Keresés

Részletes keresés

szalka Creative Commons License 2001.04.02 0 0 496
A nyaron ugy nez ki , hogy elkoltozunk finnorszagbol. Az itt toltott evek alatt nem keves holmink osszegyult, aminek bar egy reszet eladjuk, de a szemelyes holminkat szeretnenk hazavinni, de nem tudjuk hogyan. Eleg nagymennyisegben gyujtottunk ossze konyveket(egy full konyvespolcnyi) Cd-ket( vagy ketszaz) illetve ruhank is van nem keves. Autonk sajnos nincs, ugyhoz az autos hazkoltozesi forma nem igazan jon be. Ezert szeretnek otleteket kapni a hazaszallitassal kapcsolatban. Kivel , hogyan, mennyit es mennyiert kerdesek erdekelnenek es szemelyes tapasztalatok.
Amit neztunk pl az UPC-vel csak a CD -k hazaszallatitasa ezer fim-en felul van:-(
Postaval egesz normalis aron lehetne hazakuldeni mondjuk szamolasaink szerint egy 20 kilos csomagot 300 FIm-ert ez eleg korrektnek tunik. Dehat ugye a postak megbizhatosaga felol van nemi ketsegunk es a cuccainknak az anyagi erteken felul ugye nem keves eszemi erteke is van szamunkra.
Ti hogyan oldottatok meg, vagy milyen infot tudtok szallitasi ugyekben.
Malev cargorol hogy muxik mennyiert? Allitolag vannak olyan szallitocegek akik kismennyisegben is szallitanak, tud valaki ilyet?
Minden infot nagyon szepen koszonok.

RogerWilco Creative Commons License 2001.03.23 0 0 495
"nem igazán van náluk teljes négy évszak"
"Van, csak itt a tavasz nem ibolyát jelent, a nyár meg nem poshadt Velencei-tó vizet .... "

Elsö tavaszi élményem; séta húsvétkor a havas tájban, a befagyott tó jegén. Szikrázva süt a nap, a lány szerint gyönyörü tavasz (szerintem gyönyörü tél :-) majd elhúz mellettünk egy furgon - a jégen! :-))) A tavasz sokak szerint akkor van, amikor 1/ nincs sötét napközben 2/ nincs hó a FÁKON

Szerintem tényleg nem nehéz nyelv, magyaroknak még a kiejtés is könnyü - csak amúgy jó magyarosan, elsö szótagra a hangsúlyt! Állítólag a magyarok jobban meg tudnak tanulni finnül, mint pl. a sokkal közelebbi rokon észtek, mert a "finn" hangsúlyozás nekünk természetes, az észteknek nem.

Viszont ha eltér a szabálytól, akkor örjítö. Pl.
1 tuoli - 3 tuolia
1 nuoli - 3 nuolta

Előzmény: tappava_ase (494)
tappava_ase Creative Commons License 2001.03.23 0 0 494
Bocs későn ébredtem... de:

"nyelvük nem hasonló, csak öt majdnem azonos szavunk van"

Marhaság, sokkal több van, csak nem látszik, mandd inkább azt, hogy te ennyi tudsz. Mindkét nyelv típusos, konzervatív finnugor nyelv, rengeteg a hasonlóság a nyelvtanban is. (tanulj kicsit finnül, majd rájössz :))

"DE nagyon nehéz nyelv, még nekünk is, rokonoknak"

A finn a világ egyik legkönnyebb nyelve, persze csak azoknak akik logikusan szeretnek gondolkodni. Igeragozás megtanulása pl. 1 óra, kivételekkel együtt, fokváltozás mondjuk 23 perc közepes képességűeknek, igevonzatok, stb., stb. mind NAGYON logikus és szabályos. Arról már nem is beszélve, hogy 3000 szóval már jól lehet beszélni, szemben mondjuk egy angol regény elolvasásához szükséges 70-80000 szóval.

"nem igazán van náluk teljes négy évszak"
Van, csak itt a tavasz nem ibolyát jelent, a nyár meg nem poshadt Velencei-tó vizet ....

