Üdv ! Isten biz komállak benneteket ,de amit már egymással milliószor átbeszéltünk és még mindig nem az egyszerű megoldás kerül elő (főleg tőletek),akkor az agyon tud fájni !:))) Tudjuk hogy valakinek ha 1000x is leírjuk ,olyan mintha lóval imádkoznánk,de Ti nem ez a kategória vagytok ,ezért bosszantó csak a dolog !:) De persze nincs harag ,mérgemben iszom egy testes villányi vöröset !:D
Üdv ! Egy H.sz-el lejjebb leírtam ! Ha Rex-el oldod meg ,akkor min.3 db kell ,2 a kazánkörbe sorban kötve(füst ,kazánvíz amik kapcsolják a kazánköri sziv..) ,egy meg a pufi felső 1/3 részénél valahol (minél magasabban )ahol lehetőség van(ami a lakásköri sziv.. szabályozza) !
Üdv ! Nekem volt hogy a pufim teteje 100 c fok volt az alja meg kb 80 c fok,és nem bántam hogy 99 c foknál indult a lakásköri Alarmja ,mert lehet még + 1-2 c fok múlva lefújt volna a pufi biztonsági szelepe ! Nem bánom hogy nem tapasztaltam meg ! Neked a 2,3 m3 -es alját nehéz/felesleges vészhűtésre programozni !Nálam kb 1/3 résznél van az érzékelő ,és ha ott fent már csak 30 c fok a víz nem indul a lakáskör ,mert úgy sem melegítene és ha már ott a Rex meg az érzékelés miért kötném le alulra mikor csak a Rex alarmját kell 99 c fokra állítanom azt az egész lakáskört a pufferrel együtt megfigyelés alatt tudja tartani ! :)Szerintem.
Üdv ! Olvasd át még egyszer ,30 c fok alatt ne tudjon indulni ,mert hideg víz van csak a pufiba ! 30 c fok felet tudja csak kapcsolni a lakáskört ,persze ha a szobatermosztát kér !Erről írtam ! Ja meg a 100 fokos pufi aljáról amit Te is várhatsz egy darabig !Agyrém !:)
2T bekötésnél miért akarod a kollégát arra váratni, hogy a pufi 1/3-a meleg legyen?
mivel a kazánvize nem elektromosan szabályzott így előfordulhat, hogy lesz 95 fokos vize a pufi alja még 30 fok -igen van ilyen- akkor minek is menjen a lakáskör mit fog hozzátenni a dologhoz? Semmit hozs megy a lakás a tetejéből a kazán ugyan úgy 70fokos tápvizet kap és küldi a 95 fokos vizet
vegyes kazánról beszéltünk mindeddig, faelgáznál ahol 85 fokos beállítás esetén már 80 foknál csökkenti a venti fordulatot és normál üzemben nem lesz 95 fokos vizet jó a felső vészíndítás
egyébként én pont a hétvégén variáltam át a Vigast
felül rex csak a lakáskörnek -eddig az alarmja volt a lakáskör vészindítás-,
alul rex adja a kapcsolást a kazánnak mintha szobatermosztát lenne -erre meg ugye azért volt szükség mert a kazán vezérlése puffer módba nem olyan volt ahogy nekem tetszett- alarmja pedig 90 fokon indítja a lakáskört
igen üzemszerűen nem lesz sose ilyen, de nem is ezért van a vészkeringetés, hacsak nem sikerül esetleg túlpakolni a kazánt, vagy a gyereknek vagy a nejemnek, mondjuk mióta faelgáz van csak én tüzelek
egyébként meg mindenki a saját logikája alapján rakja össze a rendszerét csak legyen biztonságos
Ezek sorba kötve kapcsolják a lakáskör szivattyút.
