Annál a 7-8 liternél már "pót" vagy nem tudom milyen tankból megy. Elvileg van egy kis elkülönített része, amiben ahogy írod 7-8l van kb, ami úgy 100-130km-re elég még, akkor gyullad fel az a sárga visszajelző.
Pollenszürő meg elvileg csak klímásba van, de ha belegonol az ember, akkor a klíma nélkülinél meg okádná be a koszt. Ezen oknál fogva van olyan autó amiben nincs, van amiben van.
Erre sajnos annyit tudok mondani, hogy meg kell nézni. :/
Nekem 1.4-es változat van, annál kábé 7-8 liter van az üzemanyagtartályban, amikor felgyullad a lámpa. Nincs a kocsihoz gépkönyv? Abban benne kéne lennie.
Szia! Csak azért mertem ennyire lemenni, mert az előző tankolásnál 5.5l mértem átlagnak , meg előtte is, és akkor elméletileg ha teljesen száraz a tank akkor 800km-ert lehetne vele menni. Az igaz , hogy 80-90-nell járok vele kíméletesen, és nem sokat városban, olyan 10-15 km-es távon használom oda, vissza.
Asszem, pollenszűrő csak a légkondis változatokhoz jár.
Benzin: vigyél magaddal egy ötliteres kannában és ha kifogy, sincs vész. :)
Nekem gyanús, hogy nincs benne lámpa (meg szerintem már nafta se...), mert 720 km ekkora tankkal baromi jó fogyasztás.
Spórolás: igen, annak idején nem véletlenül volt rendkívül kedvező ára a kocsinak.
Sziasztok! 1.2-es alap kalosnál van minimum üzemanyagra visszajelző lámpa, vagy csak a műszeren a piros tartomány? Már 720 km-ert mentem és nem világít semmi, alig van már a tankban. Nemrég vásároltam , és ennyire még sosem használtam ki, és kíváncsi vagyok . Valamint azért kérdezem mert ebben a szériában még pollenszűrő sincs. Ennyire spóroltak?
A mérést nem teljesen értem ,hogy miként történt...
Pár halvány tippem lenne, hogy mitől van, és mielőtt valaki mondaná, hogy itt mindneki tippel, szereljenek autót több 100km-ről....
Szóval, ingadozás lehet attól, hogy valahol többlet levegőt szív a motor. Esetleg csökkent kompressziótól is lehet, bár, ha néha rendesen jár, akkor kompresszió nem nagyon lehet.
Kis információt kérhetnék a motorról, mert nem nagyon ismerem.? Le,gyújtás típusa, meg befecskendezése( karburátor,központi, stb) érdekelne.
A következő gondom van: van egy daewoo nexia 1.5 8V autóm 1998.
A fordulatszám egyenetlenül jár és ilyenkor alig megy, aztán van mikor magához tér és akkor minden rendben síma járás megy mint egy daewoo.Aztán gondolegyet és megint alapjáraton a járás nem síma dadog, felpörög kicsit, mintha a gyújtás nem lenne oké.Már sok minden volt cserélve , de nem hozott eredményt.
Elosztó komplett elektronikával ,kábelek (gyári), gyertya, alapjárati motor,gyújtótrafó,fojtószelep szenzor,computer,lambda szonda. Azt hiszem nem hagytam ki semmit.
Műszeres mérésnél gyújtás kimaradást írt azt hiszem, igaz a 16V ikergyújtásos autó volt csak a repertoárban és csak azzal tudták diagnosztizálni.Nem tudom ez okozhat-e problémát ??
Szóval ha bármi ötlet volna azt nagyon megköszönném mert semmi ötletem már viszont a gépállat nem megy:((
Enyém is idén októberben tölti a 10-et. Vizsga valamikor szeptemberben lesz esedékes. Addigra biztos átlépi a 90ezret, de ha minden autóval ennyi baj lenne, mint ezzel, asszem a szervizek lehúzhatnák a rolót... Két éve (vagy három...?) kipuff-cső csere, pár izzó, 85ezernél első fékek, vezérlés. Semmi más. Soha több bajom kocsival ne legyen! Kopp-kopp.
Sógorom most volt április végén vele műszakin. Egyetlen baja a 2 hátsó kerékagycsapágy, meg ráztak a dobok(előző szabályozás után nem lett kicsiszolva.). Meg valamikor vezérlést kell rajta már cserélni, de kb ennyi a baja. Műszakin mondták is neki, hogy ritka az ilyen jó állapotú 10 éves autó. ~110e. van benne kb.
a mult héten ment át a müszakin a vasam,majd gyári állapotban 10 évesen 75ekm kilometerrel-kipuff tavaly foltozva ősszel,kutyacsont kb 1éve cserélve-ja és 8 évesen vezérlés csere volt-
Veréb vizsgabázis Tatabánya 10 éves korig 17.600 ft kb.
ha nyomogatod a központi zárat abból az ajtóból hallasz kattanást? ha nem akkor talán nem is kap áramot. ha a gyerekzár is be van kapcsolva akkor belülről pláne nem tudod kinyitni.
ha nem kattan akkor az első ajtót kinyitod és a vezetéket ellenőrzöd a fekete gumiban. gondolom ott megy a központi zár vezetéke is, de bocs ha tévednék. lehet hogy egy szakértővel járnál a legjobban, még ha fizetni is kell neki.
A gombot meg sem lehet mozdítani, a belső és külső kilincsek mozgathatók, de biz arra nem reagál. Lehúzott ablaknál annyit lehet látni, hogy a központi zárt állapotban van. W40-et ahol csak lehet adagoltam neki rendesen, de arra is néma.
Pontosítok. A gép 4 ajtós, 1,4-es, lépcsőshátú, a központi zár mind a 4 ajtót működteti, a központi zár nem távszabályzós , az eredeti kulcs csak az első ajtókon lévő zárakon keresztül hat (a hátsó ajtókon nem kulcsos a zárszerkezet).
Gyújtás ráadásakor is persze csak az a vezeték kapcsol le, amelyiken csak a kulcs jelenlétében kap áramot a rádió. Ha a másikon keresztül van bekötve, akkor gyújtás alatt is végig megy a rádió.
Relaxvideo: Szivargyújtót eddig nem néztem, de szerintem bonyolultabb az átalakítás. Rádió esetén azért könnyű, mert eleve "kéznél" van a vezeték, amiről lehet húzni az áramot. Szivargyújtónál is valami más vezetéket kéne rákötni, amin állandóan van áram. Tényleg jó lenne tudni mennyit bírnak a vezetékek. A szivargyújtóhoz legközelebb is a rádió van, de onnan már nem húznám a kábelt. Talán legjobb lenne valahonnan a biztosítékszekrény környékéről egy vezetéket húzni, de itt macerás lenne szépen elvezetni a szivargyújtóig.
A te kábelozásodnál tényleg nem annyira egyszerű. Ez a "széthúzom, máshova nyomom" egyszerű megoldás a Sony rádiókhoz adott kábelek esetén biztos adott, mert eddig 3 Sony rádiónál is tapasztaltam. Lehet más gyártó is használ ilyen megoldást, de lényegtelen. Nálad úgy néz ki el kellene vágnod a power vezetéket és belekötni a memory vezetékébe. Lehet forrasztani is, vagy összekapcsolhatod a kábeleket csokival, vagy valami kis ügyes eszközzel ami ilyesmire van (van ilyen kis műanyag vacak, amibe beleteheted a kábeleket, és csak össze kell pattintani. Belevág a kábel belsejébe, és így ráköti az egyik kábelt a másikra).
Lacee83
2004-es 1.4-esnek van, szerintem mindegyik Kalosnak van. Univerzális Elm327-tel (USB és bluetooth is kipróbálva) nekem működik a dolog. Számítógépen is, és androidos torque programmal is. Ezt használom néha fedélzeti számítógépként. Hibakódolvasás/törlés is megy.
Köszi a választ, nem lenne semmi gondom, amennyiben az ajtó nyitható lenne (mert az a probléma, hogy csukott állapotából nem hajlandó engedni) 3 percen belül maradnék akkor én is. Így viszont a kárpit levételéhez az ajtó aljánál lévő 2 db. csavarhoz nem lehet hozzáférni. A küszöb borítás levétele még nem elegendő, hogy az említett csavarok kihajthatók legyenek. Továbbra is várok segítséget.
Nem tudom milyen a szerkezet hátul, mert csak első ajtót bontottam meg, de úgy vélem, ha az első ajtó kárpitot le lehet venni 3 perc alatt, akkor a hátsó sem lehet gond,s onnantól kezdve meg lehet nézni ott van-e gubanc Mellesleg semmi baja az első kárpitnak 2 aprócska karcot leszámítva.
Helló Fórumtársak! Segítségeteket kérem az alábbi probléma megoldásához. Daewoo Kalos 2003 jobb oldali hátsó ajtó nem hajlandó megnyílni. központi záras, kulcsos működtetésű. Az eddigi megállapításom alapján mechanikus meghibásodás történhetett. Az ajtó zárt, becsukott állapotban van. Vajon van-e a belső kárpit roncsolása nélküli megoldás? Minden hasznos tippet, segítséget köszönök.
2003-as év eleji Kalosnak van OBD csatlakozója, akkor annak is kell legyen. Amúgy vezető oldali ajtót kinyitod, letérdelsz,bekúszol pedálokig, felső tested megtekered ~60°-al, és azt hiszem pont a fékpedál felett van a csatlakozó. :)
Diagnosztikáról nem tudok semmit mondani, mert itthon nincs, suliban meg Mega Macs-ot használjuk.
A rádió átkötése általában pofonegyszerű. A rádió mögötti csatlakozó két vezetéken is kap áramot. Egyiken mindig, a másikon meg csak ha benne a kulcs. Az első arra szolgál, hogy az elmentett rádiók stb a memóriában maradjanak, de ezt rákötve a rádió másik vezetékére is már fog menni minden kulcs nélkül.
Ez általában nem igényel semmi ügyeskedést, a rádió fel van készítve az ilyenre, hogy mindenki eldönthesse hogy szeretné használni. Mellékelek egy képet. Az A és B eset arról szól, hogy a rádió csak kulccsal működik, csak néhány autónál megesik, hoyg fordítva van a két vezeték, ezért vannak az ábrán is felcserélve.
Ha az utolsó, C módon kötöd be, akkor fog menni kulcs nélkül is.
Látod, hogy ezek a vezetékek szándékosan úgy vannak megoldva, hogy széthúzhasd, és összenyomhas a másikkal. Annyit kell csinálnod, hogy széthúzod az egyik vezetéket, és rányomod a másikra, ahol már elő van készítve a két vezeték bekötésének lehetősége szándékosan erre a célra.
Szerintem igen, mivel a kuplungon tudtom szerint nem lehet állítani, hogy mennyire fogjon, vagy épp mennyire ne. Amúgy az a forgás annyira csekély, hogy puszta kézzel meg lehet állítani.
Órához annyit, hogy sötétebben akkor szokott világítani, ha felkapcsolod a "külső" fényeket....helyzetjelzőtől már tompul a fénye.
A kerekes dolgot nagyon nem értem. Kicsit bővebben le tudnád írni?
Szivargyújtót elvileg át lehet, csak nem tudom, hogy miként, de azt sejtem ,hogy elég komplikált.
Az órát sem értem teljesen. Az össz km számláló óra, vagy ami a műszerfalon van időt jelző óra?
Rádiót meg át lehet kötni, sajnos a menetét ennek sem tudom, mivel nem csináltam még, de azt tudom, hogy meglehet. Amit tudok, hogy ez sem túl egyszerű.
Merre felé láttad, ha szabad tudni? Nem Kalosunk van már, de érdekelne a technika, meg, hogy milyen. Mondjuk az autómata váltó érdekel a legkevésbé(gyűlölöm) :D
Az enyém pár perc város után kezdi nyoni a rendesen a meleget, persze úgy hogy belső keringtetés be és 1-2 ventillátor fokozat max. Ha meleg a motor és 4-es fokozat megy max fűtésen meg lehet dögleni olyan meleget nyom. Télen max 2. -es ventillátor fokozat, de az is ritkán.
Gyári a termosztátom (fontos a hőfok - másik autóból tapasztalat, ebben nem kellett még cserélni) és el kell felejteni a "letakarom a hűtőt" baromságot is.
1. Termosztát. Valószínűleg nyitva akadt fenn, vagy benne sincs (valaki kiherélte... a gyökér). Megállapítani egyszerű, hideg motor beindít és járatni kell, miközben tapogatjuk a vízcsöveket. A hűtő és az onnan kijövő csak akkor kezdhet el melegedni ha a motorközeli csővek már melegek.
2. Pollenszűrő teljesen megtömve. Ki kellene cserélni hogy szeleljen. Próbának csak időlegesen - mert kinyírhatjuk a ventillátort - ki lehet venni és próbálni.
Nekem is bőven elég az 1-2 fokozat, nagyon nagy ritkaság hogy feljebb kapcsolom. Indulásnál 2-re teszem, ha már meleg van az 1-es fokozat is bőven elég hogy tartsa a hőmérsékletet.
Tök mind1 amúgy, mert mielőtt eladtuk én is éreztem ,hogy olyan lanyha a meleg levegő amit tol, ha csak negyedig volt felmelegedve, akár, ha üzemin volt már. Ha érezhető, kellemes meleget akarsz, s nem akkora mikorra a melóhelyre érsz, akkor ventilátor 3 vagy 4.
Régebben meg szerintem ez ment 1-2-es fordulaton is...
Üdv mindenkinek! Az a problémám, hogy az autó kezelési útmutatója( az a kiskönyv, ami tele van a műszaki adatokkal, gyári adatokkal) elveszett. Tudnátok adni tanácsot, hogy hol tudnák beszerezni egy másikat vagy hozzá jutni egy másikhoz?? Valakinek esetleg nincs egy felesleges, ami eladó netán? 2004-s 1.4 daewoo kalosnak az kezelési útmutatója veszett el! Előre is köszi a segítségeteket! Egy Kalos tulajdonos.
Üdv mindenkinek! Az a problémám, hogy az autó kezelési útmutatója( az a kiskönyv, ami tele van a műszaki adatokkal, gyári adatokkal) elveszett. Tudnátok adni tanácsot, hogy hol tudnák beszerezni egy másikat vagy hozzá jutni egy másikhoz?? Valakinek esetleg nincs egy felesleges, ami eladó netán? Előre is köszi a segítségeteket! Egy Kalos tulajdonos.
Lebontottam a kormányburkolatot, kikaptam a gíújtáskapcsolót a kulcs mögül, és csodák-csodájára, simán beindult egy csavarhúzóval ( az indításgátló miatt azért a gyűrű közepén volt a kulcs), a gyújtáskapcsoló érintkezői kicsit oxidosak voltak, valószínű ez okozhatta, mert a kábel mozgatására nem jött újból elő a hiba! Visszaszereltem, azóta minden OK!
"Vagy lehet még a gyújtáskapcsoló is hibás. Ha nem kattan, akkor valószínűleg a behúzótekercs feszültséget sem kap. Meg kellene nézni, hogy nincs-e leszakadva a vezeték a behúzóról. Ha ez jó, akkor mérni feszt indításkor itt, hogy kap-e egyáltalán. Ha kap, akkor rossz az indítómotor, kopott bronzkefe is okozhatja a gondot."
ezt a guglival találtam... de ha az önindítót sem találod akkor sokra nem mész vele.
Ez a korábbi Fordomnál bevált, biztos megpróbálnám ebben az esetben is csak nem tudom hol keressem fölűlről nem látok sehol a motortérben hozzá hasonlót! ( A fordnál hallottam, hogy behúz, ennél semmi)
Kicsit fapados megoldás, és elnézést is érte minden mérnöktől de működhet. Nekem bevált. Ha azért nem indul mert az önindítód kezd meghalni akkor ez azt jelenti hogy pont úgy állt meg hogy nem tud továbbindulni. Nekem ekkor a kocogtatásos megoldás segített.
Tehát, kalapács és ezzel megkocogtatni - nem vetni, ütni - az önindítót és indítózni utána.
E.
Lambda szonda...
Megrendeltem az újat, megy bele és probléma megoldva.
Szerintem csak egyszerűen téged is elért a lambda szonda mizéria. Ha zavar a kijelző, be kell kötni egy rakat ellenállást, mint ahogy ezt többen megtettük.
Szerintetek elképzelhetp hogy a Shell V-Power Nitro+ üzemanyag kinyírta a lambda szondámat? Ezt tankoltam, most először és 70 km múlva kigyulladt a motor check lámpa és úgy is maradt. Kiolvastuk, lamba szonda fűtés hiba. Kiütöttük előjött megint. Kimérték és a lambda szondát cserélni kell. Lehet ez az üzemanyagtól?
Használt autóról lévén szó a vásárlás után csináltattam egy nagyszervízt: minden szűrő, gyertya, ékszíj, görgősor, vízpumpa, olaj, plusz a termosztát mert az állandó nyitva volt. Néhány napja viszont amikor indítózok gyakran meg sem nyekken az önindító motor.
Először az indításgátlóra gyanakodtam, de mostmár szerintem kizárható, mert próbáltam mind a két kulccsal és ua. a helyzet, valamint előfordult, hogy amikor végre elindult az önindító olyan hangja volt mintha merült lenne az akksi, ami a következő indításnál már nem volt hallható, hanem tökéletesen forgott. A kulcs visszaengedésekor lehet hallani hogy elenged a műszerfalban egy relé, de ráindításkor nem hallom amikor meghúz.
