Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2000.01.18 0 0 43
Azt hiszem, egyszerűbb, ha kettészedem a dolgot, és külön magyar-nem magyar listát állítok :)

Steve Howe (Yes, Asia, GTR)
Andy Summers (Police, meg más is volt ott)
Martin Barre (Jethro Tull)
George Harrison (na, ezt nem írom ide)
Dominique Miller (Sting gitárosa már egy jó ideje)
John Petrucci (Dream Theater, Liquid Tension Experiment)
Trevor Rabin (egykoron Yes)
Dave Gilmour (Pink Floyd, Run Devil Run)
Lindsay Buckingham (Fleetwood Mac)
Tony Iommi (Black Sabbath)

Szörényi Levente (Illés, Fonográf)
Laár András (ex-KFT)
Mohai Tamás (ex-Faxni, KFT, Boom Boom)
Móricz Mihály (Fonográf, NO coMMent)
Anti Tamás (ex-Bojtorján, NO coMMent)
Szabó Gábor
Tátrai Tibor (játszott ő már mindenhol)
Szűcs Antal Gábor (szintúgy)
László Attila (mostanában Charlie)
Babos Gyula

kiru: Scieranski a neve a lengyel basszer-istennek, azt hiszem a c betűnek van egy farka, ettől eléggé cs-sen ejtik. Fura nyelv ez a lengyel, de a manus nagyon tud :)

Csodaszarvas Creative Commons License 2000.01.18 0 0 42
Szevasztok!

Szal visszaterve a pengetesi bajaimhoz. :)
Eddig ugy jatszottam hogy mutato-huvelykujj vege koze befogva a pengeto, pengeto sikja szinte a hurral egyenlo, es ujbol-csuklobol ami belefer. Aztan jott egy ismeros, aki kijavitott, hogy a pengetot csusztassam le szinte a huvelykujjj hajlataig, a szog 45 vagy azontul a hurral, es ugy minnel inkabb ujjbol rezegtetni vagy mi. :)
Nos mindez az utcan tortent egy szazforintossal a kezben, ezert kerdem hogy biztos jol ertettem-e, mert ugyan nem rossz de amit a regivel tudtam az most itt nem jon oly konnyen. :) Meg ra is kerdeztem: Petrucci is igy penget. Aszongya: jah ... igy oktatjak a konzervatoriumban. Mondom joh. :)
Nos hat itt tartok.
Az en listam amugy, ha szabad ilyet:
Petrucci
PacodeLucia
Van Halen
Glenn Tipton
Brian May
a Maiden paros

Satrianit meg Vait meg alig hallottam. :)

kiru Creative Commons License 2000.01.18 0 0 41
Nehany kedvenc arcom:
- Nem rockgitáros ugyan (bár az egyik lemezén játszotta a Stairway to Heaven-t), de szerintem az egyik legtechnikasabb gitaros: Stanley Jordan.
Foleg az elso lemezei nagyon jok, amin két kézzel jatszott egyszerre harom-negy szolamban (pl. Beatles: Elanor Rugby). Ezt az egy szamot minden gitarosnak erdemes meghallgatnia. A sajat szamai es az ujabb lemezei (legalabbis amit ebbol ismerek) dogunalmasak.
- Ismeri valaki Eliot Sharp-ot? Mint zene teljesen ertelmetlen, de ahogy Latabar hangokat tudott utannozni, Sharp ugy tud gitarral hangokat kicsikarni (pl. az extremitas kedveert: kecske mekegese) de nem samplerrel.
- Ket virtuoz: a belga cigany gitaros Birelli Lagrenne (Pastorius utolso lemezen o volt a sztarvendeg - vagy forditva P. volt L. vendege) es az egykori keletnemet!!! Helmut "Joe" Sachse.
A trabant osszeszerelo kinezeto Sachse jateka Jordan szintjen egyedi: a hangzas teljesen fako (hala a hazi buheralasu NDK pickupnak), viszont keves ember jatszik ekkora elannal. Nem tudom, hogy el-e meg zenesz-e meg. Egy lemezet ismertem a meresz cimu "Solo"-t, es 89-ben volt Bp-en.
- a mar elitett Mohai Tamas a Faxni lemezen
- Kristof Szchiransky (az irasmod nem biztos): lengyel basszusgitaros, de kegyetlen jo. Van egy trioja, amiben dob-gitar(a batyja)-bogo a felalas, de szoloban is szokott szerepelni. Itthon is gyakran volt.
- Szabo Sandor. O torokszentmiklosi illeto, akusztikus gitaron jatszik szoloban, de van egy egyuttese is a SzaMaBa. Magyarok kozott a kedvencem.
- Szabo Gabor. 56-os emigrans, aki vilaghiru lett, majd kesobb alkoholista. Santana inspiratora es olyanokkal jatszott egyutt mint Chicho Hamilton, Chick Corea stb.
- Regen nagyon szerettem Metheny-t de mara - a szememben - egysikuva valt a zeneje.
+1tipp: a Muszty-Dobai-fele gitartankonyv vegen felsorolnak jonehany kulonleges hangolast.
kiru
bogyó Creative Commons License 2000.01.18 0 0 40
Ja igen, az előbbiből kimaradt, hogy ez nem pengetőtartás-technika, viszont gyorsaságot ad. Pengetőkhöz csak annyit, hogy szerintem a 1.5-2 mm vastag, minél kisebb pengető a legjobb, ha gyorsan akarsz játszani. SZVSZ.
bogyó Creative Commons License 2000.01.18 0 0 39
Van egy nagyon jó technika:

