Keresés

Részletes keresés

egy mutáns Creative Commons License 2006.02.07 0 0 16549

Hozzászólnék ehhez, remélem tovább homályosítja a képet.

A Lorentz trafó a vesszős és vesszőtlen koordináták között nagyon hasonlít ahhoz, mint amikor egy síkbeli x-y koordinátarendszert elforgatunk, és egy másik x'-y' koordinátarendszert használunk a sík pontjainak megadásához. Ez a hasonlóság különösen szembeszökő a c=1 felvételével felírt képleteknél.

Ha a c<>1 értékkel írjuk fel a képleteket, akkor az olyan, mintha a słkbeli trafó képleteiben az x-et és az x'-t pl. mérföldben az y-t és az y'-t pedig lábban mérnénk.

A c a mértékegységek közötti átszámítási tényezőnek felel meg (nem csak megfelel, az is). (Ne felejtsük el: c konstans)

Ebben a  mértékegységrendszerben az y/x mennyxiségnek van mértékegysége, láb/mérföld, de az egységes rendszerben, ahol mind x-et, mind y-t azonos mértékegységgel mérjük, nincs.

Ugyanígy a téridőben a sebesség x/t mértékegysége m/s, de az egységes mértékrendszerben nincs neki.

A síkon az y/x lehet a koordinátarendszer elforgatásának a mértéke, a téridőbenaz x/t a koordinátarendszer sebességének.

De ha jobban belegondolunk, akkor az elforgatás mértéke inkább az arctg(y/x), a szög, pl. több egymást követő elforgatásnál ez adódik össze, nem pedig a koordinátahányadosok. Ugyanígy, a téridőben a mozgás mértéke inkább az arth(x/t), pl. ez adóddik össze (nem pedig a koordinátahányadosokból kapott sebesség), ha egy mozgó rendszerhez képest is mozgó másik rendszert veszünk.

A különbség abban van, hogy a síkon az invariáns mennyiség a koordinátanégyzetek összege, a téridőben pedig a különbsége. Egyébként ez maga az analógia alapja.

Még további analógiák is vannak, egyszer valahol már leírtam a kátyús példában. Ezek lényege, hogy a számunkra megszokott jelenségek mérőszámai (hely- és időkoordinátái) az egységes mértékrendszerben igen eltérő nagyságrendű mérőszámokat eredményez, és igen kis mérőszámú sebességeket.

Üdv: egy mutáns

Előzmény: NevemTeve (16542)
habár Creative Commons License 2006.02.07 0 0 16548
HATÁROZZUK MEG A HATÁROZATLANSÁGOT!
Mondanám.
Persze nem valami misztikus dologra gondoltam.
Csak arra, hogy ha az is a valóság része, akkor kell hogy legyen természettudományi magyarázata is.
Most nem a matematikai véletlenszerűségre gondolok. Az csak módszer, nem ok.
Például arra, hogy több ismeretlen van, mint a képletek száma.
Egyébként eddig bármely határozatlanság- félét vizsgáltam, ez a mag megtalálható volt benne.
Jobbnál jobb témákat dobok be, azt hiszem.
Ne abból induljatok ki, hogy én magam nem tudom őket megoldani...
Az benne a jó. Oldjátok Ti meg.
Előzmény: habár (16547)
habár Creative Commons License 2006.02.07 0 0 16547
Tedd meg, hogy levezeted nekem, most lassú a felfogásom.

De kétségkívűl, ha igazad van, értékes egy olyan mennyiség, ami a transzformációban állandó.
De a hosszidő akkor is értékes, ha változik, mert az az adott sokdimenziós tér térfogata.
Erre nemrég jöttem rá, s így hamarosan névváltozás következik.
Téridő nem jó neki, valami olyasmi inkább: HOSSZIDŐTÉRfogat, ami végül is az adott esetben lehetne négydimenziós. De a "négydimenziós tér", mint elnevezés sem lenne jó, mert olyan végtelen sokféle lehet, ide meg specifikus elnevezés kell.
Off: Abba fogom ezt hagyni, mert kezdek kimerülni.
Ötleteim vannak még, de a nevek száma egyre kevesebb, és a végén nem lesz mivel elnevezzek új mennyiségeket. Ez is a matek hibája.
On.

