Különben november 14-én utazom és gondolom január közepére visszailleszkedem. (ugyebár ünnepek, ügyintézés, stb. vendégjárás) jelenleg a dobozolás első szakaszában vagyunk. A rongyaimra még nem került sor. De úgy akarom elcsomagolni, hogy mindegyikből végok egy kis darabkát.
Most olvastam, hogy valaki úgy tárolja az anyagait, hogy minden anyagból leszkennel egy darabot és melléirja hogy mennyi van belőle és hol van. Az ötlet elvileg jó, csak valaki elvégezhetné helyettem és megmondaná, hová tegyem. Ha egy fél szekrényt sikerül megmenteni a foltos anyagoknak még akkor is kérdéses az elhelyezés.
Az igazi foltosok (két forrásban is olvastam az egyik Zsuzska honlapján magyarul, a másik egy angol nyelvű) a termékeikre külön lapokat állitanak ki.
Kissé felviditani szeretnélek Benneteket (én legalábbis nyomasztó hangulatban vagyok) Két macsekot mutatok be a horgolni tudóknak, de lehet kötni sőt varrni is. Leirás sajnos két olyan nyelven van, amelynek a betűit nem tudtam elolvasni:)))))
Köszönöm, hogy utána néztél. Én is erre jutottam. :((
Nem baj, úgy tűnik a hétvégi utazás is ugrik, talán egy hétköznapra. Na, majd akkor... (Csak félek, hogy mire beszerzem a cipzárt, a gyerek kinövi a felsőt. ;))
A "hül" természetesen hol akart lenni:)) Még egy kérdés: ezek a hungarocell figurák léteznek valahol elfogadható áron? Mert a Színes ötletek boltban nem kevés pénzt kérnek érte:((
A papucsos hozzászólásokat feltettem a honlapra, hogy a későbbiekben is hozzáférhető legyen. Köszi mindenkinek.
A kérdésem: megvettem a Színes ötletek Párnaállatkák c. részét. Tudtok-e abban segíteni, hogy hül lehet frottír, műszörme és pamutbársony anyagokat kapni? Akár kilóra is és természetesen olcsón:)) Ja és Bp-en, ha lehet.
Vagy bármilyet, ami ezekhez az állatkákhoz használható.
Azt szeretném megkérdezni, hogy Bp-n, a Rákóczi úton lévő Foltvarázsban van-e lehetőség valami törzsvásárlói kártya beszerzésére, ha igen, akkor ez összeghatárhoz kötött-e vagy hogy megy?
Ha szép anyagokat szeretnék venni, elég, ha oda bemegyek vagy tudtok ott a közelben valami más jó boltot is?
Erzsók! Nagyon aranyos ez a kutyás papucs. A talpára, ha javasolhatok egy megoldást. Lehet kapni tekercsben (150x30 cm) csúszásgátlót a JYSK nevű üzletben (lakberendezési?) különböző színekben. Ebből le lehet vágni és felvarrni az összeállítás előtt a papucs talpára. Talán a hőre puffadó festéket tudja helyettesíteni, mert hatásában olyan.
Szunyó! A Zippzár diszkontról én írtam, megkérdeztem, a nyitvatartás H-Cs 8-15,30 - P 8-14 óráig.
Btrudy! Kérdezted, ki megy Tatabányára? Kria írta, hogy ő és Macsekok, csatlakozom, én is megyek.
Julcsa1! A hét végén előszedem a kötőgépet, megnézem milyen állapotban van (bár dobozolva van, nagy baja nem lehet), s akkor majd beszélünk árról. Kell a fémváz is, vagy kifejezetten asztalra akarod szerelni? A nevemre kattintva megtalálod az e-mail címemet, ne terheljük a topicot ezzel a támával.
Látom, erre elmaradt a válasz. Szóval küld el a kozos0(kozos-nulla)-kukac-walla-pont-com címre. Ez egy olyan hely, ahovát különböző mintákat, pl. egy szabás-varrás könyv anyagát is föltettük. Tulajdonképpen egy nagy tárhelyű webes e-mail cím, ahová aki kér, kap login-password hozzáférést, és letölti, ami tetszik. Ha elküldted, szólj, és berendezem a megfelelő helyre a keresztszemes mappába.
A hőre puffadós tényleg jó, a barátnőm gyermekének csináltam így puffadós talpú zoknit, virágos felsőt, és virágmintás nadrágot. Több mint tündéri benne a kiscsaj, :)
A hőre puffadós festék nagyon jó, anno a papucs-prototípusra én is ezt raktam. De az én papucsom annyira prototípus, hogy csak fél pár készült (eddig) belőle. :-))))
Instructions RND 1: Chain 3, work 11 double crochet in 3rd chain from hook. Join with slip stitch to top of chain 3.
RND 2: Chain 3, double crochet in double crochet around. Join with a slip stitch to top of chain 3.
RND 3: * double crochet in double crochet, decrease over the next 2 double crochets. Repeat from * until you have 9stitches left.
RND 4: Chain 1, single crochet in each double crochet around. Slip stitch to chain 1.
RND 5: Chain 4, double crochet in same stitch as slip stitch. Work the following into ech single crochet around, (1 double crochet, chain 1, 1 double crochet). Slip stitch to top of chain 3.
RND 6: Slip stitch into chain 1 space. *Chain 4, single crochet between the next double crochets, chain 4, single crochet in next chain 1 space. repeat from * until you come to the first chain 1 space. Slip stitch in first single crochet made.
RND 7-8: Slip stitch to the 2nd chain of chain 4 loop. Single crochet in same loop. * chain 4, single crochet in next chain 4 loop. Repeat from * until you come to the begining of the round. Chain 4, slip stitich in first single crochet.
RND 9: Slip stitch into 2 chain of chain 4 loop. Work 2 single crochet in same chain 4 loop. (work 4 single chain in next chain 4 loop. Work 2 single chain in next chain 4 loop.) Skip the next 6 chain 4 loops. Work 2 single chain in next chain 4 loop. Repeat between () 1 more time. skip next 6 chain 4 loops. Slip stitch in next single crochet.
RND 10: *Chain 3, single crochet in next single crochet. Repeat from * until you come to the begining of round. slip stitch into first single crochet.
RND 11-24: Slip stitch into first chain of chain 3 loop. Single crochet in same loop, * chain 3, single crochet in next chain 3 loop. Repeat from * until you come back to the begining of round. Slip stitch to first single crochet.
RND 25: Slip stitch to center of chain 3 loop. *Work 6 double crochet in the next chain 3 loop. Single crochet in next chain 3 loop. Repeat from * until you reach the last 6 double crochet group. Slip stitch in first single crochet made. Fasten off and weave ends into work.
Finishing the Wings RND 1: Tie thread to the 8th row in one of the loops where there are 2 single crochets right side facing you. Chain 3, single crochet in next chain 4 loop. *Chain 4, single crochet in the next chain 4 loop. Repeat from * 4 times more. Chain 3, single crochet in next loop which has 2 single crochets in it. Slip stitch to first single crochet made on wing.
RND 2: Single crochet in first chain 3 loop. *Work 8 ds in next chain 4 loop. Single crochet in next chain 4 loop. Repeat from * 2 times more. You will actually single crochet in chain 3 loop the 2nd time. slip stitch into chain 3 loop. Fasten off. Weave ends into work.
Szép jó reggelt mindenkinek! Régen volt már képes hozzászólás, segítünk a dolgon! A folt-varráson láttam a szobapapucsot (köszönet Gabiczának!), az elsőt a nagylányomnak varrtam, na, erre jó volt a libás anyag! A 2.-ról küldöm a képet, nem lett tökéletes, de a gazdija nagyon örül neki. Btrudy kiegészítése volt a dekorgumis megoldás, ki is próbáltam. Az 1. papucs talprésze: dekorgumi, vetex, fedőlap. Na, ez így nem vált be! Szobapapucsnak jó, de a lányom elkövette azt a baklövést, hogy ebben ment be a koli fürdőszobájába, vizes kövön természetesen csúszik!
A kutyás papucs talpa: farmer, dekorgumi (gazdaságos, mert nem túl drága és egy pár 34/35-ös papucshoz elég 1db A/4-es lap), vetex, fedőlap. Meg is dolgozott a gépem rendesen! Szőnyegre jó, de járólapon ez is csúszik. Családilag kiagyaltuk, h. az aljára hőre puffadó festékkel tappancsokat kell rajzolni. Éppen most vasaltam ki, úgy látom, h. érdemes volt kipróbálni. Elnézést, h. hosszú voltam, de hátha vki tanul belőle!
szeretném a segítségeteket kérni egy horgolási anyag fordítását illetőlen, van egy karácsonyi angyalka mintám, de sajnos angolul és semmit nem konyítok hozzá, viszont nagyon szeretném anyukámnak megcsinálni...tud nekem valaki segíteni?
Kösz, Márta néni! én is így érzem. :))) Szomor Ágié a legtöbb, félelmetes, mit művel az anyagokkal. Van egy képe, supa hulladékból, van benne csatt, gomb, bizbasz, rongyok, szalagok. Nagy lelki egyezőségetek van... (Lásd Párizsi emlék - vadlibákból) :)))
Igen. :)) (A honlapon sajna nincs nyitvatartás, a másik boltról meg egy fórumban olvastam, hogy nincs nyitva szombaton. Azért majd egy telefont megeresztek ezügyben.)
Nincs a városban olyan hely ahol hasonlóakat csinálnak? Pl. nagyáruházak tisztitószalonjai mellett? Mindig a kereslet kinálat szabja meg az árakat. Akinek varrsz mennyiben bizhatsz meg benne (ha nem adózol). De kiindulhatsz egy órabérből is. mennyit kaptál a varrodában, azt egy kicsit felszorzod és kiszámolod. Ezek persze elméletek, a gyakorlat a környezettől függ. Sokat nem kérhetsz, ezért inkább olyasmit kell kitalálnod, ami jobban fizet. Pl. megkérdezheted a függönyvarrást. Ha azt vállalnál, de pl. sötétitőt és némi tervezés stb. az már jobban hozna a konyhára. Ezek tippek, majd hallasz még mást is.
Én egy egri varrónő vagyok. Eddig csak varrodában dolgoztam ( tapasztalat szerzés ), de nem rég óta itthon is vállalok kissebb nagyobb munkákat. Az lenne a kérdésem, hogy mennyiért cseréltek ki egy bélést hosszú kabátba. Szabás bontás varrás!!!!!! Persze több dolognak érdekel az ára pl; nadrág felhajtás, zip bevarrás és még sorolhatnám! Előre is köszi a segítséget!!
Szombaton akarod őket lerohanni? Azért nézd meg mikor vannak nyitva, van honlapjuk. Én is megakarom keresni őket, nekem lila nyitható 60 cm-es de lehet, hogy hosszabb zip kell egy poncsóba. Szóval láthatod, hogy vannak még fura igények:)))))
Idegen tollakkal ékeskedem. Múltkor valakinek volt zipp problémája. Akkor irta ezt - sajnos nem tudom, hogy ki - az okos dolgot. Mivel érdekelt, eltettem.
Használd föl ha tudod és köszönd annak aki adta!
Már előbb is szerettem volna zippzár ügyben segíteni, de csak most került elő a címem. Budapesten, a XIII. kerületben van egy zippzár diszkont, ez a gyár területén van. A bajáratnál egyenesen, utána rögtön jobbra van az üzlet egyszerű bejárata. Van portás, de nem kérdez, hova mész. Itt nagytételben is és darabra is lehet vásárolni, kis és nagyfogazatú zippzárt sok-sok színben. Méterre is vágnak, amennyit akarsz, hozzá annyi húzókát veszel, amennyit akarsz. A cím: XIII. kerület, Szent László u. 60-64. Tel: 329-90-73 A honlap: www.r-international.hu A keleti felől jövő 30-as busszal a Petneházi utcánál kell leszállni, ott jobbra be az utcába, s annak a végénél megint jobbra már nem messze van az a bizonyos portás bejárat.
Közben a Petneházy utcai Rokka méteráruba is betérhetsz. Nagyon jó üzlet, ha még nem ismerted volna.
A Rokka méterárú a Petneházy u. 86. alatt van, az utcát a Reitter Ferenc utca keresztezi.
Tudtok-e Pesten olyan helyet, ahol az én speciális cipzár igényemet teljesíteni tudják?
30 cm-es bontható, műanyag fröccsöntött, erős narancssárga színű cipzárra lenne szükségem. (Meg még egy csomó mindenre, de első körben kb. ennyi. :)))
Itt Db-ben valami mindig hibádzik, de hétvégén megejtenénk egy "nagy utazást" és benéznék az ajánlott hely(ek)re. (Már interneten is próbálkoztam, de még válaszra sem méltattak, pedig megérteném, hogy 1 db cipzárt esetleg nem postáznak...)
Igazad van Tryxus, ne hagyd magad befolyásolni. Se kímélni. Biztos hogy a saját hibáinkból tanulunk a legtöbbet, és foltvarráshoz, akárhol kezded, kell a kudarctűrőképesség is. És már Nekem is elmondta mindenki, hogy selyemből nem lehet foltvarrni..:)).
Szedit! Ugye a négyéves unokádnak nem franciaágytakaró méretet akarsz?! Ha ezeket a kedves macikat körbetűzöd, már oké.
A Foltlelkek kiállítás gyönyörű! Évi gratula minnyájatoknak, engem leginkább az absztraktok fogtak meg, amikről nem is tudom hogy hogy működik, de nézem és majdcsak megértem. Nagyon jó helyen vagy abban a szakkörben.
Úgy rémlik, hogy ezt mondták ott, de lehet, hogy szombat még nem zárt. megpróbálom őket felhívni, aztán megírom. Jelzem, 4-én ott leszek, akkor találkozhatnánk is :)))
hát.. elkaptam egy kiadós dáthát, szóval most gyógykúrán vagyok... egy-két nap, és folytatom első művemet.. addig is szívesen olvasgatlak titeket, és nézegetem a már elkészült remekeket. :)
Azzal kezdjél, amivel jól esik. Szerintem. Én mondjuk az ún. gyűjteményes takarót szoktam ajánlani, mert azon közben jó sok mindent ki lehet próbálni és megtanulni. És meg lehet amolyan "quilt-as-you-go" technikával csinálni, azaz a blokkokat egyesével szendvicseled, tűzöd, stb., és akkor nem kell olyan nagy "melák állattal" dolgozni.
Évi, drága!
Majdnem ott voltam pénteken, de (off) reggel alulöltözötten mentem el, s mire 4 körül hazaértem, úgy átfáztam abban a csúnya nyirkos időben, hogy szobafogságot rendeltem el. Nagyon klassz a "négyesed"!!! Mindenképpen meg fogom nézni a határidő lejárta előtt. Azt írtad, hogy a hétvégi 4 napon zárva lesz. Ez komoly? Én pont szombatra tervezném.
Én egyet is értek Márta nénivel, meg nem. Egyet értek abban, hogy minőségi munkát kisebb darabon jobban lehet csinálni. De azt is tudomásul kell venni, hogy mindenki hamarosan valami "nagyot" akar csinálni. Erre a legjobb a kockákból álló takaró. Aztán annak a hibáiból tanulva nyugodtan lehet kisebb nagyobb minőségi darabokat csinálni. Én is kockákból csináltam takarót, el is szúrtam teljesen véletlenül, mert nem figyeltem oda és a sorrendet nem tartottam be. Az árokba tűzés sem lett pontos. De megvolt a sikerélmény és a mai napig megvan, pedig már itt-ott foszladozik. Én használt ruha és függöny maradékokból csináltam és olyan nosztalgikus lett. Mikor ránézek sokminden eszembe jut és egyben az is, mit kell másképpen csinálni.
