A numizmatika éremgyűjtés beszélgető fórum azzal a céllal nyílt meg, hogy a régi és új pénzérmék, bankjegyek gyűjtői tudjanak itt eszmét cserélni.
Az alaptéma a gyűjtés, rendszerezés, egyes darabok azonosítása, és egy kis pénztörténeti csevej.
Itt lehet bemutatni egyes kérdéses darabokat, kérni a hozzáértők segítségét a beazonosításban, esetleg hozzávetőleges értékelésben.
Miután a reklámozási tevékenység fizetős az index alatt arra legyünk különös figyelemmel.
A fentiektől eltérő, az egymást ingerlő hozzászólások topic rombolásnak minősülnek az ilyenekért tiltás jár.
A Numizmatika címszó alatt pénzekkel, pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudományt értünk legfőképp ehhez tartsuk magunkat.
Kedves Péter. egyáltalán nem akarlak megkövezni. Én éppen azért gyűjtöm amiért más nem ! A kutatás olyan darabok iránt amit még nem láttam ,nincs leírás róla ,ismeretlen verdejelek után kutatás ,kideríteni a múltját. A Róma megint pont ezért szép, én Ferencz Józsi megunnám, mi a fene jó abban hogy fellapozok egy katalógust megnézem mennyit vertek belőle meg mi a kábé ára és csókolom. Nem azt mondom hogy nem szép! Mielőtt félreérti valaki, én Vegyes_házat gyűjtök főleg de például Ferencz József meg Horthy emlékérmét is, jól meg fér egymás mellett. De szerintem kevés ember veszi a fáradtságot a kutatáshoz,lusták a gyűjtök többsége. Az hogy lefele megy az ára nos ebben is van jó ,olcsóbban lehet venni, de én megmondom nem tapasztalom hogy annyira lemenne ami nagyon ritka ,ismeretlen verde jele lenne azt nem adják apró pénzért !!
Nem mondom, hogy senki nem gyűjt középkort, de erősen kopik a mezőny. A fiatalok közül kevesen állnak neki, hogy gyüjtsék, még kevesebben, hogy megtanulják. Ez egyrészt valóban annak köszönhető szerintem, hogy nincs hozzá könnyű szakirodalom, az árak sokkal szerteágazóbbak, mint a modern ( A Ferenc József is az) vereteknél. Azonkívül sok embernek tetszetősebbek a nagy méretű, jól és könnyen azonosítható érmék.
Most lepereg előttem, ahogy mittel és platina megkövez... de..
Nézzük meg milyen részletgazdag, gyönyörű darabok voltak a római pénzek, öröm rájuk nézni !
600 év mulva eljutunk oda, hogy körömnyi pénzekre keresztet meg pontokat rajzolgatunk, vagy pálcikaembert, mint III. Béla a rézpénzen,.
Kereskedőhöz méltatlan módon ez a korszak nekem sem kedvencem. Sajnos itt folyamatos áresés tapasztalható.
Erdély: halandó neki sem áll, eltesz egy két 3 garast, egy Bethlen garast, hogy legyen, aztán ennyi...
Aztán jönnek az aranyforintok, azt nem merik gyűjteni, annyi a hanisítvány, mint égen a csillag, a szlovák gyártók évről évre új modellekkel állnak elő, felelős gyűjtő ilyeneket csak számlásan üzletben, vagy árverésen tud csak venni.
Habsburg veretek: Ezeket már gyűjtik, de kevés, aki elszántan. Inkább az a jellemző, hogy elteszik ha beesik, az Ungeren kívül nincs mérvadó szakirodalom Magyar árakkal...
A fentieket csak azért írtam le mert jó vitatémának tartom, hogy ki , mit milyen megfontolásból gyűjt, mit miért nem...
Sajnos én átvettem, van, hogy naponta több 5-6 ajánlott is jön, így becsúszott. De aztán megoldódott mert azt állították, hogy én küldtem vissza egy megrendelő papírt, de az ügyintéző már tudta miről van szó, így leiratkoztam minden ilyesmiről.
"...középkori habsburg denárok amelyek abszolút megfizethető dolgok 1-3ezer/db az EF+ mégsem gyűjti pőket senki...
