Kedves naiv ((::!! A tafrinát már kinyírtad ha a két lemosót sikeresen és alaposan lemosva a fát felvitted ! Most a monilia ellen kell védekezni a virágzó fákon !
Na én megint megszivattam magam, úgy látszik ez az év még túl sűrű. Szépen nekiálltam volna fújni, csak semmilyen felszívódót nem találtam tafrinára, úgyhogy csak monília ellen tudtam:)
Elvileg. Gyakorlatilag meg azokat a méheket, amiket virágzásban lepermetezel (akármilyen szerrel), nem fogják beengedni a kaptárba az őrméhek, mert büdösek. Így hiába nem purcannak ki a permetszeredtől, gyakorlatilag megölöd öket, mert az a méh, ami kiszorul a kaptárból, halálra van ítélve.
Amik a képeken vannak arra még az alacsonyabb dózis mehet a Nevikénből ,én holnap fogom fújni ,a gazda hiába mondtam nem fújta meg ! Van ahol még a metszéssel most végeztem ,nem tudtam mit tenni ,ez ilyen év ! Most fújtam a sárgabarackot az előbb ,mert az elmúlt 2 napban teljesen beindult és kinyíltak a virágok . Ez pedig a kési fajta barack és most össze virágzik a göncivel ! Ilyen még nem volt sosem ! Az egyik hírportálon azt olvastam a hétvégére -10 fok is lesz mert valami hideg leáramlás érkezik !
Teljesen igazad van, nem is konkrétan neked írtam hanem a tudoroknak, de szerintem najivkezdőnek volt igaza, ma rengeteget nyíltak a rügyek, pl őszi, ki is virágzott, de az alma, körte, szilva, még vár pár napig. Mivel esőt mond én már addig nem fújom rá, utána meg valószínű mindegyikre késő lesz. Marad a Chorus. Bár tavaly ahhoz is tettem kevés Neviként, virágzás után.
Gesszti megkérdezte, hogy ként mire meddig fújhat, különös tekintettel a virágzásra. Erre gyakran úgy "szokás" válaszolni, hogy olvass vissza, nemrég volt erről szó!
De én tudom, hogy a visszaolvasás nem hatékony, hiszen nem tudhatjuk, hogy volt-e erről szó korábban és mikor (több hónapja?):-(.
Ezért kikerestem azt a válaszomat, amit korábban erről neked küldtem, és belinkeltem Gessztinek.
Nekem ez így sokkal gyorsabb volt (nem gépeltem, csak klikkeltem!), és mivel a NÉBIH-től idéztem kiollózva, bízhattam benne, hogy pontos és értelmes válasz lesz.
És még valami: ha én valahol átlépem az engedély határait (mint 130 helyett 140-nel az M3-on:-), akkor azt nem publikálom, nem sodrom bele a topiktársakat felelőtlen permetezésbe.
Én is és mindenki eltudja olvasni, de ha nincs rutinja azért pl annyit én is elvártam volna a rutinosabbaktól hogy: Erre már ne fújd rá, vagy kis rizikóval még valamelyikre ráfújhatod. Köszönöm.
Bocs, igazad van. Megnéztem a Vegesolon van. Én kevertem össze. Csináltam pár képet a fák jelenlegi állapotáról, lehet hogy már a Chorust fúlhatom. https://photos.app.goo.gl/PCNBDJLhWJWguGeSA
"Ezt értjük", de az időjárással kell megbeszélni...
Nekem a fagy megint odabaxott az egyik kajszifámnak, a másiknál még él a remény. Függetlenül ezektől eszembe nem jutna az esetleg még működő virágokat tönkretenni rézzel, vagy kénnel.
Ne a hitünkre építsünk már egy növényvédőszer használatánál, hanem a tudásunkra, de legfőképpen a használati útmutatóra! Én csak ennyit mondtam és ehhez semmi köze az időjárásnak.
Ezt értjük csak az időjárással ezt nem beszélte meg senki sem ! 4 héttel ezelőtt kb tavasz lett megindult minden ,majd tél lett és leállt minden de már kiindult elég sok barackféle ,a hideg és szél miatt semmit tenni nem lehetett ,majd pár napja kb 4 napja még nappal is két nadrág és téli kabátban dolgoztam egész nap ,másnap már csak egy vastag mellény kellett ,és két nappal ezelőtt meg már pólóban voltam a nap lekapta a karomat ,de ma megint szél és vastag mellény kellett a 10 fokot sem érte el a hőmérséklet ! Dél után állt meg a szél ! Ezért van szinte mindenki elmaradva a permetezéssel ,én is ,csak már pótoltam ahogy tudtam ! Ez egy eléggé gázos év lesz ! Estefelé néztem hogy alig nyílt ma ki virág szinte 1-2 fánként ,gondolom nem tetszett nekik a hideg szeles idő . De szedhetem is le a virágot ha nem lesz több mert azt a párat meg látogatták a méhek délután ! Máskülönben a többit ledobja ha ez a pár megtermékenyült ,és holnap hideg lesz megint ,szerdára meg már esőt ír és több napra is !
Az mehet a Nevikén ,nehogy kinyíljon a virág ! Itt ki van nyílva a sárgabarack 5%-ban járják a méhek ,akkor lesz baj ha most borult lesz az idő ,akkor szedhetem le a virágot róla ,máskülönben csak az marad meg ami most ki van nyílva ! Esőt mond keddtől már !