Azt kerdezném, hogy g060 726a2 és g055 726a2 váltóolajok helyettesíthetőek-e egymással? Előbbit vettem, de az utóbbi kellett volna. Van érdemi különbség? Vw golf 5. 1.9pdtdi 1k1,BXF
xado olajat én használtam igen,a fordhoz is van megfelelő.Csörgö,zörgö hangokat lecsillapit,egyenletesebb járás, a fogysztást nem igen csökkenti(elméletileg igen ,max. nem tudom gyakorlatban mérni olyan keveset.)
Én mindig a minősítésben belevalót használom, Xado meg sosem volt a látókörömben, de ha van megfelelő Ford minősítése, szerintem nyugodtan beleteheted azt is. De a gyári olajánál jobbat én nem tennék bele.
Esetleg vegyél egy számodra rokonszenves, micra-r által javasolt API SL és/vagy ACEA A3 minősítésű (célszerűen SAE 5W-40-es vagy SAE 5W-30-as) motorolajat.
Köszi. Már 1 hete 5w-50el járok. Ilyen 100 fokon 16 feletti viszkozitást akartam. És az olajnyomás melegen híg olajjal? Masteron pl alapjáraton bevillant 5w-40el az olajlámpa, 10w-60 megoldotta. Azt persze nem tudja megmondani a többi kedves hozzászóló, 5w-50 mit okoz? Csak szajkózni a gyári ajánlást, le kén már jönni a fáról.. Akkor elfüstöl a motor a 6. hullám közepén, vagy mire számíthatok? Köhög előtte?
Gyári előírás szerint egyikbe sem ajánlják az 5w-50-est, keress a renaultba RN700 szabványnak megfelelő 5w-30 ast, ha elf érdekel akkor : Evolution 900 SXR 5W-30 a jtd-be meg Fiat 9.55535-S2 szabványnak megfelelő 5w-40-est. Ezekbe ez való az 5w-50 nem!
Benzines Thaliába és Fiat 1.9 multijetbe cserélnék olajat, Elf 5w-50 et kaptam, mivel megszűnt Eurolban 5w-50.. Nincs DPF. ,sokat mennek-állnak városban alapjáraton, klímázva, (futár) ezért akartam-szoktam 5w-50est, viszont más a specifikációja Elfnek..
Olvasgatva sokan használják, beletehetem? Nem az 5w-50 a kérdés, hanem API: SG/CD
A Castrol TDA adalék továbbra is gyártásban van, a (valamikori) Castrol Hungária Kft akkor szüntette meg a forgalmazását amikor a termék a jövedéki körbe került.
Másról beszélsz jóember, a Ferrari azért esett vissza, mert trükköztek a kenőolaj elégetésével, és azt már betiltották. Hidd el, én meg jót röhögök magamban, mert éppen tegnap találtam hivatalos ajánlást az általam is használt motortípusba 5w50-es viszkozitással, csak más autóba építve. Bár gondolom a Caterham csak simán hülyék gyülekezete.
" ... Még elmesélhetnéd azt is, hogy a Ferrari kenőolajégetéssel 60-80 lóerőt talált két éve, tehát egy olajzabáló autó sokkal erősebb.............. "
Nem szokásom hülyeségeket mesélni. A Ferrari F-1 motorjaiba többsugaras fúvókával fecskendezik be az üzemanyagot, így sikerült a motor termikus hatásfokát 50 %-ra növelni.
ne haragudj, de nagyobb butaságot nem is tehettél, mint az F1-et idehozod. Tehát nekem nem 3 000 km-t kell kibírni a motornak, és igen, az én motorom is 140 C fokos hűtőközeggel megy, mint minden utcai autó.....Ráadásul én is pont 30 perces procedúra után tudom beindítani a motort, mint az F1-ben. Még elmesélhetnéd azt is, hogy a Ferrari kenőolajégetéssel 60-80 lóerőt talált két éve, tehát egy olajzabáló autó sokkal erősebb................... A magas fordulaton elvékonyodó olaj ha bizonyos helyekről kiszorul, akkor kenési elégtelenséget okoz. Nyilván a szívómotoros M3-as BMW-kbe is elírás volt a gyári 10w60-as olaj előírása, mikor a sima verdáik vígan elvoltak 5w30-on. Persze igazad lehet, nem a nagyobb fordulat és várható terhelés miatt, hanem ott gondolom már mm-es illesztések voltak, nem tized-század mm-k, mint a sima BMW motoroknál.
Tartom korábbi álláspontomat, csak azt támasztottad alá, hogy sokkal komplexebb ez a dolog annál, minthogy azonnal bólogassak a marketingre.
" .... Ha komplexen nézzük a témát, a vékonyabb olaj nem a motorok igényei miatt jött létre, hanem a károsanyag kibocsátási szigorítások miatt. .... "
A kisebb viszkozitási értékű motorolajok használatával csökken a motor belső súrlódása, ennek eredményeképp pedig nem csak a károsanyag kibocsájtás csökken hanem a hasznos teljesítmény is növekszik. A F-1-ben - ha igazak a kósza információk - mostanában 0W-20 körüli olajokat használnak, ezzel nagyjából 20-30 lóerőt nyertek (a korábban használt 5W-30 korüli SAE osztályú olajhoz viszonyítva).
" ... az én autómban ez a motor sokkal nagyobb hőterhelést kap a beépítés miatt, ráadásul magas fordulaton használata is bizonyosabb, mint sok más modellben, amibe beépítették, tehát maradok az 5w40-nél.... "
Az olajok SAE besorolása és hőtűrő képessége köszönő viszonyban sincs egymással, az olajok hőtűrő képessége kizárólag az alapolaj minőségétől (ásványi, hidrokrakk vagy teljesen szintetikus) függ.
A viszkozitási index érték minél magasabb annál jobb?
A lentebb említett Shell pro AV-L 0w30 esetében is kiemelik hogy ez az érték asszem 204 és hogy senki nem tud ilyet, míg egy átlag ugyanilyen előírásokat teljesítő 5W30-as esetében 170 körüli értékeket látok illetve a Motul Specific 0W30-as olajánál is "csak" 190 vmennyi ez a szám.
Ez azért nem ennyire egyszerű, 5w-30 és 5w-30 olajak között is nagyon nagy eltérések vannak, például GT-R által említett TDI motorokhoz, csak a 100 C fokon 11.6-12.3 viszkozitásig terjedő motorolaj a megfelelő (illesztési hézagok, furat átmérők, csapágy felületek, hézagok) miatt. Az 507.00-ás olajok ebbe a tartományba esnek.
De vannak olyan 5W-30-as olajok (C1-C2) amelyeknek jóval 10 alatt van a 100 fokon mért viszkozitásuk, ezeket nem szabad abba a motorba tölteni, mert a vékonyabb olajfilm megszakadhat és motorkárosodáshoz vezethet.
Pedig az is 5W-30 as olaj!!!!
A 0w-30-as Shell av-l ultra professional olaj meg tökéletes abba a motorba mert a 100 fokos viszkozitása 11.9.....pedig az 0w-30 !!!
Ezért nem érdemes ezeket ennyire leegyszerűsítve kezelni.
Az Aral olaj is BP (British Petrol) termék mint a Castrol, minőségben is kb ott van, tehát kiváló minőség.
A skodádba az ARAL SUPER TRONIC LONGLIFE III 5W30 vagy ha ilyet már nem kapsz, mivel ez már kifutó termék, az új ARAL SUPER TRONIC K 5W30 motorolaj kell.
Az Aral olajok milyen szintet képviselnek? annak idején nagyon bírtam a benzinkútjaikat, az M0-ás déli részén is volt egy jó nagy Aral kút (ma már OMW).
Elsősorban nem a viszkozitás a kérdés, hanem itt van ez az ACEA C3-as és VW 507.00 akármilyen megfelelőség és ha ezt együtt nem tudja egyetlen egy 5W40-es olaj sem produkálni, akkor ez a fő gond ebben az esetben. Az a részecskeszűrő nem két ftos tétel, ha a "szar" olaj miatt majd előbb megadja magát, mint ahogy kellene. Másik probléma, hogy rohadtul nem vagyok az a minden hétvégén az autó alatt fetrengő önjelölt szerelőmester típus, ezért sem veszem a bátorságot hogy okosabb legyek a gyártónál. Feltételezem az olajjal kapcsolatos követelményeket nem a marketingosztályon határozzák meg. De ők is tévedhetnek természetesen. A legújabb S mercit is vissza kellett hívni, mert akár kormányozhatatlanná is válhatott az autó vmi hibás alkatrész miatt.. Egyébként többször belefutottam már hasonló reakciókba. Például egy öreg autónál akartam 10W40-ről 5W40-re váltani (a gyártói megfelelőség mindkét eseteben megvolt), pont a sok hidegindítás, sok rövid út miatt. Utánaolvastam. Több, nálam jobban hozzáértő(nek gondolt) embernek elmondtam az érveimet miért váltanék és le lettem hurrogva, hogy nehogy bele merjem önteni mert enni fogja az olajat a motor, mert hogy sokkal vékonyabb az az olaj és mert hogy idős az autó is. Hiába akartam mutatni néhány cikket ezzel kapcsolatban, miért hibás az érvelésük jelen esetben, meg se hallgattak, mert hogy mit értek én hozzá. Végül mégis beletettem azt az olajat amit jobbnak gondoltam. Kb két évig használtam az autót napi szinten és nem lett nagyobb az olajfogyasztásom. Ebben az esetben is hasonlóan érzek. Gyanítom a szerelőnél mindenbe az az 5W40-es kerül, mert abból van neki nyolc hordónyi, az van jó áron, azon tud a legtöbbet keresni stb. Nekem kevés az a magyarázat hogy azért használ valaki a gyártói előírástól eltérő olajat mert "jobban tudja", meg mert eddig nem volt gond vele azalatt a néhány olajcsere periódus alatt amíg használta. Valószínű egy 15W40-es olajjal is elmenne az a Skoda. Egy darabig biztos.
értem én, csak aztán a botrány miatt nemhogy vissza kellett lépni az 5w30-as osztályba, de az új modell új fejlesztésú turbómotorja, ami eleve 5w20-as ajánlással jött ki, sem bírta, és ráálltak az 5w30-ra. De azt tényleg hangsúlyoznám, nem mindegy milyen autó, milyen motor, milyen felhasználói profil, mennyi tapasztalat van egy adott motorhoz. Egyébként nagyon kíváncsi vagyok az új 1000 ccm-es ford transitok meddig fogják húzni...............
Mivel a topicban motortervezésben / üzemeltetésben megfelelő információkkal rendelkező gépész, vagy nevezhetjük autóipari mérnöknek, nincs, így ugyanazt szajkozzuk, amit a marketing beetetett az emberekkel. Ha komplexen nézzük a témát, a vékonyabb olaj nem a motorok igényei miatt jött létre, hanem a károsanyag kibocsátási szigorítások miatt. Nyilván nem mindegy,ki hogyan használ egy milyen motort, de mondjuk én speciel már évek óta használok egy gyártáskor 5w30-as olajigényűnek mondott, majd 5w20 igényűre átnevezett motort 5w40-es olajjal. Tehát a kérdések:
1 hogyan lehet 5w30 helyett 5w20-as olajelőírása a gyártó szerint egy olyan autónak, amit az új viszkozitási osztály bevezetésekor már 6 éve legyártottak? Vagy eredetileg sem tudta a gyártó jól, mi kell bele? Netán alkatrészeket cseréltek benne úgy, hogy nem is vittem már márkaképviselethez javíttatni? (külföldön volt is ebből botrány, mert kenési gondokat okozott az 5w20-as vékony olaj)
2 az én autómban ez a motor sokkal nagyobb hőterhelést kap a beépítés miatt, ráadásul magas fordulaton használata is bizonyosabb, mint sok más modellben, amibe beépítették, tehát maradok az 5w40-nél
3 nem európai piacon miért ajánlja a gyártó az 5w40 olajat a motorhoz, miközben európában már az 5w30-at is próbálták lejebb vinni?
4 ilyen motorkkal van több mint 10 év tapasztalat, ami igazolja, hogy ebbe a motorba a magyar éghajlaton tökéletes választás az 5w40-es olaj
vagyis én maradok az európai marketing szerint nem belevaló olajnál, amit nagy megelégedéssel használok.
És ezek után, miután mindenki hülyének tart, amit csöppet sem bánok, azt is elmondom, hogy ennek ellenére eszembe nem jutna mondjuk egy priusba 5w30-as olajat tölteni, mert az a felhasználás, ami egy priusnál normális, biztos hogy vékonyabb olajat kíván. De komplexen kéne kezelni, hogy egy viszkozitási osztály kényszerből (CO2), vagy a gépészeti egységek megváltozott igényei miatt kerül bevezetésre.
Az ilyennel túl sokat nem tudsz kezdeni, aki már azt sem érti meg, hogy amit a gyártó előír az való az autóba. Ez a típus menthetetlen.
5w-40 és 5w-40 olajok között is vannak nagy különbségek, ha C3-as akkor legalább a részecskeszűrőt nem nyírja ki, de ki tudja milyet töltenek bele. Rövid távon túl nagy gondot biztosan nem okoz, de nem lennék az autó következő tulaja.
A rendelést felét (szűrők) elindítottam és már majdnem rányomtam az entert az olajra is, mire kiderült, hogy az autó üzemeltetője ragaszkodik hozzá, hogy a saját szerelőjével csináltassa meg az olajcserét és most figyeljetek, ragaszkodik ahhoz is hogy az az 5W40-es legyen benne ami eddig. Mondom az indokát. Ő jobban tudja (több hasonló autója is van) és egyébként is a szerelő már "869" ilyen autóba töltötte azt az olajat és semmi gond nem volt ebből és hogy ez egy CR motor így meg úgy, csak az jó bele amit ő mond és nem akarja hogy rossz olajat tegyek bele. Teljesen felesleges volt mondanom, hogy nem teljesíti a gyártó által előírt követelményeket az általa használt olaj. Akkor is jobban tudja... Mit szóltok ehhez? Hosszabb távon milyen problémát okozhat ez a motornál vagy egyéb hozzákapcsolódó dolgoknál?
Köszi a gyors választ. Az autó használatát figyelembe véve a 0W30-as felé hajlok, ezen belül háromra szűkítettem a dolgot,
- Motul Specific 504.00 507.00 0W30 - Shell Helix Ultra Professional AV-L 0W30 (VW 504.00 / 507.00) - VW Longlife III FE 0W-30 (gyári motorolaj VW csoportos autókhoz), ACEA C3, VW 504.00 / 507.00
Árban a Motul a leghúzósabb, 20 rugó / 5 liter. Ettől még a gyári olaj is vagy 5 ezerrel olcsóbb, a Shell még még attól is (11-13e körül láttam). A Motul hivatalos oldalán egyébként fent sincs(?) vagy nagyon benéztem valamit, de csak az 5W30-as VW Specific olajat találtam ott meg. Másik hátránya, hogy nem egy minden sarkon beszerezhető olaj, ha esetleg kellene egy kis utánpótlás, illetve gondolom a raktárkészlet sem pörög annyira, emiatt véletlen sem szeretnék sok évvel ezelőtti gyártási időbe belefutni.
VW 507.00 szabványú olaj kell az autódba, ezt az 5w-40 nem tudja, tehát eddig nem megfelelő volt benne.
0w-30 és 5W-30-as olajak tudják ezt a szabványt , de szigorúan csak az amelyiken fel van tüntetve az 504.00/507.00 szabvány.
ilyenek: Castrol Edge 5w-30 LL
Motul Specific 50400 50700 5w-30
Motul Specific 50400 50700 0w-30
Motul 8100 X-clean+5W-30
Mobil 1 ESP 5w-30
Mobil 1 ESP 0w-30
Shell AV-L ultra professional 0w-30
meg még egy csomó márka, de én is ezek közül választanék bele, sőt jelenleg is a Shell-t használom a 2.0 CRTDI-mben, mert annak a legnagyobb a viszkozitási indexe.
Normál esetben szeretek turkálni a neten ilyen infók után, de most SOS kellene a segítség, holnap jó lenne leadni a rendelést.
Octavia III-ba keresem a legmegfelelőbb olajat
Jelenleg rövid távokon fut (kis)városi körülmények között, napi 30-50 km szaladgálás, de ezt is több megszakítással. Kora reggeli, hajnali indítás és nem garázsban áll. Jelenleg valamivel több, mint 170 ezer km van benne. Olajfogyasztással tudtommal nincs problémája.
Csak annyit tudok, hogy eddig 5W40-et kapott (ezen túl semmit konkrétabbat), de nem csak a viszkozitás a kérdésem, hanem ezen felül még milyen előírásnak kell megfelelni az olajnak? Illetve pontosan kellene néhány tipp.
Elsősorban a Motultól érdekelne ajánlat, de Castrol vagy Fuchs is szóba jöhet.
A különböző gyártók olajkeresői sokszor nem adnak egyértelmű választ, mert van hogy egyszerre 3-4 féle olajat is felajánlanak.
közül melyik alkalmas egy M57-es 14 éves BMW 3 literes dízelmotorba (A logika alapján a 2019 előttihez való, tehát a C3 (ezen nincs LL04 - de ez alatt nyilvánvalóan a 2019 utáni szabványt értik) és nem az M betűs mégis az M betűst hozza a Castrolos olajválasztó, ami ugye tudja a 2019 utáni LL04 szabványt [LL04>2019])
És a most kapható - ugye elsősorban szervizek számára készülő - 2020-as töltésű Castrol Edge Professional 5W30 LL04 - ez a régi vagy az új LL04 ?? Dobozon semmi sincs feltüntetve.
Magyar és Német BMW fórumokon is nagyokat vitáznak, hogy akkor a C3 vagy az M esetleg a Prof LL04 kell-e bele. Jó nyilván az a lényeg, hogy az olajszint legyen jó és 10e km ként cseréljünk, de mégis foglalkoztat sokunkat a kérdés.
