A vaksütésnél felhasznált bab/szárazborsó még felhasználható utána rendesen, vagy kuka?? Életemben először csináltam ilyet a múltkor, és még ott tárolgatom a szárazbabot, mert nem tudtam eldönteni.
Mi az alaposan lesikált citrom héját zörgősre szárítjuk, és csavaros üvegben tartjuk. Ha kell, mozsárban megtörjük a szükséges mennyiséget. Jól megtartja az aromáját így is.
Köszi, fiúk-lányok. A fagyasztós módszert fogom először kipróbálni.
Tamás, az alapos sika-mika nálunk alapkövetelmény, kisgyereket nevelek és etetek. Bár... pár napja apjának segített (= hátráltatta) felszedni a zöldséget-répát, megkívánta, így a ruhájába törölt egy répát és jóízűen elmajszolta. Nem szóltunk rá, pedig utána körbe tiszta sár volt a szája.
Citrom és narancs héja is kiválóan fagyasztható: a kifacsart fél héjakat (narancsnál lehámozott darabokat) egy mélyhűtő-zacsiba pakolod, mikor héjra van szükséged, kiveszed és fagyottan reszelheted is (még könnyebb is dolgozni vele). Nálunk évek óta bevált ez a módszer. ribizli
Beköszöntött a tea szezon, napi 1 citrom héja biztosan a kukában landol. Előbújt belőlem a smucig, sajnálom kidobni, lereszelném. Hogyan (és meddig) lehet eltartani?
TTAMAS hivatásos kekec, ne is törődj vele! :) Egyébként meg szerintem nem olyan könnyű ám megégetni a pirospaprikát, és azt javaslom, a hagyma után, hús előtt tedd bele, mert az tényleg úgy van, hogy zsiradékban oldódik a színe-íze, ne zavarjon bele ebbe a hús. Sőt, mondok még egy trükköt: ha úgy látod a főzés során később, kevés lett a paprika, kis csészében pár kanálnyi olajat melegítesz (mikroban, nem kell forróra), abban paprika felold, ételhez hozzáönt (ha van leve, azzal "kiöblíted" a csészét), kész. Néha szoktam így csinálni, teljesen jól működik, sőt ha netán piros zsiradékpöttyökkel akarsz díszíteni, az is megoldható hasonlóan (pl. leves tetejére). ribizli
A paprika színanyaga a forró olajban (zsírban) oldódik és az szép piros lesz. Ha az olaj túl forró, akkor a paprika megég, barna és keserű lesz. Ha elég gyakorlott vagy, akkor minden hókuszpókusz nélkül beleszórhatod az olajba, nem lesz semmi baja. Ha nem bizol eléggé magadban ahhoz, hogy tudd, mikor nem túl forró az olaj, akkor előtte leveheted a tűzről. Ha előtte már a húst pirítod az olajban, akkor az meg eleve nem lehet túl forró...
én ezt nem szoktam ilyen szofisztikáltan megközelíteni, és még 1szer sem keseredett meg :)
szóval én úgy csinálom: olaj meleg, benne ált. hagyma üvegesedik. paprika rá, kever ca. 3at (nem rángatom a tűzről), rá a hús, kicsit rápirít, és pici víz alá, fedő, aztán hadd főjön :)
világosítson föl már engem valaki a paprika + olaj kérdésről, legyen szíves!
(off: malena, ez sem szempilla-rebegtetés:)))
nem szórunk paprikát az olajra, mert megkeseredik, OK. lerántjuk onnan a kaját, és úgy. na de az olaj még akkor is forró, neadjisten, rotyog is, nem? akkor meg kell várni, míg kissé kihűl?
ha a húst rádobjuk az olajra, akkor lehet rá a paprikát is szórni? vagy kissé meg kell pörkölni az anyagot és utána rá a paprikát? de ha forgatom, akkor egy része úgyis a rotyogó zsiradékban végzi...
Az alkalmas méretű tésztalapkát föltekered a kúpos pálcikára, és végiggurítos a hornyolt lapon, jól odanyomva, hog hurkák legyenek kívül rajta, majd szorgos anyázás közepette megpróbálod lehúzni róla.
Szerintem sosem használt eszközzel így...:}}
Lehet, hogy leolajozom , mielőtt használnám. Mindenesetre előbb kell egy tésztagép...:}}}