"nagyon népszerű náluk a net illetve a netes bevásárlás, ez is azt mutatja, hogy ha lehet inkább nem szocializálódnak"

Mert otthon lépten nyomon elbeszélgettél az emberekkel a Közértben...

"nem győzőm hangsúlyozni, hogy ha nincs mondanivalójuk NEM tartják mindenáron fontosnak, hogy beszéljenek."

Sajnos magyar barátainkból ez az erény többnyire hiányzik.

"nagyon sok KV-t isznak"
Én is...

"tisztelik a természetet"
Én is...

"és racionálisan gondolkodnak"
Én is... de ez szerintem nem nemzeti sajátosság...

Előzmény: t_kriszta (469)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.07 0 0 493
Hé, hé :-)

Nekem már első alkalommal tök jól ment, szóval ezeket a gyerekpalyákat hagyjuk, mert már összesen három napot síeltem ( 2 teljes + két félnap). :-)

Előzmény: szalka (492)
szalka Creative Commons License 2001.03.07 0 0 492
Raadasul vannak mindenhol direkt gyerek /tanulopalyak, ahol segitenek hasznalni a siliftet es az meg ingyenes is. Azonkivul mindenhol lehet orakat is venni, ami szinten nem egy horribilis osszeg.
Előzmény: BZoltan (491)
BZoltan Creative Commons License 2001.03.07 0 0 491
ez komolyan jo... tanulopalyaknak kivalloak a finn lejtok.

z

Előzmény: Törölt nick (490)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.06 0 0 490
Na, akkor még jó, hogy nekem itt volt életemben először síléc a lábamon :-)

BZoltan Creative Commons License 2001.03.06 0 0 489
Ugy van...

nekem szimpatikus Vihti, Sappee, Himos, Messila.
Kicsi palyak, sajnos nagyon. Aki Franciaorszaghoz meg Ausztriahoz szokott annak inkabb szintentarto meg melegito terepek lesznek.

Jo havat,

z

Előzmény: szalka (488)
szalka Creative Commons License 2001.03.06 0 0 488
Szemelyszerint Himos fun vagyok. Bar nem vagyok olyan profi, hogy hianyozzanak az ausztriai megahosszu palyak.
Kulonben www.ski.fi az osszes (? mindenesetre a legtobb, meg a 3 palyas kis lakotelepi palyank is benne van) sielolehetoseg finnorszagban benne van. Leiras a palyakrol , pl hagy db milyen hosszu hany db lift van es elerhetoseget is megadnak. Azonkivul nyitvatartasi idot, meg egy helyzetjelentest, eleg jo kis kompakt oldal.
Előzmény: Törölt nick (487)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.06 0 0 487
Hova érdemes menni síelni Helsinkiből, ahol aránylag hosszú pályák vannak és Helsinkiből kocsival elérhető ésszerű időhatáron belül?

Messilät, Meri-Teijot ismerem.

BZoltan Creative Commons License 2001.03.05 0 0 486
Na most had ne terjek ki az adozassal es a "bermellekkoltsegekkel" kapcsolatos jogszabalyokra es praktikumokra. Maradjunk annyiban, hogy manapsag nem olyan egyszeru a dolog, ha egy magyar allampolgar egy teszemaszt britt cegnel szerzodve finnorszagban tevekenykedik mint konzultans...
jopar kort le kellet futni mielott teljesen tisztazni sikerult minden hivatalnal (rendorseg, adohatosag, kela, munkaugyi hivatal), hogy pontosan mik a kotelessegeim es mik nem azok.

De ne alakitsuk at a topicot penzugyi es adoszakertesi topikka :)

z

Előzmény: RogerWilco (485)
RogerWilco Creative Commons License 2001.03.02 0 0 485
Ez nem egészen világos - ezek szerint a Te bruttód függ attól, hogy kell-e utánad a "bérmellékköltegeket" fizetni? Nem így ismerem a finn munkaadókat.

