A melegedő folyadék sajátossága,hogy alolról felfelé igyekszik .Ha megnézel egy fazék rotyogó levest láthatod.Egyenletes hőmérsékletnél sokan még keverőt sem használnak, elég ha az üst alja homorú,ez forgásban tartja a töltetet .Nézd az allembic főzők működési elvét. A lekvárkeverő azért kell.hogy a nehezebb rostok, magok ne tudjanak az alján egy helyben megállni és odaragadni, mert erre már továbbiak is letapadnak. A zubogó folyadék elvégzi a maga munkáját.
Hát igen. Valaki elmagyarázhatná, Snapszinak, hogy van egy olyan találnány,hogy maligán fokoló! 🙂 Ha gyanús valami, nem kell belemenni hülyeségekbe! Oszt legalább nekem nem fáj! 😉
Kíváncsi lennék, hogy mennyi idő alatt megy ettől tönkre, szerintem a réz nem koptatja a rezet, inkább kenődik. Arra gondolok, hogy a folyamatosan fémtiszta, oxidmentes felület jobban ki van téve a cefre maró hatásának, így az hordja ki belőle az anyagot, ebből a szempontból mindegy, hogy szakaszos-e a keverés vagy folyamatos.
A fakanalad "csak" a leégést gátolja meg, ez a keverő átforgatja az üst teljes tartalmát, homogenizálja a hőmérsékletet, elősegíti a palástról a hő bejutását az üst belsejében. Főzés közben, ha elzárom kicsit visszaesik a kihozatal, ebből látszik, hogy a gőz gépezést is elősegíti, az elválasztás is koncentráltabb lesz, mivel a cefre egyen hőmérsékletű. Büszke lennék rá, ha én találtam volna fel, de minden "modern" üstöt ilyennel szerelnek. Remélem ...nem vagy sértődékeny, ilyen hideg hétvégi napon. ;)
Na hát pont erről beszéltem csoda,hogy nem indul el. Nálam egy teljes fordulatot kb 3 másodperc alatt tesz meg 6 voltal a motor,2 centire az üst aljától ,ez a leglassabb,de szerintem még ez is gyors ,ezért kellene a szakaszkapcsoló.És még mindég fenntartom,a hőmérséklet riasztó.Remélem érzed benne az iróniát és nem vagy sértődékeny, ilyen hideg hétvégi napon.
Nálam folyamatosan megy egy 180w-os hajtóműves villanymotor. Így a láncszemek 25-öt fordulnak percenként. Először látva Green technikáját én is kacérkodtam a gondolattal, hogy csináltatok egy ütemadót. Aztán elvetettem az ötletet, mert az áramfogyasztása minimális. Az egyetlen "félelmem" az, hogy így jobban kopik az üst alja, de ezzel meg nem foglalkozom. Ha elkopik, majd kap egy újat.
Ez nagyon tetszik, ilyen engem is érdekelne 6-12 volt közötti.Nálam már ezenkívül csak egy csengő hiányzik, ami megszólal ,mikor a páracsövem 60 celsius meleg.Ez néha 1-másfél óra között van.Nem kellene rohangálnom,elválasztáskor .Többször túlfutott,és önthettem vissza.
Nekem az ütemadó saját gyártmányú.Cefre függő az ütemezés beállítása.Ragadós, sűrűbb cefrénél (pl. alma, körte,) 8-10mp keverés, 60-120mp szünet.Hígabb cefrénél a szünetet 3-4percre is lehet állítani és a keverést is rövidebb időre.A munka üteme ugye függ a fordulatszámtól is. Az enyém 60-t forog.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ha a keverő az üst alján van teljes szélességben és folyamatosan kever nagyon lassan ,fölösleges a vízfürdő, vagy az olajos.Csak megbonyolítod, és a költségeket is megnöveled.De ha az oldalából forog egy hajólapát,az nemelég.Az aljáról kell a meleg közeget felfelé hajtani,ha ezt nem teszed még 100 fokon is lesüllyed először a mag ami odaragad, utána arra a sűreje és így tovább odaég.
Nekem van saját gyümölcsösöm. Az ősszel ültettem 8 új pándi meggyfát is.
Az ismerőseim túlnyomó része rendelkezik annyi belátással, hogy felbírja fogni, hogy mi az a nem.
Ez pont egy retardált volt.
Addig könyörgött, hogy meg sajnáltam...
"Így a karácsony, úgy az ünnepi asztal... " Sírt, rít...
Megszállt a "jótét" lélek és megcsináltam.
Egyébként akár hiszitek akár nem, még pénzt sem kértem tőle.
Csak legyünk túl rajta, hamarabb szabadulok...
Pont amit leírtatok amiatt nem csináltam és nem is szeretnék a jövőben ilyenbe belefogni.
Az egyik a törvény a másik meg, hogy :
" ő nem ennyit várt... " 1997-ben ez a fa jobban adott" " azt mondták a TV-ben, hogy az idei évi gyümölcsszezon volt" "Gipsz Jakabnak szintén almából volt, de neki ennyi lett..."
Sorolhatnám...
Én a saját gyümölcscefrézésembe és a saját kezelésembe bízok.
Ezért nem veszek a netről cefrét.
Csak amit én csinálok meg. Az a biztos.
"A"-t később tájékoztattam a Mátyás király meséjében rejlő tanulságtételről, miszerint : Egyszer volt Budán kutyavásár...
"B" -t szóbeli figyelmeztetésben részesítettem, mert nem igazán állt a józan ítélőképesség tetőfokán. :) :) :) Illetve gyámság alá helyeztem, mert egyedül nem tartózkodhat az üzem területén... :)
Viszont lenne még valami...
Nem oly régen az egyik haveromtól egy különös mintát kaptam.
Nem voltam rest, megszámoltam a szóközeidet. És ha hiszed, ha nem, pont annyi van, amennyi kell, de egy sem jó helyen. Ha ezt Schlumberger meglátja, kitér a hitéből. :-)))))
Anno a szovjet rakéták jégmentesítője 96-os alkohol volt (-40..50 fokról beszélünk).
Három fős tiszti különítmény járt végig éjszakánként, hogy az őrszemélyzet ki ne igya. Azért kellett három fő, mert kettőnél megbeszélték volna, hogy ők isszák ki (és ráfogják a nyuszira), de háromnál az egyik csak felnyomta a másik kettőt. :-p
Pár éve a szomszéd városból egy szépkoru hölgy a fiával hozott valami rettenetet. Mondtam vigyék vissza mert ebből nem lesz semmi, ha még is az meg rossz lesz. Addig könyörgött míg el nem vállaltam. Be jött a papírforma.
Kedvesen azt mondta legyen nekem is olyan karácsonyom mint amit én okoztam azzal hogy nem lett pálinkája.
Szerencsére jobb lett. A következő ügyfél hozott egy horgolt angyalkát a karácsonyfámra mert meg volt elégedve. Ez nem csak kioltotta az átkot, fel is töltött.
Kizárólag marketing céllal nem érné meg mégis kifőzni a " paraszt " rossz cefréjét? Odaültetni az üst mellé, hogy nézze végig mennyi lesz belőle, az íze meg úgy is adni fogja magát. Aztán elmagyarázni, hogy kéne csinálni a jövőben. Az adott pillanatban ez lehet, hogy veszteség lenne a főzdésnek, de nyerhet vele egy új, a remények szerint már jó cefrét készítő kuncsaftot, aki a sikereken felbuzdulva minden évben több és több, jobbnál-jobb cefrével örvendezteti meg a bérfőzdést. ( és a pénztárcáját )
Épp írni akartam, hogy ha betartotta volna a szabályt, ez ugye nem fordult volna elő...... Mondjuk azt nem értem, hogy egy ránézésre is sz@r cefrének minek áll neki.........
Ha már odahoztak valamit és rossz abból a bérfőzdés már nem jön ki jól. Ha lefőzi, kevés és sz.. becsapta a főzdés. Ha nem főzi le, bunkó és többet oda nem megy egyik variáció után sem. Ez már jó variáció. Ha belátja hogy nem volt igaza és visszajön azt már többet elzavarni sem lehet és egyre jobbak a pálinkái.
Azt nem tudom, hogy az említett cefre mennyire volt rohadt.
És azt sem tudom, hogy az összes bérfőző annyira önérzetes-e, hogy sz@r(?) cefréből nem főz, még akkor sem, ha ez neki anyagilag nem jó. Én a helyükbe inkább kifőzném, és elmagyaráznám a kuncsaftnak a helyes cefrézés menetét, a jövőbeni sikeres együttműködésben reménykedve.
Azt gondolom Snapszi "A"-t a fagyott-rohadt cefréjével együtt vágta volna ki. Gyanítom az összes bérfőző hasonlóképp járt volna el, és örült volna, hogy az otthonfőzők üstjét rongálja. :-)
A sztori nagyon jó, de nem biztos, hogy ki kellett volna posztolni. Amellett, hogy nem is főzhetsz másnak, az ilyen hozzászólások csak erősítik snapszmester ( és mások ) meggyőződését, hogy az otthonfőzők - feketén főzve -elveszik a munkát a hivatalosan működő, és adózó bérfőzdéktől. Így nehéz védekezni, hogy mennyire becsületesek, és jogkövetők vagyunk. :-)
Először is szeretném megköszönni, mindenkinek a segítséget!
A jövőhéten szabadságon leszek és neki látok a "mosogatásnak". :)
Most pedig elmesélem, hogy sikerült befeketítenem az üstöm alját:
A történet ott kezdődik, hogy adott 80 liter hátborzongatóan undorító, darabos, fagyott cefre. Ennek gazdája "A", egy távoli ismerősöm. "A" karácsony előtt megkeres, hogy nem lehetne-e? Mondom: Nem! A hűtővizet a hideg miatt leeengedtem, elpakoltam, stb...
És ekkor jön a siralomház, hogy akkor karácsonyra az asztalra nekik semmi sem lesz...
Mondtam, hogy elég bizarr is a cefre...
Jajj, azzal ne foglalkozzak, csak legyen valami... Jó lesz...
Meghatódtam... Bár ne tettem volna...
Azt tudni kell, hogy a pálinkafőzőm egy lemezbodéban az udvar végén áll. A helység nem szigetelt csak eső védett. Ennek a későbbiekben még lesz jelentése.
Szóval igent mondtam. Szóltam az egyik gyermekkori havernak "B" aki főzést még nem látott, hogy jöjjön el és nézze meg. El is jött.
Szépen felraktam főni a "darabost". Semmi extra, fasza mínusz fok kint, de el lehet viselni. "B" fát vág, minden okés.
És ekkor olyan helyre kellett sürgősen távoznom ahová a király csak egyedül megy.
Mondom "B"-nek, hogy ne rakj a tűzre mindjárt jövök!
"Ó, hagyjad már! Tudom én, hogy mit kell csinálni! Menj végezd a dolgot én majd itt leszek!"
Jó, de akkor ne rakj rá semmit!
"Jól van na!"
Hát rárakott. De nem csak akácot. Egy tsz-es zsákban volt napraforgó brikett, azt is. Annak meg a fűtőértéke majdnem a duplája, mint az akácnak. Vissza jövök és kinyitom az ajtót. Gyanúsan meleg volt bent a kinti fagy ellenére... Megkavarom az üstöt és éreztem a tragédiát. ..
