A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A leírásuk alapján 2 különbséget látok: az egyikben 50-es, a másikban 55-ös tárcsák vannak. Ez nem tűnik annyira fontosnak. A másik a szemcseméret-állítás: a Perfettónál könnyebben lehet váltani a különböző tartományok között. Ha nem csak eszpresszót iszol, akkor ez előnyös lehet, de azért néhány fordulatnyi gombtekerésbe nem lehet belehalni. Ha meg nem ragaszkodsz az elektronika minden funkciójához, akkor akár megfontolhatod a sima Silenziót is, időzítő azon is van, csak kijelző nincs.
Gaggia Classic mellé szeretnék a Graef helyett Eureka Mignon Perfetto v.. Specialita örlot venni. Van valakinek tapasztalata, tanácsa, hogy melyiket érdemes? Vagy más daráló, ami hasonlóan halk és nem drágább kategória?
A Jura Impressa egy automata, nem várhatsz tőle rendesen őrölt meg időzített ristrettót. A futáshoz először járni kell megtanulni, vagy hogy is van az a mondás...
Az a főtt kaja szaftjának kell, nem a tejszín fertőtlenítésre. Tettem már kotyogós kávéba 1-2 alkalommal, amikor váratlanul kifogyott a tej, nem volt kimondottan rossz, csak persze túl zsírosnak találtam. (Eszpresszóba én nem teszek semmit, a gyomor védelmére előtte iszom egy csésze tejet.)
...időközben jártam egy helyen, ahol a robuszta nem, de a többi feltétel stimmel: Café Memories a neve, és Zuglóban található, a Mexikói úti földalatti-végállomással szemben. Két fajta kávé volt, mindkettő arabika. Az egyik világosabb, a másik sötét pörkölésű, én az utóbbit kértem, és igazi eszpresszó-élmény volt.
DM-ben vettem hozzá párszázforintos vízkőoldó folyadékot, azt használom, de hosszabb ideig hagyom a gépben "hatni", mint amit a felh. útmutató javasol.
Pár éve voltam egy helyen valahol Budapesten a XI. kerületben a Zenta-Budafoki-Bertalan-Bartók utcák/utak környékén, kétszintes valami, alul mentél be, és valami macskaára emlékeztető volt a neve. Most nem találom a gugli maps-en, lehet nem élte túl a covidos karanténokat... Ott is kétféle kávé volt, az egyik klasszik a másik újhullámosabb.