A rugós kultivátor kapák esetén mi az optimális osztástávolság 2-3 sor kapa esetén? Egy egy soron nézve, és az egész eszköz síkjára vetítve.
Ennél az eszköznél az osztástávolság függvénye a művelési mélységnek? (a mélylazítóknál tudomásom szerint az az jó, ha az osztás fele olyan, mint a mélység)
Na most már értem miért nem láttam kart az ülés alatt !! A következő hozzászólásban van az igazság ! Az egy kis dekni alatt van amit a tszes gépeken nem is látni mert gumiszőnyeg takarja ,meglehet nem is tudják a traktorosok minek van a dekni az ülés alatt ! De errefelé más sem ismeri ezt az oldalát az MTZnek ,mert vállalkozónál is melóztam annak egy csap volt a helyén a kis dekninek ,ez arra szolgált, hogy a hidraulikát le lehetett zárni vele ! Nagyon köszönöm mindenkinek a felhomályosítást !
Nos, ez egy tsz-es fatelepi fűrészes traktor volt valamikor 88 és 94 között. Az 1000-es fordulaton volt csak használva, ebböl kifolyólag az ahhoz kapcsolódó fogaskerék valamiért úgy elkopott, hogy használhatatlan lett. Viszont az 540-es áttétel szinte érintetlen.
Hozzám fizikailag kb 1 hete került, szóval szerintem ahhoz képest már jól haladok, ha túlvagyok a korábban már leirt dolgokon, és semmilyen autótól nagyobb géppel nincs korábbi tapasztalatom. Az hogy miért épp az én udvaromon van, az hosszu örökléses história részeredménye, mert még nincs a nevemen, de ami késik, előbb-utóbb sorrakerül. Nekem pedig az a filozófiám, hogy amim van, az használható állapotú legyen.
2-3 traktoros ismerős útján jutottam egy traktorszerelő kollégához, akivel eljutottunk odáig, hogy működik 540en a kihajtás. Ezen sincs az ülés alatt kar, viszont toldószáras racsniskulccsal beférek az ülés alatti 22es fejű csavarhoz, amivel átállithatom a motorfordulatszámfüggő vagy megtett út arányos beállitást.
A traktorszerelő mondta, hogy ő, az elmult évtizedek alatt mindössze egy esetben használta az utóbbi, útarányos beállitást, mégpedig úgy, hogy felbakolták a hátsó hidat, és lassú sebességfokozatban, fémfűrészlappal használt fűrészgéppel vascsöveket vágva valamelyik rendszerváltás előtti nagyüzemnél.
Arról a karról beszélek, amivel az ülés alatt bekapcsolod a tlt-t. Ez típustól függően különböző kialakítású lehet, de a lényege az 50-es MTZ óta nem változott. Tehát már az 50-en is így van: Középen kikapcsolva, hátratolva motorfordulat, előre utarányos. Ha nem használom a tlt-t, akkor ezt én mindig kikapcsolom és így nem hajtja feleslegesen a traktor az egész tlt-t. Szerintem jól ki van ez találva!
Az útarányost nem használom semmire, az 1000-sel viszont szinte alapjáraton vetek (SPC), rézsűkasza nagy szivattyúját hajtom, vagy a KCR daruk szivattyúit. A régi kisebb Y késes szártépőt is ezressel használtam.
Szerintem az összes exportra szánt 80-as MTZ tudja a két fordulatot, csak a belpiacosból maradhatott ki az 1000-es! Lásd az én kék MTZ-m. Már pedig az igazán régiek mind "dudorosak". Az újjabbak alján nincs dudor csak a biztosítólemezzel rögzített átváltó csavarfej!
Én meg az egyenes hidast javaslom :-) azért vonóerőben nem lehet vele egylapon említeni, főleg a régi "kiskerekes" 82-est! Ami a tartósságot illeti, az én 820.2-em az első darabok egyike és még nem volt vele baj! A szöghajtásosnál bonyolultabb hidat nem nagyon lehet elképzelni! Viszont az is igaz, hogy manapság ipari hulladékgyártás folyik és ezen az alapon lehet üzembiztosabb egy jó régi :-)
Tudjátok, hogy Carraro hidas MTZ is van? Ilyeneket csak láttam, de nekem nincs!
Erről az útarányos kapcsolóról ha tudnál bővebben írni valamit ,bár valami netes kép is jó volna hol is van az ülés alatt ! Teljesen új dolog számomra ! Hogy ez a tudás milyen jól jött volna a szárzúzáshoz !
Én még nem találkoztam olyan MTZ-vel amiben a képen látható alkatrészek dudorok vannak ! Lehet csak kevés ilyen gép került az országba ,vagy a régebbi típusokra jellemző ! Bár amivel én jártam az is volt vagy 30 éves!
Ne haragudj, de kéne olvasgatnod egy üzemeltetési utmutatót, ha ilyen szinten nem ismered a gépet, akkor, hogy fogod karban tartani, használni?
Alul, amit lefényképeztél, ott tudsz választani 1000 és 540 között. Az ülés alatt tudod kikapcsolni illetve választani útarányos és motorfordulattól függő hajtás között. Az ülés mellett pedig bekapcsolod a szalagfékkel.
Miért nem tudtok 1000-es fordulatot kapcsolni? A legtöbb 80-as átkapcsolható! Ez alól talán csak az én, kék 80-asom a kivétel, abba nem építettek 1000-es fordulatot. A kollégájéba viszont ott van, hisz le is fényképezte!
Az olyan ,én mást nem is tudok rajta ! Csak az 540 tudtam ,1000-t én még nem láttam ! Ha sok gardán fordulatot akarsz akkor a konkurenciát javaslom ,Csehszlovákiában gyártották !