Keresés

Részletes keresés

tasha Creative Commons License 2007.10.02 0 0 44802
Előzmény: tasha (44800)
Zitka Creative Commons License 2007.10.02 0 0 44801

ZsuR, a Horváth Ilona féle alapszakácskönyvben lévő receptet csinálom 20 éve - tökéletes.

 

Lekváros bukta

 

50 dkg liszt

2 dkg élesztő

3 tojássárga

3 dl tej

6 dkg vaj

5 dkg cukor

csipet só

a töltelékhez baracklekvár

 

Kb. 1 dl tejben kevés cukorral felfuttatom az élesztőt. A tojássárgákat kikeverem a cukorral, hozzáöntöm a tejet (langyosítva), csipet sót is beleteszek. A liszt (ezt is langyosítom mikróban) közepébe mélyedést készítek, ebbe öntöm a fenti keverékeket. Jól kidolgozza a robotgép, aztán a végén az olvasztott vajat is ráöntöm, és még dolgoztatom :-) egy kicsit a gépet. Szokásos módon letakarom piroskockás konyharuhával :-)), fél órát kelesztem. Aztán kinyújtom, négyzetekre vágom, megtöltöm, és a feltekert buktákat szorosan egymás mellé teszem a tepsibe. Még egy kis olvasztott vajjal (ez pluszban kell a 6 dekán kívül) megkenem, és még így is kelesztem 20-30 percet. Aztán megy a 180 fokos sütőbe.

 

Nagyon finom, habkönnyű foszlós lesz.

Előzmény: ZsuR (44798)
tasha Creative Commons License 2007.10.02 0 0 44800
a kenyeres topikban Csucsu-nál keresd, az nagyon jó recept.
Előzmény: ZsuR (44798)
tuutuu Creative Commons License 2007.10.02 0 0 44799

Akkor az egy tökéletes bukta volt, nem?...:}}

Bocs.

Előzmény: ZsuR (44798)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.02 0 0 44798
Szegyellni valo lekvaros buktat csinaltam minap. . .
Van egy JO RECEPTJE VALAKINEK??? Kerem szepen!!! Nagyon kerem szepen!!!
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.02 0 0 44797

jó :)

 

jöhet, ha jó :) /a muffin/

Előzmény: nagypapi51 (44796)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.10.02 0 0 44796

végy 4-5 télapót...:))

muffin nem jó?

Előzmény: Törölt nick (44795)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.02 0 0 44795

kedveskéim :)

 

kinek van egy jó kis répás süti recipéje? annyira megkivántam  :)))

VKOrsi Creative Commons License 2007.10.01 0 0 44794
köszi :)
Előzmény: joy (44790)
tuutuu Creative Commons License 2007.10.01 0 0 44793
Persze nekem is egyszerűbb a Gabi-tészta, mert tényleg jó, csak ugye ki kellene próbálni, hátha van még jobb...
Előzmény: joy (44791)
tuutuu Creative Commons License 2007.10.01 0 0 44792

Én csak leveseket, főleg csonttal, szoktam...

Na jó, évente 1-2 bélszín-szezon, de aztán minden más az asszonyé.

Hiába, fáradok...:}}

Előzmény: joy (44791)
joy Creative Commons License 2007.10.01 0 0 44791

Nemsemmi leveseket főzöl.

:o)

 

Na ja, a tésztagond lehet az is, hogy félévente 1* szánom rá magam.

Akkor meg nagyjából azonos eljárással készül, és ha lágyabb, a maradékból csak nanyon páramentes forró nyárban lesz száraztészta. -Vagy annyi lisztet kell szórni rájuk, hogy na, különben összeragandak.

Hát, valahogy mindig az volt a gynúm, mindenhez más-más tészta kell.

Én meg mindenhez egyfélét szoktam készíteni.

Előzmény: tuutuu (44787)
joy Creative Commons License 2007.10.01 0 0 44790

Az enyém-Vanília:

- 1/2 l tejet fölteszek forrni, benne félrúd, kettévágott vaníliával.

