Don Valentino:
lattam, orultem is neki :)))) A VH1 allitotta egyebkent ezt a listat, barki meg is nezheti a www.vh1.com-on. Szerintem ez tisztelges a Stones elott, mert tenyleg ez volt az egyik legelso ismertebb riff, es a Stones-t is ez tette vilagszamma... Erdekes egyebkent, hogy a kozonsegszavazatoknal a Stairway To Heaven vezet...
Mas: a datumvaltas utani nagy toplistakat a gitarosok sem eltek tul, a guitar.com-nak is van egy top100-as listaja itt. 1. Hendrix (oke), 2. Beck (ez mar kevesbe), 3. BB King (ezt sem ertem), 4. Page (Beck-kel nyugodtan helyet cserelhetett volna). Szinten furcsa hogy Gilmour (aki szinten egyik kedvencem) csak az 50., viszont ami meg durvabb, hogy Blackmore csak a 100. Pedig azert neki is vannak erdemei, jopar listan szereplonel jobb technikailag...
Ja igen, erdemes megnezni az oldalon, hogy melyik szam Page "classic moment"-je, no comment...
grasshopper!
ha erdekel, nekem van elado 5O W hangkimenetelü, csöves erösítöm. A markaja eleg közepkategoriaju, de jol szol, harom fellepes mar mögötte van, es otthoni gyakorlasra tokeletesen megfelel.
A reklam utan a temahoz:
Remelem, hogy az elozo irasombol nem az jott le, hogy utalom a Page gitarozasat, mert nagyon-nagyon nem azt akartam mondani. Sot mondhatni, hogy Page szamokkal tanultam meg gitarozni ugy igazán, és mind a mai napig legszivesebben Zeppelint jatszom. Egyebkent mivel ez az oldal eleve ilyenekre valo es ugy lattam, hogy ez az athangolas felizgatta a kedelyeket, azoknak, akik kevesbe ismertek a temakorben, ime nehany Page hangolas (nem csak a Zeppelines korszakbol):
Na most biztos azt fogod mondani, hogy peeerszeee..eső után köpönyeg, de a Gibson-ról én is tudtam hogy az egyik No. márka :o) Dehát nem is a legolcsóbb ugyebár.. persze, tuti hogy nem gagyi..
Már majdnem megvettünk egyet, valami régi csehszlovák gitárt akart eladni egy srác, és aszonta, hogy tanulni nagyon jó rajta, csak a pickup-ok nem a legjobbak. (Merthogy a Zöcsém valóban kezdő). Namind1, azért thanxx :o)
A "Lépcső a mennyekbe" (hogy már magyarul is kiírjam) számról egyébként címénél fogva is néha egy film jut az eszembe, a "Jákob lajtorjája", és ilyenkor magam elé képzelem a film néhány kockáját. Nemtom láttad-e..
Hogy milyen markat? Hat Gibson Les Pault :o)) Most komolyan: Gagyit ne vegyetek, mert hamar rajon az ember, hogy ha egyszer egy jobb hangszer kerul a kezebe, hogy a regi dioveroje nem is olyan jo, es mar cserelne is lefele.
Egyebkent a "Lesztnyica Na Nyebesza" azert tenyleg megunhatatlan, bar vannak idoszakaim, mikor en is besokallok tole. Minden bootlegen rajtavan 71-utan, minthogy minden koncerten jatszottak. Valami rangos nyugati szaklap olvasoi szavazatok alapjan minden idok harmadik legjobb rocknotajava valasztotta.
Exile! A Satisfaction lett az elso!
Bocs, tudom hogy ez itt nem a reklám helye, de azért mégis gitártéma. Nem tud valaki olcsón elektromos gityót ? :o) A Zöcsémnek kellene... az sem baj, ha erősítőt is tudtok hozzá.. :o) Vagy csak használt hangszerüzleteket.. hol van ilyen ? Ja, és milyen márkát érdemes venni ? (Női mivoltomnál fogva ugyanis nem értek totálisan a dolgokhoz..:o) ) Na persze azért bizonyos intervallumon belül (money) gondolkodom, ami nem a csillagos ég..
