"A forgalmi utasítást nem elég, a közszolgáltatási szerződést is kell. Valami olyasmit kell belevenni, hogy "a menetrend sormintának készül, a MÁV akkor indítja a vonatokat, amikor neki jól esik, az utas pedig panaszával fordulhat közvetlenül a sarki szemétládához"."
Bocsi, de te direkt játszod a hülyét, aki nem érti, miről szól a felvetés?
Ha kell, akkor legyen '27re meghirdetve az S42, '28-ra az S10 indulásra, és akkor már jó, mert nem korábban indul?
5-10 percenként járó vonatokról beszélünk, marginális időpontra érkező igény mellett. Bármelyik budapesti forgalomban 5-10 percenként járó viszonylathoz úgy megy ki az ember, hogy kimegy, oszt majd jön.
Pontosan az ilyen rugalmatlan hozzáállás miatt tart ott a vasút, ahol. Kőbánya-felső - Rákos alsó/felső pályahasználat, eltérő vasútvonal és menetvonal, ha megoldható lenne a zavar, akkor is csak száztizenhat tonna papír legyártása után mehet két állomás között eltérő vasútvonalon a vonat, meg várjuk meg a vonattal, amíg késhetünk vele mégtöbbet, kiváló.
A vonaton ülő utas nem akar a célállomás előtt várni arra, hogy megvárjon egy késő vonatot és még többet késhessen. Ezért ölünk milliárdokat infrába és járműbe, nem kellene egy sok szempontból idejemúlt miatt bukni a drágán faragott perceken.
De tőlem mehet zászlóval a lovas is a vonat előtt...
Amatőr kérdés, de létezik valahol olyan, hogy indulási időnek nem egy konkrét időtartam, hanem egy időtartomány van megadva?
Elméletileg ésszerű lenne, például a csatalakozások bevárása érdekében. Rugalmasabban lehetne például a végállomásra indítani a vonatokat - pl, ha egy 5 perces időablak van megadva, akkor lehet jelezni, hogy a korábbi indulás csak a csatlakozó vonat beérkezése esetén lehetséges, illetve Kelenföldről egy Déli-típusú végállomásra két ilyen vonat mehet azonos időtartományban és amelyik előbb ér be, az mehet előbb.
Egy ilyen rendszer szerintem logikus lenne, ám egy problémát látok ezzel kapcsolatban: az utas számára kevésbé érthető, kevésbé átlátható.
Ebben az értelemben városon belüli utas az is, aki Pécsről jön az IC-vel és menne tovább a Délibe. Ha neki így jön ki a csatlakozása, akkor ő azt a vonatot fogja keresni. És vannak időfekvések, amikor három perc múlva jön egy másik flirt, de nem mindig.
Így van, írtam is, de az eredeti felvetés nem ez volt. Szóval "papíron" megoldás az, hogy a legkorábbi indulási időt hirdeted meg. Ez persze számos kellemetlenséggel jár, pl. sokkal ritkábban lesz rendes a vonat (rontja a slamasz... statisztikát), illetve nehéz úgy a csatlakozást meghirdetni, keresőkkel kiadatni, ha menetrend szerint előbb megy el a vonat, mint ahogy a másik befut. A másik megoldás elvileg az lehetne, ha a menetrend marad, de minden egyes alkalommal, amikor korábban megy a vonat, tájékoztatod az utasokat a "pótlásról", hogy melyik vágányról megy nagyjából hasonló fekvésben a meghirdetett helyett stb.. Na ez szerintem a magyar vasútnál scifi-kategória. Mindkét megoldás jelentősen rontja a vasúti eljutás városon belüli -amúgy sem fényes- megbízhatatóságát. Ez nyilván nem érdekli a városon kívülről jövő utast, csakhogy a városon belüli utas épp úgy jogosult a vállalható szolgáltatásra.
A forgalmi utasítást nem elég, a közszolgáltatási szerződést is kell. Valami olyasmit kell belevenni, hogy "a menetrend sormintának készül, a MÁV akkor indítja a vonatokat, amikor neki jól esik, az utas pedig panaszával fordulhat közvetlenül a sarki szemétládához".
A forgalmi utasítást módosítani kell mindenképp ehhez. Mert, ismétlem, az nem teszi lehetővé a korábban közlekedést ebben az esetben. Vannak olyan esetek, mikor igen, de ez nem olyan (forgalmi okból történő megállás, vagy nem személyszállító vonat esetén pl.).
Egyébként vagy 3-4, vagy 5-6 vágány, az aluljáróban nem nagy ügy a kettő közt várni.
