Nem az a probléma mint nálad, de ha a régi van benne, akkor amúgy is cserélni kellene. Bár ez amilyen régi dolog, meg csak a 2009-es gyártású priusokra vonatkozik nálad vagy már az új van, vagy már cserélték. Azért a bontottnál amit veszel érdemes lenne utána járni, hogy melyik típus. Nehogy beszívasson a drága eladó kolléga.
Köszönöm a tippet! Keresgéltem egy darabig a google-ben, és valóban volt egy visszahívás a 2010-es P3-ra, de az ABS szoftver frissítés volt. Nálam sajnos hardveres gond van. Valószínűleg valami tömítés kezdett ereszteni és ezért csöpög a fékolaj.
Márt úton van az eBay-ről a bontott alkatrész, elvileg jövő héten meg is érkezik. Remélem az valóban bírni fogja a kocsi élete végéig, ahogy kéne.
Egy tanács, ha elfogadsz egy kívülállótól. A P3-on volt egy visszahívás az ABS egység miatt. Sajnos nem emlékszem amikor az enyémet nézték, hogy a nitrogén tartályon a feliratnak felfelé vagy lefelé kell esni, asszem abból lehet megállapítani, hogy a régi vagy az új verzió-e. Ezt valahogy ellenőriz(tes)d le. Mivel ezt a toyota visszahívás keretében cserélte ingyen, így lehet érdemes lenne futni vele egy kört, mert ha neked a régi van benne, akkor ugyanúgy cserélnie kellene a márkaszervíznek.
A FB csoportban volt egy hirdetés, de nem ismerem, 48 ezerért ajánlotta, +36706521558, talán túl olcsó. Nézd meg, mennyibe kerül a Bárdinál a kondenzátor hőcserélő. És még az sem eredeti.
Aki nekem csinálta, az rutinból, jól cseréli, rövid idő alatt.
A km futással már nem tudok mit kezdeni. Van, ami van. A magyar adatbázisba 53000 km-rel került. Azóta biztosan stimmel. Kérdés, hogy előtte valós volt-e a km. Van hozzá végig vezetett szervízkönyv, amivel összhangban van. Persze ezt is lehet hamisítani. Mindenesetre a szerelő, aki Gödöllőn berakta a tempomatot, dícsérte, hogy szép állapotú és szerinte nem nagyon lehet több km benne.
Én úgy vagyok vele, hogy a féken nem spórolnék. Nekem a szerelő a Unix weboldaláról mondta az árakat, ott előttem a képernyőről, és azt is mondta, hogy van 15000-ért is tárcsa, de ő inkább magának a 30000 Ft körülit venné, mert abban bízik. Én meg rá fogok hagyatkozni, mert nálam biztosan jobban ért hozzá.
Én pl. a Bárdinál venném, az országosan elérhető, és nem márkaszervizben cseréltetném. Kb. félárban lenne. De a kisaksit le kell kapcsolni, és a hátsónál szükséges egy körmöskulcs visszatekerni a dugattyút, valamint a rögzítőfék ügyeket érdemes egy Youtube videón megnézni előzetesen.
Értelmes autószerelő meg tudja csinálni rutinból, nem kell Toyota szakszerviz.
Ami a féket illeti, most kértem árajánlatot a Toyoteam Garage-tól.
első féktárcsa 15500 Ft/oldal
hátsó féktárcsa 13000 Ft/oldal
első fékbetét garnitúra 23000 Ft
hátsó fékbetét garnitúra 8500 Ft
plusz munkadíj, ja és P3
Ami a féktárcsák kopását illeti, az elsők még lehetnek jók. A hátsónál is az a baj hogy valamiért egyik oldalon félre van kopva és van egy kis válla a tárcsának, míg a másik oldalon tök sima (és nem rozsdás tehát működik), azokat mindenképp cseréltetni fogom.
A légkondi milyen? Mennyire pörgeti a kompresszort (hallani a búgását), van-e elég hűvös levegő befúvás? Ha kezd gyengülni, akkor töltés esedékes, de ismét lassan szökni fog a hűtőközeg. A végleges megoldás a hűtő kondenzátor hőcserélő cseréje, mert annak a sarka reped meg. Nekem ezt pénteken csinálták Csepelen az Elite Auto telephelyén, nem drágán. Te biztosan erre is találsz kétszeres áron megoldást.
Típushiba. Aznap kettőt cseréltek.
Be lehet nézni elölről a rácson, hátha látszik, hogy olajos már a hőcserélő, képet mellékelek.
Egyúttal hűtőradiátor tisztítás is történt (kefe, sűrített levegő).
Én 35000 Ft-ért vettem a https://aruhaz.kauffer.hu/ -nél első-hátsó féktárcsa párok + fékbetéteket összesen, Blue Print, kivéve a hátsó tárcsa, az valami olcsóbb. Az első már be van szerelve másfél óra alatt, kiváló, a hátsót ezután fogom az óbudai szereldmagad műhelyben, kb. 1,5 - 2 óra bérleti díjjal.