Előzmény: NevemTeve (16542)
habár Creative Commons License 2006.02.07 0 0 16546
Ismét (álmos vagyok még) : 1/u=t/x valamely sebesség reciproka
Előzmény: habár (16545)
habár Creative Commons License 2006.02.07 0 0 16545
Privatti :u=t/x, sebesség
De ettől függetlenül, nem ismerem az általad leírt képletet, ami nem csoda, hiszen az SRE-t csak tanulgatnám.
Te honnan idézed azt a képletet, amivel számoltál?
Előzmény: Törölt nick (16540)
habár Creative Commons License 2006.02.07 0 0 16544
"A térfogat szorzója és "dimenziója" matematikai- fizikai értelemben: ()" =(1)
Tessék, a bizonyíték: utólag tettem a zárójelet az 1-hez, erre az 1-es tünt el, a zárójel maradt meg, üresen.
Hát már én is hibázok?
Előzmény: habár (16543)
habár Creative Commons License 2006.02.07 0 0 16543
Gnudist.
Bármely fok (dimenzió)számú térben..... egyedül annak a térfogata (három dimenzió esetén a szokásos m3) tartalmazza a halmaz valamennyi elemét NEMCSAK MENNYISÉGI, HANEM MINŐSÉGI ÉRTELEMBEN IS!

Mert a valós egységnek bármely képzetes egység is az osztója.

Ezért :
"A TÉRFOGAT, BÁRMELY FOK (dimenzió) SZÁMÚ HALMAZ (a valóság) MINDEN LÉTEZŐ VALÓS, és fiktív, KÉPZETES ELEMÉT TARTALMAZZA, hordozza".
(Csakúgy, mint a jólétünket közgazdasági értelemben kifejező "kosár", amely enyhény szólva...Hülye példa persze, de rosszabb nem jutott kapásból az eszembe.)

A térfogat szorzója és "dimenziója" matematikai- fizikai értelemben: (), és nem m^3, vagy m^3s, amit amúgy is m^4 -re akartam javítani, a fénysebességgel való szorzás alapján. Egybként lehetne idő is, bármi más.
Csakhogy a Minkowski világ "térfogata", ha úgy tetszik: V=-i, vagyis nem a természetes egység, s így nem is világ, csak "vi...", de még annyi sem.

Eléggé egysíkúan, csupán összezavaró gondolati kísérletekkel próbáljátok vizsgálni a világot, hogy abban a hitben maradhassatok, hogy abban csak a köznapi értelemben vett valós, és így tökéletesen határozott, ezért számotokra biztonságos dolgok létezzenek.
Ezért mindent el is követtek, és ez a törekvésetek ideig óráig bevállhat, ami a hamis biztonság, és meghatározhatóság képzetét erősíti bennetek.
És akkor ha valami váratlanul ér, egészen felháborodtok, és arra hargustok, ami termszetes?
Ne haragudj, én ezt nem támogatom.

Előzmény: Gnudist (16538)
NevemTeve Creative Commons License 2006.02.07 0 0 16542
Kedves habár!
Nagyon is könnyű olyan mennyiségeket találni, amelyek nem maradnak állandóak a Lorentz-transzformáció során, pl:
x2-x1 <> x2'-x1'
t2-t1 <> t2'-t1'
(x2-x1)/(t2-t1) <> (x2'-x1')/(t2'-t1')
(x2-x1)*(t2-t1) <> (x2'-x1')*(t2'-t1')

Javaslom, hogy fordítsd figyelmedet arra a mennyiségre, ami megmarad a transzformáció során:
(x2-x1)2-c2(t2-t1)2 = (x2'-x1')2-c2(t2'-t1')2

Megj: a c=1 -ről írtam neked egy kis magyarázatot:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=51543708&t=9116521
Előzmény: habár (16523)
Gergo73 Creative Commons License 2006.02.07 0 0 16541
A 16502-es üzenetemre reagálj érdemben, ahelyett hogy filozofálnál a látszólagos/valóságos jelentésén.
Előzmény: Astrojan (16539)
Astrojan Creative Commons License 2006.02.07 0 0 16539

Igen, jól látod. Az a probléma, hogy ilyen jellegű kísérletet megnyugtatóan nem végeztek el, a relativistáknak nem is szükséges, mert ők enélkül is biztosak benne, hogy a világ mindig úgy változik a valóságban ahogy éppen mérniük sikerül.