Lehet, hogy nem nagy ügy, de nem is kötelező. Akinek nincs helyismerete, nyilván nem így fogja várni a vonatot, hanem felmegy oda, ahova ki van írva. A vasútnak a közszolg. szerződésben foglalt kötelessége lehetőség szerint menetrend szerint közlekedni, az "elmegy korábban, mert a fenn ülők nem akarnak várni" ennek a megszegése.
Ha a vasút azt akarja hogy a vonat korábban elmehessen, akkor előre kell hozni a menetrendi indulását, vállalva az ezzel járó kellemetlenségeket...
Kelenföld Déli közt marhára nem kérik senkinek a jegyét.
Jujj, a szent ícé kap egy-két perc késést.... sose legyen nagyobb probléma a vasúton. (Bár, ahogy nézem, ma is inkább a páros személyt verték el, amit aztán Alsógalláig tart is...)
El kellene már fogadni, hogy (ennyire változó pályaviszonyok mellett pláne) a menetrend nem tartható be percre pontosan - és ettől még nem lesz „rossz” a menetrend, ha ésszel vannak benne ilyen „konfliktusok”, mert ha papíron széterőltetjük a keresztbe járó vonatokat, abból a gyakorlatban általában rosszabb eredmény jön ki.
Persze, itt is lehetne módosítani az utasításokon, vagy ha lenne második kijárat Budaörs felé is, és nem csak lehetne elkezdeni a személyvonat felhatalmazását indulásra, amikor már áll a kijárat... Addig meg el kell fogadni, hogy az ilyen megoldás adja az összkésés minimalizálását.
Kezd kicsit idegesítővé válni az a szokás, hogy Kelenföldre '26 körül megérkezik az S10 Győrtből, menetrendi továbbindulási ideje '32. Önmagában ez az 5-6 perc várakozás is sok (miközben ilyen menetidő-rövidítésért milliárdok mennek el pályafelújításra), de érthető, hiszen '27-kor S42 megy a Délibe. Kivéve, ha késik 5 percet, mert akkor már csak '32-kor tud indulni, nyilván blokkolva ezzel az S10-et, ami ekkor biztos, ami biztos alapon a páros S42-őt is megvárja (keresztbejár Kelenföld kezdőpontján), majd mehet '35-'36 körül, mikor ekkor már 3 perce a Déliben is lehetne. Külön öröm, amikor bizonyos órákban a Veszprém felől érkező gyors ('22-kor indul a Délibe) késése is bekavar.
Na, meg az még milyen idegesítő, hogy Kelenföld bejáratán az összes Győr felől érkező minőségi (EC, IC, RJ) vonatnak meg kell állnia páratlan viszonylatban, mert a személyvonatok 28-kor, meg 58-kor indulnak kifelé keresztben, és emiatt az említett vonatok soha nem érnek be 02-re, meg 32-re!
r1232: Ehhez a forgalmi utasítást kell módosítani, az nem teszi lehetővé ilyen esetekben a korábbi közlekedést.
Vagy a kapacitás-elosztás jogi szabályozását kell módosítani, hogy csak az számít menetvonal-konfliktusnak, amelynek következményét az érintett vasútvállalatok nem fogadják el. És máris be lehet húzni a menetrendábrába egymás nyakára két vonatot, aztán amelyik aznap előbb odaér, az megy előre.
Sok vágányzári menetrend is jobban működne a gyakorlatban, ha lehetne eleve – korlátozott módon – konfliktusokat beleszerkeszteni.
az utasnak rohadt mindegy, hogy S10 vagy S42 van kiirva a vonatra, amivel bemegy a Delibe.
Elvileg rohadtmindegy volna, csak esetleg a vágány meg a kiírás nem fog stimmelni, és könnyen lehet, hogy az utas föl se száll. Utastájékoztatási alapelv, hogy meghirdetett időpont előtt járat nem megy el.
(A rohadtmindegyhez egy apró adalék, hogy ha fél órát késő személy helyén megérkezik a szintén késő távolsági vonat ugyanarra a vágányra, esetleg úgy, hogy a személy van kiírva a tájékoztató táblán, akkor már a vasúttársaságnak nem szokott mindegy lenni, hogy van-e az utasnak pótjegye.)
1980-ban vezették be a kiskönyvecske formátumú arcképes helyett a lapformátumút.
A fedele barna volt a családtagoknak, zöld a dolgozóknak. Belül zöld volt az 1, belül barna vagy sárga a 2. o.
