzöld főzve olyan, mintha bele se tennéd.
Előzmény: szysssz (44466)
szysssz Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44466

Hááát 60-70 kg húsból már lehet főzni jóféle húslevest. :DDDDD  (azért értjük!)

 

Nálam gyömbér helyett megy bele egy körömnyi szerecsendió, 1 csöves piros  paprika (oldalán behasogatva) és egy kisebb paradicsom is megszurkálva.

 

No meg a bouquet garnit (a csutak) fél csomó petrezselyemzöld, 1 szál zellerzöld 1 kicsi babérlevél, néhány szál kakukkfü. Ha van kéznél egy vékony szál újhagyma, azt is belekötöm

 

 

Előzmény: nagypapi51 (44463)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44465
Személyszerint imádok levest főzni ezért persze, hogy érdekelnek a részletek.
Már ha szívesen megosztod a nagy tutit
Előzmény: nagypapi51 (44463)
szysssz Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44464

Nagyon igazad van!

 

Nem szabad keresni a gyerekkori ízeket, mert nagyanyáink korában mások voltak az alapanyagok. Gondolj a kertben kapirgálva cseperedő  és a nagyüzemi táppal növelt csirkére, de ugyanígy a disznóra is. Ég és föld!

A zöldségekkel csaknem ugyanez a helyzet.

 

Nem lehet azokat az ízeket megismételni. Erre csak kivételes pillanatokban, vagy természetes anyagokból készült ételeknél van esély: puliszka (túró, juhtúró,sülthagyma kísérettel), egyes sütemények, stb.

 

Jobb, ha midenki a ma kapható alapanyagokból készít "csodákat" és ráfogja: ez az igazi! :))))

 

Előzmény: panettone (44459)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44463

De gustibus...alapon nem tudom, neki jó lesz-e, én így készítem:

 

8 literes fazék.

 

1 kg marha ritkacsont

1 szép velőscsont

60-70 kg marhatarja (nyakszirthús)

4-5 marhafarok darab (egy egészből vágatott 4-5 csigolyányi)

0.5 kg sárgarépa

0.3 kg gyökér

kis fej zellergumó és karalábé

kis fej kelkáposzta fele

2 db hámozott közepes burgonya

1 fej vöröshagyma héjastól

1 gerezd fokhagyma

6-8 szem egész feketebors

körömnyi gyömbér

4-5 szerecsendió virág

(anyám tett bele még 2-3 csirkelábat)

Kellenek a részletek is?

Előzmény: Törölt nick (44460)
panettone Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44462
A fűszerekről nem is beszélve.
Előzmény: Törölt nick (44460)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44461
Ez szívemből szólott
Előzmény: panettone (44459)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44460
Szegény Pearl mindenre kapott magyarázatot csak egy jó marhahúsleves receptetnem :-)
Pedig a zöldségelési arányok is vannak olyan fontosak int a husi
panettone Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44459

igazán jó húslevest főzni kihívás! Anyu évekig próbált OLYAN levest főzni mint apu anyukája (soha nem lett olyan) aztán valahogy kialakult egy leves ami olyan mint az Anyué, soha meg sem próbáltam utánozni, mert tudtam soha nem lesz olyan. Így aztán mindenkinek van egy-egy húslevese ami rá jellemző.

Ez szvsz így van jól.

Előzmény: pearl12 (44447)
szysssz Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44458

Húsos marhacsontal mégcsak nem is találkoztam, s a farok is ritka vendég errefelé :-((

Húslevesbe a csontos lábszár mellé teszek egy darab oldalast (jóízű hús és mire a leves megfő, könnyen lefejthető a csontról) és egy darab színhúst (nyakatarja, vagy lapocka). Összeségében úgy 2,5 kg (11 l-es edény)

 

A húst vagy kis kockára vágva teszem a levesestálba - erre öntöm a forró levest és a zöldséget külön kínálom (tartalmas egytál étel), vagy nagyobb darabokra vágva egy tálon elrendezem, mellé teszem a zöldségeket, a másik oldalára vízben főtt krumlit és enyhén ecetes savanyúságot (vizes uborka, káposztával töltött paprika, stb), és valamilyen gyümölcsszószt/tormamártást kínálok mellé.

