Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Ilyesmire már gondoltam, hogy beírni 1-1 cellába adott tétel mellé csak egyszerűen hogy r vagy é, mint ruha vagy élelmiszer stb... De úgy gondoltam talán színre könnyebb lehet vmi szűrőt stb. beállítani.
Ne színezz, írd be egy plusz oszlopba mellé, hogy ruha és arra mehet egy szumha fgv. vagy egy kimutatástáblát (pivot) is készíthetsz belőle az még jobb...
Hogy lehetne azt megoldani, hogy egy sok rekordot tartalmazó táblában én mondjuk kiemelek adott sorokat háttérszínnel, hogy optikailag jól elkülönüljenek a többi adatsortól és az abban szereplő numerikus tételeket szeretném a megfelelő cellákból összegezni? Van erre vmi megoldás, hogy esetleg a cella háttérszín mint feltétel szerint szummáza nekem a szükséges tételeket?
Segítséget szeretnék kérni a következő probléma megoldására.
Van egy excel táblám, amelyben a hónap minden napjához tartoznak adatok külön-külön munkalapokon (füleken).
A munkalapok neve a hónap egy-egy napja, de az évszámmal együtt (ez nem módosítható!). Tehát a nevek: 2019.08.01, 2019.08.02, 2019.08.03, stb. egészen 2019.08.31.-ig (pontosan ilyen formában megadva).
Minden munkalapon 6 db olyan adat van, amelyek később lényegesek lesznek. Ezek az adatok pontosan ugyanazokban a cellákban vannak. Tehát mondjuk minden munkalapon az F40, G40, stb. K40 mezőben.
A táblában van még egy fül (munkalap), legyen a neve "Boríték". Ezen a fülön szeretném megjeleníteni az egyik dátummal jelölt munkalap 6 db fontos adatát, oly módon, hogy változóként megadom a kiválasztott fül nevét (dátumát) egy tetszőleges cellában, és szeretném, ha az ehhez a dátumhoz tartozó munkalap 6 db fontos adata jelenne meg a "Boríték' munkalapon előre megadott cellákban.
Lényeges az, hogy egyetlen dátum érték megadásával lehessen a 6 db fontos adatot egyszerre a "Boríték" fülön megjeleníteni.
Kérdésem, van-e ilyen funkció az excelben, vagy valamilyen makró írásával lehet csak megoldani. Ez utóbbi azonban nem alkalmazható a táblában, mert védett, és a makrók nem engedélyezhetők.
Tudtok erre megoldást?
Próbálkoztam a másik munkalapra mutató hivatkozással, de változót itt nem enged használni a program ('Munkalapnév'!AB10), azaz a 'Munkalapnév' helyére nem tudok változót írni.
Cellatartalomnak minősül a cellára beállított bármi nemű formátum is. (A feltételes formázás is.) Attól, hogy nincs adat a 438-as sorban, még lehet benne cellaformázás.
Ha kijelölöd a 410-500-as sorokat, aztán jobb gomb és Törlés, végül Mentés, és még utána is a 438 az utolsó sor, akkor viszont valóban érdekes a dolog.
Köszönöm a válaszokat! Úgy látszik, a mentés néha nálam is megoldja ezt a problémát.
Azt ugyan még mindig nem értem, hogy akkor abban a bizonyos táblázatban, amit említettem, miért a 438-as sorba visz a Ctrl-End, amikor a 409-es sorban van az utolsó adat, az alatt semmit sem találok, és a fájlt elég gyakran szoktuk menteni. De ez már nem is annyira fontos. A lényeg az, hogy megint tanultam valamit.
Még egy kérdésedre nem válaszoltam: "Ha egyszer volt valami az utolsó sorban, akkor soha többé nem lehet új sort beszúrni?". Attól függ. Ha van valami a fizikailag lehetséges utolsó sorban, akkor nem. Ha volt valami az utolsó sorban, de közben kitöröltél néhány sort, akkor akkor bárhol be tudsz szúrni ugyanennyi sort. Ettől még a Ctrl + End egész a kilépésig az utolsó sorra ugrik, bármennyit töröltél. Oszlopokra ugyanez érvényes.