Tény, nem vagyok járatos a "vezényelt", pl. Nokia Mo-ról x hónapra idejövökre vonatkozó szabályokra, azaz ki kinek és hol fizet járulékot, de ha te innen kapsz fizut, akkor itt fizetsz! Ami az én esetemben volt 86-87-ben, amikor 2-3 hónapokra jöttem, hogy fizettem SZJA-t is fix kulcs után (35% :-( ) és utánam is fizették a mellékkts-t.

Kicsit más, de témába vág. Van olyan ismerösöm, aki direkte Finno-ba adózik SZJA-t, mert bár az otthoni kulcsok esetleg alacsonyabbak, de olyan alacsonyak a határok is, hogy így kevesebbet kell fizetnie.

Előzmény: BZoltan (483)
RogerWilco Creative Commons License 2001.03.02 0 0 484
Tiéd a hangszóró - tényleg finn a lelkem, ezért írtam ide az ö véleményét a magyarokról.
Előzmény: szalka (481)
BZoltan Creative Commons License 2001.03.02 0 0 483
szalka,

munkaadoi jarulekrol beszelek ami nem azonos a szemelyi jovedelemadoval. A munkaadoi jarulekot a munkaltatod fizeti amennyiben az finn ceg. Vagyis gyakorlatilag te fizeted.

z

Előzmény: szalka (482)
szalka Creative Commons License 2001.03.02 0 0 482
Nem akartam ebbe a kelaba megint belemenni, de nem ertem amit irtal:
"Tekintve egy 12k FIM havi bruttot az annyi mint 4k havonta sanyi."
12K -nak az adoja 4 es ? Nem ertem mi koze ennek a Kelahoz, hiszen ezt akkor is kell fizetned, ha nem finn ceg alkalmazottja vagy es nincs kelad. Ha fel evnel tobbet finnorszagban dolgozol, akkor itt adoznod kell es az ado ennyi ,ha van kelad ha nincs. Teny, hogy ha van kelad akkor az adod no valami alig negyed %-al, ami azert nem egy osszeg.
Előzmény: BZoltan (480)
szalka Creative Commons License 2001.03.02 0 0 481
"feleseged tud finnul? Szerintem a magyarok nagy resze a nyelvi problemak miatt tartja zarkozottnak a finneket. "
Nekem meg inkabb az szurodott le , hogy a felesege finn :-))))
Előzmény: BZoltan (480)
BZoltan Creative Commons License 2001.03.02 0 0 480
Ok, szent a beka :)

feleseged tud finnul? Szerintem a magyarok nagy resze a nyelvi problemak miatt tartja zarkozottnak a finneket.

A kelarol meg most eloszor es utoljara leirom a financialis velemenyemet.
Szoval csak B1 vizumra kapsz, B1 vizumot csak akkor kapsz, ha finn cegnel dolgozol. Ha finn cegnel dolgozol, akkor ugrott a fizetesed kb 40%-a mint munkaadoi jarulek. Ami nyilvan nem ugrik vagy nem ennyi, ha nem finn ceg alkalmazottja vagy. Tekintve egy 12k FIM havi bruttot az annyi mint 4k havonta sanyi. Ez szerintem tobb mint a 200 markas gyogyszerar. Vagyis evente ugy 48k elszall, ha nem tevedek ez eleg sok penz mindenkinek.
Termeszetesen ez a gondolat nem ul azokra akiknek ez nem valasztas, hanem adott. Toluk utolag is bocs a nyalveresert. De sokan vannak akik konzultalni jonnek ki es megvanalehetoseguk, hogy megvalasszak a ceget akivel kijonnek.

Előzmény: RogerWilco (479)
RogerWilco Creative Commons License 2001.03.01 0 0 479
Zoli!

Semmi gond! Amit írtam, egyrészt jószándékkal írtam, másrészt oda kellett volna biggyeszteni az AFAIK-ot. Ha az általam írtak hitelessége kétségbevonható, vondd kétségbe, mindannyiunk érdekében!

