Biztosan láttál már olyat. Barna üveganyagból, olyan "gyógyszertárias" formával, a nyakán csiszolt üvegdugóval. Nagyon látványos, és hasznos. Na, keresek valami képet, hátha..
Erőlevest csak hidegvízben, lassan, vadast viszont elősütött húsból -újabban ennek dupla levet készítek, és nagyon lassan főzöm. A hús mártás nélkül az elősütés ellenére is ehetetlen /pástétom alap..:o)/, viszont a leve mennyei, felét elcsórom némi zöldséggel.
A főtt húsokat betétnek használom, direktben egyik sem igazán fog meg.
Mint írtam, télen szoktam venni egy fogalmam sincs hány dekás, de a többihez ( mármint a ládában található többihez képest úgy 3/4 legnagyobbat, és mert tél van, megy a gázkonvektor.
Leterítek alulra két papírtörlőt, az aprólékra másik kettőt.
Aztán kb. három nap múlva kopogós.
Akkor megy bele egy gyógyszertári porüvegbe ( az én szárazfűszereim barna porüvegben vannak, nem is volt hajnövesztően drága ).
No igen, ezt ki kell tapasztalni. A szerecsen illatanyagai illannak, lehet, hogy az elején én elsiet(t)em (már nincs...:}}), de akkor is szoktam menet közben egypár reszelést tenni menet közben.
Őrölt gyömbérről fogalmam sincs, én úgy kétévente veszek frisset télen, akkor fölkockázom úgy 1x1x1 centis darabokra, ez összeszárd olyan nagy borsónyira, abból 1-2 megy az elején a borssal, meg egyéb szárazfűszerrel együtt.
A szerecsendió-virág ( tavaly karácsonyra kaptam, olyan ritkán lehet valamiért kapni ), nálam a szárazfűszerekkel az elején, az egész ( abból szép készletem van, jól eláll, és van egy ősöreg reszelőm, azzal szoktam úgy félidő környékén rüszülni.
De mint mondtam, egyszer egy jó nagy darab a "bors" idején belement, de a végére elmentek az illóanyagok.
Szóval, ha nagyon előrevág, a tisztázás utáni melegítéskor ki lehet belőle zavatrni-szerintem.
Minél több a csont (szabad felülete ) az általam emlegetett forróvíz-utána a lötty leöntése után hidegvízben kezdeni, rengeteg hab lesz. Meg nem lesz annyira tiszta ( bár ez engem nem szokott izgatni, de vendégeknek, ugye...
Léalapnak , pl. francia hagymaleveshez a zavaros lé a tökéletes...:}}}