Megcsináltam a pálinkát. Érdekes módon nem volt égett íze vagy szaga, inkább a megrohadt, rossz cefre aromáját viselte magán, de még így is fogyasztható volt... "A"-nak boldog karácsonya lett... :)
Tanulság: Szar cefrét ki kell önteni, a haverokat meg csak felügyelet mellett otthagyni. :) :) :)
:)) Hátha...Bizakodjunk benne.Motorom,hordóm,lábakhoz vas anyagom nekem is lenne,a többi hiányzó cuccot ha kellene még a "tangóról" összekotorászhatnám,de affinitásom az elkészítéséhez már nincs:))
Szilvánál ha jól látom elég sok gyümölcshús visszamaradt. Ez a kép után még ment a magozó és átment a hús vagy az már a maggal együtt kuka lett? Ha kuka akkor kb mennyi a veszteség?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Kajszi meg szilva magozásra szoktam használni...1-1,5 kW -os motor bőven elég 800 körüli fordulat/perc szerintem elégséges , az enyém 1400-at forog ...kicsit soknak találom,de mivel működik így is ,ezért nem piszkálom :)
Ha jól emlékszem ,a tárcsa és a hordó belseje közti hézag 3,5mm.
Én is egy fórumtárstól kaptam instrukciókat az elkészítéshez.
Érdeklődnék hogy ki az aki pest megyében megfelelő gép parkkal rendelkezik ahhoz hogy segítsen nekem egy gyümölcsmagozó elkészítésében? Egy söröshordóból szeretnék magozót készíteni de megfelelő eszközök és hegesztés tudás hiányában nem tudom megcsinálni. Az anyagokat beszerezném csak magában a gyártásban szeretnék segítséget kérni lehetőleg olyantól akinek van is ilyen működő gépe.
"a pálinkaprojekt következő helyszínének Marokkót nézte ki a Magyar Afrika Társaság elnöke, ahol akár a gránátalmából és ananászból készült pálinka is szóba jöhet."
Egy szinte tisztán iszlám hitű országban biztos nagy siker lesz a "pálinka". :-p
Ha jól emlékszem, akkor a nagyanyám sót, és/vagy szódabikarbónát forralt 10-15 percig, vízzel felöntve. Neki mindig bevált. ( ha nagyon leégett az edény, akkor szódabikarbónás péppel átkente, és úgy hagyta. Másnap rakott hozzá még egy kis vizet és úgy forralta )
Ha az új állapotot akarod visszaállítani: barkács áruházból sárgaréz fazékkefe fúrógépbe fogva, nem karcol, a sarkokat is kipucolja a keverő perselynél. A leégett szemcsék még ezzel is nehezen jönnek le.
Na ezért nem szabad szerintem, nagyon közel tenni az égőt az üst aljához...ha kicsit nagyobb a távolság, a hő is jobban eloszlik...a trisós áztatással lehet könnyíteni, esetleg kíméletes fémdörzsi...
Mosogató szeres víz,áztatni és dörzsi szivacs le fogja vinni.Nekem is ilyen a főzőm,de még nem égett le benne semmi,pedig nagyon sűrű naspolyát is főztem.
Görcsösen ragaszkodunk a nagyapáink által használt elnevezéshez, ami érthető is. Ezt akarják elvenni azzal a bizonyos JÖT. törvénnyel. Nehezen áll rá a szánk, pedig a gyümölcspárlat nem is olyan csúnya szó. Egyébként meg nevezhetjük bárminek, úgy is az a fontos, ami az üvegen belül van.......
Nemrég volt egy vita (vádaskodás?) Hal úr páracsövének -ezzel együtt az enyémnek is- a vastagságával kapcsolatban. A honlapodon lévő főző (az első képen) páracsöve milyen vastagságú?
:)) Gyűjtünk a vadonból meg az erdőből gyümit ha más nem lesz...(azok átvészelik átlagban a fagyokat) legyen azért valami kis "nedünk":)) (persze az már nem a saját kert...)
Sajnos jogilag mi mindannyian párlatot főzünk, függetlenül a technológiától. Pálinkát a kereskedelmi főzdèk főznek csak, ne taglaljuk a minősègi különbsègeket! :(
Ne csodálkozzunk, hogy az alkalmi fogyasztók fejèben nincs rend ezzel kapcsolatban.
Valamit valamiért. Viszont most esetleg nem eszik meg még a dióleveleket is a hernyók, ahogy tavaly előtt. Gyanítom, a kártevőket is erősen megtizedeli a kemény, hosszantartó fagy. Meg a stratégiai gáztározókat is.... :-(
Erősítem ezt a véleményt, nekem évek óta két két feltétem van a cefrefőző üstre, egy sisak és egy buboréktányéros torony. A főzés elején úgy is el kell döntenem, hogy milyen párlatot szeretnék eredményként (kétlépcsős pálinka vagy egylépcsős gyümölcspárlat), ezért a megfelelő "feltétet" teszem föl és már főzök is ...
Barkócza már többször kifejtette itt a fórumon, hogy az egylépcsős tornyost elvileg lehet kétlépcsős kisüsti üzemmódban használni (vö. megszüntetsz minden refluxot (külsőt és/vagy belsőt), akkor a buboréktányér vagy a szitatányér nem csinál semmit, azaz nam erősít), de egy klasszikus sisakkal talán egyszerűbb ezt megvalósítani ...
Egyébként erősítő feltétnek tök mindegy, hogy szitatányérost, buboréksapkásat, töltött oszlopot használsz-e. Alapvetően a refluxaránnyal lehet jól szabályozni az erősítést mindegyik esetben, erre figyelj, hogy ezt tudd jól és reprodukálhatóan szabályozni. Házilag a töltött oszlop elkészítése a legegyszerűbb. Az áthabzás megakadályozására külön figyelj.
Szia, végre elértem az egylépcsőssel főző barátomat, ma este megyek hozzá.
Az egyléppcsősnél arra figyelj, hogy nagyon kicsi a véghűtőjük. Ha a deflegmátor a torony tetejében van, akkor ezzel a kis hűtővel nem lehet kisüstiként használni, mert a hűtő elégtelen hozzá. Ha külső deflegmátor van, és kívülről csatolod vissza a refluxot, akkor használható kisüstiként, mert a külső deflegmátor és a véghűtő együtt már elegendő.
Én ,régen ,2 lépcsöbe nyomtam, most nyomom 1 lépcsöbe buborék sapkás 3 torony( 1 toronyba 4 sapka) de nagyon nehéz fözni vele kell sok tapasztalat ,Fogad meg tanácsukat ,és azután vállasz /minimum 5.6év kell hogy rájöj hogy müködik/.és sok jo cefre kidobással,
Lehet, jobban járnál, ha ugyanarra az üstre lenne egy tornyod meg egy sima sisakod és tetszés szerint választanád, melyiket teszed fel. A kombinált eszközök ritkán érik el a szóló szerszámok használhatóságát.
a következő eszmefuttatást mindenki csak saját felelősségére olvassa el, mert káros mellékhatásokat tartalmazhat..., de remélem sokan szóltok :-)
Sokatokkal leveleztem, mindenkinek feltettem a kérdést, hogy egy-, vagy kétlépcsős főzés eredményez jobb, (illat-zamat harmóniára gondolok) pálinkát...
Szinte mindenki a kétlépcsős mellett tette le a voksát. De sajnos bennem ott van a kisördög, és azt mondogatja, hogy olyan főzőt vegyek, (tavasszal tervezek egy 100 litereset venni...) amivel lehet mindkét technológiával főzni. Úgy érzem, ha nem próbálom ki, hogy u.a. a cefréből mit lehet így is és úgy is teremteni, akkor ez így nem az igazi...
Kinéztem egy töltetes 98 literes főzőt (nem akarom a nevét leírni, de van egy kis- és egy nagyobb tesója), amelyet a gyártója is úgy hirdet, hogy mindkét módszerrel lehet használni (töltet ki, fejhűtés le..., én tennék bele egy rézcsövet függőlegesen, hogy a pára elég rézzel érintkezzen...)
A másik gondolatom az lenne, hogy venni egy komolyabb kétlépcsős főzőt, és valamilyen módon készíteni hozzá egy finomító oszlopot, a tetején deflegmátorral, liebeg hűtővel, esetlegesen egy aromakosár résszel...
A véleményem szerin, ezek közül a buboréksapkás, állítható folyadékszinttel lenne a legjobb, a töltetes pedig a legegyszerűbben elkészíthető. A szitatányéros valamiért nem szimpatikus nekem.
Itt jöttök Ti a képbe, érdekelne a véleményetek, a tapasztalatotok, mindkettőből a negatív is jöhet...
Készített már valaki működő buboréksapkás, vagy töltetes tornyot? megosztaná a tudását...?
hát ennyi, légyszi bombázzatok a válaszokkal itt, vagy a raczno @ kabelnet . hu-n
Nem jó, ő is egy ehhez hasonló, két karikás égősorral kezdte...elmondása szerint reduktorral felfűtés 4-óra...reduktor nélkül meg a külső karika lángja kezdte szétégetni az üstházat, (festék lejött), mert annyira kint égett...
Egy ilyen trükkel esetleg a paella égő is jó lehet. A másik móka még a paellához a fúvóka felfúrása tizedenként amíg el nem éri a kívánt teljesítményt illetve addig amíg szép lángja van.
Dugót (a csiszolt üvegdugó kivételével) elasztikus anyagból érdemes készíteni, az nem töri el az üveget és jól tömít. Gumidugó egyébként aprópénzért széles méretválasztékban kapható a gazdaboltokban.
Volt 2 db demizsonom. Az egyik parafadugóval a másikba pedig esztergáltam bükkből fadugót. A keményfadugós üveg széttört álló helyzetben, félig pálinkával. Arra gondoltam, hogy tágult a fadugó és szétfeszítette, mert úgy láttam, hogy a szájától indulhattak a repedések.
Szóval 1 maradt üvegem és tervezek venni 2-3 db 5-10 liter környékit.
Ahogy láttam a képeden készültet, gondoltam jó lehetne ebből az anyagból.
Nagyon kedves vagy envision, de egyenlőre nem tudok méretet mert még meg sem vettem.
5000 Ft volt a 30 kW-os ÉTI gázkazán. 3 csőégős és minimális átalakítást igényelt, a fúvókákat kellett meghosszabbítani, valamint az égők kerültek beljebb. A kazánt elvittem a MÉH telepre, ahol a vas súlyáért kaptam 3000 Ft-ot...
Mivel az automatika is kiszerelésre került a kazánból így még biztonságos is a rendszer, rögtön kiold, ha elalszik a láng, a gáz mennyiségét pedig egy egyszerű golyóscsappal szabályzom.
Új infó a DES-100-as fűtésre!!...és talán jó hír a bizonytalankodóknak...egy Pest közeli DES-100 tulaj keresett meg pár éve, hogy szeretne egy pistóriusz tányért a sisakjára...emlékeztem, hogy őneki is gondja volt a fűtéssel...most beszéltem vele és kiderült, hogy egy sima kínai 5,5KW-os öntöttvas zsámollyal fűt, de reduktor nélkül... kb. 1-óra múlva csurog és 2-3-óra alatt lefőzi a teli üst cefrét...állítása szerint, ha nem túl hideg a cefre, akkor 3-3-és fél adagot tud így lefőzni egy 11,5-kilós palackkal...persze a vége felé már eldönti a palackot és utána, néha lábbal kicsit gurigatja is, de így egész jól kijön...ja és a gyári fúvókával...