Néha pedig kifogástalanul működik. Azt szeretném megtudni, ez mire utalhat! Az indító motor reléje lenne a hibás, azt hol találom, mert a biztosíték házban ilyet nem találtam. Az indító motort sem igazán tudom, hogy hol keressem, hogy megmérjem kap- e tápot.
Minden használható tippnek örülök, és előre is köszönöm! Legalább el tudom magam foglalni így Húsvétkor! :(
Szia! Ez úgy látszik nem egyedi eset , mert nálam is pont így csinálja néha. A megtett kilométerek számát töredezett számokban mutatja , majd aztán újra rendesen, olvashatóan.
A háttérvilágítás okés, minden világít mindenhol, a kijelző nem mutatja a km állást rendesen. Csak a fele látszik a számoknak. Ha az egész műszeregységet (az íves konzolt a kormény mögött) megfeszegetem fel-le, akkor van, hogy beugrik és mutatja rendesen, de elengedem aztán megint csak a fele látszik... Egyszer már szétkaptam az egészet, mert zavart, de a kijelző maga rá van gyógyítva a nyákra, szóval ha ott nem stimmel valami, azt max újraforrasztással lehetne orvosolni, de ahhoz előbb le kell bontani a sebességmérőt, mert útban van. Lehet, hogy a sorcsati a ludas, amivel az egész konzol csatlakozik az "agyhoz"...?
Arra kíváncsi lennék, hogy tudja csak a felét világítani, mert 1db izzó világítja. Lehet, hogy nem érintkezik rendesen, mert egy műanyag "foglalatban" van egy izzó, aminek 2 drótszál a lába. Nekünk 1* kiégett, aztán kicseréltem, utána meg mint a mesékben...hol világított hol nem. Megigazgattam a drótszálat, meg ahol érintkezik megtörölgettem, és jó azóta(kopp-kopp), legalábbis nem mondta sógorom, hogy rossz lenne.
Ha rá érsz, meg "unatkozol" szedd szét szerintem, aztán igazgasd meg, vagy takarítsd meg kicsit. Nem tudom milyen fajta van a Tiédben, mert abból is 2 vagy 3 félét raktak bele .
Nálam meg a forrasztás vált el. Kicsit odapöttyentettem pákával, és azóta világít.
Viszont a műszerfalon a km számláló lcd kijelző csak félig látszik... ha feszegetem a műszeregységet, akkor néha beugrik, de alapvetően nem látszik csak a fele. Ezzel mit lehet kezdeni?
A középkonzol izzócseréjéhez óvatosan pattintsd ki azt a két hosszúkás műanyag panelt, ami a két oldalán található a középkonzolnak. Kissé nehezen jön, de általában nem törik. Lapos, széles csavarhúzóval tedd, és kicsi lépésekkel. Ha ez kint van, fogod látni a csavarokat, melyek a panelt rögzítik. Ha lecsavarozod, nem jön ki a bowdenek miatt, de kibukik. Ha kicsi az ujjad, hozzáférsz a hátuljához. Felül a szélein vannak az izzók, foglalatban. El kell fordítani, és kijön. A régi izzón kis zöld sapka van. Azt próbáld megmenteni és visszatenni az újra.Óvatosan le tudod fejteni az izzóról, de valószínűleg rá van sülve egy kicsit. A rádiót nem fontos kivenni.
A magasságállítót is kívülről pattintsd ki óvatosan.Rövid a zsinórja, nem fog kijönni, csak egy kicsit. De ez felesleges, mert ebben nem tudsz izót cserélni, mert egyben van a potméterrel, egy házban. Semmihez nem kell célszerszám.
Rég láttam már belülről Kalost, de megpróbálok segíteni. A középkonzol az úgy működne, hogy rádió ki,s ha van alatt egy üres tároló, onnan le lehet mászni a kapcsolókhoz, bár én nem nézegettem azokat soha. A kapcsolók környékét nem tudom mennyire lehet szétszedni, nem hiszem ,hogy közvetlen mellettük be tudnál jutni.
A f. magasságállító pedig, ha a pedálok feletti műanyag részt kipattintod(alatta van a hibaolvasó csatlakozója), onnan szerintem be tudsz nyúlni, illetve nézni, hogy merre van az izzó benne.
Viszont az izzók típusáról lövésem sincs sajnos. Lehet olyan van bennük mint ami a helyzetjelzőben is.
Műszarfali világítás javításról szeretnék tanácsot kérni. Kérek valakit, aki már szedett szét
- középkonzol (fűtéskapcsolók) és
- fényszórómagasság állító
szerkezetet, hogy segítsen nekem hogyan csinálja mogy utána össze is tudjam rakni, és működjenek is a gombok, kapcsolók.
Érdeklődni szeretnék még, hogy milyen izzó való ezekbe a szerekezetekbe, előre bevásárolnék így szétszedé után a hibásakat azonnal cserélni tudom.
A márkaszervíz nem segít, illetve az mondják csak speciális zerszámmal lehet szétszedni és csak járműspecifikus szekember tudja = majd ők megcsinálják és informácót nem adnak arról hogy milyen izzó kell bele.
Az autóm egy 2003 -as Kalos, ami lényeges hogy nekem klímás a szerkezet így a középkonzol tartalmazza a klímagombot is.
Nulláson ballagok, kényelmes 90-100-al, egyszer csak elkezd remegni a kormány a kezemben, rázott az egész kasztni, didergett a váltókar, egyszóval valami elkezdte rázni az egész autót. Visszalassítottam 80-ra, abbamaradt a rázás, de azért éreztem, hogy valami nem kerek.
Beértem melóhelyre, leparkoltam, jobb első keréktől felszálló füstjelek intettek, hogy sz*r van a levesben, valaki megfőtt jobb elöl.
A fék volt az, szépen ráfogtak a pofák a tárcsára és nem eresztették.
Utólag visszagondolva, az utóbbi pár alkalommal melóból hazajövet, beállva a garázsba, enyhe fura szagot éreztem, de azt hittem, csak valami ráégett mottomén a kipuffogódobra, vagy ilyesmi. Illetve kicsit többet is fogyasztott az autó, jobban esett a mutató, mint szokott, valamint emelkedőre kevésbé akart mászni, nagyobb gázt kellet adnom - ezeket betudtam egy esetleges rosszabb minőségű benzinnek (bár gyanús volt).
A tárcsák és a betétek is ősszel lettek cserélve, akkor semmi jelét nem mutatta a fék ilyennemű elváltozásnak.
Most leszedtük a kereket, a tárcsát alig lehetett forgatani és masszív ferrodolszaga volt az egésznek.
Leszedtük a munkahengert, ami egy kicsit be volt állva, gondolom a téli trutymótól. Én pumpáltam a féket, kolléga tartotta fogóval a dugót, miközben fecskendővel nyomott egy kis fékolajat a dugó mögé, amitől beindult és szépen kezdett dolgozni. Visszatettünk mindent a helyére, a hazaúton gyönyörűen, ellenállás nélkül siklott a kocsi, érezhetően könnyebben ment, mint befele menet. Remélem így is marad, és nem a főfékhenger sz*rakszik.
Csak azért írtam ezt le, mert olvastam lejjebb, hogy elvtársnak is hasonló rázós problémája van a kalózzal. Lehet ugyan ez a gond.
Amúgy minden rendben a jószággal, 85ezer km van benne, idén lesz 10éves, pöcc-röff, kocsival ettől több bajom sose legyen.
Szeretem, kezes, korrekt kis masina. Átlag fogyi nyáron 5,8-6, télen 6,2-6,5, főként a nulláson hajtva.
Páromnak vettünk egy Matizt, ezres mocival, szintén 10 éves lesz, kemény 55ezer km van benne. Ő is a nulláson szaladgál vele, csak általában késésben, tehát 120-as átlaggal :) így a fogyija 6liter. Kiváncsi leszek nyáron lejjebb megy-e. Elégedettek vagyunk vele, eddig semmi gond nem volt, kivéve, hogy a gyári kuplungbovden végén lévő kis spiáter akasztó, amivel a pedálra akaszkodik egyszerűen kettétört. Eszkábáltam a helyére rézből másikat, azzal egyelőre nincs gond. Kopp-kopp.
Fagyálló szerintem 111(mindegy), de ha autós boltban veszed, ők tudják, ha valami speckó kellene bele, vagy majd valamelyik kollega tudja pontosan, biztosan megosztja Veled.
Az "A" és "B" megjelölésű számláló tök ugyanazt méri. Mi úgy csináltuk, hogy tankoláskor az 'A" volt lenullázva, köv. tankolásnál a "B", és így, ha kellett vissza lehetett nézni a km-t. Más funkciója/célja nem hiszem, hogy lenne. Vagy tudsz belőle napi számlálót csinálni, ha érdekel. "A"-t indulás előtt nullázod, majd este, vagy amikor nem mész vele megint, vagy másnap mielőtt elindulsz , másikkal meg a tankolások közötti km-t nézed.
Sziasztok! Tulaja lettem egy Kalos 1.2 2004-es gépnek. Igaz még csak 250 km-ert mentem vele 3 nap alatt, de nem tűnik annyira rosznak. A másik autómmal pereskedek , nem tudom használni, ezért kellett valami kis olcsó kocsi gyorsan. A fagyállót cserélni akarom , milyen fajta kell bele? Ezt azért kérdezem mert a másik kocsimhoz csak a piros színű jó, ebben meg valami zöldes színű van. Itt mi az előírás? A másik dolog , hogy a napi számlálónál van két lehetőség a kilóméter számláláshoz . Az hogy működik? Mert most mind a két értéket lenulláztam, és egyformán számol. Legközelebb csak az egyiket nullázzam ? Ja és gépkönyv nincs hozzá , csak azért kérdezem ezeket.
Rendszeresen rövid távokon használt autó esetén, az olajban vízpára, és kondenzvíz gyûlik össze, ami a leghidegebb ponton, az olajbeöntõ sapkánál csapódik ki és a visszavezető csőben is tapasztalható. Nézd meg a beöntőt, fogadok, hogy ott is tele van. Ha meg nézted és van is benne, egy rongydarabbal töröld ki belőle nyugodtan.
sajnos ezzel nem lehet semmit csinálni (hosszabb távon kell használni, csak ez 80%-ban nem kivitelezhető, vagy nem költség kímélő).
Az a cső a kartergázt vezeti vissza elvileg. Télen, meg rövid távon ezzel nem sokat lehet kezdeni, meg amúgy sem. Ha tudod kitakarítod kicsit, de majd jobb időben eltűnik, vagy ha nem is az egész igen jelentős része. Ha vigasztal még mikor meg volt a Kalosunk, szét szedtem azt a cső részt ott, és kb 2mm volt a szabad rész a 7-8mm-ből, annyira tele volt....
A hétvégén vettem észre, hogy a levegő cső (gégecső) már annyira elgyengült egy helyen, hogy alig tartja vmi össze. Akkor kivettem összeszigszalagoztam rendesen, majd vissza a helyére. Ma sikerült újat vennem, rögtön ki is cseréltem. Viszont a régi cső, amikor hétvégén kivettem, akkor belülről tiszta volt, ma viszont mikor cseréltem, akkor azon a részen, ahol egy vékonyabb cső csatlakozik bele (nem tudom pontosan a nevét, szerepét) ilyen sárgás sűrű olajos/zsíros cuccal van tele. Találkozott már valaki ilyennel, ez mennyire normális, vagy mitől lehet? Mellékelek róla egy képet is. (A motortér nem saját kép.)
ez gyorsan ment ahhoz képest, hogy ilyenkor általában felszabályozzák a dobokat és új vagy felújított betéteket tesznek mindkét oldalra. balesetmentes közlekedést nektek.
Sikeresen megcsinálva a fék, az egyik fékpofáról volt leszakadva a ferodol,dob könnyen, kézzel le, semmi kipp kopp,fel már kicsit nehezebben de engedett az erőszaknak :), még egyszer köszi a válaszokat.
Értem mit mondasz,nem is szórakozom a fékkel,gumival,kormányművel, ezek a leg alap dolgok mivel nem játszok mível más is vezeti az autót,és köszi a gyors választ,Ken Block neked is köszi.
Olyan kérdésem lenne tisztelt autós társakhoz,hogy a hátsó dobot miként tudom leszedni,régi bevált modszer kopp kopp kalapács miközben körbe forgatom a dobot ? A gondom az lenne,hogy a kézifék kiengedése után induláskorr volt egy pattanó hang,fékezéskor észleltem hogy a fékpedál beljebb fog ill puha,a kézifék behuzáskor majdnem hátra hajlott. Emlékeim szerint ilyenkor a fékpofák elkoptak és azért csinél ilyet,de ha valakinek van más tippje szivesen veszem.
Remegést már lassu 50 nél is észre veszem,80-90 nél meg mégjobban jár a kormány,de valami beleér valamibe az elsö féknél tuti,mert surlo hangot hallani.Irányjelzö kapcsolót keszereltem,kezemben visszakattan,mindene,kis kiálló "pöcke" is megvan.A helyén meg nem kattan vissza,csak kattog,valami nem kattantja vissza,de mi?
hátsó kerekek előre fuss,és mikor lent van az első nédd meg a tárcsabetéteket és kerék nélkül forgasd meg,ha nyiszog akkor szerelő bácsinak szólni első betét csere,ha ok akkor próba a hátsó kerekekkel elöl.
Én még nem láttam olyan embert aki szétszedné és javítaná a kapcsolót, nem is lehet szerintem. Bontóban egy megkímélt nem lehet túl horror összeg szerintem.
Valószínűleg a súrlódó hang a hiba forrása, csak még így látatlanba is körülményes megmondani mi az. Ha látnám meg tudnám mondani mi a hiba forrása. Így maximum tipp-mixezni tudok.
Az indítás, meg.....lehet csak ki kellene takarítani a belsejét, vagy amit mondtál.
Az a kérdésem,hogy az irányjelzö visszakapcsolást csak uj bajuszkapcsolo cserével tudom orvosolni????Máshogy valami kis alkatrésszel nem javithato?Ráz a kormányom,de csak 80 -100 körül érzem,lassan nem,viszont valami surolást hallok bal oldalt elöl a keréknél,lehet ettöl is???Valami beleér valamibe....Még egy kérdés:Néha bendixesen indul,föleg elsö inditáskor,ez hogyan javithato?Bendix tekercs csere???Köszi a válaszokat.Hello
A kattanást egy "új" bajúszkapcsolóval tudod orvosolni. Egy bontottal jól is jársz, mert az újtól leesel hídba, hogy mennyibe kerül.
A remegés: -biztosra kell menni a centírozással, hogy jó.
-Felni nem lett megpadkázva?
-Valami "tuningosabb" gumid van vagy a sima egyszerű hétköznpi?
-Ha nem lett padkázva a felni, akkor kb 1000 és 1 dolog miatt lehet. Üt valamelyik féktárcsa elöl, vagy mind a 2. Esetleg féltengely haldoklik, kormányösszekötő-bár ez kis tempónál is érezhető kéne legyen...
Sziasztok!!Nekem 2 problémám van, Daewoo Kalos 1.4 sedan.Az irányjelző eddig balra,mostmár egyik oldalra sem kattan vissza,mikor egyenesbe forditom a kormányt.Ezt hogyan lehet javitani,milyen alkatrészt keressek hozzá????A másik: amikor sima úton gyorsabban megyek,remeg a kormány,ugy 80 után,mi lehet a baj???Gumik centirozva,nyomás jo...Köszönöm a választ.Üdv Zoli
TomTom van a telefonom (kipróbáltam a többi offline navit is, nekem ez vált be). Waze-t még nem használtam, de pénteken úgyis keresztül kell mennem Pesten, majd teszek vele egy próbát.
Üa. árhoz egy kis "sztori"....2003. májusában hoztuk el a kocsit. Most februárban átvette sógorom, s rádiót cserélt benne. Rádió mögött találtunk egy 2003.10.22. tankolási blokkot. 34 vagy 35l és nem volt 10e a végösszeg(9600-9700 körül).
csak humor akart lenni a mai üzemanyagárak miatt.az enyémbe még az aelső évben mikor megvettem a tanksárgánál csak 35 litykot tudtam beletankolni,tehát 10lityi volt még a tankban.tehát valóban kb 100km-t lehet vele menni még.
Hali!Az óra kontakt hiba miatt lesz 1:00.Most hoztam helyre az enyémet.2 csavar van a magno felett a takaró műanyag mögött,utánna kipattan a fesö rész.Kicsit nehezen.Kicsi spré és már jó is.Nekem jó lett.
Nem drága, hanem lehetetlen. én bontottat vettem használhatót, mert az új nagyon drága. A csere kb 5 perc alatt megvan a megfelelő csavarok leszedésével együtt.
Az a baj ,hogy nem tudom mi lehet a hiba oka. De ha az órához szeretnél jutni, az a rádiótól lehetséges, esetleg ki lehet pattintani a közép panelecske tetejét, amit soha az életben nem próbáltam.
Kalos 1.4, ajtó nyitás-csukásra a központi panelen lévő óra kialszik és újraindul 1:00-ról. Nem nagyon látom, hol lenne érdemes megkezdeni a műszerfal bontását, ha valaki szedte már szét, egy kis segítséget szívesen elfogadnék.
Nem én vettem. :) Apám, csak én informálódok, mert ő nem szereti meg nem is érti nagyon a pc-s dolgokat.
Amúgy annak ellenére nem olyan rossz, hogy hol készült. 1-2 barbár megoldás van rajta, nem is egy német minőség, de ezen az áron mondjon bárki 0km-es ""terepjárót"". Könnyebb apámnak beszállnia, meg földes utakon van használva, első osztályú rá...
