Na igen, az áthangolt gitáron játszást ajánlom mindenkinek kipróbálásra, akinek valami jobbfajta fémhúrós gityója van. Igen, annak idején (pár éve) a LedZep:Hats off to Roy Harper címezetű számának(asszem ez valami tradícionális blues amúgy) ezredszerre való meghallgatása után döntöttem úgy, hogy ezt én is tudni akarom. Innen már csak egy réz és/vagy üveg slide(vagy mifene) kell, na meg persze internetről beszerzett kotta. Aztán tessék. Első próbára is elég faszagányos dolgok sülnek ki belőle.
A poén az, hogy mikor azt a Zep számot gyakoroltam, egyszer (hosszabb kihagyás után) elfelejtettem hogy hogy is volt a hangolás. Melyik húrt 2vel felfele, melyiket lefele. Aztán egyszercsak valami teljesen másra sikerült behangolni a gityót. És azóta is úgy van. Hmmm, nagy sikerélményeket tud okozni, mikor az ember társaságban megvillogtatja az ilyenfajta gitár tudását. Merthát a sikálós alapszinten néha unalmasak. Meg ilyet ritkán hallanak. Mert cd-n senki sem hallgat Missisippi Fred McDowell-t.
Slideosan meg nagyon faszán szól minden. Most már több órán keresztül (na jó, több fél órán) keresztül tudom játszani a saját slideos kitalációimat.
Úgy tűnhet mintha valamit tudna a blues játékról az ember (pedig nem). De mégis.
És nagy megnyugvás az bizony az embernek.
Megjegyzem, villanygityón viszont nekem csak katasztrófális dolgok jöttek össze slideosan. Nem is erőltettem a dolgot túl sokáig. A ChrisRea hogy a fenébe csinyájja??? Brrr
Szerintem Kirk is jó srác csak elég gáz az imidzse :)) meg van most ez a Santana pophullám
De akit igazán kedvelek az Trey Azargoth vagy hogy hivják a Morbid Angel gitárosát aki hét húrós gitáron ontja a disztonanciát :)
Ugy gondoltam, hogy ebben a topikban lehetne beszelni az egyes gitarosokrol, stilusukrol, hogy mi az ami kulonosen tetszik, illetve gitartipusokrol es meg sok mas gitarral kapcsolatos dologrol, amely nem feltetlenul kepezi vita targyat (persze biztosan sok esetben talalunk olyan temat, mely vitava fajul), de azt is el tudom kepzelni, hogy esetleg ismeretekkel, tapasztalatokkal gazdagitjuk egymast. Remelem nepszeruve valik majd ez az asztal gitarosoknak.
Ime inditasnak egy tema:
Jimmy Pagerol gyakran allitjak, hogy hamis a jateka, EZERT nem tud gitarozni. Bar ez ketsegtelenul kihallhato a Zeppelin albumokbol (foleg a BBC Sessionbol, amely kvázi koncertfelvetel) megsem gondolom, hogy ez csokkentene zenejenek nagyszeruseget. Amit teljesen egyeninek tartok tole az az athangolt gitaron valo jatek, amely a 6o-as evek vegen,
7O- es evek elejen meg nem igen volt elterjedt, sot ma is inkabb csak a mely E hur lehangolasa D-re jellemzo a sulyosabb zenekben.