Reduktorral, még az állítóssal sem volt elég jó...de persze ezt csak azok próbálják, akik nagy légterű, jól szellőzött, föld feletti helyiségben főznek...az állandó felügyelet itt nem árt...és ami szintén fontos, motoros keverője van...anélkül leégne!!!...
Bár az eredeti kérdésben szereplő 4.5 órás felfűtési időt nem befolyásolja érdemben, hogy egy üst folyadékot 78 vagy 92 celsiusra melegítünk. Vagy is de. még fél óránál is többet jelent. :)
Pár napja én is kazánégő átalakítás felől érdeklődtem. Itt nézz körül, vannak olcsón használtak. Illetve a fórumtársak véleményét szeretném kérni hogy melyiket lenne érdemes megvenni. http://xn--gzkaznbont-s4ae3v.hu
Az tiszta sor, hogy kivágom a paella égőt. Viszont most kényszerűségből vendégségben kell főznöm a cuccommal, egy olyan helyiségben, ahol nincs földgázcsonk.
Így marad egy kazánégő átalakítása pb üzemre. Aztán ha meglesz a saját helyem, akkor mehet földgázzal már.
Ha emlékeztek még, nyáron napokon keresztül bombáztalak titeket ugyanezzel a problémával. Próbáltam feljebb rakni az égőt, próbáltam kéménnyel, majd nélküle, próbáltam úgy is, hogy kb. 40 14-es lyukat fúrtam az üstház aljára a több levegő reményében. Szart se ért a próbálkozásom, maradt a gáz zabálás és 2-3 órás felfűtési idő. Lehet itt okos ötleteket adni a másiknak, de hallgattam itt valakire, aki azt tanácsolta nekem, hogy vigyem vissza és vegyek egy kazánégőt, úgy is vezetékes gázzal szerettem volna tüzelni. Érdekes, hogy minimális gázfogyasztás mellett lecsökkent a felfűtési idő 1 órára minden erőlködés nélkül. Úgyhogy ha rám hallgattok kidobjátok a francba azt a paella égőt. A 100-as DES forgalmazója is az engedély nélküli szerb égőt ajánlotta volna a spanyol paella helyett, de a kazánégős megoldásra csak lehajtotta a fejét és bőszen bólogatott...
A kollégának is 100-as DES-e van azért mertem beleszólni, tanácsot adni. Próbáltam én is C-25-ös égővel, levegő előkeverés nélkül. A füstcső csonkot teljesen nyitva kellett hagyni a főzés teljes időtartamára és nem voltam hamarabb! Sőt...
Neked egy brutális égőd van, a kollégának láthatóan nincsenek erőtartalékai. :)
Biztos igazad van, neked van a konkrét főzővel tapasztalatod, az enyém annyira zárt, hogy a nyíláson az égő mellett a kezem alig fér be, más nyílás nincs, tökéletesen ég, ebből indulok ki.
A láng akkor válik le az égőről, ha nagy a kiáramlási sebessége, nagy gáz nyomás, túl nagy a kémény huzat, szél van ilyesmi, ez nem égéstermék probléma sztem.
Nem szabad a füstcsövet fixen lezárni! Begyújtáskor teljesen nyitva hagyni kb 5-7 percig, majd 80%-ban elzárni, mikor az üstház már rendesen átmelegedett.Az ajtót nyitva hagyni teljesen! Nekem két karikás,levegő előkeveréses saját gyártmányú gázégőm van, földgázzal használva.Az ajtó felső éle alatt kb 5 centire van, 2 élében rakott téglán. Csütörtökön 85l cabernet-kékfrankos bort főztem fedett, fóliával téliesített szaletliban.Begyújtás előtt -8 fok volt bent, a bor a pincéből lett felhozva, mire alá lett gyújtva az sem volt 5 foknál melegebb.:((70 perc kellett a meginduláshoz, az össz főzés idő kb. 3'30" 28l 38-as alszesz. Nem volt kicsavarva 0-ra!
Nyugodtan falazd be, fatüzeléshez kell kéményt használni a DES-en. Az ajtó nyílás is nagy sztem.
Gondolj bele, ha negyed annyi idő alatt akarod felfűteni, négyszer akkora energiát kell bepumpálnod percenként. Ha tényleg csak a 15kW töredékét tudja ez égő, mondjuk 6kw-ot, akkor a felfűtéshez 24kW-os égőt kéne? Ne dobd el az égőt, vegyél egy szabályozható 60-as reduktort, kicsit rakd feljebb és zárd be amennyire csak tudod sztem. :)
Az első órában nem, a következő 2.5 órában igen (ezalatt végig 30 fokon volt a kupola hőmérő), aztán az utolsó órára nyitottam az alufóliára egy kis lyukat.
Túl nyitott üstház esetén valóban így van, egyébként nem kell, hogy hozzáérjen, nekem 8cm-re van az üst fenekétől a láng csúcsa, 45perc alatt bármit felfűtök.
Az égő száránál bővel elég, ha van hézag, nekem egy D100mm körüli nyíláson van kivezetve, más nyílás nincs, zárt az egész, a bekeverés kívül van, a helyi levegő az össz igény mennyiség 15-20%-ka mindössze.
A főzőhöz adott, (rátukmált) 15KW-os (nak mondott) égő, szerintem a felét sem tudja, mint ami rá van írva...de könnyen lehet, hogy a 30M-báros reduktorral, még annál is kevesebbet...
Ha a láng csúcsa és az üst feneke között növelem a távolságot, rontom a hőátadást. A gáz főzőlapokon is (és másutt is) a láng nyaldossa a
melegítendő edényt. Persze ez nem jelenti. hogy neki kell nyomni, mert akkor előáll az általad említett jelenség, és rossz lesz a égés: kormolni fog, túlfogyaszt, stb.
Ennél az égőfejnél ezer apró láng van, amit kellően közel kell vinni az üsthöz a jó hőátadás érdekében.
Ha indezek betartásával rossz a lángkép, levegőt kell biztosítani az égéshez. Ezt, mivel a DES 100-as alul zártnak látszik a képen (ha a talajon áll) vagy elemelem a talajtól, vagy nyílásokat nyitok az oldala alsó részén a szükséges mennyiségű levegő biztosítása érdekében.
Persze mindez csak akkor igaz, ha ez égőfej valóban 15 kilowattot tud.
Kössz a segítséget srácok. Délben írtam, hogy sürgős, de nem gondoltam, hogy ennyire. Sajnos már elkelt. :(
Nemrég értem haza és olvastalak benneteket, mi szerint nyugodtan vágjak bele héjastul. Rögtön telefonáltam is, de már késő. Kicsivel több volt mint 8 mázsa, és 40 forint körül lett volna 1 kiló ára.
Pedig már egészen beleéltem magam. Mindegy majd legközelebb.
Nem hiszem, hogy van értelme az ananászt hámozni a cefrézés előtt. Mint ahogy az almát, körtét, és a többi héjas gyümölcsöt sem. Étkezés előtt azért hámozzák, mert a felületén levő bimbószőrök erőteljesen irritálják az emberi emésztőrendszert.
Szerintem csak simán fejezd le, daráld le, és cefre. A fagyás nem rontja az aromaanyagokat. Sőt, a sejtroncsolódás miatt könnyebben kiszabadul.
Telefonon már alkudoztam Milivel, én is ezt ajánlottam. Az ágdaraboló helyett, (komoly garatnak kellene ott lenni...) az én zúzómmal a 6q-t se perc alatt lelehetne pépesíteni.Persze mindennek ára van:)))
..."Én megemelném az égőt annyira, hogy maximális lángon éppen elérje az üst alját"...
Már többször olvastam, hogy azzal próbáljátok a gyenge fűtési teljesítményt "növelni", hogy fölemelitek a gázégőt, egészen az üst alá...abszolút hibás ez az elképzelés...ha az égőt szinte odaragasztjátok az üst fenekéhez, az akkor sem fog több hőt leadni, sőt ha túl közel van az alja esetleg, csak rosszabbul ég és emiatt jól összekormozza az üstöt és mégúgyse fog fűteni...
Csak tegyük a kezünket egy gyertyaláng fölé..ugye milyen kicsike?...de nem tudjuk közel tenni, mert a meleg felfelé száll és jól megégetné...
Egy 15-20KW teljesítményű égőnek, min. 20-centire kell lennie, hogy egy egészséges lángkép kitudjon alakulni...ez különösen fontos, ha nem minden levegőt (primér) kívülről, a száron keresztül bekeverve visz magával, hanem szüksége van a jó égéshez, a másodlagos (szekunder) levegőre is. Ezt csak az alsó, vagy oldalsó nyílásokon tudja felvenni a láng, de a jó keveredéshez egy kis időre és helyre szüksége van...
Úgyhogy a hatékonyabb fűtéshez nagyobb égő kell, de a jó szigetelés sem árt...:):)...
Ez az egyedüli bajom nekem is. Már csak az a kérdés, hogy mindenképpen le kell-e vagdosni a külső burkát? A zöldjével nem lenne gond, mert vagy szalagfűrésszel, vagy baltával, stb. megoldanám, de a hámozásba nem fogok bele....
Én továbbra is azt mondom, hogy etanol és víz keverékét n+1 számú tányérral sem tudod 100%-os etanollá varázsolni. Ja lehet vízelvonót, esetleg olyan anyagot alkalmazni ami megváltoztatja az elegy tulajdonságát, de hát az már messze esik a pálinka készítéstől.
Egy érdekes kérdésem lenne hozzátok.. régóta olvasom a fórumot de ezzel kapcsolatban nem nagyon folyt vita, beszélgetés ( lehet azért mert eleve hülyeség a kérdésem.. :) ) Előfordulhat, hogy az alszesz hosszas tárolása aroma, és illatveszteséget eredményez? Történt ugyan, hogy kizárólag Zöld velteliniből készült szőlőpálinkám véleményem szerint igen szegényes és gyenge illattal rendelkezik, annak ellenére, hogy az alszesz nagyon intenzív édeskés kellemes illatot produkált. Ez volt az első évem, hogy főztem, szerencsére sokféle gyümölcsöt sikerült kipróbálnom, és mindegyik esetében az alszesznél visszaköszönő illatok jelentek meg a párlatban is persze letisztultabban... Tehát a probléma adódhat abból, hogy az alszesz kinyerése után csak 2 hónapra rá történ meg a finomítás, addig üvegdemizsonban volt az anyag, kint a hidegben.. és meg is jegyeztem a finomításkor, hogy nem érzem azt az intenzív finom illatot, ami a cefre főzésekor jelentkezett a friss alszeszben.. bár csak arra fogtam, hogy hideg van és az rejti el az illatokat..
Én még most sem tudom. :) Kacérkodom a sörfőzéssel, onnan ismerős ez a fok. Egyébként persze ez is sűrűségmérő, mint a szesz és a mustfokoló, csak másképp van skálázva. Ennek megfelelően a buborék becsapja. :) A fagyott gyümölccsel nincs semmi baj, főleg a fügések szoktak fagyasztani, mert a folyamatosan érő gyümölcsből ritkán jön össze pár nap alatt egy hordónyi.
Megmondom őszintén, eddig azt sem tudtam, mi az a Alquitara.Mind ahogy azt sem tudtam, hogy mit jelent és mivel mérik az Öchsle fokot.:(( Azt is elárulom, hogy életemben nem főztem ennyire tudományosan és azt dokumentálva is pálinkát.De ezt Te is tudod!:)) Az oldalt is csak Mili tanulás vágyának kielégítéséra linkeltem!:) Nesze semmi, fogd meg jól! Viszont az érdekelne, mit lehet kihozni, megfázott, megfagyott gyümölcsből?