úgy gyakorolsz (skálákat, arpeggiokat), hogy a pengetővel csak lefele pengetsz. Ez egy nagyon nehéz gyakorlat, igen nagy önfegyelmet igényel. Nagyon vigyázz, hogy a kezed az alkarod közepétől lefele egyáltalán ne érintse a gitárt. Lehetőleg olyan arpeggiokat és skálákat gyakorolj, amelyek átfogják mind a hat húrt.

Lassan kezdd, vigyázva, hogy a hangok között se hangszínbeli, se hosszbeli különbség ne legyen (metronómon 40-80-as tartomány). Minden skálát és arp. oda és vissza gyakorolj.

Ha ez megy folytonoan, akkor lehet emelni a sebességet. Ha eljutottál kb 160-ig, akkor tekerd vissza a metronómot 80-ra, és pengesd úgy, hogy most már minden lepengetés után felfele is pengetsz, így hirtelen egy kétszeres sebességnövekedést érsz el. Lehet itt is gyorsítani, vigyázva, hogy minden hang tisztán szóljon.

Szóval jó gyakorlást... Vigyázz, mert gusztustalanul unalmas :-)))

na udv
t

Előzmény: Csodaszarvas (24)
Sveriges fana Creative Commons License 2000.01.18 0 0 38
Bar nehez közöttük sorrendet tenni, de az első 10 helyezett a következő:

Jimmy Page
Ritchie Blackmore
Tátrai Tibor
Kirk Hammett
Gary Moore
Jimi Hendrix
Brian May
Joe Satriani
Al DiMeola
John McLaughlin

Tulajdonképpen mind az első helyen állnak...

Előzmény: Exile (33)
Törölt nick Creative Commons License 2000.01.18 0 0 37
Nem lehet ezt így, hát Dave Gilmour-t kihagytam. Brrrrr, pedig nagyon császárság a manus. Így már tizenegy :)
Előzmény: Törölt nick (34)
grasshopper Creative Commons License 2000.01.18 0 0 36
GG,

Maj'máskor :o))

Előzmény: Sveriges fana (30)
Don Valentino Creative Commons License 2000.01.18 0 0 35
Jimmy Page (No. 1.)

Jimi Hendrix
Bencsik Sandor
Bartha Tamas
Robert Johnson
Radics Bela
(a fentiek mind valahol a masodik hely kornyeken)
Joe Satriani
Eric Clapton
(es ok a harmadikok)
Jomagamat gondoltam meg megemliteni a negyedik helyen, de ez mar tenyleg tul szubjektivva tenne listamat... :o)

Törölt nick Creative Commons License 2000.01.18 0 0 34
Valahogy akkor is durva az a helyezése. Na mindegy.

