Keresés

Részletes keresés

kisszszoros Creative Commons License 2007.09.27 0 0 44712
gondolom, ha puha, akkor jó :-)

csakhogy nem feltétlenül szeretnék vele sokat foglalkozni, a forrástól számítva kb mennyi idő múltán nézzek rá, erre irányul a kérdés...
Előzmény: nagypapi51 (44711)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.09.27 0 0 44711

Ha lecsúszik a beleszúrt hústűről, jó is.

Előzmény: kisszszoros (44710)
kisszszoros Creative Commons License 2007.09.27 0 0 44710
legalább valami hozzávetőleges becslést írj a főzési időtartamra...
Előzmény: Danae (44709)
Danae Creative Commons License 2007.09.27 0 0 44709
Sziasztok,
csak most kezdtem olvasgatni a topicot, de visszajövök, mint Arnie.
Én is szoktam kapni fokhagymafüzért, és egyrészt jól tárolva sokáig bírja, másrészt meg szoktam főzni gerezdekre szedve de hámozás nélkül tejben, amíg nem lesz puha (elég sokáig tart), akkor kinyomom a pépet a gerezdből, só, (aki akar) kicsi olaj, és fokhagyma-krém lesz belőle, piritósra, húsra stb.
4-5 fej legalább kell hozzá, de a krém is fagyasztható.
Előzmény: pojka (44697)
ZsuR Creative Commons License 2007.09.26 0 0 44708
En is igy gondoltam - mint az aprobetusod.
Mint az olajbogyokat. . .enni valamihez. Meg a savanyitott gombat, es a gyogyhagymat. Omadom az ilyen finomsagokat.
Előzmény: florentine (44706)
ZsuR Creative Commons License 2007.09.26 0 0 44707
Hogy en milyen lokott vagyok. . .hogy nem gondoltam erre elobb. . .

Sokszor szoktam venni fokhagymafuzert - aminek a vege az, hogy rengeteget kidobok.
No ha ezt megtisztitom, es lefagyasztom. . .mennyivel jobb, nem?

Hiaba na. Alacsonyan kvalifikalt haziszarnyas. . .az vagyok.
Előzmény: TTAMAS (44705)
florentine Creative Commons License 2007.09.26 0 0 44706

Háát...

Ha a gyöngyhagymához hasonlítom (a nagymamám fantasztikusat csinált gyermekkoromban, gondolom ismered: ecetes lé és kész), annak a jellegzetes hagyma íze eltünt (nem is bántam). A fokhagyma a gyöngyhagymánál aromásabb, az igaz, viszont a balzsamecettől nem tartok.

Most akarom én is kipróbálni. Szerintem ha megcsinálod, megkóstolod a levet, akkor már lesz valami sejtésed, hogy ezt mibe tudod elképzelni. Aztán persz kell pár hónapot várni, még alakul...

 

És csak apró betüvel: szerintem én elsősorban enni fogom magában/valamivel -mármint nem főzöm össze valamivel. Fasírozott? Ez jó ötlet!

Előzmény: ZsuR (44704)
TTAMAS Creative Commons License 2007.09.26 0 0 44705

Lehet fokhagymat fagyasztani?

 

Miért ne lehetne?

Előzmény: ZsuR (44704)
ZsuR Creative Commons License 2007.09.26 0 0 44704
Igen - de kepzeld el fasirtba. . . abba a balzsamecet. . .

Pl salataban biztos jo, szoszokba. . .
Mennyire erzodik az izesites?
Lehet fokhagymat fagyasztani?
Előzmény: florentine (44703)
florentine Creative Commons License 2007.09.26 0 0 44703

Utolsó bekezdés: felhasználási javaslat

"...bármibe ki lehet próbálni, amibe fokhagymát teszünk..."

Előzmény: ZsuR (44700)
VKOrsi Creative Commons License 2007.09.26 0 0 44702
én még sosem csináltam, csak épp minap olvastam Nemisbéka blogján.
Előzmény: ZsuR (44700)
panettone Creative Commons License 2007.09.26 0 0 44701
Piacokon ahol mindenféle konyhai dolgot árulnak még láttam nemrégiben. Kipróbáltam én is régebben de nem tudtam ráérezni, viszont egy ismerősünk nagymamája a mai napig ezzel pótolja ki a nyugdíját . Ha lehet ilyet mondni gyönyörű csigákat hajt, kifőzve is alig 1 centisek.
Előzmény: pearl12 (44692)
ZsuR Creative Commons License 2007.09.26 0 0 44700
Nagyon csabito.