Már nincs Kalosunk, ezért nem tudok pontosat mondani, de a kormány alatt le lehet venni a burkolatot elvileg. Onnan nem lehet belátni/mászni, és megnézni ,hogy hogyan van megoldva a világítása?
Minap, mikor megzavartam, nemkevés hitellel terhelt autóm téli álmát, arra lettem figyelmes, hogy a lámpa magasság állító világítása elfelejtett felébredni.
Kis noszogatás után pislantott néhányszor, aztán ismét álomba szenderült.
Hogy bizonyítsam, ki az úr a háznál, többször megmozgattam és ekkor szófogadóan tette a dolgát.
Alig 1 óra pihi után ismét feleselt a nyavalyás. Ismét meggyőztem az igazamról, de szeretném ezt a szerintem kontakt hibát kiküszöbölni.
Fékbetét nem feltétlen km-hez van kötve. Amikor úgy érzed megnézed, hogy koptt-e vagy nem. Illetve, ha túl sokáig van 1 fent, lehet, hogy el kezd berepedezni, akkor se árt a csere.
Szia! Jól gondolod, a műanyag lapot le lehet pattintani, és ott lesz az izzó, gond nélkül cserélhető. Fékbetét csere nálam nem megadott km után szokott történni, hanem amikor úgy érzem, hogy már szükségessé vált.
Szeretnék segítséget kérni tőlletek, a kaloskámba valószínű kiégett az utastéri megvilágító én gondolataim szerint a burát kipattintom és kicserélhető az izzó...
Valaki aki cserélt már ilyet legyenszíves megerősíteni vagy ellátni tanácsokkal.
Azon kívűl szeretnék érdeklődni a fékbetétek cseréjével kapcsolatosan, nevezetesen kb. mennyi km. Után kell ezzel foglalkozni (persze tudom hogy ez sok minden fügvénye), ha cserére kerűl sor milyen tipust ajánlotok?
Következő: szeretnék felderíteni heves m.-ben vagy szomszéd megyékben egy megbízható szerelőt( netán kaloz specialistát) de inkább specialistát akire nyugotan rábízhatom a gépet és nem dolgozik drágán, és tudja a bajban hova kell nyulni. Ha valaki tudna ajánlani egy ilyen emberkét szivesen venném.
Szives jótanácsotokat előre is köszönöm!
Vettem egy Henry akkutöltőt (12V 4A 48Ah 4AMP), "12v ólomsav akku töltéséhez". Jó lesz hozzá? Vagy minden autóakku ólomsavas? Mert ez konkrétan nincs ráírva az akkura.
Sziasztok! Most akartam először magam gyertyát cserélni a Kaloson, eddig mindig szervizbe volt hordva a kocsi a kötelező karbantartásra. Megvettem a gyárilag írt, és az autó könyvében is feltüntetett Champion RN9YC gyertyákat, kértem kölcsön gyertyakulcsot, csak amikor nekiláttam hogy kicserélem olyan dologba ütköztem, hogy ezeknek a gyertyáknak 21mm-es a kulcsmérete, amik az autómban vannak jelenleg azoké meg kisebb, gondolom 16-os, szal nem tudtam kiszedni őket, kérek majd ezekhez is kulcsot. Csak előre érdeklődnék, hogy ez így normális? Gondolom majd ha kiszedem a mostanit akkor meglátom, ha ugyanakkora a menetjük akkor gondolom be tudom majd a helyére tenni a vásárolt újakat. Érdekesség még, hogy a kocsi könyvében ezt az rn9yc gyertyát írják, viszont a gyertyacsere leírásánál meg a könyvben is 16mm-es kulcs használatát írják.
Én kérdeztem oktatómat, hogy látatlanban mitől lehet alapjárat ingadozás, úgy, hogy a chek ég, és új lambda szonda van benne, stb.
Azt mondta, hogy szerinte EGR, az szokott lenni a hiba ezeknél a típusoknál, de csak tipp. Én olvasgattam az EGR-ről, alapjárat ingadozást nem ír, mint hibajelenség, csak rángatást, füstölést, teljesítménycsökkenést. De ki tudja aztán.
Amit Zoltán írt, anno 7 oldallal vagy 8-cal visszább, nem teljesen értem, hogy hol van az a "szelep",de ha van, vagy ott, lehet akár az is. Mondjuk az sem mind1, hogy 1.2 vagy 1.4, mert picit másab a 2 blokk, ne adj isten 1.5, bár olyat 1-et nem láttam még....
Daewoo Kalos sedan 1.4 2003 évjárat. chek lámpa folyamatosan ég. Lamda szonda csere is volt. Mai napig folyamatosan ég. Hiba már többször volt törölve.
Laikusként azt mondom, hogy szivattyú reccs. Már csak azért is, mert mint Te is írtad, nincs az a jellegzetes búgó hang, amit a szivattyú ad márpediglen.Ha nem "búg", nem ad hangot, következtetés levonható, hogy nem dolgozik, motor nem kap benzint, levegővel meg sajnos nem megy.
Lanos értelmes fórumot nem találtam. Így hát ide írok.
2000-es évjáratú lanosunk van. 1.4-es
A hiba egyre sűrűbben előjött.
Tegnap megtettünk 200km-t az autóval és menet közben kicsit dorombolósabb lett a motor. Nem foglalkoztam vele csinált már ilyet. Hazaértünk leállítottuk, elmentünk még vele vagy 10km-t és utána nem akart az autó elindulni.
Ugye indításnál egy jellegzetes búgó hang szokott lenni. Na az most nincs, csak kerreg valami.
Nem vagyok nagy szaki. :-)
De sztem a benzinszivattyú ment tönkre, mert az autóban lehet hallani a relék működését gyújtásnál, de amikor a búgó hang jönne csak kerreg valami.
Korábban gázpedál padlózásával nehezen de beindult a technika.
De most vagy 100x próbáltam volna de semmi, csak kerreg és kerreg.
Valakinek valami ötlete? Mitmozgassak meg? Hova öntsek kis benzint? mit takarítsak ki?
Pontosabban kellene tudni, hogy mi a baja a lambdának. Maga a jeladó rész ment-e el, vagy csak a fűtés? (A fűtés arra szolgál csak, hogy a szonda gyorsabban üzemi hőmérsékletű legyen, ezáltal hamarabb kerüljön a motor zárt-szabályozott üzemmódba.)
Nekem a fűtés ment el vagy 3-4 éve már, helyette betettem egy ellenálláshidat, ami a számítógép felé produkálja a fűtőáramot - így emiatt nincs sárga lámpám, cserébe így télen tovább üzemel szabályozatlanul a motor. (Valahol régebben fényképekkel feltettem a megoldást, ha érdekel keress rá.)
Ha maga a jeladó rész ment el, akkor az csere sajna.
logikusan ha a termosztát állandóan nyitva akkor a motor esetleg az langyos de a hütő az hideg,ha a termo csukva lene felforna a hütőviz a motorban,és gözölne a kiegyenlitő,BY dacia 1310 tapasztalat,temosztát nyitva BY opel B kadett kombi 1.2st min fütés,motor hőfok minimumon.
Én is ragasztottam a kilincset pár éve, míg nem jött meg az új ,de sajna minusz fokokat /-5,-10/ nem nagyon birta a ragasztó,azért készenlétben legyen 1 kilincsed.
Én is erre gondoltam, de akkor a hűtőnek minimum langyosnak kellene lennie, de totál hideg, miközben a motor meleg - pontosabban langyos. Régi Szamarámnál ez volt: ha nyitott a termosztát, melegedett a hűtő, hűlt a motor. De a kalóznál a hűtő egyáltalán nem langyos, azon egy csepp meleg víz nem mehet át, miközben a motor meg langyi, illetve azért annál melegebb, de fűtéshez nem eléggé meleg. Szóval nem értem.
Köszönjük, viszont kívánunk minden jót, üzembiztos, meleg Kalózt!
Na, ezt újra leírom mert az előző küldés elveszett. Szóval, megnéztem a hűtőt miután mentem vagy 5 km-t. Teljesen hideg, a motort is meg lehet fogni. Akkor a termosztát ki se nyit. Nem értem, miért nem melegszik föl a motor? Más gyertya kellene, vagy egyéb gyújtás gond van? Utóbbi időben többet eszik, lassabban ugrik.
Nem, de általában ott szoktam lenni a szerelőnél és segítek neki./vagy inkább hátráltatom/ Nekem a 8 szelepes 1.4 verzió van meg és a termosztát csere felér egy vezérlés cserével. Ugyan úgy meg kell bontani a fél autót. nekem sem szerszámom, sem türelmem nincs hozzá.
Szia! Köszi szépen a választ.Ha újra eltörik, kipróbálom. Az a helyzet,hogy én nem is gondoltam a pillanatragasztós megoldásra, csakhát pont szombat volt. Honnan szerezzek én most kilincset. Gondoltam, visszaragasztom, addig se csúnyálkodjon, és majd hétfőn....
Nos, olyan jól sikerült, hogy semmi sem látszik (mondjuk szerencsésen is tört), és azóta nem engedte el a ragasztó. Mostmár kivárom, meddig bírja.
Szia! Igen, a fűtést rátekerem, ventilátort bekapcsolom, vízhőfok lejjebb esik. Ez persze lehet normális, mert nyilván a fűtőradiátor lekapja a hőt. De alapból se megy föl vízszintes vonalig. Bár nem mértem meg hány fok ilyenkor, de az túlzás hogy 10 km-t kell elmenni hogy érezhető meleg legyen. Holnap azért teszek egy próbát, megnézem hogy langyos-e a hűtő amikor beáll a mutató - gyanítom langyos lesz, ergo korán nyit a szelep.
Szia! Ha nem gyári a termosztát akkor bele se tedd. én kettővel is beszoptam mire rávettem magam a gyári de drágább megvásárlására. Akkora macera a kicserélés, hogy nem éri meg kockáztatni.
Mindenképp szerelővel csináltasd! nem egy egyszerű művelet. hacsak nem vagy tapasztalt e téren. más: ha a fűtést bekapcsolod meleget fúj, vagy alig-alig és még lentebb megy a mutató.
Ha van rendesen fűtés lehet, hogy a jeladó ment tönkre.
Hiába takarom a hűtőt, a hőfokjelző jóval a vízszintes vonal alatt marad még akkor is ha nem fűtök. Mindez 0 és mínusz 3 foknál is, még hidegebbnél még inkább. Tavaly még elég volt a takarás. Vettem egy termosztátot, de sehol nem találok leírást vagy service manual-t hogy hol van benne és hogy jutok el hozzá. Ez egy 2004-es klímás gép. Sejtem hogy bal oldalon a vezérmű szíj dekni alatt lehet, de kérdés bele merjek-e fogni, ha már úgyis fagyállót kell cserélnem?
Ui.: "2 csavar fogja a kilincset, kiveszed, vagy kiakasztod a karját." Kiveszed előbb a csavart, vagy kiakasztod, szerintem mind1.
Vissza rakni már nehezebb a kárpitot. Guminak van 1 pereme a kárpiton ami az ablakot "törölgeti", azt be kell rakni a helyére, de a tükör alatt meg akkor 5cm-t el áll. De megoldható ez is, csak a gumit pont a helyére kell illeszteni az ajtó peremeénél, aztán lenyomni, és elvileg be kell ugorjon a tükör alatt is.
Nem nagy ördöngőség leszedni a kárpitot amúgy. Alul van 3 db csavar, elöl-középen hátul, ott alá lehet nyúlni kézzel, ha kicsavarod őket, és óvatosan ha húzod az ujjad alatta a patentok kipattognak. Belső kilincs körül meg a gyűrűt kipattintottam, meg kivettem belőle a csavart, hogy mozogjon, ennyi nagyjából. Kinyitva az ajtóval szembe állsz belülről a bal oldalát kihúzod és fel, aztán meg a hátsó ajtó felé, és kiugrik a tükör állító panelja alól. Nekem kijött könnyen, csak ha veszed le, és elektromos ablakemelőd van, el ne szaladj a kárpittal :D. Kárpit alatti fóliát lehúztam félig, aztán meg adja magát az egész. 2 csavar fogja a kilincset, kiveszed, vagy kiakasztod a karját. Fogóval benyúlsz, kipattintod az L alakú tartóból, aztán meg hátra tolod. Aztán kintről meg felbillented a kilincset és kihúzod.
Szia ! Először óvatosan feszítsd le csavarhúzóval a két hosszúkás műanyag panelta rádió két oldalán. Ekkor már ki tudod csavarozni a konzolt, és óvatosan kijjebb tudod húzni, ahogy a bovdenek engedik. Ha kell, a rádiót is ki tudod csavarozni, meg a kis polcot alatta. Ha szerencséd van, a jobb felső égett ki, ahhoz könnyebben hozzáférsz. A foglalat nélküli izzón van egy zöld sapka, azt óvatosan műtsd le, és akkor az újra át tudod tenni. Én vékony tűt szúrkáltam alá körben, vigyázva, hogy ne lyukasszam ki a sapkát. Sok sikert.
Én a kilincset visszaragasztottam végül ferroboddal, és mivel eddig még tartja, nem kellett lebontani az ajtót. Gyári komplett új kilincset 5000 ft-ért tudtam venni.
Az ajtó leszedésnél hogy akasztottad ki a kilincset és az ajtózár belső úszóját?
A patentokat csak feszíteni kell, vagy valami trükkje is van?
Szerintem ez attól függ mennyit használtad úgy, hogy fals levegőt szívott. Mindenesetre egy alapos takarítás a pillangószelep és levegőcső környékén biztos nem árt. Ha sokat mentél vele így akkor az okozhat extrém kopást a motorban.
Nekem is Landi van a gépemben. a hidegindításnak nem sok köze van a gázhoz mert mindíg benzinnel indul. kb 30-fokon vált át gázüzemre, vagy üzemmeleg motornál egy kis gázfröccsre.
Elsőben nem tudok segíteni, viszont másodiknál, ha nem pont újat akarsz, akkor bontó. Ecseren van egy Chevrolet-Daewoo-Hyundai-Kia bontó, foglalkoznak új cucokkal is. Érdemes lehet megkérdezni hátha tudnak valamit.
Más:
Megválunk a Kalostól, ha valaki érdekel, vagy ismerőst, az jelezzen.
Sedan, 2003-as, 1.4SX motor(~83LE), ezüstmetál fény, bal küszöbön van egy ~4cm-es vékony horpadás, de ezen kívül semmi baja kb, illetve első lökhárító alján apróbb vágások találhatóak(éljen a mellékút).Kasztnin mosásból eredő "karcok" vannak.Vonóhorog van rajta, de szakszerűen került fel, a ködlámpa is utólagos, kevésbé szakszerű, de tökéletesen megy. ~96.000km, olaj cserélve lesz benne hamarosan, meg vezérlés is lehet. Műszaki májusig van rajta ha jól emlékszem, nem teljesen fél éves új nyári gumik(nem tudom márkát most fejből, 175/75 R13-gyári), illetve ~1,5 éves téli gumikkal(elöl 175/75 R13 hátul 65-ös van). Árat mondja akit érdekel, megbeszéljük.
Szeretném megkérdezni, hogy minek a következménye lehet az a hang, amit akkor hallok, ha elindítom a fűtést? Ritmusos kattogós halk hangja van, majd olyan, mint mikor folyadék folyik át egy csövön. Mikor a fűtést kikapcsolom a hang megszűnik. Jobban nem tudom megfogalmazni, ugyan is semmi máshoz nem tudom jelen pillanatban hasonlítani a hangot.
Rézpasztát szerintem hanyagold a szilentről. WD-40 vagy szilikon zsír...mind1 szerintem.
Most így okosban eszembe jutott. Központi zár van a kocsiban, s olyanokat produkál(vezető oldal ugye), hogy zárnám be, és megakad a kulcs. Nem is lenne baj, csak mikor már a 10-ik alkalommal pörgetem a kulcsot, mint bádog lemez az aszfalton pörög, és akkor sem zárja be. Valakinek hasonló észerevétel, esetleg ötlet,hogy kopna a zár vagy mi? 9,5 éves amúgy.
Az enyém is nyikorog, és sok más emberé is. Erre szokták mondani, hogy Daewoo betegség. Engem is szokott zavarni, ezért mindig van nálam szilikon spray, mert az a legjobb rá. Egyébként én is itt olvastam ezt a megoldást a fórumon, ezt tanácsolták a fiúk. Tényleg beválik. Legalább is száraz időben olyan két hét. De ilyen téli, morcos időben, egy hét az már jó.
Én úgy gondolom hogy ez legyen a legnagyobb baja az autómnak, más soha. :-)
Ez még nem nagy probléma. A szilentek nyekeregnek legtöbbször, azt meg befújod valamivel és egy darabig jó lesz.Néha lengéscsillapíító környékén is szokott nyikorogni, azt pl nem tudom mi csinálja.
Nem tudom mivel szokták fújkálni, mert engem nem zavar, hogy nyekereg, apámat szintén, meg a stabilizátor rúdé nem is tud, mert el van kopva, és kopog.
elektomos a gázpedál?ha bár az én 1.4 8V kalosomba bovdenes.de a céges 1.2 twinportos corsa az már elektromos és az most kezd hasoló tüneteket produkálni.
Jópofa a kalózod:) Ötletekkel már tele a padlás gondolom... de sajnos üzemanyag szivattyútól a katalizátorig még vagy egy rakás hiba lehet. /én a lambdákat sem cserélném ki csak találgatással /ha azok a rosszak akkor átvált vmi zárt hurkú működésbe ami nem okoz rángatást.
Ken Block! A csati a műszerfal alatt ha a volánnál ülsz kb a jobb térdednél van. obd kettes hibaolvasó jó bele.