Szóval az első darab az olyan hályogkovács módszere szerint készül, aztán majd csak megjön a kedv és akkor másként csinálja az ember!
Tryxus! - megértelek, én is így kezdtem! A keresztszemessel és a foltozással is. Hajrá!!
A legelsö munkám egy gyerektakaró volt 15 évvel ezelött - aplikáltam is. Akkor még nem tudtam, hogy ezt patchworknek hívják. Szakirodalom sem volt. Csak úgy a magam kedvéért nekiugrottam. A második 10 évvel késöbb készült- szintén segítség nélkül - nagymama virágoskertje- kézzel. A széle még mindig nincs kész.Most járatom rajta az agyam, hogy legyen befejezve. Most már kicsit többet tudok a foltozásról, majd csak beugrik a megoldás.
Egy szónak is száz a vége: kezdj neki, haladj a saját tempódban, ha elakadsz, biztos lesz, aki segítsen valami jó tanáccsal! Tanulni úgy tudsz legjobban, ha szembesül a megoldásra váró problémával!
Hajrá! Várom a képeket a munkádról. (ha megteheted, közben is fotózd le, aztán tedd el "okulás céljából")
hűha... és ezt most mondod??!!! Már majdnem kész a fedlap... :) gondoltam, hogy a szendvicsezés lesz a legnehezebb, meg a letűzés... viszont már alig várom... és reménykedek, hogy nem vágom falhoz az egészet :) Ha elkészülnék vele, akkor lefotózom majd(egyszer) és felrakom ide.. ha falhoz vágtam, azt is megírom :)
Üdv, Tryxus
Ui.: Úgy látszik szeretem nagy fákba vágni a fejszémet: életem első keresztszemese egy 67 színből álló kb 40x50 cm-es kép, és már csak 10-20 szem hiányzik belőle :) azt is nagyon élveztem/élvezem. Remélem, hogy ezt az ágytakarót is szívesen csinálom majd. Hja és csináltam már egy Zseniliapárnát is! :D Szóval már majdnem félprofi vagyok.. ;-) A félprofi kb 1 ezreléke :) Azért igyekszek...
Ha rám hallgatsz, bátran belevágsz a takaróba, remekül összehozhatod kockákból. A macikákat kivágva egy-egy kocka és egy másik színnel harmonizálva, viszonylag gyorsan elkészülhet.
Sziasztok! Köszi a dícsérő szavakat, örülök, hogy tetszett a házikó! A története pedig az, hogy készen kaptam ezt a macis anyagot, hogy ebből kérnének zsebes tartót, úgyhogy 3 x 4 db zseb és lehetőleg belül u.az a kép legyen, mint kívül. Jobban szerettem volna applikálni v.mit, de mivel ez volt a kívánság, nekiláttam. De nem volt elég a darabokból, hogy minden zseb fedje az azonosat, ezért kettőt összetoldottam (találjátok ki melyiket) az alsó sorba pedig egy kaput terveztem, fölötte a macikát applikáltam, egy ablakszerű kerettel. Végül kitaláltam, hogy cserepeket teszek rá, így lesz igazán házikó. És a kisebbik lányom ötlete volt, hogy a kéményeknél fogva lehessen felakasztani. Aranyos volt ez az anyag, csak elég vékonyka karton.
Lányok, segítség! A Foltvarázsban (2004.nov.) láttam kelta mintás pw-t. Szeretném tudni, van-e ezeknek a mintáknak jelentésük! A címlapon ez áll: "misztikus kelta motívumok", én meg szeretem tudni, mit csinálok! Ha vki tudja, hol nézhetek utána (van-e egyáltalán jelentésük?), legyen szíves üzenni nekem! Köszönöm!
Editke! Szerintem esze ágában sem volt Márta néninek elijeszteni:)) Csak tanácsot adott. Egyébként is ágytakaróval kezdtem anno (franciaágy), igaz, hogy megszenvedtem vele, de a kedvem nem szegte:) Kezdjél csak bele nyugodtan, egy ilyen takaró amúgy sem olyan óriási.
Jaj, Márta néni, megíjesztettél! Tegnap zsákmányoltam ezt az aranyos, macis anyagot./az a sötét sáv gyűrődés/. A dédunokámnak akarok belőle takarót csinálni karácsonyra. 4 éves. Tehát inkább ne is fogjak hozzá a takaróhoz?
A Csokonai Művelődési Házban, Bp., XV., Eötvös u.64.-66. Megközelíthető: a Mexikói úttól a 25-ös vagy a Bosnyák tértől a 70-es busszal, a Radda Barnen utcánál kell leszállni.
Kedves Tryxus! Hát ha még nem csináltál foltvarrást, és ágytakaróval akarod kezdeni, az olyan, mint a szűzlány, aki kimegy a placcra kenyeret keresni. Lesz vele gondja. Vannak dolgok, ahol a méret nagyon fontos, és a foltmunka az. Mert a méret növekvésével nem egyenes arányban, hanem négyzetesen nő a munka nehézsége. Szóval ha összevarrod a fedlapot, egy díszpárnánál már majdnem kész vagy. Egy faliképnél túl vagy a nehezén. De egy ágytakarónál ahhoz kell a vitézség, hogy összeállítsd a szendvicset és letűzd. Mindegy, hogy 100, vagy 2000 darabból áll. Szóval nem akarom a kedved elvenni, hanem attól szeretnélek megkímélni, hogy összeraksz egy fedlapot, és akkor megy el a kedved az egésztől, mikor rájössz, hogy a 25x25-ös négyzet nem elég izgalmas ahhoz, hogy beleszeress a foltvarrásba, az összeállítás meg elég nehéz ahhoz, hogy a falhoz vágd az egészet. Kezd valami kisebb munkával. Mondjuk az ágytakaró anyagaiból egy 5x5-ös darabokból levő díszpárnával, így fogod érezni az ízét az egésznek.
Évi: Úgy kerültük el egymást, hogy én nem tudtam, hogy pénteken van a megnyitó, és még mielőtt megérkeztél volna, én már elmentem. Ágit ugyan láttam, de én a Foltvarró honlapon úgy olvastam, hogy csütörtökön van a megnyitó. De lehet, hogy 4-én majd megleplek, itt lakom nem messze:))
Kösz a képeket, örültem, mikro megláttam őket. Én nem fotóztam, mert nm volt nálam gép, (időm sem volt nagyon). Jadrax! Hogy lehetett, hogy már megint elkerültük egymást? Sajnálom... A megnyitó nagyon jól sikerült, vidám hangulatban, főleg a tombola alatt, ahhoz képest, hogy jórészt foltvarrók és családtagjaik voltak ott, mindenki úgy ölelgette a megnyert apróságokat, mintha kincs lenne. :))) Sajna a fődíjat nem tudtam kibundázni magamnak :))) viszont nyertem egy "üvegruhát" vagymi, haláli. Olyan, mintha az üvegre kötnénk egy pincérmellényt. :)))
Ildi! A szövőset apró cikcakkal, átlátszó cérnával tűztem le, jó, mert nem takarja az anyagok oldalát. Majd egyesével képekké varrtam, aztán egy vastag kötélre felöltöttem és a kertünkből származó gallyakkal választottam el őket. Kicsit mulatságos voltam csütörtök este, amint sötétben guberálok a levágott gallyak között. :)))
A kiállítás anyaga szép, ajánlom, nézzétek meg, ha arra jártok. 4-ig lesz nyitva, a négyes ünnepen zárva. Én 4-én ügyelek, akkor ott vagyok 10-18-ig.
Trudy! Nagyon bírom a házikót! Kész képek voltak vagy applikáltad?
tehát akkor ha jól értem, egy salamoni döntéssel elhatároztad, hogy MA köszöntöd az Orsolyákat, amihez én is csatlakoznék, mert részemről (is) elmaradt... :-))))))
B_Ildikó: Igyekeztem, olyannyira, hogy mint kiderült, még a megnyitó előtt látogattam meg a kiállítást:)) Én úgy tudtam, hogy csütörtöktől már megnyílt.
Azon azért csodálkoztam, hogy ott gyülekeztek a foltvarró lányok, mindenféle finomságokkal felszerelkezve, de gondoltam, maguknak szerveznek valami bulit:))
Csak Gabicza hozzászólásából derült ki, hogy ez a megnyitó előkészülete volt.
Évi: Sajna így megint elkerültelek, de ami késik, nem múlik:)) Nagyon szépek a munkáid, így élőben látni sokkal jobb volt, mint fotókon. Én mindent lefotóztam, azt hiszem. Ha van rá igény, nagyon szívesen felteszem a tavalyi kiállítás képeit is, bizony azt is érdemes megnézni! Nagyon szép munkák voltak akkor is.
tapasztalatom nekem sincs sok, de Márta néni nagy mágus ebben, ő írta pár hsz-szal ezelőtt Erzsóknak ezt:
Nem a cikkcakkozástól lesz stabil a munka, hanem a letűzéstől. Középről indulj a széle felé akár kézzel, akár géppel csinálod. És ha géppel, húzzál gumikesztyűt, hogy jobban tapadjon rá a kezed. Katafa oldalán olvass el mindent az a biblia. (ugye tudod, hogy úgy kell megkeresni, hogy a vastagbetűs nevére rákattansz, és ott megtalálod.)
Hozzákezdtem egy ágytakaróhoz(megjegyzem: még soha nem próbálkoztam foltvarrással) Nem lesz bonyolult.. a lényeg, hogy ráérezzek az ízére ;)
Szóval: kiszabtam a 25x25-ös négyzeteket, viszont nem tudom, hogy el szoktátok szegni a szélét, hogy ne foszoljon??? Vagy úgyis belül lesz, és nem számít??
Pénteken nagyon jól sikerült a Foltlelkek kiállításának megnyitója, szép számú közönség gyült össze. A jó hangulatú megnyitó után /beszéd, zene, szavalat/ finomságokkal kínálták meg a látogatókat. A nagyon gazdag, sokrétű kiállítást csodálattal szemlélő közönség találkozott, beszélgetett az alkotókkal. A tombola is nagy sikert aratott, 36 Évi vezetésével. A kiállítást végigfotóztam, majd Évinek elküldöm a teljes anyagot, s ő felteszi megtekinthető helyre. Addig is néhány kép ízelítőül.
A megnyitó, háttérben Szomor Ági, Évszakok c. munkája
Csoportmunka, Kecskeméten különdíjas lett
36 Évi munkája /részlet/ - A folyósón nem tudtam egyben lefotózni (4 db-os egyébként)
Táskakavalkád, melyet nemcsak megnézni, megfogdosni is lehetett.
IOkaste - ha elfogadsz egy tanácsot : a puppets nevet felejtsd el! Nagyon régen, mikor hímezni kezdtem, egyszer beleszaladtam abba a hibába, hogy megvettem az olcsó fonalat. Hát nem kellett volna... Mosásnál- még hideg vízben is összefogja az anyagot.
A rossz tapasztalatom után Anchorral hímeztem, aztán DMCvel.
Akkor a puppets 35.-, az Anchor 100.-, a DMC 135.- volt. Mostani árakat nem ismerem, de gondolom az árarány megmaradt és magáért beszél.
A DMC-t akár 60fokban is moshatod.
Arról nem beszélek, hogy a színek árnyalatai, fénye össze sem hasonlítható egymással.
Lehet, hogy másnak más a tapasztalata, halgasd meg a többieket is! Ez az én véleményem volt
Sziasztok! Gratulálok mindenkinek a szép alkotásokért!!! Nagyon tetszenek! Szeretnék a hímzőfonal témában ajánlani fonalat, a Vénuszt. Először is a legbarátibb ár / 100,-Ft alatt van/ 400 körüli a színek száma, mosható, nem nagyon tekeredik munka közben, szóval, ha most kezd valaki beruházni, én azt mondom ne vegyen puppets fonalat / sajnos egyik másik szín mosáskor enyhén ereszti a színét, és árban nemsokkal olcsóbb, mint a Vénusz. Én is azt használok a hímzésekhez,persze mellette még elhasználom a régebbi márkáju fonalakat is. A szép kézimunkákat nem lenne jó elrontani a fonal miatt! További kellemes hétvégét!
A kész méret : 103 x 31 cm. De ez függ , hogy mekkora lyuku kongrét kapsz. Az enyém nagyon apró . Ilyen aprót senkinek nem kivánok. Fonalat sokat kaptam, de venni a Coats Puppets mouline-t szoktam venni. Hogy miből mennyi kellet már nem tudom. 10 éve varrtam. 80 cm-től készült. De Neked próbálom az egészet küldeni. Kérünk email címet ! 5 db képet küldök, melyen részletesen olvasható a minta. Valószinű össze kell illeszteni, mert a képek átfedéssel készültek.
De klassz!! Ezek szerint neked megvan a teljes minta? El tudnád küldeni? Néhány kérdésesm lenne még (pl. pontosan mennyi anyag kellett hozzá, milyen fajta fonalat használtál..)
Én is ma vettem meg a könyvet - részben, mert nem tudok mindig ellenállni az újabb "szakirodalomnak", részben, mert szerintem egészen jól használható, főleg kezdőknek.
Egy újságnál nem sokkal kerül többe és 100 blokk leírása van benne.
Lányok! Internetes ajánlóban láttam a "Folt hátán folt" c. könyvet ( EDDY, CELIA). Nem ismeri vki véletlenül? Érdemes megvenni? Segítséget kérek, mi az, amit érdemes beszerezni, ami alapműnek számít!
Sziasztok! MIndenki megkapta a mintákat Csillától? Mert nekem azt írta, pár napig nem lesz, de a jóvoltából most már én is tovább tudom küldeni bárkinek, hisz nekem is elküldte mindet.. :))
Örülök, hogy ennyien belelkesedtetek, legalább tudunk majd menet közben tapasztalatot cserélni.. :)
kérhetném az összes képecske leírását mailben ha nem gond? mert a barátnőimnél most 3 gyerek lesz (lett) így hirtelen 6 hónap alatt és vevő lennék rá, ha nem gond :-)
Itt a bizonyíték, hogy saját fejből, is milyen szépen lehet dolgozni. A tűzéshez kár a színtelen cérna, egyrészt nehéz vele varrni, másrészt drága, és kár hogy nem látszik. Ez olyan, mint a nerccel bélelt ballonkabát. Nem tudom hol laksz, de érdemes keresni vliest, vagy vékony szivacsot a béléshez, megérdemli, ha ennyi munkát belefeccölsz.
Meinschatzi, nagyon szépek a munkáid! A dobozka a szívem csücske, a takarók közül nekem a bordó tetszik jobban, ügyes vagy! Hány ezer évig varrtad? Szakmailag a többiek majd többet tudnak mondani.
Mindent kézzel varrtam, a gépi öltést utánzó öltésekkel. Nem, nem papírra - mint már említettem, abszolúte kezdőként álltam neki. A tűzés többek között azért sem látszik, mert színtelen cérnával (olyan damil-szerűvel) varrtam; féltem is, hogy a vasalást nem bírja, de ezzel nincs gond. Minden összevarrás után levasaltam (a honlapról tanultak alapján - a sötétebbik anyag felé). Egy régi flanell ágynemű bánta - az lett a középső réteg. A tűzés mintát is az internetről szedtem, kinyomtattam, felnagyítottam. Kedvesem csinált nekem kartonból sablont hozzá, így hamar ment.
Mindent kézzel varrtál? Ez nagy szó. Papirra varrtad vagy csak úgy varrtad össze? Sima öltésekkel, vagy gépöltést utánzó öltéssel? Az összevarrások után levasaltad? A tűzést nem jól lehet látni (vagy az én szeművegem gyenge már). Nagyon szép dolog ha ezt mind igy kézzel elsőre csináltad. Biztos sokat tanultál. Az első mű a legnehezebb a többiek nehezebbek de könnyebben megy.