Előre is thanxxx...
De azért annyit én is konyítok Zep-hez, hogy szeretem a zenéjét a bakelitgyűjteményünknek köszönhetően.. :o) A legtutibb egy ruszki Zep lemezünk, hatalmas betűkkel van az elejére pingálva hogy ЛЕД ZЕРРЕЛИН :o)) A Starway to Heaven-t (lehet hogy már sokan unják) akárhányszor meg tudnám hallgatni, de ellágyulok a Babe I'm gonna leave you-tól is, marha jó az Immigrant Song...stb.stb...
GuitarGod!
A BBC sessionon nem tudom hol hamis Page. Koncerten sokszor, de studioban keptelenseg. Mindig totalis precizitasra torekedett az albumokon. Technikailag egyebkent koncerteken gyakran hibazik, mellenyul, de pont ezektol az osztonos mellenyulasoktol, skalan kivuli hangoktol dogos a blues. A lehangolasrol: Nemcsak nyitott C-t, D-t, hanem a When The Levee Breaksben nyitott F-et is hasznal, ami jobbara felhangolas egy fel hanggal. Egyebkent a nyitott hangolasok nagy korszaka a 30-as 40-es evek deltablues korszaka. Egyebkent a slidenyak mellett erdekessegkent Page csellovonot is hasznalt.
blackman!
Feltettem neked meg annak akit erdekel a Hats Off To (Roy) Harper alapjat kepezo 6 perces slide-bluessessiont. Realaudio, meg egyebkent is bootleg, szoval a hangzasbol ne vonjatok le messzemeno kovetkezteteseket. Amit jatszanak: Feel So Bad - Fixin To Die - That`s Alright Mama.
Ezen a cimen: www.klte.hu/~takacst/BM4.RA
Sajnos a LedZep-es témához nem sokat tudok hozzászólni, mert nem igazán jutott el hozzám a zenéjük. Abból a korszakból jobban szeretem Richie Blackmore-t. A HighwayStar szólója szerintem egy alapmű. Akit még nagyon szeretek az Joe Satriani. Az elhangolt gitárokról pedig Cziránku Sándor jut eszembe. Elég jól csinálja... Ha van valakinek valami idevágó URL-e az megírhatná, vagy esetleg így a topik hasábjain is írhatnátok egy-két hangolási tippet, mert én eddig csak az E1->D-t használtam.
Hogy Jimmy Page hamisan jatszik, azt nem tudom ki mire alapozza... Talan (halistennek) tul sok a blues felhang a jatekaban es ettol tunhet kicsit hamisnak. De a hamis helyett sokkal jobb lenne szerintem a "legosztonosebb gitaros" jelzo. Nagyon spontan (meg Hendrixnel is, szerintem) es nagyon folyekony a jateka, es rengeteg stilusban otthon van. Nehany koncerten lehet hogy hamis, de ha formaban van, szerintem barkit legitarozna a szinpadrol.
Szoval szamomra o a No.1, a masodik pedig Mick Taylor (Rolling Stones), hasonloan spontan jatekkal, a stilusa pedig nagyon-nagyon egyedi es utanozhatatlan...
A vita kedveert: irtad, hogy a hatvanas evek vegen/hetvenes evek elejen meg nem nagyon voltak elterjedve a nyilt hangolasok. Szerintem az volt az igazi korszakuk. Manapsag melyik mai egyuttes hasznal vagy a mai gitarosok kozul hanyan ismerik a nyilt hangolasokat? Szerintem nem sokan... Es a 60-as evek vegerol is van pelda boven, a Stonesnak talan tobb nyilt hangolasos szama van, mint a Zepnek. 68: a Beggars Banquet album majdnem fele open-d, 69: Gimme Shelter (open-e), You got the silver, aztan egy jo hosszu sor Stones klasszikus open-g-ben (Keith Richards trademarkja) szinten ebbol az idobol. Meg Bob Dylannek is van par ilyen szama (Tangled up in blue)...