Szerintem a lambda szonda miatt nem rángathat, mert akkor a miénk is csinálná. Az meg, hogy kikötöd a szondát másik hülyeség....inkább had jelezzen vissza hülyeséget, mint semmit, és random adagolja a benzint...
Leállni nem szokott, vagy nehezen indulni esetleg?
Amúgy tuning-Show-n láttam az autót, tetszik az első lámpa, meg a felni rajta.
Időnként felnézek ide, mert hát más fórumon vagyok inkább elérhető.
Ez pedig a Daewoo-Chevrolet Klub fórum.
Én lennék a klub elnöke. Meg szeretnék invitálni mindenkit a klub fórumára, hisz ott nem csak a Kalos, hanem az összes Daewoo-Chevrolet autómárka jelen van. Feltehettek kérdéseket szinte minden témában.
Ellenben most én kérdezek Tőletek, hátha tudtok itt válaszolni. Nem mintha a Klubban nem tudnának, csak lehet hogy még nem kaptam meg az igazi választ.
Szóval. A kocsimmal lassan 3 hete szenvedek.
A jelenség a következő: Beindul a kocsi és megy a motor, majd miután bemelegszik elkezd rángatni. Ez általában akkor jelentkezik amikor tartani szeretném a sebességet, mondjuk 50,60,70 km/h ás sebességgel, de végül is mindegy mekkora a sebesség, akkor is csak a sebesség tartásnál érezhető. Elkézelhető hogy akkor is rángat amikor nyomom a gázt, de igazából csak a tartásnál vannak bajok.
Amiket kitisztítottam: Levegőszűr, kartergáz szűrő, folytószelep ház teljesen, alapjárati léptető motor.
Most utolsó infóként kaptam azt, hogy a lambdaszondát cseréljem, de az most lett kicserélve. Ellenben azt is mondták, hogy húzzam szét a csatit és akkor nem ránget akkor a szonda a hibás.
A baj hogy eddig több mint 30000.- ba van csak a próbálgatások. Most a lambdaszonda újabb 13000.- lesz. Sajnos véges a keretem.
Hátha valakinek már volt ilyen problémája és azonnalra tudja a választ.
A válaszotokat előre is köszönöm és várunk Titeket a klub fórumán is.
Tekerd ki a sárga lámpát és akkor nem fog zavarni :-)))))
Persze ez csak vicc,nyilván megvan az oka a világításra.
Egyébként pedig a hideg idő miatti "zajosabb" motor hang a szelepek "csattogásásából" adódik,de mihelyst közelíted az üzemi hőmérsékletet,a kattogás megszűnik.
Segítséget szeretnék kérni sárga check lámpával kapcsolatban. Most nem Kalosról lenne szó, hanem egy Skoda Fábia 1.2 benzinesről. Ég a sárga lámpa már egy ideje. Hibakód kiolvasás első lambdaszodát mutat. Mi lenne a teendő vele, hogy ne keljen állandóan kiütetni, és cserélni se keljen már, mert mi a garancia hogy csere után többé nem fog kigyulladni a sárga lámpa. Tudtok rá valami trükköt vagy valami fortélyt hogy többé ne világítson fiúk? Van még egy észrevétel reggelente, mióta ilyen hidegebb idő van. Indítás után pár percig hangos kattogós hangot ad ki, majd bemelegedés után normális hangja van a motornak. Erre is ötleteket szeretnék kérni, mi lehet a gond. Minden ötletet szívesen fogadunk.
Az, hogy olcsó a relatív, de én mondjuk Oktatómon, vagy Haveromon keresztül az Unixtól 30-40%-al kevesebbért tudok bármit kb.
Pl.: Suliban oktatómnál volt bent egy újabb 3-mas Bmw, lengéscsillapítók kapák voltak. Ha jól rémlik 40-ven pár ezer db-ja, ő meg valami 28-ért kapta....
Urak,
Úgy néz ki, a motorban komplett tömítést kell majd valamikor cserélnem. Tud valaki olcsó beszerzési helyet az anyagra?
(Nemrégiben azt vettem észre, hogy a hűtőventilátor kicsit sűrűbben kapcsol, mint kellene. A motorolaj még nem vizes, a beöntőnyílás kupakján sincs víz, csak egy pici pára - viszont a megmértük a kompressziót és az egyik hengerben kisebb az érték. Még nem vészes, de már figyelmeztető jel.)
Próbáltam megint lehúzni, de nem sikerült. Rákerestem neten arra hogy milyen is a gyertyakábel, és az alábbi képet találtam. Ezek szerint ezzel a fém burkolattal együtt kell lehúzni a kábelt? Mert eddig én csak a fekete tetejét húztam :P
Nekünk is 1,4-es van, de elég könnyen le lehet húzni a pipákat. Megfogod a pipa tetejét, mert ha a vezetéket húzod, lehet elszakítod, és le kell pattanjon a helyéről.
Hézag meg általában jó szokott lenni, de ha nem bízol benne, vagy csak utánajárós vagy a dolgoknak, megméred hézagmérővel. Motor függő, hogy mekkora hézag kell, Kalosnál nem néztem mennyit írnak.
Sziasztok! Gyertyát szeretnék cserélni a Kalosomon (1.4 SOHC). Vettem gyári Champoin gyertyákat, az a problémám, hogy nem bírtam vagy inkább mertem lehúzni a gyertyakábeleket, mert elég erősen meghúztam, de nem jöttek le és inkább nem eröltettem, hanem gondoltam rákérdek itt nálatok. Szóval csak motorháztető felnyit, és kapásból foghatom, és jó erővel húzhatom a kábelt, és le kell jönnie, vagy más módja van ennek? Hézagot kell állítani, vagy a gyári championon eleve jó a távolság?
Az az igazság, hogy a Shell nem a rossz kutak közé tartozik, vagy csak nem tudok róla. Mert kopogás lehet a benzintől is akár. De ahogy BTO11 kollega mondta, gyertyát sem árt megnézni. Ha "etanolt" tankolsz, felesben vagy egészen, az nem javasolt:
-nem éri meg
-átalakítás nélkül megesz pár alkatrészt
-hidegben még többet eszik mint alapból, jó időben
-hidegben erősen "hutyutyuzni"(indítózni) kell, hogy beinduljon
Viszont ettől elvileg nem kopoghat a motor. Nem megfelelű oktánszám esetén tud benzintől csörögni, vagy ha nem megfelelő a gyertya hőértéke.
Mielőtt jönne egy igen okos ember, és leugatna, hogy csak hülyeséget beszélünk, szerintem nézesd meg egy szerelővel. Ezért van a topik szerintem, rosszat nem lehet vele tenni, de valakinek ez magas....
Én mint szerelő tanonc mondhatok pár dolgot, hogy mitől lehet, aztán lehet csak valami meg van kopva, és az csörög.
A fogyasztást meg is válaszoltad saját magadnak. Városi használat. Mész 200m-t max 500-at két lámpa között, azaz gyorsítasz-megállsz-gyorsítasz-megállsz. Az erőtlenség, meg a kopogás millió egy dologtól lehet.
Tud valaki segíteni?Miért ekkora a fogyasztása? 2004-es Daewoo Kalos 1.2 van szó, és 11 litert eszik városi használatnál! Ahogy bejött a hideg,az alapjáratom indításkor felugrik 2000-re,majd gázadásra leugrik 500-ra,majdnem le is áll.Rángat egy kicsit és utána megy.A másik probléma,hogy olyan erőtlen az autó és hangosan zúg a motor gáz adáskor.A fogyasztást lemértem és 11 liter a városi fogyasztása jelenleg.A nyári országúti viszont jó,6 l körüli.
Teljesen igazad van, nem állt számdékomban levonni semmilyen következtetést, csak arra szerettem volna fölhívni a márkatársak figyelmét, hogy akinek hasonló korú kalóza van nem árt a hátsó fékpofákat vagy cserélni, vagy ferodoloztatni még ha megfelelőnek tűni a betét akkor is. Üdv és balesetmentes közlekedést!
Üdv! nekem most 9 év után egyszerűen levált az egyik hátsó fékpofáról a ferodol. még szerencse, hogy nem autópályán. ennyit a gyári fékpofa ragasztásáról.....
A méret:175/70 13. Kingstar. Egyébként az ár publikus:40 000Ft. Szerintem baráti,már ha azt nézzük,hogy az új autómra most vettem 4db. felnit 52 000-ért,és akkor még a gumi sehol :-(
Engem az első időkben nagyon "zaklatott" a dolog,hogy,Pl-ul egy fekvő rendőrön áthaladva
nyekergő hangot hallottam,az eleje felől. Ez először kb. 10 000km után jelentkezet. Hosszas utánjárás után kaptam az infót,hogy a műanyag persely gyárilag nem lett ellátva ezzel a bizonyos zsírmegtartó hornyokkal.
Egyébként ami még jellemző,visszatérő hibaként jelentkezett,az a bizonyos alapjárati fordulat fennmaradása,úgy kb 2000-2500 között.
Mindenkit megnyugtatok,hogy a nálam használt kilenc év alatt a szervizben ezzel sem tudtak mit kezdeni.
Volt itt minden. Szoftver frissítéstől kezdve a "hasba akasztós" dumáig-miszerint ennek így kell működnie- minden.
Meg kell tanulni ezzel az alapjárati problémával barátkozni.
Hál Istennek,nálam a sárga lámpa ,mint hiba nem fodult elő.
Egyébként utólag is az a véleményem,hogy soha rosszabb autóm ne legyen!!!!!
Sziasztok.85000km-nél a váltó elkezdett zajossá válni.(Olajat rendszeresen cseréltem..)Először csak 3.-ban volt hangja,aztán 2.-ban is,majd lassan jött a többi is.Szeretném megkérdezni,hogy volt-e valakinek hasonló problémája?Esetleg valaki szedett-e már szét váltót?
Köszönöm szépen a válaszod és a segítséged is. Úgy látom akkor hogy nem cseréltetek én rajta semmit sem a világon, hanem inkább megkenem, jobban mondva megkenetem. Aztán ellesem a technikát, hogy tudjam mit és hogy kell, mert úgy érzem hogy sok alkalommal fog ez a kenceficézés még előfordulni. :-)
A viszkozitásos dolgot tudom, most tanultam. Nem mondtam ,hogy rossz az 5w, csak elég szokott lenni a 10w is, de persze nem akartam beleszólni.
Szerintem valamelyik szilent csinálja, de, hogy melyik passz. Miénk is nyikorog, de van hangosabb zaj, ami jobban zavar....bal első fék porvédő lemez lehet, vagy nem tudom, de kitikkaszt.
Szerintem várj egy kicsit, hát ha ír olyan tulaj, aki kezeli a problémát, talán segíteni fog.
Az olajat a verda kiskönyvéből néztem, ott van egy táblázat ami a vizkozítást taglalja, meg hogy az olajat a hőmérsékletnek megfelelően kell választani. Benne volt az 5W-40 is ezért gondoltam hogy nem veszem a hagyományos 10W-40 olajat. Egy elég drágát vettem, és azt mondták az nagyon jó. Ez a fajta jobban alkalmazkodik a hőmérséklethez.
Szóval akkor azt mondod, hogy gumiszilent lesz. És mit csináljak vele, érdemes kicseréltetni, vagy sem? Most fújkálni fogom szilikonnal hetente
Olajat lehet csak én nem értem miért 5w-40, de nem baj.
A torony csapágyat nem hinném, hogy nyikorog. Az egyik, hogy az kopogni tud, ha elkopik, illetve álló helyben el kezded alászedni, pattogó hangot hallat, ami a rugó, mert nem forog a csapágy rendesen.
Nyikorgó hang a szilentek lehetnek, mint írták a többiek, meg a lengéscsillapítók sziszegnek enyhén.
A mai nap folyamán új tagként léptem be. Kb. két és fél hónapja vettem egy 2003-as 1.4-es Kalost, nagyon szép megkímélt állapotban 53750km-re 2 légzsákkal, el. ablakkal, szervó kormánnyal gyönyörű fehér színben.
Mostanában kezdtem el hallani valami érdekes nyikorgó hangot kisebb bukkanók, egyenetlen út esetén. Mielőbb bejelentkeztem volna ide olvasgattam erről amit írtatok. Szilikon spray csak max négy napig segített.
Tegnap elvittem egy szerelőhöz, akit itt ahol lakom nagyon dícsérnek, és viszonylag jó árban is dolgozik. Mivel lassan itt a tél próbálom felkészíteni rá. Olajat kapott 5W-40, olajszűrőt, levegőszűrőt, üzemanyagszűrűt, illetve teljes hűtőfolyadék cserét. Ha már ott voltam gondoltam megnézetem az autót, mi lehet ez a hülye nyirogás. Én úgy hallottam a kocsiban ülve mintha hátulról jönne, de szerintük ahogy ott nézegették, meg nyomogatták fel le szegény járgányom azt mondták, hogy nem biztos az, hogy a lengéscsillapítóban lévő gumiszilent lenne. Remélem jól írtam, hanem valami torony csapágy, vagy szilent, már nem tudom pontosan.
Ti tapasztaltok ilyet?
Minden hozzászólást nagyon szívesen vennék, és megköszönném a segítségeteket.
Sziasztok. Kis tanulság..: Kuplung problémám akadt: pedál beesett. A kuplung munkahenger volt a lúd. 10-12 az új... De van hozzá felújító szett(persze elsőre sehol sem ajánlják), (3 gumi karmantyú+1 zéger) 1000 Ft. Most már jó. Üdv
Ma este nem működött a fűtés az autóban kb 20km után is ugynolyan hideget fújt a szellőzőkön. A vízhőfok mutatója vízszintesen állt gondolom ez a 90 fok lenne. Akkor hová tűnt a meleg? Eddig jó volt a fűtés.
Köszönöm! Néha az ábrák is sokat segítenek :-) Angolul láttam valahol elég bő lére van eresztve benne a szöveg biztos pár érdekes dolgot megtudnék belőle.
Egyébként világít a chek engine lámpa is hogy ez mit jelent még nem tudom, de használható igy is. De ki fogom vizsgáltatni.Addig kap olajat uj vezérlés és fékbetéteteket előre. Óra szerint 100E van benne és 8éves. Előéletéről semmi adat :-(
Amúgy számomra tök lényegtelen a könyv. 4ajtósnál a pótféklámpa pl...."húzzuk ki a vezetékköteget" 2 vagy 3 szál drót náluk már köteg? meg az, hogy húzzuk ki azt jelenti, hogy 2 kézzel húzod a vezetékeket, és rángatod mint hülye gyerek a mikuláscsoamgot. kb 3,5 cm hosszú a csatlakozó, passzentos műanyag házon keresztül megy be.
Másik az izzó csere elöl: könyv szerint ki kell venni a fényszórót, én ki tudom cserélni úgy, hogy a helyén van(nehezebb, de ki lehet).
Értelmes információ benne az üzemanyagtartály térfogata, a motorolaj mennyisége, és a hűtőfolyadék mennyisége, meg egy biztosítékrajz kb.
Szükségem lenne Kalos kézikönyvre (pdf formátumban). Tudnátok segíteni? A barátnőm vásárolt egy Kalost (1.2) és jó lenen tudni hogy mi hogyan múködik rajta. Izzócsere és hasonló apróságok már előjöttek :-)
Sziasztok. Új tagként üdvözlök mindenkit. Tulajdonomba került, egy enyhén sérült 2003 as 4 ajtós ezüst jószág. Tudnátok ajánlani olcsó bontott alkatrész lelőhelyet?? Horror ami a bontókban van :( Eleje sérülésem van, egy hűtő és egy szélvédő volna a legfontosabb, de szükség volna még lökhárítóra, géptetőre, bal első sárvédőre bal első ajtóra, klíma hűtőre, szervó és ablakmosó tartályra... Ha esetleg volna valakinek ezekből felesleges, kérem jelezze... Köszönet.
WD40? Isten őrizz. Jó cucc az. Mindenre jó, de igazán semmire. Az mezei tisztító-olajzó szpré.
Szilikon kell és elhallgat, minimum 10-12ezer km-re. Én csak olajcserekor szoktam befújni és a következő olajcseréig simán jó. A legutóbbit kicsit elhúztam, belement 13ezer, de még akkor is csendben volt a futómű, pedig régen ez is nyekergett, főleg lassú haladásnál, kátyúsabb úton.
Ez nekem is jól jött, mert nekem ugyan világít, csak éppen maga a kijelző hol éritkezik, hol nem, úgyhogy hol látni, mennyin áll a km, hol csak a felét, hol a tetejét, hol az alját :)
Nekem is ezt csinálta, mert valóban "típushiba", de engem akkor is zavart, és eleinte zsírszprével, de mivel a gumi ezt annyira nem szívleli, jó ideje szilikonszprével fújom át a futómű összes csuklóját minden olajcserekor (hamár úgyis a kocsi alatt mászok), így tökéletesen csöndben van, sose nyekken, nyikorog. 20Ft-os megoldás, de működik.
Kormány mögött van az a félkör. Fekete peremben van 2 csavar alulról. Azt kicsavarod, kipattintod azt a fekete részt. Aztán belül látni csodálatosan szép 4db csavart(azt hiszem annyi), majd ki lehet azt is venni. Aztán még az órát fogja 2 talán, és ki lehet azt is venni, egyben a kettőt. A hátulján lesz sok téglalap, na azok az izzók foglalatai. A digit óra mögött egy pinyuri van, ha jól rémlik. Kell forgatni rajta 90°-ot, majd kihúzni. Ezt be lehet helyezni a kukába, mert úgy tudom nincs külön led hozzá. Autósbolt, de inkább bontó, ha van közelben. Nekünk ecseren adtak 3db-ot ingyen, mert jó fej a pultos, de kb 100ft lehet/db. Annyi, hogy azok újabbak,de jó bele ettől függetlenül.