Igen, a dobozka ötlete a honlapról van, a kolleganőm névnapjára (Edit) csináltam.
Amikor a bordó ágytakarót csináltam (az volt az első mű, és mindent kézzel varrtam, a tűzés sajna a képen nem látszik), azt sem tudtam, hogy milyen technikák vannak, nemhogy gyorstechnika... A munkamenetet a honlapról lesegettem el folyamatosan. Aztán mindig alakulgatott. Szinte minden szabályt felrúgtam, de kész lett, és nagyon büszke vagyok rá, pedig van hibája rendesen...
Márta néni! Hát persze, hogy Ti itt vagytok, de az én internet lehetőségem nem lesz olyan egyszerű mint most. Mivel egy végleges megoldást szeretnénk, ahhoz idő kell, addig marad az alkalmi. Csoport azért kell, mert én egy közösségi ember vagyok (nem tudom ezt szabad-e mondani!) szóval vizuálisan még jobban tudnék tanulni. Havi egy alkalmat megtudok engedni magamnak!
Kastan! Az autó az enyém, de nem én használom! Igy marad a tömegközlekedés! Ha ülni lehet akkot pl. olvashatok.
Még a nyáron jelentkeztem itt újoncként. Azóta nem nagyon telik el nap, hogy ne olvasnálak Benneteket - rengeteg jó ötletet, csodálatos munkákat láttam itt. Köszönet érte.
Végre elkészült pár fotó a "műveimről". Megpróbálom feltallózni őket. Kérem szépen az őszinte (és építő) kritikákat.
Köszi előre is. [image1][image3]
[image2]
Fotóilag egyenlőre ennyi, mert a többit még meg kell örökíteni az utókornak.
Még a nyáron jelentkeztem itt újoncként. Azóta nem nagyon telik el nap, hogy ne olvasnálak Benneteket - rengeteg jó ötletet, csodálatos munkákat láttam itt. Köszönet érte.
Végre elkészült pár fotó a "műveimről". Megpróbálom feltallózni őket. Kérem szépen az őszinte (és építő) kritikákat.
Köszi előre is.
Fotóilag egyenlőre ennyi, mert a többit még meg kell örökíteni az utókornak.
Mi a fenének akarsz te csoportba menni 3/4 óra bumlizással, mennyi mindent meg lehet azalatt csinálni, ez a topik sokkal jobb. Ha a régiófelelőssel felveszed a kapcsolatot, kiértesít a régiós találkozókról, az nem jó? A régiófelelősök listája a Hírfoltok utolsó oldalán van, másoljam ide?
Erzsók. Nem mind rossz, csak az, ahol középen van egy sűrű tűzés, széleken meg semmi, vagy majdnem semmi. Vagy legyen mindenhol ritka, vagy mindenhol sűrű.
jövő héten odalátogatok a helyi patchwork klubba, ami egy éve működik, és meglátom, hogy ajánlhatom-e. Alkalmanként is lehet menni, meg tagságit is váltani. Moszkva tértől háromnegyed óra tömegközlekedéssel. Mindenképpen írni fogok róla.
A Margit körúton a volt mozival szemben ajánlott bolt nagyon tetszik.
Kedves IOkaste! Jó egészséget és boldog kismama-napokat kívánok Neked és a kis Pocaklakónak! Emlékszem, amikor az első babámat vártam, rengeteget kézimunkáztam én is. Használd ki a szabadidődet, mert ilyen időmilliomos már nemigen leszel! Ezt természetesen nem fenyegetésnek szántam, mert ezek is csodálatos hónapok, a szülés utániak még inkább azok lesznek, csak már minimális szabadidővel! Minden jót!
Nem kellene a walla.com-ra föltenni a macis képeket? Akkor onnan mindenki szépen letöltögetheti. Van egy keresztszemes könyvtár.
Nem válaszolt senki a foltos pesti csoportokról:)))))))
Pedig szeretnék egy csoporthoz tartozni, de ha senki se tud ajánlani csoportot, akkor maradhatok továbbra is magányos. Vagy ez is úgy van, hogy kialakultak a csoportok és már nem fogadnak?
Kedves Csilla! Ha majd nagyon ráérsz, kérlek szépen, küldd el nekem a dalmatás és a Micimackós mércét, nagyon jópofák! ( szerzsok@freemail.hu) Köszönöm!
Márta néni, köszönöm! Ha letöltöm a fényképezőről a képeket, elküldöm 2 munkámat , ezeket már letűztem, de közel sem tökéletes, kezdetnek jó lesz. Megnéztem a falvédős elrettentőket. Az elsővel mi a baj; az, hogy csak a közepén tűzted? A többit nagyjából veszem.
Mindenkinek köszönöm a jó tanácsokat, nyitok egy jegyzetfüzetet, abba írom majd a hasznos tudnivalókat!
Én is próbáltam böngészni orosz oldalakon, de a nagy össze-visszaság és a cirill betűk áradata hamar visszavonulót fújatott velem.. De ezért a mintáért még egy próbálkozást megér a dolog.. :)) Addig meg a Forever friends macikkal barátkozom..
Lányok segitség kellen. Most mikor küldözgettem a mintákat kiderült, hogy az első macis mérce hiányos hiányzik a 60cm szakasz, nincs meg ez a minta még másnak is? Köszi előre is.
Amelyiknek jelecskés a kódolása annál szokta írni, hogy milyen fonal kell hozzá, a színesnél meg ha nem írja akkor veszel olyan színű fonalat amilyen a képen van.
Ugye hogy vannak pozitívumok. És a legutóbbi Hírfoltokban se receptek voltak, hanem blokkok, és a Várban se a kiállított munkák előtt volt a bazár. Valaki csak hallgat minket, vagy gondolkozik.
Erzsók!
Hidd el, a tűzést ha megszereted, nagyon fogod élvezni. a tűzés olyan mint egy jó kozmetikus. a csúnya nőből szépet csinál, de a szépből még szebbet. Ha egy pálca egyedül áll, könnyen eltöröd. De ha három van összekötözve, azt már sokkal nehezebben. Ez a testvéri összefogásról szóló tanmese, de a foltvarrásra is igaz. Nem a cikkcakkozástól lesz stabil a munka, hanem a letűzéstől. Középről indulj a széle felé akár kézzel, akár géppel csinálod. És ha géppel, húzzál gumikesztyűt, hogy jobban tapadjon rá a kezed. Katafa oldalán olvass el mindent az a biblia. (ugye tudod, hogy úgy kell megkeresni, hogy a vastagbetűs nevére rákattansz, és ott megtalálod.)
Szia!! Köszönöm a gyors választ!! Az első macis az, amelyiket kinéztem korábban,de a többi is gyönyörű! Ha nem lenne gond, légyszi küldd át a többit is.. A címem erbrand@gmail.com
Most várom az első kisbabámat, és télen szeretném megcsinálni az egyiket a készülő gyerekszobába.. :)) Előre is köszi!!
Amúgy nézelődöm a topicon, és valami csodaszépeket műveltek, csak sárgulok az irígységtől!! :)
Most jutott eszembe, hogy ígértem neked tanfolyami képeket. Elég-e, amit föltettem itt az oldalra, vagy küldjem el eredetiben? Több tkp. nincs is, mert nem sikerült a többi, ennyi volt az értékelhető.
Ha esetleg este keresnél és nem válaszolok a napokban azt jelenti eltüntem néhány napra a házunkon dolgozni, de majd a jövőhéten megint leszek netközelben. Szólj nyugodtam, hogy melyik kell, az sem gond ha mind és átküldöm e-mailben.
Akkor jönnek a mércék:Igaz ugyan ez nem macis hanem bohócos, de jönnek azok is, meg megmutatom milyen van még. Ezekhez mindhez meg van a minta is elektronikus formában.
Ja és még gyorsan hétfői pozitív élményem: írtam a fotlvarro.hu-nak, hogy rossz dátummal szerepel a Foltlelkek kiállítása a naptárban, 10 perc múlva javította a Keve Gábor. És egy válaszlevélben megköszönte. :)
Drágáim! Sok a munka, tennivaló (varrnivaló), ezért szinte csak olvasok, de muszáj msot írnom: Itt hívnék meg minden kedves topiktársamat a Foltlelkek pénteken, 18 órakor nyíló kiállítására a Csokonai Művelődési Házba. ( Budapest, XV., Eötvös u.64.-66. Megközelíthető: a Mexikói úttól a 25-ös vagy a Bosnyák tértől a 70-es busszal, a Radda Barnen utcánál kell leszállni!) Egyébiránt a kiállítás nov. 4-ig van nyitva, a négyes ünnepen nem.
Leterheltségem egyik oka is ez, be kell fejeznem pár dolgot, ugyanis - bár csak két hónapja vagyok ott tag - máris kiállíthatok velük! :))))
Viszont nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy láthattok nagy csudákat Szomor Ágitól (pl. egy vagyis négy kb. 100x100-as képet, ugyanaz négyszer a négy évszak jegyében, fergeteges!!!!) és társaitól, lesz tombola, sütike, üdítő.
Szóval gyertek, én ott leszek, kezemben a tombolás tömbbel és az ajándékokkal.
Kastan! Menj el, ha nem is mindenki szimpatikus, biztos találsz hasonszőr tagokat, akikkel megérted magad. Ha nem jön be, még mindig ott hagyhatod őket. :)
Sziasztok! Nem tudom, hány keresztszemes van a topicon, nekem egy speciális
kér(d)ésem lenne: 1995-ös Burdákban láttam keresztszemes Burda lapokat reklámozni, és az egyikben egy nagyon szép macis-magasságmérő faliképet, de sajnos nem tudom már felhajtani sehonnan sem.. esetleg nincs köztetek, aki már olyan régtől fogva gyűjti ezeket a mintákat, és ez is megvan neki? Előre is köszi.
Minél több mindenről hallok, annál bonyolultabbnak tűnik, de nem adom fel. Múlt héten beleszaladtam egy falikép gépi tűzésébe, vért izzadtam, mert a veterán Lucznikommal nem értettük meg egymást, mindig másfelé ment, mint amerre én szerettem volna. Egyenletes meg végképp nem lett, hiába volt teljesen laza a varrógéptalp. Egy kicsit furcsa még nekem, hogy ennyien találjátok klassz dolognak a tűzést, hiszen ez úgy működik, hogy ha 1 hét alatt kész vagy a munkáddal, arra még rájön 3 hét tűzés! Vagy ennyire azért nem durva?!
nekem is mondták már, hogy semmit nem kell cikkcakkolni (én endlizésnek mondom). Ez nekem olyan szabály, amit sok szeretettel meg szoktam szegni, szintén biztos ami biztos alapon. Mivel a sima varrással együtt nem tudja egyszerre végezni a jó öreg varrógépem, meglehetősen időigényes a dolog. A tűzés különben szerintem helyettesíti a funkcióját: rögzíti a fedlapot az alatta levő kettőhöz, tehát elvileg nem engedi a varrásokon nyúlni - fesülni. Konklúzió: a cikkcakkolásra szánt időt tűzéssel kell inkább tölteni. Mert kézzel tűzni fölöttébb élvezetes dolog! Egyáltalán, én kézzel varrni szerettem meg mostanában.
Kézi vagy gépi? Függ a varrógépedtől - ha nagyon profi, akkor lehet géppel, ha nem, akkor csak egyeneset. Függ a türelmedtől - ha nincs (sok), akkor gépi. Függ az anyagtól - ha nagyon mintás, akkor kár bele a kézi. Függ a bátorságodtól - ha nem valami nagyon becses, szép darab, akkor lehet kísérletezni a gépivel. Én ilyenkor azt szoktam javasolni, hogy válassz egy az elejéhez illő nagymintás anyagot és tűzd hátulról, azaz az alsó szál lesz a munka színén. Ekkor a mintát használhatod "sorvezetőként", nem kell előre bejelölni, stb.
Márta néni! Hááát, sejtettem, hogy banális kérdést teszek fel a régi motorosoknak! Sokszor varrtam úgy, hogy az egyenes után még jól le is cikkcakkoltam, szeretem az atombiztos megoldásokat, nehogy aztán nekem elkezdjen szétfoszlani az anyag! Aztán, amikor meguntam az őrült sok bontást, maradtam csak az egyenesnél, félve, hogy egyszercsak fogja magát a takaróm és szétesik varrás mentén.
http://martaneni.uw.hu/falvedo/kiskek.html Itt a példa arra, hogy hogy nem szabad tűzni. De akkor találtam ki ezeket a gyerekjátékos mintákat, és akkor még nem tudtam, hogy a tűzésnél nagyon fontos, hogy azonos sűrűségű legyen a tűzés az egész munkán. És általános szabály, (hogy legyen mit felrúgni) hogy az íves munkát egyenes, az egyenes vonalu munkát íves tűzéssel ajánlatos csinálni.
A boszorkányvarrást azért is érdemes megtanulni, mert a vliest is így kell egyesíteni, ha ágytakarót csinálunk, mert 240 széles vlies nincs.
És a főszabály hogy tűzni jó. Élvezetes.
Erzsók kedves, mit akarsz cikkcakkolni? Semmit nem kell cikkcakkolni.
Hát, a kezdet valóban nehéz!! A legutóbbi takarómat már alaposan letűztem, de a végén már szívesen kiszaladtam volna a világból. Mondta is az uram, hogy 2 hétig nem ülhetsz varrógép mellé, másnap persze már a köv. munkámon agyaltam. Egy nagyon kezdőnek mivel érdemesebb próbálkozni- a gépi, vagy a kézi tűzéssel? Most már, hogy egy kicsit jobban kinyílt a szemem a pw világára, belátom, hogy a libás anyag tényleg nem odavaló. Köszönöm a bosziöltést, alkalomadtán kipróbálom! Végül egy nagyon alapvető kérdés: ha varrom össze a rongyocskáimat, elég, ha egyenesen levarrom, vagy mindenképpen cikkcakkoljak is?
Ja, a boszorkányöltést elfelejtettem. Ez az amikor balról (!) indulsz, a két anyag nem fekszik egymáson, csak egymás mellett. Egy nagy öltés az egyik anyagon, majd egy nagy a másikon, és így tovább -- kb. úgy néz ki, mint sok-sok x betű egymás mellett.
Erzsók! Már mindenki mindent elmondott a hajóidról. Én - talán - csak általánosabb tanulságul, hogy a keret (adott esetben libák) mindig valamilyen formában legyen összhangban a művel. Lehet ez egy anyag felhasználása, de ha az elfogyott (ez a gyakoribb eset), akkor azonos minták, pl. itt az árbócok kis háromszögei.
Márta néni meg én vagyunk itt a tűzés nagy propagátorai. Egyrészt, a sz*r magyar flízeknél (ha mosni akarod a darabot) MUSZÁJ valahogy rögzíteni, különben néhány mosás után összeszalad itt-ott. Másrészt, a tűzéssel lesz kész egy alkotás, az ad neki stuktúrát, teszi majdnem kétdimenziósból hárommá. És különben is tűzni jó! Ugye többiek? Csak a kezdetek nehezek...
Szép napot mindenkinek! A családfán fent természetesen mi, az "ősök" vagyunk, aztán a gyerekek érkezési sorrendben; megtették azt a szívességet, hogy (ami a nemeket illeti) katonás rendet tartsanak, így a faliképen is jó a ritmus. Alsó sor: Mátyás, Mária, Márton. Más. A folt-varráson olvastam Katafától, hogy a takaró könnyebb tűzése reményében a bélést 3 felé lehet vágni, aztán boszorkányvarrással összevarrni, ha itt az ideje. Hol lehet utánanézni a bosz.varrás mibenlétének? ( Nekem tetszik az ötlet!)