Szintén zenész ! Én is gyűjtöm és olyan ritkaságok vannak ebben a témában amit te még nem is láttál ,árverésen nem is szerepelt sehol nem látni,több tízezer forintnál kezdődik,de ha 1-2 ezerért tudsz ilyet bármikor veszek. Az amatőrök mint te a tudásuk kimerül a sima K-B vereteknél és ebből ítél meg mindent, ha nem értek hozzá nem is értékes ! Nem igaz ? Profi gyűjtő lehetsz!
"...középkori habsburg denárok amelyek abszolút megfizethető dolgok 1-3ezer/db az EF+ mégsem gyűjti pőket senki..."
Először is, én CSAK ezt gyűjtöm, és rengeteg olyan gyűjtővel vagyok kapcsolatban, akik szintén CSAK UGYANEZT gyűjtik. Lehet, hogy emiatt egyesek senkinek tartanak bennünket...
Tény, hogy vannak népszerűbb, felkapottabb korszakok és témák, illetve kevésbé népszerűek. De az nem azt jelenti, hogy egy-egy korszakot nem gyűjt SENKI.
Azt, a megállapítást, hogy "abszolút megfizethető" és "1-3 ezer/db az EF+" erős általánosításnak és hozzá nem értésnek tartom. A kommersz, átlagos darabok valóban megvásárolhatóak ennyiért, de azért ebben a témakörben is vannak komoly ritkaságok, amikért kemény tízezreket illetve százezreket fizetnek ki!!!
Kedves sok számból álló álnéven írogató úriember, mindössze egy kicsit túlfűtött volt a komment. Nem szeretném semmihez se hasonlítani, de egy film cím jutott róla eszembe. :)
Tendencia szerintem nagyon nincs, mikor épp mit kapnak fel hirtelen, volt ez így a Gyf 1forintosokkal is. Hosszútávon biztos a kiváló aunc/unc akár ritkább EF darabok ára fog jobban növekedni. Pl. én most elakadtam egy kicsit a FJ. 1 forintosokkal így gyűjtöttem pár 1 koronást is, jó visszanézni az elmúlt 3-5év aukcióin szereplő 1913-as darabok árait és minőségét, eddig kevés olyan darabot találtam mint ami nekem van. Illetve szépen megszökött az áruk.
Procopius: igen tudják a címet, és köszönöm szépen még1x.
Szerintem ennek az az oka hogy a szerényebb gyűjtők nyilván beérik a kopottakkal ráadásul azokat többnyire súly áron meg lehet venni ezért számukra sincs rizikó az ilyen darabok megvételével, ha esetleg elfogy a hó végén a pénz és kell villanyra el lehet adni gyorsba. Ez az oka (szerintem) annak hogy a gyenge darabokat viszik mint a cukrot egészen VF-ig.
Az EF-es darabokkal az a gond hogy sokan nincsenek tisztában a tartásfokokkal és sokan szeretnék (főleg vaterás nepper eladók és polir benők) ha valóban EF-es darabjaik lennének egyes itteni tagtársak is a VF+ os darabjaikat olykor-olykor EF+ osként árulgatják...
Továbbá szerintem egy olyan gyűjtő aki jó esetben meg is teheti az nem fogja beérni EF-es vagy annak mondott darabokkal, inkább áldoz egy aUNC-sre. És lehet utána mondani hogy esetleg nagyon drágán vette és mekkora balek. DE! Ne keverjük össze a nyerészkedő neperekkel és a megélhetési érmekereskedő-gyűjtőkkel amiből számtalan van, egy igazi gyűjtővel aki azért vesz ilyen érméket hogy gyönyörködjön benne! Nem pedig azért hogy azt számolja hogy hú, de jó ez 50 ezret ér. Mert én pl pont lesz***m hogy mennyit ér ha tetszik a darab megveszem. Többet ér nekem az esztétikum a mögöttes tartalom a történelmi háttér, mint az hogy most jó áron pl 40.ezerért vagy kicsit drágában pl 60.ezerért veszem meg.
Véleményem szerint aki egy darabot 20-30 évig elrak otthon, az szerintem nyugodtan áldozhat rá. Lehet most soknak tűnik 60-80 ezer egy 5 koronásra de, 10 év múlva vagy tán hamarabb ezek lesznek ezeknek a daraboknak a belépő árai. …
Azért abban szerintem mindenki egyetért hogy a Monetárium által árult mostani 5 koronások nem tucat darabok.
