Keresés

Részletes keresés

habár Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16536
A fizikusok egy része már megbékélt azzal, hogy a csomag helye, vagy impulzusa bizonytalan.
Igen ám, de a másik része hallani sem akar ilyesmiről...
Ezért nekik a Minkowski képletben nem hiányzik semmilyen további komplex dimenzió.
Előzmény: habár (16535)
habár Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16535
Privatti
Szerintem is rend van benne.
És van benne határozatlanság is, a rend részeként.
És mert a rend része, a határozatlanság is megokolható... talán.
Na már most, én ezeket az okokat keresem.
Már kettőt találtam:
- ha a változók száma több, mint az egyenleté
- ha a változók komplex számok, mert akkor egy változóhoz is legalább két változó van, a valós, meg a képzetes, és az előző pont érvényes.
Lehetnek még okok, valaki bővíthetné a felsorolást.
És akkor, ha már elég ok összegyűlt, el lehetne kezdegetni nézegetni, melyik ok mit indokol?
És akkor azt mondhatod: hoppá, hogy lehet az, hogy a Minkowsky képletben, ami négy dimenzióról szól, csak másodfokú egységgyök jelölések szerepelnek?

Hol van itt még néhány komplex egységgyök? Mert ha azok itt lennének, akkor kiderülhetne, hogy a részecske útja csak az x tengelyen ismétlődően eltöltött ideje alatt határozott, máshol határozatlan.
Stb.
Lényeges dolgokon túllépünk, lényegteleneken vitatkozunk.
Megyek verset írni, megszakad a szívem.
Előzmény: Törölt nick (16532)
habár Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16534
Adott fokszámhoz tartozó összes egységgyök szorzata (az "általánosított" térfogategység) a valós egységgel egyenlő.
Mert a térfogat bármely fok (legyen dimenzió) számnál valós egység szorzójú.
Az összes komplex-valós dimenzió szorzata pedig nem más, mint az n-d fokú térfogat, amelybe négy dimenzió esetén az idő is belemegy.
A hosszidő tehát "térfogat".
Mert bármely n dimenziós koordinátarendszernek kell hogy legyen "n-ed fokú térfogata". Amely valós jelölésű.
És ezáltal alkalmas pld. fajlagos, térfogategységre eső mennyiségek meghatározására.

A Minkowskí tér ismert gyökös képlete semmiképpen sem tér, ahogy hívják, az egy távolság, inkább egy hosszúság, egy hosszvektoré.
Hogy miért hívjátok ezt mégis térnek?
Megszoktátok? Elfogadom persze, hogy ez a név csak utalás arra, hogy ez egy négydimenziós tér helyvektora.
De akkor miért nem volt igény arra, hogy annak a térfogatát is meghatározzuk, fajlagosait kimunkáljuk?
Mert ha lett volna ilyen igény, akkor most a hosszidőnek lenne normálisabb neve....
Lehet hogy van is? Örülnék, ha csak én nem ismerném...
Előzmény: habár (16533)
habár Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16533
A tantusz csak lassan esik le...
Beszélgetünk, vitázgatunk...
Szóval az jutott eszembe, hogy a "hosszidő" attól függően, hogy a MINKOWSKI tér az négydimenziós tér, vagy hogy csak kétdimenziós sik, ahogyan én mondom.
(mert bár egyetértek azzal, hogy tér kellene, hogy legyen, de nem úgy van jelölve)...

szóval a

"HOSSZIDŐ nem más, mint vagy a kétdimenziós, vagy a négydimenziós MINKOWSKI tér (VM) MÉRTÉKE. (VM)= m*s, vagy m3*s?"

Ha pedig a hosszidő- a Minkowski tér mértéke, akkor minden Minkowski térre vetített fajlagost a hosszidőre kell vetíteni.

Mennyi tehát a sűrűség a Minkowski térben?

stb.
Ilyen kérdéseket lehet felvetni, ha ismerjük a Minkowski tér méretét, amelynek képletét az előbb írtam le, és amely a sebességektől függ.

Kell e ezeket egyáltalán leírni?
Ki tudja?

Előzmény: habár (16529)
egy mutáns Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16531

Köszönöm kimerítő válaszod (engem merített ki, tizedét sem értem), de sajnos arra nem kaptam választ, amit kérdeztem. Javaslom, egyelőre, rám való tekintettel, maradjunk az egyszerű dolgoknál. Tehát:

először is:

Írod:

Al = az alumínium ejtökapszula! Ennek a gravitációs gyorsulásához mértem a lassabban esö Li, C és Pb próbatestek gyorsulását.

csak nem az fordult elő, hogy egy mozgó, sőt mit több: gyorsulva mozgó koordinátarendszert használtál? Nekem korábban azt írtad, még inerciarendszert sem, nemhogy gyorsuló rendszert nem szabad használni.