Steve Howe
Andy Summers
Martin Barre
George Harrison
Dominique Miller
John Petrucci (nálam is nagyon bejön amit művel)
Trevor Rabin
és akkor legyenek magyarok is:
Szörényi Levente
Laár András
Mohai Tamás

Ők azok tizen, akiknek a gitárjátékukat a legjobban csípem. Sorrendet nem tudok felállítani.

Exile Creative Commons License 2000.01.18 0 0 33
Keith Richards valoban nem egy gitarvirtuoz. Ritmusjateka viszont szerintem meg ma is nagyon egyedi es utanozhatatlan. Eleg csak meghallgatni nehany Stones tribute albumot, es nagyon erezheto a kulonbseg, pedig nem tul bonyolult szamokrol van szo... Szoval Keithben az a zsenialis ahogy jatszik, es nem az, amit. Pl. a Stones altal feldolgozott dalok is egeszen mashogy szolnak, mint az erdetik.
Erdekelne viszont, hogy kinek hogy nezne ki a top 10-es listaja. Nem is a helyezesek miatt, hanem hogy nektek ki az a 10 gitaros, akikre azt mondjatok hogy na ez az...
Előzmény: Törölt nick (29)
maDsuN Creative Commons License 2000.01.17 0 0 32
hali ..
remélem nem csak nekem tűnt fel, hogy innét eddig kimaradt két név.

Bencsik Samu
Radics Béla ...

Lehet, hogy csak elfelejtődött .. de akkor ez nagyon nagy hiba volt. Két ilyen tudású klasszis nem tudom, hogy volt-e, van-e rajtuk kívül kis országunkban. Aki hallotta bármelyiküket játszani, akár koncerten, akár felvételről, nem hiszem, hogy nem maradt meg benne semmi ..

Bencsik Samu, amit ez az ember bírt a gitárjával művelni az nekem még mindig tökéletesen hihetetlen. Aki még nem hallotta őt játszani, annak javaslom a 95-ben kiadott "A zöld, a bíbor és a fekete" c. P.Box albumot. Ezen rajta van minden amit tudni illik.

És ott volt Radics Béla. Gitártudása neki is hihetetlen volt, szinte mindent meg tudott csinálni, amit elképzelt, sajnos őt sem hallhattam élőben a színpadon, de felvételről rengeteget hallgatom, és még mindig hallok újat a játékában.

"Játszd el a dalt ami sose szólt
vedd fel a fehér gitárt
Játszd el a régi húrokon
Az utolsó utazást"

...P.Box : A zöld, a bíbor és a fekete.

... bocs a hosszú szövegért, de ez volt a minimum ...

Törölt nick Creative Commons License 2000.01.17 0 0 31
Ne viccelj GuitarGod, az Awake lemezt legalább 3X végighallgattad te is.
Sztem Petrucci meg nagyobb 1éníség zeneszerezésben, mint gitározásban,szal nem 1 gitárhős, dehát ez nem is baj, a DT úgy király ahogy van.
5 ember munkája.
Előzmény: Sveriges fana (30)
Sveriges fana Creative Commons License 2000.01.17 0 0 30
Nogo!

Ha már bedobtad John Petrucci nevét, íme egy hír, amelyről tulajdonképpen csak véleményeket tudom meghallgatni, mert jómagam csak keves számot ismerek Petruccitól (Pull Me Under,...) Sz'al egy napilap vasárnapi szamaban (nem reklamozom, mert semmi koze a zenehez),
megjelent a Dream Theaterről egy cikk, melyben J. P. nevére a gitáristen jelzőt használják... hogy ez mennyiben takarja a valóságot azt azok döntsék el akik nálam jobban ismerik... nekem mindenestere hangulatilag tetszik az a kevés amit ismerek tőle...

Grashopper!
Kár érte...:)

Csodaszarvas!
A laza tartás amiről Endi beszél az intenzív csuklómozgásban nyilvánul meg (szolokban is).
K.ben el lehet lesni a nagyoktol a k.bozo technikakat videó-koncertfelveteleken...
Nekem például a kedvencem a wide vibrato, ahogy a Blackmore csinálja... ezzel majdnem olyan hatást ér el, mintha a tremolokart használná, mindenesetre sokkal erőszakosabbá teszi a hangzást...

