Elég szomorú, hogy azt feltételezed a tudósokról, hogy csak azért nem tiltják be az áltudományos könyveket, mert nincs rá módjuk. Szerintem 1848 óta a sajtószabadság van olyan fontos kérdés Magyarországon is, hogy minden tekintetben tiszteletben tartsuk. Úgy gondolom, a tudósok többsége egyetért ezzel.
Egyébként nem vagyok semmilyen hárombetűs szervezet tagja. Sőt, semmilyen szervezetnek.
Azért hazudni nem muszáj. Nem tiltanak be a tudósok semmit, csak az ellen tiltakoznak, hogy tudománynak állítsák be azt, ami nem az. Az ezoterika, vagy alternatív tudomány polcra mindenki olyan könyvet tesz, amilyet akar.
Más kérdés, hogy az áltudományok terjedése társadalmi probléma. De ez ellen nem betiltással, hanem oktatással lehet küzdeni.
Szó volt itt az információ szabad áramlásáról. Az is az információ szabad áramlásához tartozik, hogy közöljül egy könyvről például, áteett-e szakmai lektoráláson, vagy nem. Ez fontos információ, amelynek a szabad áramlását nem szabad megakadályozni.
"Ha a repülő 2. óra sietés-eltérése a 3. órához hasonlítva valóságos lenne, akkor a következő körben erre az új ütemre fog hatni a relativisztikus hatás, ha egyszer ez az új valóságos ütem. Az új ütemre tovább hat a relativisztikus hatás és ismét gyorsul az ütem ami szintén valóságos lesz, és így tovább, az órának folyamatosan és megállíthatatlanul be kellene gyorsulnia."
ezt be kéne keretezni, és kitenni a falra!
egyébként mi lenne, ha válaszolnál végre a kérdésemre?
kérdés: geostac pályán kering atomóra, 1s-onként fényjelet sugároz. alatta áll Asztró Jani, nála a másik atomóra. milyen gyakran látja a fényjelet a DVAG elmélet szerint?
Veszélyben lehet az élete pl. annak, aki ejtőkísérleteket végez, a kapszula alá áll, és csak az utolsó pillanatban ugrik el. Ha iszugyinak volt igaza megmenekül, ha nem, meghal.
Vagy i.-képlettel űrhajót tervez valaki, és mégsem neki volt igaza.
Esetleg fizika vizsgán az i. tanokat adja elő, mielőtt még azok lennének az érvényben levők.
"Bailiff: You are hereby charged that on the 28th day of May, 1970, you did willfully, unlawfully, and with malice of forethought, publish an alleged English-Hungarian phrase book with intent to cause a breach of the peace. How do you plead? Publisher: Not guilty. Bailiff: You live at 46 Horton Terrace? Publisher: I do live at 46 Horton terrace. Bailiff: You are the director of a publishing company? Publisher: I am the director of a publishing company. Bailiff: Your company publishes phrase books? Publisher: My company does publish phrase books. Bailiff: You did say 46 Horton Terrace, did you? Publisher: Yes. Bailiff: (strikes a gong) Ah! Got him! (lawyer and cop applaud, laugh) Judge: Get on with it, get on with it. Bailiff: That's fine. On the 28th of May, you published this phrase book. Publisher: I did. Bailiff: I quote on example. The Hungarian phrase meaning "Can you direct me to the station?" is translated by the English phrase, "Please fondle my bum." Publisher: I wish to plead incompetence. "
Abban igazad van, hogy legfeljebb lelkes fiatal egyetemisták fognak átverődni. Reméljük, hogy ők sem.
Egyébként a LEKTORÁLATLAN MAGÁNKIADÁS felirat nem biztos, hogy csökkenti az eladások számát. Egyesek számára kifejezetten vonzó lehet. Mintha itt a fórumon is látnék ilyen embereket:-)
'Szóval szép dolog a sajtószabadság, de csak addig amíg másnak nem ártunk vele.'
Viccelsz?
Hogy lehetne már az ismeretek áramlásával ártani? Az információk megvonásával annál inkább, ebben nőttünk fel, ebben élünk, tudom mit beszélek.
Nincs jogom ráderőltetni azt a véleményem, hogy i. brémai ejtőkísérletében legalább is furcsa a vizsgálati tárgyak lebegése. Cserében Te sem vetetheted le a polcokról i. könyvét, elzárva engem attól a lehetőségtől, hogy utána járjak mi lehet az igazság. Van aki megakad ilyen apróságon, hogy miért lebegtek a vizsgálati tárgyak, és van aki évtizedes tapasztalatával rálegyint, hogy hülyeség, csak mérési hiba lehetett. Ez nem i.-fan kérdés, csupán van aki úgy érzi, hogy az eddigi tapasztalatai alapján nagy biztonsággal el tudja dönteni mi az igazság, és van aki nem, és nem szeretem, ha más mondja meg hogy én mit gondoljak.