Valóban az a véleményem, hogy nemcsak a gyorsításmentes, egyenesvonalú egyenletes mozgás nem okoz valóságos hossz és órajelváltozást, hanem a gyorsitás sem okoz ilyet. A hatások látszólagosak és a fényterjedés végességéből erednek. Végtelen sebességű jelterjedéssel semmiféle relativisztikus változás nem lépne fel. Fénysebességű jelterjedésnél fellép a látszólagos jelváltozás. Kisebb sebességű jelterjedésnél nagyobb lenne a látszólagos hossz és időváltozás, lásd fingszag.

Úgy gondolom ezt a látszólagosságot éppen a sokatemlegetett GPS bizonyítja.

(Mit gondolsz, Dubois miért ezt a marhaságot válaszolta erre a bizonyításra? Matt Tovarisi.)

Előzmény: muallim (16507)
Gnudist Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16538
>(mert bár egyetértek azzal, hogy tér kellene, hogy legyen, de nem úgy vanjelölve)...
Miért, hogy van jelölve?

>"HOSSZIDŐ nem más, mint vagy a kétdimenziós, vagy a négydimenziós MINKOWSKI
> tér (VM) MÉRTÉKE. (VM)= m*s, vagy m3*s?"

Szerintem a szekundumról felejtkezzünk el, lehet az időt is nyugodtan méterben mérni; hátha akkor tisztább lesz a kép.
(kötekedők kedvéért: itten most egy matematikai modellről van szó, amiben c=2.99..e8 m/s, konstans; ennek a fizikai tartalma most nem tartozik a lényeghez)

>Mennyi tehát a sűrűség a Minkowski térben?
valami/m4, nem?
Előzmény: habár (16533)
habár Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16537
"Sajnos nem tudom minek a képletét írtad.
Ez a képlet adja meg, hogy mekkorának mérjük a haladó rendszerbeli rudat, ha megradarozzuk, és 1-1 jelet kapunk, mely az elejéről és végéről verődött vissza hozzánk: x'= x *[1-(v/c)^2]^0,5"
Privatti.

Engem valóban sajnos megtréfált a négyjegyű.
Ezért utóbb elővettem A. Einstein 1921-es "Über..." kiadásának fordítását, és azzal a képlettel dolgoztam. Szerintem ő szándékosan ezzel nem viccelt.
Te melyikkel?
Előzmény: Törölt nick (16530)
habár Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16536
A fizikusok egy része már megbékélt azzal, hogy a csomag helye, vagy impulzusa bizonytalan.
Igen ám, de a másik része hallani sem akar ilyesmiről...
Ezért nekik a Minkowski képletben nem hiányzik semmilyen további komplex dimenzió.
Előzmény: habár (16535)
habár Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16535
Privatti
Szerintem is rend van benne.
És van benne határozatlanság is, a rend részeként.
És mert a rend része, a határozatlanság is megokolható... talán.
Na már most, én ezeket az okokat keresem.
Már kettőt találtam:
- ha a változók száma több, mint az egyenleté
- ha a változók komplex számok, mert akkor egy változóhoz is legalább két változó van, a valós, meg a képzetes, és az előző pont érvényes.
Lehetnek még okok, valaki bővíthetné a felsorolást.
És akkor, ha már elég ok összegyűlt, el lehetne kezdegetni nézegetni, melyik ok mit indokol?
És akkor azt mondhatod: hoppá, hogy lehet az, hogy a Minkowsky képletben, ami négy dimenzióról szól, csak másodfokú egységgyök jelölések szerepelnek?