Ez más tészta. Arról szólt a kérdés, hogy az Excel mit tekint a használt tartomány végének, azaz az utolsó sornak és utolsó oszlopnak (utóbbit a válaszomban el is felejtettem említeni, de erre is ugyanaz érvényes). Szóval, ha mondjuk az utolsó használt sorod a 10. és beleírsz valamit, aztán kitörölsz egy sort, mondjuk a 2-ikat, majd Ctrl+End-et nyomsz, akkor a mostani 10. sorra ugrik - ami eredetileg a 11. volt -, miközben az eredetileg a 10. sorba írt adatod, most már a 9. sorban van. Aztán mentés, kilépés és újranyitás után a Ctrl+End a 9. sorra fog ugrani.
Mondjuk ezt nem próbáltam, mármint ment újranyit módszert. Sokszor azt veszem észre, hogy az inokalatlanul kenyába ugró vtrl+end következménye, hogy a fizikai méret is irreálisan nagy. Tehát hiába nyitom újra... Sokszor csak az új munkanapra másolás marad. De ez cellában írás majd törlés módszer jó lehet, sosem jutott eszembe. Legközelebb kipróbálom.
Na ezt is jó tudni, de mint ha nekem úgy is működött volna már, hogy nem cellából csak adatot DEL-el, hanem komplett sorokat törlök, hogy az utánuk lévő, még beírásmentes szűzeket pedig mozgassa felfelé...
Volna egy naivnak tűnő kérdésem. Ugyanis az egyik kolléga ma megpróbált néhány cellát, vagy egy új sort beszúrni egy táblázatba, és hibaüzenetet kapott. Az üzenet azt mondta, hogy azért nem lehet, mert nem mehetnek üres cellák a táblázaton kívülre (?), és javasolta, hogy a Ctrl-End gombokkal nézzük meg, hogy hol van a táblázatunk vége. Ezt meg is tettük, és valóban a legutolsó sorban volt, ahonnan már a lefelé nyíllal sem lehetett lefelé menni. Ezután egy Ctrl + balra nyíl segítségével megtaláltuk, hogy be is volt valami írva abban a sorban az egyik cellába. Viszont miután azt kitöröltük, akkor is ugyanoda vitt a Ctrl-End, mégpedig az utolsó sor P oszlopába, ahol viszont nem volt semmi, és akkor már előtte sem abban a sorban. Ezek után a kérdésem: mitől függ az, hogy hol van a táblázat vége, illetve hová visz a Ctrl-End, és hogyan lehet ezt megváltoztatni?
Kipróbáltam egy másik táblázatban, amelyikben kevesebb adat van, és abban a Ctrl-End a 438. sorba vitt. Kitöröltem ezt a sort, és még fölötte vagy tízet, de utána is ugyanez volt a helyzet. Erre lementem az 500-as sorba, beírtam valahol egy betűt, majd kitöröltem. Hogy, hogy nem, elvtársak, ezután már oda vitt, az 500-as sorba. Jobbra mentem pár oszloppal, és oda is beírtam valamit, majd azt is kitöröltem. Azóta már ebbe a cellába visz a Ctrl-End. Tehát a jelek szerint az már megvan, hogy mitől függ, hogy hová visz, már csak az a kérdés, hogy mi módon lehet ezt megváltoztatni? Ha egyszer volt valami az utolsó sorban, akkor soha többé nem lehet új sort beszúrni? Nincs más megoldás, mint amit végül csináltam? Ez az volt, hogy kijelöltem azt a részt, ahol az adatok voltak, és átmásoltam egy másik munkalapra.
Egyébként fain kis makrós feladat lenne - de szerintem felesleges
Néhány sorból, ugyanezzel az elvvel kivitelezhető egy ciklusok nélküli kód - ami ciklusmentesen villámgyors lenne. Elsősorban felhasználói függvénykként írnám meg.
A tartomány bármerre bővíthető. A lényeg, hogy a játékok szám értelemszerűen csak 1-től növekvő lehet. A játékos neve és darabszáma is tetszés szerinti. A mátrix belsejében is lehet akármi. (k-p-o-és ahol nincs játék, ott üres (nem 0!)