1,4-es Kalos. A megtett kilómétert mutató (a sebesség mérőbenlévő kis téglalap alakú) digitális kijelző háttér világítása nem működik, így sötétben semmi nem látható. Minden más világítás a műszerpulton rendben van. Már abban sem vagyok biztos hogy valaha működött-e. Segítséget kérnék az alábbi kérdésekben. Sima égő, vagy LED adja a háttérvilágítását ennek a kijelzőnek és honnan lehet ehez hozzáférni, mit kell ehez szétszedni? A válasz előre is köszönöm.
Sziasztok ! Gondoltam megkérdezlek titeket is a következő észrevételemről. Főleg egy bukkanó áthaladásánál rendesen nyekereg, nyikorog valami a futómű felől . Ez sima úton ,autópályán ,nem észrevehető. Mi lehet itt a hiba lehetőség ?
Köszi a tanácsot, de mi az M0 új szakaszán közlekedünk, Dunakeszi-Nagytarcsa-Maglód irányokban, ahol hál'Istennek nagyon kevés kooct láttam eddig, pedig már átadás óta erre futkosok. Párom munkahelye 14km-re van, ez 10perc alatt kaputól kapuig leautózható kellemes 90-100-as tempóval, és ezen a szakaszon a forgalom sem olyan veszélyes, mint a régi, lenti "halálszakaszon", meg a pálya is normális. Sok Matiz is szaladgál erre felé.
Hali. Ide írok, mert a Matiz fórum elég kihalt. Páromnak keresünk valami kis töpörtyűt, munkába járni, mert olyan hülye helyen dolgozik, hogy reggel még nem jár arra BKV busz, este meg már nem. Szóval kisauto kellene neki, és a Kalos mellé egyik alternatíva a Matiz lenne.
Ha ezt választjuk, mire figyeljünk, tudtok-e segíteni, van-e valakinek tapasztalata Matizzal?
Megbízhatóság, motorok, stb...
Használat 90%-ban az új "M0" szakaszon lenne, napi 30km távolság, heti 5 napon. Tárolás csillaggarázsban (szabad ég alatt).
A 800ccm-s motor ilyen 90-100-as tempó mellett jobban fogyaszt-e mint az 1000-es? Úgy értem kevesebbet.
Ezek a motorok is szíjas vezérlésűek, vagy esetleg láncos?
Mik a jellemző hibák, motorikusan, műszakilag, kasztnilag, utastérileg?
Jók ezek az infók, bár apám kapásból úgy kezdené, hogy tömlő? Nem lehet semmi extra rajta, és ismerőssel csináltat méretre. Meg szerencsére megtanultam tőle az ilyeneket. De..
Milyen boltban nézted, vagy mondták 25-ért a tömlőt?? o_O Nyakára tekerném az eladónak annyiért.
Viszont a csapágyat nem értem, hogy a versenyparipa legnemesebb szervéért 35-50k? Hátsó hidat kap annyiért az ember lassan.
Egy SKF hátsó csapágykészlet 15k maximum.
Kuplung: 220e után nem ad ki szép síró hangot, ha benyomod a kuplungot? ~92200 van a miénkben, de egy jó fél éve elég erős síró hangot ad ki minden benyomáskor...
Meggyógyult a Kalosom. (már korábban csak nem volt időm írni) Nemrég kuplungpedál beesett probléma volt vele. Gondoltunk mindenre, többek között a kinyomóra, csapágyra és a tárcsára is... DE!
Mindösszesen egy hidraulika tömlő adta meg magát, amit gyáriból, boltból 25.000 Ft -ért akartak hozni 2-3 nap alatt! Amiért mindezt leírom!
OKOSAN AZ ALKATRÉSZVÁSÁRLÁSSAL!
Bevittem a kilyukadt hidraulika tömlőt egy hidraulikus céghez ahol, mivel minden csatlakozó szabványos hidraulika cucc, 3000 Ft -és egyedi mértre rároppantottak egy új tömlőre két csatlakozót és kb. 20 perc beszereléssel kész is volt a hibajavítás!
A másik ugyancsak alkatrészes dolog! Hátsó kerékcsapágy! Boltban 48.000...33.000 Ft / db. DE!!! Megnéztem a méretét (a Bárdi oldalán pl. fenn is van) majd bementem egy ... na hova? CSAPÁGÍBOLTBA! Ahol vettem egy csapágyat aminek a mértei és felépítése az volt ami nekem kellett és mivel NEM AUTÓALKATRÉSZ hanem csapágy, így fizettem érte 3400 Ft -ot.
Tehát húst a hentestől, zöldséget zöldségestől, gépelemet, a megfelelő boltból.
- Gumi szilentet is csináltattam már a Mitsubishi Coltomhoz az eredeti méretek alapján 1 üveg szilvapáleszért gumitömbből a gyéri 56.000 Ft / pár helyett.
- Tönkremenet Kalos teljesítményellenállást (ami az hűtőventillátor 1. fokozatának fordulatszámát csökkenti) sem kell boltban sok-sok ezerért venni. Minden teljesítményellenállás ugyanúgy működik, mindegy milyen autóban van, tehát irány a bontó és megúszod 300 Ft -ból kiszerléssel együtt. Az én Kalosomban egy Nubira kiszerelt ellenéállása van.
És a végére egy megnyugtatás!
A Kalosomban 220.000 km -van garantáltan (én tettem bele) és még az EREDETI GYÁRI kuplung van benne (kinyomó, csapágy és tárcsa), tehát a sebesváltó még sosem volt levéve. Minden azon múlik ki mennyire "állat" módjára vált, és nyúzza az autót.
Szeretett Kalosom eladása után,(maradtam a Chevinél-Cruzra cseréltem)feleslegessé vált egy garnitúra téli gumi,felnire szerelve. Kingstar 175-70-13 méret. A gumikkal kb. 600 km lett autózva,tehát szinte új állapotban vannak. Amennyiben valakit érdekel telefonon megbeszéljük a részleteket.30/6828933
Minden Kalososnak (és mindenki másnak is) további sok balesetmentes kilométert és problémamentes autózást kívánok.
12e km-el vettem "használtan" 2005-ben, most van benne 79e km.
Előző tulajnál cseréltek benne 3X lambdaszondát (okát nem tudom), nálam meg a kipuffogó csöve rohadt le a hátsó dobról, azt kellett csináltatnom. De ennyi. Olajcserék, meg ami kell, meg most a komplett ékszíj-vezérműszíj sor.
Az a kis átalakítás volt mindjárt az elején, mikor megvettem, a direktszűrő, meg a Brisk Platinum LGS gyertyák.
Alapjárat skálázás szokott nála lenni, de ezzel már nem foglalkozok. Ez legyen a legnagyobb baja :)
A fogyi relatív, mert mondom, én java részben a nulláson megyek, az új szakaszon, 90-100-al. Így jön ki ez az 5.8
Vegyesben inkább 6.2-6.3, de tény, hogy vastagon 7 alatt van bármit csinálok vele.
a tied milyen is ? 4vs5 ajtó ,1.2 vs 1.48v vagy 1.416v?
mert az enyém 1.4 8v 4ajtó.
faxom. 7l/100km alá vegyesbe sose voltam eddig.
de elfogadom mert majd 71 ekm alatt -8 évesen- még csak vezérlést cseréltem ,+ oil /10ekm és a 2 kutyacsontot,ja és a hosszbordás szijjat ugy hogy 5 évesen 20ekm-el vettem és 2003-s a gépsárgány.
amugy a seb korlátokat bétartom mostanság-aktuális benzinárak miatt- ,max kivül adok a pofályának ha 1dül hajtom.
Én mindig a 6lábúnál tankolok, mert 1 útba esik 2 náluk van kedvezmény kártyám.
A fogyim általában 6liter körül alakul, de szinte csak a nulláson közlekedek, átlag 90-100-al, meg néha keresztül a városon a Rákóczin, Hegyalja stb... Ha felmegy 6,5-re, az már gyanus :) Eddigi legjobb, ami kijött, egyszer 5,65, meg kétszer egymás után 5,85. De a nagy átlag az 5,9-6,1
Ha klímázok, városozok többet, vagy nyomom jobban, akkor sem eszik többet 6,6-6,7-nél. 7litert tényleg nem sikerült még kihozni belőle, max télen :)
megyés székhelyen az előző céges opel combos az 150ekm-nél kezdett el csúszni,ha bár akkor tályt már két közeli faluba is jártunk javitani.
de annak 40ekm-nél elfogyott az első fébetétje tárcsája,a mostaninak amit szinte csak én vezetek 49ekm-nél a szervizbe még 5ekm-t saccoltak a cseréig.
pedig motorfékelek is .és az előzőn is használtam motorféket ,a második tárcsa cserére nem emléxem már az előző combosnál,mármint fékre, pedig akkorság már azt is én tapostam.
na voltam kicsit üdülni .280kmre otthontol.hatlábu kutyás kuton tankoltam kicsit még otthon is kódorogtunk,és a célhelyen is ,sőt a szomszédos -20km-városba is ellátogattunk a 9 luku településen való megfordulás után,mert kicsit rablós volt a parkolási dij-1000ft/ autó-
és végre 7 alatt volt a fogyim kb 6.66l/100km.
visszafelé a labanc kuton takoltam és mintha jobb lenne a fogyi helyzet.
ja idén már lehet hogy többet nem tankolok tele.ez a 2 tankolás volt az első és utsó ahogy látom szomorúan az emelkedő benzinárakat D:))
Ma azt vettem észre a Kalosomon,hogy menet közben országúton a motortér felől halk sípoló hang jön.Csak felhúzott ablaknál lehet hallani. Mi lehet ez?Másik kérdés,hogy néha kuplung lenyomáskor nyikorog a kuplung!Ez mitől van?
Szia.Valószínűleg átszakadt a kinyomó szerkezeted,elvileg egy kuplungtárcsa,kinyomócyapágy és kinyomó szerkezet cserével megúszod,bár szervízben ez sem olcsó,már maga az alkatrész húsz- ötven ezer körül mozog.Látatlanban ennyire gondolok,de esetleg más is lehet,kis eséjjel.
Ma megállt a Kalos-om alattam. Álltam kinyomott kuplunggal, sebességben. Egyszercsak lefulladt. Felemeltem a lábam a kuplung pedálról és az bennmaradt. Kézzel visszaemeltem, de ismételt benyomásra megint benn marad.
Ami biztos, hogy a szerkezet hidraulikus működésű és olaj van benne, addig biztos a működés hogy a pedál betolja a működtető kart. Tócsa nincs alatta, nem folyik.
Most szervízben áll betolva, kedden reggel próbálják megnézni mi lehet az ok. Ami tudok, hogy a kocsiban garabtáltan (saját) 215.000 km van, 2003 -as és a kuplung minden eleme (persze a működtető olaj, amit a könyv szerint cseréltünk mindig, kivételével) eredeti. Semmi előjel nem volt, a sebességváltás és a kuplungolás is tökéletesen működött eddig. Mincs egy hónapja hogy ismét leműszakizott - bár ennek nincs jelntősége ebben a kérdésben.
A kérdés hogy jár-e már valaki így? Mi volt az oka, illetve mi lehet az oka. Tudjátok... nem bízom senkiben és az autószerelés kényes dolog. Szóval nem szeretnék komplett autót cseréni... kérlek benneteket minden ötletet osszatok meg velem.
Sziasztok ! Nekem már évek óta vissza térő problémám az alapjárati gond . 2003-Kalosom van . Vittem már rengeteg helyre .de semmi hibát nem mútattak a számitón .Sok pénz oda lett fizetve a semmiért .A márka szervízek is mire valók akkor ?
Látom,hogy az alapjárati fordulat kilengés,nálatok is problémát okoz!Nekem 1,4 8V Kalosom van 2003-as,én vagyok az első tulajdonosa. Régebben én is többször előfordultam a fórumon,mivel az adott probléma engem is módfelett idegesített,mígnem rájöttem,hogy erre végleges megoldást nem tudnak a szervízben sem.Először garanciális időben kicserélték az alapjárati léptető motort,de a hiba időről időre megjelent.Később szoftver frissítést csináltak-ez sem hozott eredményt.
Megtanultam nem foglalkozni vele,mert nem olyan vészes,hogy állandóan előjönne.
A jövő héten megoldódik a problémám,mert eladom az autót :-) .
Ne foglalkozzatok vele túl sokat,kívánok sok-sok balesetmentes kilométert,és csak ez legyen a legnagyobb problémátok az autóval!
Szerintem ~8000 Ft sok azért, hogy rádugnak 1-2 gépet a kocsira, meg átnézik a motorteret...azt is lehet kutyafuttában.
Meg akinek több százezres autója van, annak van szervízre is..... hát ez nem olyan biztos....
Az meg, hogy a szervizek milyenek....erélyesebbnek kell lenni. Még szervízbe volt hordva az autó(garancia után 2 évig), mindig mondták ez, meg az ki lett cserélve. Jó rendben, meg lehet nézni a kiszerelt alkatrészeket?- Persze, ott volt az autó mellett minden...volt, hogy csávó megkérdezte, hogy nem akarjuk-e elvinni őket....
Az itteni tanácsokról. Látszólag sem márkaszervízből menkült emberek vannak itt, ennek tudatában lehet tanácsot kérni.
Valaki hülyeséget mond, egyszerű lehurrogni, nem megköszönni hogy megpróbált segíteni.
De problem solved, el kell vinni szervízbe, 8e-ért bemérik, munkadíj már van vagy újabb 8e., meg az alaktrész ugye. És nincs idiótaság mondva....
Anno én is szereltem. Bicikli, Simson, Mz, p126, Favorit, ezeket nem igazán lehetett elbaltázni, ha meg elsikerült akkor se került sokba. Ahol már volt komolyabb elektronika, Fabianál, Ignisnél, meg ennél is csak olyan dolgokhoz nyúlok ahol nincs elektronika.
Kalosnak per pill egy hátrányát látom, kevés diagnosztikai eszközzel kommunikál teljes mértékben.
Mi januárban vettük a nejemnek, 2005-ös 1.2-es, légkondi, cd-rádió, elektromos ablak, metál "libaszín", színrefújt tükrök, két légzsák, szervó, emelhető ülés, téli nyári gumiszett, 51 ezer km. 800e volt úgy, hogy vettem hozzá egy éves teljeskörű garanciát (van egy ismerős kereskedő Ő mondta,(ha ajánlanak hozzá garit akkor valószíműleg minden okés).
Ezen a "huncutságon" kívül totál korrekt ez is inkább a bosszantás kategória volt. Nem eszik sokat télen városban 8l a maximum, nyáron 6,5l, hosszú távon (horvát tengerpart oda vissza 1500 km májusban meg júliusban) 5,6l. Persze nem észnélküli száguldás 110-120 légkondi csak ha nagyon kellett.
Visszatérve a szervizekre és az itteni tanácsokra. Itt még , ha megsértek is néhány "tanácsadót" azt kell mondjam túl sok a jóindulatú, de rossz tanács (lásd pl alapjárati motor 1.2-nél, havonkénti takarítás stb) persze van korrekt is. Szóval rettentően rizikós az itteniek alapján szakértelem nélkül szerelgetni, annál is inkább mert ezek az autók tele vannak elektronikával. A szervizekkel meg valóban az a baj, hogy általában megpróbálnak visszaélni "tudásukkal", úgyhogy velük is csínyján kell bánni.
Nekem amikor elkezdte a "mutatványt" akkor elmentem a garanciát adó márkakereskedőhöz, mondtam neki mi a szitu. Azt mondta, ha nincs hibajelzés akkor nem létfontosságú alkatrésznél lehet a gond -hozzátéve, hogy az egyik legrohadtabb probléma az alapjárati szabályozás-. A szerelőjük megnézte a kocsit és jelezte, hogy az Ő müszerei szerint minden ok, nincs falslevegő aminek zárnia kell az zár. Ő mondta, hogy kéne keresni egy olyan helyet ahol van gyári műszer, mert ott mindent le tudnak működés közben csekkolni. Ezek után már csak egy normális szervizt kellett találni. Ez se bonyolult. Pusztán azt kell tisztázni tudják-e garantálni, hogy az a hiba amit megállapítanak. Na és ha kapásból telefonból mondják, hogy mi a gond akkor NEM szabad velük szóbaállni.
Ennyi a történet. Ja és 7700-ért lecsekkolták az egész kocsit.
Akinek több százezres kocsija van annak nem gondolnám, hogy ezek súlyos ezrek.
Persze mások vagyunk, aki szeret barkácsolni az tegye azt.
Hát igen,akinek vannak súlyos ezrei arra ,hogy "szervizbe" járjon(ahol semmivel sem értenek jobban hozzá mint itt páran,sőt még át is b...nak) annak nem kell találgatni,csak csengetni!-)
Tudom most az jön,hogy a találgatás a te esetedben sokba került volna,de szerintem ez csak eddig a te autódnál jelentkezett.
Mindenesetre kösz az infót,ezután ezt is megfogja nézni mindenki akinek nincs pénze "szervizre"!
Érdekes meglátások vannak, szerencsére van olyan is aki használja az agyát.
El kell vinni olyan szervizbe ahol értenek hozzá (pl Tormási Kecskemét)
Nekem pl az volt a hiba, hogy a folytószeleptől(höz) menő vezetékek közül az EGR jeladó+kartelgázvisszavezető vezeték ellenállása 0,3 helyett 2,5 volt.