Na meg ugye nem akarok közhelyes lenni, de azért amit a Hendrix gyerek tudott egy gitárral... Azt már nem is nevezném "játéknak". Viszont akkor minek is? Hmmmm.
Na mindegy, szerintem Hendrix a legjobb.
> sot ma is inkabb csak a mely E hur lehangolasa D-re jellemzo a sulyosabb zenekben.
mint például az AliceInChains. Az súlyos is, meg drop-D is...
Na igen, az áthangolt gitáron játszást ajánlom mindenkinek kipróbálásra, akinek valami jobbfajta fémhúrós gityója van. Igen, annak idején (pár éve) a LedZep:Hats off to Roy Harper címezetű számának(asszem ez valami tradícionális blues amúgy) ezredszerre való meghallgatása után döntöttem úgy, hogy ezt én is tudni akarom. Innen már csak egy réz és/vagy üveg slide(vagy mifene) kell, na meg persze internetről beszerzett kotta. Aztán tessék. Első próbára is elég faszagányos dolgok sülnek ki belőle.
A poén az, hogy mikor azt a Zep számot gyakoroltam, egyszer (hosszabb kihagyás után) elfelejtettem hogy hogy is volt a hangolás. Melyik húrt 2vel felfele, melyiket lefele. Aztán egyszercsak valami teljesen másra sikerült behangolni a gityót. És azóta is úgy van. Hmmm, nagy sikerélményeket tud okozni, mikor az ember társaságban megvillogtatja az ilyenfajta gitár tudását. Merthát a sikálós alapszinten néha unalmasak. Meg ilyet ritkán hallanak. Mert cd-n senki sem hallgat Missisippi Fred McDowell-t.
Slideosan meg nagyon faszán szól minden. Most már több órán keresztül (na jó, több fél órán) keresztül tudom játszani a saját slideos kitalációimat.
Úgy tűnhet mintha valamit tudna a blues játékról az ember (pedig nem). De mégis.
És nagy megnyugvás az bizony az embernek.
Megjegyzem, villanygityón viszont nekem csak katasztrófális dolgok jöttek össze slideosan. Nem is erőltettem a dolgot túl sokáig. A ChrisRea hogy a fenébe csinyájja??? Brrr
Szerintem Kirk is jó srác csak elég gáz az imidzse :)) meg van most ez a Santana pophullám
De akit igazán kedvelek az Trey Azargoth vagy hogy hivják a Morbid Angel gitárosát aki hét húrós gitáron ontja a disztonanciát :)
Ugy gondoltam, hogy ebben a topikban lehetne beszelni az egyes gitarosokrol, stilusukrol, hogy mi az ami kulonosen tetszik, illetve gitartipusokrol es meg sok mas gitarral kapcsolatos dologrol, amely nem feltetlenul kepezi vita targyat (persze biztosan sok esetben talalunk olyan temat, mely vitava fajul), de azt is el tudom kepzelni, hogy esetleg ismeretekkel, tapasztalatokkal gazdagitjuk egymast. Remelem nepszeruve valik majd ez az asztal gitarosoknak.
Ime inditasnak egy tema:
Jimmy Pagerol gyakran allitjak, hogy hamis a jateka, EZERT nem tud gitarozni. Bar ez ketsegtelenul kihallhato a Zeppelin albumokbol (foleg a BBC Sessionbol, amely kvázi koncertfelvetel) megsem gondolom, hogy ez csokkentene zenejenek nagyszeruseget. Amit teljesen egyeninek tartok tole az az athangolt gitaron valo jatek, amely a 6o-as evek vegen,
7O- es evek elejen meg nem igen volt elterjedt, sot ma is inkabb csak a mely E hur lehangolasa D-re jellemzo a sulyosabb zenekben.