Széles lapot alapból tud, azt föl lehet dolgozni akárminek. A tésztagép lényege, hogy a gyúrást-nyújtást váltja át tekeréssé.
A feltétek széles-keskeny-hullámos szélű metélt, spagetti, tortellini.
Cérnametéltet a legvékonyabb lap késsel fölmetélésével lehet készíteni /mint Édes készítette anno. Mivel nekünk kevés kell, én inkább veszek 1/4 kilós zacsit /az is elég fél évig...
Sziasztok. Szeretnék elrakni aszalt paradicsomot mert imádom, de nincsen rá módom, hogy az aszalás hosszú, időigényes és rögös útját végigjárjam. Tud esetleg valaki olyan helyet ahol pénzért "béraszalást" vállalnak? Mondjuk 10kg parit? Vagy ilyen nincsen?
Fokhagymás csirke szintén (ahogy a nagyanyám készítette):
A feldarabolt csirkét (szerintem a felsőcombból a legjobb) olajon kicsit megpirítjuk, majd egy kevés vizet öntünk alá (csak keveset, el semmiképp ne lepje a csirkét). A megpucolt fokhagymagerezdeket félbe vágjuk és a csirkére tesszük úgy, hogy ne essenek le róla (ha nem vágom félbe, könyebben csúszik). A mennyisége ízlés szerinti, én darabonként 2-3 gerezdet szoktam. Kevés só, kakukkfűágacska. (Soha nem morzsolom le, mert így a főzés végén bármilyen ételből könnyen eltávolítható.)
Üvegtetős párolóedényben szoktam főzni, a vizet addig pótolom, amíg puhára nem fő, de a végére csak minimális mennyiség maradjon. A fokhagyma és a kakukkfű gőze teljesen átjárja a húst, nagyon finom lesz. Hidegen is nagyon finom, akkor a leve megkocsonyásodik, kenyérre kenhető, melegen mártogatható.
Szerintem ez ízre majdnem ugyanolyan lehet. A fokhagymakrémet rá szoktam kenni - grillezett valami-filére ha már készen van, csak keverek hozzá borsot és olajat - bele szoktam tölteni a baconban sütött aszalt szilvába, ha munkaterápiára vágyok - beleteszek a nokkedli tésztájába - sós túrógombócba (tgombóc vmilyen friss zöldfűszerrel, esetleg spenótlevéllel és több sóval, szószos dolgokhoz szoktam csinálni)
De még sok mindenre jó.
A nyers fokhagymát elvben levegős, hűvös, száraz helyen kéne tartani, úgy hogy ne nagyon érjenek egymáshoz, azaz leginkább füzérben, fellógatva. Volt, hogy nagyon sokáig elállt (bár itt rengeteg fogy), de a szar fokhagyma az megromlik.
És van még fokhagymás csirke is, azzal lehet a világ legbüdösebb konyháját előállítani. A besózott csirkét fele húslé-fele olíva keverékben legalább 5 fej (nincs felső határ) gerezdekre szedett fokhagymával együtt meg kell főzni fazékban. Ha már nagyon puha, akkor kiszed, rá egy-két csokor petrezselyem, mellé a fokhagyma és fehér kenyér.
Szerintem lehetetlen túlfőzni, olyan 40 perc után azért megnézném. Nem gusztusos, miközben készül, mert a tejnek föle lesz és a gerezdekről esnek le héjdarabok. Viszont a megmaradt, leszűrt tejbe rántott csirkének valót érdemes áztatni.
Ez a tejes fozes erdekes. En sutni szoktam, es ugy kinyomni a fokhagymat, szinten sokmindenre lehet hasznalni.
Az egyik, amikor sult krumplit csinalok. Jol megmosott krumplit ujjnyi szeletekre vagok, a szeleteket megkenem a fokhagymavalkevert vajjal (sok fokhagyma, keves vaj), es osszeragasztom ujra. Foliaba tekerve sutom mig puha, utana csak piritas - lehet sajtot tenni a tetejere.