Ezidáig természetesnek tartottam, hogy a légkondi közbe ki-be kapcsol bizonyos időközönként, most valakitől azt hallottam, hogy ez hiba. Van még , akinél hasonló a helyzet?
Hali! 2003-as a kocsi. Ez is 9 éves :) Sehol máshol az autón semmi rohadás nincs! Csak a bal ajtó alja rohad. Szerintem eltömődhetett télen a vízelvezető benne és megállt benne a víz. Vagy nem tudom. De ezt meg kell rajta csináltatni.
vezérlés csere 72hó=6év vagy 90ekm 1.4 8V motornál a könyv szerint.
én tavaly cseréltettem 60ekm-nél 8évesen a vizpumpa az maradt.
a szerelőtők meg ha regisztrált szerelő valszinü kb 40% kedvezményt kap a nagy-kiskerekben.pl Báedi féktárcsa 6-7000ft csak a boss és a brembo van 12eft felett/db
Mennyi idős az autó, hogy már rohad? Ha szabad megtudni :)
Vagy netán sérülés miatt korrodál?
Miénk 9 éves, és a bal küszöbön van egy 5cm hosszú, meg kb 1 cm mély horpadás, hál istennek semmi baja-kopp-kopp..
Alvázvédőzni kellene, mert nem sok van már rajta, aztán jobb a biztonság...csak mikor lesz rá idő isten tudja..Meg egy futómű szemlére kéne elvinni, mert kopog az eleje, meg kuplungot kicserélni, és mondthatni "hibátlan".
No, megtörtént a gépjárművön a betervezett szerviz.
Ékszíj, vezérműszíj, összes vezetőgörgő, feszítőgörgő, vízpumpa, féktárcsa és fékbetétek.
Árban munkadíjjal, mindennel 78.000Ft-ba került, szerelő egyik kollégám volt, alkatrészek is rajta keresztül jöttek, nemtom honnan-kitől.
Az alkatrészek jó minőségűek, bár vannak közte általam sosem hallott márkanevű német cuccok is. De látszik mindenen, hogy korrekt, annyit el fog menni minden, mint a gyári cuccok (ezek közül, amik cserélve lettek, minden gyári volt még - 78e km van a kocsiban).
Az ékszíj már elég gáz volt, kemény, töredezett, a vezérműszíj még elment volna egy darabig, de ki volt már az is keményedve.
A görgők hallhatóan kotyognak, egyedül a vízpumpa van olyan állapotban, hogy akár bent lehetett volna hagyni, de jobb a békesség.
Szóval a gyárilag megadott 60ezres csereperiódus kicsit erős, 80-at simán elmegy a gyári szett. A cserélt szintén.
A fékek viszont katasztrofális állapotban voltak, a négyből kettőről konkrétan le van válva a lényeg, annak ellenére, hogy a vastagsága még kb 4mm volt. De ez így életveszélyes volt, egy komolyabb fékezésnél kiszaladhatott volna a betét a helyéről... A tárcsákat szabályozni kellett volna, aminek 2300Ft darabja, a két új tárcsa meg volt valami alig 7ezer pénz...vicc. Úgyhogy cserélve lett az is. Elég szarul néztek ki a tárcsák.
Pedig túl sokat nem fékezek, javarészben pályázok és lassításnál kapcsolgatok vissza serényen.
Ezt a pénzt nekem megérte, hogy újabb kb 80ezer km-ig le van a gond ezekről a dolgokról, még kap a gép egy olajcserét, szűrővel, egy új pollenszűrőt, megnézetem a klímagázt és késssz.
Itt-ott pici lakatolás már nem ártana neki, a bal hátsó ajtó alja kezd rohadni...a többi gyönyörű...nem értem, mindegy.
Tisztelt Fórumtársak ! Segítséget kértem hogy néha felpörög a motor akár álló helyzetben is . A lényeg az hogy cseréltem benne gyertyasort ( NGK ) és vettem hozzá új teljes komlett kábelköteget is ( BOSCH ) ! A tapasztalatom a következő : Azóta eltünt a jelenség és nem pörög fel a motor. Remélem így marad !
Talán tud valaki segíteni, ha sebességben van az autó a váltókarnak túl nagy a mozgása, a kérdésem az lenne, hogy az egész bowdent cserélni kell, vagy esetleg javítható?
Én is így vagyok a lámpával, viszont a feleségem is vezeti az autót. Neki már sikerült csipogás mellett is a lámpát úgy hagyni. :) Le is merült az akksi ami még a gyári így nem is csoda.
Én refleksz szerűen tekerem le a világítást, ha kiszálok. Látom mindig, mert műszerfali órának csökken a fényereje, ha fel van kapcsolva, meg ugye világít az órák háttere, amit szintén látok, meg a digit km óra is elég erős.
Az mondjuk elég szomorú történet, ha 10-15 perc után lehúzza a helyzetjelző az akksit.....
A lámpás dolgot meg megnéze, hogy lehet-e vele csinálni valamit.
Részben igazad van, viszont ha van az embernek egy pici gyereke, aki épp elalszik amikorra a hipermarkethez érsz vásárolni, akkor klíma nélküli autóban a kinyitott ajtó az amivel a legjobban mozog a levegő. Ilyenkor pedig még halkan sem lehet rádiót hallgatni (ne öljön meg az unalom amíg az asszony vásárol), mert csipog ez a csodás szerkezet.
Az égve hagyott lámpánál valóban praktikus dolog, sőt! Ezért is kérdeztem, hogy nagy meló-e a lámpát (a tompítottat, a helyzetjelző evidens, hogy énie kell) átalakítani úgy, hogy kulcs nélkül ne is éghessen. De ha már itt tartunk: szerelt már valamelyikőtök nappali fényt Kalosra? Nagy munka?
pl menjen a magnó,az akksiról diret kábelt huzol,nem nyitott ajtónál hallgatsz rádiót ha nem lehuzottablaknál.
mert azért az a kolompolás nem rossz ha égve felejted a lámpát és bemész 1 hipermarketbe és kijövet olyan autóstársat kell keresned aki hajlandó megbikázni és van bikakábele.
Köszönöm a gyors választ. Így egyetlen szépséghibája a megoldásnak (az ajtó érzéjkelőjén húztam le a megfelelő kábelt), hogy nem csipog az égve hagyott lámpára. Az nagy meló megoldani úgy a lámpát, hogy ha nincs bent a kulcs akkor ne is égjen?
Tuning Shown láttam egy Kalost, Daewoo/Chevrolet Klub tag a tulaj, s arról jutott eszembe, hogy az Aveo első lámpájának a felfogatása ugyan az mint a Kalosé?
-az egyik, hogy ki nyitod az ajtót, ugye az oszlopon ott van a gumiborítású érzékelő,s 1db csavarka fogja.
Nos azt kicsavarod, óvatosban kihúzod az érzékelőt. Ha jól sejtem 2db vezeték kell belőle kifele szaladgájlon. Lehúzod az egyiket, és megnézed, hogy csipog, és nem jelzi, hogy nyitva az ajtó, vagy nem csipog és fent óránál jelzi, hogy nyitva az ajtó.
-a másik, hogy a kormány oszlop alatt van az az isten verte dobozka (áldja meg az isten ameyik kitalálta -.-), megnézed melyik vezeték az, és kikötöd. :) előző egyszerűbb, és jó is kellene legyen.
2004-es Kalosban hogyan lehet kikötni azon csodálatos funkciót, hogy álló motornál ha a klucs a helyén (hogy pl menjen a rádió) és nyitva a vezető oldali ajtó akkor ne csilingeljen (mint pl ha égve marad a lámpa)?
Az 1.2-es Aveomnál észrevettem, hogy a motornál nagyon zörög, csilingel valami. Rájöttem, hogy egy bizonyos PCV szelep a hibás, valami üresjárat stabilizáló szerepe van. Kicseréltem egy újra, sőt még kettőt kipróbáltam - a zaj megszünt , viszont azóta gyújtás után (pontosabban csak a melegen való gyújtásnál) 2-3 másodpercre nagyon leesik a fordulatszám, majdnem megáll a motor. Azután minden rendben , többet nincs variáció. Ha visszateszem a régit, ez megszűnik, viszont akkor visszaáll a csilingelés.
Köszi szépen de éppen hogy kicsi cipőt hordok :) Már az előző tulaj bevitte a szervízbe és azt mondták nincs semmi gond vele ez gyárilag ilyen ! Kicsit hihetetlen :)
hallottam egy olyan fülest hogy a GM 10w40-es olaj az ujrahasznositott, egy daewoo boltban mutatott nekem az elado képeket egy szétszedett motorrol hogyan nézett ki töle, igaz lehet ez?
felénk ,Tatabánya az itt dolgozó szerelők nagyrészt hozott anyaggal nem dolgoznak csak az Ő általuk beszerzettel,mert van jókora kedvezményük az alakatrészforgalmazóknál. + nyereség a munkadijjon kivül.
A napokban pontosabban egy hete lettem tulajdonosa egy Kalos 1.4 S-típusú gépkocsinak. Csak megjegyzések írom le egy suzukit váltott le a posztjáról. Egy hét után nagyon sokat nem tudok még mondani de nagyon tetszik. Már belecsavartam majdnem 1000km-t de több szempontból is jobb volt vele mint a suzukival. Egy két dologra lettem figyelmesebb ! A fogyasztása sajnos nagyobb mint elődjének. A második ami szokatlan és kicsit zavaró is hogy már meleg motornál alapjáraton néha magától felpörög 1500-2000 fordulatig egy pár másodpercre és utána rendesen szépen ketyeg olyan 800-900 fordulaton. Ez mitől lehet ? Előre is köszönöm a válaszokat.
azt hogy mi koppan be azt tudom,mert miután megemeltem a kocsit láttam hogy az egész golyaláb szépen leereszkedik és a felsö nagy alátét ráfekszik söt felül a motortérben a toronyra, semmi gumibak nincs alatta, szoval fém a fémmel találkozik, az abs-nél meg annyit hogy a sárga abs lámpa világit,tehát valami nyügje lehet csak nem tudom milyen esetekben világit, és azt sem tudjuk hogy milyen olaj van most benne, szerviz öntött bele valamit amit senki sem látott
Értem, szóval a vízpumpát meg lehetne spórolni. Csak tartok tőle, épp amiatt, amit írtál - HA jó a szerelő, fel tudja úgy tenni az új szíjat, hogy a vípumpa ne haljon meg pár száz km után. Ha meg nem annyira jó a szerelő, és a vízpumpa elhalálozik, lehet megint bontani az egészet... Nem biztos, hogy azon a 15ezren fogok spórolni. Inkább legyen 0km-es az egész, aztán le van róla a gond újabb 75-80e km-re.
Arra nem mondtatok semmit, hogy az egész hóbelevanért kb reális-e ez az ár, illetve lehet-e ennél jobb áron ilyen alkatrészeket venni:
(Fridcar webshop, náluk SKF+Gates összeállításban mindennel együtt 57.410Ft -ra jön ki a végösszeg:
Olajra annyit, hogy amilyen benne volt lehetőleg előzőleg is.
A kopácsolás rejtélye minket is fertőz, mert ha kicsit gyorsabban megyek bele egy kátyúba(25-30, mi utcánkban elég hozzá), kopog valaki, csak lövésem sincs rá ki, a lengéscsillapítók elöl meg sziszegnek, ez utóbbi nem gyári tevékenység szerintem.
-ha megemelem a kocsi elejét akkor szépen elmozdul lefelé az egész golyaláb majd ha megrángatom akkor lötyög rugostul lengéscsillapitostul,felül a torony felsö részén a motortérben semmilyen kis gumibakot nem találok ami a lengéscsillapitot rögziteni,csak egy nagy alátét és anya van ami lekoppan a toronyra, ennek igy kell lennie? egy fekvörendörön áthaladáskor már koppan
".....de szerintem csak tapogatóznak találgatnak...."
Sajnos 2 probléma miatt van találgatás. Senki nem tud teleportálni, hogy megnézze közelebbről, illetve nem lát el senki több 100 km-re...
El kell vinni egy szervízbe, megnézik 8000-ért, és nincs találgatás.
Vagy lehet olvasgatni, okosodni, csak sokan nem a Ladás-Trabantos korszakban nőttek fel, hogy értsenek hozzá egy kicsit is, hiába "modern" már az autó.
Nekem is ugyanezen adatokkal van Kalosom,és nálam is így kezdődött a hiba.Majd folytatódott az ingadozó alapjárattal és a fórum folyamatos böngészésével.Sok okosságot írnak a márkatársak de szerintem csak tapogatóznak találgatnak.Elolvastam a Befecskendezők és karburátorok japán és koreai autók c.könyv ide vonatkozó részét és 90% pontossággal behatároltam a hibás alkatrészt.A szívócső és a kartergáz visszavezető cső közé bevan iktatva visszintesen egy részben áteresztő visszacsapó szelep, mely az idők folyamán szép lassan megkopik és az átváltási érzékenysége megnövekszik ezért rángat kisgázon.Az alkatrész kapható szerintem bármelyik autósboltban,mert a matizban is ugyanilyen van.
Segítség! Van egy 2004-es 1.2 Kalosom, elkezdett rángatni alapjáraton és kis gáznál. "padlógázon" nem érzrm. A hátsó dobon lett egy lyuk az okozhatja? Van valakinek ötlete? Sürgős lenne! Előre is Köszönöm!!!
pénztárcád mennyire vastag? mert ha kissé peremes a tárcsa akkor az uj betét 1hó és bekopik minden gond nélkül,persze ez attól függ hogy mennyit mész mert bekophat 1-2 hét alatt is.
vezess lassitásoknál motorfékkel ha nem fővárosi vagy.
ha jó a szerelő akkor csak vezérmüszijj csere feszitőgörgővel vizpumpának el kell mennie közel 150ekm-t
én tavaly cseréltettem 8év 60ekm-nél. 4éve a lányom kereskedésbe behozott volt olasz corsájába csak vezérlést cseréltün ,idén lett 80-90ekm futás után cserélve az egész kóceráj vipumpával 1üt.
Nyilván, vezetési stílustól is függ, de azért kicsit korainak találnám, ha vállasodna a tárcsa. Nálam 90ezernél jött az új betét, a tárcsám pedig még jó, most 140ezernél is. Sanszos, hogy nálad is elég egy betétcsere, de azért néz(es)d meg.
Most voltam klímát nézetni a Kalos-omban. Kb 10 hónapja lett feltöltve a gáz, most szintén ugyanez volt a gond, nem hűtött rendesen. Elvittem és feltöltötték (ha jól emlékszem 100 gramm volt benne a 650 helyett). Szerintetek ez normális hogy ennyi idő alatt kiszökik belőle a gáz? Lehet ezzel kezdeni valamit (érdemes-e) vagy szokja hozzá az éve 10 ropi klímatöltéshez? ://
Ma utána érdeklődtem a csőnek. 2 autósboltban is aztmondták, hogy 10ezer a gyári és alapból benne van az érzékelő is. A 3. helyen (Unix) kevesebb, mint 2 ezerért tudnák beszerezni, amit furcsálltam egy kicsit, mert neten a legolcsóbb érzékelő nélküli is 7000 körül volt. Mindenesetre holnapra itt lesz náluk a boltban és megtudom nézni.
A tüneteket jobban kéne ismerni,ha jól megy, jól indul, van olajnyomás ,akkor lehet csak szelepszárszimering is.A gyűrűkopás lassan alakul ki,a szelepszárszimering egy pillanat alatt ii feladhatja.A szimering csere is melós de nem motorgenerál árú mégsem.
Mi "házilag" cseréltük ezt a csövet, semmi probléma nem volt idáig. Nekem egy szerelő bizonygatta, hogy csak 1db lambdaszonda van a Kalosban, és ez márkaszervizben volt, ki is cserélték volna 46 000 Ft + munkadíj.
Köszi a segítséget. Túl egyszerűnek tűnt, gondoltam azért egy csövet csak kitudok itthon cserélni és nem kell megint szerelőhöz vinnem megint, aztán lehet az lesz a vége akkor. Előbb megpróbálok beszerezni egy újat, aztán meglátjuk mi lesz vele. Ha tényleg új csatlakozó is jár hozzá, akkor nemértem mivel tud többet a szerelő :D
LEhet igazad van, nem tudom pontosan, de szervízben csinálták....azt mondta csávó, hogy otthon nem nagyon lehet kicserélni.....(parkolóban 1 órát öntötte a hülyeségét nekünk)
Én nagyon nem szoktam törölgetni.....egy autómosó kefével meg egy kis mosószerrel átszaladok rajta és felülről annyi....olajosabb részeket meg magasnyomásúval.
Különösebben semmi baja nem lesz....csatlakozóknál vigyázni kell, hogy ne 1 pontba menő vízsugár érje, mert lehet bontja a kapcsolatot :D
Illetve fent 1-2 csőre van húzva szivacsos borítás....képes a magas nyomás rongyosítan ia tetejét.
Leömlő mögött nem tudom lemosni rendesen soha, szerintem így nem is lehet....
Levegő szívócső: ha jóra gondolok(levegőszűrő meg motor közt ami van, gégecsőnek is hívják).