Másrészt:

a metrika az álló Minkowski térben:

(s2-s1)2=-(t2-t1)2+(x2-x1)2+(y2-y1)2+(z2-z1)2

Egy másik rendszerben,  pl. az AI kapszula rendszerében is, vagy esetleg a föld 600 km/s sebességgel haladó rendszerében is

(s2-s1)2=-(-(t'2-t'1)2+(x'2-x'1)2+(y'2-y'1)2+(z'2-z'1)2  

ez lenne a metrika? (Ez a korábbi kérdésem, amire nem kaptam választ, pedig ezt fontosdnak érzem.)

Elöször a testek abszolút sebességét kell megállapítani az 'álló' Minkowski térben, tehát azt, milyen nagy a sebességük a c-hez viszonyítva.

A Minkowski térbeli sebesség az a fényhez képest értendő? Pl. a 600 km/s a fényhez képest ennyi?

Elismerem, elemiek a kérdéseim, de hát az alapok megértése nélkül hogyan léphetnénk előbbre?

Üdv: egy mutáns

Előzmény: iszugyi (16519)
habár Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16529
"Ha a két esemény független, akkor itt nincs hová tovább menni [legalábbis nem kapsz triviális eredményt]..."
Nevem Teve.
Most akkor ne vizsgáljuk azt az esetet, hogy nem kapunk triviális eredményt, de érdek(m)es tovább menni?
Előzmény: NevemTeve (16511)
habár Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16528
Szeretnék csinosítani rajta
C=(dx'*dt')/(dv*dt)= f(c;v;u)= [1+v^2/c^2-v*u/c^2-v/u)]/(1-(v/c)^2)
C=[(1-v/u) +(1-(u/v))*(v/c)^2)]/(1-(v/c)^2)=

Ez ugyanaz, mint az előző, de jobban kitűnik belőle, hogy nem három sebesség, hanem két sebesség arány (v/u), és (v/c) függvénye, vagyis
C=f[(v/c; (v/u)]
A hosszidőarány (C= m*s) tehát létezik, és két sebességaránytól függ.
Az egyik a már jól ismert v/c hányados, a K1 koordináta rendszer sebessége K-hoz képest.
De mi a másik, v/u?
Már mondtam, hogy "fiktiv", de biztos hogy fiktiv?
És mégis, mit jelent az, hogy
v/u= v/[x2-x1)/t2-t1)]

Szerintetek?
Ismerhető mindkettő egyszerre? (v/c; és v/u)

Egyébként a határozatlansági relációnak "gyűjtöm" a lehetséges ismérveit:
1. Ha több változó van, mint képlet.
2. Ha a változók egy része komplex szám.
....
Nektek mi jut eszetekbe még?
Előzmény: habár (16523)
habár Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16527
Privatti
Egyben biztos lehetsz.
Most is minden szavad kétszer is olvastam, nem hiába írtad.
Próbálom megérteni is.
"Ezek után nézzük meg hogy méri meg egy tőlünk távolodó utazó a rúdja hosszát.
Mondjuk 10m-es rúddal indult, mely a gyorsulás alatt 1m-re rövidült útirányban - szerintünk, mert mi nem gyorsultunk, csak figyeltük a felgyorsuló rendszert."

Most segíts rajtam Privatti:

x'= (x-v*t)/[(1-(v/c)^2]^0,5

Első kérdés:
x' kinek a rendszerére szól?
második:
v= 150000 km/s esetén x' mekkora lesz, ha x=10 m?
harmadik:
Akkor kinek-kinek a rendszerében mi történt az úttal?
Mert lehet, hogy ezt értem mindig félre.
Előzmény: Törölt nick (16518)
iszugyi Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16526
Örülök neki, hogy valami okosat is nézel, nem csak DVD-n 'Az elegáns Univerzumot'.
Előzmény: Gergo73 (16521)
iszugyi Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16525
Gnudist, korrepetálásra vedd a kezedbe Hraskó müveit, amit megadtam. Te ostoba vagy, az is maradsz.
Előzmény: Gnudist (16522)
iszugyi Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16524
Gnudist Te úgy megbuknál az elektron mozgása vizsgáján, hogy kirepülve még a lábad sem érne földet.
Előzmény: Gnudist (16522)
habár Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16523
Nevem Teve
Megnyugtatásodul közlöm, hogy egy Radnóti, és egy Ady idézettel már betörtem az irodalomba, és egyre több időt töltök majd ott, itt meg kevesebbet.
Nektek is ajánlom.
A "Harc a Nagyúrral"-ban főképp az a rész szép, hogy "agyamba nézett, s nevetett".
Amint látod, volt érzéke, sőt humora is.
Már az elején megbeszéltük, hogy különböző eredmények lesznek kaphatók...én sem csodálkozok.