Ez tényleg nagyon szomorú...éreztem, hogy nagy lehet a baj, hogy ilyen sokáig nem jelentkezik, ...béke poraidra...Ferikém...remélem pálinkafa-ligetben pihensz...
Csak azt sajnálom, hogy magával vitte a "kozmásolaj"mentes főzés titkát...DDD...
Viszont nem csak emlékét őrizzük szeretettel, hanem egyszerű ötleteit, és elnevezéseit is...
..."textil alapú, kapilláris párologtató" ...(vizesrongy a páracsövön, csöpögtetéssel)...stb...:):):)...
Alquitara-ban lefőzve két befőttesüvegbe gyűjtöttük az alszeszt. Az egyik üvegben 1,1 liter 25%-os alszesz, a másikban 1 liter 18%-os alszesz lett, a cefrének megfelelően finom ananász illattal.
Ananász alszesz finomítása Az alquitara-ban végeztük a finomítást is, összesen 1,05 liter 58%-os ananász pálinkát kaptunk, mely illatára, ízére nézve is nagyon finom, jellegzetes.
0,275 hlf + 0,18 hlf = 0,455 hlf alkohol volt az alszeszben
Ebből 0,609 hlf alkohol ment át a pálinkába...
A hetedik napon adott habzásgátló hatása is csak mérési hiba. A habzás mutatja, hogy a cefre intenzív erjedésben volt.
elég intenzív (büdös) szag jellemzi a kész párlatot, gondolom ez betudható azoknak az anyagoknak, amik biztosítják, hogy a hűtött, még zölden leszedett gyümölcs beérjen az uticél végére.
Annak biztosan nem, a gyümölcsöket szükség esetén színtelen, szagtalan etilén gázzal érlelik a célállomáson.
Trópusi gyümölcsökkel nincs jó tapasztalatom, elég intenzív (büdös) szag jellemzi a kész párlatot, gondolom ez betudható azoknak az anyagoknak, amik biztosítják, hogy a hűtött, még zölden leszedett gyümölcs beérjen az uticél végére. Ha kipróbálod, akkor mindenképp hámozd meg, ott található a legtöbb ilyen anyag. A címerétől is szabadítsd meg.
Kínáltak egy raklap fagyott ananászt, ( 6-8 mázsa ) érdemes-e lecefrézni? Ha igen, akkor kell-e hámozni, vagy csak pépesíteni, stb ......( gondolom a zöldjét le kell mindenképp vágni )
Feri bá fórumtársunk sajnos elhunyt tavaly februárban . A fiától tudtam meg , hogy a kolozsvári kórházban hasnyálmirigy - gyulladásban hunyt el . Még az utolsó napjaiban is a kertészetről beszélt a nővérkékkel . Végig remélte , hogy tavasszal
újra kertészkedhet . Nyugodjon békében . "
Az égiekkel pálinkázva , nyugodjék békében ! Emlékét nagy tisztelettel megőrzőm !
A paella melegítőn én is gondolkodtam tavaly, de mikor egyszer láttam működés közben, elvetettem. :-)
Egy 13.5kW-os nyeles égőt használok a DES100-hoz.
Az üstházat az ajtó felett kivágtam a bordás merevítésig, így feljebb lehetett rakni az égőt (egy kisméretű).
A legutolsó -őszi- főzésnél +5 fokos volt a hűtővíz (jelenleg szabadban van a főző), a cefrét kb. 15 fokra sikerült temperálni egy éjszaka alatt a konyhában.
Ilyen hidegben 1:45 alatt csurrant meg és 6:45-ig főtt le az alszesz nullára (úgy, hogy az üstház nincs még szigetelve, mert a végleges helyén akarom) !
Az égő mérés szerint 0.73 kg PB-t fogyasztott óránként.
Hali! Ezt a paella égőt nem a DES100-ashoz készítették! Én is egy ilyennel vettem a nyáron, de csak szenvedés volt, zabálta a gázt, viszont cserébe nem csinált semmit...
Vidd vissza és kérd vissza a pénzed. Ha jól emlékszem kb. 15000 Ft-ot kértek érte. Namármost 5000 Ft-ért vettem egy ÉTI gázkazánt és annak az égőfejével fűtök, harmad annyi áron, mintha PB palackot használnék. Tökéletesen bevált, egy óra alatt felfűti a leghidegebb cefrét is. Én azért körberaktam samottal, a tavaszi projekt egy belső hőtükör létrehozása lesz. Pluszba szereltem egy bypass szelepet a kéményre is, így egy csomó meleg bent marad az üstházban. Remélem segítettem!
Más lehet ott a gond...szerintem gyenge az az égő és csak rá van írva a 15KW, mint a kínai cuccoknál...állítólag ott is megkérdezi a kínai gyártó, "hogy mit akarsz, mit írjunk rá"...DD...
A kisméretű téglával akkor kb pont annyit tudtál emelni, mint én, akkor nem ez a hiba. Az hogy 12 fokos volt a cefrém, meg nem okozhat ilyen nagy eltérést.
Ezért csak arra tudok gondolni, hogy az én gázégőmmel lehet a probléma.
Nem tudom segítség lesz-e, de nálam így működik a DES100-as a készülék. Igaz, hogy nem főztem még 12 fokos helységben, 12 fokos cefrét, viszont nálam tényleg 1 óra alatt megindul minden. A gázégő C24 kazánégő. A magasságát úgy állítottam be, hogy 2 db. kisméretű tégla van alatta ( ha magasabbra raktam, akkor nem volt elég levegő az égéshez) . Az üstház sem belülről, sem kívülről nincs szigetelve. Nem tudom, hogy nálad miért kellett 4.5 óra a felfűtéshez ami ugye 78 fokos folyadékot jelent, annak a fényében, hogy a múlt heti disznótorban az udvaron a 12 foknál hidegebb vizet is sikerült 1 óra alatt felforralni a kotlában.
A közelmúltban elkészült a 100-as Des főzőm "tuningolása", Rézműves1 fórumtársnak ezúton is köszönöm a segítséget!
Így aztán tegnap lefőztem vele az első adag (80l) cefrét, és igen meglepődtem, mert ahhoz képest amit itt szoktam olvasni, én a közelébe sem jártam a főzési időnek.
Az azért gyorsan feltűnt hogy óriási a hőveszteség a felfűtés során, de arra azért nem gondoltam, hogy vagy 4.5 óra kell hogy megcsurranjon, a teljes kifőzési idő meg több mint 10 óra lett.
A körülményekről: Egy 12 fokos 80 nm helyiségben kezdtem főzni a kb 12 fokos cefrét. Ezt a helységet sikerült egyébként vagy 20 fokra stabilan felfűteni...
Egy 15 kw gázégőt használtam. A problémák már ott kezdődtek, hogy kb 25 cm a távolság az üst alja és a láng között. Természetesen megemeltem rögtön vagy 15 centit a gázégőt, ott viszont már nem kapott elég levegőt, nekiállt fuldokolni. Így kb 5 centit tudtam emelni amin még stabilnak tűnik az égés.
A segítségeteket szeretném kérni, hogy ilyen vagy ehhez hasonló főzőkkel hogyan oldottátok meg az ennél jóval rövidebb főzési időt?
Kezdésnek arra gondoltam, hogy körbe rakom samott téglával a tűztér belsejét, ki is van alakítva a hely gyárilag, ill. megemelem 10 cm a főzőt(és így nyilván a hűtőt is) hogy több oxigént kapjon, így hátha közelebb tudom tenni az égőt az üst fenekéhez.
Mint kezdőnek, azt tanácsolom, hogy járd a kitaposott utat. Azaz használj réz spirálhűtőt. Majd, amikor már becsukott szemmel is megy a főzés, akkor kezdj el variálni.
Kezdő, de annál lelkesebb pálinkafőzőként olvasom a fórumot egy jó ideje és próbálok okulni, tanulni belőle.
A hűtőkkel kapcsolatba olvasva ráakadtam Feeriba51 által megálmodott duplafalu Liebig hűtőjérre, amit hal65formába öntött és zsuzska60 pedigtesztelt. A hozzászolások közt viszont nem találtam pálinkafőzéssel kapcsolatban tesztelési eredményt ezzel a hűtővel vagy elsiklottam felette. Ha nem került fel, akkor kíváncsi lennék milyen eredménnyel zárult a tesztelés.
Csak a biner oldat azaz a tiszta alkohol és víz elegy képez azeotropot, ha van benne egy 3. komponens akkor elérhető az absz etanol is, talán ezért is csinálják úgy(is).
Vigyáz, mert a mi duplafalú (Meteor-típ.) cső-égőink, teljesen másképpen működnek és valószínűleg ezért nem igényelnek 30Mbar-nál nagyobb nyomást...lehet, hogy az a szőnyeg égő, nem is égne jól, a 30Mbar-os nyomáscsökkentővel...
Köszi a képet. Igen én is állítható reduktort használok. Igazából arra lettem volna kíváncsi hogy az enyém 60mb-ig tud és az elég-e. Azért kérdeztem hogy mivel állítod mert nem voltam benne biztos hogy a gömbcsappal lehet finoman szabályozni. Kb hány kw-os így?
A X. Bácskai Hurka- és Kolbászfesztivál keretében a Baja Marketing Kft.
BÁCSKA ARANY PÁLINKÁJA 2017.
kitüntető cím elnyerésére versenyt hirdet amatőr pálinkafőzők részére
A verseny célja:
A pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése, Baja és regionális környezete pálinkáinak megmérettetése, a minőség javítása, a bérfőzetők saját eredményeinek közlésén keresztül, a pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása, a minőségi pálinkát főzető lakosok munkájának elismerése. Elsősorban Dél-Magyarország és Dél-Alföld régiójából nevezhetnek a magánfőzők, bérfőzetők.
Nevezési minták átvétele: 2017. február 8-án (szerdán) 12 óráig a Baja Marketing Kft. irodájában (Baja, Szentháromság tér 11.). Ezt követően leadott párlatokat, nem tudjuk átvenni és nem kerülnek bírálatra.
Mivel a verseny nem pénzdíjas, így a párlatokat nem áll módunkban visszaadni.
Eredményhirdetés: 2017. február 18. szombat 15.00 óra Baja, Petőfi-sziget/Rendezvénytér
Téli ablakmosó van a kocsimban ami elvileg -20°C-ig jó, de teszkós............a hideg meg nemsoká' ideér, úgyhogy löttyintettem hozzá egy kis rézelejét. Biztos ami biztos alapon.
Kicsit részletesebben tudnál róla írni? Milyen csapot kell beszereznem vagy szabályzót? Mekkora reduktor? Stb. Esetleg a tiédről töltenél fel képeket? Köszi előre is!
Én neveztem néhány pálinkámat, nem mindet de amit jobbnak tartottam és van belőle mennyiség azt igen.
Ez egy viszonylag jó lehetőség arra, hogy valóban megtudjam a pálinkámról, hogy milyen értéket képvisel.
Anonim módon, egyedi azonosítóval ellátva értékelik a tételeket, komoly tapasztalattal rendelkező bírák.
Jó esetben, ebből lehet fejlődni. Ehhez persze egy normálisan kitöltött bírálati lap is kell, amiből lehet következtetni arra mit rontottam el a cefrézésnél, főzésnél, esetleg már az alapanyag nem volt elég jó.
