GG:
Nahat, nekem is pont N2-esem van :) Epp most hetvegen csereltem le rajta a hurokat 10-es keszletre (jo kis munka volt)...
Tenyleg, ha mar igy elokerult, ki milyen hurokat hasznal? En most eppen ghs 10-es nikkel keszlettel "baratkozom". Szerintem szep "telt" hangja van (az is igaz, elotte jo regi hurok voltak rajta).
Dehogynem. Szerintem pl. a Szekeres Tamás is hallott róla :))). Félre a tréfát nekem nagyon tetszik, akit érdekel, nemrég kiadták a 70-80-as években készült számait Seven Worlds címmel. A technikáján is lehet csemegézni, de nekem azért tetszik, mert nagyon jól tud hangulatot teremteni a zenéjével ha nem hangzik hülyén azt mondanám, hogy "fest".
A lemezei :
Tones - 1986
Ah via Musicom - 1990
Venus Isle - 1996
Seven Worlds - 1998
És van még egy, G3 - Eric Johnson/Joe Satriani/Steve Vai - koncert. Ha esetleg érdekel, hogy milyen cuccon játszik ...
Az attol függ, hogy milyen zenét akarsz nyomni. Mint arra Mike olyan nagyszerűen rávilágított, a Jackson inkább durva zenéhez való, akárcsak az Ibanez az ESP, stb. de persze nem lehet erős határokat húzni, csak ajánlottak bizonyos típusú zenéhez bizonyos típusok. A Gibson Les Pault például Kirk Hammett ugyanugy használja a koncerteken, mint Gary Moore vagy Jimmy Page. Nekem pölö egy Washburn N2 esem van és láttam már olyan zenekarokat akik használják egészen eltérő stílusokban (Onix, Extreme, Mindig Más, avagy Győry Attila Band, stb...) ezek között a Jazzrock és a körülírhatatlan, populáris beütésű zenék stílusjegyeit fedezhetjük fel, de én pl metált, (vagy inkább "érett rockzenét", ahogy Lars Urlich körülírja az általa gyűlöletes szót) és bluest játszom rajta... Más esetekben előfordulhat, hogy egy adott gitárt megbuherálva pont azt kapod amiről álmodtál (pl.: átkötöd a pickupöket...)
Egy gitár hangzásába döntően beleszól még az erősítő milyensége, ill. a húrok...
Na erről részemről ennyit
Sz'al a Kispálhoz:
Jehova!
Attól nem lesz jó gitáros, hogy egyediek a ritmushangzásai. Egyszerüen szándékosan elszarja az összes effektjét és ettöl egyedinek tünik, továbbá furcs helyen fog le furcsa akkordokat, a hangnemet csak elméleti síkon megtartva nem törődve a dallamvilággal.
Kispallal kapcsolatban: a Kispal szamokat en is szeretem, van nehany nagyon eredeti kozottuk (Urrock, Agy asztal TV, stb). Viszont ha nekiall szolozni... Az tenyleg a vilag vege, en meg normalis szolot nem hallottam tole. Koncerten meg meg rosszabb a helyzet...
Hát a Kispál valóban nem a földkerekség legnagyobb giárvirtuóza, de baromi jó dalokat ír, egy jellegzetes, mégis eklektikus stílusban.
én szeretem
a "ritka igénytelen" jelzőt pedig kikérem magamnak, az ő nevében is :)
Segítsetek srácok!
Mi a vélményetek a Jackson PS 2 esről és a Jackson PS 4 esről, ugyanis ilyet szeretnék venni, főleg rock zenére kellene!
Köszi a helpet,
Boyanka
Nekem egy 100W-os hangkimenetelű csöves Riverám van, így lehet hogy tudok valamiben segíteni a csöves erősítőkkel kapcsolatban, különbenpedig én is sokmindenre kiváncsi volnék főleg ami a műszakiakat illeti, úgyhogy remélem lesz egy-két levél ezzel kapcsolatban. A hangzás beállításával kapcsolatban viszont én is tudok segíteni...