A fő kérdés ugyanis szerintem, hogy változó e (halmaz e), és ha igen, milyen változó a "hosszidő" (dx*dt); vagy a "hosszidőarány" C=(dx1*dt1)/(dx*dt).

Egyébként helyettem nem számoltál, csak utánam: elkerülhették a figyelmed a 16469-473 hozzászólásaim, ahol ugyanezeket, mint Te, levezettem, beleértve a nullát.
Akkor ment el a kedvem az egésztől, amikor láttam, hogy ésrevételeid jogos részhányada alapján be kell vezessek még egy fiktiv sebességet a c,v mellé:
az u= (x2-x1)/(t2-t1)-t
És attól ment el a kedvem, és léptem huimán pályára, amikor elképzeltem, hogy nektek ezt meg kell magyarázzam.

Mert innentől kezdve a hosszidő e három sebesség függvényeként felírható, eleget téve a legkisebb szeszélyednek is.
Komolyan kérdezted hogyan tovább?
Akkor komolyan is válaszolok.

C=(dx'*dt')/(dv*dt)= f(c;v;u)= [1+v^2/c^2-v*u/c^2-v/u)]/(1-(v/c)^2)

Remélem nem hibáztam a szokásom szerint.
Vagyis hogy a hosszidő mértéke e három sebességből (v;u; változók, c állandó) számítható.
Nézzük akkor az egyes pontjait.
Az u=v helyen már megtaláltuk, hogy c=0. Önmagában is érdekes.
Azt hiszem, azt jelenti, hogy K, és K' azonos sebességűek.

De mondtam én olyat is elhamarkodottan, hogy C=1 is lehet.
Nos, akkor mikor lehet c=1?
Ha:
[(v/c)^2-(v/c)*(u/c)-(v/c)/(u/c)]=(v/c)-(u/c)-1/(u/c)=0

Vagyis, ha v/c=0 =ez triviálisan érvényes.

De akkor is érvényes lenne, ha
v/c=u/c+1/(u/c) Ez érdekes, még nem tudom hogy mi ez, és hogy egyáltalán létezhet e?
Voltaképpen egy másodfokú egyenlet : (u/c)^2-(v/c)*(u/c)+1=0,
Megoldásai:
(z/c)1;2 = v/c(1+/-(1-(c/v)^2)^0,5.
Vagyis ezek komplex számok.
Kapásból erre rávágnák, oké akkor ez a kettő megoldás nem létezik, elég a v/c=(v)=0 eset.
Én még várok ezzel, ha már azt állítom, hogy a képzetes is valós, valójában.

Keressünk még függvénypontokat?

Előzmény: NevemTeve (16511)
Gnudist Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16522
> Elég az hozzá, hogy mindaketten megállapítják a longitudiális és a transzverzális tehetetlen tömeget, amik
> kölönböznek. Einstein transzverzális tehetetlen tömege
> m(trans;i) = m0/(1 -(v/c)^2)
> és hopplá, ez nem az 1/sqrt(1-(v/c)^2)-töl függ! (Hol maradt a Lorentz trafó?)

Ha egy másodpercet is rászántál volna az életedből arra, hogy megnézd a levezetését ennek, akkor tudhatnád, hogy nincs itt semmiféle ellentmondás. Amúgy a "longitudinális" meg "transzverzális tömegeket" a modernebb tárgyalásokban már nem vezetik be, épp azért, hogy az ilyen seggfoda nem figyelő emberek ne érthessék félre a dolgot.

> Az elektron mozgásegyenlete és a Loretz trafó két különbözö fogalmak. A Lorentz trafó nem helyettesítí az
> elektron mozgásegyenletét.

Állított bárki is ilyet?