GG

Előzmény: Nogo (28)
Törölt nick Creative Commons License 2000.01.17 0 0 29
Ez a toplista hipergáz! Mi a frászt keres pl. egy Kurt Cobain egy Gibbons, Satriani és Santana előtt (ezek hirtelen egymás után jönnek).
Van még egy iszony durva helyezés, mégpedig Stevie Howe a 91.(!) helyen. Borzalom, ott lenne a helye legalább az első 25-ben. Szóval, ez a lista egy kalap szaharin, itt valamiféle népszerűségre mehettek rá talán. Nem láttam pl. Chris Rea nevét sem. De Keith Richards ott van, mégpedig elől, csak tudnám miért.
Előzmény: Exile (11)
Nogo Creative Commons License 2000.01.17 0 0 28
Megnéztem ezt a listát. Elég furcsa, biztos amerikai, azért. Tényleg elég bosszantó Blackmore 100. helyezése, képzelem Ő mit szólhatott hozzá! Hiányolom például Brian May nevét is, ő azért tud gitározni, de az újak közűl hiányzik a Dream Theater-es John Petrucci, aki ma szerintem az abszolút legjobbak között van.
Előzmény: Exile (11)
grasshopper Creative Commons License 2000.01.17 0 0 27
GutiarGod,

Emil úgyszintén ...

Blindmouse Creative Commons License 2000.01.17 0 0 26
Vidd be a Vintage-be a Tátra utcába.. vagy a TNT-be a Podmanicky utcába.. ott bekötik.. amúgy ahány pickup annyi bekötés..

Előzmény: bogyó (23)
Törölt nick Creative Commons License 2000.01.16 0 0 25
Jó keményen és eközben lazán kell fogni a pengetőt. Azaz határozottan. És mindenek előtt a fejedben legyen benne, hogy mit akarsz.
Gyakorolni se árt :-).
Csodaszarvas Creative Commons License 2000.01.16 0 0 24
Hela!

Elnezest hogy belekotyogok, de meg szeretnem kerdezni (mint kezdo) hogy hogyan kell helyesen fogni a pengetot, hogy gyorsan tudjak pengetni. Meg valtozik-e ez stilusonkent ... ha tudna esetleg segiteni valaki.

Csodaszarvas aki sosem volt meg tanarnal. :)

bogyó Creative Commons License 2000.01.16 0 0 23
Kösz neked és vitézlejszlónak is az infót, utánnanézek. Még egy kérdés: ki csinál Magyarországon ilyen bekötést? Nem Medgyesi, mert nem bírom a fejét és a stílusát.

Más: nekem tetszet Cziránku kétnyakas technikája. Az nem tetszik, hogy a kezdeti progresszivitás után mostmár csak borzalmas önismétlésre futja... Kár (Kárpát Mőbius, brrr....)

Előzmény: Sveriges fana (16)
Sveriges fana Creative Commons License 2000.01.14 0 0 22
Grasshopper!

Elküldtem neked az erősítő adatait a regisztrált emailedre.

GG

clisHe Creative Commons License 2000.01.14 0 0 21
asszem ezt irhatom ide
szoval erdekelne majdnem engem, de az en kozvetitesemmel, ugy 60 ezerert squier stratocaster, japaniaban gyartott
szerintem realis

ugye tudtok segejteni???

elore is koszike

clis
alias gyoker gyurika

sirk Creative Commons License 2000.01.14 0 0 20
Gondoltam egy kicsit illik ide:
Eladó egy nagyon ritka amerikai Custom Shop Charvel karos szólógitár fantasztikus hanggal!
Irányár: 270000,-
Tel: 06-20-954-1827
Mijafranc Creative Commons License 2000.01.14 0 0 19
Hahó mindenkinek...

Nos dobogó szívvel és remegő hangon jelentem be, hogy reszelgetem a honlapomat,
Igaz egy kicsit béna egy kicsit gagyi, de az enyém.....
Per pillanat még csak a gitársarok elérhető, és még csak egy tab van ott, de látható hogy melyek lesznek még.Majd ahogy az időm engedi teszem fel a többit is.

Szal, ha belépsz, balra a második ajtón nyiss be. (Hangkártya nem árt..)