Üdv. Motorolajat cserélnék egy Nissan Juke (F15) 1197cm3, 85kw, HRA motorkódú 2017 évjáratú autóba, milyen motorolaj való bele? Segítséget elöre is köszönöm.
kössz... akkor marad a 10w40 ,másik fórumon is ezt mondtak gyarinak,csak azt nem tudom hogy a 10w40-en belül milyen további kritériumnak kell megfelelni, vagy bármilyen jöhet bele.
Sógoromnak 5,9-es Grand Cherokee autója(is) van a tócsa túloldalán és megkérdeztem tőle mit használ. Valvoline Synpower 10w30. Kopottabb motorba 10w40 amit az ottani szerelők tesznek. Nagy hidegben fűtik a motorolajat úgyhogy a hideg oldali viszkóval nagyon nem törődnek.
Seat 2003-as 1.4 PDTDI-hez most kerestem én is váltóolajat, esetleg itt is nézd meg: https://7zap.com/en/ biztos jó-e az előírás.
Ha marad a VW G 052 911, akor a legkorrektebb, ami jelöli a WV előírásokat, az a Fuchs. Seatnál legalábbis. ( A Fuchs tán gyári beszállítója/volt - első töltet?- a WV-nek )
Sajnos a neten többféle variációt írnak hozzá: 75W-90 GL4 a Castrol szerint, 75W-90 GL5 a legtöbb kereső szerint, 75W-80 GL5 a Fuchs , Ravenol szerint.
VW G 052 911 A specifikáció 75W-90 GL5 -öt jelöl.
Amennyire én tudom a GL5 és GL4 nagyon nem mindegy.
Pont ennél a 6-os váltónál gyakori a difi csapágy morgás ezért is szeretnék friss belevaló olajat ( némiképp túltöltve) rakni hogy ez nálam ne forduljon elő ha egy mód van rá.
Élettartam feltöltésű egyébként de közel 20 év és 3-4 00 E Km után szerintem jó lenne lecserélni.
Ebbe a Topicba is belekerestem de nem jártam sikerrel, mindenki mást írt. Pl Prokee a Mannol olajválasztónak ellentmondót javasolt hasonló váltóba.
A 2008-as gyári ajánlás nem tartalmazta a 0W-20-as viszkozitást. Arra írtam, hogy amikor ezt az autót legyártották, forgalomba helyezték, a Suzuki még 5W-30, 10W-30, 10W-40 viszkozitásnál tartott. Nem állítottam, hogy ne módosítottak volna az újabb kiadásoknál.
Mivel minden év olajajánlása nevezett márkától megvan, így tudom mikor kezdte a 0W-20 első feltöltésű alkalmazását.
Nemrégiben vásároltunk egy keveset futott (82ekm) 2008-as Suzuki SX4-et (1.5 90 Le). Motorolaj-ügyben keresgéltem a neten, de 0w20, 5w30 és 10w40-es ajánlást is találtam. Ez a szórás nekem kicsit nagy. Melyik lenne a legideálisabb választás?
Üdv. 87e km-t futott Daewoo ticoba cserélnék motorolajat, milyen olaj lenne megfelelő bele? Eléggé olajsaras a motorja belül. Köszönöm előre is segítséget.
Azt kifelejtettem, hogy mutattam már kutya futtában szerelőnek és ha gázt adott, akkor teljesen elmúlt, arra az időre amíg gázt adott. Mondta hogy használhatom így tulajdonképp.
nekem volt ilyen pont de nem astranal..az olaj csereje megoldotta, de az astraknal a hidrotokek tudnak meg ilyen gondot okozni, nem biztos hogy olaj gond.
Hátha tud valaki segíteni. Vettem egy Opel g astra 2005-öst (láncos). Indításnál és menet közben is a motortér felől csattogó hangot hallok. A lánc nem rég cserélve, így gondolom ez nem lehet. Az olaj viszont 10w40 lett bele rakva. Ebben már 10ezer km van. Viszont a szerelő csak dec16-án tudja lecserélni, meg néhány alkatrészt cserélni, ami szükséges.
Szerintetek ez a csattogás lehet az olaj elhasználtságából adódóan ? Elvileg nem is 10w40 kell a láncos autókba, ha jól tudom...
Épp ezért van dinamikus intervallum az újabb autókban. Amit írtál, szerintem annál károsabb, ha naponta kétszer van hidegindítás, kevés km-rel, mert akkor kevésbé tud öntisztulni az olaj, ha sosem üzemmeleg.
Amit én írtam, az más téma, hogy az ember rosszabbnak hallja a motor hangját, ha ment 5-7e km-t az olaj.
Ez az elhasználódás is autófüggő. A 90-es évek elején az Airport Minibusnál dolgoztam. Az hasonló kíméletlen városi használat, havi 6-7000km. A t4-es 2,4 öthengeres Transporterek nem is bírták. A Ford Transit 2,5D sima szívó(a VW is az volt) hibátlanul vette az akadályokat. Nyilván egy mai vélhetően turbós motor érzékenyebb. Emlékeim szerint 8-10 ezer km. környékén cseréltük az olajat a Transitokban. 170-180 ezer környékén meg leadtuk és jött az új. Hibátlan, igénytelen gépek voltak a Fordok akkor. A Mitsubishi L300 2,5D is nagyon jól bírta csak kicsi volt a csomagtartója 2 sor hátsó üléssel.
Az durva lenne ha 5000 km után elhasználódna egy olaj szög gyári átlag személyautónál.
Persze van az a motorállapot ahol lefúj már a gyűrűk meg a dugattyú mellett az valóban elhasználja a motorolajat.
Nekem olajcsere után 3-4 E km után már hidegindítás után csattogott 1-2 hidrotőke azt hittem a motorolaj lesz gatya.
Ez tartott nálam 150 e km-ig, addig kapott 2x hidrotőke tisztítót meg 3 olajcsere után motortisztítót olajcserekor. aztán vettem 8 db INA hidrotőkét és utána kus volt 40 000 km-ig 3 olajcsere lement aztán eladtam az autót.
Volt év hogy 60 e km-t mentem 12 olajcsere lett volna, te jó ég! :)
A sima átlag 5w40 5000km et bír maximum, összes autóm láncos volt eddig, mindegyiknél kb. 5000km vagy városi két hét után hallani a láncon mert a viszkozítás megváltozott, némelyiknél kattogott és nem volt megnyúlva, például a 10w40 melegoldalon vastagabb, akárki akármit mond, ezt amúgy már sokan alátámasszák.
Sok autóm volt, japánok, pörgetni kell őket, az a 3.5-4 liter olaj 5w40-ből nem bírja sokáig.
Aki versenyzik az komolyabban be tud számolni róla hány kört bír egy motorolaj, mi nem versenyzünk de kap rendesen az a motor ha meg nem pörgeted az lesz a baja.
Ilyen használat mellett, meleg oldalon vastagabb olaj kell mint 40, ennyi.
Szerintem tul van lihegve, évente kell cserélni olajat kb. átlagosan . egy átlag felhasználó 10...20 ezer km megy évente, és jól van.Én mindig tavasszal cseréltem ,eddig nem volt panasz ,független az autó tipusától, persze más a céges autó ami duplája is lehet az éves km futása.
sajnos nem jó motorolajat rendeltem a 0.9 Tce Cliom-hoz. Az Elf Evolution Full-Tech FE 5W-30 olajat vettem, még csere előtt szerencsére rájöttem, hogy dízelhez való.
Tegnap jött megbízható budapesti autósbolttól csomagban, és felbontottam, tölteni nem töltöttem belőle. Emiatt visszaküldeni sem tudom, ezért eladnám. Az én hibám az egész, de nem szeretném, ha kárba veszne, mégis egy magas kategóriás olajról van szó. Garantáltan nem hamisítvány, illetve senkit nem szeretnék cseppet sem átverni. A fenti okok miatt a bolti ár feléért odaadom, illetve ha szükséges, postán, vagy foxposttal is el tudom küldeni. Győrben megoldható személyes átvétel is.
Ott csak a MB által approvált olajokat fogod megtalálni. Látva a világ működését, nyilván ennek is ára van, hogy a MB kitegye a honlapjára az adott terméket, mivel az reklám érték.
laboratoriumban tesztelték a szakértők pl. ami érdekes volt az oktánszáma nagyobb volt ,meg a etanol tartama E10 benzinnel az 5%-hoz közelitett. you toubon rajta volt minden .
Szerintem ezt a topicot nyugodtan be lehetne zárni, nincsen már semmi értelme. Aki kérdez, választ nem kap, csak max. valami burkolt leidiótázást. Végső soron azt a következtetést lehet levonni az utóbbi időkből, hogy önts olyan olajat az autódba, amilyet akarsz, aztán kész. Úgy is elmegy vele. (Egy darabig.)
" .... nemrég tesztelték laborban az auschen 95,98 benzint független szakértő jovoltából és pozitiv eredményeket .... "
Mit értesz pozitív eredmény alatt?
" ... Gondolom ez a mannol olajjal is igy van sokan azt hiszik ha olcsó akkor biztos rossz is... Az biztos nagyon sokfajta és szinte az összes gyakori márkához gyártanak olajat.Csak a márka nem rendelkezik nagy multal. .... "
Nem ismerem a Mannol olajokat, az mindenesetre elgondolkodtató hogy egyik termékük sincs fent a MB 229.3-as és a MB 229.31-es jóváhagyási listán (most így hirtelen csak ezt a kettőt néztem át).
Csak érdekességképpen sokan nem szeretik az auschen benzint(mol beszerzés) azt mondták hogy nem jó/nem minden olcsó termék rossz! nemrég tesztelték laborban az auschen 95,98 benzint független szakértő jovoltából és pozitiv eredményeket mutatott.Gondolom ez a mannol olajjal is igy van sokan azt hiszik ha olcsó akkor biztos rossz is...
Az biztos nagyon sokfajta és szinte az összes gyakori márkához gyártanak olajat.Csak a márka nem rendelkezik nagy multal.
Ismerve a Mannol olajok kapcsán /pro és kontra/ itt is megjelent hozzászólásokat, az alábbi ismert cikk alapján az ember valahogyan azt gondolja, hogy egy kevéssé /el/ismert, avagy kevéssé márkás motorolaj esetén csak akkor tudnék bizalmat szavazni a hosszú távú kizárólagos üzemeltetésre, ha tudnám, hogy a termékkel gond és probléma nélkül elmegy az autóm mondjuk 400.000. km-t.
A lenti cikkben a viszkozítás helytelen megválasztása okozott komoly problémát, de a nem megfelelő olajminőség nyilván okozhatja ugyanezt. Én szívesen átállnék a Mannol olajakra ill. az SCT termékekre, ha tudnám, hogy hosszú távon /300- 400 E km/ képes a gyártó arra, amire az ismert nagy olajcégek termékei.
Kérdésem: valakinek van- e tapasztalata arról, hogy pl. a precíz /és talán kényes/ japán autókban is helytállt a Mannol a fennt említett futásteljesítmény alatt - gond nélkül? Mert ugye a puding próbája az evés, és semmi más...
Igen az autó dpf.-es, (nem a motor.. :-P ). Én úgy tudom, hogy a Total olajok közép kategóriát képviselnek minőségben. Ezt az áruk is mutatja. Pl. Ez az Ineo MC3 5 literesben kb. 8800 Ft., míg az általam kérdezett Eneos 4 literese 14 ezer fölött kezdődik, a Motul 4 literese pedig 12 ezer fölött.... Nem hinném, hogy csak a "név" miatt kerülnének ennyivel többe....
A könyv szerint 5W30 - A5/B5. C2. C3. vagy jobb minősítésű olaj kell a gépbe.
Azt, hogy a szervizek meg mit használnak, tudja a jófene, de még sokszor maguk sem.. :-)))
2019-es 1.6 GDI motoros (részecskeszűrős) Kia Sportage első szervíze közeleg. Elméletileg lehet saját motor olajat vinni a cseréhez. Már csak azért is jó lenne, mert a szervízben, maga a szerelő sem tudta, hogy milyen olaj van a hordóban, amiből töltenek bele...
Kétféle olaj közül gondolkodom, az egyik az Eneos Sustina 5W30, a másik pedig a Motul 8100 Eco-energy 5W30-as. (Ajánlott még ehhez a motorhoz a Total Quartz Ineo C3 5W30 is, de azt kihagynám..)
Egy kollégám ugyanilyen autóba teljes megelégedéssel használja a 0W-20-as motorolajat, ha nekem lenne ilyen autóm akkor minden bizonnyal én is 0W-20-as olajat választanék.
Az autóm /Suzuki Vitara 1.6, M16A motorkód, szívóbenzin 2017 decemberi átvétel/ motorjába a mellékelt gyártói ajánlások mentén is igen sok fajta motorolaj beletehető.
/És akkor felteszem logikailag nem kizárhatóak még az 5w20, 0w30, 5w40 és 0w40 olajok sem./ A garancia lassan véget ér, innen valószínűleg nem folytatom a gyártói szervízzel való együttműködést.
Az elsődleges ajánlás nyilván a 0w20, amely sok város esetén hamarabb ken, de lehet hogy valaki ettől függetlenül mégis mást ajánlana. Felteszem, ettől a viszkozítási osztálytól nincs "túl messze" egy A5B5 0w30 /esetleg 5w30/ olaj sem. De ott van lehetőségként a "vastagabb" A3B4 0w30-as /5w30-as/ olajak lehetősége is. És akkor még nem beszéltünk az API SL, SM, SN Ilsac GF 3-4 ill. 5, valamint az A1B1, A3B3, A3B4 és A5B5 osztályok közötti különbségekről. Ezek mind használhatóak.
Pl. egy Motul Eco-nergy 5w30 - nyilván kiváló - /A5B5/ motorolaj besorolása ugyan "csak" API SL, de lehet, hogy a magas TBN szám miatt mondjuk mégis jobb választás lenne, mint egy olyan API SN motorolaj ami ugyan SN, csak éppen C3-as dízelolaj.
Tisztelettel várom tehát szakértő ajánlásotokat, mit tennétek ti egy ilyen 45.000 km futott, többnyire városra /is/ használt autóba folytatásként.
A sötétebb foltot mutató kép készült korábban. Mivel csak egy réteg papírtörlő volt az itatós, aminek a rétegvastagsága ( és valószínüleg a nedvesség felszívó hatása is) elmarad a valódi itatós papírtól, és így lassabban terült el a hideg olaj. A sötétebb folt a vastagabb olajréteg sötétebb árnyalata. A papíron lévő virág minta jó támpont a folt terjedésére vonatkozón, bár nyilván jobb lett volna mellétenni egy vonalzót. Másnap ismét csináltam egy képet, bár már összegyűrtem, hogy kidobom, amikor meggondoltam magamat.
Mivel én szinte semmilyen jól elhatárolhatí rétevonalat, árnyalati különbséget nem vélek felfedezni, arra gondolok, hogy ez a fajta papír nem alkalmas ilyen vizsgálat elvégzésére, bár az is igaz, hogy az lpg üzem lényegesen kevesebb szilárd égésterméket produkál, valamint a használt olaj párolgási vesztesége is alacsony.
A második képen már (jobban) látszik némi szétválás, azaz az olajnak van egy kis "udvara" de az is egyértelműen látszik hogy az olajban minimális mértékű szennyeződés van.
USA Ford 21 éves öreg autóba SAE 5w30 ACEA A1-96,B1-96 .. Ford WSS-M2C912-A1 spec. olaj kell.10w-30,10w-40, 5w-40 is lehet gépkönyv szerint belerakni.eddig mindig ford olajat raktam bele.
Most kb. 10000-12000huf/5liter ennek ára.
Milyen olcsóbb olajat rakhatok bele ami nem kárositja a motort.?10w40-es olajra gondoltam mivel már ugyis öreg a verda csak milyet?Mannol?
Most volt időm, így csináltam egy célirányos próbát. A Shell Helux Ultra 5w-40 olajban van 10e km. Mitsubishi carisma 2003. 1.6 lpg.
A nívópálcáról egyetlen csepp olajat helyeztem egy réteg konyhai papírtörlőre. A foltot lefotóztam egyszer 2 óra múlva, majd ismét készítettem egy képet 5 óra (a csppentést követően 7 óra) múlva.
" ... Én meg azt látom, hogy nincs konkrét ügy, ahol magyarországi kereskedelemben flakonos kiszerelésű hamis olajakat találtak volna. .... "
Én azért gyanakodtam egy csöppet amikor egy Castrol(?) flakon elején 5W-40-es, a hátulján 10W-40-es címke szerepelt.
Nem egy olyan helyen jártam a NAV-osokkal ahol különböző Castrol olajok üres flakonjaiból volt néhány száz, mellettük pedig egy no name hordós olaj. Mit gondolsz, mi volt a terv?
" ... A hordós esetén meg teljesen mindegy, hogy jövedéki nyilvántartásra kötelezett-e, vagy sem, hiszen egyrészt a megnyitott hordóba úgyis azt tölt a szerviz, amit nem szégyell .... "
A NAV csepeli telepén láttam nem kevés lefoglalt üres hordót és egy roppant profi hordó matricázó kütyüt amivel képesek voltak bármilyen (Castrol, Mobil, Total, stb.) hordó címkét eredeti minőségben előállítani. Ebben az esetben erősen valószínű hogy a hordókba nem eredeti olajat kívántak tölteni.
3. Még egy biztos pont a történetben: tuti nem fogsz hamis olajat venni a Kauffer Áruházból :)
És erre mi a garancia ? Félre ne értsétek 10éve csak a kaufferből vásárolok megelégedéssel, de amikor megkérdeztem a kiszolgáló kollegát a beszerzési forrást illetően nem volt meggyőző a válasz. Jó az is igaz, hogy talán nem ő a kompetens a kérdésben. Amikor a neten mindenhol csak az olaj hamisításról lehet olvasni meg, hogy a magyar forgalomban lévő olajak kb harmada fele hamis akkor elbizonytalanodsz.
Én csak 100% biztosra szeretnék menni.