- 3 egész tojást

- 4 eka cukorral -géppel- habosra keverek, végefelé

- 3 pupeka finomlisztet szintén, majd

- 1-2 meka forró tejjel hígítom, előmelegyítem, és habverővel a lassan forró tejhez öntöm, 1-2' alatt sűrűre főzöm.

 

Csokoládés annyiban különbözik, hogy

- a tojásba 1 káka rumaromát és

- 2 eka sötét, szitált kakaóport is teszek.

Előzmény: VKOrsi (44781)
VKOrsi Creative Commons License 2007.10.01 0 0 44789
köszi :)
igen erre gondoltam.

no, megpróbálom tojással meg nélküle is.
a fiaim nagyon rákaptak a puddingra és nem szeretném a boltival etetni őket. most találtam egy biot, de rájöttem, hogy olyat én is tudok főzni, és gondolom 2 napig csak eláll a hűtőben, fél liter tejből készültet meg 2 nap alatt tuti megesznek :)
(jah, a csokisat étcsokival gondoltam, legnagyobb meglepetésemre mindkét fiam jobban szereti a keserűcsokis pudingokat mint az íztelen fajátkat, és kakaóból is a jó kakaóst isszák a nesquick helyett)
Előzmény: ribizli (44785)
tuutuu Creative Commons License 2007.10.01 0 0 44788

Lehet, hogy lazábbra kellene a tésztát gyúrni.

 

Mondom én, aki még sose gyúrt tésztát...:}}}}}}

Előzmény: joy (44786)
tuutuu Creative Commons License 2007.10.01 0 0 44787

Én megelégszem a vékony csíkkal, azt nosztalgiából vállalom, hogy cérnát vagdossak ( az asszony elől rejtve, hajnalonként...:}}), de a lúdgége, ugye..

Tudom, hogy ünnepi eledel, de miért ne ünnepelhetnék akár naponta?...:}}

( Ja, az orjaleves most olyan lett, hogy nem szidalmaztam ...:}} Az pedig már nem kis dolog..)

Igaz, volt benne ~40 deka lábszár, egy szép velőscsont, és válogattam a húsoscsontok közt.

Ja, és esett bele egy marék csibeszárny, dehát az 8 liter vízben ( 12 l lábos) igazán nem játszik...:}}

Előzmény: joy (44786)
joy Creative Commons License 2007.10.01 0 0 44786

Az enyém régóta jól műxik.

Igaz, eleinte voltak vele gondok, egyik oldalán gépolajos lett a tészta széle, csak nagyon alapos mosással sikerült kitakarítani belőle.

 

Csak a tortellini nyitjára nem jöttem még rá.

Nekem szétnyílik a párnácska -vagy nagyon kevés benne a töltelék.

Ám, lehet, csak az a baj, hogy túl vékonyra nyújtom, és azért nem ragad össze.

Előzmény: tuutuu (44782)
ribizli Creative Commons License 2007.10.01 0 0 44785
Én úgy szoktam, hogy kb. 0,5 l tejhez 3-4 ek ételkeményítő, 2-3 ek cukor, ebből a fele vaníliás (sk. készült persze). A tejet felteszem forrni, közben egy teáscsészében összekeverem a keményítőt a cukorral, és pár ek. tejet merek hozzá a lábosból, azzal simára keverem, és a forró tejbe csurgatom aztán folytonos keverés mellett. Takarékon addig főzöm, míg majdnem elég sűrű (hűlés közben sűrűsödik még), kész.
Lehet vaníliás cukor helyett esszenciát is használni, főzés közben az alkohol elpárolog.
Tojással nem szoktam dúsítani, nem szeretem az ízét úgy, de ehhez úgy 2 tojássárgáját tennék, és 1 ek-val kevesebb keményítőt, egyébként eljárás ua.

Csokishoz pedig a keményítő+cukor elegyhez kakaóport keverek, 1-2 ek-nyit, aztán ha extrát akarok, jó minőségű keserűcsoki-darabokat (3-4 ek) teszek a tejbe, miután belekevertem a sűrítőt. Néha pici őrölt szegfűszeget is teszek hozzá.

Amikor már langyos, érdemes megkóstolni, és ízlés szerint még cukrozni. Forrón kevésbé érezni az édességét!