Hol van itt még néhány komplex egységgyök? Mert ha azok itt lennének, akkor kiderülhetne, hogy a részecske útja csak az x tengelyen ismétlődően eltöltött ideje alatt határozott, máshol határozatlan.
Stb.
Lényeges dolgokon túllépünk, lényegteleneken vitatkozunk.
Megyek verset írni, megszakad a szívem.
Előzmény: Törölt nick (16532)
habár Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16534
Adott fokszámhoz tartozó összes egységgyök szorzata (az "általánosított" térfogategység) a valós egységgel egyenlő.
Mert a térfogat bármely fok (legyen dimenzió) számnál valós egység szorzójú.
Az összes komplex-valós dimenzió szorzata pedig nem más, mint az n-d fokú térfogat, amelybe négy dimenzió esetén az idő is belemegy.
A hosszidő tehát "térfogat".
Mert bármely n dimenziós koordinátarendszernek kell hogy legyen "n-ed fokú térfogata". Amely valós jelölésű.
És ezáltal alkalmas pld. fajlagos, térfogategységre eső mennyiségek meghatározására.

A Minkowskí tér ismert gyökös képlete semmiképpen sem tér, ahogy hívják, az egy távolság, inkább egy hosszúság, egy hosszvektoré.
Hogy miért hívjátok ezt mégis térnek?
Megszoktátok? Elfogadom persze, hogy ez a név csak utalás arra, hogy ez egy négydimenziós tér helyvektora.
De akkor miért nem volt igény arra, hogy annak a térfogatát is meghatározzuk, fajlagosait kimunkáljuk?
Mert ha lett volna ilyen igény, akkor most a hosszidőnek lenne normálisabb neve....
Lehet hogy van is? Örülnék, ha csak én nem ismerném...
Előzmény: habár (16533)
habár Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16533
A tantusz csak lassan esik le...
Beszélgetünk, vitázgatunk...
Szóval az jutott eszembe, hogy a "hosszidő" attól függően, hogy a MINKOWSKI tér az négydimenziós tér, vagy hogy csak kétdimenziós sik, ahogyan én mondom.
(mert bár egyetértek azzal, hogy tér kellene, hogy legyen, de nem úgy van jelölve)...

szóval a

"HOSSZIDŐ nem más, mint vagy a kétdimenziós, vagy a négydimenziós MINKOWSKI tér (VM) MÉRTÉKE. (VM)= m*s, vagy m3*s?"

Ha pedig a hosszidő- a Minkowski tér mértéke, akkor minden Minkowski térre vetített fajlagost a hosszidőre kell vetíteni.

Mennyi tehát a sűrűség a Minkowski térben?

stb.
Ilyen kérdéseket lehet felvetni, ha ismerjük a Minkowski tér méretét, amelynek képletét az előbb írtam le, és amely a sebességektől függ.

Kell e ezeket egyáltalán leírni?
Ki tudja?

Előzmény: habár (16529)
egy mutáns Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16531

Köszönöm kimerítő válaszod (engem merített ki, tizedét sem értem), de sajnos arra nem kaptam választ, amit kérdeztem. Javaslom, egyelőre, rám való tekintettel, maradjunk az egyszerű dolgoknál. Tehát:

először is:

Írod:

Al = az alumínium ejtökapszula! Ennek a gravitációs gyorsulásához mértem a lassabban esö Li, C és Pb próbatestek gyorsulását.

csak nem az fordult elő, hogy egy mozgó, sőt mit több: gyorsulva mozgó koordinátarendszert használtál? Nekem korábban azt írtad, még inerciarendszert sem, nemhogy gyorsuló rendszert nem szabad használni.

Másrészt:

a metrika az álló Minkowski térben:

(s2-s1)2=-(t2-t1)2+(x2-x1)2+(y2-y1)2+(z2-z1)2

Egy másik rendszerben,  pl. az AI kapszula rendszerében is, vagy esetleg a föld 600 km/s sebességgel haladó rendszerében is

(s2-s1)2=-(-(t'2-t'1)2+(x'2-x'1)2+(y'2-y'1)2+(z'2-z'1)2  

ez lenne a metrika? (Ez a korábbi kérdésem, amire nem kaptam választ, pedig ezt fontosdnak érzem.)

Elöször a testek abszolút sebességét kell megállapítani az 'álló' Minkowski térben, tehát azt, milyen nagy a sebességük a c-hez viszonyítva.

A Minkowski térbeli sebesség az a fényhez képest értendő? Pl. a 600 km/s a fényhez képest ennyi?

Elismerem, elemiek a kérdéseim, de hát az alapok megértése nélkül hogyan léphetnénk előbbre?