Szerintem a csoportok müködése részben a csoportvezető tapintatosságán és a tagok hozzáállásától függ. (mint minden közösséggé).
Ezzel kapcsolatban ki tudna nekem ajánlani egy csoportot, ahová befogadnának. Bp-en lehetőleg Budán (a volt csoportom vezetőjének irtam, de nem válaszolt!) de ha havi egy két alkalommal van, akkor máshová is eltudok menni. Jövő évtől kezdödöen.
Kedves B_ildikó! Ha a csíkos takarót említed, aznap mindig lépek vele. Légy szíves, időnként említsd meg, hátha egyszer én is elkészülök. Az az érdekes, hogy a lassú haladás ellenére és tervezem, hogy még csinálok egy másikat is.
A csoporttársakkal ezek szerint mindenhol van gond? Nagyon fontolgatom, mert nálunk is havi egy alkalommal indítottak egy pw. klubot, de eddig még nem mertem közéjük menni.
Körmöcske vagy szarvacska, ahogy felénk hívják, rendszeres eszköze a játszóházas foglalkozásoknak. 2 métert 2 óra alatt el lehet készíteni. A szeges megoldás valóban lassúbb, mert beleakad a szeg fejébe. Érdemes a fából készítettet használni.
Szépek a hajócskáid, de valóban megérdemelnek egy kis tűzést!
Bedike! Hogy állsz a forgóiddal?
Gabicza! Mégegyszer köszi a körmöcskét! Már próbálkozom, de nagyon szaporátlan, nehezen tudom le/áthúzni a fonalat. lehet, hogy keresek egy kötödét, mert mire itt meghurkolom a 2 métert, rég elmúlik karácsony, pedig addigra kell 2 táska is zsinórozva. :-)))
Szombaton volt csop. találkozónk, én is vittem mutogatni. Nézegetik a hullámszövött terítőmet, kérdezik, hogy készült. Épp kezdeném magyarázni, erre csoportunk egyik "eminense" odapattan, és már mondja is merthogy persze ő ehhez is ért. Mondanám, hogy én csináltam, de ő nem zavartata magát. Aszittem, fölrobbanok! Aztán szépen otthagytam, mondja el ő.
Nekiálltam egy újabb hulladékcsíkos takarónak Kép majd hétvégén, mert a fotómasina pénteken repül haza.
Hálásan köszönöm mindenkinek, aki hozzá(m)szólt, nagyon sokat jelent, hogy befogadtatok, pw-szempontból ugyanis teljesen el vagyok szigetelve! Élő foltkórost csak akkor látok, ha tükörbe nézek, sem kiállításon, sem tanf.-on nem voltam még, így kevés a viszonyítási alapom. Köszönetem jeléül bemutatom a családom, a képet Mama kapta anyák napjára.
Kedves Erzsók! A takaród szép, pontos. A tűzés fel fogja dobni. Ha megengedsz egy észrevételt. A külső szegélyhez felhasznált libás anyag a maga nemében egy aranyos anyag, ismerem, de nem ide való.
A levelezőm valami fertelmes dolgokat művel, a gyomrom felfordult, biztos vírus, nem írok senkinek, bocs.
Erzsók, a hajókáid nagyon rendesen vannak megvarrva, csúcsok a csúcsokhoz, szép, megérdemel egy rendes tűzést, meglátod nagyon fel fogja dobni. A varrások árkában tűzd, kiemeli a foltokat, nem is kell előrajzolni, a kereten pedig valami kanyargós, egyszerűt. Ha kezdesz valamit, a szegést csak a tűzés után tedd rá, de itt ez már megvan.
Nagy szeretettel üdvözlök mindenkit, újonc vagyok. Egy takaróval szeretnék bemutatkozni és egyúttal kérni az építő kritikákat! Ami biztosan hiányosság, az az, hogy abszolut nincs rajta tűzés! Nagy botrány? Amikor varrtam (kb.1 éve), a tűzés fogalmát még nem ismertem.
Tudom, hogy sokan szeretitek a cicákat, ezért küldöm Nektek ezt a képet. Tegnap fényképeztem. Van egy másik kép is, de sajna az nem lett éles -azon a cica a bárány hátán aludt...
Én használtam ezt a gépet, már elég régen, de pulcsi kötéséig nem jutottam, csak sálat, meg próbakötéseket csináltam rajta. A nagy lelkesedésemnek a lakótelepi lakás szabott határt, a tanulás meg a kicsi gyermekem. Szépen be van csomagolva, megvannak a tartozékai. Valaki a korábbi hozzászólásokban épp írt egy ilyen kötőgépről, hogy most vett. Nem tudom, hogy azóta kötött e rajta.
Most a munkahelyemen vagyok este 8-ig, de ha tudsz várni, nekem van otthon rajzos leírásom, hogy hogyan kell ezt a körmöcskét használni. Majd beszkennelem Neked.
Régebben volt a faspulni amire négy szöget verrtek és az elsőre egy szoros láncszemet tettek, majd ezen áthúzva a fonalat horgolótűvel egy ujabb szemet a másik szögre és igy tovább. Emlékszem az volt a legrosszabb, amikor még nem jött ki a lyukon. Aztán mikor láttad, akkor már gyorsabban ment mert láttad az eredményt. Nincs róla fényképem a gépemben csak otthon valahol valami, itt csak a pálcaszövésről (ez egészen más) és a karmantyúról, az pedig sima szövés.
Most árulnak kétfajta körmöcskét az egyik egy műanyag valami és leirás is tartozik hozzá, a másik egy fából készitett körmöcske ami egy kis koronára hasonlit. Ha Neked ilyen van, akkor próbáld meg a leirt módszerrel.
Jó napot mindenkinek!
Kéttűágyas kötőgépet szeretnék venni, olyant ami asztalra szerelhető.
Tud valaki ilyen eladó gépet?
Ugyanakkor én árulok 100% gyapjú fonalat. Ha valakit érdekel akkor ezzel kapcsolatban is hívhat.
A fonal ára: 4.800Ft/kg
20/493-1093
Szerintem Cic volt... de én sem találtam a keresővel.
Van egy olyan módszer, amikor átvezeted a fonalat a mutatóujjad körül, majd minden ujjnál megismétled ugyanezt. (kivéve hüvelykujj) Ez lesz az alaphelyzet. A fonalgombolyagról felveszel fonalat és először a mutató, majd a középső, majd a gyűrűs, majd a kisujj alatt vezeted át. Ezt megismétled 4-5 sorozatban, aztán meghúzod az ujjakról lelógó hosszabb részt. Ez egy "blokk". Addig csinálod amíg a megfelelő hosszúságot eléred és úgy zárod, mint a simakötésnél.
Körmöcskén szeretnék fonni (szőni?) zsinórt, de sehol nem találok rá leírást. Valahol/valamikor már láttam, és emlékszem, nagyon egyszerű. Körkötésféle jön ki belőle.
Szedit drága írjál nekem a mailomra martaneni@freemail.hu, kinyomozzuk a rokonságot, de nehéz lesz, mert apátlan anyátlan árva vagyok, nagynéni nagybácsi sincs már az élők sorában.
Jóestét! Köszi a gyors választ a csoportkép ügyében. Meglepő, hogy mennyire hasonlítunk egy másra Márta nénivel. Persze, láttam őt a weblapján is, de ott nem tünt fel.
És még az a meglepő, hogy korábban írtam Márta néninek, mennyire hasonlít a hajdani nagynénémre a szóhasználata, a kedves, találó humora!
komórka! épp azt mondom, hogy az ajánlott linken szó sincs hajtogatásról, csak arról, hogy miképpen helyezzük el a szalagokat a megfelelő helyre. Viszont csodás dolgokat lát az ember..... idő, idő, idő,...... türelem, türelem, türelem.... ha mindez lenne....
én nem is tudom a többiek hogy csinálják...
zsuzsuci!
A ferdepántkészítő apparát helyett már volt itt szó egy zseniális "találmányról" a megfelelő helyre leszúrt gombostűk kapcsán:))) spórolásilag!:)
A szövéshez nekem a ferdepánt készítő izé /apparát/ vált be a legjobban.A szélesebb fajtát használod, de egyenesen szabott csíkokat húzol át rajta,ahogy húzod, már vasalod is, így gyorsan megy.
Az nem működik, ha pont akkora a hátlap, mint az előlap, a hátlap mindig nagyobb kell legyen, illletve a vlies is nagyobb mint az előlap, és a hátlap nagyobb, mint a vlies. És olyan sincs, hogy levágunk az előlapból. Inkább szélesebb akármilyen csíkkal told meg, mondjuk kunyhószerűen, és ha kész vagy a tűzéssel, a fölösleget levágod, és körbeszeged. Meglátod, egy-két centit mindig vándorol az előlap tűzés közben.
Ha megnézed a honlapunkat www.folt-varras.hu ott elég részletesen le van irva és rajzolva. De válaszolva kérdésedre, a csikot behajtod és vagy levasalod és levarrod, vagy csak úgy hagyod levasalva (kétoldalról persze) és füzőgeted. Mivel úgyis hátlapra teszed, nem látszik. De ha egy kicsit visszamész a topicban, én tettem fel egy képet, amin úgy csinálta az illető, hogy a varrógépén lévő szép öltéssel végig varrta igy az mintegy diszitette. De anyaga is válogatja.
Már többször akartam kérdezni, hogy pontosan merre esik ez a ROkka-bolt. Február óta ugyanis a Petneházy utcában lakom. Nem létező üres óráimban elugranék oda.
A mostani Foltvarázsban sok szövéses technikával készült munka látható. De ahogy nézem a nagyított képeket, az anyagok szél nem látszik... ezexerint vág egy 4 cm-es csíkot és mindkét oldalon 1-1 centit behajt és úgy fűzi tovább? (nagyon ámátőőőr kérdés tudom..:)))
Már előbb is szerettem volna zippzár ügyben segíteni, de csak most került elő a címem. Budapesten, a XIII. kerületben van egy zippzár diszkont, ez a gyár területén van. A bajáratnál egyenesen, utána rögtön jobbra van az üzlet egyszerű bejárata. Van portás, de nem kérdez, hova mész. Itt nagytételben is és darabra is lehet vásárolni, kis és nagyfogazatú zippzárt sok-sok színben. Méterre is vágnak, amennyit akarsz, hozzá annyi húzókát veszel, amennyit akarsz. A cím: XIII. kerület, Szent László u. 60-64. Tel: 329-90-73 A honlap: www.r-international.hu A keleti felől jövő 30-as busszal a Petneházi utcánál kell leszállni, ott jobbra be az utcába, s annak a végénél megint jobbra már nem messze van az a bizonyos portás bejárat.
Közben a Petneházy utcai Rokka méteráruba is betérhetsz. Nagyon jó üzlet, ha még nem ismerted volna.
Sajna ritka, hogy nem csúszik el, óvatosan tedd a flízre. A másikat már értem. Az is helyes. Ahogy nézegettem, a párnából kijöne 8 blokk, márcska kettőt kéne hozzácsalni, és esetleg egy másik színből kisebb léptékkel a párnát újracsinálni. Kiebb léptékkel jobban kijönne a minta. (ha ezután nem írnék, bocs, megyek haza, szombaton leszünk, írj, hogy haladsz!)
A hátlapom akkora, amekkora a felső rész, a széessége miatt, mert az 140. Toldozgatni meg 10 cm miatt nem akarom. Úgy gondoltam, hogy ha egy kicsit el is csúszik, belefér, hogy 1-2 cm-t a felső részből is levágjak. (Gondolom én amatőr)
A harmadik darab egy párna, ami kész is van, és lesz hozzá takaró, de színhiánnak küzdök, egy csíknyi anyag hiányzik még, de majd csak találok hozzá valamit. Na mindjárt lefotózom a párnát és a félkész takarót.
Titkos, ez nagyon jó! Legjobb módszer a szendvicselésre, ha lefekteted a földre (ne szőnyegre és padlószőnyegre) a hátlap anyagot színével lefelé (jóval 10-12 cm nagyobbra szabd), a széleit szigszalaggal ragaszd a padlóra, majd rá a flíz arra a fedlap. Ezután férceld össze úgy, hogy belülről kifelé átlósan, majd a szélével párhuzamosan is. Aztán jön a tűzés, amit kiválthatsz csomózással is. Ha megvan a tűzés vagy csomózás, akkor lehet eldolgozni a szélét.
A harmadik darabod kicsit kuszának tűnik, nem igazán jön ki a minta rajta. Vagy még bővül? Egyébként tényleg szépen, pontosan varrsz! És tetszik?
A kismintás anyag elfogyott, nem volt belőle sok az üzletben. Ilyen lett a párnahuzat és a takaró előlapja, és fogalmam sincs hogyan kerül majd alá a flíz és a hátlap. Egyenlőre megcsinálom a másik fedlapot és párnát készre, aztán majd meglátom, miből mennyi anyagom marad a harmadikra.
Ha már ilyen jó anyagaid vannak, (mert ezek a finoman mintázgatottak a legjobbak a foltvarrásra) és tudsz pontosan dolgozni (legalábbis a sarkok a sarkokhoz passzolnak) egy kicsit megcifrázhatnád a következőt. (kunyhó, vagy bírósági lépcső, csíkvarrás, csempetechnika, lehetőség mint a tenger,) legyél bártrabb!!!.
Ezeket az elkészülteket pedig valami szép kézi tűzésmintával nagyon meg tudnád bolondítani.
Eddig világos, kösz, hogy idetetted, a fantáziámat már akkor bizergette, mikor a Bornemissza Eszter mélyvizi képét láttam, ha a génkezelt virágok és a kanyargós takaró technikáját össze sikerül ötvözni, kijöhet belőle valami.
Sziasztok! Márta néni! Köszike a bemutatást, most elmondom, hogy kik a csoporttársaim. Tehát: Terike, Márta néni, Marcsi csop.társ, jómagam, Évi, Zsuzsi csop.társ,kkri, Éva csop.társ. Gabika sajnos nincs a képen mivel ő fotózott. Ezuton is köszönjük Gabika! A foltos hétvége beszámolójának 2. része: Mivel Márta néni azt írta, hogy ne nagyon fényezzem a glóriájukat, mert még leesik és megfojtja őket, / ezt pedig nem szeretném!!!/ rövid leszek! A további napok is nagyon jól teltek, rengeteget nevettünk, jó volt a hangulat! Indulás előtt Terike egy nagyon jó játékot vett elő, és hangos üdvrivalgással játszottunk. Elnézést, de elfelejtettem a játék nevét, bocs! Sajnos elérkezett a búcsu ideje, Terike kifuvarozott bennünket az állomásra. Legnagyobb meglepetésünkre a többieket is kihozta az állomásra, hogy többek között Márta néni megcsókolhassa a mozdony végét /neharagudj Márta néni, de ezt nemtudtam kihagyni!!! / Nagy integetések mellett elindult a vonat hazafelé. Egyszóval, nagyon-nagyon jól éreztük magunkat és köszönjük!!!
Márta néni! Ha ez vígasztal, én már rég levetkőztem, de nem zavar. Helyes volt Trudy ias, mikor a tanfolyamon mellém ült, majd egy darabig nem tudtam, hogy ő ki, de ő közölte, engem már látott... :))))
Gabika, most olvasom, hogy mivan. Nagyon elszomorít. Tudod, ez a baj nem jár egyedül effektus. Ha ráérsz, csörögj rám (dolgozó), egyébként is van mit beszélnünk.
Jó, hogy van aki nem szereti a nyilvánosságot, de semmi különöset nem várok , csak ha én bemutatkozok, illik a másik félnek is, egyébként úgy érzem magam, mintha egyedül (illetve csak egy páran) lennék levetközve a nudista strandon.