A neten a lapos Földről is olvashatsz mindenhol :)
Nem bontom ki újra teljesen, megtettem ezt már itt a topikban egy párszor, de megélve ezt az olajhamisítás-hype-ot, az tisztán látszik, hogy az egész onnan indult (és erre SLX-350 ismét felhördül majd), hogy a Castrol magyarországi "hivatalos" importőre megelégelte az egyébként teljesen legális szürke importot (azaz amikor full legálisan az EU másik országából vásárol egy magyar kereskedő például Castrol terméket, számlával, akár az ottani "hivatalos" importőrtől. Elkezdték sugallni, hogy ezek az olajak hamisak, és ezt annyira beépítették a köztudatba, hogy elkezdett a sajtó cikkezni. Jött például az az ominózus Totalcar-cikk, amiben én is megkérdezett voltam, és már akkor jeleztem, hogy nagyon más a helyzet, mint amit a Castrol (egyébként egyedüliként az importőrök között) kommunikál.
(Megjegyzem, a Castrol Hungária, vagy mi volt a neve, egyszer konkrétan próbavásárolt nálunk, feljelentettek minket a "hamis" olaj miatt úgy, hogy számlával igazolhatóan az aznap az ő közvetlen viszonteladójuktól vásárolt, pár órával azelőtt lepakolt árut kapták meg. Amiről persze nem tudták megmondani, miben különbözik az általuk forgalmazottól. Persze semmiben, nem is lett folytatása az ügynek.)
Aztán akkora hullámokat vetett az ügy, hogy bejött az olajjövedékis törvény, aminél hülyébb jogszabályt a kereskedelem általam ismert területén még nem láttam. Mindezt úgy, hogy a végrehajtásával kapcsolatban maga a NAV is egy évig teljes homályban volt, például nem tudták eldönteni sokáig, hogy az autószerelő az viszonteladó-e vagy sem. Ma sem tiszta a helyzet, nem tudják például megmondani egy egyértelmű állásfoglalásban, hogy a jövedéki nyilvántartásban VTSZ-enként összesítve literben, vagy cikkszámonként darabban kell szerepeljenek az olajak - ez mindig az épp ellenőrzésre érkező NAV-os brigád jogérzékén múlik.
Én meg azt látom, hogy nincs konkrét ügy, ahol magyarországi kereskedelemben flakonos kiszerelésű hamis olajakat találtak volna. A hordós esetén meg teljesen mindegy, hogy jövedéki nyilvántartásra kötelezett-e, vagy sem, hiszen egyrészt a megnyitott hordóba úgyis azt tölt a szerviz, amit nem szégyell, másrészt jelenleg nem számítanak viszonteladónak, így nem is ellenőrzi őket senki.
Atombiztos garancia természetesen nincs, legalábbis ha egy 22 éve óta azonos helyen, azonos formában működő (mellesleg még előtte a hetvenes évek óta maszekként széles körben ismert), arcokkal, emberekkel beazonosítható, hiteles cég esetében felmerül, hogy a havi 1, néha 2 jövedéki ellenőrzésre kiérkező NAV-osok szeme láttára hamis olajjal foglalkozzunk.
"amikor megkérdeztem a kiszolgáló kollegát a beszerzési forrást illetően nem volt meggyőző a válasz"
Ehhez még annyit - azon kívül, hogy nyilván változó kvalitású kollégáink vannak - az értékesítés és a beszerzés a mi nagyságrendünkben nagyon is külön feladat, az értékesítő kollégának nem feladata, hogy tudja, honnan vásároljuk a nagyjából 230.000 élő, forgó cikkszámunkat, de ha tudja is, ez nyilvánvalóan olyan, üzleti titoknak számító információ, amit nem adhatnak ki. Szerintem viszonylag kevés olyan terület van a kereskedelemben - mondjuk a dohányboltokon kívül - ahol ha megkérdezed, mi a forrásuk, elárulják :)
Különösen igaz ez a Professional olajaknál, ahol - mint kibeszéltük - a szervizek a dedikált célpiac. Bbár teljesen legális, korrekt folyamat az, ahol a szerviz nem végfelhasználónak, hanem kereskedőnek értékesíti tovább ezt a termékvonalat, nem akarjuk, hogy a Castrol a szemöldökét ráncolja arra a szervizre, aki nekünk, vagy más kereskedőnek továbbértékesít.
" ... a BMW nek egyszerűen új minősítés számot kellett volna adnia a Shell olajhoz..... "
Bármelyik kenőanyag gyártó képes bármilyen BMW jóváhagyású motorolajat gyártani.
" .... Ezt már egyszer megtette 2004-ben, most elfelejtette. Annó LL01ből lett LL04, amit most LL12-nek hív... "
Nem (egészen) így van mivel (legalább) három különböző jóváhagyásról van szó. A BMW LL-01 alapvetően az ACEA A3/B4 míg az LL-04 az ACEA C3 minősítésen alapszik míg az LL-12 jóváhagyású motorolajok jellemzően ACEA C2 minősítésűek.
A BMW 2019-ben "szétszedte" az LL-01 és az LL-04 jóváhagyásokat, lett belőlük LL-01<2019, LL-01>2019, LL-04<2019 és LL-04>2019. A korábbi jóváhagyások motortesztjeit az N52 míg a későbbi (LL-01>2019 és LL-04>2019) jóváhagyások motortesztjeit az N20 (turbós) blokkal végezték.
Az persze egy más kérdés hogy ezt az "árnyalatnyi" különbséget a kenőanyaggyártók többsége elsumákolja.
1. Castrol Edge paletta és a Castrol Edge Professional választékában nincs átfedés a Castrolnál,
Rosszul fogalmaztam. Ahogy SLX is írta összefoglalva.
2019év elején szedték le a BMW LL04 minősítést a castrol 5w30C3 olajról és kizárólag ezt, a többi gyártó minősítése rajta maradt. Ez is bizonyíték, hogy a receptúra nem változott. Csak megtévesztő volt minden újabb BMW tulajdonos számára hisz 2015 utáni motorok LL04 olaja már más adalékot tartalmaz... a BMW nek egyszerűen új minősítés számot kellett volna adnia a Shell olajhoz. Ezt már egyszer megtette 2004-ben, most elfelejtette. Annó LL01ből lett LL04, amit most LL12-nek hív... szóval érdekes amit művelnek. A BMW-től továbbra is lehet rendelni castrol olajat és arany dobozos castrol edge 5w30 LL04 BMW professional feliratú dobozban érkezik és jelzik, hogy az 2014-ig gyártott motorokhoz való és ez megegyezik a castrol 5w30C3 olajjal. forrás:Müncheni oktatás hivatalos bmw sárga angyaloknak
2. A Professional termékvonal a szervizek számára készül.
Akkor azért nem lehet kapni pl. a castrolmintaboltnál. Ezt az előző gondolatmenet utolsó mondata is alátámasztja.
3. Még egy biztos pont a történetben: tuti nem fogsz hamis olajat venni a Kauffer Áruházból :)
És erre mi a garancia ? Félre ne értsétek 10éve csak a kaufferből vásárolok megelégedéssel, de amikor megkérdeztem a kiszolgáló kollegát a beszerzési forrást illetően nem volt meggyőző a válasz. Jó az is igaz, hogy talán nem ő a kompetens a kérdésben. Amikor a neten mindenhol csak az olaj hamisításról lehet olvasni meg, hogy a magyar forgalomban lévő olajak kb harmada fele hamis akkor elbizonytalanodsz.
"Az olaj szagának és minőségének roppant csekély köze van egymáshoz."
Először ki akartam hagyni, de most már beírom, ezt a cikket.
Ki tudja, igaz-e, magyar oldalon jelent meg az eredeti is.
"Egy ismerősöm Németországban járt és úgy jött ki,hogy revízióra vitte az 2.0 TDI VW-ét, ahol kapott tartalékba 1-L 5W-30 Castrol longlife III mot.ol.-at. Legnagyobb meglepetésemre az általam boltban vásárolttal ellentétben a német olaj piros színü és karamell illatú volt /saját barna olaj szagú/.Ismerősömnek is feltűnt, így kint megkérdezte, amin jót nevettek, majd közölték a miénk Lengyelországban készül >HARCKOCSIOLAJBÓL>egy kis Castrol adalékkal..." (S.A., forrás: http://totalcar.hu
Helyesbítek, mostani ~10 fokos külső hőmérsékleti, tudom, a Szahara is hidegindításnak számít, hidegindításkor azonnal még csöndes, csak ~1.5 perc múlva van hangja.
És sajnos sztem főtengely, gázadáskor csörög, fordulaton csöndben van, gáz visszavételkor szintén csörög, elsősorban melegen, mikor már a víz is meleg.
Hidrotőke évek óta hangos valamennyire, ez más.
Azt olvastam, minél nagyobb a hideg és meleg oldali különbség, azaz nagy "átfogású" az olaj, annál kevesebb az adott olajban az alap olaj és annál több az adalék.
Eleve 10W-60 brutálisan nagy átfogású, 50 a különbség, még a Selenia 20W-50 közt is csak 40 a különbség hideg meleg oldalon, és az prémium olaj, VW jelzés nélkül, Alfákba.
Szia. Azért,mert minden olajgyártó honlapja ezt (is) hozza, szervizek is ezt töltik, (már ahol) csak ez alkalmas 30ezres periódusra (elméletben) vw50400 5w30 általában, de valóban, mintha belefutottam volna 0w30-ba is.
Előbbinek 25% -kal magasabb a viszkozitása 40 fokon (és ez a különbség a hőmérséklet csökkentésével még jelentősebb lehet), miközben mindegyik teljesíti a minusz sok fokra megadott 5W -re vonatkozó határértékeket.
Ezek a 10w60-as olajak nagyon sűrűek és szólnak vele a hidrotőkék hidegen is.
Ha van itt olajszaki az elmondhatná, hogy egy 5w40 és egy 5w50 között hidegen az azonos hidegoldali szám ellenére miért van eltérés. Nyilván nincs műszerem de az 5w50-nel tovább szólnak a hidrotőkék, a gyártójuk azonos, Mobil1.
Pár hete vettem próbából, mert olcsó, Mannol 7902 Racing+Ester 10W-60 API SN/SM/CF típusú olajat egy régi VW Golfba, meleg viszkozitás 100 fokon 22.16, VW 501.01, 505 is rajta van a flakonon, Valvoline 15W-40, kifejezetten régi motorokba való ásványi olajvolt benne, utólagos adalékkal, mert hangos volt. Gondoltam, ha jobb lesz, majd veszek Selénia HPX 20W-50 vagy hasonló Motult.
Ez elvileg full szintetikus, ennek ellenére felbontáskor gyanús volt a szaga, teljesen gépzsírra emlékeztető szagú volt.
Szagra még a Valvoline is jobb volt, de átmentem haveromhoz, beleszagoltam egy Eneos full syntetic olajba és hát az teljesen más, érdekes, aromás illatú, semmiképp se gépzsírra emlékeztető.
Komoly, nagy cégnél vettem, nem sufniba.
Belerakom a motorba, olajszűrő cserével és sokkal hangosabb lett, mint a Valvoline, még hidegen is.
A motor amúgy nem füstöl.
Előtte rengeteg cikket elolvastam, azt írták, cégtől független vélemények szerint is olcsó, de megfelelő olaj, persze nem prémium.
Ha egy itatós (jellegű) papíron egy olajfolt ilyen egyenletesen elterül akkor az azt jelzi hogy a diszpergens adalék még elég fickós, képes magával vinni az olajba került szennyeződéseket.
Ellenkező esetben - ha a diszpergens már kimerülőfélben van - a folt közepén jól láthatóan elválik egy sötétebb terület.
Szerintem annyi nem. A papírra kb. 10-15 perccel a kép elkészítése előtt kerülhetett az olaj. A pálca kb 5-7 percel a kép készítése előtt került a papírra. A motor kb. 1 órával a kép készítése előtt lett leállítva úgy, hogy előtte kb. 5 órán át működött autópálya üzemben, 3500-4000 fordulatszámon.
Milyen jelek alapján lehet következtetéseket levonni a kép alapján az olaj minőségére?
Hát igen... elég vegyesen használjuk. A hét 5 napján napi 4x3km ovi, havonta van 1-2 vidéki út 2-300km, ezen kívül kb heti 1x 20-25km. Szóval, a harmadolás talán túlzó, de 15ezer az még anyagilag is vállalható, még 0w20 ból is. Nagyon kösz!
Köszönöm a választ. Mivel nem írtad az ellenkezőjét, és lebeszélni sem akartál, feltételezem, hogy a periódus felezésével/harmadolásával Te is egyet tudsz érteni...
" ... Egy DPCA motorkódú 1.5tsi-be szeretnék egy köztes olajcserét csinálni. Most van benne ~10 ezer km. A gyári szervízfüzet rébuszokban beszél egyértelmű ajánlás helyett. VW508 00 és VW504 00...
Korábban egyértelmű volt, hogy Vw508.00 0w20-at fogok választani, viszont Barcsik László, a TSI frász videójában (11:30 környékén) magasabb melegoldali viszkozitást javasol. ... "
Ha nekem lenne ilyen autóm akkor mérlegelés nélkül egy VW 508 00 jóváhagyású SAE 0W-20-as motorolajat választanék.
A kisebb viszkozitási értékek (télen-nyáron) gyorsabb átolajozást eredményeznek, ez pedig egyértelműen jótékonyan hat a motor élettartamára.
Egy DPCA motorkódú 1.5tsi-be szeretnék egy köztes olajcserét csinálni. Most van benne ~10 ezer km. A gyári szervízfüzet rébuszokban beszél egyértelmű ajánlás helyett.
VW508 00 és VW504 00...
Korábban egyértelmű volt, hogy Vw508.00 0w20-at fogok választani, viszont Barcsik László, a TSI frász videójában (11:30 környékén) magasabb melegoldali viszkozitást javasol.
Én hosszútávon tervezem megtartani az autót, a 30ezres szervizben végzett olajcserék között beiktatok még 1 vagy 2 cserét (szűrő nélkül) , de mit tegyek bele? Ha én vezetem, általában a hétvégi hosszabb utakon akkor sportosan használom, a párom hétköznap az ovijáratokban ~3km-re használja nyugis módban.
Kicsit zavarban vagyok. Nem igazán tudom eldönteni, hogy ezt tényleg jó választásnak tartod, vagy pejoratív értelmezendő. Mintha lenne egy kis éle a mondandódnak, bár lehet, hogy csak a szmájli teszi.
Úgy másfél éve próbáltam megtalálni az olajat amit hasznánli fogok (Mitsubishi Carisma 1.6 2003. benzin/lpg), akkor átböngésztem szinte az egész fórumot. Végül Shell Helix Ultra 5w-40 lett a befutó. Annak idején itt a fórumban nagy csörte ment a Midland olaj témában, érvek, ellenérvek pro és kontra. Volt néhány meggyőző hozzászólás, miszerint egyéb okok miatt az USA-ban ismert Quaker State olajokat csomagolja a Midland Svájcban. Voltak felhasználók, akik több éves tapasztalataik alapján kardoskodtak a Midland mellett. Voltak szakemberek akik szervíztapasztalatuk alapján az egyik legjobb motortisztaságot (szinte minden neves gyártó ezt állítja a saját termékpalettája csúcsán lévő termékéről) biztosító olajnak mondták. Gondolkoztam rajta, hogy kioróbálom, de nem voltam meggyőződve arról, hogy Svájcban tényleg a QS olajat csomagolják a Midland dobozokba, úgyhogy inkább elengedtem.
Nemrégiben ráakadtam erre a videóra, és elgondolkoztam rajta, hogy négiscsak teszek egy próbát. A videóban látszik, hogy a készítője dühe, megdöbbenése őszinte, tehát nem azt szokta meg, hogy egy olaj így nézzen ki 700 km használat után. A cseréhez használt Motul olaj magas minőségű termék. Ebből arra következtetek, hogy vélhetőleg korábban sem adta alább.
Nagyon úgy tűnik, hogy ez az olaj, 700 km alatt kitakarította a korábbi lerakódások nagy részét a motorból. Nállam éppen az ellenkezőjét érte el a videó, mint a készítőjének a szándéka volt. Mivel már elmúltam 40 is, nem igazán hiszek a mesékben. Egészséges kétkedéssel vizsgálok minden olyan dolgot, ami túl szépnek, jónak tűnik a valósághoz képest. Viszont természetemből fakadóan roppant kíváncsi, érdeklődő ember vagyok, ezért nem hagy nyugodni a kérdés, hogy vajon mi lehet az igazság.
Ha valakinek van tapasztalata a témában, ne tartsa magában.
Ez egy használt autó. Miért várja el a feltöltő, hogy tiszta átlátszó legyen a 700 km. után leeresztett olaj? Miért rakott bele ilyen ismeretlen márkájú olajat? Esetleg csak én nem ismerem. Lehet, hogy az elején ő mondta meg a frankót! Feloldotta a régi lerakódásokat és lebegésben tartotta! Hogy miért ette? Esetleg nem belevaló! Ilyen öblítő olajcserét én is csináltam már ismeretlen helyen vett autón csak nem tartottam benn 700 km.-en keresztül. 4x20 perc járatás után kiengedtem. Nem nagy szenzáció.
A fene tudja, de szerintem egy gyártói jóváhagyást nem saját maga ragasztgat az olaj gyártója hanem egy szemmel jól látható összegért bevizsgáltatja az adott autógyártó laborjában és akkor lesz minősítése, különben olyan marketing dumákat fogsz látni, hogy "megfelel a..." vagy " egxenértékű a ..."
A 229.3 és a 229.51 jóváhagyások nem jobb vagy rosszabb hanem eltérő célokra használható motorolajokat jelölnek.
Én biztos nem használnék 229.51 jóváhagyású motorolajat olyan motorhoz amelyikhez a gyártó (ez esetben a Mercedes-Benz) 229.3 jóváhagyású olaj használatát írja elő.
Egy adott VW (vagy bármilyen másféle) jóváhagyással rendelkező olajat bármelyik kenőanyaggyártó cég gyárthat, mivel a VW megadja a jóváhagyás teljesítéséhez szükséges követelményeket.