Üdv: egy mutáns

Előzmény: iszugyi (16519)
habár Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16529
"Ha a két esemény független, akkor itt nincs hová tovább menni [legalábbis nem kapsz triviális eredményt]..."
Nevem Teve.
Most akkor ne vizsgáljuk azt az esetet, hogy nem kapunk triviális eredményt, de érdek(m)es tovább menni?
Előzmény: NevemTeve (16511)
habár Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16528
Szeretnék csinosítani rajta
C=(dx'*dt')/(dv*dt)= f(c;v;u)= [1+v^2/c^2-v*u/c^2-v/u)]/(1-(v/c)^2)
C=[(1-v/u) +(1-(u/v))*(v/c)^2)]/(1-(v/c)^2)=

Ez ugyanaz, mint az előző, de jobban kitűnik belőle, hogy nem három sebesség, hanem két sebesség arány (v/u), és (v/c) függvénye, vagyis
C=f[(v/c; (v/u)]
A hosszidőarány (C= m*s) tehát létezik, és két sebességaránytól függ.
Az egyik a már jól ismert v/c hányados, a K1 koordináta rendszer sebessége K-hoz képest.
De mi a másik, v/u?
Már mondtam, hogy "fiktiv", de biztos hogy fiktiv?
És mégis, mit jelent az, hogy
v/u= v/[x2-x1)/t2-t1)]

Szerintetek?
Ismerhető mindkettő egyszerre? (v/c; és v/u)

Egyébként a határozatlansági relációnak "gyűjtöm" a lehetséges ismérveit:
1. Ha több változó van, mint képlet.
2. Ha a változók egy része komplex szám.
....
Nektek mi jut eszetekbe még?
Előzmény: habár (16523)
habár Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16527
Privatti
Egyben biztos lehetsz.
Most is minden szavad kétszer is olvastam, nem hiába írtad.
Próbálom megérteni is.
"Ezek után nézzük meg hogy méri meg egy tőlünk távolodó utazó a rúdja hosszát.
Mondjuk 10m-es rúddal indult, mely a gyorsulás alatt 1m-re rövidült útirányban - szerintünk, mert mi nem gyorsultunk, csak figyeltük a felgyorsuló rendszert."

Most segíts rajtam Privatti:

x'= (x-v*t)/[(1-(v/c)^2]^0,5

Első kérdés:
x' kinek a rendszerére szól?
második:
v= 150000 km/s esetén x' mekkora lesz, ha x=10 m?
harmadik:
Akkor kinek-kinek a rendszerében mi történt az úttal?
Mert lehet, hogy ezt értem mindig félre.
Előzmény: Törölt nick (16518)
iszugyi Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16526
Örülök neki, hogy valami okosat is nézel, nem csak DVD-n 'Az elegáns Univerzumot'.
Előzmény: Gergo73 (16521)
iszugyi Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16525
Gnudist, korrepetálásra vedd a kezedbe Hraskó müveit, amit megadtam. Te ostoba vagy, az is maradsz.
Előzmény: Gnudist (16522)
iszugyi Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16524
Gnudist Te úgy megbuknál az elektron mozgása vizsgáján, hogy kirepülve még a lábad sem érne földet.
Előzmény: Gnudist (16522)
habár Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16523
Nevem Teve
Megnyugtatásodul közlöm, hogy egy Radnóti, és egy Ady idézettel már betörtem az irodalomba, és egyre több időt töltök majd ott, itt meg kevesebbet.
Nektek is ajánlom.
A "Harc a Nagyúrral"-ban főképp az a rész szép, hogy "agyamba nézett, s nevetett".
Amint látod, volt érzéke, sőt humora is.
Már az elején megbeszéltük, hogy különböző eredmények lesznek kaphatók...én sem csodálkozok.

A fő kérdés ugyanis szerintem, hogy változó e (halmaz e), és ha igen, milyen változó a "hosszidő" (dx*dt); vagy a "hosszidőarány" C=(dx1*dt1)/(dx*dt).