A sotu-ról csak annyit, hogy amikor 86-ban AIESEC gyakorlatra jöttem elöször, akkor 3 hónapos munkavállalásim volt. Sotu-ról nem is tudtam semmit, mindaddig, amíg a nyugdíjintézettöl kaptam évekkel késöbb egy nyilvántartást, amiröl hiányzott ez a munkaviszonyom. Leleveleztük, s lön - volt már akkor is sotum (bár, mint mondom, akkor nem is tudtam róla) Ez régen volt, lehet, hogy változott a helyzet. De a csomó ismerösöd utánanézhetne pl. az Eläketurvakeskusnál a nyugdíj dolognak, talán ott is kiderül.

KELA - Néhány antibiotikum kúrát letudva a családban tudom, hogy van különbség aközött hogy a 200 márkát vagy 80-at fizetsz ...
Vitamint még nem kaptam receptre :-)
A Mo-ról való beszerzés esetleg alternatíva, ha folyamatosan szedett gyógyszerekröl van szó (pl. fogamzásgátló), de akut esetben nem.

A zárkózottság persze egyénfüggö, nem is érdemes azon rágódni. Feleségem szerint a magyarok sokkal oldottabbak, gyorsabban megnyílnak - most ez is pejoratív sztereotípia?

Bye

Előzmény: BZoltan (478)
BZoltan Creative Commons License 2001.03.01 0 0 478
RogerWilco,

es ha valaki kerdez, akkor arra is olyat irsz aminek a hitelessege ketsegbevonhato? -ez cink volt, de nem veletlen-

1.
"KELA kártya nélkül nemigen lehet meglenni"
De igen, olvasd az alabb irt hozzaszolasokat.
Mar lezartuk azzala temat, hogy nem baj ha van, de korantsem annyira mandatory mint azt te allitod. gyogyszertamogatas: nagyon sok rendszeresen hasznalt magra nem jar tamogatas (pl. fogamzasgatlok, vitaminok, etc) a maradek nagyobb resznek pedig jelentektelen az ara. Egy kissebb szazalek meg meg tamogatva is olyan draga lehet, hogy erdemesebb Magyarorszagrol beszerezni.
Szoval konyorgom probalj nem felrevezeto informaciot adni azoknak akik esetleg mostanabn vagya jovobenjonnek ki.

2.
"Ha van munkavállalásid, akkor sotu is van"
Nem igaz! Koor kasz szem.szamot, ha legalabb egy evest tartozokodasi engedelyed van. Ismerekegy vagon embert akik fel/haromnegyed evre szerzodtek es nem kaptak.
Ismet megkerlek, hogy hivatalos informaciokkal legyel ovatos.

"...szomszédolás elég ismeretlen fogalmoként is [...] ha összeesel az utcán jópáran biztos kikerülnek, mielött. valaki esetleg mentöt/rendört hív."

Nem igy van! Minden azon mulik, hogy te hogyan allsz a szomszedaidhoz. Voltak olyan szomszedaim akiket at lehetett hivni hazibuliba es olyan is volt aki elfogadta a halaszlevet meg hazai bort amit haverkodas celjabol adtunk. Volt olyan szomszed bacsim aki megkert, hogy ne lapatoljam mar el a havat, mert azt o nagyon szereti csinalni. Ha kedves es udvarias vagy akkor ok sem zarkozottak. Amirol te beszelsz az az a termeszetes ovatossag az idegenekkel es kulfoldiekkel amivel otthon is talalkozhatsz boseggel. Ne keverd ossze a zarkozottsagot azzal a tennyel, hogy idegen nyelven gyengen beszelo ember termeszetes modon gatlasosabb, ha kulfoldiul kell beszelnie.

De nagyon kerlek a hozzaszolasomat ne vedd tamadasnak meg ilyesmi.

Egyszeruen mocskos tragar modon ruhellem az alltalanosito pejorativ sztereotipiakat, meg azt amikor valaki hivatalos dologrol teves informaciot szolgaltat a koznek. Ha nem tudsz valamit akkor ne ird le kerlek hogy te azt hogyan "erzed," inkabb nezz utanna, a weben minden fenn van.

"a lehet hogy mar volt, bocs" meg maradhat a hix-mokara, te inkabb lapozd vegig a topicot mielott irnal.

z

Előzmény: RogerWilco (477)
RogerWilco Creative Commons License 2001.03.01 0 0 477
Hali!