Tegnap megvolt a gyertyacsere is. Nem márkaszervíz, de Toyotához értő ember szépen megcsinálta. Nem bánom, hogy nem akartam magam nekiállni. Tényleg elég macerás, mert sok mindent le kellett bontani, hogy hozzáférjen az ember, amihez nem árt, ha van benne gyakorlata. 35000 Ft volt munkadíjjal együtt.
Megnéztük a fék csöpögést is és megbeszéltük, hogy a márkaszervíz helyett beszerzem a kontroll egységet bontóból és ő beszereli. Sajnos egyben van építve a fékmunkahenger az ABS vezérlővel, ezért nagyon drága. Már meg is rendeltem a márkaszervízben mondotthoz képest tizedáron ebay-ről (80 vs. 800ezerFt). Elvileg egy ugyanolyan évjáratú, 60000 km-t futott P3-ből származik. Egyúttal megnéztük a fékbetétetek és az elsők is cserére érettek. Sajnos a tárcsák is vállasak és a szerelő azt mondta, hogy mivel ezek hűtött tárcsák ezért nem lehet felszabályozni őket, ezért azt is cserére javasolta, ami azért eléggé megdobja a fék szervíz árát (tárcsa kb. 30000Ft/db, betétetek 30.000Ft, össsz. kb. 90-100ezer). Ahhoz képest, hogy szinte minden hibrid tesztben azt hangsúlyozzák, hogy mennyire nem fogynak a fékek, mégis drága mulatságnak érzem 89000 km-nél. Az előd Yarisban ugyanennyi km-nél még jó volt az első gyári tárcsa és 135000 km-rel adtuk el még a gyári tárcsákkal.
Ha megjön a fék kontroll egység, akkor egyben lesz minden cserélve fékfolyadékkal együtt. Remélem aztán a következő 90000 km-en ekkora nagy szervíz már nem lesz.
25 mm az új, 22 mm a min. vastagság p3-nál elöl, ezt mikrométerrel mérem, ahogyan a szerelési kézikönyvben le van írva, lásd priusclub letöltés, neked még nincs letöltve? Tolómérővel nem lehet mérni a válla miatt. Sürgősen pótold, azután már csak az lesz a feladat, hogy megtaláld a 7500 oldalas .pdf fájlban, sok sikert hozzá!
Elhiszem, hogy ennyibol is meg lehet oldani csinald magad modon. En a hibrid garancia miatt vittem szervizbe. A gyertyakat hozzaerto fogja kicserelni, nem en. Szeretek otthon barkacsolni, meg az elso par regebbi automon is en csinaltam meg az olajcsereket, egyszerubb dolgokat, de ehhez itt mar nincs kedvem, meg amig lehet, a hibrid garit is kihasznalom. Raadasul az asszisztencia szolgaltatas sem art ha jon a markaszervizes garival. Sajat tapasztalatbol tudom, hogy megeri. Korabban volt egy nyestragasos sztori, ami utkozben jott elo. Fizettek a trelert, kaptam csereautot napokra. Csak a kabel csere koltsege volt az enyem. raadasul, ha kulfoldon tortenik egy ilyen, akkor meg jobban johet.
Én magam csináltam nemrégen, a hibrid mutatvány nélkül 20000 Ft alatti önköltséggel, meg kb. 1 óra vacakolás, a hozzákészüléssel és takarítással együtt.
Magam asszisztálok magamnak, világszerte. Igaz kb. 100 km-re szoktam csak járni hazulról.
A gyertyákkal csak vigyázz! Le kell sok mindent bontani az ablaktörlőkig bezárólag, legkisebb átmérőjű hosszú gyertyakulcs szükséges mágnessel, bele lehet szakítani-törni a gyertyát, lehetőleg nem hamisított gyertyát vegyél. Azt is magam szoktam csinálni.
Nekem a 90000-es szervíz márkaszervízben 53129 Ft lett:
-olajszűrő
-olaj
-légszűrő
-pollenszűrő
-tömítés
-1 db törött patent
-hibrid rendszer ellenőrzés hibrid garihoz.
A fékfolyadék csöpögés miatt a fékolaj cserét egyelőre elhalasztottuk, de max-ra töltötték.
Most lett vona esedékes a gyertyacsere is, de mivel a húsvét előtti utolsó időpontra kaptam időpontot, az állítólag időben már nem fért volna bele, mert macerás hozzáférni a gyertyákhoz. Nem is baj, mert azt megoldom saját szerelővel majd húsvét után valószínűleg olcsóbban.
Szerintem ez nem kirívóan drága, főleg ha beleszámolom, hogy járt hozzá 1 év asszisztencia is Európán belül.