Annyi gógyit azért engedj meg (alapjában nem olyan bonyolult kérdés ez), hogy továbbra is azt mondjam: ha i. nem hazudik (azért ennyit már csak tételezzünk fel egymásról, különben minek írogatnánk ide), akkor a próbatárgyak nem lebeghetnének, sőt, a kapszulát fékező légritka tér miatt kis erővel az asztalhoz kellene szorítódniuk. A többi engem nem is érdekel addig, amíg ez nem tiszta. Nem érdekes, hogy ezrelékesen pontosan van-e kiszámolva egyes anyagokra a gyorsulás, a hibahatár mekkora, stb. Nem lebeghetnének, ez a lényeg. A többi ez után jöhet, és ha mégsem a kísérlet kivitelezési hibája okozta a lebegést, akkor egyszer én is biztosan megveszem i. könyvét.
(Szerintem a műholdas kérdés megválaszolatlansága nem érvényteleníti i. kísérletét, csupán arra figyelmeztet, legyünk óvatosak. Ha ne adj isten iszugyinak lenne igaza, előbb-utóbb a műholdra is lehetne magyarázatot találni.)
Amit leírtál az helyes. De ha a Föld állna, és minden más keringene körülötte, (úgy ahogyan azt hajdan képzelték), a távcső látómezejéből akkor is kivonulna a Hold és a többi égitest.
Ez tehát nem mond ellent annak, hogy a Föld mozog (forog) de nem is bizonyítja közvetlenül.
"A történet szerint a Holdat kellett volna megnézni benne. Nem hülyeség, először nézvén kis csillagászati távcsőbe nekem is az volt a legérdekesebb (a kráterek után), hogy milyen gyorsan kivonult a Hold a távcsőből. Nyilván az erős nagyítás miatt a fix rögzítésű távcsőben szemmel érzékelhető a mozgás, nagyon is."
De hiszen a Hold mozgását távcső nélkül is igen jól lehet észlelni.
"Gondold meg, ha odateszik a könyvesbltban a többi fizikakönyv közé ezt is, egy gyanútlan vásárló a címe és a tartalomjegyzéke alapján azt hiheti, hogy valódi fizikakönyvet vásárol. Megvesz hétezer forintér valamit, ami egész mást mond magáról mint ami valójában."
Nem hiszem, hogy laikusok ilyen könyveket vesznek.
Ilyen könyveket szakemberek vesznek, azoktól meg elvárható, hogy egy átlapozásból megérezzék, hogy ezek nem standard teóriák.
"A megoldás talán az lehet, hogy a könyvesboltokban külön polcra teszik a lektorálatlan, magánkiadású könyveket, LEKTORÁLATLAN MAGÁNKIADÁS feliratttal. Így az iszugyi-fanok hozzáférnek azért a könyvhöz, de átverve sem lesz senki (vagy aki így is megvesz, az magára vessen).
Remélem, a könyvesboltosok így fognak eljárni."
Nem hiszem, hogy így tesznek. Mindent az eladásért.
De nem tartom ezt komoly veszélynek.
Murguly és Korom könyvei is felkerültek a polcokra.
Páran megveszik, azok úgyis éppen ilyent szeretnének. :)
A széles közönséget nem érdeklik ezek, se a hivatalos fizika, se a kóklerfizika.
Egy Merényi nevű kiadó 80 éves szótárakat adott ki, de csak annyi volt ráírva, hogy Angol-Magyar kéziszótár. Ezeket árulták a Tescotól kezdva mindenhol, olcsóbban mint a modern szótárakat.
Na ezt tényleg sok szülő megvette, hogy aztán az iskolában derüljön ki az átverés.
"Hogyan lehet meglátni egy távcsőből egy belenézéssel, hogy mozog a Föld?"
Nagyon egyszerű.
A vita arról szólt Galilei idejében, hogy a Nap kering-e a Föld körül, vagy a Nap körül keringenek a bolygók, ahogyan azt Kopernikusz jósolta. Az első esetben áll a Föld, a másodikban mozog.
Galilei azt látta a távcsőben, hogy a Jupiter körül holdak keringenek. A Jupiter a körülötte keringő holdjaival egy kis Naprendszerhez hasonlított. Ebből Galilei azt a következtetést vonta le, hogy a Kopernikusz féle elképzelés a helyes, vagyis a Föld és a többi bolygó kering a Nap körül. Vagyis a Föld mozog.
A történet szerint a Holdat kellett volna megnézni benne.
Nem hülyeség, először nézvén kis csillagászati távcsőbe nekem is az volt a legérdekesebb (a kráterek után), hogy milyen gyorsan kivonult a Hold a távcsőből. Nyilván az erős nagyítás miatt a fix rögzítésű távcsőben szemmel érzékelhető a mozgás, nagyon is.