A VW (vagy bármelyik másik) cég az adott jóváhagyásnak megfelelő olajok közül bármelyiket kiválaszthatja és ráragaszthatja a saját matricáját.
Ha ez így szerintetek gyári(bb olaj a többinél) akkor hívjátok annak.
Na még segítségképpen leírom, hogy a gyári ajánlás G052527, tehát a gk gyártója ezt ajánlja. Megfelelő szaküzletben ezt VAG eredeti csomagolásban árulják. Ezt nevezi a köznyelv gyári olajnak, gyári alkatrésznek.
Ha visszaolvasol láthatod, hogy Skoda Fabia a kérdéses autó. Aki ebben az esetben gyári követelmények megfelelő olajat javasol az külön ráutalás nélkül a VW csoport követelményére gondol véleményem szerint. Így érthető vagy további információkra van szükséged a megértés eléréséhez? A kérdező láthatóan értette.
Az mivel jár? Kb. milyen költség? 60000-enként jó lesz cserélni? Gondolom nem egy könnyű játék kicserélni. Nívó, leeresztőcsavar gondolom nincs rajta.
Ja, és nem egy jó váltó ez szerintem. Már kicsit bekopott, de eleinte nagyon akadozva lehetett kapcsolni. Álló helyzetben üresből rükvercbe kapcsolásnál néha mintha nem emelne ki a kuplung, és mozdítja is az autót. Tízből egyszer.
A kérdésem a szakértő urakhoz lenne: 2015-ös évjáratú Skoda Fabia III CJZD-hez mi a gyárilag ajánlott manuális váltóolaj? Lehetőleg VW szabvány szerint. Ahogy látom, ez nincs olyan alaposan szabályozva, mint a motorolaj. Előre is köszönöm.
2018-as B38 kódú benzinmotoros BMW-be milyen motorolaj a javallott?
LL-04-nél lemaradtam, de van már állítólag
LL-12 (2012). New specifications for European market Diesel engines.
LL-14 (2014). API SN. ACEA A1/B1. SAE 0W20. Formulated for certain gasoline BMW engines from the 2014 model year, including the N20 four cylinder engine and all new modular B-series engines. The reasoning for the N20 is unpublished but may have to do with making N20 models more fuel efficient and avoiding gas guzzler and CAFE penalties. LL-14 oils have much lower friction levels than all other BMW oils. The HTHS rating is 2.6cP which makes it unsuitable as a performance oil.
LL-17 (2018). API SN/SP. ACEA C5. SAE 0W20. Replaces the LL-14 spec for N20, B38, B46, B48, and B58 engines. This appears to be a minor update to the LL-14 formula and designed for improved emissions.
Egyébként 15 ezer, vagy 20 ezer a gyári beállítás?
Mert ez sem annyira egyértelmű a "Kezelési és karbantartási" biblia szerint.
Mint ahogy az sem, hogy van-e benne használati figyelő ("rugalmas figyelmeztetés"), helyenként utal rá, mintha lenne, de azolyan homályos, mint a zöd hályog.
Olajban jártas gyakorlati tapasztalattal rendelkező fórumtársaktól kérek tanácsot.
A Liqui Moly 10w/40 Street Race ,és a "sima" 10w/40 Street között lamentálok.Az előbbi szintetikus,de versenygépekhez(is?)ajánlott.Az utóbbi viszont "csak" szintetikus technológián alapuló,tehát tulajdonképpen félszintetikus motorolaj.
Mindenképp szintetikusat akarok,akkor inkább válasszak más márkát vagy nyugodtan tehetek Street Race-t a túramotoromba ha nem verseny célra,bár néha sportosabban használom?Köszönöm a válaszokat előre is!
Új Suzuki Vitara 14D motorral, részecskeszűrővel (!). A gépkönyve szerint 0W20 olajat ajánl bele, esetleg 5W30-at.
Ha 0W20-at szeretnék bele, akkor milyen olaj mehet bele, esetleg milyen gyártó (csomagoló) terméke ajánlott, mert olyat, hogy Suzuki olaj, még nem láttam.
Köszi a jelzést. Frissítgetjük folyamatosan a termékadatlapokat, de sziszifuszi munka, sosem érjük utol magunkat. Nem csak olajaink vannak, jelen pillanatban 13490 db termékadalapunk van (ami nem az alkatrész-katalógusból jön, hanem manuálisan készült és szerkeszthető), és folyamatosan van javítani, módosítani való.
Most az Eneossal szívunk éppen, magunk kell kitaláljuk, mit és hogyan frissített/cserélt az importőr, ez önmagában egy elég mókás feladat, aztán megyünk a többire is.
Azt nem feltételezzük, hogy hamisított olajok forgalmazására állt át a Kauffer Áruház.
Viszont! Frissíteni kéne egy-egy adott terméknél a tájékoztató szövegeteket, mert már nem a termék hivatalos megfelelőségeit tartalmazza. (olajszabványok)
"Ha jól tudom ez szűnt meg 2019 -ben és lett "belőle" - Castrol Edge 5w30 Titanium C3."
Ezt rosszul tudod. Nyilván SLX-350 is megerősítheti, hogy a "normál" Castrol Edge paletta és a Castrol Edge Professional választékában nincs átfedés a Castrolnál, nem lesz egyikből másik, vagy fordítva.
A Professional termékvonal a szervizek számára készül. Gondolom, eredetileg azért, hogy a hordós feltöltések mellé tudjanak adni (eladni) a szervizes ügyfeleknek utántöltésre flakonos olajat.
A kereskedelmbe szánt Edge termékvonal változásait viszonylag nehéz követni, de az teljesen biztos, hogy egyik sem "lett" valamelyik Edge Professionalból.
Még egy biztos pont a történetben: tuti nem fogsz hamis olajat venni a Kauffer Áruházból :)
" ... létezhet még 2020as töltésű Castrol Edge 5w30 Professional LL04 motorolaj? .... "
A Castrol Hungária Kft. ide 's tova 4 éve jogutód nélkül megszűnt így ebben a kérdésben nem tudok Neked segíteni.
Az viszont biztos hogy a BMW 2019-ben módosította az LL-01 és az LL-04 jóváhagyásokat, az N20 motoron végzett tesztekkel szerzett jóváhagyásokat LL-01>2019 és LL-04>2019 jelzéssel, míg a korábban megszerzett jóváhagyásokat LL-01<2019 és LL-04<2019 jelzéssel azonosítják.
A 2019 előtt gyártott BMW modellekhez az LL-01<2019 és az LL-04<2019 jóváhagyású olajok bátran használhatóak (az egy más kérdés hogy ezt az árnyalatnyi(?) eltérést kevés olajgyártó tünteti föl az olajok adatlapjain).
Szerinted létezhet még 2020as töltésű Castrol Edge 5w30 Professional LL04 motorolaj? Ha jól tudom ez szűnt meg 2019 -ben és lett "belőle" - Castrol Edge 5w30 Titanium C3.
Vettem 10L LL04- et és ezeket kaptam. Autom.: E91 330d M57 2006.03 gyártás (Castrol olaj betöltő kupakos). Azért egy kauffer. hu szintű boltban csak nem hamis olajat adnak... csakhát rossz ilyen kétségek közt lenni. Viszont ebbe a motorba ez a legmegfelelőbb olaj választás, mivel anno a Castrol közösen fejlesztette a BMW -vel.
A Ford Formula Motorcraft 5W30 1L XR Synth C3 DEXOS 2 motorolaj kiemelkedően magas tisztítóerőt, kopás- és általános motorvédelmet biztosít tovább tökéletesített üzemanyag takarékossággal egyetemben. A közepes SAPS (csökkentett kén, korom és foszfortartalmú) kenőanyagok csoportjához tartozik, és magas teljesítményű alapolajok valamint csúcstechnológiájú adalékanyagok levédett keveréke, amely tökéletesen megfelel a legmodernebb dízel részecskeszurok (DPF) és a benzinüzemű katalizátorok (CAT) igényeinek. Kiváló motorkopás-védelmet mutat a hosszú motorolaj csereperiódusok alatt. Tökéletesített motortisztítás és védelem valósul meg az iszap és a káros szennyeződések ellen a megerősített tisztító és oszlató adalékoknak köszönhetően. Csökkentett kén, foszfor és koromtartalma révén a károsanyag kibocsátást csökkentő rendszerek (DPF, CAT) élettartamát meghosszabbítja és fenntartja hatékonyságukat mind a dízel, mind a benzinüzemű gépkocsikban. Növelt üzemanyag takarékosságot biztosít. Magas és alacsony hőmérsékleten is kiváló teljesítményű. Az 5W-30 DEXOS 2 teljesítménye Megfelel a GM DEXOS 2 motorolaj előírásoknak Pótolja és helyettesíti az eddigi GM előírásokat:GM-LL-A-025 és GM-LL-B-025 Megfelel illetve túlhaladja az alábbi ipari előírásokat:ACEA A3/B3, A3/B4; ACEA C3 API SM/SL / CF 5W-30 DEXOS 2 felhasználása más gépkocsigyártók márkáinál. Az 5W-30 DEXOS 2 a következő gépjármű gyártók jóváhagyásával rendelkezik: BMW Longlife-04 Mercedes-Benz MB229.51 Volkswagen 502.00 / 505.00 / 505.01 Így is ismerheti: 5 W 30 Dexos 2 1 L, 5W30Dexos21L, 5 W30 Dexos2 (1L), 5W30 Dexos2 (1 L)
A Ford Formula Motorcraft 5W30 1L XR Synth C3 DEXOS 2 motorolaj kiemelkedően magas tisztítóerőt, kopás- és általános motorvédelmet biztosít tovább tökéletesített üzemanyag takarékossággal egyetemben. A közepes SAPS (csökkentett kén, korom és foszfortartalmú) kenőanyagok csoportjához tartozik, és magas teljesítményű alapolajok valamint csúcstechnológiájú adalékanyagok levédett keveréke, amely tökéletesen megfelel a legmodernebb dízel részecskeszurok (DPF) és a benzinüzemű katalizátorok (CAT) igényeinek. Kiváló motorkopás-védelmet mutat a hosszú motorolaj csereperiódusok alatt. Tökéletesített motortisztítás és védelem valósul meg az iszap és a káros szennyeződések ellen a megerősített tisztító és oszlató adalékoknak köszönhetően. Csökkentett kén, foszfor és koromtartalma révén a károsanyag kibocsátást csökkentő rendszerek (DPF, CAT) élettartamát meghosszabbítja és fenntartja hatékonyságukat mind a dízel, mind a benzinüzemű gépkocsikban. Növelt üzemanyag takarékosságot biztosít. Magas és alacsony hőmérsékleten is kiváló teljesítményű. Az 5W-30 DEXOS 2 teljesítménye Megfelel a GM DEXOS 2 motorolaj előírásoknak Pótolja és helyettesíti az eddigi GM előírásokat:GM-LL-A-025 és GM-LL-B-025 Megfelel illetve túlhaladja az alábbi ipari előírásokat:ACEA A3/B3, A3/B4; ACEA C3 API SM/SL / CF 5W-30 DEXOS 2 felhasználása más gépkocsigyártók márkáinál. Az 5W-30 DEXOS 2 a következő gépjármű gyártók jóváhagyásával rendelkezik: BMW Longlife-04 Mercedes-Benz MB229.51 Volkswagen 502.00 / 505.00 / 505.01 Így is ismerheti: 5 W 30 Dexos 2 1 L, 5W30Dexos21L, 5 W30 Dexos2 (1L), 5W30 Dexos2 (1 L)
Gyártó : Ford olaj"
Ford 5w30:
"A Ford Formula F 5W30 benzin- és dízelüzemű személygépkocsikhoz és kis-haszonjárművekhez ajánlott, a legkorszerűbb Ford gépkocsik követelményei alapján fejlesztett üzemanyag takarékos motorolaj. Használatával megõrizhetõ a motor teljesítménye, csökkenthetõ a károsanyag kibocsájtás és meghosszabbítható a motor élettartama.
Viszkozitásának köszönhetõen könnyű hidegindítást biztosít. Részecskeszűrõvel ellátott modellekhez használata NEM ajánlott.
Minõsítések: ACEA A5/B5;
Ford WSS-M2C-913-C (WSS-M2C-913-A, WSS-M2C-913-B);
Viszkozitás: SAE 5W-30 A terméket a British Petrol (BP) gyártja."
A két termék flakonja ugyanolyan kialakitásu, a motorcraft szinte mindenhol drágább kb.2000huf-al...
Persze mindig jobb az 5W40-es. De sokan nem tudják, hogy ásványi után csak fél szintetikust szabad csereként önteni. Szóval először keres egy 5W40 C3!-ast fél szintetikust, most a 10w 40 után.
Vilageleteben 10est kapott. Szervizkonyvbe is azt irtak. Azt is mondtak. Konyve alapjan egyebkent a minimum eloiras az acea a3, es 15w40-en kivul mindent megenged.
Én úgy tudom, hogy annak meg a előállításával és tárolásával vannak problémák.(?) Szerintem meg, Kis kompakt fúziós reaktor -hő majd gőzgép vagy termoelem és elektromos hajtás :) figyeld csak majd meg.
Egy így igaz. Az elektromos autót ajnározók mindig az akkumulátor forradalmasításában látják a megoldás, pedig azt fel kell tölteni és ez idő és veszteség. Inkább a szobahőmérsékleten is szupravezető feltalálása oldana meg több problémát. Amíg ez nincs addig az elektromos autók jövője, technikailag meg van pecsételve.
Majd kialakul szép lassan,pl. töltök folyamatosan jelennek meg a városban stb.
csak a történelmet nézzük meg, a 2világháboru óta a benzinkutak is folyamatosan terjedtek el az országban, mostmeg minden"sarkon" vannak. Ez idő mind .Előrrejelzések szerint 10...15 év mulva már "optimista" számitások szerint 1/3..a.vagy fele a gyártani való autoknak elektromos-vagy hibrid lessz.
Azt még hozzátenné, hogy az oda-vissza úton volt két 20 perces állás, autópálya építés és körforgalom átépítés miatt, lámpás forgalom szabályozás. Át is ültek a gyerekek hozzánk, a jó klímás utastérbe, mert a villanyautó állásásban is használta volna a klímát, fogyasztva az energiát. Át is lett állítva start-stop módva arra 20 perces várakozásra, klíma meg persze ez alatt nem ment. A méregdrága autóban klíma nélkül, kinti hőmérséklet 34 fok, bent meg szauna.
Egy hete indultunk Pécsről Badacsonyba két család két autóval, három gyerekkel, egyik elektromos WV másik egy dízel Ford (ez az enyém). Villanyos autóban indulásra fullra feltöltött akku, de Marcaliban meg kellett állni rátölteni, mert nagyon necces volt, hogy Badacsonyig kibírja-e az akku.... itt kezdődött az agyrém nekem, akinek egy tankolás 4-5 perc szokott lenni. Két autó bent állt a töltőn. Várakozás, mintegy 3/4 órás...utána jöttünk mi az egyik felszabadult üres helyre...töltés újabb 3/4 óra.
Badacsonyban, vissza indulás előtt újabb töltés, közben állandóan azt figyelni mikor lesz szabad az az egy töltőfej. Hazafelé Marcali újabb megállás, szerencsére volt egy szabad töltőhely, de itt is álltunk bő majd egy órát. Szóval nekem, dízelem van, a f@sz kivolt már részemről ezzel a sok áldigálással. Hát egyelőre nem egy öröm és bódottág az elektronyos verda.
Az elektromos autók tömeges elterjedésének rengeteg gátja van. Ezekből csak néhány:
- Az autók ára. - A jelenleg használatos Lítium alapú akkuk nyersanyagainak korlátja, ill. kitermelési korlátai.
- A töltési lehetőségek. Pl. egy Budapesti lakótelepen hogyan töltik az autókat, amikor mindenki a töltőkhöz akar majd férni, holott sokszor még parkolót is nehéz találni? Ez a városok zömére jellemző, márpedig az emberek zöme városokban lakótelepeken lakik.
- A hálózat fejlesztése ilyen méretű terhelésre (főleg impulzusterhelésre), nagyon nehezen kivitelezhető és irdatlan költségekkel jár. A középfeszültségű hálózati transzformátorok tömeges telepítése is brutális költség. - Az erőművi kapacitások édes kevesek lennének a tömeges használathoz. (Pl. az olaszoknál tavaly a nagy melegben majdnem megroppant a hálózat az óriási klíma terhelésektől.) Ráadásul a terhelés rendkívül ingadozó amit nehéz lekövetni az energia előállítási oldalon.
Tavaly a Német teherelosztónak szinte megoldhatatlan feladatot kellett kínkeservel megoldania. A jelentős megújuló energia-előállítás rendkívül ingadozó szintű, amit óriási feladat volt lekövetni. (Ehhez járulna még a megnövekvő szintű szélsőséges terhelés.) Tavaly volt olyan időpont amikor a Német áramtermelés közel 80%-át adta megújuló energia (nap, szél stb.). Amikor ilyen szintű termelésnél rövid időn belül kiesik 10-30%, az óriási logisztikai, energetikai és ipari feladatokat és korlátozásokat követel. - Egy elektromos autó előállítása és üzemeltetése jelenleg nagyobb ökológiai nyomot hagy mint egy benzinüzemű Euró 6-os motorral szerelt autó gyártása és üzemeltetése egy adott időintervallumban. Ezt az emberek azért nem látják, mert pl. a szükséges nyersanyagok kitermelése és feldolgozása zömében más kontinensen történik, ott okoz brutális környezetszennyezést ami persze hatással van a föld nevű bolygó ökológiájára is. Az elektromos áram zömének előállítása is komoly környezetszennyezéssel jár, csak az bizonyos helyrajzi területekhez kötődik. A megújuló energiatermelés édes kevés és bizonytalan mennyiségű. Az atomerőművekkel szemben meg túl nagy az elutasítás még ha nagyon kicsi is a kockázata, valamint a jövő generációjára tolja a "hatástalanítás" problémáját. Az átlagember ezekből csak annyit lát, hogy bedugom az autót a konnektorba és utána füstölés nélkül használom. Hú de jó ez, de zöld vagyok! És valóban, de a felvázolt problémák fennállnak.