Cicvarek! Nagyon hálás vagyon Neked és Jadraxnak a fotókért. Nekem nagyon kellett sietnem szombaton haza, meg hiába próbáltam fotózni, a gépem két exponálás után mindíg lefagyott. Visszamenni sem tudok a Várba a lábam miatt, örülök, hogy élek. Szombaton is azért mentem csak el főleg, hogy Veletek találkozhassam.
Márta néni! Köszönöm, hogy megtetted helyettem a bemutatást csak most kapcsoltam be a gépet, de már megyek is nemsokára aludni. KKri után is áll még valaki, ő is Ertimarhoz tartozik.
Könyv küldése befejeződött. Még nem ért át minden a wallára, de jól haladunk. Az érdeklődőknek elküldtem a hozzáférési paramétereket. Ha valaki még szeretné, írjon az itteni mail-emre.
Eszter először magyarázott a kunyhó szerkesztési módjairól. Itt a szembenlevő oldalak nem egyformák. paprra ill. véony nem ragasztós vetexre kell varrni, akkor pontos.
Erre a két félkész párnára meg kérném szépen az őszinte kritikákat. (első munkáim, készül hozzájuk takaró is, meg egy harmadik féle is, ami még nem tudom milyen lesz, csak azt tudom, hogy három a kislány, akinek a kaácsonyi ajándéka lesz)
Sok mondanivalóm van, alig győzöm rendbe rakni a gondolataimat, de ezt most muszáj előre beírnom:
Most jövök egy BERNINA Aurora 440 Quilter Edition nevű varrógép bemutatójáról, ami igazából workshop volt, vagyis mi magunk két kis kezünkkel varrtunk azokon a csodálatos varrógépeken. Tényleg csoda. Már Kecskemét után is ömlengtem róla, tudjátok, ez az, ami "magától" varr. Van néki egy érzékelője, ami figyeli az anyag mozgását, és ennek megfelelően varr gyorsabban, ill. lassabban. Ettől mindig egyenletes lesz a szabad gépi tűzés. És most végre én is kipróbáltam, hogy hogy is van ez. Jelentem, egészen szépecske szabad gépit műveltem, életemben először. (Eddig a lepukkant Neumannommal nem volt kedvem nekifutni.) Csodákat tud, van hozzá egy rahedli talp, miazmás. A végéről lemaradtam, mert így is lógtam a munkahelyemről, de nagyon megérte. Tisztára rá vagyok kattanva. Majd mutatom a párnát, amit varrtunk. Előljáróban annyit, hogy ami anyagból van, attól sírva fakadtam. :))) Most dolgozom kissé, aztán majd írkálok...
Nem sok választ kaptam rá, hogy nem volna-e kedvetek részletesebb bemutatkozásra (a beállítás címszónál.)
A tempóról annyit, hogy én azért dolgozok gyorsabban a szokottnál, mert akkora rendetlenséget csinálok közben magam körül, (pláne ha ennyiféle rongyot előszedek) hogy én azt annyira utálom, hogy igyekszek gyorsan túllenni rajta. Meg közben már tolja az agyamban ezt a munkát a következő. Igaz kötni is mindig nagyon gyorsan kötöttem, azt meg azért, hogy el ne foggyjon közben a fonalam.
Sziasztok! Gabika, gyógyulj meg hamar! Cic! Nem csak én kukáztam, csak mindig akkor fotóznak, mikor turi pózban vagyok!!!Kriszti, remélem jösz pénteken!!!
Kikérem magamnak! :-DD Mielőtt egyáltalán tudtam volna, hogy létezik az az ominózus japán könyv, már előtte is szerelembe estem Bélával. :-)))))))))))))))
Sigray Ági emlékkiállításán nem volt szívem fotózni sem... Annyira szívszorító volt. :-( Azok a kifinomult alkotásai, meg ahogy az üveg alatt sorakoztak a megkezdett, de félbemaradt munkái.......
gabicza!
:-(
De látom, ertimar ott is kukázott könyékig!!! :-DDD
képzeljétek én is sok képet csináltam, de jobbára sőt, csak "archiválást " végeztem vele, picit pironkodom mostan...
nem látszik de az utcsó összeállós képen éppen nagy kacarászásban voltunk ott hárman hátul, még most is elfog a röhögőgörcs....
Márta néni! már kész is a baromfiudvar az égen c.képed?? szuper! jó volt ezt azért élőben látni, lenyügöző!
Kria! nem felejtettem ám el! lassan el tudom kezdeni evvel is a melót, és repitem!
hasznos fegyelmezésként a mi összejöveteleinken (ahova mint kiderült JUP is jár!!::)))) pénzdijjal büntetendő ha nem felyezzük be a megkezdett melót, ugyhogy tegnap este szemcsorgatóig varrtam kézzel és befejeztem az első boritékos sarokkal készülk kb asztalközepemet; nekem ez most nagyon jól jött picit visszaadta a varrókedvem.
bosszuból mert nem tudtam elmenni a hvgén bejelentkeztem a szalaghimzésre,mert persze nem tudom kivárni a jövő nyarat, hátha nem jutok el vagy nem lesz hely Karcagon; illetve a 4 részesre, mert ott is sok minden van ami érdekel. megyek megint arhiválni
36évi! a képeket amit igértem elküldöm Gabiczának , tudja neked továbbitani bizti!
Visszakaptam Terikétől szombaton a nála felejtett fényképezőgépemet. Nem csigázlak tovább Benneteket. Íme néhány kép a hét végéről.
1./ Márta néni libái
2./Az alkotóműhely az alkotókkal
3./Hova lettetek lányok?
4./Rongyászkodás Márta néninél
5./A csapat /nélkülem/ az elkészült hátizsákokkal
Egy kicsit már késő van, de későn értem haza a munkából. Nem elég, hogy most beteg a lábom, a busz, amivel jöttem haza, balesetet okozott, s a hirtelen fékezés következtében elestem. Több mindenemet beütöttem, de komoly baj nincs.
Igen, nekem is ez a könyv van meg, de csak a "hasznos" oldalak vannak beszkennelve elég nagy felbontásban. Jó az ötlet, csinálok egy közös használatú wallás címet, aztán majd írok jelszót, ha átért oda a cucc.
Nem tudna valaki egy-két képet feltenni abból, ami az Eszter tanfolyamám volt? Arra én is nagyon szerettem volna menni, de nem sikerült.Előre is köszi!
Márta néni, csatlakozom az előttem szólókhoz, miután megjön a szavam... Néha azt gondolom, hogy tényleg 7 kezed van!
Jó volt találkozni a hét végén a lányokkal, mégha csak hármójukkal is sikerült. Eszter tanfolyamán nagyon jól éreztem magam, fantasztikus egy nő. Persze jó lassan haladtam a varrással, de azért nem bántam meg, hogy elmentem. Torokszorító volt a Sigray Ági emlékkiállítás. Szabó Panni tanfolyamára is bekukucskáltunk, ott is sok gyönyörűség készült. A holland hölgy meg egyenesen bámulatos, korát meghazudtolóan friss. Kár, hogy nem lehettem ott mind a három tanfolyamon egyszerre.
1. Határtalanul örültem, hogy végre nem a művek előtt árultak. Nagyon sok nagyon szép darab volt. Öröm volt nézni és megtapogatni őket.
2. Jadrax fantasztikus vagy! Már szombat este ott voltak a képek. Kösz.
3. Cic, te meg azért, mert Lucie-nak egy külön mappát szenteltél. (Én vasárnap a sietségben itthon felejtettem a gépem).
4. Lucie tanfolyama: apróka csalódás volt, mert nem igazán tudta átadni a dolgokat. Viszont: eredeti, amit csinál és fantasztikusan elő volt készítve annak a három blokknak az anyaga, amit megcsináltunk (én csak kettőt). Olyan alapokat mutatott, amiből tényleg lehet jópofa dolgokat csinálni. Ld. kiállítása.
5. Szerintem az engem meglátogató lányoknak nem igazán Béla (az eb) tetszett, hanem az a csodás japán quilt album, amit végig "nyálcsurgattak" (bocs!)
6. Minden tiszteletem Márta néni lúdjainak! Nem "rövid cérna" kellett ennyinek az összevarrásához::))
Szilvácska nem volt ciki a kérdésed, csak mikor Te beestél, előtted talán 10 beirással valaki ugyanezt kérdezte, de látod Gonoszka volt olyan aranyos, hogy kimeritően válaszolt. Ha kötni még csak most tanulsz, akkor előbb tanuljál meg horgolni is és akkor már horgolhatsz a kötött puloveredre. Ajánlanám, hogy valamelyik antikváriumban vegyél könyvet, amiből megtanulhatsz kötni és horgolni. De azt is vedd figyelembe, hogy horgolni olyan mintával horgolhatsz, amit az a fonal elbir, amiből kötsz. Itt a Márta Néni ilyen termelékeny és ügyes, a többiek is ügyesek, de úgy általában átlagosak vagyunk. Azaz mi is voltunk kezdők és vannak technikák amiben azok maradtunk és vannak technikák, amiben tovább mentünk!
Gonoszka, nagyon köszönöm a részletes lelőhely leírásokat ! Természetesen nem beugratásnak szántam, ennyire ciki volt a kérdés ? :)) Valahol csak el kell kezdeni, nem ?
Egyébként pénteken úgy alakult, hogy baktattam a József krt-on, és egyszer csak ott volt előttem egy Burda üzlet. (Eddig hogy nem vettem észre ?) Gyorsan el is költöttem 6 ezer Ft-ot, és már csattog is otthon a kötőtű :)
További szakmai kérdésem: hogyan, miből kell horgolni megtanulni ? Hogyan lehet a kötést a horgolással kombinálni? Konkrétan egy kötött pulóver V nyak kivágását szeretném horgolt mintával szegályezni.
További érdeklődő kérdés: tudtok-e varrónőt ajánlani, aki egy nagyon nagyon kedves, létező, kicsit már leamortuzált blézeremet újra megvarrná ?
Előre is nagyon köszönöm a válaszokat.
Üdv.,
sz.
p.s.: Ezek elképesztően gyönyörűséges dolgok, amiket ide befényképeztetek. Hány élet alatt készül el egy ilyen takaró ?
Igen az elvek azonosak, csak itt a csíkok közben elfogynak, nem mennek széltől szélig. És nem kell a 600 forintos vetex, jó a molinó is, vagy papírvetex. De a végére már kicsit nagyon úntam, ilyet az ember csak a gyerekének csinál. Próbáltam a technikáját fotózni, ha a tűzéssel is megleszek, megpróbálom Jadraxnak átutalni (az nehezebb lesz)
Ertimár nagyon aranyos vagy, ahogy a glóriánkat fényesítgeted, (bár elég neki pár centit lecsúszni, és kötél az ember nyakán) de azt tudni kell, hogy azok a bizonyos zsák rongyok csak vetexre vasalva alkalmasak a rendes foltvarrásra. l
Igaz, hogy most a bőség zavarával küzdünk a kiállítás képei miatt, de most kapta meg a felszállási engedélyt a 876 libából álló takaróm. Hogy nagyobb kedvük legyen hozzá, a vezérlibák, és a sereghajtók a Maléves sztyuvik sáljából vannak.
Jó volt találkozni a Várkiállításon az itteniekkel. A képekről jól ismert táskákat is örömmel ismertem fel. Nekem a találkozás azért is nagy élmény volt, mert bár először láttuk egymást páran, közeli ismerősnek éreztem mindenkit.
B_ildi Dévára szánt takaróit meg is tapogattuk, Cicvarek pávája a valóságban még sokkal szebb, mint képen. Katafa is pillanat alatt megnyugtatott, hogy egyszerű varrógéppel sem reménytelen a szabad gépi tűzés. Évit kvc
Nekem még érdekes volt, hogy Évi megmutatott pár ismert személyiséget a művészek közül. Érdekes volt a tanfolyam előtti sürgés-forgást látni, jó hangulat volt.
A 3D-s művek nagyon izgalmasak voltak, azóta persze próbálgatok, hajtogatok, hogy is csinálhatta. Katafa már biztos jobban tudja a tanfolyam után.
Még egy Hírfoltokat is vettem, így aztán egy negyed évig én is olyan jól informált leszek, mint a céhtagok.:-)
No és a lényeget elfelejtettem leírni, hogy módunkban állt megcsodálni és körbetapogatni katafa olvtársnő egynehány kész, valamint készülőfélben levő csodálatos munkáját (nyálcsorgatás ezerrel), valamit megtekinthettük lakását és fülvakarásban részesíthettük (főleg én!) Bélát, az ebet. :-))))
15x15 cm-es két db. (különféle anyagú) négyzetből kell kiindulni. Elöször varrod hosszában keresztben a négyzetet, amig nem kapsz nyolc kis összevarrt háromszöget. Akkor azokat kiforditod, levasalod, összevarrod megint összevarrod, kitömöd, összevarrod. Szóval egyszerű, csak macerás.
Tőlem kértek egy karácsonyi jótékonysági vásárra sok ajándékot, amit gyorsan tudok csinálni. Mondjatok ilyet?!
Cicvarek! Nagyon szépen köszönöm a képeket. Nagyon szép lehetett a kiállitás. Irigyellek is érte Benneteket, akik ott voltatok. De igy is nagyon szép. Jellemző, hogy Jadrax már feltette a képeket, te is voltál olyan kedves, hogy elküldted, kiváncsi vagyok a Foltvarro.hu mikor teszi fel a képeket.
Nagyon jópofa megoldás az összevarrt tagsági blokkoknak az oszlopokra való feltétele.
Nem tudom milyen gyakorisággal tart (és főleg hol) ilyen tanfolyamot, de évente egyszer a Várban biztos! :-)
b_ildi!
Esztert már tavaly megismerhettem közelebbről - igaz, akkor ő "csak" tolmácsolt, de menet közben még tőle is összecsipegethettünk ezt-azt. Mély fejhajtással vagyok előtte, mert a szememben ő A Művész. Persze vagyok így még többekkel is, de felsorolást nem végzek, mert akkor valaki biztos kimaradna és nem volna fair az illetővel szemben. :-)
Fantasztikus dolgokat tanultunk tőle. A kunyhó sokféle variációja, ívesen is. Hát azzal megszenvedtünk, de nagyon szép lett a végeredmény. Igaz, gyönyörű anyagból dolgoztunk, Eszter maga festette. Alig volt szívünk felvágni.
A kiállítás is szép volt, minden csoport az általa választott "legjobb" közös munkát küldte be, plusz a füvészkerti pályázatra érkezett dolgok is ott voltak. Sokan árultak is, én mazochista egy szál illanós filcet vettem összesen. :-))
Én a Hirfoltokban olvastam Panniról és már a cikk alapján megszerettem a kézzel varrást. Hogy lehetne hozzá tanfolyamra menni, vagy csak évente egy alkalommal tart ilyent?
Elöször is köszönjük Ertimarnak a beszámolót. Csak irigykedni tudunk.
Várjuk a Vári események résztvevőinek a beszámolóját, hogy bennünket se hagyjanak ki az élményből. Igy még jobban esik majd emlékezni a szép dolgokra.
Akik pedig a karácsonyi dolgokat elkezdték csinálni én személy szerint csak gratulálni tudok, én tegnap karácsonyi csillagot csináltam (emlékeztek két éve volt nagy divat!) 9-et csináltam, elvileg gyorsan megy, de mig minden kis vackot megcsinálsz vele, szóval nekem még ki kell tömni és gyönygözni.
Kaptam selyem maradékot olyant, amin a mintadarabokat tárolják. Hát levágni sem volt semmi, végül 10x10 cm-es darabok lettek belőle és egy 6x4-es kockás takaró jött ki belőle. A szoba tele selyemszállal. Most szegélynek keresek selymet, hogy flick-flacot csináljak.