Ja a cím: www.nexus.hu/stormbringer

grasshopper Creative Commons License 2000.01.14 0 0 18
D.V.,

Thnxxx az infokat. Bár annyira azér' nem kezdő a Zöcsém sem, (meg én is tanultam valamicskét) úgy értem, akusztikuson már penget vagy egy éve lassan, egy olyan gityón ami még anyukámé volt anno, és a templomban kápráztatta a népet vele :o) Szoval van már vagy 30 éves, de ahhoz képest csak a nyaka ferde egy kicsit (mármint a gitárnak) :o) Valami Stiglitz Erzsébet műhely v. mi van a belébe írva...:o) Ja, és nem kell figyelnünk az alattunk/felettünk/mellettünk/
lakókra, ugyanis hál'istennek yoooo nagy családi házban lakunk ahol lehet bömböl(tet)ni.
20 W-os erősítőt már nézegettünk üzletben, azér' az is elég szépen szól otthon a 4 fal között, 15 rugó körül van..

GitarGod:
Te hogyé' adod azt az 50 W-ost? (Vagy ez már szigorúan bizalmas?) -

Előzmény: Don Valentino (12)
vitézlejszló Creative Commons License 2000.01.13 0 0 17
A pickup-bekötésekhez keresd meg a bartolini meg az EMG weboldalakat, grafikákat is találsz. Ha nem megy, ird meg, belinkelem neked.
Előzmény: bogyó (15)
Sveriges fana Creative Commons License 2000.01.13 0 0 16
bogyó!
Ha a dolog reszletes technikai oldala erdekel, en annyit tudok segiteni, hogy a "Zenész magazin" 1998-as ev vegi szamai pontosan a kerdezett temaval foglalkoznak, de csak az 1998/10 es (52.) szamatol melyülnek bele a temaba az azt koveto harom-negy szamon keresztul. Termeszetesen itt nem csak a konkret kerdezett temaval foglalkoznak, hanem sok mas erdekesseget is megtudhatsz a hangszedokrol. (Nehogy azt higgye vki hogy a magazin munkatarsa vagyok, amiert reklamozom orrba-szajba...na mindegy).

Don Valentino!
Meghalgattam a Blues medley-det, KIRALY!
Amit a bootlegekrol irtal, a hangazas telleg fura, de bootlegen mar hozzaszoktam Balint Csaba baratodnak (?) koszonhetoen, aki két zep-bootleget is kuldott kazin.
(két 1969-es koncertet, egy 1973-ast, valamint egy bootleg valogatast:))

Azt pedig en sem ertem, mit keres a Blackmore a guitar.com lista 1OO. helyén, amikor a jateka stilusalkoto, sot, a 7O es evekben a hangzasa is iranyado lehetett...

Kalmo bedobta Cziranku Sandor nevét, s kicsit elsiklottunk felette... szerintem Cz.S. bár jo gitaros de a gondolkodast a gitarnyakon egy kicsit tulzasba viszi a jatek rovasára. Ketsegtelen hogy elmeletben nagyon otthon lehet es jol atlatja a skalakat, de szamomra nem befogadhatok a szamai. Amit abszolut nem szeretek a jatekaban azok azok az elemek, aminor ket kezet egyszerre hasznalja a kétnyakujának a nyakan, de itt magaval a technikaval van bajom, ugyanis szerintem egy szolo akkor hangzik igazan dögösen, ha legalabb 5O %- ban kipengetett hangok alkotjak.

GG

bogyó Creative Commons License 2000.01.13 0 0 15
Bocs, Dm7-ben B-vel, (pontosabban : A#).

Nem szokas, csunyan szol, ha eleg hangsulyos. Foleg ha az a Dm7 a II fok. Legalabbis nekem, van egy par hang, ami nagyon zavar. (Helyette a megoldas a H hang). Persze van, amikor ezt kell hasznalni, peldaul egy Dm(7)-B(maj7)-C(7)-Gm(7) konstellacioban. De egy Dm(7)-G(7)-C(maj7)ben nem annyira klappol.

Amugy bocs, ha ilyenekkel terhelem a topikot. Pickup-betkotesekrol valaki?

Előzmény: vitézlejszló (14)
vitézlejszló Creative Commons License 2000.01.12 0 0 14
Mi a baj a D-mollban a B-vel?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!