Én is nagyon furcsának találom ezeket az időbeni eltéréseket. Nagykocsiknál(kamion) nem ritka a 100 ezres olajcsere periódus, de max. 1 év! Ha csak 20 ezret mentem akkor is! Úgy gondolom mégis csak a használat ami használja az olajat nem az állás! De mindegy is, úgyis teoretikus a kérdés. Szerintem marketingduma minden ilyen hosszú szervizciklus. Illetve az első tulajnak talán nem lesz gondja ha így tesz,(és 3 évesen cserél) a későbbiekre meg szarik az autógyár.
Aki 3 évenként cseréli az olajat, az meg is érdemli!
A belsőégésű motorok még nagyon sokára "pusztulnak ki" a forgalomból. Az elektromos autózásnak rengeteg korlátja van ami ellehetetleníti a tömeges elterjedését. Itt nem a hatótávolságra gondolok!
Már csak azért forszírozom ezt . Mert minden olajkeresőben (Castrol- MOL-stb) maximum 1-évet adnak olajcsere periódusra vagy kilométert, de amelyik hamarabb esedékessé válik. Új kocsinál is van évente olajcsere vagy csak kilométer szerint?
Igen, bemész a márkaszervízbe és dupla áron kicserélteted. Ha szerencséd van, akkor valóban ki is cserélik (az olajszűrőt is) és olyan olajat tesznek bele, ami bele való és ami a számlán van. Másik lehetőség: ügyesen.
Igen bennem is felvetődik egy kérdés ez ügyben . Ha vesz az ember egy új autót és az aktuális (például 30 ezres )olajcsere esedékessége előtt szeretné ha legálisan megtörténne egy csere (például 10 ezernél), hogy lehet ezt garancia megmaradás figyelembe véve végrehajta(t)ni ?
Szakértő nem vagyok csak józan ésszel próbálok belegondolni. Hogy volt a polcon? Vissza csomagoltad, hogy ne tudjon belemenni semmi? Szálló por, pók, büdösbogár, tudomisén?
Fél évvel ezelőtt az új autómon lecseréltem az olajat és az olajszűrőt kb. 5000 km-nél. Most, újabb 5000 km után, bizonyos okokból szeretném visszarakni az eredeti szűrőt, ami mostanáig a garázsban állt a polcon. Okozhat-e valami problémát? Az olajat most nem cserélem, abban is ugyanúgy 5000 km van, mint a szűrőben.
Az egyik itthoni autónkban 2 éves ciklusban cseréltetem az olajat (Eurol Fortence 5w30). Ez az olaj a gyári adatlapja szerint tudja a megnövelt periódus vagy 2 év csereintervallumot, de nálunk ez az autó a 2 év alatt kábé 10-12 ezer Km-t megy csak maximum. Semmi gondom nem volt eddig ezzel az olajjal, egyik autónkban sem, jól választottam szerintem. Olajfogyasztás is alig (fél nívópálca=4 dl) a 2 év alatt ebből az olajból. Ezt így, a 2 éves olajcseréket a Mannollal nem biztos hogy bevállalnám. Csak azért írom le, mert volt már Valvoline 5w30, Ford 5w30 olaj és Castrol Magnatec 5w30 is ebben az autóban, de már a második évben igen csak kezdett megváltozni a motorhang. Még a közös fejlesztésű dízel PSA motor. Na meg utántöltésnél is kellett bő 1 litert tölteni. Gondolom a Mannol sem jobb a Castrolnál vagy Ford olajnál vagy éppen a Valvoline-nél.
Az Eurollal viszont igen szépen jár a motor, a 2 év alatt végig, még a csere előtti napon is. Olajfogyasztás alig alig.
Én a PSA 5w30-at használtam 15 000 km-ig, hibátlan. Szerintem a "gyári 30 000 km." sok bárminek. A jövőben is ezt fogom használni.
Az ár:...
A bejáratott márkákat drágábban is el lehet adni, az ismeretlent csak olcsóbban, meg persze milyen tételben veszed. Az adok-veszek már csak ilyen. A drága olaj sem olyan drága, ha sok 1000 litert veszel.
Értem, nem vagyok olajbuzulós csak egy kamionsofőr akinek a legújabb gépe 2009-ben gyártódott. Nem követem ilyen részletesen a kenéstechnika fejlődését. Nekem súlyos dilemma volt mikor először azt olvastam, hogy "Diesel-Pertol engine oil" egy flakonon. Ahhoz voltam szokva, hogy nincs átjárás a két fajta motor között olajilag.
Köszönöm, megnéztem, volt is meglepetés mert a 0-20, 0-16 olajok számomra teljesen ismeretlenek, aztán pont jött egy haverom akinek hibrid Toyota Camry kocsija van és ő mondta, hogy az övébe a 0-20 megy.
Tőlünk kicsivel nyugatabbra az egyik legkedveltebb (prémium minőségű) márka. Szervizekben, autósok között...
Nagyon jók a vélemények. Nekem egy tíz évig Németországban dolgozó emberke (aki a garázs szomszédom is egyben) említette, hogy Ő ezt a márkát használja a Volvójában és családi egyterű Renaultban is azóta amióta kint dolgozott.
Ha érdekel bővebben, akkor ha valamelyik olajra rákattintasz, az utána megjelenő oldalon jobb oldalt ott van a DOWNLOADS alatt minden gyári infó az adott olajról. Korrekt olajak és szerintem kimagasló tulajdonságúak.
Én Castro Magnatec-ről és Total-ról váltottam erre.
Megnéztem amikor kitetted a linket és én meg az Eurol márkával vagyok úgy, hogy ha nem látom nem is tudom micsoda. Sose hallottam róluk. Ha legalább Euroil lenne a nevük!
Én Eurol Fortence 5W30 Ford olajat használok. Teljesíti a megnövelt csereperiódus (2 év vagy 30.000 Km) követelményeit is. Bár nem megyek 2 év alatt kábé csak 20 ezret.
Most jut eszembe, hogy a legutóbbi cserénél a munkás autóm(Astra Classic 2, 1,7 cdti) szintén a Mannol 5W30 Dexos2 olaját kapta és jól van, így 300000 km. után is. A gyárilag ajánlott 1 év vagy 30000 km. csereperiódust én önhatalmúlag felezem. Más. Amiről szintén személyes, saját tulajdonú kocsin értendő tapasztalatom van és erősen negatív lett az a Q8. Szerelőm egy ideje bevallottan ár miatt Eneosról Q8-ra váltott. Az Advanced 10W40 teljesíti(a feliratok szerint) 2 másik kocsim gyári előírásait(VW 502.00/50500, MB 229.1) úgyhogy nem problémáztam amikor egy éve jelezte a szerelőm, hogy mostantól ezt használja. Nem volt jó választás. W124 300E kocsim annak ellenére, hogy 5000 km.-el ezelőtt hidrotőke csere volt, már néhány napos állás után csattogósan indult, melegen láthatóan kevesebb volt a nyomás mint az Eneossal és fogyott is rendesen. Seat Ibizám(1,4-16v 75le) csak elkezdte láthatóan enni az olajat. Tavasszal egy motorostársamon keresztül megismertem egy "olajos" srácot aki Gulfot forgalmaz. Motorjaimhoz nála rendeltem olajat és tetszett, hogy meg sem kérdezte a kocsikhoz nem adhatna e valamit. Így aztán én hívtam fel, hogy ilyen és ilyen teljesítményszintű olajat autóhoz tud e adni? Tudott és 2 hete meg is ejtettük a cserét és azóta a mercit máig be sem indítottam. Ma azonban igen és örömömre nincs csattogás. Úgyhogy ha az Astrán is eljön az idő, kérni fogok a sráctól Dexos2 5W30-as olajat, annak ellenére, hogy a Mannollal is elégedett vagyok. Q8-at azonban soha többé semmibe.
Te magad használtad ezt a szót először, én csak idézőjel nélkül idéztelek. Hogy miért olcsóbb mint a többi azt nem tudom, nem is izgat és főleg nem indít el bennem egészséges óvatosságot. Ne használd ha nem bízol a brandben az olcsóság miatt. Más ellenérzés hiján ez érdekes hozzáállás de mindannyian mások vagyunk.
Szerintem nem te vagy a célközönség mert az olcsó ár elriaszt! 3 Opel Corsa használ Mannol olajat a környezetemben. Mind más motor. 1,2 benzin, 1,7 Dízel, 1,3 JTD. 15W40, 5W30, 5W40 jelölésű olajokat kapnak. Semmi bajuk.
Egyre több helyen kapni Mannol olajakat. Ott ahol eddig (személyesen) vettem az olajat az autómba, egyik vidéki de elég nagy olajbolt, ott eddig az elmúlt években mindig azt mondták, hogy Mannolt sosem fognak árulni, most meg a bolt fele szinte csak a különböző viszkozitású Mannolból áll.
Mi erről a Mannol olajról vélemény, tapasztalat?
Az ára az ami kicsit elriaszt, mert meglepően olcsó. Sokszor olvasni, hallani, hogy óvakodj olaj olajtól, aminek literje még az ezer forintot sem éri el...
Csak példának, az az olaj amit én használok az autómba (Castrol vagy Total) ahhoz képest a Mannol szintén 5w30-as, szinte fele áron kapható/literje.
4 vagy 5 éve használok Orlen motorolajat Volvo FH12 és Renault Magnum kamionokba. A 10W40 változatot. Kifogástalan. Tudom, hogy a kamion nem személyautó de ha azt az igénybevételt veszi amit ott kap, akkor nincs baj vele. Igaz én sűrűn cserélem(30.000 km.) de így kell szerintem! Szóval a gyártó nem egy kutyaütő csomagolócég. Robert Kubica főtámogatója, ezáltal a Williams f1 istálló beszállítója is.
most vettem egy 2005-s 1.6 benzin focust [74kw], lecserelnem az olajat. amit idaig neten talaltam az hogy WSS M2C913 C spec olaj kell. masra figyeljek? markak tekinteteben mannol/formula ford<- ez a gyari ? kozul valasztanek.
Laptopon is begépeltem a linket, ott Operával, FFox-on sem jön be semmilyen oldal, időtúllépést ír.
Olvastam, Elf olajokon is van QR code, ezt írják
Kifejlesztettek egy olyan kupakra helyezett záró hologramot, amely QR kódot és egy egyedi termékazonosítót tartalmaz. Azt beolvasva egy egyedi domainra irányítja a vásárlót. Itt a felhasználó megadja, hogy mikor használja fel az adott terméket. Ekkor a rendszer automatikusan a termékhez rendeli a felhasználást, azt a QR kód újra olvasásakor ismerteti.
" .... hidegen nagyon kemény a váltója az opel movanonak ezért szeretném kipróbálni új olajjal. Annyi lenne még a kérdésem, hogy elf vagy motul 75w80-as lenne a jobb választás? .... "
Ez valójában egy Renault váltó így szvsz elsősorban a házi olajszállítónál, az Elfnél érdemes keresgélni.
Szia. Mint korábban írtam hidegen nagyon kemény a váltója az opel movanonak ezért szeretném kipróbálni új olajjal. Annyi lenne még a kérdésem, hogy elf vagy motul 75w80-as lenne a jobb választás? Köszi előre.
Én is elnézést kérek az OFF miatt és hogy kéretlenül bele szólok.
A VW mindig rézvezetős gyújtókábelt használt gyertyapipával szerelve. A Golf III korosztályig (kb 1997 - 1998 ig)
ez a pipa jellemzően fémházas volt, a 21-es kulcsnyílású gyertyákra csatlakozott, az M4 menetre. (pl BUR6ET)
Kb. a Golf IV korosztálytól áttértek a 16-os kulcsnyílású gyertyákra. Ezekhez másik -többnyire fémházas- gyertyapipát használtak de ennek a csatlakozója már a SAE rendszerű és a pipa is "karcsúbb". A gyertyán általában fix a toldat.
Az utángyártott gyújtókábelek többsége "szénszálas" kábelből (olcsóbb technológia) készül. Ezeket nem gyertyapipával szerelik hanem egy SAE sarut nyomnak a kábel végére és erre húznak egy gyertyagumit (esetleg fémházzal)
Valószínűleg a te autódban is ilyen kábel van, ezért kell a gyár által ajánlott gyertyára felcsavarnod a toldatot.
Igen írtam mailt is, de láttam hogy hétvégén is aktív vagy itt, úgyhogy megpróbáltam itt is. Elnézést a többiektől az off miatt, de hátha másnak is hasznos ez az infó. Igen a BUR6ET-t rendeltem egy VW-be. Amiket kicseréltünk azok ugyanezek a gyertyák voltak csak ezzel a külön kis kupakkal, viszont arról fogalmam sincs hogy került rájuk, ha ehhez a gyertyához nem is jár gyárilag (és elvileg nem is lenne rájuk szükség), de ezt majd a szerelővel megbeszélem (most nem ő cserélte), úgy is mennem kell hozzá, mert az olajcsere óta folyamatosan világít az olajnyomás lámpa..., de szépen megy az autó, valami fals jelzés, olajgomba probléma ilyesmi lehet a háttérben, talán egy vezeték el lett csípve.
Nem tévedek nagyot, ha azt gondolom emailt is írtál róla? :)
[OFF]
Terveztem, hogy nem várok a kollégákra, és reggel azzal kezdek, hogy válaszolok rá, de akkor hadd tekintsem itt megválaszoltnak (már ha nem az történt, hogy veled egyidőben másvalaki is megkérdezte ugyanezt :) ).
Szóval az, hogy egy adott gyertya végén menet vagy "pricni" van (nevezzük most így a SAE-csatlakozót), vagy esetleg menet ÉS egy arról lecsavarozható pricni, az elsősorban attól függ, hogy az adott gyertyát milyen alkalmazáshoz gyártják.
Ha a gyertya csak olyan autókba jó, amelyek gyújtókábele M4-es menetes csatlakozásra megy rá, akkor ilyen lesz a gyertya vége, és nem adnak mellé pricnit. Ilyen például a jellegzetesen VW-gyertya, a 3172 (BUR6ET) (ha fejből jól rémlik, pont ilyet vettél):
Ha a gyertya csak olyan autókba jó, ahol a gyújtókábel vége SAE-csatlakozós, akkor fix pricni lesz rajta, amit le sem tudsz csavarni. Ilyen például a jellegezetesen Opel-gyertya, a 7956 (BKR5EK):
Ha a gyertya olyan autókhoz is jó, ahol menetes, és olyanokhoz is, ahol SAE-csatlakozó van, akkor a gyertya végén menet van, és arra csavarva vagy mellécsomagolva találsz pricnit is. Ilyen a MINDENBE JÓ 7822 (BPR6ES) is, ez többek között Trabant 1.1, Wartburg 1.3, Suzuki Swift 1.0 és 1.3 8V, Daewoo Kalos 1.4, Kia Magentis, Lancia Y, Opel Vectra A, Porsche 928, Volvo 940 vonalon mozog.
Nem olaj téma, de még egy kérdés, az NGK gyertyákon nem volt rajta a csatlakozó anya, az a kis kupak amit rá kell tekerni a végén lévő mentes pöcökre. Azon kívül, hogy a régiről leszedem ami rajta volt, hogy lehet ezeket pótolni?
"Mann Filter FP 2882" - a helyzet az, hogy több (szűken véve kb. 20, tágabban véve úgy 150) beszállító készletét láthatod nálunk, fejből azt mondanám, hogy jelenleg kb. 10 országból. Pontosabban nem látod mindet, hiszen három felé bontjuk: saját készlet (zöld), gyors külső (kék, általában belföld), lassú külső (piros, általában külföld). Minden "színben" a legolcsóbbat mutatjuk, hiszen mi értelme volna mondjuk a lassúból három-négy árat kitenni, ha az olcsóbb és a drágább ugyanaz a termék, ugyanannyi idő alatt is jön meg - senki nem kérné a drágábbat.
Az árak mindig úgy alakulnak, hogy az adott "színből" megkeressük a legjobb bekerülési árat, és ebből kalkuláljuk az eladási árunkat, adott termék esetén minden forrásnál azonos módon. Így előfordulhat, hogy egy termék (mondjuk a Mann Filter FP 2882, de lehet ez bármely alkatrész, olaj, tartozék) egyik nap még van egy olcsóbb forrásból, akkor az eladási ára is alacsonyabb, másnapra viszont kifogynak, akkor nyilván a drágábbat tudjuk csak kínálni.
A konkrét termék esetén egyébként most azt látom, hogy a legolcsóbb forrásnak is van készleten, így a jelenlegi ára várhatóan nem fog az elkövetkezendő napokban lezuhanni ötezer környékére.
Egyébként a mostani ára nincs 8000 felett, inkább valamivel alatta, de az ötezret azért nem közelíti :)
Kicsit még a váltónál maradva... aztán befejezem, megígérem! :)
Kutakodtam én is sokat a témában, és rátaláltam a VAG ETKA Online-ra (https://webautocats.com/etka/), ahol az eredeti alkatrészek part numberére lehet rákeresni, többek között a váltók töltetére is. Így már biztos, hogy pl. az én DUW kódos váltómba VAG G 060 726 A2 olaj való, ami egyébként valóban API GL4 SAE 75W.
Itt le is lehetne ülni, hogy ennyi, téma lezárva. De aztán szembejött ez is: https://www.motor-talk.de/forum/aktion/Attachment.html?attachmentId=740311. Dióhéjban: a német fórumokon összegyűlt tapasztalatok alapján ebbe a váltóba a Castrol TAF-X (mai utódja: Syntrans Transaxle 75W-90) jobb választás. Konkrétan kijelentik, hogy a gyári élettartam töltetet érdemes erre cserélni. Az eredmény pedig könnyebb, "karcmenetesebb" váltásérzet. Gondolom a benne lévő EP adalék miatt a diffire nézve is egészségesebb. Ez egyébként a már korábban említett VW G50 jóváhagyású SAE 75W-90-es hajtóműolaj, amit az olajválasztók nagy része zokszó nélkül dob ki az ilyen váltókra.