Gyümölcsös puding esetén meg nem tej, hanem gyümölcslé az alap, bár a keményítővel nem lesz átlátszó, opálosnak lehetne nevezni talán (t3v3d3s blogjában van dokumentáció erről).
ribizli
Előzmény: VKOrsi (44781)
joy Creative Commons License 2007.10.01 0 0 44784

Ha krumplihámozóval lehámozod a citromhéj sárgáját előtt, akkor nem, viszont még facsarható marad.

:o)

Előzmény: ZsuR (44748)
joy Creative Commons License 2007.10.01 0 0 44783

Lereszelve, szárítva kis-zárt üvegcsében hónapokig, de a karácsony-szilveszteri sütögetésig mindenképp.

Cukrozva, darabokban, -de hűtőben, mint fenn.

 

Akinek nagyon sok türelme, ideje, és 6 anyukája van, kandírozhatja is.

Előzmény: Godzi anyuka (44738)
tuutuu Creative Commons License 2007.10.01 0 0 44782
Azért én megkockáztatnék egy tésztagépet. Széteső bóvli már gyerekkoromban se nyert, csak kifogástalan - még ha drága is- szerszámmal szabad dolgozni.
Előzmény: joy (44775)
VKOrsi Creative Commons License 2007.10.01 0 0 44781
vanília és csoki
Előzmény: nagypapi51 (44772)
joy Creative Commons License 2007.10.01 0 0 44780

Jó az eljárás!

 

:o)

Azévagyunkhogysegítsünkegymáson.

:o)

Előzmény: Cesete (44733)
joy Creative Commons License 2007.10.01 0 0 44779

Erre mondom én, "Annemolyan:"

:o)

 

Sajna nekem finnyás a sütőm, oszt mikor hideg van, vastag héjat süt a kenyérnek, nyáron meg én voltam finnyás a melegre.

De mindenképp hiányzik róla a hamu-pernye és egyéb kemence koszok...

:o)

Előzmény: TTAMAS (44730)
joy Creative Commons License 2007.10.01 0 0 44778

A szép bíborszín magngalicaszírban jön elő igazán.

 

Egyébként én mindig úgy készítem, hogy a habtó-forró rántást lerántom a lángról, beleszórom a pirospaprikát, ott kavarom össze. még forró, de már nem éget tovább. ezután megvárom, hogy lehűljön, míg nem állja a kezem, ekkor hidegvízzel fölengedem, csomótlanra kavarom, és a fortyogó - sűrítendő ételbe keverem, jól átforralom.

Ippeg ma készült kelkápfőz -igaz nem piros, hanem zöld.

Előzmény: Cesete (44727)
nagypapi51 Creative Commons License 2007.10.01 0 0 44777

az szuflé, bár nyilván puddigként is jó.

(csak hogy vitatkozzak..:))

Előzmény: tuutuu (44773)
Zitka Creative Commons License 2007.10.01 0 0 44776
Még szerencse, hogy az osztrák határon már gyakorlatilag nincsenek vámosok. Onnan többkilós köveket szoktam hozni. :-)))))) Olaszországból hazafelé nem az autópályán szoktunk jönni, hanem a Tagliamento völgyében. Néhány helyen le lehet menni a folyómederbe (ugye nyáron éppen csak csordogál), és gyönyörűséges köveket lehet találni, sziklakerthez gyűjtöm. Egyszerre max. 3-4 db fér be, mert ugye - hogy legyen egy kis ON is - tetemes mennyiségű olasz élelmiszer utazik a csomagtartóban. :-)
Előzmény: tuutuu (44763)
joy Creative Commons License 2007.10.01 0 0 44775

Volt egy halovány sejtésem.

Maradok a boltinál.

:o/

Előzmény: tuutuu (44724)
joy Creative Commons License 2007.10.01 0 0 44774

Nálam azt is.

Elég, ha úgy-ahogy összeáll a tészta, és lejön a fakanálról, a legtágabb hengerek között majd összedolgozódik.

Előzmény: nagypapi51 (44725)
tuutuu Creative Commons License 2007.10.01 0 0 44773

Gomba...:}}

Bocs...

Előzmény: nagypapi51 (44772)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!