ja egen, Portoban is csak elol lehet felszallni a buszokra. es ha sokan vannak, itt is sorbanallas van. es csak akkor all meg a busz ha leinti az ember, az nem eleg ha a buszmegalloban all gondolvan hogy igy rautalo magatartassal van az utazasra... mert a busz tovarobog. Inteni kell. Emberem az elejen mikor jottem jol a lelkemre kototte ezt, es en nem is maradtamle emiatt soha, ellenben o aki ugye anyatejjel szivta magaba ezt a rendszert tobbszor is, gondolvan, hogy majd a tobbiek jeleznek... na hat a tobbiek masik buszra vartak :o))))
mondjuk ezt hallva mindig elgondolkodom az itteni gyerekvallalas 'szepsegein'... itt persze sokkal termeszetesebb a korai elszakadas ... de en akkor is nehezen emesztem... illetve sehogy, nagyon joba szoktunk mi odahaza, meg a gyerkoink is.
Igen, azert az mas, az folyamatos uzem, mintha vendeglatoznal... mint mikor en szallodaztam anno (de jo is volt, na de akkor meg fuggetlen hajadon voltam :DD... nem mintha most nem az lennek, de megis fuggok, vagy tolem fuggenek)
Emberemnek benne van a szerzodeseben a 10 ora es fizetett is, szoval neki tenyleg nem tuloraba megy. Viszont azon felul egyetlen percet sem kell soha tuloraznia, gonra kijon a meloido vegen. Az elmult 5 evben egyetlen egy alkalommal fordult elo, hogy egy fel napot szombaton be kellett menni egy info program beuzemelese miatt, de ez is meliodobol ment.
Mondjuk o a Milleniumnal melozik infomokuskent a szemelyzeti osztalyon. A munkahelyi legkortol o is neha kivan... lassan elkuldom nyugdijba :DDD
Hat pedig a 10 ora az sajnos manapsag normalis ha az ember versenyben akar maradni.... Sajnos itt maganeletre nehezen jut ido, a hulye 9-10 oras munkakezdes, hosszu ebedszunetek es az elvart, de nem fizetett tulora miatt. Node egy nemzetkozi cegnel tuti mashogy van, bar en pont egy ilyennel dolgozom de en vagyok egyedul kulfoldi szoval en belekostoltam rendesen a portugal hetkoznapokba es szomoru valosagba.
Amugy mar nem szeretek annyira bent lenni, mar nem vagyok megelegedve a munkahelyi hangulattal. Jelenleg egy kisebb lelki valsagon megyek keresztul emiatt, dehat ez az elet, szembe kell nezni a szomoru valosaggal.
Estet... Sajnos a munkahelyen megvontak tolunk a netet (kedves emberek), ugyhogy kenytelen leszek estenkent benezni... :-(
Sete Colinas: tehat, ZAPPING kartyat fel lehet tolteni barmennyivel, es utana leutazni. Van egy gep az elso ajtonal (Budapestiek: CSAK az elso ajtonal lehet felszallni a lisszaboni buszokra, es alt. kulturalt sorbanallas van varakozaskor) ahol kotelezo lehuzni a kartyat es megvarni amig pittyeg es zolden vilagit majd a gep. Ez a gep pedig ki fogja irni a "saldo"-t azaz hogy mennyi utazas van meg a kartyan. Szomoruan hallom ezt hogy megszunt az 5 napos, remelem van meg 3 napos, az sokkal tisztabb mint a Zapping. En reszemrol nem vagyok tul boldog ettol az ujitastol, mert a turistak sokkal konnyebben tudjak "elmeretezni" az utazasokat, es persze mivel senki nem akar a portugal BKV-nak itt hagyni xx osszeget bucsuzoul, megprobaljak csontra bemerni mennyit is fognak utazni... es ha mondjuk a vilagvegen fogy el a penz a kartyarol (egyebkent Blende irta hogy 70 centet von le egy utazaskor de ez valtozhat a metronal pl. mert arra is hasznalhato), akkor kenytelenek venni egy buszjegyet a sofortol ami igen draga (1,40 korul, a Zapping 1 jegy ertekenek duplaja). Amugy buszjegyeket nem lehet kapni sehol, ne is keressetek, itt mar nem letezik ilyen. Eppen itt tartok amugy a dokumentumomban amit turistaknak csinalok. :) Ha valaki szeretne megkapni ezt a sok kerdes/valaszt tartalmazo doksit (mar 7 oldalas!! :D) akkor irjon nekem a katalin1981 kukac gmail.com -ra, indexes nick megjelolessel pliz. :-)
Dehogy ez, hisz irtam is (asszem) hogy nem ez az atlag... asszem a 8 a normal, de enyimnek benne van a szerzodeseben (kollektiv, nagy bank, informatika) hogy o ennyivel tobbet melozik, nem tulora, rendes fizetett munkaido neki. Ha mondjuk kerne a 8 orasat (lehetne) akkor aranyosan kevesebbet keresne.
De azert ebben a 10 oraban van egy ebedido is, ami nem 20-30 perc, mint otthon a munkaltatok szoktak, hanem legalabb egy ora...