Konklúzió: Mittomén mivel érdemes használni ezt a váltót... :)
Nem lehet hogy kicsi autóba kicsi (kevés) fékfolyadék kell?
Fiam Fiestájában most cseréltek olajat, olajszűrőt, utastér szénbetétes pollenszűrőt és fékfolyadékot is. A kuplung körben is lecserélték a fékfolyadékot, mert egy azon tartályból látja el a két hidraulikus rendszert. A szerelő mondta, én nem kértem és nem is kérdeztem rá, mert eszembe sem jutott ez, hogy ez így korrekt és szakmailag helyes, és mindig így szokták. A Fiestába pont elég volt az 1 literes flakonnal, amit én vittem természetesen, meg a szűrőket is meg az olajat is.
Jófajta "nedűt" kapott a fékfolyadékból, Ferodo DOT 4-est.
Értem, de ezt figyeld, most csak a viszkozitás volt a téma. Porsche M5 alvázszám és váltókód alapján meg minden létező adat alapján azt ajánlotta, hogy 75W90 kell bele, rajtuk kívül még egy másik vw márkaszerviz is ezt ajánlotta, ugyanakkor a Porsche M5 azt is megjegyezte, hogy mivel idős autóról van szó, ezért a rendszerük nem hozza le pontosan a váltóolajra vonatkozó adatokat. Tök jó, ha a VW hazai képviselete se tud utánanézni, akkor ki fog.. Aztán egy VW-Audi-Skoda-Seat akármilyen specialista által megadott gyári számra rákeresve kiderült, hogy az eredeti, gyári szürke flakonos VAG váltóolajon nem is jelölik a viszkozitást, a VW ilyet nem ad meg, csak a gyári számot. Ezzel a számmal rákeresve az alternatívákra egyértelműen 75W-s olajokat dobott fel a kereső (SWAG, Febi Bilstein). Ezen felül a lángautó és a Castrol keresője is 75W-s olajat ajánl az autóhoz plusz a filterabc-sek is határozottan a 75W-s olajat ajánlottak, utánanéztek és kifejezetten felhívták a figyelmem, hogy a 75W90 nem lesz jó, legalábbis az ami eredetileg tervbe volt véve a Castrol. A Fuchs olaja ami aztán belekerült természetesen teljesíti a gyártói követelményeket. Nincs is vele gondom és nagyon is érezhető volt a változás miután belekerült. Nem csoda, mert egy korábbi szerviznél kiderült, hogy hiányzott a váltóolajból, aztán ezt súlyosbítva rátöltöttek valamit ami épp kéznél volt a legközelebbi flakonban..
Nem lehet hogy kicsi autóba kicsi (kevés) fékfolyadék kell? :D három ajtós a fékfolyadék tartály is elég kicsi. De én is erre gondolok, azért is jöttem el tőle, mert éreztem hogy az ilyen kisebb munkák amikre én vittem hozzá az autót nem éri meg neki csak nem akarta direktbe mondani, hogy hagyjam ezzel. A végén már teljesen irreális időpontokat adott egy félórás munkára is. A mostani szerelőm mondta is hogy valószínű ezért csinálta. Mondjuk korábban is volt vele gond, másik autónál egy hosszabb út után derült ki hogy kb nincs olaj a motorban, úgy hogy előtte nála volt szervizelve.. a mostani szerelőm szerencsére sokkal normálisabb.
A fékfolyadék mennyiségét a mai napig nem tudom biztosan. Először úgy volt hogy 1 liter kell bele, de a szerelő (akit azóta otthagytam) teljesen magabiztosan állította hogy fél liternél többet nem tudott belenyomni, így rajtam maradt a másik fél liter, kidobott pénz, azóta lejárt a szavatossága is. Most nem tudom, hogy a szerelő nem végzett alapos munkát vagy tényleg ennyi kell bele és mindenki más előtte aki az 1 literes infót adta tévedett.
Nem vagyok szakértő...csak tippelek.
Gondolom a Te autód is olyan, hogy a fék és a kuplung munkahenger folyadék ellátását egy, ugyanaz a tartály biztosítja, nevezetesen a fékfolyadék tartály.
Ha becsületes, lelkiismeretes és ügyes is a szerelőd, akkor addig nyitja meg és pumpálja át a folyadékot, amíg az új tiszta folyadék meg nem jelenik a kerék fékhengereknél. Elég szokott lenni 1 liter.
Ha csak fél litert használt el akkor valamit elsumákolt....vagy felületesen dolgozott.
Tiszta röhej, hogy ilyen alapvető információkat nem lehet egyértelműen megadni az autóhoz adott dokumentációban. Nekem is a hajam kihullott mire kiderítettem milyen váltóolaj kell bele (VW). A kérdés az volt hogy sima 75W vagy 75W-XX. Még a márkaszervizben sem tudtak pontos infót adni és nem a sarki szervizről van szó, hanem a Porsche M5-ről és társairól. Aztán kiderült, hogy egyfokozatú 75W kell bele, ilyet pedig nem sok gyártó kínálatában találni. Castrolt nem akartam, Motulnak nincs ilyen, Liqui Moly kilőve, így esett a választás a Fuchs Titan Sintofluid FE 75W-re.
A fékfolyadék mennyiségét a mai napig nem tudom biztosan. Először úgy volt hogy 1 liter kell bele, de a szerelő (akit azóta otthagytam) teljesen magabiztosan állította hogy fél liternél többet nem tudott belenyomni, így rajtam maradt a másik fél liter, kidobott pénz, azóta lejárt a szavatossága is. Most nem tudom, hogy a szerelő nem végzett alapos munkát vagy tényleg ennyi kell bele és mindenki más előtte aki az 1 literes infót adta tévedett.
Egy mini beszámoló a következő olajcseréhez érkezett dolgokról, illetve üzemanyagszűrő és gyertya is jött. Nos olajat eddig azt hiszem négy forrásból vásároltam eddig, a filterabc-től az olajwebshoptól a kauffertől és meg nem mondom talán az olajszigettől? Gödöllőiek az biztos, tőlük jött a 75W-s Fuchs váltóolaj. Mindenkivel elégedett voltam eddig. Nos mivel most nem volt kedvem irkálni az üzleteknek hogy miket kéne beszerezni ami éppen nincs a webshopban, így maradt a Kauffer, náluk minden fent volt. A gyorsaságot külön kiemelném, a hajnali órákban adtam le a rendelést, aztán valamikor kora reggel jött egy email hogy folyamatban a dolog és délután, meglepetésemre (nem jött több email a reggeli után) hívott a "karanténfutár" (saját maguk hozzák ki pestre, és a környékre), hogy itt van a ház előtt. Nem voltam itthon, viszont megvárt amíg visszaértem, 6-7 perc volt. Lent a képen a csomag. Az autó amibe kerülnek annyit ér mint egy normálisabb középkategóriás bringa, külsőre is olyan amilyen, de amit ilyen téren meglehet adni azt a lehetőségekhez mérten megkap. Ami hiányzik még az a pollenszűrő, de az igazából ráér augusztusig.
Innen kérdeznélek prokee, ha figyelsz, esetleg nem lesz a Mann Filter FP 2882-es szűrőre valami kedvezmény a közeljövőben? Valamikor 5xxx ft körül ment akcióban (akkor kellett volna pár darabot venni belőle), de azóta nálatok is meg mindenhol ahol néztem bőven 8 ezer felett mozog, sőt még drágábban is.
Rendelés előtt általában mindig érdeklődök az olaj gyártási ideje felől, most nem tettem, de teljesen ok mindkettő. A 4 literes Motul 8100 X-Cess 2019. november 13, a literes 2020. február 12.-i gyártási idővel rendelkezik.
Tudom nem motorolaj, de adott egy benzinmotoros nagynyomású mosó axiáldugattyús szivattyúval.
A motorba sem nagyon írják (15w-40), hogy milyen olajat, de oda ELF SXR 5w-30-at ajánlottak, mert ha a turbót bírja akkor mindent is bír alapon.
A axiáldugattyús szivattyúba meg javaslat szerint (szakszerviz), minden mind1, még csere sem szükséges.
Ezen én nagyon meglepődtem, mert "csak" 20 óra lehet a szivattyúban, de az olaj borzasztó állapotban a kémlelő nyílóson keresztül.
Van tapasztalatotok ezzel kapcsolatban, nekem hosszú távon kell a gép, közvetlen a motor mellett a szivattyú, néha 100 fokon felül, mert a rácseppent víz is serceg.
" .... De miért is van erre szüksége az Unixnak, amikor elég nagy és széles a kenőanyag kínálata a régi nagy olajmárkákból is? Nagyon egyszerű. Azért mert azokon nagyon kicsi az árrése, ellentétben a saját márkás termékkel. .... "
Üdv. Érdeklődnék, hogy Kia Sportage 2019-es 1.6 GDI (Részecskeszűrős!) autóhoz milyen motor olaj lenne a legjobb. Ajánlott a Total Quartz Ineo MC3 5W30, azt tudom, de esetleg magasabb kategóriából?
Tudom, írtam, hogy jó barátom a srác meg én is úgy fuvarozok neki ha kell, hogy megitatja a szomjas lovamat és annyi. De idegennek sem több mint 8000 a fizetendő. Az üvegpalota szalont és a vegytiszta műhelyt megfizettetik rendesen az biztos.
Az a 6000 Ft/óra munkadíj az nagyon baráti. Ellentétben például a Ford-FX-el, ott 14950 F/óra, de ahogy hallom emelni akarnak hamarosan.
Itt az FX-nél például egy 2006-os 1.4 TDCi Fiesta üzemanyagszűrő cseréje, a lista óradíj, amit számolnak az 50 perc, hiába van készen talán még 20 perc alatt sem, és a szűrő ami ugye Ford gyári lenne, az még 21000 Ft szerviz áron. Vagy a Ford fékfolyadék ami a Ford szervizben számlázva 3760 Ft/0.5 liter és 1 liter kell és szintén 50 perc a lista szerviz munkadíj ideje. Egyébként meg beszerezhető 2200 FT/0.5 literes áron is, de én Ferodo-t vettem.
Független szervizben az üa. szűrő és fékfolyadék csere(kuplung körben is) munkadíja az volt 6600 Ft, és én vittem az üa. szűrőt, gyárit, 13000 Ft,-ért, cromaxnál vettem és a Ferodo fékfolyadékot, 1 literest, ami került 2050 Ft-ba szintén a cromaxnál.
Közben megtudtam, és talán ez az amiért drága az UNIX, ha egy szerviz az UNIX-al köt éves szerződést, hogy onnan rendel alkatrészeket, akkor a nagyker ár 75%-ért kapja az alkatrészeket, UNIX ki is szállítja 1-2-3-4 órán belül ha van raktáron, vagy 24 vagy 48 órán belül, ha rendelni kell belőle. Persze az ügyfélnek a szerviz ezt az alkatrészt már kisker áron számolja, plusz rá még a szerviz 15 %-os árrése és a munkadíja. Nekem (fiam Fiestája) olajcserét és szűrőt (A.Z.M... olajból 3.8 liter és Filtron szűrő, ami egyébként 2000 Ft-os áron beszerezhető) 18700 Ft-ért számlázták volna, persze hozzá még a 12000 Ft-os rezsi óradíjból fél órát. Na ekkor váltottam le azt a független szervizt, na meg azért, mert nekem ne tegyenek bele közép minőségű cuccot, főleg ne jóval drágábban. Pedig sok évig oda jártam, mert jól dolgoznak. Csak hát már nem vihetem már én a jófajta olajat, szűrőt, mert Ők az UNIX-al vannak kapcsolatban.
Ahogy nézem(nem az unixnál) más is érdekes árképzést alkalmaz. Tényleg nem színpatikus a márka "ismertségéhez", "hagyományához", "jó híréhez" képest de továbbra is tartom, hogy nem kötelező venni. Én eddig egyszer használtam az anyósom kocsijából maradt reszli A.Z. olajat. Elektromos láncfűrész kenését tökéletesen ellátta a csúcsminőségű A.Z.motorolaj. Egyébként én a MOL árképzését sem találom kellemesnek és nem is veszem a kenőanyag termékeit. Szerintem ez a megoldás. Aki teljesen ki van téve a szerelőjének(mert nem érdekli, bízik benne, fogalma sincs az egészről) az csak reménykedhet a korrekt eljárásban az autója olajcseréjének esetében. Egy korrekt szerelő tájékoztat a lehetőségekről és meghagyja a választást a kuncsaftnak mert úgyis van kedvezménye a többi márkára is. Aki nem korrekt az úgyis megszívat. Én a kamionok esetében abszolút a szerelőmre hagyatkozom, kiskocsinál viszem a szükséges holmikat és kifizetem a rezsi óradíját amit számol. 50 perc szokott lenni egy szerviz és 6000/órában dolgozik(egyébként jó barátom) a szerelőm.
Miért durva amennyiért adja? Nem kötelező azt venni. Csak egy lehetőség amivel nem kell élni ha nem akar a páciens. Ha pedig elterjed, hogy szar akkor vége is a brandnek.
"...Az, hogy a saját hálózatában nyomtatja teljesen normális üzleti hozzáállás..."
Viszont az mát kicsit durva, hogy az olaj minőségéhez képest irreálisan magas áron forgalmazza.
UNIX mostanra igen csak elszaladt az árakkal.
Garázs szomszédnak tavaly tettek bele az egyik független szervizben, ahova évek rendszeresen jár, ilyen A.Z olajat. Ford előírás rajta volt a flakonon, 5w30-as olaj. Nem várta meg az éves cserét, mert valahogy kezdett fura hangja lenni a motornak. Dízel. Egyre erősebben klattyogó hangja lett, ette az olajat, 5 ezer km alatt majd egy litert.
Előtte végig Total olajat kapott az autó, sosem volt ilyen gond. Lecserélés után - Ő vitte most már az olajat (Total)-, megszűntek ezek a hibák.
Tehát valóban igaza lehet a TV reklámnak, hogy "csúcsminőségű olaj" az A.Z.Meisterteile.
Nem is kell, hogy legyen. Az "AZ"-t komáromban csináltatja a MOL finomítójában és ezt nem titkolt információ. Okos ember jó üzlete. Nem kötelező venni. Az, hogy a saját hálózatában nyomtatja teljesen normális üzleti hozzáállás.
Az "A.Z.Meisterteile" márkanév használata tipikus példája annak ahogyan néhány nagyobb vállalat hülyére veszi a laikus vásárlók tömegeit. Mi is ez tulajdonképpen? Ezt a márkát az Unix Autó Kft. hozta létre és védette le miután ráébredt arra, hogy a kenőanyagok piacán sehogy sem tud labdába rúgni Unix márkanév alatt. Kreáltak egy németesen hangzó nevet és hozzá egy német színekkel kombinált logo-t. De miért is van erre szüksége az Unixnak, amikor elég nagy és széles a kenőanyag kínálata a régi nagy olajmárkákból is? Nagyon egyszerű. Azért mert azokon nagyon kicsi az árrése, ellentétben a saját márkás termékkel. Miért? Mert egy Castrol kupában Castrol olaj van, amit a Castrol-tól kell beszerezni kötött úton, a saját márkás kupába pedig azt tölt amit csak akar, a vevő soha sem tudja meg hogy mi is az. Ha pedig a jelenlegi beszállítónál (aki valójában előállítja az olajat) akad egy "jobb" (olcsóbb), akkor a célközönség tudta nélkül bármikor válthat, de az olajos kupa akkor is ugyanúgy fog kinézni... Senkinek ne legyenek illuziói, olyan olajfinomító hogy "A.Z.Meisterteile" nem létezik...
Sziasztok. Opel movano 2014-es 2.3 125le manuális váltós autómba váltóolajat szeretnék cserélni mert sajnos hidegen borzasztó nehéz váltani, leginkább az 1-es 2-es és hátramenetet. Az autóban 80e km van és a szervizben azt mondják ebbe nem kell soha cserélni, én mégis megpróbálnám mert sajnálom, hogy néha ritkán megreccsen ezekben a fokozatokbam Kérdésem, hogy milyen váltóolaj kell bele, esetleg hígabbat lehet e belerakni, ha igen milyet ajánlotok. 75-90 vagy 75-80 a hígabb egyébként?!köszönöm
A Mobil kenőanyagokat többen importálják Magyarországra. Ebből egy, a Lubexpert dedikálja magáról, hogy "az ExxonMobil szerződött partnere, a Mobil kenőanyagok kizárólagos hivatalos importőre és forgalmazója Magyarországon", ami több sebből vérzik, az EU-ban értelmetlen is, de jó marketingszöveg, az tény.
Rajtuk kívül van még több viszonylag nagy importőr is az országban, az egyiküktől vásároljuk a Mobil olajakat, ezért nincs rajta a hologram. Az ugyanis már belföldön, a Lubexpertnél kerül rá, és nem az olaj eredetiségét igazolja, hanem a "lubexpertségét" :)
Prokee, megvettem a Mobile 1 ESP 5W-30-at Kauffernél, 4 literes kiszerelésben, annyi kérdésem lenne hogy nincs rajta hologram és erről mit kell tudni? Ez csak annyit jelent hogy külföldről szerzitek be?
Az a helyzet, hogy már egy ideje hallani valami fura magas hangot. Régebben szélzajnak gondoltam, aztán kicsit "villanymotorosodott" a hang, de még nem volt egyértelmű. Szíjcserék előtt is álltam akkoriban, így azok is gyanúsak voltak, de csere után sem tűnt el a hang. Aztán idén tavasszal kapott az autó szép új nyári gumikat, a halkabb fajtából. És hirtelen nagyon előtérbe került a hang, egyértelműen a váltó adja. De nem fordulat, hanem sebesség függvényében erősödik, ez is megtévesztő volt sokáig. Terhelésen vonyít, részterhelésen csendben van, motorféken megint előjön. Így jutottam el oda, hogy első körben egy olajcsere nem ártana. Mondanom sem kell, hogy a hang szempontjából, semmit nem ért a csere... 62 ezerrel ezelőtt pedig a kissé akadozós váltások miatt cseréltem le az akkor még élettartam töltetet. Az akkor segített, a váltó azóta is szépen veszi a fokozatokat, és kulturáltan működik. Abszolút nem egy beteg váltó érzetét kelti. De ez a hang az őrületbe kerget.