Ránézésre a 2bilincsen kívül nem nagy durranás tényleg.....csak van 1 érzékelő az oldaában elvileg....azt meg szervízben tudják átokoskodni(vagy autószerelő, nem tudom), legalábbis nekünk így van
Nagyon ráférne már a motortérre egy mosás, lassan 9 éves a kocsi, törölgetésen kívül máshogy egyszer sem volt még kitakarítva és több helyen is volt olajszivárgás, ami már orvosolva lett de engem zavar, hogy csomó helyen olajos és tiszta retek az egész. Motortér mosásnak már több helyen is utánaolvastam, valahol azt írják, hogy nyugodtan lehet, valahol pedig azt, hogy egyáltalán nem érdemes. Arra lennék kíváncsi, hogy nektek mi a véleményetek/tapasztalatotok? Aki már csinált ilyet, hogy érdemes csinálni, mire figyelni Kalosnál? Vagy tényleg hagyjam inkább és ne próbálkozzak vele?
A másik kérdés lehet, hogy nagyon amatőr, de gondoltam ha már írok, azért megkérdezem: levegő szívócsövet szeretném kicserélni, van vmi különleges dolog amire figyelni kell, esetleg az összetételeknél vmi cuccal szokták-e kenni? Ránézésre a bilincsek eltávolításán kívül nagy nehézséget nem igazán látok benne.
Nem is tudtam, hogy bontója van Mihálynak, és még aránylag közel is van.
Ami kétségtelen, hogy rendes, mert ingyen kaptam meg a 2 foglalat, miután összesen beszéltünk telefonon vagy 8 percet. Postával lett volna 2700ft, de azt mondta, hogy ha már ennyit beszéltünk, lassan több lesz mint amit ér, ajándékként fogadjam el. Szóval egy óriási respect neki :)
Aktív szűrő az orromban nincs, de nagyon jó ötlet :) nicked melletti szám alapján, /már ha az születési év/ igen fiatal vagy. Majd néhány év múlva visszatérek a témához addig pihentessük . Én addigra az unokáimmal szeretnék játszani. Mást meg a szülei látogatnak a kerepesiben.
Tök tiszta a levegő az utastérben :) És ha tegyük fel nyáron, a belvárosban, megy előtted egy fostaliga, és választanod kell, hogy vagy megfőssz a saját levedben, vagy légkondival ostromlod az immunrendszered, amitől nekem spec fél perc alatt begyullad a szemem, vagy visszaváltasz külső levegőre, ami ugyan úgy behozza a fostaliga báját, vagy esetleg lehúzod az ablakot és az eredmény dettó. Egyáltalán, kár hasonlítgatni, hogy én szépen poroszkálok a magam 100-as tempójával a nullás északi szakaszán nyugalomban, és szívom a 'rettenetes' mennyiségű kartergőzömet, amit magamnak főztem, viszont kb a menetszél ki is hajt a motortérből nyomtalanul, vagy poroszkálok minden nap a belváros mocskában, szmogjában, és szívom a fínom, ám legalább kartergőz mentes (?) belvárosi ájert, viszont nyugtathatom magam azzal, hogy legalább a kertergőzt nem kell beszívnom. Én az előbbit választom :) Tudom, Te sem a belvárosban közlekedsz, és semmilyen rákkeltő anyagot nem lélegzel be, mert aktív szénszűrő van az orrodban, és különben is, visszavezeted a kartergőzt a motorba, ami ott az amúgy is rettentő "tiszta" levegővel keveredve, csökkentve a hatásfokot tökéletlen égést okoz, és a kipuffogó gáz károsanyagkoncetrációját növeli, de ugye az úgyis hátul távozik, tehát legalább Te nem lélegzed be. A sajátodat. Hanem majd lélegzed a másét. Mondjuk aki előtted halad. No, szerintem erről ennyit, ebből sehogy sem jövünk ki :) Lényeg, hogy amíg Te nem használsz karterszuszogót, (karter)gőzöd sem lehet arról, hogy mi jön ki rajta és mi nem, milyen hatással van a használata a motorra, motortérre/utastérre, és az egészségedre. Nekem sok éve fönt van, és tapasztalatból állítom, hogy az ég egy világon semmit nem érezni nemhogy az utastérben, egyáltalán sehol, és semmiféle lerakódást nem okoz még a közvetlen környezetében sem a belőle kiáramló kartergőz. Vagy lehet, hogy az olajpára színtelen, szagtalan, lerakódást nem okozó, alattomosan ölő gyilkosgáz...?
Ha egy fostaliga megy előttem, átkapcsolok belső levegőkeringetésre. Igy viszont esély sincs tiszta levegőre az utastérben. De igazad van, mindenki a maga sorsának a pogácsa.
Nincs családom, csak én járok vele. :) De hidd el, nem a kartergáztól fogok rákot kapni. Ha ott olyan mennyiségű olajpára/nehézfém/mocsok jönne ki, hogy az már az utastérbe is bejuthat, akkor közvetlenül fölötte, 60.000km alatt legalább egy kicsi foltnak kéne lennie a motorháztetőn, ami utalna arra, hogy ott mocsok távozik a motorból. De minden tiszta körülötte, úgyhogy nem féltem az utasteret a rákkeltő olajpárától. Valószínű a motorba sem juttat vissza túl sok mindent, de mikor ezt csináltam, egyszerűbb volt ráhúzni egy ilyen karterszuszogót, mint vezetgetni a csövet. Az úton előttem haladó répafőzelék kolbászfüstölő ördögszekerektől előbb kapok rákot, mint ettől a karterszuszogótól :)
"A kartergázvisszavezetés meg azért van, mert tele van olyan dologgal (olajpárával, mindenféle nehézfémekkel, meg egyéb rákkeltő mocsokkal), amiket mindenkinek sokkal jobb, ha alaposan elégetünk a munkaütem során. :)"
Elnézést a plágiumért /úgy is divat lett/ ez egy másik fórumból egy hozzáértő hozzászólása. Remélem a családod nem ezzel a géppel furikázod...
A kartergáz annyira minimális, hogy még közvetlen a szuszogó fölött, a motorháztető belső felén sem látni semmi elkoszolódást, amit a kartergőz okozhatna, a motortérre semmilyen negatív hatása nincs, az utastérben pedig nem tűnt fel, hogy bármi változott volna, levegő-minőség szinten, mióta ez fönt van. Az, hogy a motornak ez jó-e, hatásfok tekintetében, azt max mérni lehetne, én (csak ettől) különbséget nem vettem észre, pláne, hogy együtt csináltam a sportlégszűrő beépítésével. Az biztos, hogy a motornak nem mindegy, hogy tiszta levegőt kap, vagy - akár csak kis mértékben is - olajgőzzel dúsítottat :) Pénteken lesz időm babrálni az autóval, megnézem azt a másik szelepet/csövet, hogy mi a szerepe, illetve az esetleges kiiktatása van-e bármilyen negatív/pozitív hatással az alapjáratra vagy a motor viselkedésére.
(Mennyivel egyszerűbb volt régen... szívató kihúz, motor meleg, szívató visszatol, csavarral beállított alapjárat beáll, és kész. Sok rohadt szelep, meg herkentyű, ilyen cső-olyan cső...)
A kartergázt inkábba a motortérbe /onnan esetleg az utastérbe/ juttatod, hogy a motor ne kapjon kartergőzös levegőt? Vagy azon a szuszogón nem jön ki semmi?
60.000km-enként komplett vezérlési szettet?!?!?! Jézus... És ez reális, vagy csak egyszerűen ez van leírva? Mert azt nem akarom elhinni, hogy egy vezérműszíj, egyáltalán, komplett vezérlési szett csak 60.000-et menne el. Ékszíj még esetleg, de még annak is harmatos a 60.000km. Az enyémbe most van 75.000, és még az ékszíj is a gyári, és ex-autoszerelő kolléga szerint egyáltalán nincs olyan állapotban, hogy cserélni kelljen. Vezérműszíjra alaphangon minimum 100.000km-t mondott. Mondjuk ehhez hozzá tartozik, hogy szintén kolléga Reugeot 206-osában 60.000-nél úgy nézett ki az ékszíj, mint a rongyos, repedt befőttesgumi, csoda hogy nem szakadt szét. Szóval ez az intervallum, amiket megadnak, én úgy érzem, erős ráhagyással van kezelve, és a szíjak valódi állapotától függ, hogy kell-e cserélni, és mikor. Mondjuk a vezérműszíjjal nem jó játszani, mert ha az elszáll... :(
Na megnézem magamnak azt a kis szelepet! Ha jól látom, csak ki kell tekerni, 17-19-es kulcsal? Nekem ebben az nem tiszta viszont, hogy ami fölötte jön ki cső (a Te képeiden is látszik), az be van kötve a vastag fekete levegő-szívócsőbe (légszűrő és torok között). Namost ez nekem eleve ki van iktatva, ez lenne a kartergőz visszavezető. Erre nekem egy karterszuszogó van húzva, hogy a motor ne kapjon kartergőzős levegőt. (látszik a képen) Tehát ez a szelep, amit Te lefotóztál, még plussz is vezet vissza kartegőzt, egyenesen a torokba, és ezt szabályozza egy kis szelep? Ha lesz ma rá időm, kikapom, kipucolom, esetleg ki is iktatom, kiváncsi vagyok az eredményre. Üdv!
Vezérműszíj csere 72hónap??? Az 6év! Nehogymá 6évig bírja egy vezérműszíj! Vagy igen...?
Viszont akkor ékszíjat lassan cserélnem kell, meg görgőt.
Érdemes neten körülnézni, és úgy megrendelni motorszám alapján, aztán elvinni a motyót szerelőhöz, vagy egyszerűen guruljak el egy márkaszervízbe, és cseréltessem ki ott? Esetleg Norauto?
Hali! Én is sz*pok az alapjárati motorral. Azt a másik szelepet még sose néztem, sem az EGR-t, azt se tudom, hol van. De nekem is általában a takarítás szokott segíteni. Leszedem, kifújom, üléket kipucolom, visszateszem és kész. Egy ideig megint jó. Persze néha rájön a skálázhatnék, de általában jó. Aztán mikor megint elkezdi rendre pörgetni a motort, akkor megint kiszed, kipucol... De legutóbb már nekem is elég hervasztóan viselkedett, hol leejtette az alapjáratot, hogy majd'le fulladt, hol felpörgette 3000-ig, klímától teljesen megőrűlt, motorfék semmi, guruló helyzetben is 2000körüli alapjárat... kész voltam tőle. De aztán a kipucolás után helyre jött, most egy jó ideje megint "normálisan" működik. Nekem amúgy van egy sanda gyanúm, hogy ez nem a motor hibája, hanem valamiféle vezérlési bibi. Miért skálázna egy kis elektromos motor összevissza magától? Elvégre ez is jel alapján üzemel nem? Az ECU-től kap jelet, hogy nyisson, vagy zárjon. Nem lehet, hogy az ECU-ben kéne keresni a hibát? Persze csak egy gondolat.
Más. 75.000 van az autóban (1.4/16V), és úgy emlékszem, ilyen km környékén szokás ékszíjat, vízpumpát, feszítőgörgőt cserélni? Vagy ez mitől függ? Vezérműszíj cserére mikor érett? Az auto 2003. 10. havi. Még a gyári rajta minden ilyesmi. Amúgy, ezen az alapjárati balhén kívül nekem semmi bajom vele. Szondák sem nyűgösek, legalábbis sárga chek nem világít, fogyasztása 90-100 körüli tempóban, "M0"-on közlekedve 6.1-6.3 közötti. Egyszer volt 5.9, de azt szerintem elszámoltam :)))
Futóművel is minden ok, nem recseg, nem nyüszög, nem kopog. A hátsó kipuff dob bekötő csöve lerohadt a dobról két éve, azt megcsináltattam, más bajom eddig nem volt a kocsival. Fékek is még a gyáriak rajta. Klímára férne rá egy kis töltés, mert kezd langyosat fújni.
Ha valakit érdekel van egy SKF vízpumpám 16 szelepes 1.4 Kaloshoz. Az enyém 8 szelepes és nem kompatibilis a kettő. A neten vettem a Fridcaartól, csak nem lehet visszacserélni, mert túl sok idő telt el a vásárlás meg a beszerelés között, én meg nem néztem meg a dobozt. Szolnokiak előnyben :)
Arra azért ügyelj a vaterásnál,hogy kitöltetlen gyártói papirt adjon hozzá, azt kell vinni a műszakira(természetesen igazolva hogy olyan valakivel rakattad fel,aki jogosult rá)mert az életben nem vizsgáztatják le máshogy!!
Igen, ez ezzel jár, viszont kisebb-nagyobb hasznai vannak, ha fent van(nem tudom szólnak-e érte, ha folyton fent van), de ha ne adj isten nem figyelsz tolatás közben, mögötted meg van valami, a horog előbb odaér mint a lökhárító. Illetve, ha valami sutyerák beléd megy hátulról, szintén a horog púposkodik a hűtőjébe a lökhárító helyett/előtt.
Azért lett volna olcsóbb, ha megvárjuk még a szervíz megkapja a vonóhorogokat, mert ők azt hiszem valami 40-en párezerért csinálták volna meg. Drága suttyó ismerős: Óóó, 30-32-ből meg lesz....
Vagy 2 hétig szerveszkedett, hogy most ez, most az megy, majd közölte, hogy 51.200Ft, vagy valahogy így volt. A szervízben meg mondom valami 44.500 vagy 45.500 lett volna. De mind1, meg lett, meg van. Legalább normálisan van bekötve, nem sufni módon, meg a többi része is aránylag korrekt....mondjuk, hogy 2 évente leveri a tartó konzol a festéket, az már nem baráti, de az gyáriról is jönne szerintem.
Ez nem is néz ki rosszul,bár kár hogy nincs gyári ikon a műszerfalon.Ma elugrottam a szerelőhöz és rákérdeztem az árakra.
Csak a vonóhorog 29000+csatlakozó 2000+kétkörös visszajelző+munkadíj=~40000.Le kell vizsgáztatni mert ez átalakításnak számít ez min.24000+új forgalmi +6000.Persze ez mind a legolcsóbb semmi extra.Kell nekem horog?
Vaterán találtam ~20000-ért horgot csatlakozóval,a műszakim Novemberben jár le.Valószínű hogy megveszem a Vaterást és majd ősszel felrakatom.Miért lett volna olcsóbb a szervízben felrakott horog?
Most szeretnék a Kalosra vonóhorgot és az lenne a kérdésem hogy nincs gyári visszajelző a műszerfalon?Illetve ha nincs akkor mégis hova teszik és hogy néz ki?Ha van valaki akinek van ilyen és tenne fel egy képet akkor nagyon szépen megköszönném.
Nekünk minden részből gond van vele: bele vannak olvadva az izzók, 5 perc mire kifeszegetem, ha ki akarom venni, meg tartó fül is le van törve, egyik ketté van repedve....
Megnéztem, 10 db 180 ohmos 5 wattos (ez fontos, mert elég nagy hő keletkezik, a fizikailag kicsi ellenállások elégnének) ellenállás van párhuamosan kötve és az van a lambda fűtőköre helyén. (Ki nem számolom most ennek az eredőjét, de annakidején az ép szonda ellenállásáról méreteztem, higyjétek el, pont annyi, amennyi kell...)
A kis ellenállások nincsenek bekötve, már nem is tudom, hogy miért kerültek oda (talán nem volt üres nyákom és lusta voltam kiforrasztani?)
Békéscsaba, Wagner autószervíz a Berényi úton. Ott dolgozik most Péter Tibi. Neki van gyári kiolvasó műszere. Talán Scan 100 a neve.Holnap megyek hozzá, mert a kocsi nem javult meg a korábban leírtakhoz képest.
"hogy x ezer km után öntögeted bele a nem olcsó olajakat" --> nincs rá szükség. Mire elérem a 15e km -es csereperiódust, addigra megy le a max. jelről a min. jelre.
Ezt végig csinátam 2*-is és semmit nem ér sztem .Jó az alapjáratm de ha gurul az autó és kinyomom a kuplungot 1400 pörög ha a kocsival megálok szép lassan vissza esik 850 -re ááá !!! Mi lehet a gond és Békéscsabán ki tud komunikálni Kalossal mert kéne egy computeres alap beálítás azt mondták, létezk?De legközelebb csak vásárhelyen van ! Még egy kérdés aki tud segíteni a Töltöttem a klímámat és tök jó és szép csak az normális ,hogy ki be kapcsol 15 másodpercenként ? Az autot msot vettem és nem ismerem ezt a tipust!!! Olyan mintha digitális klímás lenne ,de ez manuális !!! Ha valakinek van hasonló tapasztalata várom a reakciótokat a dologgal kapcsán! Elöre is köszsönez !!!
Az tény, hogy az "utángyártott" vagy más márkájú cuccok többsége, nem sokat ér.
Lambda szonda: 7 évig jó volt, ki lett cserélve, kb 1 évig jó volt ,azóta haló van neki.
Mind 2 oldalt ki lett cserélve stabilizátor rúd rögzítő(kutyacsont), ennek ellenére most már megint úgy kopácsol az eleje mint egy 5 tagú ütvefúrós csoport munka közben. A hátsó dob bírja még..kopp-kopp.
Az meg szerintem a Te döntésed igazából, hogy x ezer km után öntögeted bele a nem olcsó olajakat, vagy "csak" egyszer fizetsz a hengerfejtömítésért. Azt meg nem lehet tudni, hogy milyen, lehet, hogy egy teljesen más márkájú u.o. jó mint a gyári, lehet nem ér 2ft-ot(bár jobb helyeken szólnak, hogy azt nem nagyon ajánlják, ezért meg azért).
Én megpróbálnám a cserét, rosszabb nem igen lehet. Ha meg mégis, akkor ott igen el lehet baszarintva az a tömítés, azért meg lehet asztalt verni :)
Ma lemosattam a motort alul-felül mert tekintélyesen olajcsatakos volt és a szerelők nem tudták megmondani hogy honnan is ered a gond.