Sz'al a Kispállal kapcsolatban...háááát... nemdebár akkor improvizál, amikor félrenyúl, a szólóit pedig szerintem valahogy úgy írhatta, hogy véletlenszerűen leírta egymás után egy adott hangnembe tartozó skála hangjait és betanulta ... szerintem ritka igénytelen na mindegy...
pá
Na én is gyorsan hozzá kotyogok, mint abszolút szagértetlen :)
Nálam azért fontos, hogy értsen a hangszeréhez és esetleg a kottához az ürge. Én szeretem a klasszikus gitározást, meg a spanyolos virgákat is. De csípem a keményebb vonalat is. Szerintem pl amit James Hatfield a korai Metallica albumokon riff téren mutatott, az a ritmusgitározás csúcsa. Nem csak gyors, de amellett artikulált, és nagyon dögös. Ugyan kevésbé vannak reflektor fényben, de szerintem a ritmusgitárosok precíz játéka sokkal többet dob az együtesen, mint a legkirályabb szóló.
Pengetés: Minden gitár és minden stílus más.
Nylont nem illő pengetőzni. (bár láttam már spéci nylon húrra pengetőt)
Fémhúros akusztikus, (tábori akkordozós)minnél keményebben az ujjak közé szorítani apengetőt egyenes, mozdulatlan csuklóval alkar mozgással engetendő.
Elektromos, főleg nagy torzítás mellett, az említett (100 forintos) hátrébb a pengetőt, csak a csukló mozog a tuti. Csukló külső felével lehet tompítani a húr hídhoz közeli részén. Szólóra mindenki mást szeret. Van aki esküszik a kőkemény pengetőre csukló ezerrel. Van aki a puhább pengetőt szereti és inkább kicsit merevebb csuklóval játszik. Azon kívül vannak spéci újra húzható pengetők akkord felbontához.
De szerintem művelt gitáros legalább kipróbálás szinten ismeri a csak ujjal pengetést is.
Ritkán jutok géphez, de igyekszem majd ide pislogni, mert jó topic
Ahhoz, hogy valaki nálam kedvenc gitárosként szerepeljen nem kell ám qrva technikásan játszania.
De nemám.
Fontos, hogy zeneszerzésileg, gitártémák ügyében egyéníség legyen, jó témái legyenek, s ne azt játsza amit már 630000-en kiveséztek előtte.
És legyen szimpatikus, élőben adja át magát a zenének.
Bizony.
Engem nem érdekel ,hogy Stangazinger Zotya a sarki Jazzklubban, egy iszonyúan technikás gitáros, ha unalmas zenét játszik, kövér, kopasz és pattanásos. És üldögél, bámulja a cipőjét.
Vagy a Kárász Totya sem érdekel, aki úgy levette Kirk Hammett szólóit ,hogy ihaj, de saját zenéje is kimerül a szolgalelku másolásban.
Ez már csak így van.
Sztem a felsorolt gitárosok nagy egyéníségek, veszont kettőt kihagytam : Kirk Hammett-et és Tommy Iommy-t.
A Mikulást csak viccből írtam a végére, az olyan szar, hogy már jó :)
Alien amúgy mi bajod Cziránkuval? sztem nem lehet belekötni
A legjobb gitáros 1értelműen Karosi "Hendrixx" Gergely, mindenki más csak utána jön.
Azaz:
Petrucci
Kispál
Radványi Balázs (Kaláka)
A KoRn 2 gyityósa (Munky és Head(?))
Cziránku (Barbaro)
Oldfield
Blackmore
Csak félve említem: Kourt Cobain
Max Cavalera
Mikulás (Tereskova :))
Bizony bizony Valentino télleg hallgasd meg alaposabban. Ha valakire nem áll az agyatlan tekerés akkor Steve Vai-ra télleg nem. Egy dolog a technika és ezzel tisztában is van az ürge és épp ezért mindennél többre becsüli ha valakinek saját egyénisége van (még ha nem is technikai zseni az illető).
Nem tom melyik lemezét hallottad de szerintem két egyforma nincs közöttük. Elég nagy kisérletező kedvvel van megáldva a bácsi. :)