Vészfűtésnek ami a pufi alján lessz és 90 foknál kapcsolja a lakáskört erre gondoltam:"
Fent tartom véleményem ,mert itt be lett már minden keverve ,hogy a pl kazánt kell vészhűteni ,ami igaz ,de arra ott van a kazánvízhez tartozó Rex Alarmja és Én a pufi tetejére bekötött Rex Alarmját kapcsoltatnám akár ha kell 100 c foknál ,nehogy már alulra újabb érzékelő keljen és az azt figyelje mikor lesz A PUFI ALJA 95+ c FOKOS (nem sűrűn kéne nekikapcsolni),ez agyrém azt várni hogy a pufi alja legyen 100 c fokos !:)
Olvtársnk ha NORMÁLISANszeretné 1 db Rex-el megoldani(lakáskört) ,akkor a Pufi felső 1/3 részére kell valahová bekötnie az érzékelőt és a sima kapcsolást mondjuk 30 c fokra beállítani az Alarmját meg tapasztalati úton valahol 95+ c fokra állítani ,így 30 c fok alatt nem tud indulni a lakásköri szivattyú ,viszont 95+ c fokon akkor is indul ha a szobatermosztát nem is kér !:)
Fontos ,ha valaki mégis az alsó érzékelést támogatja ,legalább írja már le mit remél mikor/mennyiszer lesz ott kapcsolási hőfok ,vagy csak dekorációs célt fog ott szolgálni a beépített Rex,Sestos stb.. ! :) Szerintem.
Magam is ebben töröm a fejem. Kérhetnék Öntől segítséget, hogy milyen vezérlés kell a gázkazánhoz ilyen esetben? Vegyes kazánhoz láttam egyszerű mérőfejjel ellátott kapcsolót, amely a beállított hőmérsékleten tartotta a vizet. Van ilyen gázkazánhoz is? Régebbi, de jól működő Vaillant (vui hu 282-7 r3) kazánunk van, egyenlőre nem cserélném, ha megoldható.
Valahol láttam, hogy 24v és 220v-os vezérelhetősége van az alaplapon. Hova kell bekötni a mérőfejes termosztátot?
Nem értem, minek ezt ennyire túlbonyolítani, mikor csak le kell koppintani, egy kész rendszerről.
Elsősorban a kazánt kell megóvni a forrástól. Ezt akkor tudod megtenni, ha van a puffer aljában annyi "hidegebb víz", ami visszahűti a kazánt.
Ha nincs akkor kell indítani a lakásköri szivattyút.
De ehhez a puffer alját kell mérni.
Ha a puffer alja 30 fokos, a teteje meg 95 fokos, /bár ez egy extrém helyzet, piszok nagy DT-vel megy a kazán, valószínűsíti valami hiba van/, akkor hiába indítod a lakáskörit, mert a pufferből úgyis 30 fokos víz megy a kazán felé.
Ha a kazán előremenőre rakom a rexet és az alarmja indítaná mindkét szivattyút? A kazán termeli a hőt és hamarabb felforr mint a pufi tetelje. Ha a kazán forr és a pufi is forró akkor nem érek vele semmit, ha felforralom a pufit is.
Üdv ! Ha Rex figyeli a pufi tetejét ,akkor annak az Alarm funkcióját( 95c fok)használatod vészindításnak ,és akkor nem kell a pufid aljával foglalkoznod !:) Amúgy is jobb midig a meleg/forró érzékelési pontot figyelni/mérni, mert abból szokott inkább a probléma előjönni !:) Pl simán lehet olyan opció hogy a kazán is 90+ c fokos vizet toll az amúgy 90+ c fokos pufferedbe úgy ,hogy a pufid alja lehet csak 30 c fokos az érzékelési helyen !:)Szerintem.
Lessz kézi vezérlés a kazánköri szivattyúnak és külön a lakáskörinek. Rex c100-at rendeltem + 1250 fokig jó k hőelemet füstgáz hömérséklet méréséhez- hozzá még egy rexet az előremenő víz hőmérséklet mérésére. E kettő együtt kapcsolja a kazánkört. Sajnos nincs a kazánomban plussz csonk kapilláris érzékelőnek.
A lakásköri szivattyút szobatermosztát és egy kapilláris termosztát fogja indítani/leállítani.
Írtad hogy a puffer alját mérje és kapcsoljon a kapilláris termosztát. Miért? Nem a puffer teteljét kell hogy nézze? (kb 40 fok alatt ne kapcsoljon a szivattyú).