> Ha már ez így van, illö lett volna legalább a Hamilton elvet felállítani az az elektron töltéssürüségével és
> áramsürüségével kifejezve. Evvel Einstein nem foglalkozott, de a többi fizikus sem ügyeskedett nagyon. Maradt a
> szerencsétlen Lorentz trafó meg, mint mozgásegyenlet helyettesítö.

Mondom, ha továbblépnél az ismeretterjesztő cikkek színvonalán, tudhatnád, hogy ezt már régesrégen megtették. Tudod, a relativitáselmélet nem egyetlen, 1905-ös cikkből áll...
Gergo73 Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16521
Biztos azt akartad mondani, "ha valakit vizsgáztatnék". De szerencsére nem vagy abban a helyzetben, hogy vizsgáztass, mint ahogy a Duna TV is hibásan írta ki, hogy "Szász I. Gyula fizikusprofesszor".
Előzmény: iszugyi (16520)
iszugyi Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16520
Ha valakit vizsgáztatnák a mozgó elektronról és ö kijelentené 'én megértettem a specrelt' azonnal megbukna nálam.
iszugyi Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16519
Al = az alumínium ejtökapszula! Ennek a gravitációs gyorsulásához mértem a lassabban esö Li, C és Pb próbatestek gyorsulását.

A Minkowski térben máshogy kell az idönyúlást számolni mint a specrelben. Elöször a testek abszolút sebességét kell megállapítani az 'álló' Minkowski térben, tehát azt, milyen nagy a sebességük a c-hez viszonyítva. Mivel a gyorsulás a legtöbbször kicsi a megfigyelt idötartam alatt, ezt elszokták hagyagolni, de nem mindig.

Einstein is úgy számitotta ki az elektron (egy e-töltés) mozgását, az 1905 júniusi cikkében (Zur Elektrodynamik bewegter Körper), 919 oldal, hogy a vesszös koordinátarendszertben a 'pondomitorische Kraft'-ról beszélt és 'Diese Kraft könnte bespielsweise mit einer im letzten System ruhenden Federwage gemessen werden.' Na tessék!

Ezek mellett Einstein elhagyagolta a (v/c)^2 -es tagot is a mozgásegyenletben, ami az elektron energiavesztésével függ össze a külsö mezöben történö mozgásánál. Ez az energiavesztés az e.m.-hullámok kisugárzása miatt lép fel. Hraskó Péter a Relativitáselmélet könyvében is a mozgásegyenletet (a Minkowski térben) igy írta fel

(1) m0/sqrt(1-(v/c)^2) a = - q {E(r) +(v/c) x B(r) -((v/c) . E(r)) v/c +o((v/c)^3)}

(De ö is a o((v/c)^3)-es korrekturát elhagyta és az SI egységekben írta fel, én meg a gaussi egységekben.) Jó nagy össze-visszaság van itt.

Elég az hozzá, hogy mindaketten megállapítják a longitudiális és a transzverzális tehetetlen tömeget, amik kölönböznek. Einstein transzverzális tehetetlen tömege

m(trans;i) = m0/(1 -(v/c)^2)

és hopplá, ez nem az 1/sqrt(1-(v/c)^2)-töl függ! (Hol maradt a Lorentz trafó?)

Jó lenne már, 100 év távlatában, ha MINDENKI ÉSZRE VENNÈ HOGY AZ ELEKTRON MOZGÁSEGYENLETE (1) egy (v/c) sorfejtés és semmi köze a Lorentz trafóhoz.

A Lorentz-erö is csak egy közelítés, ahol a (v/c)^2-es tag el lett hanyagolva.
Az elektron mozgásegyenlete és a Loretz trafó két különbözö fogalmak. A Lorentz trafó nem helyettesítí az elektron mozgásegyenletét.

A próbléma az, hogy se Einstein se Ti nem ismeritek az elektron mozgásegyenletét a Minkowski térben felállítva. De ez nem is olyan egyszerü, mert ugyebár az elektronnak sem a helye sem a sebessége nem mérhetö meg pontosan.
Ha már ez így van, illö lett volna legalább a Hamilton elvet felállítani az az elektron töltéssürüségével és áramsürüségével kifejezve. Evvel Einstein nem foglalkozott, de a többi fizikus sem ügyeskedett nagyon. Maradt a szerencsétlen Lorentz trafó meg, mint mozgásegyenlet helyettesítö.

Előzmény: egy mutáns (16517)
egy mutáns Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16517

Mi az az AI?

Érvényes-e a 600 km/s sebességgel ozgó rendszerben a korábban felírt

(s2-s1... képlet a vesszőtlen és vesszős koordinátákra?