Ha csak a szomszédot meg a sógort kérdezem akkor nem kapok reális visszaigazolást. :)
Lassan itt a QUINTESSENCE (VIII.) PÁLINKA- és PÁRLATVERSENY nevezési határideje (január 6.)! Engedje meg, hogy még egyszer utoljára felhívjuk a figyelmét ezen pálinka/párlat versenyre. 2017 januárjában Magyarországon immár a nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a nemzetközi Quintessence Competition, mely az elmúlt években nem csak Magyarország, de egész Közép-Európa meghatározó pálinka/párlat megmérettetésévé nőtte ki magát, hisz évek óta 1000 feletti nevezett minta érkezik a desztillátumok nagy seregszemléjére határon innen és túl. A verseny díjazottjának lenni rangot és szakmai elismerést jelent. Az idei 1132 nevezési szám jelzi, hogy a töretlen fejlődés most sem tört meg. Külföldről eddig Szlovákia, Románia és Lengyelország mellett Ausztriából érkezett minta a versenyre, de átlépve Európa határait, Kínából is neveztek már párlatokat.
A pálinka- és párlatverseny fővédnöke: Dr. Kövér László, Magyarország Országgyűlésének elnöke.
Ha még nem nevezett, vagy még nem döntötte el, hogy nevez-e a versenyünkre, akkor tájékozódjon róla! Bővebb információk, letölthető nevezési lap, felhívás és versenyszabályzat: http://quintessence-palinka.hu
Ha már nevezett, akkor köszönjük bizalmát!
A pálinkaverseny ünnepélyes eredményhirdetésére 2017. január 20-án került sor Miskolc-Lillafüreden, a Palotaszállóban, egy nagyszabású gála részeként, ahol kivételes körülmények között találkoznak a határon inneni és -túli a pálinkabarátok, a legnagyobb kereskedelmi főzdék, bérfőzetők és magánfőzők. A verseny arany érmes kereskedelmi tételei a magyar mellett angol nyelven is bemutatásra kerülnek a Magyarország mellett nemzetközileg is terjesztett Quintessence - 2017 A Pálinka Világa című, több ezer példányban megjelenő exkluzív könyvben, melynek idei minta oldalaiból az alábbi linken elérhető néhány: http://quintessence-palinka.hu/hu/
Részletes információk, nevezési feltételek, nevezési lap elérhetők a magyar mellett angolul is a következő honlapokon:
Ha láttad volna, hogy ette kétpofára Hortobágyon a betonvárosi kisunokám a slambucot! A következő már ötéves lesz a nyáron, és fiú, majd meglátjuk hogy viszonyul :-)
A Főfaluba mondom egyik ismerősömnek, hogy "adjál már egy vedret!" Az meg mi? Hát vedér. Figyeltem, hogy nehogy nyírségiesen mondjam neki, hogy vedír. Mutatom neki, hogy mi az. Jaaaa vödör.
De Debrecenben le lehet legalább ülni a lócára, és magam mellé teszem a kaskát és kiveszem belőle a butykost. Ha hideg van akkor begombolom magamon a bekecset, vagy a lajbit, de előtte meghúzom a butykost.
Debrecentől annyira nem messze élek, nekem a lapcsánka az lepcsánka, a pityókát mi krumplinak, vagy krompénak mondjuk. Becézve pupuka.
Pályinka nálunk egyes helyeken ly-os jé. Mi a padon tartjuk a kóbászt. Vodkának mondta a mamám az alszeszt.
Níha azírt kíne egy kís, hogy elvágjam a nájlon rafiát. Az országban bárhova megyek, megmondják honnan jöttem ha azt mondom, hogy "jóu ez a pálinka".
Ha piálás után azt mondom, hogy főzzünk egy öhönt, akkor nem vágják, hogy Tatán ezt "öregemnek" más fele meg "slambucnak" mondják.
Valaki tudna nekem segíteni abban, hogy kazán égőtálcából miként tudnék csinálni fűtést? Mire van hozzá szükség ,mire kell figyelni stb... kb. 13-15kw-osra gondoltam.
Apai nagymamám volt derecskei...de a család, a 30-as évek elején Pestre költözött, már apám is itt volt gyerek...csak a nyári szünetek egy részét töltöttük ott öcsémmel, mint pesti gyerekek, a másod unoka tesóimnál...
Onnan ismerem a: górálni-tengiri-paszuj-szípvagy-kupujkó-belszerv-- szavakat...no meg a pacuhát is...ha nem volt rendesen betűrve az ingem a nadrágba, anyám is ezt használta és rögtön rám szólt, hogy "kisfiam ne legyél már ilyen pacuha"...
Ezen a részen élek én is. Mindig is itt éltem. A pacuha (rendezetlenül felöltözött, főként gyerek), és a dímatlan (ormótlan) szavak oké, de a többit még nem hallottam. Az ú, í használata az viszont valóban idevág.
Rézműves Úr!
Derecskén van talán aki szakmabeli? Nem kellene messze mennem akkor segítségért. :)
Én nem találtam sok gyakorlati hasznát a hőmérséklet mérésének. Van körmutatós sisak(felület?) hőmérőm, az jól mutatja a sisak réz hőmérsékletét, amely igencsak függ a külső hőmérséklettől. Tehát csak kb. arra jó, hogy mikor indulhat meg a csöpögés. Azt meg mondjuk tapizással is érezni. Meg van párába benyúló digitális. Ok, az pontosabb, de mknek is? Cefre főzésnél úgyis gyűjtjük az egészet, nem nagy para, hahogy mikor hagyjuk abba, már csak pl. 10% jön vagy 15℅ nagyjából mindegy, nem nagy ügy rámérni a fokolóval. Tisztázásnál/finomításnál meg ki hagyatkozik egy hőmérőre? Az kóstolással megy.
Ezek közül én is "csak" a pacuhát (rendetlen kinézetű) ismertem, mert anyámtól sokat hallottam gyerekként...de mivel budafoki lány volt, ezt már valszeg ő is Derecskén halhatta és ott "ragadt" rá...:):)...
Én mint "kétlaki" emberke (hajdúságban születtem és cseperedtem most pedig békésben élek) arról nem is beszélve hogy ez itt a VIDÉK, ezen kifejezések mindegyikét használjuk...... Ráadásul én még néha Í-zek is hozzá 😉
Én összeírtam több, mint 200 itt használatos magyar szót, amit született magyarként nem értettem. :-))) Ilyeneket mint pacuha, pasla, baggat, birbitél, csímolyog, dímatlan, stb. (Csak jelzem, hogy a helyesírásfelismerő mind hibásnak ítéli.
Számomra a hőmérő pontossága kevésbé fontos, mint a reprodukálhatósága. Ha akár egész fokot is téved, az nem baj, de legyen következetes. :) Akkor lehet hozzá tartani...
Nem tudom, nem mélyültem el benne, nem is biztos, hogy tudtam volna, nem ez a szakmám, közben számomra egyszerűbben megoldottam máshogy. Benne van a pakliban, hogy rossz következtetést vontam le és az MCP9800 szakszerűbben használva tudja, a belső hő effekt zavart az integráltaknál, mentem a pt100 felé, mert az pont garantáltnak tűnt és találtam 0.02grammos, pt100 szenzort (még nem próbáltam), de sztem ez megoldja a beép. problémát is.
Elég nehéz a víz forráspontjára kalibrálni, mert egy fazékban bugyogó vízben ahány helyen méred annyi hőmérsékletet találsz több tized fok +- szórással.
Nem tudom, hogy ennek mi a helyes technikája. Kevésbé logikus, de nekem szimpatikusabb a jeges víz, sok jég, kevés víz.
Ne értsd félre, én élvezem ezeket a diskurzusokat, de a pálinka főzéshez nincs köze. Műszakilag kihívás, gyakorlatilag felesleges.
Van ntc.és és tranzisztor formájú érzékelőm. Egy tokba beépítve. Gyakorlatilag együtt fut. Az egyik conrádos a másik barkócás. :-) A különbség a szolgáltatásban van.
Amiket felsoroltál I2C buszos integrált szenzorok, kényelmes lenne használni, de egyik sem tud tized fokot, DS18B20, MCP9800 próbáltam, ezek sem jelentenek igazi előrelépést. Integráltban sztem. nincs erre alkalmas.
A szenzor beépítés, ahogy írod, igen nagy szívás, nem találtam rá normális megoldást, leszigeteltem azt a csőszakaszt, hogy ne legyen lehűlő felület, de a tehetetlensége miatt nem az igazi.
Azért már rég nem NTC-vel vagy PTC-vel mérik a hőmérsékletet. Analóg szenzorként van a jó öreg LM335-ös, vagy pl. az LM60. Ami igazán sokkoló, hogy ott vannak már a beépített AD konverteres, I2C buszos szenzorok (pl. az LM75 vagy az MCP9800), nevetséges áron. Igaz, ezekhez kell egy kis barkács.
A szenzorok pontosságával kapcsolatban sokféle mérőszám létezik. Ebből nekünk kettő fontos igazán, a reprodukálhatóság és a differenciális nonlinearitás (ez utóbbi azt jelenti, hogy a 0.1°C-os lépés tényleg kb. 0.1°C legyen). Azt, hogy milyen hőmérsékletnél avatkozunk be, mindenkinek magának kell tapasztalati úton beállítania.
A hőmérsékletmérés legnagyobb problémája, hogy a hőmérő a saját hőmérsékletét mutatja. Hogy a hőmérő ténylegesen föl is vegye a cefre vagy a gőz hőmérsékletét, arról nekünk kell gondoskodnunk. Cefre esetében ez egyszerűbb, de gőznél macera. Kis tömegű szenzor kell, kis hővezetésű tokban, különben a gőz kondenzációs hőmérsékletét mérjük. Ha a páracső hőmérsékletét mérjük, az is a gőz kondenzációs hőmérsékletét mutatja (vagy annál kevesebbet).
A gond ott kezdődik, ha valaki a gőzhőmérsékletből viszonylag pontosan akar alkohol tartalmat kalkulálni ennek használatával, arra alkalmatlan.
Igen, nézzük ezt konkrétan a gyakorlatban egy tipikus helyzetben.
Ha a fejhőmérő a torony vagy a páracső tetején pl. 95 C fokot mutat, akkor már +- 1 C fok esetén is elfogadhatatlan nagy a szórás az alkohol koncentrációját illetően: 49% (94 C fok) és 36.8% (96 C fok). Ez csak két fok a párában, de már több mint 12 százalék a párlatban ...
Számomra ez azt üzeni, hogy vagy elég pontos hőmérő vagy semmilyen ...
Valós, tized fokos pontossághoz minimum PT100-as hőérzékelő kell. De az sem egy ökör ára.
Arra vagyok kíváncsi, hogy ebben a kütyüszben is ugyanaz az IC található-e, mint az általános célú, beszúrós konyhai húshőmérőkben. Tavaly (tavalyelőtt :D) karácsonyra kaptam egy olyat ajándékba. Egy 12 lábú SMD IC volt a jelfeldolgozója. A 2. és a 10. lábra egy 10K-s potmétert kötve be lehetett állítani, hogy egy adott hőfokon a 11. lábon riasztási jel jöjjön ki. Nem mellesleg a gyári NTC-t ki lehetett cserélni PT1000-es érzékelőre. Persze, ez csak barkács, de miért ne. Az NTC-nek az a hátránya, hogy nagy a tehetetlensége és a hiszterézise a PT szondákhoz képest.