Néhány tapasztalat csuklóból, lehet, hogy már volt, akkor bocs

KELA, orvos, stb

KELA kártya nélkül nemigen lehet meglenni, ha bármilyen eü. probléma van (kivéve, ha vastag a hitelkártyád :-)). Gyógyszertár receptre írt gyógyszerre kéri, ha nincs teljes árat fizetsz, ha van, akkor támogatottat. Orvosi ellátás - az állami/önkormányzati elvileg ingyenes, gyakorlatilag a kórházban bennfekvés esetén 120 (?) FIM/nap a díj, bármit is csinálnak veled (szívátültetés, agymütét, tökmindegy) Maszek - fizetsz rendesen, a KELA a saját taksája szerint _útólag_ térít 60%-ot (saját taksa =/= orvosnak fizetett!) Nekünk a gyerekeknek van külön biztosítása, azaz a maszek orvost is fizeti (maszek = nem kell várni) Mivel igencsak "fülesek", sokszor áldjuk az akkori eszünket

Amíg nincs SOTU (szem.szám) addig nem tudsz igazán bankszámlát sem nyitni (ez nem biztos, hogy igaz, de bankkártyát, hitelkártyát biztos nem kapsz), anélkül pedig a fizut sem kapod. De ha van munkavállalásid, akkor sotu is van (aszerint fizeti a munkaadó a bérmellékköltséget)

Tartózkodási engedéy (újítás)
Mindenképpen Bp-n kell az elsö munkavállalásit beszerezni!! Azután itt lehet hosszabbítgatni.

"Sajnos" csak ötévente kell útlevéllejáráskor/ -váltáskor foglalkoznom vele, ezért nem friss az infó. A helyi zsaruk intézik, teljesen városfüggö. Legutóbb Lahtiban laktunk, akkor 1 hét alatt megvolt. Jövöre meglátjuk, Vantaa mit tud produkálni. Állítólag Hki a leglassabbak egyike.

Ha a finn nem beszél, az a normális állapotja. Majd ha lesz valami konkrét mondanivalója, megszólal. De lehet, hogy csak saját idegen nyelvtudásában bizonytalan.

Nemigen foglalkoznak a másikkal, hagyják csináljon amit akar - pl. szomszédolás elég ismeretlen fogalmoként is. Ennek megvan az árnyoldala is, ha összeesel az utcán jópáran biztos kikerülnek, mielött valaki esetleg mentöt/rendört hív.

Munkahely - sokkal önállóbbak, mint Mo-n, ehhez igazodik a management is. Amíg csinálod a dolgod, nem szólnak bele mit,mikor csinálsz. Dicséretet ne várj, az, hogy jól csinálsz valamit, az normális, miért dicsérjenek ?

Fizetés - teljesen tabu téma, egymás fizetéséröl nem beszélnek, kollégák egymásét nem tudják. Mielött megállapodsz a fizuról, nézz körül mennyi a szakmában elfogadott színvonal. A legtöbb szakszervezet készít nagyon részletes statisztikát a fizetésekröl. Közgazdaszok - Ekonomiliitto, mérnökök - Insinööriliitto.
Ha csak 10.000 -et kérsz, amikor 20.000 is lehetne, akkor megkapod, nem fognak szólni, hogy bocs'! De ha 25.000 kérsz, amikor 12.000 a reális, akkor ott végeszakad a beszélgetésnek.

Bankügyek - mindent lehet interneten intézni (talán csak kölcsönt nem) bankfiókba menni sorbanállást jelent és drága.

Ilyenek jutottak eszembe, ha valamit tudni akartok még, kérdezzetek, próbálok válaszoni.

Előzmény: Törölt nick (457)
t_kriszta Creative Commons License 2001.03.01 0 0 476
jól van, megnyugottam, ugyanis én sem akartam senkit megbántani, főleg nem egy olyan témában, mint Finnország.....:-)

a benyomom persze benyomás....:-)

Előzmény: BZoltan (475)
BZoltan Creative Commons License 2001.03.01 0 0 475
Nem akar itten bantani senki, nyugodj meg. Ha elolvasod az egesz topicot, akkor latni fogod, hogy nem ok nelkul volt a reakcio.