Egyébként helyettem nem számoltál, csak utánam: elkerülhették a figyelmed a 16469-473 hozzászólásaim, ahol ugyanezeket, mint Te, levezettem, beleértve a nullát.
Akkor ment el a kedvem az egésztől, amikor láttam, hogy ésrevételeid jogos részhányada alapján be kell vezessek még egy fiktiv sebességet a c,v mellé:
az u= (x2-x1)/(t2-t1)-t
És attól ment el a kedvem, és léptem huimán pályára, amikor elképzeltem, hogy nektek ezt meg kell magyarázzam.

Mert innentől kezdve a hosszidő e három sebesség függvényeként felírható, eleget téve a legkisebb szeszélyednek is.
Komolyan kérdezted hogyan tovább?
Akkor komolyan is válaszolok.

C=(dx'*dt')/(dv*dt)= f(c;v;u)= [1+v^2/c^2-v*u/c^2-v/u)]/(1-(v/c)^2)

Remélem nem hibáztam a szokásom szerint.
Vagyis hogy a hosszidő mértéke e három sebességből (v;u; változók, c állandó) számítható.
Nézzük akkor az egyes pontjait.
Az u=v helyen már megtaláltuk, hogy c=0. Önmagában is érdekes.
Azt hiszem, azt jelenti, hogy K, és K' azonos sebességűek.

De mondtam én olyat is elhamarkodottan, hogy C=1 is lehet.
Nos, akkor mikor lehet c=1?
Ha:
[(v/c)^2-(v/c)*(u/c)-(v/c)/(u/c)]=(v/c)-(u/c)-1/(u/c)=0

Vagyis, ha v/c=0 =ez triviálisan érvényes.

De akkor is érvényes lenne, ha
v/c=u/c+1/(u/c) Ez érdekes, még nem tudom hogy mi ez, és hogy egyáltalán létezhet e?
Voltaképpen egy másodfokú egyenlet : (u/c)^2-(v/c)*(u/c)+1=0,
Megoldásai:
(z/c)1;2 = v/c(1+/-(1-(c/v)^2)^0,5.
Vagyis ezek komplex számok.
Kapásból erre rávágnák, oké akkor ez a kettő megoldás nem létezik, elég a v/c=(v)=0 eset.
Én még várok ezzel, ha már azt állítom, hogy a képzetes is valós, valójában.

Keressünk még függvénypontokat?

Előzmény: NevemTeve (16511)
Gnudist Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16522
> Elég az hozzá, hogy mindaketten megállapítják a longitudiális és a transzverzális tehetetlen tömeget, amik
> kölönböznek. Einstein transzverzális tehetetlen tömege
> m(trans;i) = m0/(1 -(v/c)^2)
> és hopplá, ez nem az 1/sqrt(1-(v/c)^2)-töl függ! (Hol maradt a Lorentz trafó?)

Ha egy másodpercet is rászántál volna az életedből arra, hogy megnézd a levezetését ennek, akkor tudhatnád, hogy nincs itt semmiféle ellentmondás. Amúgy a "longitudinális" meg "transzverzális tömegeket" a modernebb tárgyalásokban már nem vezetik be, épp azért, hogy az ilyen seggfoda nem figyelő emberek ne érthessék félre a dolgot.

> Az elektron mozgásegyenlete és a Loretz trafó két különbözö fogalmak. A Lorentz trafó nem helyettesítí az
> elektron mozgásegyenletét.

Állított bárki is ilyet?

> Ha már ez így van, illö lett volna legalább a Hamilton elvet felállítani az az elektron töltéssürüségével és
> áramsürüségével kifejezve. Evvel Einstein nem foglalkozott, de a többi fizikus sem ügyeskedett nagyon. Maradt a
> szerencsétlen Lorentz trafó meg, mint mozgásegyenlet helyettesítö.

Mondom, ha továbblépnél az ismeretterjesztő cikkek színvonalán, tudhatnád, hogy ezt már régesrégen megtették. Tudod, a relativitáselmélet nem egyetlen, 1905-ös cikkből áll...
Gergo73 Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16521
Biztos azt akartad mondani, "ha valakit vizsgáztatnék". De szerencsére nem vagy abban a helyzetben, hogy vizsgáztass, mint ahogy a Duna TV is hibásan írta ki, hogy "Szász I. Gyula fizikusprofesszor".
Előzmény: iszugyi (16520)
iszugyi Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16520
Ha valakit vizsgáztatnák a mozgó elektronról és ö kijelentené 'én megértettem a specrelt' azonnal megbukna nálam.
iszugyi Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16519
Al = az alumínium ejtökapszula! Ennek a gravitációs gyorsulásához mértem a lassabban esö Li, C és Pb próbatestek gyorsulását.