Vettem 300W-os akvárium melegítőt. Van rajta hőfokszabályzó és ha eléri a kívánt hőfokot, akkor kikapcsol. Max 34C fokig lehet feltekerni. (magyar webshopból 3.300Ft volt 1 évvel ezelőtt. 3 nap alatt megérkezett postán.)
Cefrés hordó 220L. A cefre 150L
Ezt a melegítőt beletettem egy 10L-es kannába. Beállítottam 30-32C fokra
Feltöltöttem a kannát meleg vízzel.
Kannát belelógattam a cefrés hordóba. (füle-szája ki volt kötve.) Nem a hordó aljára, hanem csak a tetején van, úgy hogy a kis kannám szája kilóg a cefréből. Van hungarocellből is dugóm és parafából is a kannához. Oldalt bevágva, vezetéknek helyet adva. (Nagy pezsgős parafa dugó a legjobb. A hungarocell kényszer.)
Az akvárium melegítő 220V-os vezetéke mintha kicsit rövid lenne, így technikailag sem lehetne a hordó aljáig letenni.
A melegítő felmelegít 10L vizet 28 - 32C fokosra.
A 10L-es kanna felülete pedig melegíti a cefrét. A felület miatt már csak 26-24C fokra melegíti a cefrét a közvetlen környezetében. Onnan meg a hordó széléig elnyeli az összes hőt.
Egy 10L-es "forróvizes petpalackom" van amit folyamatosan melegen tart a fűtőszál.
A hordót bebugyolálom, így a hő átjárja a hordó egy részét.
Bunda lenyomkodáskor a keverőfát néha leteszem a hordó aljáig és (nem csapkodva, nem felverve, nem oxigént juttatva) megpróbálom elérni, hogy a hordó alján lévő cefre kicsit mozogjon.
Illetve a 10L-es kannával is teszek lassú keverő mozdulatot.
A cefre alja a fűtés ellenére is hidegen marad, ha nem érjük el azt, hogy picit keveredjen a hordóban a cefre.
Igen, jó taktika a melegvizes palack. Persze az sem mindegy mekkora cefrésedényről van szó.
Tapasztalatból mondom, azért csodát ne várj tőle. Én harmincasba szoktam kettőt tenni, de igazán jelentős változást nem okoz. Inkább a tudat, hogy ezen nem múlik. :)
Az is igaz mondjuk, hogy nem forró a víz, amit a palackba teszek, attól tartok ugyanis, hogy megölöm a közvetlen környezetében munkálkodó élesztőket.
Ha november közepén-végén szedted, és fűtetlen helyen volt, akkor esélyes, hogy be sem indult. A mostani hőmérséklet sem ideális, de beindíthatod egy kis hidegtűrő élesztővel, valamint hasznos lehet, a forróvizes palack is. Reggel és este 2-2db. egy héten keresztül.
késői "szüretelésű" körtecefrém még nem forrt ki teljesen. Eddig fűtetlen garázsban volt, most vittem le a pincébe ca. 10°-ba. Tehetek még hozzá ilyenkor is élesztőt, hogy teljesen kiforrjon?
Az egy eszköz, ami 0.1C fok felbontást jelez ki ledek segítségével, de ezt a felbontást nem tudja, ehhez jobb AD, rendes táp, korrekt panel és egy minőségi pl. K type kéne legalább, ezek a feltételek nem adottak, tehát az eszköz ígér valamit, amit nem tud. Hogy mitől csúszkál a hiba részben leírtad, de ez nem vészes +-1C-ban mondjuk benne van. (NTC very nonlinear)
Alkalmatlan arra, hogy a segítségével alkohol tartalmat kalkuláljunk mondjuk +-5% pontossággal.
Minden más feladatra jó. De mire? Ezt nem tudom megválaszolni, egy dologra jó sztem. a fűtést visszavenni, amikor közeledik a megindulás. Erre a mutatós is jó, de én is ilyet használnék inkább, ha választani kéne, illetve nem ilyet, mert ez nem tud riasztást.
Te mire használod? A hűtést sztem. hagyjuk, az evidens.
"sokkal jobban nyomon követhető a változás, ezáltal szabályzásra is alkalmasabb"
Tulajdonképpen az az "analóg", mechanikus hőmérő, amit be szoktam építeni, az is eléggé pontos (+-2°C) a mi igényeinknek, csak a beépítés (beforrasztás) miatt mutat kicsit többet a valóságosnál...ha a sisakpalásttól, elszigetelve lenne beépítve, az is pontosabb lenne...:):):)...
......megbízható és pontos és nem kerül 10.000.-be, mint egyes gyártóknál...DDD...
Szerintem sima feszültségmérő modul. Átmegy egy ellenállás soron keresztül a 3V. Az ellenállás sor egyik eleme egy NTC ellenállás, ami a mérést végzi a derót végén. Az NTC hőmérsékletfüggő ellenállás, azaz az értéke a hőmérséklettel arányosan és lineárisan változik. Az ellenállás sor egyik elemének változása a feszültségmérő modul közbenső bemeneti feszültségét változtatja. Ez van úgy kalibrálva, hogy mV-ban a hőmérsékletet mutatja, csak mögé írták, hogy "oC".
Szerintem azért nem árt, ha valami olcsó detergenst is bevetsz, mint pl. a trisó, abban a meleg vízben...együtt azért biztosan jobban oldják az ilyen makacs cuccot...
Ha tudod hitelesen kalibrálni, akkor az nyilván jó, már ha van értelme ezen a szinten kezelni a dolgot.
Digitális mérésnél azonban annak elvénél fogva is inkább lineáris a hiba, mint az invár, tárcsás stb. mechanikus hőmérőnél. Tehát azzal vitatkoznék, hogy egy NTC-vel mérő digitális eszköz mérési hibatartománya egyértelműen össze-vissza csúszkálna.
A főző fejébe beépítve a digitális eszköz mérőellenállás sora többi tagjának esetleges melegedése természetesen némi lengést okozhat. Ez szerintem 1/10-ed fokokban mérhető.
De szerintem értelmetlen a vita (?) mert az biztos, hogy pontosabb a digitális mérés és sokkal jobban nyomon követhető a változás, ezáltal szabályzásra is alkalmasabb. Ez nem az +-1 oC miatt van így, hanem a mérési elv miatt.
Persze jó ez a mutatóshoz képest. A +-1C az abszolút pontosságra értendő, jeges vízben kalibrálva ez még kezelhető lenne, de a mérési tartományban és időben összevissza változik, tehát egy normál 1C felbontásúként kell rá tekinteni, akkor rendben van. A gond ott kezdődik, ha valaki a gőzhőmérsékletből viszonylag pontosan akar alkohol tartalmat kalkulálni ennek használatával, arra alkalmatlan.
Mivel a kolléga hangsúlyozta, hogy fejhőmérőnek szánja és előző hozzászólásaiból kiderült, hogy szakterületen dolgozik, ezért gondoltam, hogy szóba hozom. :)
Bocs, hogy én válaszolok, de a tárcsás ebből a szempontból mennyivel jobb? Még drágább is.
Mérési szempontból mem a tizedfokok a lényegesek, hiszen eleve +-1 oC a mérési ponttalanság. Bár ez sem nagy gond, hiszen ez +-1% körüli értéket jelent a gyakorlatban lepárláskor.
A tárcsás hőmérő ennél sokkal nagyobb pontatlansággal és tehetetlenséggel rendelkezik. Gondolom pöcögtettél már meg mérés közben egy ilyen hőmérőt és a mért érték néhány fokkal változhatott. A digitális mérőt lehet pöcögtetni. :-)
"Az infrás pisztollyal is lehet pontos értéket mérni, csak ragasztani kell egy nem fényvisszaverő pöttyöt a mérendő rézfelületre. Lehetőleg szürke színűt."
Pont ezt csináltattam én is fűtésrendszereknél. Beszabályzáskor matt fekete festékkel bekenettem a mérési pontokat a hőközpontban.
Az infra pisztoly kiváló pillanatnyi és pontszerű hőmérsékletek mérésére kiváló, de laikusként azt gondolom, hogy szerintem praktikusabb egy állandó folyamatosan mérő hőmérő, mint cowboyt játszani és célozni, tüzelni, leolvasni. :-)
Én ötöt rendeltem :D Egyet tutti, hogy szétberhelek tanulmányozásra, egyet beépítek fejhőmérőnek.
Az infrás pisztollyal is lehet pontos értéket mérni, csak ragasztani kell egy nem fényvisszaverő pöttyöt a mérendő rézfelületre. Lehetőleg szürke színűt.
A címben azt írják, hogy hűtőhöz és akváriumhoz ajálott. Kicsit lejeb ezt is megtalálni. Minden esetre rákérdeznék az eladótól, mielőtt megrendelném.
#Aquarium Thermometer
Features: Brand new and high quality Attached a crystal suction cup Easy to read accurate figures With Fahrenheit and Centigrade Temperature Graduation Is a long version that easily attaches to your tank with the suction cap provided
Product Properties: Item Type: Temperature Instruments Type: Household Thermometers Style: Handheld Usage: Indoor Display Type: Digital Range: 0-44 degrees Celsius
A fenti anyagokat kávédarálón meg kell őrölni, majd tegyétek 7dl alkohol és 3 dl víz keverékébe. Ezt a mixet hagyjátok 7-10 napig érni hűvös , de nem hideg helyen.
Az érési idő után ki kell préselni, majd nagyon finom filteren átszűrni.(türelem kell hozzá)
Ezt az eszenciát sokáig el lehet tartani!
Az ital készítése a következő:
30 dkg cukorból sötét, de nem égett karamelt készítünk, majd 3 dl vízzel sziruppá olvasztjuk.
A kihűlt szirupba 3,5 dl alkoholt és legalább 5cl eszenciát keverünk, ha nem találjátok elég töménynek, az eszenciával el lehet menni 8cl-ig.
A kész italt érdemes összeérlelni. A nagykönyv 1-2 hónapot javasol, megjegyzem nekem még soha nem sikerült ezt kivárnom és így is tökéletes volt az élmény.
Hát ennyi dióhéjban.
Ja és még valami - valaki aki tud ajánljon már valami jó szakirodalmat ami bevezetne a pálinkafőzés alapjaiba és a főzőberendezések vázlataitis tartalmazza!
Úgy valahogy, csak az a baj, hogy ezeknek a tartályoknak a csapja "vízszintesen" van bekötve, és nem alulról szív. Ilyenkor figyelni kell, és mielőtt elérné a csap szintjét a folyadék, meg kell állni, vagy cserélni az edényt amibe kifolyik. Egyébként egy utálat ez a cucc, nagyon nehéz szűrni, a kozmaolaj kismiska ehhez képest, és ha ilyet főzünk majdnem biztos hogy a következő anyag is opálos lesz.
Borászatban, palackozásnál. Ezekbe nyomatja a több10m3-es tartályokból a bort, ezek jobban férnek a palackozóban. De ez csak amit én láttam, biztos máshol is használja.
Most látom, ez mind parafinos, akkor biztos van terület, ahol használják, pedig nem látom előnyét, esetleg kimérésnél, akkor nem kell állandóan engedni-pumpálni.
parafinos, akkor a fedél kicsit kisebb és a hézagba parafint öntenek vagy tömlős, akkor a hézagban egy tömlő van, amit leengednek, amikor csapolnak és utána felfújják egy pumpával.