A családtagira járt a "minden vonaton 1 vagy 2 kocsiosztályon X Y állomások között. MÁV ösztöndíjasként először kívül zöldet kaptunk, így nem kellett a szabadjegy. Aztán valami pesti gyerek elkotyogta így azt bevonták és kaptuk a barnát, ami mellé járt Bp, és a lakóhely között szabadjegy ami minden vonatra, 2. kocsiosztályra szólt.....
Igen, előtte mikor a könyvecske volt akkor adták az évi 6 szabadjegyet hajóra, 6-ot vonatra. Más utazásra maradt a személyzeti jegy ami pl. 40 fillér volt 10km-re, míg teljesárú jegy úgy 2ft 40 fillér...
Az az újabb kártyaformátum nem túl sokáig volt mert azt is felváltotta valamilyen másik...
vrobee, v_peti: nem peremidoszakban az orankenti 12 5 perces ablakbol 9-10-ben megy valamilyen vonat, szoval ha 28-kor be is megy az S10 a delibe (ha a '27-es indulasnal S42 nincs jelen) akkor a 32re meghirdetett indulasnal ott lesz a keso S42, az utasnak rohadt mindegy, hogy S10 vagy S42 van kiirva a vonatra, amivel bemegy a Delibe.
Szerintem nincs olyan utas, aki - hangsulyozom, NEM peremidoszakban - egy adott vonathoz megy ki egy Kelenfold-Deli utazashoz. Kimegy, es jon, ami jon.
Viszont amig tizenmilliardokbol korszerusitjuk az elovarosi vonalakan es 100 milliard+-ert vettunk jobv menetdinamikaju mogorvonatokat 3-5-10 perc menetido-megtakaritasert, addig kicsit elfogadhatatlan, hogy egy marginalis utazasi igeny percre pontos (de leginkabb keso) kielegitese miatt el is vesztegetjuk ezeket a perceken a celallomas elott legeltetve a vonatot.
Én egészen biztos vagyok, ugyanis megvannak az igazolványaim (érvényesítő bélyeggel) 1965-1986-ig, amit családtagként kaptam. Az utolsó igazolvány tovább is érvényesíthető lett volna, csak közben dolgozóvá váltam. Sőt, most megtaláltam az első saját jogon kapott igazolványomat is, ugyanolyan volt, csak zöld (a családtagoké piros).
Arról nincs információm, hogy az ösztöndíjasoknak milyen igazolvány járt. De valószínűnek tartom, hogy formára ugyanolyan, mint a dolgozóknak, családtagjaiknak. Azt is el tudom képzelni, hogy Te keményfedelesnek hívod, amit kaptál, mert lehet, hogy a későbbi változat(ok) még puhábbak voltak - de nem tudom, mert 25 éve nem volt MÁV arcképes a kezemben.
Az 1982-ig érvényes darabokba a fényképeket is réz, csillag alakú szegecsekkel rögzítették, és kinyitható volt. Ezt a technikát a '80-as években már nem alkalmazták szerintem. Ennek az igazolványfajtának az előállítása is drága volt. Az igazolványokat pedig egyszerre cserélték, tehát a saját jogú igazolványban is ott volt a hely a bélyegeknek ugyanazon korábbi évekre, mint ahogy az a családtagi igazolványban volt
Változó jelentkezési helyű munkaszerződéssel a klasszikus "szolgálati hely" sem egyetlen telephely.
Újfelvételeseknél majdnem alsp, de azok között se ritka aki nem tegnap kezdte a vasúton.
Mások is írták, hogy hiába az arcképes kocsival mennek.
Ma bizonyos viszonylatokban annyira rossz a vasúti közlekedés , hogy arcképes ide vagy oda marad az autó különösen ha viszel is valamit amit nehézkes vasúton utasként vinni.
Tegnap Bátaszéken voltunk kocsival, hazaútban a kocsi megpakolva.
A vasút menetidőben gyakoriságban nem rúg labdába természetesen mindkét kezdő ill.végpont 600 méterre a vasútállomástól, időhöz viszont nem voltunk kötve és ezt az árumennyiségetkb nyolcszorra hoztunk volna el...
Ebben az 1983-as váltásban nem vagyok biztos, vagy nem teljeskörű volt. Ugyanis tanulmányi szerződéssel 1986 vagy 87-ben még azt a keményfedeles igazolványfélét kaptam, amire személyzeti jegyet lehetett venni és csak a következő évtől kaptam a műanyag tokos arcképes igazolványt.