A Fiesta topikban már kérdeztem, de láthatóan nem igazán él az a topik.
Hátha tud itt valaki segíteni nekem, mert hamarosan aktuális lenne.
Az autó: Ford Fiesta 2006-os, és 1.4 TDCI. Több minden más mellett fékfolyadék csere lenne majd, de nem a Ford szervizben, hanem az egyik független szervizben. Én szeretném vinni a fékfolyadékot (is, de nem tudom mennyi kell, mennyi elég a cseréhez? Rendelni szeretnék, és a fél literes flakon az elég lesz? Vagy vegyek egy 1 litereset? Azért kérdezem, mert én a gyári Fordot szeretném bele, de ott a (független) szervizben nincs ilyen, csak Mannol, Motul, meg azt hiszem Orlen (?).
Köszi a választ! A hétvégén meg is ejtettem a hajtóműolaj cserét. Viszont kissé meglepődtem, hogy az előzőleg beletöltött hajtóműolaj ami SAE 75W API GL-4 volt (elvileg gyári cucc), az 62e km után szinte fekete lett. Ez normális, vagy "megégette" a váltó? Csak azért kérdezem, mert az előző autómnál ilyet soha nem tapasztaltam. Ott mindig eredeti színben, kissé opálosabban jöttek le a hajtóműolajak, de ez meg, mintha motorolajat engedtem volna. Gyorsan meg is néztem, hogy jó leeresztőcsavart szedtem-e ki... :)
A kérdésedre válaszolni nem tudok csak a kijelentésedet finomítanám! 2013-ban az OMV kenőanyag üzletágát vette meg a Lukoil. 9 országban történt meg a Bixxol márkanév átvétele. 74 dolgozóról szóltak a hírek. 20.000- hez képest nem egy nagy létszám. Ez így kicsit másképpen hangzik.
A LUKOIL megvette pár éve már az OMV-t. Az akkor még OMV Bixxol 5w30 FE motorolaj néven futott olaj helyett a Lukoil Genesis Special A5/B5 5w30 az teljesen azonos egymással? Az üzemanyagjaik is maradtak az OMV szintjén/minőségén?
Fiesta 1998-as MK4, 1299 ccm benzin, JJA motorkód. Most volt olajcserén a kocsi, a szervíz Mobil Super 2000 - 10w40-es olajat rakott bele.. Megmondom őszintén,eddig hogy milyen típusú volt benne,fogalmam sincs. Csak most néztem az ilyen netes, olajos oldalakat 99%ban 5w30-at ajánlanak. :
Vállalható a 10w40es olaj hosszabb távon,vagy cseréltessem ki mihamarabb? 90.000 km óra szerint , persze 22 év alatt kitudja hányszor fordult át,nem én vagyok a első gazdája..
Hmm. A legjobb az egészben, hogy az első olajcsere a márkaszervizben volt, és 30000/3 évet jelzett ki utána a számítógép. Utána már egy márkafüggetlen szervizben cseréltek többször olajat, és ők sem, és én sem tudjuk így beállítani, csak 15000/1 évre, ezt jelzi ki a számítógép. Lehet, hogy ezzel át is áll a normál periódusra? Az lenne a legjobb, ha ezek szerint csak márkaszervizben lehetne olajat cseréltetni. Na, hát inkább kockáztatok.
A műszaki hátterét nem ismerem pontosan de a "Longlife" VW 504 00/507 00 jóváhagyású motorolajok összetétele, adalékolása számottevően eltér a VW 502 00-ás olajoktól.
Ha nekem lenne ilyen autóm akkor ragaszkodnék a gyárilag előírt motorolaj minőséghez.
Ez így is van, ahogy írtam is. De ha hosszú periódusra van állítva akkor szabad-e vw 502-t használni? Valami műszaki oka is van ennek az előirásnak, vagy csak azért van, hogy bosszantsanak? Ártanék-e ezzel az autónak?
Úgy tudom hogy a VW csoport járműveit a kiterjesztett szervizciklusról valóban vissza lehet állítani normál (15 ezer km) szervizciklusra, ekkor a kütyü valóban így jelzi ki az olajcsere esedékességét. Továbbra is használhatod a "Longlife" (VW 504 00/507 00 jóváhagyású) motorolajokat de lehetőség nyílik a VW 502 00/505 00 jóváhagyású olajok használatára is.
A gyárilag beállított szervizciklust egyébként a szervizkönyvben is jelzik (ha jól emlékszem akkor QG1 illetve QG2 jelzésekkel, a szervizkönyv első belső oldalán9.
Érdeklődnék, hogy a tapasztaltabbaknak mi a véleménye a Motorex márkáról?
Azzal tisztában vagyok, hogy motorokhoz hosszú évek óta gyárt olajat, még a versenysportba is, viszont nemrég vettem észre, hogy már autókhoz is van nekik.
A megfelelő gyári előírásokat szemelőtt tartva, érdemes ebből a márkából vásárolni, vagy inkább hagyjam? :)
Még annyit, hogy Skodánál van a normál csereperiódus, és a kiterjesztett (hosszú?). Ez a csomagtartóbaan lévő bárcáról olvasható le, az enyém hosszú. Ha jól tudom, ha beviszem a márkaszervizbe az autót, ezt kérésre x ezer Ft-ért átállítják. A kérdésem, hogy ennek műszaki jelentősége is van longlife olaj szempontából, vagy csak a számítógép jelzi ki eszerint, hogy mikor kell szervizbe vinni? Ezt én magam számontartom.
Köszönök minden választ, sikerült kicsit rendet tenni a fejemben. Az autó Skoda. A helyi márkaszervizben a szervizes felkészületlensége megdöbbentő. A problémát évek óta görgetem. Visszaolvasva évekre visszamenőleg a kommenteket nem vagyok egyedül ezzel. A felhasználóiban leírhatnák egyértelműbben is. Mondjuk látom az újabb évjáratoknál, hogy azoknál már semmit nem írnak a motorolajról, kivéve az utántöltést. "Forduljon Skoda partneréhez." Kösz. A KIA és az Opel úgy láttam sokkal jobban írja le. De van olyan gyártó, ami még így se.
Valóban akad a piacon szép számmal 5w-50-es VW 502 00 jóváhagyású motorolaj is de a a VW ehhez a motorhoz csak 0W-30-as, 0W-40-es, 5w-30-as és 5W-40-es motorolajok használatát ajánlja.
Ha nekem lenne ilyen autóm és "tolnám neki" akkor minden bizonnyal egy 0W-40-es olajat választanék. Az 5W-50-es olaj esetleg az olajfogyasztás szempontjából nyújthat jobb megoldást a 0W-40-esnél.
Köszi a választ. Gondoltam azért kellene, ha autópályáznék, vagy rúgatnán. De nem, csak egy kérdés. Ja, és vw 502-esből 5w50-es is van. Az is mehetne bele?
" ... 1,2 tsi CJZD 2015-ös évjárathoz most vw 504-es, 5w30-as olajat használok. A kérdésem az lenne, hogy vw 502-es 5w40-est beletehetek-e a károsodás veszélye nélkül? .... "
1,2 tsi CJZD 2015-ös évjárathoz most vw 504-es, 5w30-as olajat használok. A kérdésem az lenne, hogy vw 502-es 5w40-est beletehetek-e a károsodás veszélye nélkül?
" ..... én tudatosan 10w-40-est töltök 10w-30 helyett, ami a gyári érték. Nyári melegben, sokszor megy 100 fok fölé a vízhőmérőm. gondolom az olaj ilyenkor még melegebb (120-130 fokos?), ezért logikusnak tartom a 40-est ... "
Az olajok hőtűrőképességét kizárólag az alapolaj minősége (ásványi, félszintetikus vagy teljesen szintetikus) minősége határozza meg vagyis egy 0W-20-as teljesen szintetikus olaj magasan veri ebből a szempontból a 20w-50-es ásványi olajat.
Az olajok SAE osztálya (5W-40, 10W-40, stb.) kizárólag az olaj folyási és így a tömítési képességét határozza meg.
"A nyári melegnek ehhez nem sok köze van, mert az olajnak a motor üzemi hőmérsékletét kell kibírnia, még a 0W20-asnak is, úgyhogy rég rossz lenne, ha attól függene, mit bír, hogy kint 40 fok van."
Ez tényleg így van?
Csak mert én tudatosan 10w-40-est töltök 10w-30 helyett, ami a gyári érték.
Nyári melegben, sokszor megy 100 fok fölé a vízhőmérőm. gondolom az olaj ilyenkor még melegebb (120-130 fokos?), ezért logikusnak tartom a 40-est. Ráadásul egyértelműen látszik, hogy nagy melegben a víz is bő 10 fokkal a "normál" érték felett van.
Kihangsúlyoznám, hogy én motorkerékpárról beszélek, nyári melegről és sokszor 10 ezer feletti fordulatszámokról.
Távolról sem! Jóllehet mindkét jóváhagyás az ACEA C3 minősítésen alapul de a GM a C3 minősítés meglétén túl nagyjából még 10 további követelményt (köztük iszaposodási teszt, magas hőmérsékleti lerakódások, HTHS viszkozitás, stb.) támaszt az olajjal szemben míg a BMW az N20 (turbós) motoron végzett (sikeres) tesztekhez köti a BMW LL-04>2019 jóváhagyást.
Bocs, de én még azt tanultam, hogy egy olaj abba az autóba jó, amilyen jóváhagyás rá vagyon nyomtatva a dobozára. Ha nincs, akkor az arra az alkalmazásra nem jó. Persze technikailag jó lehet, de ez a módszertan messzire vezet.
Inkább azt áruld el légy szíves, hogy honnan tudom kideríteni, hogy változott-e a receptúra?
" ... Jelenleg az bosszant, hogy van egy ebben a hónapban 6. életévét betöltő N57-es motorral szerelt autó, amibe egy olaj papíron jó volt, .... "
Most is jó hozzá (akár van papír, akár nincs) hiszen az az olaj aminek korábban megvolt az LL-01 vagy az LL-04 jóváhagyása az most is használható a turbó nélküli benzinmotorokhoz (erről szólnak az LL-01<2019 és az LL-04 <2019 jóváhagyások)
Nekem nincs problémám ezekkel a csoda olaj osztályokkal, bár erősen kétlem, hogy a mechanikus elemek tartóssága lett volna a fő szempont. Jelenleg az bosszant, hogy van egy ebben a hónapban 6. életévét betöltő N57-es motorral szerelt autó, amibe egy olaj papíron jó volt, most meg ugyanaz az olaj papíron már nem jó hozzá. Mivel a termékmegnevezés semmit se változott, elvileg ugyanaz az olaj van a flakonban. Tényleg ugyanaz? Mert akkor a jövőben lesz@rom az írást, használom továbbra is. De nem érzem, hogy a cégek lennének elegendően korrektek ahhoz, hogy időben megtudjam, hogy az adott olaj már tényleg nem jó a gépbe és idő van váltani.
Esetleg én is elkezdek elektronokat tankolni, az olajokkal meg bajlódjon más, nyugodtan fejleszthetik a 0W-1-es olajakat is, pénzt tőlem már nem fognak látni.
" ... Az LL-04-ben régebben elfogadott 4 viszkozitás osztály (0W-30, 5W-30, 0W-40, 5W-40) közül a legkevésbé szimpatikus az 5w-30, ha nem találok 0W-40-et, akkor 5W-40 felé fogok elmenni - ha lesz még olyan és a CO2 spór nem nyírja ki ezt a viszkozitást is. .... "
Nem tudok vigasztaló hírekkel szolgálni, az új BMW motorokhoz már LL-14 és LL-17 FE+ jóváhagyású SAE 0W-20-as motorolajokat írnak elő (a SAE listáján pedig már megjelentek a 0W-16-os, 0W-12-es és a 0W-8-as olajok is). Persze örüljünk amíg egyáltalán lesz mibe motorolajat tölteni!
A story-t nem ismerem, de egy udvari beszállító váltás nem szokott baráti elválás lenni. BMW-s topikokban többen problémákat hangoztatnak, ha erről kerül szó. Az LL-04-ben régebben elfogadott 4 viszkozitás osztály (0W-30, 5W-30, 0W-40, 5W-40) közül a legkevésbé szimpatikus az 5w-30, ha nem találok 0W-40-et, akkor 5W-40 felé fogok elmenni - ha lesz még olyan és a CO2 spór nem nyírja ki ezt a viszkozitást is.
Nem tudok a BMW és a Castrol között semmiféle bajuszakasztásról, egyik félnek se lenne érdeke.
A BMW LL-04 jóváhagyás "eltűnésének" a hátterében a tesztkövetelmények megváltozása áll, a BMW az LL-01 és az LL-04 jóváhagyások motortesztjeit 2019 kezdete óta a korábbi N52 motor helyett a turbós N20 motorral végzi.
Az N52 motorral szerzett jóváhagyásokat (hivatalosan) LL-01<2019 és LL-04<2019 módon, az N20 motorral szerzett jóváhagyásokat pedig LL-01>2019 és LL-04>2019 módon kellene feltüntetni de úgy tapasztalom hogy a kenőanyaggyártók kevés kivétellel fittyet (vagy még azt sem) hánynak erre a változásra.
Legjobb tudomásom szerint a Castrol jelenlegi választékából az Edge 5W-30 M rendelkezik a BMW LL-04>2019 jóváhagyással.
Sok éve használok Castrol 0W-40 olajakat, BMW LL-04 jóváhagyás miatt. Most meglepetésemre habár a webshop oldalon még van ilyen jóváhagyása, a megjött flakonokon már nincs. Úgy, hogy én nem érzékeltem, hogy a típusjelzése változott volna bármit is. Most ez receptúra változást jelent, vagy ez csak annak a következménye, hogy a Castrol meg a BMW összerúgta a patkót és a Shell lett a preferált beszállító?
" ... Néhányszor már volt szó az olajok eltarthatóságáról(minőségvesztés nélkül) a topikon és emlékeim szerint 5 év körül van ez az idő. Most azt olvastam a kis matricán, hogy bontatlanul minőségét korlátlan ideig megőrzi..... "
Semmi sem tart örökké, még akkor sem ha feltételezzük hogy a koronavírus nem árt a motorolajoknak.
A motorolajokban idővel még a légmentesen lezárt flakonban is megindul egy öregedési, savasodási folyamat amely exponenciálisan felerősödik és az olaj megszűnik (jó minőségű) motorolaj lenni.
Célszerű inkább az 5 éves szavatossági idővel számolni.
Kicsit felkavarnám az állóvizet! Motorjaimban a szezon előtt szoktam olajat cserélni és az idén egy ismerős által a Gulf márka került előtérbe. Tegnap megrendeltem, ma meg is jött, magyar nyelvű papír egy utólagos majdnem olvashatatlanul kis betűkkel írott matrica van rajta. Néhányszor már volt szó az olajok eltarthatóságáról(minőségvesztés nélkül) a topikon és emlékeim szerint 5 év körül van ez az idő. Most azt olvastam a kis matricán, hogy bontatlanul minőségét korlátlan ideig megőrzi. Ez valami új dolog(mint a dízel-benzin egy mindegy olaj) vagy a helyi importőr megelőlegezett bizalma vagy változott a hozzáállás szakmai körökben? Egyébként 2019 09 09 a gyártás ideje, tehát semmi gond csak nem ez volt eddig a sztenderd.
Köszi. Annyit szeretnék még kérdezni, hogy nem gond-e, hogy az említett Ford minősítésű olajak nem tudják az ACEA "C"-t, ami ugye a dpf-hez kell. Totalcar is írta, hogy ez gond lehet...
Ha 2013-as gyártású autóról van szó akkor érdemes rááldozni egy M2C913-D jóváhagyású motorolajat, alig (vagy semennyivel se) kerül többe mint a korábbi (913-B vagy 913-C) jóváhagyású motorolajok.
Ha megkérnélek, felnéznél a Sportmotoron a Virago topikba? Valaki akinek olyan van mint neked szeretne háttámlát meg hasonlók csak én már nem találom a kischopperes topikot. Ha esetleg tudsz segíteni!
Ennél sokkal bonyolultabb a dolog. Szükséges hozzá egy abszolút hallású nő aki(néha úgy vélem) még nálam is jobban szereti a kocsiját!(W124, 300D) Pont hamar nagy melegek jöttek olajcsere után(tavalyelőtt) és elkezdődtek a panaszok. Alapjáraton kevés az olajnyomás, mindenféle zajok, zörejek, rázkódások a motorban.(én nem éreztem) Úgyhogy vissza a szerelőhöz, kb. 2000 km. után megint olajcsere, Eneos Premium 10W40 és vissza símúltak a dolgok. Visszatért az öröm és boldogság. Megjegyzem, melegen tényleg alacsonyabb az olajnyomás a Q8 olajjal az én mérőműszerrel rendelkező kocsim(W124 300E) szerint is, csak ez engem nem izgat.
A Q8 a kuvaiti MOL. 2 éve váltott a szerelőm Eneosról Q8ra, volt (van) olyan kocsink ami visszakérte az Eneost. (éppen egy dízel) A szerlőm bevallottan a kedvezőbb ár miatt váltott erre az olajra.
hááát ez már vagy 10 éves infó, TDI guruk nagyon esküsznek a Q8-ra, legalábbis VW csoportos autók esetében. a PDTDI és CRTDI esetében nem tudok infót, mert nem volt még.
Szerinted vicc, máshol meg természetes ez az elvadult intervallum. Egy barátom Szent Péterváron(a Mexikói-öböl menti) él, dolgozik, autót-motort szerel. Ott 6 hónap vagy 5000 mérföld a normál periódus úgy általában mindenkinek és tartják is szigorúan. Eszement pazarlás szerintem, de ehhez van szoktatva a nép és ez által meló annyi mint a tenger.
