Én ilyen Acera-t vettem kb 3 hete, és abszolut pozítiv a véleményem róla. Átlagos bringásnak sztem maximálisan megfelel. Én komolyabbat szerettem volna (csak nem kaptam 7-est komolyabban) de nem bántam meg. Teljesen jól használható, pontos! Nyugodtan vedd meg.
Igazából pofára a sunrace tetszik nekem. attól féltem őszintén megmondva hogy nagyobb lánckerékre váltásnál, mikor húz a bowden nehéz lehet a váltás ezekkel a típusokkal, nem használtam ilyet. az olasz bicikli vázamat mikor vettem ilyen elven működő karok voltak rajta de nem azzal raktam össze (csúnyán össze voltak verve, el is volt törve a burkolat.
az újaknál féltem még attól, esetleg sérülékeny. későbbiekben eltörik a kar, igaz alu kart tettek így ez nem is annyira kérdéses hogy bírja-e.
Mindkettő teljesen jól használható. Ilyen Acera (vagy a fékváltókaros verzió) millió bringán szerepel, a legtöbb gyártó ezt teszi a bringákra, mert kicsit olcsóbb mint az Alivio. A Sunrace itthon nem olyan elterjedt, de máshol igen.
Egy komoly differencia van köztük: a Sunrace-nél mindkét kart hüvelykujjal kell kezelni, míg a Shimanonál a nagyobb lánckerékre hüvelyk-, a kisebbre mutatóujjal váltasz.
1. lancot takaritani. tiszta lanc szebb, es tovabb is el.
2. kenni. olaj, lancspre, hasonlok. bemaszik a gorgokbe, utanna kivulrol letorlod, es akkor nem ragad bele minden annyira.
3. a racsni fogyoeszkoz, 2000 es 10000 kozott van az elettartama mondjuk :-) ha a regi lanc maradt, akkor lehet a 2000-hez lesz kozelebb.
szerintem ha ugyis regi a hajtomu, lanc, es nem is a legdragabbak, akkor hasznald amig szet nem esik (hasznalhatatlanna nem valik), gyujts, es amikor elkezd ugrani, akkor uj hajtomu, uj lanc, uj racsni. Ez a szett persze nem keves. Aztan az ujat mar lehet ovni, szorakozni hogy harom lancot hasznalsz egyszerre, 200km-enkent valtogatva pl. Igy moshatod is oket, meg egyszerre kopnak, nem a kinyult lanchoz hozzakopott hajtomure megy fel lanccserekor az uj.
Papíron nem, a gyakorlatban elmegy a 9-es lánccal. Hosszútávon talán gyorsabban kopik, de itt 10e kilométerekről van szó. A váltás valszeg nem lesz olyan finom, de amúgy használható.
Villa 20e, felni 4e, agy 5e, küllők 2e, kerékfűzés 2e, tárcsafék+tárcsa 15e, bowden 1e, fékkar (ha most nem V-fékes van) 3e. Ha már így építkezel, akkor érdemes új felnibe fűzni a kereket, a régi kereket meg egyben meghagyni, jó lesz az még valamire...
Amikor 15-20 kerekes egy bolyban átrobog a két-három rajtszám író előtt, fizikilag lehetlen mindenki rajtszámát leolvasni és a hozzá tartozó időt is leírni.
Van egy sanda gyanúm, hogy még az összidőt sem rögzítik. Csak úgy csinálnak.
De a bringást ez nem érdekli, nem azért tekereg körbe-körbe. Aki meg sunyi módon amúgy is csalna, azzal felesleges bármit is kezdeni.
Ha jártál arra, tudod, hogy az Agárd-Dinnyés szakasz használhatatlanná silányult. Én három éve voltam V10-en, akkor még a 7-es melletti szakasz használható volt, akkor a 3. kör után én is, és sokan mások is lementünk a bringaútra, nem voltak rajta ekkora puklik, dobbantók, stb-k. Igaz, én akkor nem oútival voltam. Most, ha véletlenül Gárdonyba megyek oútival (Szfvárról), inkább megkerülöm a tavat. Ha megyek V10-re (ami elképzelhető), most biztos nem lent tekerek. A többi rész szerintem abszolút vállalható, bár a Dinnyés-Pákozd kissé recegős, ill. az Agárd-Gárdony vá. szakasz a kátyúk miatt kellemetlen.
Ami érdekessé teheti még esetleg az eseményt (mondjuk rendőri ellenőrzés esetén) az a pákozdi kerékpárút, ami egy nonszensz. Erről inkább nem is írok, ha valaki nem ismeri, akkor talán majd készítek fotókat. Rémálom.
A mérésről: bár írogatták a rajtszámot, szerintem itt is inkább a becsület számít. Én is megebédeltem közben, de vigyáztam, hogy épp beleférjek az időbe abban a körben. Egyébként szerintem nem tudják nyomonkövetni, legfeljebb az összidőt.
Az újabb telók már annyira jól mozognak, hogy az egyszeri kerékpáros észre sem veszi, hogy terepre érkezett. Akit ez zavarna, a "Kopog" állás pont erre figyelmeztet.