Kiszabtam kék és fehér karácsonyi mintás anyagból 15x15 cm-es kockákat, hogy karácsonyi csillagot csináljak, de rájöttem azzal túl sok a macera, igy négy háromszöges négyzet lett belőle.
Azt árulja el nekem valaki aki nálam ügyesebb és okosabb (én a szellemi képességeimben sokszor kételkedem, különösen valami fönöki allür után!) miért nem lesznek a négyzetek a végén egyformák?
Elöször kettöt egymásra teszek, meghúzom az átlót, nagyon vigyázok, hogy talpszélességben varrjam le mindkét oldalon. Szétvágom. Egymásra teszem megint ellenkező szinnel, meghúzom az átlót megint vigyázva varrom és nem lesznek egyformák a négyzetek. Tudom, hogy bennem van a hiba , de hogy javuljak meg?
Láttam, hogy jadrax már feltette a Határtalanul Kiállítás képeit, de feltettem én is IDE.
(Csillának és komórkának már elküldtem mélben)
Gubike!
Nagyon sajnálom, hogy nem tudtunk találkozni. :-(( Neked is elküldeném a képeket, de dobj már meg lécci azzal a legutóbbi címeddel, mert véletlenül kitöröltem.
Én a magam részéről Panni tanfolyamáról tudok beszámolni érdemben. Röviden és velősen, egy fantasztikus nőt ismerhettem meg, akitől öröm tanulni a kézzel varrást. Még képes leszek, és megszeretem! :-)) Mármint a kézzelvarrást, Pannit egy szempillantás alatt sikerült a szívembe zárnom. :-)
Orso-borso! Nem tudnál egy képet ide föl tenni a boritóról, hogy lássam ez a könyv meg van-e nekem. Mert ha nincs én is kérném majd a csilla.gajdos kukac saer.ro címre.
Lehetne, de elírtam a méretet. Van az 46 mega is. :-O
Nem gond, mert tudom küldeni sok darabban is. De összegyűjteném a jelentkezőket, hogy minél kevesebbszer kelljen nekigyürkőzni. Mondjuk péntek estig várom az érdeklődőket az itteni mail-emre.
Sziasztok! Azt hittem, hogy már régen megírta valaki a tiszaújvárosi foltos hétvége beszámolóját! Ezért röviden beszámolok róla! Egy hiper-szuper gyönyörű házban töltöttük a 3 napot! Terike és Márta néni elhalmozott bennünket a legeslegfinomabb reggelikkel, ebédekkel, vacsorákkal!!!!!! Szinte ülni sem tudtunk, annyira beebédeltünk mindennap! A házban külön varroda volt, gépekkel, és nagyon sok külföldi patchworkos könyvvel és újságokkal! Persze, hogy mindenki nekiállt buzgón nézegetni és másolgatni a jobbnál, jobb mintákat! Ezt is nagyon szépen köszönjük Terike!!!! / amit valamelyikötök meg is írt a fórumon, hogy milyen komolyan nézegetjük a jegyzeteket!/. Nagyon szép hímzéseket láttunk élőben is és videoról, kiállításokat is láttunk felvételről. Márta néni megmutatta, hogy mi is az a szecskázás! Egy képet kezdett el készíteni, nagyon egyszerű és mégis nagyon mutatós lett, ezt a képet nyerte meg Gabika, neki csak be kell fejeznie! Batikoltunk anyagot, nagyon élveztük és kíváncsian vártuk, hogy milyenek is lesznek, ha készen lesznek. Nagyon szép szinűek lettek. Mikor megszáradtak az anyagok, hátizsákot varrtak a többiek, én szatyrot csináltam. Erről is készültek képek, csak úgy látszik még nem kerültek fel a fórumba. Márványozást is csináltunk anyaggal, fehér vászonnal és fehér selyemmel, később kipróbáltuk a fekete anyagon is. Ezzel is nagyon jól elvoltunk. Igaz, hogy az egész ház olyan illatos lett, a festékektől, hogy még a szunyogok is megdöglöttek tőle! Terike mutatott egy nagyon aranyos kis hajtogatos szütyöt, meg is varrtuk! Gabika egy kis kékfestő pufi dobozkát tanított, és még egy nagyon szupi ollótartót is megmutatott, hogy hogyan kell elkészíteni. Egyik este Terike gyönyörű rózsát mutatott, ami piros organzából készült. Egy kicsit nehezen akart a kezünk ráállni az elkészítésére, de a végén mindenkinek sikerült, sőt még egy páran fehér rózsát is csináltunk. Hogy a pompás és bőséges ebédet lemozogjuk, egyik délután átmentünk Márta nénihez! Ott volt aztán ám a Kánaán!!! Márta néni megmutatta a kincseit, az anyagjait! 2-3 zsákot kiborított, mi meg elkezdtünk túrni!!! Mindenkinek kellett valamennyit elhozni, mert Márta néni sem fér már nagyon a sok anyagtól!!! Nem kellet nagyon rábeszélnie bennünket, mert örültünk a kincseknek!!!Megcsodálhattuk Márta néni szebbnél szebb takaróit, falvédőit, képeit! Gyönyörűek voltak!!!Köszönjük Márta néni!!!! Neharagudjatok, de a beszámolót holnap tudom csak folytatni! Szedit99 küldök mailt a karácsonyi vásárról! sziasztok!
//OFF:Az üvegfestés is a hobbijaim közé tartozik. Meg a honlapkészítés: www.dalokversek.ini.hu. Próbálom a kiskorúak mellett beosztani ezekre az időmet, de nehéz...ON//
Leginkább Burda szabásmintából varrok, de mivel nem konfekció a méretem, hát alakítgatni kell rajta rendesen. Egyszerűbb variációk már szabásminta nélkül is mennek. :))
vannak itt kötögetők is, de valóban a foltvarrás viszi a primet mondok neked pár jó minőségű fonalbeszerző helyet,
1. pl. a XII ker. Böszörményi út - Nagyenyed sarkán. - a pincében van egy röltex. Déli pu.nál megy fel a Nagyenyed utca az Alkotásról a kanyar utáni első villamos megállóval szemben van.
59-es villamos Moszkváról indul, a Farkasréti tér felé. (Moszkvától a 2. megálló)
2. Meg a CAmponában van az Éva kézimunka az emeleten ott is rengeteg fonal van, de az egy kicsit drágább.
3. Margit körúton a régi Mozival szemben egy ház beugró udvarának sarkán van egy RŐFTEX ott is rengeteg fonal van..
4. sőt van egy Burda bolt a Vámház krt.-on is a csarnok oldalán onnan egy kicsit a Kálvin tér felé vissza. Nagyon segítőkészek a hölgyek, ha kb. tudod mekkora a célszemély azt is megmondja mennyi fonal kell és az érintetlen gombolyagokat vissza is veszik....
kötésmintára meg javasolnám az alábbi könyveket, bár nem tudom mekkore gyereknek szeretnél...
Katharina Buss - Kötött babaholmik
Margit Bogner - Pulóverek egy hétvége alatt
Bode-Dietze-Steinert - Kötőiskola kezdőknek száz minta fényképekkel stb...
ha érdekel keress meg mélben (dbeliczay@sailing.hu) , vannak még olasz kötőkönyveim, és megmondom hol tudok beszerezni őket.
de van itt valaki akinek asszem több évadnyi fürge ujjak áll a rendelkezésére
Sziasztok lányok! Új vagyok itt, ez az első hozzászólásom. Hókipóki-nak szeretnék segíteni - ha még aktuális. Nekem is van ilyen kötőgépem (bár a tipusszám nem biztos hogy azonos) és többéves tapasztalatom a használatában. Sőt, még a kezelési könyve is megvan. Írj, ha érdekel! Saját problémám: hol találok olyan topikot, ahol kötéssel foglalkoznak? Ugy látom, itt a foltvarrók vannak többségben. Nekem gyerekpulóverek kötésmintáira és jóminőségű fonalak beszerzési helyére volna szükségem. Mindenkit üdvözlök!
Bármit tűzöl, a lényeg, hogy kb azonos sűrűségű legyen az a letűzés, mert ha középen van több, akkor fodros lesz, ha kevés van középen, akkor puklis. Tehát mondjuk ha a békékat a varrás mentén varrod le, a közte levő négyzeteket is tűzd meg, legalább egy keresztbe vonallal.
A karácsonyi is megérdemelne egy kis cérnát, soha nem lehet olyan szép egy foltmunka, hogy egy kis tűzés nem férne el rajta, és ne lenne szebb tőle.
1. szia pl. a XII ker. Böszörményi út - Nagyenyed sarkán. - Ma voltam ott, nagyon jó fonalaik vannak a pincében van egy röltex. Déli pu.nál megy fel a Nagyenyed utca az Alkotásról a kanyar utáni első villamos megállóval szemben van.
59-es villamos Moszkváról indul, a Farkasréti tér felé. (Moszkvától a 2. megálló)
2. Meg a CAmponában van az Éva kézimunka az emeleten ott is rengeteg fonal van, de az egy kicsit drágább.
3. Margit körúton a régi Mozival szemben egy ház beugró udvarának sarkán van egy RŐFTEX ott is rengeteg fonal van..
4. sőt van egy Burda bolt a Vámház krt.-on is a csarnok oldalán onnan egy kicsit a Kálvin tér felé vissza. Nagyon segítőkészek a hölgyek, ha kb. tudod mekkora a célszemély azt is megmondja mennyi fonal kell és az érintetlen gombolyagokat vissza is veszik....
Flittereket, csak az alábbi boltban tudok biztosan:
5. Újpalota Kreatív Ötlettár, 1158 Drégelyvár utca 57-63. 410-34-67,410-01-86.
Egy kis üzletközpont oldalában van egy kínai bolt és egy videos bolt között.
Bosnyák tértől 73-as busz 3. vagy 4. megálló felüljáró után az első.
Újpesttől 96-os busszal (piros) Újpalota Vásárcsarnokig, onnan kicsit sétálni, túloldalon 73-as busznegálló onnan a 3. megálló. Átmenni túloldalra szemben a SPAR. Ha azzal szemben állsz akkor a jobb oldali kis utca. 5 perc séta max.
Akkor minden a saját ízlésemen múlik. :)) Mivel egyedül vagyok, nem csoportban-egyelőre- magamnak varrogatok. Sem eladásra, sem kiállításra nem lenne merszem készíteni, az ovis "bevállalás" is hirtelen ötlet volt. (Megkérdezték szülőin, hogy ki mivel tud hozzájárulni a csoporthoz. Papír, ceruzák, fénymásoló papír, stb. Én csak ezzel tudok, mivel tanár lennék én is. :))) Oda egyébként a Falikép ment és ha visszakérném, akkor pl. csak időlegesen, mondjuk egy tűzés erejéig.
A Békás takarót kell mindenképpen szétszednem, hogy strapabíróbb legyen. Erre kérdeztem, hogy ti hogy tűznétek?
A Karácsonyi terítő, amit valószínűleg csak szimlán hátlapozok majd.
(A képeket sajnos nem tudom jobb minőségben és nagyságban, mert kameráról lettek leszedve. A digitális gépet a Jézuskára bízzuk. :))
Az óvodából a békásat vissza ne kérd! Szerintem azt már megszerették a gyerekek és nem hiszem, hogy őket bármi is zavarja. Talán a hiánya inkább! Eleve az, hogy Te adtál az óvodának valamit, az már sokat ér. Ha tönkre megy akkor majd visszakéred.
A karácsonyi javitásához pedig tedd fel lécci a képet és majd itt elmondja mindenki a véleményét javaslatát.
Ha eladásra készitesz valamit, a vevő fogja megitélni, hogy megveszi vagy sem. Ha kiállitásra viszed, akkor a zsűri vagy engedi vagy sem. A legjobb ha olyan csoportvezetőd van, aki finoman megmondja, Te ezt inkább ne. Ha meg magányos vagy akkor vagy itt felteszed - vállalva annak ódiumát, hogy a fényképen nem látszik minden jól - vagy hozzáértőt kérdezel meg. Ha saját használatodra csinálod magad fogod látni naponta és úgy itéled meg. Lehet, hogy nem pontos, de a gyereked kedvenc takarója lesz!
Eddig két (három) munkát tettem fel ide, a 8944 és 9698-as hozzászólásba.
A békás takaróra és a karácsonyi terítőre várnék kritikákat és javaslatokat, mert pl. a takarót nem tűztem és ennek következtében kissé hmmm... "megviselődött". A karácsonyit pedig hátlapozni szeretném. Ergo mindkettőt újra tudom (kell) csinálni. Mit csináljak jobban?
A falikép az oviban van, ha arra is van ötletetek, visszakérem egy javítás erejéig. :))
//Ugyan nem ez a szakmám, de már 10 éve varrok -inkább ruhákat-, pw-öt elvétve, idő hiányában. Ezen a területen abszolút kezdőnek számítok.)
Szóval én várom az ötleteket! (Esetleg szúrjam be ide megint a képeket?)
Ehhez a kritizáljunk-ne kritizáljunk kérdéshez annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy más szemmel nézném a munkáját annak a kezdőnek, aki a depresszióelhárító hadművelet részeként próbál amatőrice öltögetni, és másként azét, aki az egyetemen tanítja a szakmát. Viszont ha rákattanok a bemutatkozásokra, legtöbb üres, vagy alig valami van rajta. Nekem ez hiányzik. Nem lehetne valahogy pótolni?
De azt se felejtsük el, hogy ez egy fórum, nem iskola, nem kiállítás, ne vegyük már el a kedvét senkinek, aki meg akarja mutatni a próbálkozását. Aki felteszi valamijét, írja mellé, hogy kér kritikát, vagy csak örülni akar, hogy ilyen ügyes volt.
Találtam egy érdekes képet. Azt irja a tulajdonos, hogy farmer anyagból készitette a szalagokat és aranyszállal tűzte le varrógéppel mielőtt a fűzőgetést csinálta volna. Mindenestre érdekes ötlet akinek a varrógépén van valamilyen szép öltésféleség.
Elfelejtettem irni, hogy szeptember közepén a Varrógépcentrumban voltam és mintának zsenilia és szalagfűzéses dolgok (főleg táskák) voltak kitéve. Persze az a szalagfűzéses finomabb volt, valószinűleg selyemből készült.
Én ugyan nem külföldről próbálom megnyitni a tár.hun a képeket, de azt írja ki nekem is, hogy külföldről nem elérhető!
Az építőkritikával kapcsolatos ötletet támogatom, mivel nagyon kezdő vagyok, mindenki jószándékú kritikáját szívesen veszem, mert mindig maximumra törekszem, ha valaminek nekiállok. Tanulni szeretnék, amit csak lehet. Viszont, van aki nem maximalista és neki az is örömet okoz, ha úgy ahogy megvarr egy darabot, ezt is el kell fogadni, más kérdés, hogy nem állítanám ki ezeket a darabokat.
Szombaton pontosan hol találkozunk, ha én is mehetek?!
Szóval igy fényképről semmi nem mutat arra, hogy ne lenne jó. Az viszont jó, ha Te látod vagy érzed a hibát, mert belülről zavar és ez azt jelenti, hogy meg is fogod találni a helyes megoldást. Van akit nem zavar, az nem is fog minőségileg továbblépni.
Ugyanakkor hadd jegyezzem meg, hogy kaptam a menyemtől egy kis nesszeszer félét, amit kézzel varrt, tudom hogy vannak benne hibák, nekem mégis kedves, gyógyszereket tartok benne és nagyon jó érzés ránézni. Ezt az oldalát is nézni kell. Az is igaz, hogy kiállitani nem akarja!
A tanulnivágyóknak nyilván jól jön minden jótanács, köszönöm is mindenkinek, de azt hiszem az tényleg olyan dolog, hogy megtanulni nem lehet, csak gyakorolni, és mindig a saját kárán tanul az ember.