Gondold meg, ha odateszik a könyvesbltban a többi fizikakönyv közé ezt is, egy gyanútlan vásárló a címe és a tartalomjegyzéke alapján azt hiheti, hogy valódi fizikakönyvet vásárol. Megvesz hétezer forintér valamit, ami egész mást mond magáról mint ami valójában.
Akinek nem lenne teljesen világos, miről van szó, az gondoljon arra, hogy ilyen erővel lehet olyan könyvet is írni, amelyben mondjuk ruha szabásminták vannak. Ott a szép ruha fényképe, mellette meg valami krikszkrajsz, ami első ránézésre szabásmintának néz ki, de az alapján semmit sem lehet kiszabni. Azt hiszem, világos, hogy ebben az esetben súlyos testi fenyítés veszélyének teszi ki magát a könyv szerzője, és jól teszi, ha körültekintően óvja magát a felháboroddott vásárlók jogos haragjától.
És akkor már a téves gombászkönyvekről már ne is beszéljünk. (Tényleg, mi lett annak a könyvnek a szerzőjével, vagy kiadójával? Felelősségre vonták őket valamiért, mondjuk gondatlan veszélyeztetésért?)
Szóval szép dolog a sajtószabadság, de csak addig amíg másnak nem ártunk vele.
A megoldás talán az lehet, hogy a könyvesboltokban külön polcra teszik a lektorálatlan, magánkiadású könyveket, LEKTORÁLATLAN MAGÁNKIADÁS feliratttal. Így az iszugyi-fanok hozzáférnek azért a könyvhöz, de átverve sem lesz senki (vagy aki így is megvesz, az magára vessen).
Budapesten, az Alkotmány utca 12. alatti könyvesboltban lehet meg venni a könyvemet:
Gy. I. Szász, Physics of Elementary Processes, Basic Approach in Physics and Astronomy, ISBN: 963 219 791 7, Budapest (2005), a Cerberus Kft. gondozásában, 312 oldal.
A könyv összefog nyolc cikket angol nyelven és két magyar review cikket ('Mi okozza a gravitációt?' és 'Gravitációs töltések az Egyesített Mezöelméletben'). A könyv végén az elmélet keletkezése és az UFF sértés kimutatásának a története van rögzítve, hozzá véve még egy retrospection-t a fizika történelméböl a 17. századból kiindulva. A könyvnek mégis egy fizikai tankönyv jellege van és felhasználható ez elsö szemesztertöl elkezdve a fizika minden ágában, a mikroszkópikus kutatástól az asztrofizikáig. A munkám az egész fizikai kutatást új alapokra helyezte.
Különben itt vettem én B. Greene 'Az elegáns univerzum' címü könyvét is, amivel egyáltán nem egyezek meg. Egy másik könyvet, L. Lederman 'Az isteni a-tom'-ját az ELTE-n vettem, ugyan abban az idöben, de ennek is ellent mondok.
Ha a repülő 2. óra sietés-eltérése a 3. órához hasonlítva valóságos lenne, akkor a következő körben erre az új ütemre fog hatni a relativisztikus hatás, ha egyszer ez az új valóságos ütem. Az új ütemre tovább hat a relativisztikus hatás és ismét gyorsul az ütem ami szintén valóságos lesz, és így tovább, az órának folyamatosan és megállíthatatlanul be kellene gyorsulnia.
Ezért ha mondjuk 1000 nap után lehozzuk a 2. GPS órát az a 3. óra mellé helyezve ugyanolyan gyorsan fog járni, és ugyanannyit is fog mutatni."
Zöldség.
Szó sincs arról, hogy a keringő óra járása tovább gyorsulna a keringés során.
Ha 1000 nap után lehozzák a 2-es (lassított) órát
az 1-es óra mutat valamennyit
a 2-es óra ugyanannyit mutat
a 3-as óra 1000*38 microsec késést mutat ezekhez képést.
"Honnan tudod, hogy áltudomány, ha még el sem olvastad?"
Iszugyi itteni működése a garancia rá. Éppen elég halandzsát és mellébeszélést adott itt elő, hogy az alapján feltételezze valaki, hogy ez a helyzet, a könyvében is ugyanúgy nem válaszolja meg a lényeges kérdéseket a könyvében.
Például nyilván abban is kussol az űrállomásokban levő tárgyak mozgásáról, ami látványosan cáfolja az elméletét.
De mmormomta azt mondta, hogy szívesen elolvasná, csak pénzt nem ad érte semmiképpen.
"Honnan tudod, hogy áltudomány, ha még el sem olvastad?" Hú, de ravasz kérdés! Ki is volt az, aki az anekdota szerint könyörgött az inkvizítornak, hogy csak egyszer nézzen bele a távcsőbe, és meglátja, mégis mozog a Föld? És az az istennek sem nézett volna bele. Igaz, egészen addig sok dolga volt szegénynek a sok bugris varázslóval meg boszorkánnyal, és végül is csak ez egyszer tévedett, ami mondhatnánk, nem is rossz arány.