Enyimember is fel kilenctol este fel hetig dolgozik, penteken is, minden nap. Mondjuk ez nem a normal munakido hanem hosszitott, de nincs korabban lelepes.
Köszönöm a bemutatkozást, legalább most nem vagy "arctalan", ha már ennyi kérdést feltettem neked. Azért ez a 9-7-ig munkaidő nem rövid hallod:)) De ott eszi meg a csuda ha jó a hangulat. Én itthon reggel 7-től dolgozom, nem ritkán este -6-7-ig, mindezt momentán pocsék hangulatban.
Hát, majd jól megszokjuk. De szerencsére ma megérkezett a HR-es írásbeli ajánlata. Tetszetős. Bár az angol fogalmazása nem igazán egyértelmű egy-két helyen, de tök jó részletesen leírta, hogy mit adnak és még egy adótáblázatot is küldött hozzá. Nagyon akarhatják életem párját, ha a pénteki szóbeli ígéretre már ma reggel küldték az írásost is:DDD
a quilla a chiquillabol jon, ami nem portugal hanem spanyol... a chiquita (pici, apro) tovabb kicsinyitett valtozata, a kiejtese a teljesnek: csikilja nagyjabol :)
a portugal ez a ll betucsatolast ebben a formaban nem hasznalja.
a férjem a vízfelszínen úszó kenyeret javasolja, halbiológusnak készült - de nem jött be, ezért, hogy a vízhez köze legyen vízilabda edző lett -. Mellesleg 2 napig képes a Balatonban állni, és pecázni. Gurgulázik a szeme, ha vizet, vagy halat lát.
Teljes maratont már futott egyszer, 1999-ben (talán), azóta úgy tudom nem, most pedig már félti a térdét.
Imádom a Jazz-t, tudnátok pár helyet ajánlani, ahova érdemes ellátogatni?
Ps.: igen a Nick nevek magyar jelentésére gondoltam.
Most nézegettem a Carris oldalát és úgy tűnik idéntől nincs 5 napos 7Colinas, csak ezek a feltöltősek - Zapping, amit Te is javasoltál.
Ez pontosan hogyan működik? Fejenként meg kell venni , vagy addig használhatunk 1-et, amíg tart rajta a pénz? Pontosan mennyit von le egyes utazásoknál?
Bocsi a sok kérdést, de ezt nem találtam az oldalon.
Tervben van Sintra - Cabo da Roca - Cascais, ill. Lisszabon különböző negyedei, látnivalói.
Ami időpontban fix, az a 16-i fémarathon - vasárnap, mert azt a férjem futja. Előtte pénteken, vagy szombaton megyünk Belém irányába, mert ott kell átvenni a rajtszámot stb. akkor ott körül is nézünk.
Ti nem indultok? Mármint a versenyen?
A többi program kicsit függ az időjárástól is, hogy múzeum, vagy városnézés. A lehető legtöbb felvonót és kilátópontot meg szeretném látogatni, na meg a parkokat! Nekem a fotózás a szerelmem. ;-)))
Mindenképpen megyünk a Nemzetek Parkjához is - Oceanário stb...
Ennél konkrétabbat sajna mégnem tudok, de indulás előtt azért kialakul. Van két útkönyvem is. Az itt kapott haszos tanácsok, a netről leszedett infók mellett azokat lapozgatom.
Szóval lassan körvonalazódik, de nekem is elég sok a munka még indulás előtt.
Vittem botot, de tök felesleges volt. Az oceáni halakat nem fogod meg "magyarszereléssel". A spadzag véknya is, nem is elég hossznyú, és nem girnyóval cájgolnak. Kagyló megy,meg csiga. Pedig igen szép tengeri keszegeket lehet látni.De ahogy közelebb jutsz hozzájuk megriadnak.Szóval inkább valami jó kerítőhálót javallok.:))
a párom nagy HOHOHORGÁSZ, érdemes botot vinnünk magunkkal, van lehetőség horgászatra?
Tudtok ajánlani olyan helyet, ahol reggelente futhatnánk?
Más: én büszke vagyok a külhoni magyarjainkra - általában-, portugáliai vonatkozásban is, a párbajtőr mesterem 10 évig volt a PORTUGÁL NEMZETI VÁLOGATOTT mestere (kardban), még állampolgárságot is ajánlottak neki. Most itthon "mesterkedik" igen szép eredménnyel, természetesen Gerevich Györggyel karöltve. (Lsd.:Nemcsik Zs., Szilágyi Áron, és a többiek, Nagy Titit is ő indította el.)
Szóval jó érzés, bár azt hiszem ezt kevés PORTUGÁL tudja.
Azon problémáztál, hogy miért nem érdeklödnek a külföldiek Magyarország iránt és hogy miért mennek a túristák inkább máshova. Próbáltam neked egy magyarázatot adni rá, ha elfogadod jó, ha nem, az sem baj.
Magyar születésü, de külföldön élö valaki vagyok, aki felelösnek érzi magát azért az országért (illetve azokért az országokért) is, ahol él.