Ez utóbbi van mindenhol, nekem van egy pár parafinos úszófedelesem 40-70literes, biztos nem használnék ilyet nagyobba, egy kínlódás, a bor végét el kell dobni vagy leszűrni.
Én csak hármat rendeltem... Ennyi fér el a markomban! :-)
Ebből kettőre számoltam, egy pedig a tartalék (annyira olcsó, hogy hátha az egyik xar lesz alapon). Ha az első kettő jól működik, akkor a felesleges harmadik darabot át tudom majd adni.
Jól kezdődik az év a szállítónak, az én rendelésemmel együtt ketten már 7 db-ot rendeltünk kemény 2100-2500 forintért! :-)
:))Üdv.Ha lenne es maradna 2 felesleges darab belole....engem erdekelne,(ha mar 1szatyoral rendeltel) esetleg ebbol a tip homerobol...:))Tobbit privatba.
Ezek az infrás hőmérők a felület anyagától és textúrájától függően "csalnak". Az egyszerűbbeknél legfeljebb betudod, hogy 1-2 oC-al téved a hőmérséklet pl fényes fém felületen. A komolyabbakon lehet felület és anyagfüggő korrekciós értéket beállítani. Ugyanakkor ez utóbbi is elég komplikált.
Azt javaslom, ha nem pontos értékre vagy kíváncsi vagy csak két hasonló tulajdonságú pont közötti különbségre vagy kíváncsi, akkor vegyen bárki ilyen hőmérőt. Amit linkeltem, annak előnye, hogy folyamatosan mér és legalábbis a gyártó szerint +- 1 oC-on belüli mérési hibával.
Mindenhol pumpás tartályokat látok, nem tudom mi indokolhatja, hogy drága élelmiszer minőségű parafinnal kenjék össze a bort. Ezt nem csak kis volumenben használják, 30-40l esetén, vannak ilyenek nagy méretben is?
Ha ezt a gondolatmenetet követjük, akkor saválló tartály alján lévő csapon át is leengedhetjük a bort, mert a paraffin úgy is a tetején marad. Elég csak annak a résznek a szűrését megoldani, amikor ( mielőtt ) a folyadék eléri a csap szintjét?
Rendeltem 4-et, ha megyek hozzád 2-őt átadok szívesen. Van infrás pisztolyom is, ha gondolod azt is elviszem kipróbálásra, nekem nem vált be annyira, mint szerettem volna, elég pontatlan.
Igen, mint azóta kiderült, volt úszófedeles tartályban az egyébként nem pancsolt, korrekt minőségű házi vörösbor, a felületén úszó parafin olajjal, de a lepárlás előtt le lett fejtve és szűrve is.
Ezt nem én csináltam, csak elmondásra hagyatkozom ...
Felöntéskor nem volt látható olaj a felszínen, semmi sem utalt a korábbi olajra ...
Kérdés, hogy valami kémiai kölcsönhatás vagy felkenődött olajmaradék okozhatja-e ezt a brutális, magas alkoholfokon (végig 60% fölött) folyamatosan jelentkező és tornyosban általam és nálam soha nem tapasztalt opálosodást?
Már csak a hogyan továbbhoz is érdemes lenne tudni, hogy valóban mi a kiváltó ok, mert ez meghatározhatja, hogy szűrni, kifagyasztani vagy újrapárolni érdemesebb?
Kedves fórumtársak, most kérem a kollektív bölcsességet és tapasztalatot ...
Visszatérve a precíz hőmérséklet mérésre és beállításra, találtam az Ebay-on digitális hőmérőt aprópénzért. Vettem belőle egy marékkal, majd berakok egy dobozba két darabot. Gondolom megfelel a célnak.
Ne a főződben keresd a hibát. Pl. az alma nekem nem szokott opálos lenni, egyszer aztán főztem egy almát, ami ugyancsak az volt. Általában frissen cefrézem az almát, de ezt kivételesen novemberben, pincében tárolt almából csináltam. Ízre viszont rendben volt. A tied ízre milyen?
Talán az, hogy az üst méretéhez képest kicsi a kolonna kapacitása. Egy 2000 literes alkoholdesztilláló üst átmérője kb. 1.5méter. a rajta lévő buboréksapkás kolonna átmérője 1 méter. Óránként 100-110 liter 96%-os alkohol jön le róla.
Így már értem, csak azt nem tudom, mi váltja ki ezt a két tányér közötti túl nagy buborékoltatást. A túl erős fűtés? Nálam inkább gyenge ...
A mostani opálosodásra, ilyen brutális szinten még nálam nem volt példa, mindent úgy csináltam, mint évek óta, csak ebben a borban lehet a jelenség okozója ...
Ilyen kereskedelmi "minőségi" technoborokat nem érdemes lefőzni, hacsak nem akarsz egy különlegességet a tanninporból, guargumiból, gumiarábikumból, karamellből, mustsűrítményből... amivel palackozás előtt beállítják őket.
Valóban "fajtázott" főzeteket szeretnék. Azok a gyümölcsök, amiket használok nem egyszerre érnek. Talán a cseresznye és a meggy csúszhat egybe, de ez nem probléma, mert 4-5 db 10 literes cefrehordót szándékozok beszerezni. Ezekben egy-egy főzésre elegendő cefrét tudok előkészíteni.
Különben erről jut eszembe: olvastam, hogy a cseresznye cefre savbeállításához nagyon jó, ha tesznek hozzá meggyet. Inkább azt, mint akkumulátorsavat... :-)
Keress rá a guglival. Önthető szilikon vagy kétkomponensű szilikon alapján. A gyurmaszerű ( kicsit drágább) anyag a formázó szilikon elnevezés alatt fut.
Ha "fajtázott" főzeteket akarsz, akkor a cefrézést is külön-külön végezd. Azt már fel tudod becsülni, hogy egy-egy fajtából körülbelül+/- mennyi cefre várható. A 17 lityissel átlagos gáztűzhelyen kb. 2-2,5 óra egy cefre főzése. Persze, meg lehet zavarni brutál ráfűtéssel, de annak guggolós lesz a vége.
A vidéki házamnál fogok főzni, nem a feljelentősöktől kell félnem, hanem szeretném megúszni a kezdők tanulópénz fizetését. Már gondolkoztam azon, hogy befizetek a rendszeresen meghirdetett pálinkafőző tanfolyamra is. Bár itt voltak róla kritikus vélemények, nekem biztos tudnak újat mutatni. Olvasni itt is lehet, de vizuálisan sok minden más.
Nekem csak a fantáziámat mozgatta meg, hogyan lehet az elszánt zugpálinkafőzőnek a panelben lebuktatni magát. :-)
Itt abszolút kezdő vagyok, de a véremben van a kék véren (kutyabőr) kívül vörös (paraszt), és etilalkohol is. Utóbbit egyik nagyapámtól örököltem, aki a 1980-ig zugfőzött és bögrecsárdát tartott fenn, abból egészítette ki csekélyke nyugdíjukat! :-)
Neki még tuti házibarkács tejeskannás lepárlója volt és a cefrés acélhordók a hátsó fészerben sorakoztak. Gyerekként hányszor találkoztam velük!
Soha senki nem bántotta, pedig mi a francnak valakinek 30 szilvafa? :-) Nagy kombináció nem kellett hozzá!
Szó-szó nem a minőség volt nála a szempont, külön tágabban értelmezett családi program volt beszerezni 5-6 helyen a szükséges mennyiségű cukrot... :-)
A bora pedig nohaszőlőből volt... Brutális! De ahogy a páleszt, úgy a bort is eladta pohárban és/vagy 5-10 literjével vitték... :-)
Vörösbort (zweigelt) párolok éppen (egylépcsős, négy buborésapkás tányér, olaj 120 C fok, cefre 97 C fok, torony fejhőmérséklet 91 C fok), 60-65 fok között folyamatosan csepeg-folyik a párlat és olyan kozmaolajos, hogy nem hogy nem láttam még ilyet, de nem is hallottam ilyen magas alkohol fokon tejfehér csöpögésről ...
A panelban a konyha tökéletes minden főzésre. Hús, leves, húsleves, tea, de akár pálinka főzésre is. :)
Cefrének van illata, de a hordó, csak addig van nyitva, még feltöltöd a főzőt.
Egy kis illatosító és szellőztetés és máris nincs semmilyen finom illat.
Főzés közben a csorgó alszeszt, pálinkát, ne szabadon csorgasd a befőttes üvegbe. Tegyél rá a hűtő spirál végére egy szilikon csövet és a befőttes üveg tetejét fúrd át (hegyes rossz késsel is megy) és tedd bele a szilikon csövet. Így a lejövő nedű nem járja át az egész házat. (egy pici légrés azért legyen. :) )
Ha vannak olyan szomszédaid, akiket a haragosaidnak kívánsz szomszédodnak, akkor a közös szellőztetőrendszer elé egy illatosítót beteszel (fújós, füstölős, párolgós akármit) és nincs az az alkoholfüggő szimat szeszelő aki kineszelné, hogy mit csinálsz. Vagy ha lehet letakarod a közös szellőzőt. Vagy teszel alá egy illatosítót és úgy takarod le.
Nekem a társas házban a kémény résen jött vissza a finom bundás kenyér és a kávé illata. Gondolom a páraelszívót bekötötték, vagy csináltak egy házi pára elszívót.
S végezetül, amit már ajánlottak, hogy forró üstöt, kuktát ne nyisd ki! Egyébként se, mert forró és borítás közben azért baj lehet. Illetve gőzöl és van illata.
Egyéb általános (nem ránk vonatkozó) lebuktató tényezők:
- közös szelektív hulladékgyűjtőből tiszta, átlátszó, kupakkal rendelkező üvegek guberálása
Jól mondja Figyelget, nem kell aggódnod a konyhában, vagy akár az előszobában való főzéstől, mert a "fórumosan" készített cefre egyáltalán nem büdös (sőt)...én főztem a 20-assal a konyhában, a 40-essel az előszobában és a főzés sem járt túláradó "illatokkal"...ez többször bebizonyosodott, mert volt úgy, hogy jöttek hozzánk és a lakásban kérdezték, hogy mit csinálok...az arcukat kellett volna látni, hogy csodálkoztak, miért nincs "büdös"?...
A főző elhelyezése, megkívánt némi "kreativitást", de szerencsére az mindig nálam van...:-)...
Szerintem nyugodtan lehet konyhában főzni ... ott kezdtem :-) ... Minimális illat érződik ... A lakás többi helyiségében nem érezni ... ( Schlumberger : gondoltam adok egy kis munkát direkt rosszul írjam-e :-) )
Ami szag keletkezik : ha melegen bontod a cefrefőzés után ... na annak van szaga ... meg kell várni amíg kihűl ( másnap ) . Én amúgy is másnap szoktam ... ha nem vagy "ipari" főző akkor kár kapkodni , leforrázni esetleg magad a cefrével .
Más : indukciós főző tényleg jó , de csak ha olyan "szendvics" talpa van a főzőnek ami alkalmas hozzá , mert ugye a saválló nem mágnesezhető , emiatt nem melegíti az indukciós .... Mágnessel ellenőrizhető : ha fogja az edény alját a mágnes akkor jó ...
Minden éven bérfőzetek, de kiülöm végig, hogy lássam azt viszem haza ami az enyém volt. Főzettem már 1 köröst, két köröst, de mindegyiknél erős alkoholszag volt, ezt nem akartam a lakásba 4-5 órán át, pláne, hogy a közös szellőzőn keresztül az áldott szomszédok is éreznék.