Előzmény: iszugyi (16516)
iszugyi Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16516
Az idöt nálam a gyorsuló videókamera mérte és a mozás relativ volt az Al-hez viszonyítva.
A vesszös koordinátarendszert inkább a 600 km/s sebességgel mozgó Földre lenne okosabb felhasználni, mint a próbatestek relativ mozgásra az Al-ejtökapszulához képest.
Előzmény: egy mutáns (16514)
egy mutáns Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16515

Ezek bizony teljességgel megalapozott axiómák, cáfolatukba, ill. az ezek alapján kidolgozott elméletek cáfolatába belekezdeni teljesen felelsleges.

Előzmény: Dubois (16513)
egy mutáns Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16514

Ugye a bobosoknál, gyorsfutóknál, Forma1-eseknél ez nem probléma, mert ők nem a saját karórájukon mérik a futásidejüket (szép is lenne :-)).  

De ebből azt látom, hogy mégiscsak szabad a Minkowski tértől eltérő, ahhoz képest mozgó koordinátarendszereket használni kísérletek kiértékelése során.

Kérdem tehát, hogy egy ilyen mozgó rendszerben adott t',x',y',z' koordinátákkal érvényes-e, hogy

(s2-s1)2=

-(t2-t1)2+(x2-x1)2+(y2-y1)2+(z2-z1)2=   (Minkowski koordináták)

-(t'2-t'1)2+(x'2-x'1)2+(y'2-y'1)2+(z'2-z'1)2     (másik rendszerbeli koordináták)

Vagy milyen feltételek mellett?

Magyarul: érvényes-e (vagy milyen feltételekkel) egy másik rendszerben a Minkowski metrika az ottan mért köördináták vonatkozásában?

Előre is köszönöm, hogy foglalkozol kérdésemmel,

üdv: egy mutáns

Előzmény: iszugyi (16512)
Dubois Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16513

"Hogyan kell értelmezni itt a látszólagosságot?"

Van egy elmélet, amely eddig minden ilyen és jövendő kísérleti eredményt legalább annyira megmagyaráz mint más elméletek és egyben ezeket az elméleteket meg is cáfolja.

Ez az elmélet a "Biztosan valami más okozza" elmélet, amely axiomatikusan épül fel a következő sarokkövekre:

1. Öregapám se látott még ilyet

2. Ez csak a látszat, a valóság teljesen más

3. Teljesen ellenkezik a józan ésszel, ami alatt  mindig a kijelentő esze értendő

Előzmény: egy mutáns (16510)
iszugyi Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16512
Kb 1-2 cm/s relativsebességeknél ez nem számit! Mit csinálnának a 100 m-es gyorsfutók, vagy bobosok, vagy Forma 1-esek az idövétellel?
Előzmény: egy mutáns (16509)
NevemTeve Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16511
Búcsúzóul végigszámolom helyetted, még a c=1 egyszerűsítést is kihagyom, nehogy az zavarjon meg.

Lorentz transzformáció [az álló K rendszerből a hozzá képest v sebességgek mozgó K' rendszerbe, feltéve hogy az origók egybeesnek] egy eseményre (t,x) --> (t',x'):

t' = (t-x*v/c2)/sqrt(1-v2/c2)
x' = (x-t*v)/sqrt(1-v2/c2)

Lorentz transzformáció két eseményre (t1,x1) --> (t1',x1'); (t2,x2) --> (t2',x2')

t1' = (t1-x1*v/c2)/sqrt(1-v2/c2)
x1' = (x1-t1*v)/sqrt(1-v2/c2)
t2' = (t2-x2*v/c2)/sqrt(1-v2/c2)
x2' = (x2-t2*v)/sqrt(1-v2/c2)

A különbségek:

t2'-t1'= [(t2-t1)-(x2-x1)*v/c2]/sqrt(1-v2/c2)
x2'-x1'=[(x2-x1)-(t2-t1)*v]/sqrt(1-v2/c2)

Osztva (t2-t1)-gyel illetve (x2-x1)-gyel:

(t2'-t1')/(t2-t1) = [1-(x2-x1)/(t2-t1)*v/c2]/sqrt(1-v2/c2)
(x2'-x1')/(x2-x1) = [1-(t2-t1)/(x2-x1)*v]//sqrt(1-v2/c2)

Ha a két esemény független, akkor itt nincs hová tovább menni [legalábbis nem kapsz triviális eredményt]...
ha felteszed, hogy (x2-x1)=v(t2-t1) [vagyis a két esemény K' szerint azonos helyen történt] akkor

(t2'-t1')/(t2-t1) = [1-v2/c2]/sqrt(1-v2/c2)
(x2'-x1')/(x2-x1) = (1-1)/sqrt(1-v2/c2) = 0

A kettő szorzata:
[(t2'-t1')/(t2-t1)] * [(x2'-x1')/(x2-x1)] = 0.