Hogyan hsznaljatok?
Előzmény: VKOrsi (44698)
florentine Creative Commons License 2007.09.26 0 0 44699

A hétvégén ezt sütöttem, nagyon finom (Kicsi Vú blogján):

hitzingi aprósütemény

 

És ezt fogom legközelebb (t3v blogján):

Mogyorós/mandulás keksz

 

Mindkét blogon találsz még jó sok kekszet, meg a http://cookie.freeblog.hu/ -n cookie-kat.

Előzmény: pearl12 (44691)
VKOrsi Creative Commons License 2007.09.26 0 0 44698
Előzmény: pojka (44697)
pojka Creative Commons License 2007.09.26 0 0 44697
Barátosném fog kapni özön mennyiségű fokhagymát (persze ebből én is). Sokszor tapasztaltam viszont, hogy egy idő után csúnyán megszárad-beszárad. ötleteket kérek tartósításra, avagy esetleg savanyításra. Esetleg már mód is van a téli eltevésre?
nagypapi51 Creative Commons License 2007.09.26 0 0 44696

Örülök, hogy sikerült, mongyuk egy húslevest nem nagyon lehet elrontani. Max. ha elsózod, de még azon is segíthet 1-2 felszeletelt nyers krumpli utólagos belefőzése.

Szerecsendió virágból 2-3 db kerül a fazékba. Ha lestyánlevelet is használsz, akkor elég 1 db, mert felerősítik egymás ízét.

Előzmény: pearl12 (44690)
TTAMAS Creative Commons License 2007.09.25 0 0 44695

Stahl lopta valahol, én meg tőle. :))

 

15 dkg zabpehely

10 dkg étcsoki

10 dkg liszt

10 dkg cukor

15 dkg vaj

1 tojás

1/2 kk faféj

1/2 kk szódabikarbóna

 

Az étcsokit darabokra tördelem.

A langyos vajhoz keverem a tojást, mindent beleszórok, összekeverem, sütőpapírral bélelt tepsibe kis kupacokat rakok belőle és közepes hőfokon kb. 15 percig sütöm. Egyszerű és finom...

Előzmény: pearl12 (44691)
tuutuu Creative Commons License 2007.09.25 0 0 44694

Én a Garay téren vettem, de vagy 12 éve. Azóta a piacot tán át is alakították.

Búcsúkban, meg piacokon, talán.

Előzmény: pearl12 (44692)
tuutuu Creative Commons License 2007.09.25 0 0 44693

A fartő kifejezetten a rezgő tányérhús kategóriában indulhat...:}}

Jó választás volt!

A szerecsen meg egy melegítés után eltűnik, már írtam, egyszer egy fél diót véletlenül belezúdítottam a száraz fűszerekkel az elején, riadtan konstatáltam, hogy bizony durván előrevág az illat is, de mire vége lett, nem volt vészes. És mert én rengeteg levest főzök egyszerre, az elrakott áru felmelegítése után kiváló illatú, és ízű lett.

Mondjuk nem próbálnám újra...:}}

Előzmény: pearl12 (44690)
pearl12 Creative Commons License 2007.09.25 0 0 44692
Furcsa. Olyan 10-15 évvel ezelőtt a nagymamámmal még készitettünk csigatésztát megrendelésre. Jól ment vele a munka. Én 12 évesen szálltam be mellé, és lelkesen csináltam a csigát. Mi jól haladtunk vele, közben lehetett nagyokat veszélgetni is :-) (a csigáink olyan egy centiméteresek voltak).
Mostanában gyakran jut eszembe, hogy szivesen csinálnék megint. Hol lehet kapni csigakészitőt különben? Ötletek?
Előzmény: szysssz (44678)
pearl12 Creative Commons License 2007.09.25 0 0 44691
Egyébként finom kekszreceptje nincs véletlenül valakinek? Vagy valamilyen nem túl édes aprósütemény-szerűségé? Állandóan kisérletezgetek, de lassan már unom a sok sikertelen próbálkozást....
pearl12 Creative Commons License 2007.09.25 0 0 44690
Nagy nehezen csak elkészült a marhahús leves :-) Nagyon köszönöm a receptet, nagyon finomra sikerült. Anyukám ódákat zengett róla.
Mondjuk annyi kérdeznék még, hogy mekkora szerecsendió-virágokat teszel bele? Én nagyobb darabokat tettem, igy talán egy kicsit erősre sikeredett az ize. Annyi baj legyen....
Ja, és nyakszirthúst nem kapván, marhafartő került bele, de ez csak nem szentségtörés :-)
Előzmény: nagypapi51 (44667)
tuutuu Creative Commons License 2007.09.25 0 0 44689

Nincs gond, másnap vissza kell vinni, hogy dugják fel maguknak...:}}

Persze, ha messze vette az ember...