A tapasztalataidra meg csak legyel buszke. Meg a Finnorszagban elo magyarok nagyresze is csak utikonyvbol meg turisztinformesonbol ismeri ezt az orszagot meg ezt a nepet. Szerencses vagy, hogy te testkozelbol tapasztaltad.
Szerintem teljesen lenyegtelen, hogy rokon nyelv-e vagy nem a finn, milyenek a szocialis statisztikak meg a nepegeszsegugyi mutatok, etc... sokkal fontosabb, hogy azt tudjad milyenek az emberek, hogyan esznek, alsznak, szeretnek, szorakoznak. Ha te egy peldan keresztul lattal ra ezekre, akkor meg mindigtobbet tudsz finnorszagrol mint az akinek eleteben semmilyen komolyabb erzelmi kapcsolata nem volt finn leannyal/fiuval es meg eleteben nem sorozott hajnalig egy finn cimboraval es meg sorolhatnam :)

z

Előzmény: t_kriszta (474)
t_kriszta Creative Commons License 2001.03.01 0 0 474
igazad van, nem vagyok nyelvész, és nyelvészt sem kérdeztem meg.....amit írtam az az én benyomom volt, ami lehet, hogy csak annyira megbízható, amennyire megalapozza egy finnel folytatott fél éves kapcsolat.....

viszont támadni sem érdemes jobban, mint amennyire megalapozott.

azt hittem az index arra is jó, hogy emberek, akik nem feltétlenül szakemberek a témában megosszák véleményüket a tévedhetőséggel számolva....támadás mentesen.....

amikor indult a kapcsolatunk a finn sráccal nagyon megnőtt az infoigényem Finnországgal kapcsolatban, elsősorban nem az utikönyvekkel megszrezhető infok, hanem sokkal inkább az emberek, a kultúra a szokások érdekeltek.....gondoltam ezek az emberközpontú benyomások, tapasztalatok is hasznosíthatók, ha a minta nem is túl reprezentatív.

a sztereotípiák létjogosultsága pedig már messzebbre mutat, a közhelyekkel hasonlóan,.....nem feltétel nélkül kell őket komolyan venni, hanem benyomást segítenek kialakítani,......nem ott van a hiba, ha vki használja őket, hanem ott, ha előítéleteket kiváltani.....

ha vmi véleményt mond egy nemzetről, egy népről, nem feltétlen a népet jellemzi elsősorban, hanem az ő jellemét is, hogy mire fogékony, mit vesz észre, mit tart hangsúlyosnak.....véleményt pedig nem csak teljes bizonyossággal érdemes mondani, és a megismerés különböző mélységi szintjein változhat

lehet, hogy nem általánosságban kellett volna beszélnem, hanem egyes szám elsőszemélyben.....elnézést

kriszta

Előzmény: BZoltan (473)
BZoltan Creative Commons License 2001.03.01 0 0 473
A finn es a magyar nyelv hasonlosagat illetoleg kerdezz meg inkabb egy finnugor szakos nyelveszt vagy legalabb egy magyar szakos szakembert. Ne vonjal le messzemeneo kovetkeztetest alacsony mintavetel utan.
Joval tobb mint 5 hasonlo szavunk van es a nyelvi rokonsag sem abbol all am, hogy a makostesztat ok is makostesztanak ejtik :)

A depressziorol meg az alkoholizmusrol lehet leszallni -tenyleg nagyon buta sztereotipiak-. Nem isznak es nem busanganak tobbet mint a magyarok, meg akkor sem, ha ezt ok -a finnek- igy allitjak.

A netes vasarlas meg azert nepszeru, mert meg a leglefikkantabb tanyara is be van huzva a net. De ennek semmi koze nincsen a szocializaciohoz.

z

Előzmény: t_kriszta (469)
t_kriszta Creative Commons License 2001.03.01 0 0 472
bocsánat......

ÉN SZERETEM A FINNEKET NAGYON, ÉS GYÖNYÖRŰ AZ ORSZÁGUK, A KULTÚRÁJUK ÉRTÉKES,.....stb.

feleségül is mentem volna a volt finn barátomhoz, he nem lett volna neki már otthon egy felesége...!!!