Látod a flízre nem is gondoltam, ez nekem az átlagosnál pocsékabb volt most. Még a műszálasnál is műszálasabb, durva és takakrónak jó se lenne. Szerencsére elfogyott.
Azt hiszem - különösen Csilla példájánál - hogy az a fontos, hogy az egész munkán egyenletesen legyen (nagyjából), mert akkor nem áll elő a Csilla által emlegetett helyzet. Az hogy a Cicafej macija körül vannak kicsiny hurkák az szerintem nem gond. Így messziről, nekem teljesen belefér.
Igaz, hogy a "nagykönyvek" szerint középről kezdünk el tűzni, de én két általam - és mások által - nagyra becsült alkotónál is olvastam, hogy az egyik oldalról indul el és onnan halad a másik felé, ekkor mintegy maga előtt tolja az esetleges gyűrődéseket.
Ebben a tűzés-bizniszben az is fontos, hogy milyen anyaggal dolgozunk. Én egyszer próbáltam "spórolni" : hátlapnak egy félig pamut, félig műszál anyaggal. Fejtettem mint állat, mert úgy csúszott a műanyag flízen, hogy eszméletlen. (Nagyon fenem a fogam arra, hogy egyszer igen is veszek/rendelek pamutflízt, hogy megismerjem az igazi érzést.)
Cicafej! Most egy kicsit megnagyitva néztem - szerintem "igazi" hibákat csak a mű kézben tartásával tudnánk észrevenni - ha jól látom elöször letűzted és utána varrtad rá a macikat? A sugarakat kézzel vagy géppel tűzted? Arra nem gondoltál, hogy az egyik a bal felsú sarokból indulna a másik a jobb felsőből? Az a bajod, hogy csúszkált?
A macitól indultam, és látni jól, hogy felnyomta a balfelső sarokba.
Itt az lehet a gond, hogy a közép az elválasztó csík, onnan is próbáltam (bontottam rendesen) kifelé haladni, úgyse lett jó.
Végülis a végeredmény ez lett, ... egyszerűbb tűzéssel biztos jobb lett volna, csak azért rágódok ennyit rajta, hogy legközelebb könnyebben boldoguljak, és esetleg másnak is jól jöhet némi jótanács ez ügyben.
Elméletileg úgy van, hogy évi egy kiállítás van, plusz a karácsonyi, viszont azokat is kirakták, amik már múlt Karácsonykor is kint voltak és aránytalanul sok is lett ebből az "ünnepkörből". Szerintem. :-)
Bár, még mindig jobb, mint a Valentin-nap, az az irányú törekvéseket látványosan szoktam mellőzni. ;-)))
Átnéztem Cic kiállítási képeit. Nagyon - szinte áttekinthetetlenül - soknak tartom az anyagot. Évente csak egy kiállításotok van, hogy húsvéttól karácsonyig minden most mutattok be?
A színpadon volt pár nagyobb munka, egyik-másik ígéretesnek tűnt innen messziről. kár, hogy nem tudtál közelebbit készíteni róluk.
Erősen dolgozom azon, hogy hétvégén mehessek a Várba (még szállást is kéne szereznem), de sajna nem túl sok esélyt látok rá. :-(((((((
.. ha kíváncsi vagy a véleményemre,.. én úgy csináltam volna, hogy először letűzöm a macit, (gondolom Te is így kezdted) majd a macitól indulva tűztem volna le, akkor nagyobb az esély, hogy nem csúszkál el. Persze a napsugarakat kézzel csináltam volna, ha nem jön össze egy mozdulattal fejtem.
Olvasgattam az építő kritikáról szóló hozzászólásaitokat, és Katafa megjegyzése is elgondolkodtatott. (hogy milyen munkákat küldenek be a hónap munkái közé) Az az elképzelésem - és ehhez szeretném a véleményeteket kérni -, hogy a hónap munkáinál lesz lehetőség véleményt alkotni, tanácsot adni. Ezt mindenki látni fogja, tanulhat belőle. Miután a munkák név nélkül szerepelnek, így nem érezheti senki, hogy sértő, és gondolom, hogy egyébként sem írnátok sértő dolgokat:)) A kérdés: lenne-e igény erre, és használnátok-e?? Technikailag kivitelezhető, de ha úgysem írna bele senki, akkor nem biztos, hogy bajlódni kellene vele. Várom a válaszotokat akár itt, akár magánban.
Köszönöm előre is!!
Ui: Azért még végén megjegyezném, hogy sokan első munkájukat küldik el boldogan, örülnek, hogy sikerült alkotniuk. Tehát ez nem egy verseny, hanem tényleg arra van, hogy megismerjünk minél több alkotást. Viszont tényleg nagy segítség lenne a tanácsadás.
Na ezzel a súgaras tűzéssel nekem is meggyült a bajom a nyáron ababakocsi takarónál, de még jobban mint neked. Egy sima paplan volt semmi pw csak egyszerű elefán minták voltak rajat, gondoltam milyen jó lesz középről kifelé haladva körbe sugarakkal letúzni. Nálam az történt hogy a közete irtó sűrű lett és kidudorodott a széle meg szép volt, csak hát akkor már nem volt időm kibontani, mert kellett átfele adni, de megtanultam, hogy ilyen tűzést többé nem alkalmazok.
HA reggel vasalok én is csak azt amit aznap felveszek, a párom is ő vasalja a magáét, amugy utálok vasalni, a sokat este szoktam ha már nagyon összegyül, de akkor is már alig várom, hogy befejezzem...
Nem tudorkodsz...csak segíteni szeretnél és ez jó, köszi!
Szóval én is így csinálom, igaz én csak a régi foltos Praktikákból lestem el, és innen a topikból gyűjtöm a tapasztalatokat.
A gond nem is ezzel volt, hanem a lehetetlen sugaras tűzésvonallal. Másoknak ez lehet, hogy apróság, én se hittem, amikor kitaláltam, hogy ennyire foglalkoztat majd.
Összevarrtam a két blokkot, a három réteget is rendben megcsináltam, berajzoltam a tűzésvonalat illanófilccel. Azt is tudom, hogy középről kell a tűzést is kezdeni.
A bal oldallal nem volt olyan nagy gond . de jobbal igen.
A perverzió nem a vasalás, hanem a hajnali 4 óra! Én nem tudnék felkelni:))))))) Anyám pl. nem tudott este fennmaradni és ezért ha sürgős munkája volt (otthon dolgozott) akkor hajnali 3-kor kelt fel!
De, ha belegebedek, akkor se tudom, hogy mit kellett volna megtervezni a kunyhós táskán másképp. Merthogy azt én megterveztem.... a barna rész körbefut rajta.
Kérek szépen részletes felvilágosítást az ügyben....
Cicvarek! Köszi szépen megkaptam, tetszik. Sok ismerős dolog volt közte. Igy nehéz megitélni melyik milyen szinvonalú, az általad korábban bemutatott részlet a nagy műben nem látszik. Az, hogy túl sok minden van, szerintem persze, sokmindentől függ (gondolok itt a szponzorokra a személyi kapcsolatokra stb. ez sajnos elkerülhetetlen és nem mindig megy a minőség javára!) Eltettem a képeket, időnként jólesik nézegetni.
36Évi! Azt tudom, hogy a Szabó Panni fejtett, de akiről én beszéltem az tényleg a Szabó Irén volt és nagyon dicsérték mint tanfolyam vezetőt. Ez kb. 1998-ban volt. Egyidőben akartam menni egy tanfolyamra, végighivtam egy csomó helyet, egy lett volna, de időpont miatt nem felelt meg, Felber Irén volt kiirva vezetőnek de aztán mégsem ő tartotta. Egy ismerősöm volt, azt mondta, hogy az alapokat jól adta, de amúgy semmi ujat nem tanult. Egy másik tanfolyam időpontban megfelelt volna, el is mentem az első foglalkozásra, de nem jött el a tanfolyamvezető. No comment:))))) Ezért talán jobbak az ilyen 2-3 órás tanfolyamok.
Azért azon még a távolság meg a kép kicsi mérete sem segit...
Amugy én sok mindent nem veszek még észre mert nem vagyok valami profi és csak ámulok és bámulok, hogy mások miket tudnak. Igaz, hogy én is már 3 év foltozok úgymond de még nem sok mindnet csináltam, szóval nem beszélhetek komoly tapasztalatról. Ezért nem tünt fel amiről ma cicafej beszélt a macis tároló kapcsán és csak azt láttam milyen aranyosak a macik, és továbbra is fenn tartom, hogy az nekem tetszik, persze tudom én hogy a boutis párna bonyolultabb és értékesebb, de imádom az ilyen macis cuccokat :-)
A távolság, mint jótékony elfedő közrejátszik pár helyen, ld. a minap belinkelt elrettentő példát (a képtárban benne van eredetiben)
Az irish chain nekem is tetszik, ráadásul nagyon szépen van megvarrva is. No, az a varrótárs kifejezetten azt a típust képviseli, aki inkább csak 2-3 darabot varr/hoz, de ott minden a helyén van! A gazdagabb tűzést mondjuk lehet hiányolni, de színvilágban és precízségben semmi kivetnivaló nincs benne!! :-)
Na igen, a tavalyihoz hasonló "bőség zavara". Rengeteg, és még így is zsúfolt, ahhoz képest nagy teremben van. Sok szép dolgot látok, bár lehet, hogy a képtávolság jótékonyan elfedi a hibákat. Nekem a sárga is tetszik, meg a sárga-barna irish chain (vagymifene, most persze nem gurik be a neve, a kilences blokkból álló cucc). Azért sokon látszik, hogy kilóra született...
Nem tudorkodni akarok,.... én úgy tanultam a kész munka közepétől kezdjük fércelni mindig az anyag széle felé haladva. Fölfelé-lefelé, jobbra-balra, majd átlósan, ha ezzel elkészültünk, kb.10-15 cm-enként hálósan újból férceljük /középről indulva/. Tudom, hogy nagy munka viszont megéri. Szabó Pannitól tanultam, és boldog vagyok hogy időt szentelt rám. Utána kezdtük a tűzést szintén középről indulva. Ekkor az anyag ha el is csúszik tudod korrigálni, és mindig a munka széle felé haladunk. A műszálas vlies anyaggal én is szenvedtem. Sajnos pamutot, vagy gyapjút nem tudtam sehol szerezni.
Ilyesmikről /nem tudom bemérni/ hogy így írjak-e, amikor olyan szép dolgaitokat is látok.
Cicafej! Minden elismerésem a boutis párnádé. Elképesztő munka lehetett. :) A táskák meg mindig is a szívem csücskei. Az elsőhöz fűznék némi gondolatot, hamár várod a kritikát. Egyenletesebbé tehetted volna a cakkokat a középső csíkon, ha a kunyhó állását előre megtervezed. Azért tudom ezt, mert én is megcsináltam ezt a tatyót, és bizony sokat tipródtam a színelosztással, hogy egyenletes legyen a kialakukó csík. Egyébként nagyon hálás minta, élvezet varrni. :))
Cicvarek: naná, hogy én sem tudom megnézni a kiállításotokat. Ha lehet, kérném én is a gubike@bluebottle.com - ra. Ha küldöd, mielőtt elfogadná az én gépem (vagy mim), kapsz egy hosszú üzenetet, amit vissza kell igazolni - amit kínál, arra ráklattyintani.
Kb. 20an vagyunk, de nem is volt mindenkinek kint a munkája.
NAGGGYYYON zsúfolt... :-( De akkor is rosszat szóltam amikor megpendítettem, hogy nem feltétlenül volna muszáj egy-egy alkotó mind a 8 táskáját kitenni, csak a jobbakat... virtuális szemmelverés volt a "jutalmam" :-)
A 'nagy zöld a sárga mellett' olyan, hogy a középső négyzeteken egy-egy ló van. Eleve lómintás anyag volt és szétvágta kis négyzetekre. Nagyon jól összeszedte a színeket hozzá. Szerintem. :-)
A "záróképről" annyit, hogy ez a kép Kecskeméten készült, mert a megnyitóra nem vittem gépet, mint ahogy említettem és tegnapra már nem volt ott a páva, mert Irén elvitte Bp.-re. :-)
majd beszámolok 7vége után, hogy mennyit kellett bontanom ;-)))
bááár, oly nagyon nem fog megviselni, előre tudom, mert én magamtól is olyan perverz vagyok, hogy képes vagyok valamit 5ször is kibontani, ha nem vagyok elégedett a munkámmal... márpedig sosem vagyok :-))))
ja, az perverzió, ha hajnali 4kor felkelek vasalni??? ;-)))
Akkor fixáljuk az 1 órát, esetleg aki tud, jöjjön 1/2 1-re, akkor többet tudunk dumálni. :)))
Akkor hárman háromfelé megyünk, Cic amishra, te 3d-re, és meg Eszterhez. Utána eszmét cserélhetnénk.
Átléptem, vagis most párhuzamosan járok mindkettőbe, de az biztos, hogy a Foltlelkekben teljes jogú tag vagyok! :))) Az infó pontos, miszerint a foltvarro-hun elírták egy hónappal a kiállítás dátumát. (vajon ezen miért nem csorálkozom...?) Halkanjegyzem meg: lehet, hogy én is kiállítok ott. Ez azért szerensétlen egybeesés, hogy egyszerre kettő is nyílik, biztos jópáran mennének mindkettőre. A rejtjelezett üzenetet vettem :))))
Cicvarek! A kiállitás képeit sajnos nem sikerült megnézni, mivel a képtár külföldről nem tekinthető meg. Biztos erotikus pózban vannak a kiálitott művek:)))))))
Ami a kritikát illeti, amiről szó van - szerintem hasznos eszmecsere - itt a topickban több szó eshetne olyan tapasztalatcseréről, ami az egyes fogásokról, szakmai apró dolgokról szól. Valaki mondta nekem, hogy ő pl. a Szabó Irénkéhez járt tanfolyamra és bizony ő sokat fejtetett mindenkivel, de igy megtanulták amit kellett. Aztán mindenki azt hasznositotta amit tudott és akart. Sokan viszont nem tudtak ilyen valakihez járni tanulni, esetleg a csoportvezetőjük sem ilyen, hanem magukban vannak. Ezeknek lenne jó a fórum, hogy tanulhassanak. A dicséretet én úgy veszem, hogy magának a folyamatnak szólt. Hiszen ezt hobbyból a család és munka melletti időből vett percekben csinálta. Ha nem lett jó, azaz minőségi, ezt elöször neki kellene látni ezt jelezni és ehhez ötleteket adni. Ez lenne az igazi tanulási és tapasztalatátadási eszmecsere.
Köszönöm, hogy olyan sokan meglátogattátok tegnap a honlapomat, a dicséreteket is...
Hogy a témánál maradjak, mármint, ami a munkák minőségét illeti, én elsősorban a sajátjaimat szoktam kritizálni.
A tegnap bemutatott dolgaim között rangsoroltatok néhányan, én a Márti néni sorrendjével értek egyet.( Na jó, a kis tűpárnával lehet, hogy elfogult, mert azt ő kapta meg tőlem.)
A Csilla által előrehoztott macikás igazán bájos, de tisztában vagyok vele, hogy nem pontos. Illetve az volt, csak a tűzésnél elszúrtam. Ebben a szituációban a tűzésnél felmerült bennem a kérdés, hogy hol a közép????
Mert bárhogy is kezdtem, valamelyik irányba mindig elcsúszott.
Akik nem tudják miről beszélek: két macis blokk összevarrva és mindkettőnél a balfelső sarokból sugár irányba halad a tűzés. Komolyan gondolkodóba estem, hogy honnan kellene kezdeni a tűzést. Nem biztos, hogy eltaláltam a megoldást.