Előzmény: GPF (44688)
GPF Creative Commons License 2007.09.25 0 0 44688

Dehogy, semmi baj. Mondom, úgyis inkább nyújtásra vettem. Meg simán lehet, hogy egy másik példány jó lenne.

 

De azért elgondolkodtam, hogy hogyan lehet jó tésztavágót venni. Azt már hallottam, hogy valaki krumlival megy pucolót venni. Elképzeltem ahogy a retikülből elővesz egy kis tésztagombócot, beteszi a gépbe...

Előzmény: szysssz (44686)
tuutuu Creative Commons License 2007.09.25 0 0 44687
Nem csak akkor, de az nagyon megmaradt...
Előzmény: szysssz (44678)
szysssz Creative Commons License 2007.09.25 0 0 44686

Sajnálom, hogy olyasmit ajánlottam, amit magam nem próbáltam ki.

Azért nézd meg a gépezetet, hátha lehet a vágóélekkel ellátott tengelyt közelíteni a másikhoz - talán csak beállítási hiba.

Előzmény: GPF (44679)
panettone Creative Commons License 2007.09.25 0 0 44685

Tudom, próbáltam is . El fogyott de nem volt "olyan", persze soha nem is lesz, hacsak nem építünk kemencét az udvar végébe:-)

Sztem vannak ízek amik időhöz, helyhez  és személyhez kötöttek. de ez már egy másik topik témája.

 

Én is imádom a házi tésztát és gyakran eszembe jut miért érzik az olaszok annyira a magukénak. Nem rég láttam egy filmet Kínáról - eszerint a tészta onnan került az olaszokhoz. Ma is vanna Kínában olyan tartományok ahol több tészta fogy mint rizs.

És egy nagyon kedves hagyományról is szó volt benne miszerint ha szülinapodra valaki kézzel gyúrt tésztás étellel kedveskedik Neked akkor abban az évben csak jó dolgok és sok pénz vár rád. Mivel pont másnap volt a tesóm szülinapja gyúrtam is neki :-)  

Előzmény: GPF (44681)
ZsuR Creative Commons License 2007.09.25 0 0 44684
En is. . .nagymamam, anyukam gyurtak a tesztat, en is fiatalasszony koromban.

Aztan egy kolleganom anyukaja (1972 - 1980??) kapott egy tesztagepet, es volt sajat tojasa. . .no otole szoktam venni a hazi szaritott tesztat. Azt ha kifoztem, teljesen friss teszta ize volt. Cernametelt es metelt, gyonyoru sarga!!!

Aztan nem csinalta tovabb, es probalkoztam a kesztesztaval - hat szornyu volt. Ujra magam csinaltam. . .

Az elso meglepetesem Ausztiraban ert, olcso es nagyon jo minosegu szarazteszta!!!

Itt meg lehet kapni a szupermarketekben friss kesztesztat. No meg egyik masik kisebb etterem, catering uzlet is arul, most is ott vettem. Legkozelebb csinalok rola kepet - olyan gusztusos, ahogy aruljak, nem lehet ellenallni!!! Kesz szoszokat is arulnak - hazi fozesu, tartositoszer nelkuli.
Az eteleik egyszeruek, olaszok, konnyu az izt felterkepezni es megcsinalni otthon - ha az ember kicsit sporolni akar, de jot is szeretne enni.
Előzmény: szysssz (44676)
VKOrsi Creative Commons License 2007.09.25 0 0 44683
én nem tartom magam korosnak, de én is házitésztán nőttem fel.
sőt a nagymamám a mai napig gyúrja a tésztát, így ha anyu megy hozzá tuti hoz egy kis túróstésztának valót :)
a csigatésztát a párom nagymamája csinálja.
tarhonyát, cérnametéltet a nagypapám testvére csinált régen, de sajnos már beteg így házi tarhonyát már rég nem ettem.

kenyeret itthon csinálni szerintem kenyérsütővel nem nagy meló, még akkor sem ha utána sütőben süti meg az ember.

Előzmény: szysssz (44676)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!