Előzmény: taksi (471)
taksi Creative Commons License 2001.03.01 0 0 471
Gondolom eppen az ilyen "negativ s positiv sztereotipiak" miatt jelentkezett ki a topicbol Jyrki...(lasd 442, 439) Beszeljunk masrol is,
talan vissza lehetne csalogatni :-)
Előzmény: t_kriszta (469)
szalka Creative Commons License 2001.03.01 0 0 470
"0 fok felett már az összes finn nő miniszoknyában van! "
Azert ez talan egy picit tulzas, de sokan :-)
Viszont a hetvegen Tampereben siman -15 vagy hidegebb volt es az egyik zenes tancos szorakozohelyen ahova mentunk kb 10-15 miniszoknyas leanyzo volt megtalalhato.

Meg tavaly nyaron Poriban a jazzfesztivalon (szinte vegig szakadt az eso es rohadt hideg volt, tipikusan az a nyirkos a borala is bekuszo hideg) a tarsasagunkban levo finn leanyzo a teljes fesztival ido alatt miniszoknyaban es pantos kis topban volt, max egy vekony kardigan. Ekozben mi hosszunadrag pulover(ek) + vizhatlan kabat. A leanyzo persze diderget mint a nyarfalevel ezert a lelkes magyar ifjoncok egyre masra ajanlgattak neki a kabatjukat es a pulovereiket, de nem fogadta el es tovabb vacogott. Amikor kek volt mar a szaja akkor megkerdeztem, hogy ugyanmar miert makacskodik hiszen szejjelfagy, es kulonben miert nem hozott semmi meleg cuccot, hisz mikor elindultunk is hat dobtam egy hatast a valasztol:
Mert ezek a nyari ruhai es nyaron a nyari ruhakat kell hordani, akkor is ha az ido nem olyan mint amilyen nyaron kene lennie. Szoval gyakorlatilag o igy sztrajkolt az idojaras ellen :-)

Előzmény: t_kriszta (469)
t_kriszta Creative Commons License 2001.02.28 0 0 469
még eszembe jutott néhány dolog....a nyelvük nem hasonló, csak öt majdnem azonos szavunk van (kéz, vér...), de a többi szó nagyon más! a hasonlóság abban van, hogy ők is pakolják egymás után a ragokat, de ebben szinte ki is merült minden.....szerintem.....talán még a hangzás kicsit hasonló.....DE nagyon nehéz nyelv, még nekünk is, rokonoknak és nekik is a miénk. (egyikünknek sem sikerült kicsit sem megtanulni a másik nyelvét, pedig próbálkozások voltak)

nem igazán van náluk teljes négy évszak és mivel a lelkünknek nagyon fontos lenne ez az állandó körforgás igazi tavasszal és napos, hosszú nyárral, valószínű, hogy ezért van köztük olyan sok depressziós és alkoholista.....0 fok felett már az összes finn nő miniszoknyában van!

nagyon népszerű náluk a net illetve a netes bevásárlás, ez is azt mutatja, hogy ha lehet inkább nem szocializálódnak.....ezt csak hallottam, az én pasim nagyon nyitott volt és bárhova el lehetett vinni.

nem győzőm hangsúlyozni, hogy ha nincs mondanivalójuk NEM tartják mindenáron fontosnak, hogy beszéljenek.

nagyon sok KV-t isznak, tisztelik a természetet és racionálisan gondolkodnak.

szalka Creative Commons License 2001.02.28 0 0 468
Ha hatarozatlan ideju a munkaszerzodesed, akkor egy evre. Ez a max, ha ennel rovidebb a munkaszerzodesed, akkor nyilvan csak arra a kevesebb idore, de ez az egy ev a standard.
Előzmény: Intruder (467)
Intruder Creative Commons License 2001.02.28 0 0 467
Sziasztok,

Mennyi időre adják a vízumot? Áprilisban megyek ki,a finn közvetítővel határozatlan idejű munkaszerződést kötöttem.

Üdv.
Intruder

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!