Variacio: a fokhagymat sutekor meglocsolom oliva olajjal, es akkor nem kell keverni a fokhagymat vajjal suteskor.
Sziasztok, csak most kezdtem olvasgatni a topicot, de visszajövök, mint Arnie. Én is szoktam kapni fokhagymafüzért, és egyrészt jól tárolva sokáig bírja, másrészt meg szoktam főzni gerezdekre szedve de hámozás nélkül tejben, amíg nem lesz puha (elég sokáig tart), akkor kinyomom a pépet a gerezdből, só, (aki akar) kicsi olaj, és fokhagyma-krém lesz belőle, piritósra, húsra stb. 4-5 fej legalább kell hozzá, de a krém is fagyasztható.
En is igy gondoltam - mint az aprobetusod. Mint az olajbogyokat. . .enni valamihez. Meg a savanyitott gombat, es a gyogyhagymat. Omadom az ilyen finomsagokat.
Ha a gyöngyhagymához hasonlítom (a nagymamám fantasztikusat csinált gyermekkoromban, gondolom ismered: ecetes lé és kész), annak a jellegzetes hagyma íze eltünt (nem is bántam). A fokhagyma a gyöngyhagymánál aromásabb, az igaz, viszont a balzsamecettől nem tartok.
Most akarom én is kipróbálni. Szerintem ha megcsinálod, megkóstolod a levet, akkor már lesz valami sejtésed, hogy ezt mibe tudod elképzelni. Aztán persz kell pár hónapot várni, még alakul...
És csak apró betüvel: szerintem én elsősorban enni fogom magában/valamivel -mármint nem főzöm össze valamivel. Fasírozott? Ez jó ötlet!
Piacokon ahol mindenféle konyhai dolgot árulnak még láttam nemrégiben. Kipróbáltam én is régebben de nem tudtam ráérezni, viszont egy ismerősünk nagymamája a mai napig ezzel pótolja ki a nyugdíját . Ha lehet ilyet mondni gyönyörű csigákat hajt, kifőzve is alig 1 centisek.
Barátosném fog kapni özön mennyiségű fokhagymát (persze ebből én is). Sokszor tapasztaltam viszont, hogy egy idő után csúnyán megszárad-beszárad. ötleteket kérek tartósításra, avagy esetleg savanyításra. Esetleg már mód is van a téli eltevésre?
Örülök, hogy sikerült, mongyuk egy húslevest nem nagyon lehet elrontani. Max. ha elsózod, de még azon is segíthet 1-2 felszeletelt nyers krumpli utólagos belefőzése.
Szerecsendió virágból 2-3 db kerül a fazékba. Ha lestyánlevelet is használsz, akkor elég 1 db, mert felerősítik egymás ízét.
A langyos vajhoz keverem a tojást, mindent beleszórok, összekeverem, sütőpapírral bélelt tepsibe kis kupacokat rakok belőle és közepes hőfokon kb. 15 percig sütöm. Egyszerű és finom...
A fartő kifejezetten a rezgő tányérhús kategóriában indulhat...:}}
Jó választás volt!
A szerecsen meg egy melegítés után eltűnik, már írtam, egyszer egy fél diót véletlenül belezúdítottam a száraz fűszerekkel az elején, riadtan konstatáltam, hogy bizony durván előrevág az illat is, de mire vége lett, nem volt vészes. És mert én rengeteg levest főzök egyszerre, az elrakott áru felmelegítése után kiváló illatú, és ízű lett.
Furcsa. Olyan 10-15 évvel ezelőtt a nagymamámmal még készitettünk csigatésztát megrendelésre. Jól ment vele a munka. Én 12 évesen szálltam be mellé, és lelkesen csináltam a csigát. Mi jól haladtunk vele, közben lehetett nagyokat veszélgetni is :-) (a csigáink olyan egy centiméteresek voltak). Mostanában gyakran jut eszembe, hogy szivesen csinálnék megint. Hol lehet kapni csigakészitőt különben? Ötletek?