A garázs pedig a 4 emeletes tömb aljában van 18m2, de szabad hely csak egy kocsinyi van tehát kb 6-8m2.
Itt nyilván nyitott garázs ajtó kéne, de akkor a képedbe lesnek, a földszintiek érzik a főzés szagát, nem tudsz elmenni erről a 6-8m2-ről több órán keresztül.
ECO pálinkafőző és még szűz. Ezért kérdezek hülyeségeket. :-)
Jövőre szeretnék belépni a pálinkafőzők táborába. Budapesten lakom és hobbi kertészkedek. Van egy vidéki házam nagy kerttel és benne gyümölcsfákkal, amiket már én ültettem. Korábban a gyümölcsöt a szembe-szomszédnak ajándékoztam, aki pálinkát adott helyette.
Sajnos a szomszéd elhalálozott két éve és a környékemen lakók már "megszóltak", hogy a fákon rohad a termés. Egyébként igazuk van, de már minden polc tele van lekvárral és befőttekkel.
De azért nem kényszerből vágok bele a pálinkázásba! Régi vágyam, csak nem tudtam magam rászánni. Családom még rá is tett egy lapáttal, mert tavaly karácsonyra kaptam a fentebbi pálinkafőzőt.
Ja és persze szeretem a finom párlatokat, persze úriember módra mértékletességgel.
Írtam korábban, hogy a célom nem a "gazdaságos" pálinka előállítása, hanem kis mennyiségben de minőségi ital. Tehát nem érdekel túlságosan, hogy mennyibe lesz a vége. Nem ettől függ a megélhetésem, a sikerélmény az ami motivál.
Régen érettségiztünk, sok éve elhagytuk az iskolapadot, sokat felejtettünk, de persze utáljuk, ha kijavítanak minket. Ezzel én is így vagyok. Mivel érzékeny a téma, első cikkemet mindjárt saját szarvashibámmal nyitom, amit 10 évvel ezelőttig én is rosszul használtam, és a[...] Bővebben!Tovább »
Egyenlőre én is lakótelepi vagyok, de remélem nem sokáig. Melyik a lakótelepi 20-as típus, és hol célszerű a panelben főzni, ha már ott kell? A konyhában a gáztűzhelyen (itt tartok a főzés szagától/illatától), vagy a garázsban (itt pedig a panel aljában 3-4 órát eltölteni (nem lehet itt hagyni) egy 2mX3,5m-en kényelmetlen, kellemetlen.
Hiába mondjuk, nem hiszik el...menet közben, egy-két főzési évet követően jön rá legtöbbünk, hogy kicsi az a főző, amit kezdetben jónak gondoltunk...:):):)...
Én is a "lakótelepi 20-as"-al kezdtem...2-év múlva jött a 40-es, de most a 60-asnál tartok...DDD...
Amíg kézzel szüreteltünk, addig 60-120 mázsát lekaptunk naponta, és bár nem nagyon volt időnk kiválogatni a bogarakat a bor mégis elég iható volt. Mostanában géppel megy a szüret, és az sem válogatja a bogarakat, ennek ellenére a Cserszegi pálinkám elég jól sikerült. ( állítólag ) ......
Ha bennmarad a bogár akkor belemegy a borba is az íze pocsék , csak nem az enyémbe, mert én minden gyümölcsöt megmosok és ellenőrzök. Ez ma még nem általános.
Végülis teljesen jó...főleg, ha a szigeteléssel egybe tudod venni valahogyan a fűtőtestet is, mert ott tudhat elszökni a hő egy része...ha az alakja miatt nem megy a bádogos hengerrel, alul csinálhatod a viszonylag puha, alukasírozott thervolin hőszigetelő anyaggal is, amit avval a széles, ezüst színű (krokodilszáj ragasztószalaggal) rögzíthetsz...
A főzési "standardok" a villanyfűtésnél sem változnak...ugyanúgy akkor jó a fűtésed teljesítménye, ha 1-óra múlva megcsurran a cefre, vagy a finomításra feltett alszesz, mint a gáznál...
A fűtést úgy célszerű szabályozni, hogy a cefrét 2-2,5-óra, le tudd főzni (nullára)...a finomításnak is le kell főni, 3-3,5 óra alatt...és ez függetlenül attól, hogy 20-literes, vagy 100-literes az üstöd...
A kontextus az volt, hogy hatalmas előrelépés volt, amikor az agárdi főzde 2001-ben behozta német területről az ír szabadalmú oszlopos technológiát, szóval nemcsak a saját rendszeréről, hanem a labanc egymenetesről, illetve az abban használt finomítóoszlopról beszélt. Erről nem tudtam eldönteni, hogy az egymenetes tényleg valami ír szabadalom (volt), vagy csak Aeneas Coffeyra gondolt, aki 180 éve egy kétoszlopos folyamatos szeszfinomítót szabadalmaztatott, és ennek a forradalmi újításai miatt sokan tisztelik (tévesen) az oszlopos lepárlás/finomítás feltalálójaként. De valszeg az utóbbi lesz.
Megoldható a szigetelés. Akkor lehet, hogy a bádogosaimnak kiadom, hogy csináljanak egy hengert, amit 5 cm-es ásványgyapottal kibélelek. Ez szorosan körülvenné az üst palástját lepárlás közben.
Abban igaza van Gábornak, hogy ha nem az üstöt "körülölelő" hőközlő anyagba van beépítve a fűtőszál, akkor nem lesz olyan jó a hatásfoka, de ha nem púpos a rezsó és egyenes az üst alja is, tehát jól illeszkedik nem billeg, akkor egy megfelelő "egybeszigeteléssel", (ahogy Endrepp is említi) egészen jó lesz...a 1,5-2KW biztosan elég a 17-literhez...és ha kitapasztalod, finoman tudod szabályozni is...
mindegy hogy rezsó, kerámia, vagy indukciós. Ha nem beépített hanem kontakt elektromos akkor sosem fogja azt hozni amit szeretnél. Nem lesz még 50% hatás sem
Igen, gázfűtésnél, különösen a nagyobb 100-as üstökhöz szükséges kazánégőket alkalmazva, sokkal több odafigyelést igényel és sokkal nagyobb biztonsági intézkedésre van szükség...ez nagyon fontos, mert egy ilyen teljesítményű égő, (10-20KW) már kémény kivezetést igényel...
Nem beszélve a friss levegő megfelelő utánpótlásáról...ez különösen a zárt térben használ égőknél nagyon fontos...mostanában egyre többen használnak ilyen nagy teljesítményű gáz égőt, de nem tudom, hogy mennyien figyelnek oda az ezzel járó nagyobb biztonsági követelményre...
Azt megfigyeltem, hogy sokszor csak egy golyóscsapot használnak és nincs lángőr, se termoelem, se mágnesszelep, ami a gázt elzárja, ha "gáz" van...ezért erre jobban oda kellene figyelni...
"Nem vagyok naprakész"? Tévedsz! Teljesen kezdő vagyok! :-)
Most próbálok felkészülni a 2017-es évi első főzésre, amihez nem győzöm elégszer megköszönni a segítségeteket.
Eddig abszolút gázon főzésben gondolkoztam.
Ezek szerint egy alap külön szigetelés nélküli 17 literes pálinkafőző üzemeltetéséhez is praktikusabb a villanyfűtés? 1,5-2kW teljesítménnyel számolva hány óra egy 10 literes főzés? 5-6 óra? Vagy több?
A nagyjából 10 kWh 450-500 Ft-ba fáj, ami nem tűnik vészesnek.
Gondolom függ a cefrétől, de mennyi jó minőségű párlatra lehet számolni 10 liter -mondjuk meggy- cefréből?
Saját tapasztalatból megerősítem a véleményed: a villany olcsóbb a palackos gáznál, a kényelmi szempontokról nem is beszélve ... az elfogyó oxigén pedig egyenesen életveszélyes lehet!
A vezetékes gáz esetén ez nem mondható el, a rezsicsökkentés után vezetékes gázzal főzni olcsóbb a villanynál.
Ez a tapasztalatom a közel egy éve végzett számításomon és a saját rendszeremet alapul véve adódott, más főzőnél vagy más üzemeltetési szokás esetén persze lehet eltérés.
..."Mondjuk villannyal kicsit drága mulatság a pálinkafőzés még kicsiben (17 literes főző) is"...
Úgy látom nem vagy naprakész a témában...nem is olyan régen, kicsit alaposabban kiveséztük ezt a témát és bizony sokunknak megváltoztatta erről, a hozzád hasonló véleményét...:):)...
Ebből az is kiderült, hogy a villanyfűtésre jól kialakított, szigetelt üstöt (még a nagyobbakat is), bármilyen hihetetlen, olcsóbban lehet üzemeltetni, mint a gázfűtésűt...
Igaz itt a fórumon még kevés az ilyen tapasztalat, de már többen is tervezik, mert a főzőgyártó cégek közül viszont több is csinál, tisztán elektromost is és végeztek összehasonlító méréseket...
Igazuk lehet, mert a villanyfűtésnek majdnem 100% a hatásfoka és kevés a vesztesége (a jó szigetelés a lényeg)...így kisebb teljesítménnyel is lehet fűteni, mint a gázégővel, mert ott bizony akármilyen jól megtervezett a szigetelés, az égéstermékekkel sok hő távozik...
Arról nem is beszélve, hogy pontosabban vezérelhető, csak legyen hozzá hálózat...:):)...
A kétkomponensű önthető, vagy gyúrható szilikonra még senki sem gondolt? Árban nem túl vészes, némelyikből van kisebb kiszerelés is. Pont olyan alakú, méretű tömítés készíthető, amilyen kell.
Már biztos írtam, de nekem 1-1 van az üstben és a finomítóban. 1 a finomító páravezetékben hogy le ne maradjak a rézelejéről. Van még de az csak az én mániám, meg volt szabad kontaktus.
Ha már a témánál vagyunk, és is kóstoltam 5 éves érlelt, de lehet hogy csak 5 éves alma pálinkát. A színe szinte semmi, az érlelés hatása sem érződik. Azt nem állítom hogy rossz, de ár - érték arányban az én almám közelébe sem jöhet.
Hát, minden azonosításra alkalmas témát el kívánnék kerülni, de:
vótunk családioglason egy É-Mo-i, Afrikai stílusú velnness valamiben, és ottan vót egy kereskedelmi főzde kóstolója, neve Á-val kezdődik, na ilyen szart mégegyszer nem szeretnék kóstolni.
Az ágyasát meg csak pénzért lehetett vóna kóstolni, kipengettük, az se vót jobb.
Ezerszer jobbat főzött már öreganyám is.
A viszonteladó kereskedelmi partnere meg ódákat zengett a termékről, csak éppen keverte a szezont a fazonnal.
Nem tudom, hogyan használod a hőmérőd, de azt gondolom, hogy ha a mindig ugyanannyit csal és nincs kitéve külső hő hatásának, akkor semmi befolyása nincs az elválasztás pontosságára. Meg kell figyelni azt a hőmérsékletet, aminek az elérésekor vissza kell venni a gázt a csepegve induláshoz, szerintem erre jó egy hőmérő a sisakban, semmi másra, be lehet építeni még hármat, de nincs ötletem, hogy mire lehetne használni. :)
Én az üstházamba tettem egyet, az üstház hőmérsékletét mérem vele.