 

A velő a szakács ajándéka (mert megérdemli))) amit frissen pirított kenyérre kenve, enyhén megsózva és fukarul megborsozva lehetőleg egy vékony újhagymával tesz magáévá.

 

A levest muszlinkendővel kibélelt szűrőn öntöm át - minden "moszotkát" és zsír egy részét felfogja. Ha marad leves, lefagyasztom jégkockának - jó szolgálatot tesz más ételek elkészítésénél.

Előzmény: tuutuu (44454)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44457

Az Osso Buccohoz bornyú dukál...:))

Régebben a Corában is árultak csontos keresztbe szelt lábszárat, de rajtam kívül úgy látszik senki nem vitte, mert levették a palettáról. Azért, ha szólsz a Főhentesnek, megcsinálja.

Előzmény: Zitka (44456)
Zitka Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44456
A múltkor csak a Plusba jutottam el, és csak hosszanti vágású lábszárdarabot kaptam. Hiába volt gyönyörű, de csont nélkül. Nem is lett jó ízű a leves, pedig arányaiban sok hús volt benne.
Előzmény: tuutuu (44455)
tuutuu Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44455

Pardon, a címzettet értelemszerűen...

A Kaiser's ben valóban mindennapos, máshol én sem nagyon láttam csontos lábszárt, de jó az úgy, hogy lábszár+velőscsont...:}}

Arra kell ügyelni, hogy a velőscsont végeit nagyon erősen be kell előtte nap sózni, és nem potyog ki mozgatásra. Ez érvényes persze a csontos lábszárra is.

Mielőtt a levesbe megy , én le szoktam öblíteni, de lehet úgy is, hogy rajta marad, csak akkor tudni kell, mennyit raktál.

Én már évek óta só miatt nem kóstolgatok levest, mert a fazékba négy bébiétel-mérő asztali só megy, ami 73 g...:}}

Ezt elkeverem egy félliteres tejfölös pohárban, a zavaros lötty egy óra alatt leülepzik, és mehet a lébe. Ahhoz a sóhoz lehet tartani, az ilyen-olyan sókkal örökké gondom volt.

Előzmény: tuutuu (44454)
tuutuu Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44454

Például annyihoz egy marhafarok nagyon combs lecest ad, kocsonya lesz másnapra, de a csontos lábszárt én is melegen ajánlom.

Aztán a sima lábszár, csont nélkül, szegy, de a szuper a marha tarjacsont+ lábszár.

Ez a tarhacsont némi vitát váltott ki, szóval nyaki húsoscsontot kell érteni rajta.

 

Én a 12 literes edényhez ( abból 7-8 liter leves lesz) 3 kiló körüli ilyen csontot rakok, de előtte szorgos munkával kb. 60 dekányi pörköltnekvalót is lefaragok.

Ez azért jó anyag, mert a hentes nem ér rá fél órát vacakolni a farigcsálással, így rengeteg kiváló hús marad rajta. Ehhez még fél kiló körüli lábszár. Az arányokat számold át...:}

 

Mindenesetre, a legjobb első kísérletnek egy marhafarok.

 

Nekem a gentes  két-károm ízenként be szokta kicsit vágni, hogy ( főleg a vastagabbb végén) a közepe is átfőhessen, de jó késsel magad is átvághatod.

Előzmény: Zitka (44448)
szysssz Creative Commons License 2007.09.11 0 0 44453
A Kaiser's-ben is mindennapos kínálat.
Előzmény: Zitka (44452)
Zitka Creative Commons License 2007.09.10 0 0 44452
A savoya parki Auchanban szinte mindig van. osso buco-hoz is ilyet veszek mindig.
Előzmény: Törölt nick (44451)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!