Megállapítottuk most hogy a 2. hengernél lévő olajfelmenőnél enged kifelé a hengerfejtömítés. Megmondom mi a bajom, és érdekelne a véleményetek.
Mivel csak kifelé van olajfolyás - kb 15.000 km alatt 1-1,5 liter olaj, nem fogyó hűtővíz, tiszta színű nem olajos hűtővíz, nem forralja, nem vesztett a teljesítményből - azaz semmi más jele nincs a gondnak egyszerűen nem merem szétszedetni és kicseréltetni.
Minden szervíz azzal kezdi hogy szarok a pótalkatrészek és nem vállalnak garanciát a munkájukra, a tapasztalatom pedig pont egyanez.
A 7 év után kicserélt (195.000 km futott) szelepfedéltömítés 10.000 km után taknyosabb mint amit kicseréltünk. A 8 év után kicserélt futómű alkartész (stabilizátor szilent) 4 hónappal később (kb. 8000 km) megint kuka. A kicserél kétoldali stabilizátro összekötő már másnap úgy recsegett mint előtte soha, mivel az eredeti 8 éves csöndben volt pedig már lógott a kopsától. Ki is cseréltettem egy kétszer olyan drágára kiverve a balhét garanciába és azóta is recseg-ropog egy bizonyos hőmérséklet tartomány között. 6 év után kellett fényszóró izzót cserélni, eredeti Daewoo volt benne, most 2-3 hónap típustól függetlenül holott a töltése jó a kocsinak...
Ezek után szedessem szét a motort egy hengerfejtömítés cserére és pár hónap után kezdjen előről min. 60-70e forintért?
Egyszóval félek az egésztől... Vizsgárta kell vinnem, ahol kiszúrták az olajfolyást és ha nem nyílt nap lett volna kivágnak. Lemosatom előtte és áttolom úgy...
Van hát... Évek óta járok kisötölt lamdaszondával. Check lámpa, kódolvasás, kitörés, újra check, kiolvasás, lambdaszonda fűtés hiba. Elegem lett, kicsit számolgattam a fűtőkörbe tettem egy ellenállás hidat, ami prezentálja a számítógep számára a fűtőköri áramot (nem emlékszem, hogy mekkora az összellenállás-teljesítmény, de meg tudom nézni.) azóta nem volt sárga lámpám. Kopp, kopp.
Kalosomba két napja kb.30 km megtétele után pislogni kezdett majd fojamatosan égett az ojajvisszajelző!Ha befordultam a kereszteződésben elaludt,majd kis idő múlva újra világított!A motorolajszint jó,bár jó fekete az olaj.A motor sapkát lecsavartam ,és elég trutyis valamit láttam a motorba.Egy éve lett cserélve amúgy az olaj!
Nekünk is mondták, hogy ha ki cseréljük az alapjárati léptetőmotort, többnyire helytelen lesz az alapjárat, kis idő mire beáll. Járt egy 5 percig és beállt.
Ez meg szép és jó, hogy leírták(nem Te), de földi, halandó embernek a fele körülbelül érthetetlen. Bele is kötök, ha nem baj, attól lehet müködő képes ötlet.
"Ha a gépjármű fel van szerelve egy automata transaxle-vel, húzzák be a kéziféket. Nyomják be a fékpedált és benyomott fékpedál mellett állítsák az integrált hajtóművet 1 másodpercre a D (előre) helyzetbe, majd kapcsolják vissza a P (parkolás) állásba."
Kb ennél a mondatnál az olvasók 60%-nak a fejében fel merül szerintem egy irgalmatlan nagy K.A. kezdetű szó.
"Kapcsolják BE 10 másodpercre a klímaberendezést, ha van a gépjárműben."
Ha nincs, akkor nem lesz rendes alapjárat vagy mi? Jó, kicsit szájbarágós lenne, de pl, ha nincs, akkor ne csináljak semmit, vagy álljak fejen addig?
A következő alapjárat tanulási folyamatot az alábbi listában feltűntetett egy vagy több intézkedés után mindig végre kell hajtani;- egy új ECM-re (motor-szabályozó modul) való kicserélés - új IAC szelepre való kicserélés - a fojtószelepház megtisztítása a szénlerakódásoktól
Kapcsolják BE a gyújtást.
Kapcsolják KI a gyújtást 15 másodpercre.
Kapcsolják BE a gyújtást 5 másodpercre.
Kapcsolják KI a gyújtást 15 másodpercre.
Indítsák el a motort a sebességváltóval a parkoló/semleges helyzetben.
Ha a gépjármű fel van szerelve egy automata transaxle-vel, húzzák be a kéziféket. Nyomják be a fékpedált és benyomott fékpedál mellett állítsák az integrált hajtóművet 1 másodpercre a D (előre) helyzetbe, majd kapcsolják vissza a P (parkolás) állásba. (csak a Siemens ECM /motor-szabályozó modul/ esetén).
Hagyják a motort addig járni, amíg a motor hűtőközeg hőmérséklete meghaladja a 85°C (185°F) értéket.
Kapcsolják BE 10 másodpercre a klímaberendezést, ha van a gépjárműben.
Ha a gépjármű fel van szerelve egy automata transaxle-vel, húzzák be a kéziféket. Miközben benyomják a fékpedált, állítsák az integrált hajtóművet 10 másodpercre a D (előre) helyzetbe.
Kapcsolják KI 10 másodpercre a klímaberendezést, ha van a gépjárműben.
Ha a gépjármű automata integrált váltóművel van felszerelve, nyomják be a fékpedált és állítsák eközben az integrált váltóművet a parkoló/semleges állásba.
Kapcsolják KI a gyújtást. Az alapjárat tanulási folyamat be van fejezve.
A motor újraindítása előtt várjanak 15 másodpercet (csak Siemens ECM /motor-szabályozó modul/ esetén).
Nem tudom ismered-e 17. ker, Zrínyi út végén, Ecser elején a Chevrolet(Daewoo)-Hyundai bontót. Náluk érdemes érdeklődni, foglalkoznak mindennel, rendesek is, csak telefonban értetlenek néha(pl.: ködlámpát vettünk 4 ajtóshoz, forma azt mondta telefonba, hogy van, másnap mikor mentünk érte, már 5 ajtósé lett....átalakult éjszaka vagy nem tudom..). Ingyen adtak 3db izzót digitális km órához..
Érdekesen hasonlók az én problémám is pedig az 1,2 8V
Hiba jelzés nincs !!! szerdán viszem alapjárat ujra kalibrálásra mert levettem a foltó szelep házat és a szaki szeritn mivel levettem úgy érzékeli mint ha új lenne és ujra be kell álítania fojtó szelep mozgását!!!! De ehez szoftver kell :(( Beszámolok hogy sikerült szerda este az eredményről !
Egy kis adalék és egyúttal segítségkérés is az alapjárattal kapcsolatban.
A motor 1.4 16 V. 125000 km. 2003. évjárat. Eddig néha lassan ejtette el a fordulatot. Akkor alapjárati motor kiszed, megtakarít, és jó lett. (kb 3-5 havonta)Nem kellett a kis határoló, amit márkatársunk kitalált.Kb 2 hete elkezdte tartani az alpjáratot.2500-3000
Saját maga döntötte el, mikor ejti el. Tisztítás nam használt.Határolót megcsináltam, akksi sarok le, betanítás, pörög ezerrel.
Teljesen szétszedtem a fojtó szelep házat, kitakarítottam, átnéztem az összes gumicsövet, nincs-e kirepedve.Minden csatit befújtam. Semmi javulás. Ha pörgés közben lehúztam az alapjárati motor csatiját, szép lassan leesett a fordulat.
Vettem tehát vadi új VDO alpjárati motort nagyon sok barátsággal 17000-ért.Akksi sarok le, betanítás stb.
Tapasztalat: beindításkor felpörög 2200 köré, kb 3 mp. után visszaesik 800-ra és innentől kezdve tök jó végig.Van motorfék, ejti a fordulatot.Mondhatnánk, hurrá, DE NEM!Először is , miért emeli fel olyan magasra? Leállítom, kb 1-2 perc múlva beindítom - 2200. kb 3 mp után jó csak.
Másik baj:
Alapjáraton klíma bekapcs.-motor felpörög, 2-3 mp után beáll normálra,és innentől végig jó, ejti, motorfékez stb. DE HA menet közben kapcsolom be a klímát, tartja a 2000 fölötti fordulatot, szalad mint a bolond, egészen addig, amíg teljesen meg nem állok.(Nem gurul a kocsi!!!). Ekkor 2-3 mp, és tök jó az alapjárat. Innentől kezdve lehet menni klímával, teljesen rendben az alpjárat. Van motorfék, meg minden jó.
Megőrülök már tőle.
Persze szerelőkkel néztük.Hibakód nincs, és semmi okosat nem sikerült kisütni.
Van még egy adalék. Ennél a motornál van egy levegő-kartergáz visszavezető szelep(ha jól tudom, 8 szelepesen nincs ilyen).Ez alapjáraton vákum hatására nyílik, fordulaton megszűnik a vákum,és egy rugó ellenében egy kis tányér elzárja a levegőt. Ez a szelep is el tud koszolódni. Kitakarítottam ezt is , de úgy tűnt, hogy nem mindig zár le tökéletesen.(egy kis kosz elég lehet, mert ha belefújtam, picit áteresztett, és ha közben csavarhúzóval megmozdítottam a kis tányérját, egyből lezárt.)Persze ehhez előbb ki kellett tekerni a helyéről.
Most én erről a szelepről lehúztam a zsívótorokhoz vezető csövet, és ledugóztam. ettől egy icipicit kisebb lett az alapjárat, de a lényegen talán nem változtatott.
Nem tudom ,mi a szerepe ennek a szelepnek. Talán ezt is ki kellene cserélni, hogy tökéletes legyen.
Ha ráér majd a kocsi, a szerelők méricskélnék a szenzorokat, stb, de egyelőre csak találgatnak, mert az értékek a műszerek szerint jók.
Hát itt tart az ügy , ez kb másfél-két hét termése.
Az idegesít, hogy nem tudni, mi a baja. Mert ha tudnánk megcsináltatnám, mindegy mennyibe kerül.
Végül is lehet mostmár vele közlekedni, az alpjárati motor talán nem kidobott pénz, de mint leírtam, nem tökéletes.
Várom az ötleteket, véleményeket.
Valahol a fórumon szerepelt, hogy talán Kaposvár környékén van egy tuti szaki.
Rémlik valakinek, van esetleg email címe?
Megpróbálok feltenni képet a fenti szelepről, hátha tud valaki közelebbit.
Help !!! KAlos tulajdonos lettem 1 hete 40000 km van 7 éves autoba egy idős hölgyé volt. A kérdésem felétek a következő lenne - levettem a folytó szelep házat mert ki kellett takariítani trutyis volt nagyon azóta hidegen nincs alapjárat melegen pedig csak aló helyzetbe van 850 -es alapjáratom ha gurul a kocsi és uresbe 1400 -re emeli meg f az alapjáratot ,sztem ez nem normális . Valaki azt mondja ujra kell kalibráljam az alapjáratot létezik ?
A másik észrevételem a km számlálóm lévő számok hol látszik hol nem vagy csak a számok fele vagy negyede de utána megint jó egy kis ideig . Mit tudnék tenni orvoslás gyanánt ? Köszönöm előre is a segítségeteket .
Megjavult a rángatás.22000Ft ért. 1,4es kalos(fontos)
Sajna a kontakt spré nem jött be.
Első szerelő:Fojtó szelep komplett cser(mert csak egyben van)800000Ft +egr szelep 15000Ft+munka díj.
Felhívtam a daewoos boltot mennyi ez a szelep kompletten mire ő minek egyben amikor lehet külön is megvenni a belevalókat(na itt lett gyanus a szerelő),adott egy telefon számot vigyem oda a kocsit.
Második szerelő: reggel 8ra vittem kb 10kor hívott 22000Ft lessz a javítás mondtam oké.
Du 4-re kocsi kész proba rángatás sehol.
Hibák valamiféle csővek el voltak repedezve ezért fars levegőt szívott,egr szelep tísztítás,
fojtó szelep szétszerelés és tisztitás.
Mivel nem vagyok szerelő könnyen levettek volna Kb 100ezerre ha a boltos nem ilyen segítőkész.
Az enyémben sem sok van (35000) de az biztos hogy 800e-ért nem tenné bele a valagát senki (bár azt is tudom,hogy eladni sem tudnám annyiért),akkor inkább elrohad nálam!
Szia! Egyátalán nem haragszom :), sőt, örülök, hogy őszinte választ kapok. Eddig ezzel az autóval semmi probléma nem volt. Amikor kiálltak vele, ment.Elpocsékolni sem akarom, mégiscsak alig volt használva.
Üdv! Ne haragudj a válaszomért, de senki sem fog hanyattesni a futásteljesítménytől, meg egyebektől, mert egy rakás egyéb probléma lehet egy alig futott autóval, mint egy 200-ezret gurult példánnyal. Szerintem a piaci ár fölé lődd be egy picivel. Azt meg kikeresheted a paraméterek alapján a használtautós oldalakon.
a részletek: 2003-as gyártás, 2005-ös forgalomba helyezés, kék metál, rádió és légkondi nélkül. Sérülése nem volt, gázt szerintem még soha nem nyomták le a felénél jobban.
Nekünk ilyen 8-8,5 között szokott lenni rövid távon való használat miatt, de ha sokáig ég a check, akkor több szokott lenni érezhetően, megközelítőleg azonos távon..
(Nálam a 6.1 literes rekord már egy éve világító lámpával jött el.:) Vagy négy éve világít, átlagban ugyanúgy nagyjából valamivel 7 fölött van a fogyasztás, mint az előző években. 1.4 8v.)
Rángatásra nincs ötletem, a szonda az tipusbetegség azt mondják.(miénk is rángat enyhén, ha pl 2-es alapjáraton mész vele, majd el kezdesz gyorsítani, olyan 1500-1700-ig rángatva megy, aztán semmi)
Az meg, hogy elég kormos a szonda valószínűleg azért van, mert tévesen jelez vissza, aztán össze-vissza kapja a motor a benzint stb..... amúgy ha ég a lámpa, többet eszik :)
Mennyi lehetett egy 2002-es Kalos újkori ára? Totalcaron 2.060.000-t írnak, de ez alapár. 1,4-es motor, szervóval, de rádió nélkül, kék színben. Nagyapámé volt, összesen 9000 km-t ment eddig, végig garázsban állt...
Elég érdekes és összetett problémam van ehez szeretnék segítséget kérni.
Elsőnek a lamdaszonda.Chek lámpa kigyuladt kicseréltem a szondát +gyertya cserevolt.Kb egy hét a chek lámpa ismét ég szonda ki megpucol lámpa elalszik. kb egy hét ismét.A szonda igen kormos volt minden esetben.
Új tünet :elérem az üzemi hőfokot az autó elkezd rángatni(alapjáraton is és menet közben is)2000fordulat alatt szinte el sem tudok indulni.Üzem anyag szürőt cseréltem (el is törtem a műanyag pöcköt ha valakinek van megvenném)de nem javult semmit az autó.A rángatás csak meleg motornál jelentkezik.Szerviz előtt valéami tanács jól jönne.Előre is köszönöm.robo2
A beremegés nekem is megvolt fékbetét csere után, aztán kicseréltettem az egyébként felszabályozott gyári tárcsákat is.
Azóta nem remeg. Most a toronyszílentek adták meg magukat elöl :( nemtudom, hogy 9 évesen 170valahányezer km-rel ez mennyire normális, vagy típushiba. Bár kapott elég pofont szegény kalóz a kátyúktól.
A boltban nekem is a textar-t ajánlották,már cseréltem betéteket 85-nél,csak ezek a betétek nagyobb sebességnél kb 130-140-ről erősebb fékezésnél beremegteti az elejét és ebből gondoltam hogy meg van égve vagy rossz a minősége,reggel hűvösebb időben nem csikorog.
én 120-nál cseréltettem fékbetétet, de a gyáriak bírták volna még /30-40-et a szerelő szerint/ .Textar-t vettem ha jól emlékszem. A hang inkább fékpor miatt lehet és az sem kizárt, hogy hátul a dobfékeket kell kitakarítani. Vezetés közben elég nehéz megállapítani, hogy pontosan honnan jön a nyikorgás.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni Tőletek!Van egy 1999. 1.5 benzines Lanosom és olyan probléma jelentkezett, hogy: (csak)meleg időben, ha sokat mászkálok városba(sok leállítás, indítás), akkor egyszer csak, hiába indítok, nem pöccen be a motor....! ???? Ez a jelenség télen soha nem fordult elő, de a mostani tavaszi melegben, nem értem miért, de rendszeres! Ilyenkor mindíg várnom kell 15-30 percet, utána beindul....!Telefonon beszéltem a szerelőmmel, szerinte az immobiliser-el lehet gond, de így nem tudja, csak egy ötlet!Van vkinek valami ötlete??? NAGYON köszöm előre is a segítségeket!
Kis segítség kellene. Van egy 1.4-es 8 szelepes Kalosom, amely tegnep elött délután haza fele elkezdett "3 hengerezni". Hazaértem, motorház felnyit és a kábelek vizsgálata közben a vezérmű felöli első henger gyujtókábele (ez a leghosszabb)a kezemben maradt. Megörültem, hogy ennyivel megúszom és mivel épp aktuális volt a gyertyacsere is kicseréltem a 4 gyertyát és a komplett gyujtókábel garnitúrát. A hiba azonban nem múlt el. A hibás hengernél egyáltalán nincs szikra és a checkámpa is folyamatosan világít.