A Minkowski térben máshogy kell az idönyúlást számolni mint a specrelben. Elöször a testek abszolút sebességét kell megállapítani az 'álló' Minkowski térben, tehát azt, milyen nagy a sebességük a c-hez viszonyítva. Mivel a gyorsulás a legtöbbször kicsi a megfigyelt idötartam alatt, ezt elszokták hagyagolni, de nem mindig.

Einstein is úgy számitotta ki az elektron (egy e-töltés) mozgását, az 1905 júniusi cikkében (Zur Elektrodynamik bewegter Körper), 919 oldal, hogy a vesszös koordinátarendszertben a 'pondomitorische Kraft'-ról beszélt és 'Diese Kraft könnte bespielsweise mit einer im letzten System ruhenden Federwage gemessen werden.' Na tessék!

Ezek mellett Einstein elhagyagolta a (v/c)^2 -es tagot is a mozgásegyenletben, ami az elektron energiavesztésével függ össze a külsö mezöben történö mozgásánál. Ez az energiavesztés az e.m.-hullámok kisugárzása miatt lép fel. Hraskó Péter a Relativitáselmélet könyvében is a mozgásegyenletet (a Minkowski térben) igy írta fel

(1) m0/sqrt(1-(v/c)^2) a = - q {E(r) +(v/c) x B(r) -((v/c) . E(r)) v/c +o((v/c)^3)}

(De ö is a o((v/c)^3)-es korrekturát elhagyta és az SI egységekben írta fel, én meg a gaussi egységekben.) Jó nagy össze-visszaság van itt.

Elég az hozzá, hogy mindaketten megállapítják a longitudiális és a transzverzális tehetetlen tömeget, amik kölönböznek. Einstein transzverzális tehetetlen tömege

m(trans;i) = m0/(1 -(v/c)^2)

és hopplá, ez nem az 1/sqrt(1-(v/c)^2)-töl függ! (Hol maradt a Lorentz trafó?)

Jó lenne már, 100 év távlatában, ha MINDENKI ÉSZRE VENNÈ HOGY AZ ELEKTRON MOZGÁSEGYENLETE (1) egy (v/c) sorfejtés és semmi köze a Lorentz trafóhoz.

A Lorentz-erö is csak egy közelítés, ahol a (v/c)^2-es tag el lett hanyagolva.
Az elektron mozgásegyenlete és a Loretz trafó két különbözö fogalmak. A Lorentz trafó nem helyettesítí az elektron mozgásegyenletét.

A próbléma az, hogy se Einstein se Ti nem ismeritek az elektron mozgásegyenletét a Minkowski térben felállítva. De ez nem is olyan egyszerü, mert ugyebár az elektronnak sem a helye sem a sebessége nem mérhetö meg pontosan.
Ha már ez így van, illö lett volna legalább a Hamilton elvet felállítani az az elektron töltéssürüségével és áramsürüségével kifejezve. Evvel Einstein nem foglalkozott, de a többi fizikus sem ügyeskedett nagyon. Maradt a szerencsétlen Lorentz trafó meg, mint mozgásegyenlet helyettesítö.

Előzmény: egy mutáns (16517)
egy mutáns Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16517

Mi az az AI?

Érvényes-e a 600 km/s sebességgel ozgó rendszerben a korábban felírt

(s2-s1... képlet a vesszőtlen és vesszős koordinátákra?

Előzmény: iszugyi (16516)
iszugyi Creative Commons License 2006.02.06 0 0 16516
Az idöt nálam a gyorsuló videókamera mérte és a mozás relativ volt az Al-hez viszonyítva.
A vesszös koordinátarendszert inkább a 600 km/s sebességgel mozgó Földre lenne okosabb felhasználni, mint a próbatestek relativ mozgásra az Al-ejtökapszulához képest.
Előzmény: egy mutáns (16514)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!