És kicsit ne anyagisan/üzletiesen gondolkodjunk hanem valódi gyűjtőként. Főkép ha az ember anyagilag is megteheti akkor szerintem édes mindegy hogy 40-vagy 60 ezret ad egy darabért ami neki tetszik! Kiváltképp hogy hosszú évtizedekig a birtokában marad ennyi idő pedig bőven elégséges az esetlegesen drágán vett darabok megtérülésére.
Én ugyan elsősorban Rómát gyűjtök, de (ráadásul abszolút közép árkategóriát 20-250 euros darabokat átlagban), viszont kizárólag EF-es daraboktól felfele vásárolok. Számomra ezen érmék nyújtanak feltétlen szórakozást és élményt. Sokan megveszik az agyon kopott F-VF darabokat is és kérkednek hogy mekkora gyüjteményük van… Nekem nincs sok darabom de azok közel kiválóak, de ez már ízlés kérdése ugyebár!
Szerintem a gyűjtés nem feltétlen pénz kérdése! Számtalan téma van ami a szerényebb helyzetű gyűjtőknek i s elérhető és kiváló darabokat lehet vásárolgatni( Néhány példa: Korai Forint, Pengő, Koronák, FJ Forintok, XIX századi krajcárok, Ezüst 10-20 krajcárok, Középkori Habsburg denárok) Ezek zömében nyilván a gyakori érméket alapul véve mind 1-20ezer forint közötti érmék kiválló tartásban! Nem értem pl azt sem aki kopot 1 koronásokat gyakorit megvesz 1-1500 ért mikor ha egy kicsit hozzáraknak akkor durván a duplájáért már kaphat egy EF+ osat. Szerintem ez csupán gyűjtői igénytelenség és nem pénz kérdése.
Proc2! Ön szerint mi várható hosszú távon a koronák árát illetően? Mi a tendencia? Érdekes az is hogy amit fentebb említettem pl. középkori habsburg denárok amelyek abszolút megfizethető dolgok 1-3ezer/db az EF+ mégsem gyűjti pőket senki. Ennek mi az oka? Szerintem az hogy sokan megálnak FJ-nél. És miért? Mert lássuk be ehhez a témához tudás nem igazán szükségeltetik és a mai gyűjtők roppant lusták tanulni... Szerintem a denárok roppant mód alul értékeltek.
Árpádházi darabok is értékelődnek le nyilván van 1-2 darab kivételével ami divat cikk lett pl. Szt. István dénár pár éve még 10 ezerért lehetett venni és aki esetleg 20 ért vett azt kiröhöhték! (pont úgy mint million most engem az 5 koronás véget) Most meg 30-40 alatt nem igen lehet venni gyönyörű darabot...
Ugyanezt tapasztalom nap mint nap, a közepeset nehéz eladni. A ritka, kiváló tartásúakat elviszik, az olcsó kopott darabokat szintén a közepes, és majdnem kiváló darabokkal van a baj...
Pl. az 5 korona kopott F vagy VF darab 4000-5500 Ft
aEF vagy EF darab 6000-10000 Ft
UNC 100 000 -150 000 Ft ez már nem egészséges.....
Azt hiszem, a válság kezdete óta a gyűjtők körében is az a helyzet, ami a társadalom egészére igaz: csúszik lefelé a középosztály. A tehetős emberek száma nem csökken, ami látszik a ritka darabok áraiból, viszont a szerényebb lehetőségekkel rendelkező gyűjtők száma egyre fogy. Ők lennének a középosztály. Ők vették meg a válság előtt a kevésbé szép darabokat. Szerintem ez az oka annak, hogy egyre nagyobb az árolló a hibátlan és a gyengébb darabok árai között.
Semmi,csak már nem az a világ van mint mondjuk 5-6 éve vagy régebben amikor felvertek mindent. Én azon csodálkozom hogy még ennyit is elért. persze hogy megéri de manapság meg kell nézni mennyi minden ár alatt megy el,például Pannon Terra.
Beindult az 5 korona "divat", egy két oldalon máris látom, hogy az XF-ek ára is át lett írva... ezt szeretem :D Jól járt az aki egy UNC darabot vett 32.000ft-ért egy internetes boltnál, én sajnos lecsúsztam róla.