Akkor írok még egy turbós dízelt. Tegnap reggel 4,35-kor+2°-ban indítottam a kocsit.(Volvo fh12/420) 5 perc levegőtermelés alapjáraton és indultam. 4km. elteltével víz 65°c, olaj 33°c. 7 km. után víz 85 re beállt, ez az üzemi hm. olaj 65 ekkor. Még 12 km. mire az olaj is elérte a 83°-ot.
Biztos velem van a baj, de az én tapasztalatom nagyon nem ez. Csak saját tulajdonú autókról tapasztaltakat írok ebben az esetben. Opel Omega 2,5td. 70 pár ezertől 400 ezer km.-ig használtam.(már nyugdíjban) A hőmérő nagyon él. Jelenleg használatban Opel Astra 1,7 CDTI nagyon élő hűtővíz hőfokmérő. W124 300E, nem olyan nagyon, de láthatóan reagál dugóra, pályatempóra, nagypapás stílusra. Seat Ibiza 1,4-16v/75le. Na ez olyan amit írtál. Nyáron 3, télen 4km. után 90°-on a műszer és történjék bármi(50-el totojázás, 160-al száguldás, dugóban araszolás, hegyre fel 40°ban) marad ott amíg jár a motor. Ezen kívül még legalább 3 különböző kocsi van a családban amiben él a vízhőfok mérő. W124 300D. Corsa 1,2. Corsa 1,7D. Kíváncsi lennék más figyel e ilyesmire!
Te simán rájöttél:-) A 406-os a bátyámé. A gyanúst, hogy értsem? Azt írtam, hogy 2x annyi km. után éri el az üzemi hőmérsékletet.(gyengébbek kedvéért, az olaj) Azt már nem írtam, hogy ez a hm. jóval magasabb érték mint a hűtőfolyadék üzemi hm.-e. De most írom, tehát biztos igaz a melegebb helyeken történő tevékenység.(az olaj részéről) Most nincs előttem a műszer, de úgy rémlik 110°c bőven a zöld mezőben van.(az olajhőmérő esetén)
Az autókba gyárilag beszerelt víz- és olajhőmérők valójában "placebo" műszerek, a mutatott és a valóságos értékek sokszor köszönő viszonyban sincsenek egymással.
A legtöbb autóban a vízhőmérő mindaddig ki van cövekelve középtájon amíg a hűtőfolyadék hőmérséklete valahol 80 és 105 fok között ingadozik.
Nemrég ezt a leírást találtam az egyik motorolajokkal foglalkozó oldalon:A GM Dexos 2 szabvány visszafelé kompatibilis a korábbi GM-LL-A-025 és GM-LL-B-025 szabványokkal, tehát mindenütt használható, ahol ezeknek a korábbi szabványoknak megfelelő olajok vannak előírva.A kérdésem az lenne ez igaz a Dexos 1-gen 2 olajra is?
" ... Megfigyeltem hogy ha sürün kell megálljak a szívató minden indulásnál dolgozik . És már a harmadik negyedik gyors leállás után nehezen akar indulni. .... "
Nem gondolom hogy ennek bármi köze is lenne a motorolaj minőségéhez.
Piggio liberty négyütemü injektoros robogóba milyen olajat tegyek?Megfigyeltem hogy ha sürün kell megálljak a szívató minden indulásnál dolgozik . És már a harmadik negyedik gyors leállás után nehezen akar indulni.
Egy OFF váltóolaj kérdésem lenne. 2010-es 1.4-es 109 LE-s (motorkód: G4FA) Hyundai I30-ban cserélnék váltóolajat. A Mannol MTF-4 75W-80 a Mannol katalógus szerint ajánlott. Jó ez az olaj, vagy inkább valami puccosabb márkát nézzek bele? Mik a tapasztalatok?
hogy mi a jó olaj? A SAE 0W20, API SN...tegyél nyugodtan 5W40 est, ez szintetikus, legfeljebb csipegeti..de nem vágja haza az indítórendszert nagyobb hidegben.
Sziasztok! Adott lenne egy Mercedes 190d 88as évjárat sok sok km-el. Kérdésem az lenne, illetve véleményeket várok ,hogy milyen olaj lenne a legideálisabb neki?! igazábol eddig 10 w 40 es olajat kapott,illetve most 15 w 40 es liqui molly van bent, de mintha hidegen kicsit sürübb lenne neki mert hallat némi hidrotőke hangot. Igazából jutott hozzám 10 w 60 as olaj de sztem ez nem lenne neki tul jo?! Gyári ajánlás szól 5 w 40 től egeszen 20 w 50 ig ,gondolom kopottság függvényében illetve éghajlat? Olajat különösen nem eszik a gép, bár 8000ezernél max lecserélem mindig.
Nem tartom létkérdésnek (a jelzett paraméterekkel rendelkező) "szög egyszerű" motoros autónál a gyári olaj, vagy akármi más "gyári" termék/alkatrész bekerülését, de lehetőség szerint a legjobbat adom neki, több okból is.
Noha "szög egyszerű" a konstrukció, mégis egy ilyenbe szívesebben és nagyobb bizalommal ülök be egy (akár) hosszabb út megtételére. Sokkal kevesebb a hiba lehetőségi tényező, mint egy elektronikával agyonzsúfolt szuper-modern mai járgánynál. A családban van több, sokkal fiatalabb jármű, amelyekkel szintén szoktam közlekedni. Az ezek által nyújtott műszaki, kényelmi előnyök mégsem inspirálnak arra, hogy saját használatra is egy alig néhány éves "csodát" szerezzek be. Persze, anyagi lehetőségek is közrejátszanak a "beújítás" elodázásában. Valószínűleg, most néhányan megmosolyogtok, de én kedvelem a járgányom karbantartására/ápolására fordított időtöltést. Ahogyan a külsőre és tisztaságra fordított eszközökből is a legmegfelelőbbet (legjobbat?) szeretem adni a "Borisomnak", ugyanúgy mért ne próbáljam megtalálni ugyanezeket a motornak, fékeknek, futóműnek... stb.? Persze, ha egyszerre többet kell rá költeni, nem mindig marad a "borisom" jelző... Volt már "ribanc" is a neve. :)
Gépészeti végzettséggel rendelkezem, ateista vagyok a miszticizmusban sem hiszek. Mégis merem ide írni, hogy egy - egy gépnek szinte lelke van. Törődéssel kell meghálálni, hogy céleszközként szolgál bennünket.
Szóval, nézeteim szerint, kell a legmegfelelőbb olaj!
" ... Tudna valaki olyan táblázatot vagy bármi infóforrást linkelni, ahol a VW minősítések közül ki lehet keresni a 2000-es évjáratú 1,4 16V Bora minősítési csoportját?
Az említett olajnál a "- VW 504.00/507.00" van feltüntetve. De sajnos nem tudom hol megnézni, mizu van Bora ügyben ilyen téren... "
A VW csoport 2000 után gyártott benzinüzemű motorjaihoz csak akkor kell VW 504 00 jóváhagyású motorolaj ha az autót kiterjesztett (max. 30 ezer km) szervizciklussal használod, egyébként egy VW 502 00 jóváhagyású (SAE 5W-30-as vagy SAE 5W-40-es) motorolaj bőven elegendő.
" ... Az E10-es benzinnel már a második tank vége felé járok. A motorüzem nem változott, de az átlag fogyasztás mérőm egyértelműen több fogyasztást mutat. Főleg városban! .... "
Várható volt: az etanol fűtőértéke kisebb mint a benziné.
Illetve, lenne még egy kérdésem/kérésem! Tudna valaki olyan táblázatot vagy bármi infóforrást linkelni, ahol a VW minősítések közül ki lehet keresni a 2000-es évjáratú 1,4 16V Bora minősítési csoportját?
Az említett olajnál a "- VW 504.00/507.00" van feltüntetve. De sajnos nem tudom hol megnézni, mizu van Bora ügyben ilyen téren...
Voltam a boltban, láttam az 5 literes "másik" oldalát is, azon is olvasható.
Egyébként, a legfontosabb kérdésem ez ügyben, hogy vajon a "vékonyabb" olaj okán, esetleg nem kezd el valahol szivárogni az olaj a motorból?
(igaz, eddig is 5w... olajat használtam, de a 40 helyetti 30-as minősítés szüli a kérdést)
Ami a lényeg, hogy az olajról olvasott/hallott paraméterek arra (is) utalnak/céloznak, hogy talán az üzemanyag fogyasztást is csökkenti...
Az E10-es benzinnel már a második tank vége felé járok. A motorüzem nem változott, de az átlag fogyasztás mérőm egyértelműen több fogyasztást mutat. Főleg városban!
Jelenleg Mobil 3000 x1 5w40-es olajat használok és alapjában véve elégedett lehetek vele, mert a korábban használt 10w40 Castrol Magnatec -től kevesebb fogy belőle. De mostanság hívták fel a figyelmemet egy "újonnan" megjelent olajra, amin a VW gyártó is márkájához ajánl.
A Volkswagen Bora 1,4 16V -AHW gépjárművem 20 éves, 206 500 km. van már benne. A motorja megbízhatóan dolgozik, ennek az állapotának megtartása céljából kísérem figyelemmel többek közt az olajjal kapcsolatos fórumokat is.
" ... tekintve a melegoldali viszkozitását valószínűleg hosszú távra nagy tempóban már nem ad legjobb kenést egy elég használt kocsinál, ... "
A motorolaj kisebb viszkozitása csak nagyon kopott motornál jelenthet problémát (de akkor már szvsz keresztben jár a hengerben a dugattyú vagyis majdnem mindegy).
Honda ,v Civic kluboktól,fórumokról se tudtam szerezni sok segítséget.Sokan ragaszkodnak a 0w30-hoz,mert az a gyárilag előírt olaj az ufo Civichez,vagy a szervizre bízzák. Könyv szerint is választható A1/B1- 0w30, 5w30,10w30. A3/B3- 0w40,5w40,10w40.Úgyhogy sztem a következő 0w40 lesz.
Én sem gondolom,de megkaptam,h a 0w30 az pisi...Tény,h városi,gyakran hideg indításos használatban elég jó,de tekintve a melegoldali viszkozitását valószínűleg hosszú távra nagy tempóban már nem ad legjobb kenést egy elég használt kocsinál,ezért vmi károsodhatott.Bár lehetett hiba régebben,de én fél év folyamatos használat alatt nem tapasztaltam semmit.Talán a turbó csapágy melegedhetett túl a német pályán?Már találgatni sem merek,úgyhogy használom,amíg nem krepál be.
Sziasztok.Nem találok érdemleges kinyilatkozást motorolaj témában.Sünpapa írkált anno 2005 ben.Motor: 2009 Honda Civic 2.2 i -ctdi.
150 000 km van benne.Gyári 0w30 tól eltérnék egy Shell 5w40 re,esetleg 0w40 Mobil1.Van vkinek tapasztalata? Castrol 0w30-at használtam jóval 10000 periódus elötti cserékkel(mert gyorsan használódik),sok indítgatással,hegyi városban,fóleg 2es-3as fokozatban,sok,meredek emelkedőn,sokszor sajnos hidegen.Amire jó is a 0w30,de sztem hosszú távra már sovány.Sajnos megfőzhettem vmit a német pályán,mert kipufogós hangja volt ,motorhiba jel világított és nem reagált a gázadásra.Turbó csapágy talán?Azóta senki nem talált hiba jelet,persze anélkül senki nem piszkál bele a motorba.Egyébként rövid távon szépen üzemel,nyomaték,nyomás van.Előző u.ilyen motorral szerelt Mk7 Accordom is csak Castrol 0w30 al járt,de 180 000 km-nél hengerfej tömítés végzett vele.Olaj elavasodás okozhatta?Köszi.
Vagy megelégszel ezzel a megoldással, hiszen így is üzemelt még az ókorban, Vagy kendácsolsz valamit, ami befér a drótháló alá. Akár egy olcsóbb nem kompakt szűrő felboncolása és kicsit kiterített palástra tekerése is megoldás lehet. De óvatosan, nehogy a nagy szűrőhatás fojtogasson is. Mert ha sokat rontasz az olajnyomáson, megrakta a kutya az egészet.
Pótcselekvésként a mágneses leeresztő csavart ajánlanám. Őkelme nem szűr ugyan, de az áramlás hatására előbb, v utóbb odakeverednek a fémszemcsék. Legalább a mágnesezhetőt elragadja.
Hallottam valami pletykát arról, a Total-nak nehézségei vannak motorolaj (többek között) előállítás terén. Tény, hogy bizonyos típusok kifogytak a kereskedések polcairól.
Van egy öreg traktorom, melynek a motorját most újítom fel és gondom akadt a bele való olajjal. A gyári gépkönyve SAE 20 HD vagy SAE 20 Super HD-t javasol téli és nyári üzemeltetéshez egyaránt.
Addig tiszta a kép, hogy ez egyfokozatú olaj, de mit tehetek bele ami manapság kapható és főleg megfelelő? Nem igazán tudok kiigazodni a mai olajok között.
Fontos megjegyeznem, hogy egy hengerpalástra sűrűn egymás mellé tekercselt vékony acéldrótból áll az olajszűrője, tehát a pár század mm-es szennyeződéseket szerintem már nem szűri ki, így olyan tulajdonságú olaj kellene, ami nem keringeti körbe a rendszerben az apróbb szennyeződéseket.
Tudom egy mai korszerű szűrőt használni lenne a legtökéletesebb megoldás, de ehhez sem a szűrő helyzete, sem a furatok távolsága és a felfogatás lehetősége sem alkalmas.
" ... Olajra is szoktak ilyeneket írni, hogy leírja belevalót, de ha az nincs, akkor valamilyen 10W-30-ast. (pl) .... "
Ez a korszak nagyjából 10 évvel ezelőtt lezárult. Manapság többnyire megadnak egy gyártóművi jóváhagyást egy SAE osztállyal, ha kiderül hogy más olajat használsz akkor bukod a garanciát.
Töltsön utána fagyálló folyadékot. Ha nem áll rendelkezésre fagyálló folyadék, akkor tiszta csapvizet vagy desztillált vizet töltsön hozzá. Helyezze vissza a kupakot és húzza meg. Ellenőriztesse a fagyálló koncentrációt, és javíttassa ki a folyadékvesztés okát egy szervizben.
H Astrám kézikönyvéből kivonat. Semmi baja nem lesz a csapvíztől.
Úgy látom, hogy a G12evo (G65) egy foszfát és szilikát tartalmú, alapvetően szerves sav adalékolású (OAT) végső soron hibrid folyadék (PSi-OAT). A G64 is ilyen PSi-OAT, de az nem VW minősített és az nem rózsaszín, hanem zöld. De mindkettő új fejlesztésű folyadék. Kezd visszatérni a fejlesztők esze.
Ahogy látom, az a folyadék a legújabb. (nem ismertem) Ha egy autóban az van, akkor csak ugyanezzel lehet utántölteni, de bármi más előző generációs folyadékkal feltöltött rendszert után lehet tölteni G12evo-val.
De a Dex-cool-t mivel lehet után tölteni? És az Opelnek van újabb hűtőfolyadéka, vagy még mindig a Dex-cool megy?
Off: Azért ez nem ennyire egyszerű. Persze nagyon sokan hajlamosak, bele értve az autó szerelőket és autósbolti eladókat sőt webáruházakat is, leegyszerűsíteni a dolgot. ("rózsaszínt bele oszt kész") Aminek a tetejébe még az az egyik legnagyobb vicc, hogy még mindig úgy döntik el egy hűtőfolyadékról, hogy megfelelő-e, hogy megmérik a fagyáspontját (refraktométerrel). Persze, a való életben hatalmas bajom biztosan nem lenne ebből a keverésből, de a motorolaj sem olyan, hogy ahogy beleteszed, egyből elromlik miatta az autó. Itt is az idő dönti el, mi lesz. Sőt, több helyen le van írva, hogy át kell mosni a rendszert, mielőtt más típusú folyadékkal töltöd fel. De hát ez is le van... Jó pár más feladata is van a hűtőfolyadéknak, nem csak annyi, hogy ne fagyjon meg. Mint ahogy az olajnak sem csak annyi, hogy kenjen és kész. A csere periódust sem tartja úgy mindenki, mint ahogy az olajét, ezért nem is olyan népszerű és köztudott ez a fagyálló téma.
A boltokban árult ilyen folyadékok megnevezése is az általános, ilyen irányú tudást tükrözi. Azaz, piros, rózsaszín, zöld, kék ... színű tulajdonsággal rendelkező fagyállók vannak. Az összetétel és a gyári ajánlás nem számít sokaknak. Pl. Sok olyan gyártó van, akik saját összetételt határoznak meg és nem a VW szabványt nézik, de a boltokban mégis szinte csak a VW besorolású folyadékok vannak. Egy Toyotához, Volvóhoz vagy Hondához nem tennék VW fagyállót. "Sajnos" be kell sétálni a márkakereskedésbe és meg kell venni a gyárit, ha jó akarsz. Persze nagy nehezen lehet alternatívát is találni. Ez a foszfát mentesség és szilikát használat jól bekavart, "Európában sok gondot okozott a kemény víz....". De ki rakott bele csapvizet? Ion cserélt/desztillált víz kell a hűtő rendszerbe.
On:
A keverhetőségről van egy táblázat is a VW fagyállóit tekintve. Az Opel fagyálló folyadékainak nem néztem utána, de úgy látom, nekem kell megtenni.
Ha jól tudom, az Opelek fagyállója már egy jó ideje a Opel Longlife (LL) Dex-Cool. (G34) De nem vagyok biztos benne. Ezért kérdeztem inkább rá. Ha így van, akkor az kb. egy G12 minősítés szintű fagyálló, így ha nincs Opel Longlife Dex-Cool, akkor G12 minősítés vagy a feletti folyadék mehet bele elvileg. (G12+, G12++, G13)
Az viszont igaz, hogy a VW folyadékai visszafelé kompatibilisek egymással G12-től kezdve G13-ig.