És pontosan erre a felelösségre gondoltam amikor azt írtam, hogy az otthoni problémákat a Magyarországon élö honfitársaknak maguknak kell megoldaniuk.
Nem értek veled egyet, legalábbis az utolsó bekezdésedben írtakkal semmiképpen.
Miért lennék ÉN felelős, TE miért is nem? Ugyan olyan jogaid vannak külhonban, mint nekem itthon (feltéve ha magyar állampolgárságodról nem mondtál le) miről beszélsz???
Amúgy a jogi szférában dolgozom, és hidd el gyakran hallom hogy Justitia forog a sírjában, de ezen a fórumon nem fogok politizálni sem veled sem mással. Az észt azért ne akard már osztani légyolyszíves.
Nem azért írnak a külföldi lapok rossz cikkeket, mert bántani akarják a magyarokat, hanem azért, mert objektívan akarják informálni olvasóikat. A külföldieknek az a része, amelyik nem megy oda, az pontosan tudja, hogy miért nem.
Szerintem nem sopánkodni kellene, hanem nyílvánosan elitélni a lopást, csalást, eröszakot - azoknak, akik otthon élnek.
Nem mindenki olyan megszállott, mint én, hogy annak dacára, hogy meglopják, becsapják vagy az utakon a szerencsétlenségek szélére kényszerítik, mégis újra és újra haza jár. U(Igaz, általában 24 óra elteltével annyira megtellt a hócipöm, hogy érzem, ez megint elég.)
Mi, külföldön élö magyarok, nem tudjuk megváltani azt az országot, azért elsösorban azok felelösek, akik ott élnek.
Tessek megszokni hogy a portugalok ilyenek. Konnyen igernek es az esetek nagy szazalekaban nem lesz semmi az igeretbol... :-) Naggggyon nehez dolgozni veluk pl.
Engem is nagyon bánt, ha rossz cikkeket írnak rólunk külföldi lapok, de hát ez elkerülhetetlen. Csak remélni tudjuk, hogy az ide készülők nem általánosítanak és nem "ülnek fel" szélsőséges történetekre.
Amúgy a kilencvenes évek végén, még mindig láttam olyan német(!) tankönyvet, amiből kitudja meddig tanítottak még, ahol az osztrák határ után csak egy nagy határok nélküli sötét folt volt Magyarországtól egész ázsiáig, és az volt ráírva "Ost Blokk" akkor mit várunk: Borzasztó volt például tavaly Rómában(!) hogy nem tudták hol van Budapest, azt hitték egy Orosz város. Döbbenet még mindig mennyire rossz az idegenforgalmi propagandánk, és mennyire elhúzott melletünk például Prága vagy Krakko csak hogy írjak két szép várost.
Ha hozzánk jönnek külföldi vendégek én is folyamatosan töröm magam, hogy jól érezzék magukat, és vetközzék le azt a nagyapáik vagy apáik által berögzült " aztán vigyázzatok a sötét balkánon" előitéletdömpinget.
Azért jó példám is van, tavaly év végén volt itt egy norvég diákcsapat az egyik barátnőm istápolta őket, mert a tanár aki hozta a kamaszokat magyar, a csajszi rokona, és kint nősült meg. Nos ezek a fiatalok kész voltak Budapesttől jó értelemben persze, és tök jó volt hallani, hogy a szüleiknek is elmesélik milyen jól érezték magukat, és visszajönnek a nyáron.
Mi 13-án indulunk 9.00-kor és 13.15-re érkezünk Lisszabonba, Lufival megyünk, ez elég "olcsó" volt. 122.000,- Ft/2 fő mindennel együtt.
A szállást a Fiscalis koordinátorunk ajánlotta, ő 3 hete jött vissza. A Hotel Americanoban fogunk lakni, a Rua 1o de Dezembro-n (remélem jól emlékszem), elmondása szerint a centrumban van. Ami fontos, hogy tiszta, a szobában van zuhanyzó.
Biztosítást még nem kötöttünk, azt indulás előtt 3 nappal tervezem. Ti már megterveztétek az útvonalat, amit be szeretnétek járni? Sajna nekem nincs most időm ezzel foglalkozni, mert 25-29ig jönnek az EU-s Fiscalisos kollégáim, nekik készítek előadást, kb. meghalni sincs időm, így arra kérlek, ha van konkrét utiterved, írd meg légyszi. Esetleg találkozhatnánk is, ha megadod az elérhetőségedet.
A korábbi hozzászólásokat nagyon hasznosak találom, ill. a PMCS honlapján is elolvastam az alapítók bemutatkozását, az is sokat segített, hogy egy picit bepillanthassak a portugálok életébe.
Én sohasem voltam olyan bátor, hogy külföldre menjek feleségül, akármilyen jól beszéltem a nyelvet, úgyhogy büszke vagyok a kinti "magyarjainkra" (nekik volt bátorságuk). Persze sosem bántam meg, hogy így döntöttem.
Üdvözlettel: Trucha
Ps.: az nagyon érdekelne, hogy kinek mit jelent magyarul a neve, uis. portugálul nem beszélek :(