Hogyan tovább?
Előzmény: habár (16469)
egy mutáns Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16510

Kedves Astrojan,

én az órákhoz meg a körmozgáshoz nem értek, de lenne egy a látszólagosságot érintő kérdésem.

Ismert, hogy ha egy golyó áll, és meglököm egy másik ugyanolyan golyóval (pl. biliárdgolyók), akkor az ütközés után ezek sebessége egymással derékszöget zár be. Nézhetjük bármilyen koordinátarendszerben, akár az eredetileg állóéból, akár azéból, amilyek meglökte, akár a közös tömegponti rendszerből, vagy bármely másból. Ez a newtoni mechanikában van így.

A specrel szerint is a tömegközépponti rendszerben ezek a sebességek derékszöget zárnak be, azonban pl. az eredetileg álló golyóhoz rögzített rendszerben az ütközés után sebességek nem derékszöget fognak bezárni, Ez fényesen igazolható pl. protonok ütközéséről késztett felvételekkel.

Hogyan kell értelmezni itt a látszólagosságot?

Előzmény: Astrojan (16501)
egy mutáns Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16509

Köszönöm válaszod, magam is hasonlóképpen vélekedtem.

Többször idézed a Minkowski tér metrikáját:

(s2-s1)2=-(t2-t1)2+(x2-x1)2+(y2-y1)2+(z2-z1)2

ahol x,y,z,t ezen térben levő hely és időkoordináták (ha jól értem).

Egy tömegpont koordinátái mozgása során ennek a bizonytalanságuk adta hibahatáron belül felelnek meg, mint írod (ha jól értem).

A brémai kísérletnél használt testek helye és ideje ezek a koordinátákkal van-e megadva, vagy egy a Minkowski térhez képest mozgó koordinátarendszerben, pl. a toronyhoz képest álló koordinátarendszerben?

Értelmes ez a kérdés?

Előzmény: iszugyi (16508)
iszugyi Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16508
A brémai ejtökisérletem 10^-5 pontossággal megmérte a szabadesés ezreléknyi nagyságú eltéréseit. A leolvasási pontosság kb. 1 mm-es volt a videófilm képeiröl. Ez a bizonytalanság jóval nagyobb (de elegendö is volt az efektus kimutatásához) mint az elvi bizonytalanság, egy test helye és sebessége meghatározásánál.
Előzmény: egy mutáns (16506)
muallim Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16507

Kedves Astrojan !

A következő kisérlet meggyőzne-e ! Két atomóra egy laborban egymás mellett azonosan jár. Az egyiket kilövik a világűrbe, majd bizonyos idő múlva újra a laborban lévő atomóra mellé helyezik. Az ÁR szerint az utazó óra kevesebbet fog mutatni a laborban marat atomóránál.

Szerinted pedig újra egyformán fognak járni, azaz csak látszólagos volt az utazó óra lelassulása.

Mit gondolsz ezt a kisérletet nem végezték el ?

Előzmény: Astrojan (16499)
egy mutáns Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16506

Kedves iszugyi,

több helyen írod, hogy nemigen lehet egy tömegpont helyét és idejét megadni. Pl. nekem egyszer azt írted, hoyga az egyenes vonalő egyenletes mozgás x=v*t úttörvénye is értelmezhetetlen.

Azt szeretném megkérdezni, hogy a brémai kísérletekben hogyan lettek a gyorsulások meghatározva/megmérve/kiszámolva, amik ugye eltérőre adódtak a tömegdefektus miatt.

Előzmény: iszugyi (16490)
iszugyi Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16505
Akinek "igaza" van, azé az utolsó szó!
Előzmény: Gergo73 (16504)
Gergo73 Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16504
Ha nem akarsz vitatkozni, akkor miért szólsz bele a vitába? Szerintem te mindannyiunknál jobban szeretsz vitatkozni és hallani a saját hangodat. Olyat még nem láttam, hogy ne a tied legyen az utolsó szó!
Előzmény: iszugyi (16503)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!