A másik, itt nagyon kevesen varrtok hagyományos blokkokat, én ezeket nagyon szeretem. A kis takaró ugyan nem egy nagy durranás, de abból a szempontból sokat jelent nekem, hogy nagyon pontosra sikerültek a blokkok..az más kérdés, hogy most már más szegélyt varrnék rá.
Aztán van egy kunyhós párna, ami klasszikus példa arra, hogy miként lehet, a csíkos, kockás anyagokkal elcseszni egy munkát, mert a csíkok és a kockák nem egyeznek a száliránnyal.
Mielőtt túltengnék (bár már megtettem), az az igazság, hogy nekem úgy tűnik, hogy itt a topikban nincsenek nagyon jelen az építő kritikák.
Ha valami nem tetszik, akkor inkább mélyen hallgatunk... és így az építő kritika
sosem tud megvalósulni.
De úgy gondolom, hogy néhányan nem biztos, hogy jól foganák a kritikát, bármilyen jó szándékkal ejtené meg az emberfia (lánya).
hát, akkor fokozzuk a helyzetet! Én emlékeztem erre a "fölösleges örömködésre", amit ugyan nem magyaráztál, de én is így értettem, ahogy most mondod. Ezért - részben általad - én is visszatértem az eredeti álláspontomhoz, miszerint akkor mondom, hogy szép, ha én tényleg annak találom. Persze az elképzelésünknek két "hátránya" van: a fénykép nem mindig (?) tükrözi a valós képet. És, amit tegnap Komórka írt: van egy jó adag szubjektivitás is. De attól szerintem egyrészt technikailag, másrészt konstrukcióban, harmadrészt színválasztásban lehet véleményt mondani.
Bevallom, néha elképedek, hogy a folt-varras.hu-ra egyesek mit be nem neveznek "A hónap munkája" címén. Példákat nem mondanék, mert mindenkit nem szeretnék teljesen magamra haragítani.
"Úgy érzem, itt a topicon is sok fölösleges dícséret hangzik el. Kvázi önbizalomerősítésként ... "
Szép estét Mindenkinek!
Katafa ezzel a mondatoddal összecseng, amit egyszer leírtam a fórumon és sokan zokon vettek. Èn úgy fejeztem ki magam, hogy felesleges "örömködés" zajlik itt néha. Azzal senkit nem viszünk elöre, ha agyba-föbe dícsérjük csak azért, hogy hozzászóljunk ha kell, ha nem. Néha látok itt olyan "müveket", hogy ... nem akarok bántani senkit, ezért nem fejezem be a mondatot.
A nyers stílusom ellenére vannak barátaim és vannak páran "igazi, testvéri barátaim". Az utóbbiak véleményére adok, mert ök a frankót mondják, ha jó, ha rossz. A többiektöl azt hallom, amit hallani akarok...
Döntsük el, melyik a jobb!
Sokszor ezért nem írok- nem szeretnék beállni a csujjogatók táborába. Lehet, hogy rosszul gondolom, de ha az ember hobbizik (tehát nem ütik a hátát, hogy azt csinálnia kell - hanem maga választotta), akkor próbáljon a maximálisra törekedni. Írtátok, hogy pontosan dolgozom - valóban, mert ha valami nem úgy ül, ahogy kell, felbontom. Aztán ha még mindig nem jó, megint felbontom. Aztán ha úgy sem jó, más megoldást keresek. Ès az is lehet, hogy nem aznap, hanem "megálmodom" a helyes megoldást. A lényeg, hogy olyant ne adjak ki a kezemböl, ami nem olyan, amilyennek lennie kell. (ez alól a Mama takarója kivétel - azt mondtátok is, hogy nincs benne elég tüzés, és teljesen igazatok volt, köszönöm!)
Különben öreganyám azt mondta, az nem is jó varrónö, aki nem bont... kevés dologban, de ebben igaza volt.
Bocs, ha túltengtem, de csak a véleményemet írtam - és ez a fórum azt hiszem ezért is van.
sőt van egy Burda bolt a Vámház krt.-on is a csarnok oldalán onnan egy kicsit a Kálvin tér felé vissza.
Nagyon segítőkészek a hölgyek, ha kb. tudod mekkora a célszemély azt is megmondja mennyi fonal kell és az érintetlen gombolyagokat vissza is veszik....
Segítséget szeretnék kérni. A fórum címében szerepel a kötés szó is... meg tudná valaki mondani, hogy lehet jó minőségű kötőfonalat venni Bpesten? Elnézést, ha már volt róla szó, eléggé megrémített ez a több, mint 16 ezer hozzászólás... :)
Léteznek még a Röltex üzletek vagy valami hasonlók?
Cicafej! Nagyon szépek a műveid. A tavalyi angyalkádat most akarom csinálni, kérdésem, hogy a szabásminta amit küldtél, az kicsinyitett vagy eredeti?
Márta Néni! Nem azért mutattam a flick-flacot, hogy igy kell kiállitani, hanem igy volt kiállitva. Gondolom a művész (mert az elrendezése művészi volt!) nem akart még egy akkora darabot csinálni mint amiből a darabot csinálta!
Cicvarek! Igazad van teljes mértékig, de a nem húszéveseknek - akik esetleg mást sem teljesen pontosan csinálnak - nagyon óvatosan kell megmondani, vagy rávezetni a helyes útra. Pl. Te csinálsz egy "rossz" művet és a csoport kritizálja meg, azaz lépésről lépésre megbeszélitek. Ebből csak az nem ért aki nem akar. Aztán van aki bevallja, hogy nem tudja, vagy aki nem. Megmondani meg kell, csak kérdés hogyan? Szerintem erről is szólnának a csoportos foglalkozások. Meg úgye izlések és pofonok:))))
Egyetértek. Ha én néha felteszek valamit, azért teszem fel, hogy tanítsatok. Ha nem hangzik el dícséret, én abból is értek, csak éppen nem tanulok belőle.
Egyébként most inkább csak hímzek, karácsonyi lapokat, terítőket, üdvözletnek, ajándéknak. Persze, keresztszemmel. Ilyenkor már úgy vagyok, mint a tyúk tavasszal, mikor elkezd kotlani. Én meg előszedem a karácsonyi mintáimat, a tavaly befejezetlenül maradt terítőket, szemlét tartok a fonalaim fölött.
És olvasgatom Dolányit, amit már rég megvettem, és néha kirándulok Rácalmásra, tanulgatni Ágitól, a kézimunkaboltostól. Aki egyébként -mint kiderült - ált. isk.-ba odajárt, ahol én igazgató voltam valaha.
Nagyon ügyes vagy, nem lacafacázol itt egyesével, és egyik libádnak se hiányoznak a szárnytollak végei!! (az enyémekről ez nem mondható el) Nekem a sorrend a boutis, a katedrál (mert az az enyém:))) táskák, és babások.
Évi! akkor a landolásod se volt egy szívderítő élmény, de milyen jó after dinner story lesz ez még évekig!!!:)))).
Bedike! Gyönyörű ez a flickflackos watercolor, ne hidd el Komórkának, hogy ezt úgy kell kiállítani, ahogy mutatta, mert ha egyszer már fel van vágva, hogy lehet mellétenni egészben!? Aki tudja a történetet úgyis tudja, aki meg nem, az úgyse fogja megérteni, hogy azokból a kockácból született.
Cicvarek! Kalap földig az akaraterőd előtt, ki is néztünk volna ha ott vagy, és rágod a műzlidet, vagy nem tudom hogy éred ezt el. Ne hagyj minket abban a hitben, hogy ez volt a kiállítás egyetlen topikra érdemes műve!! Erre fogunk visszaemlékezni a kiállításotokból???!!!! a szebbeket is kérjük!!!
Szerintem, ha nem akarunk hazudni magunknak akkor látjuk ha valami nem úgy van ahogy kell főleg hogy ha összehasonlitjuk a pontos szép munkával a mieinket. Persze ez nem vonatkozik azokra akik szép pontosan dolgopznak nekik nincs mit észrevenni, de én tudom hogy hol van a hiba és ha valaki aagyondicsér mondom, is hogy de itt meg itt nem stimmel pontosan. Persze ez feltételez némi egészséges önkritikát és objektivitást. Én speciel nem szoktam csak olyasmit dicsérni ami tényleg tetszik, de van hogy nem is azért mert nem szép a munka kivitelezése hanem mert nekem személyszerint nem tetszik. De ez már tényleg elég kényes téma.
JA és bedike, nagyon tetszik a szivárványszínű flikk-flakk takaród, biztos szuper lesz készen is, az ényém jó rég várja, hogy megcsináljam a tűzést rá.
Cicafej, ezek mind nagyon szuperek, de ha ranglistát kellene állitanom teljesen szubjektiv módon a következők lennének a dobogósok: a zsebes tárolók, főleg a sok édi maci miatt, aztán a mesés fehér párna és a sok szép vadlud a táskákon (nagyon szép pontosan).
Egy nagyon kényes témát érintünk most - szerintem. Ez az a bizonyos önbizalomerősítés... (kicsit off) Tanárként azt hiszem, hogy valóban nem szabad sárba döngölni a gyereket (még az én 20 éveseimet sem), de azt meg KELL mondani, hogy ez a dolgozat (quilt) nem jó, nem ezt vártuk, és tanácsot kell adni, hogy legközelebb jó legyen.
Ha valaki mindig azt hallja, hogy tök jó, a végén még el is hiszi. ráadásul, ez a PW még művészet is (szerintem), tehát jó adag szubjektivitás is van benne. Függetlenül mindentől, szerintem meg kell mondani, hogy pontatlan (a tettes is tudja, csak nem akarja látni), vagy rosszak a színei, vagy nincs kontraszt stb. Úgy érzem, itt a topicon is sok fölösleges dícséret hangzik el. Kvázi önbizalomerősítésként ... pedig szerintem hosszabb távon az szolgálja fejlődésünket, ha őszinte véleményt mondunk a többiek munkájáról.
Olyan sok szép munkát mutogattok itt, hogy már félve teszem közszemlére az enyéimet, bár remélem az enyémek azért nem ennyire gázosak, mint , amit
Cic mutatott az előbb.
Fogjuk fel önbizalomerősítőnek, :-))) ...na nem a készítőjét erősíti, hanem az ilyen bizonytalanokat, mint én, erre mondhatom szerényen, hogy ettől egy kicsit talán jobb vagyok. Mondom ezt a hibáim tudatában......
Felpakoltam végre a honlapomra, ide a nyári , kora őszi termést.
Cic!!!!!
Úgy tűnik ez a 10,5 kg többünket megérintett... ebben az ülőmunkás topikban is.
Utánanéztem egy kicsit....nagy-nagy gratula,... meg nagy-nagy irigység.... ;-)))
Nem mondom én, hogy én haj de pontosan dolgozom, mert akkor valótlant állitanék, de ilyet azért nem adnák ki a kezemből, és főleg nem küldeném kiállitásra.
Van egy kicsi idöm itt a gép elött, majd visszaolvasok.
Addig is nyugtass meg cicvarek, hogy ezt nem kiállításon láttad, mert a hajamat leteszem.
Nem akarnám senki munkáját leszólni, biztos sok öröme van benne, de nincs senki, aki elmondja ennek a jóembernek vagy jóasszonynak, hogy csak így tovább, de kicsit pontosabban kellene vágni, varrni...?
Én is bejejentkeztem a Várba, Eszterhez. A zuram szerint szó se lehet róla, én még bízom benne, hogy ennyi ember kibír nélkülem másfél napot. Majd meglátjuk :-))) (vagy :-((((( )
Én 1 körülre oda tudnék menni akkor az éttermi részhez. Utána a 3D-s tanfolyásra megyek - nagyon kíváncsian.
Szerintem (!) megnyitóra nem annyira érdemes menni, pláne, hogy nem volt verseny, tehát díjkiosztás se lesz. A vásár egész szombaton és vasárnap is szokott lenni.
A foltvarro.hu-n van a Csokonaiban a Foltlelkek kiállítása (átléptél oda, Évi?), de csak okt. 21-én nyílik, nem szeptemberben, ahogy ott van. Ugyanezen a napon Kerepesen (ott lakik a mamám) nyílik a Faluházban Vidovszky Sára kiállítása. A nyitva tartást nem írtam fel, de majd megnézem, s akit érdekel, elmehet ide kb. 20 km-re Pesttől. (Dunakesziről még közelebb, mert van a 2/a meg a 30-as út között egy összekötő szakasz).
Szia doki!
A Szabás-varrás nagykönyve nagyon jó.
Minden oldalon több színes fotó van részletes magyarázattal, rengeteg apró fortéllyal, varrási, vasalási trükkökkel és szájbarágós leírásokkal.
Már 15 éve varrok rendszeresen, de még nekem is volt benne újdonság.
Szerintem nagoyn szép ajándék.
(az enyémet nem adom ;-)))
Cicvarek! Gratula a kiállitáshoz és hidd el ha sokan voltak az csak jó jel. A személyes dicéret meg megillet! Külön dicséret és irigység a 10,5 kg-ért.
Doki! A Szabás-varrás könyvet nem ismerem, de ha ajándékba akarsz venni olyasvalakinek aki nemigen varrt akkor olyan könyv kellen, ami érthető egyszerű. Erre elsősorban a magyar szerzők műveit ajánlanám és nem azokat ahol a szabásminta szerkesztésével foglalkozik hosszú oldalakon keresztül. Régebben jelentek meg magyar szerzők művei rajzokkal illusztrálva, én még mindig jobbnak tartom azokat, mint némely szép kivitelű nyugati szerző rosszul leforditott művét. Persze ha sok fénykép van benne, az esetleg segit. Azt tudnám tanácsolni, hogy esetleg az antikváriumokat is megnéznéd.
Nem tudsz kiidegelni amúgy a jobbnál-jobb kajákkal, immunis vagyok. ;-)))))
36évi!
Nem sürgős semmi, majd 7végén tanáxunk úgyis. ;-)
Feltéve, ha még mindig nálad alhatok. ;-)))
Tegnapi kiállítás:
Felber Irén nyitotta meg.
Képeket MAJD prezentálok, ugyanis hülye fejjel otthon felejtettem a fotómasinát, de úgy is olyan sokan voltak a megnyitón, hogy művészet lett volna bármit is lefotózni (Irén meg is jegyezte, hogy milyen nagy a tömeg :-) )
Végül úgy "döntöttem", hogy nem idegesítem magam mások nemtörődömségén, kint van mindenki neve a munkákon, legyen az az illető(k) sara.
Némi önzőséggel vegyítve ;-) kaptam annyi személyes dícséretet, hogy az nekem mindent megért. :-)))) Most nagyon boldog vagyok! :-)))
De ugye most nem utáltok azért, hogy itt örömködöm?? :-)))))))
Ja, és a bűvös tizest is átléptem, pontosan 10,5 kg-al mutatott kevesebbet ma reggel a mérlegem, mint a diétám kezdetekor. :-DDDD
Akkor találkozunk szombaton a Várban? A megnyitóra érdemes elmenni? Lesz vásár és az csak aznap van, vagy még másnap is? Fenn leszek hétvégén, minden belefér!
Bedike!
Gyönyörű lett a flick-flack, de nekem még kockákban is nagyon tetszett!
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni! Találkozott már valaki ezzel a könyvel"A SZABÁS-VARRÁS NAGYKÖNYVE",-és érdemes -e megvásárolni? Ajándéknak szánnám mivel varrógép már van csak egy kis segítség kellene néha mit hogyan is célszerű varrni. Tartalmaz-e képeket illusztrációkat egyes varrás fázisokról? Gondolok húzúzár bevarrása ,ujja behúzása ,stb. Esetleg netán lenne akinek már nincs rá szüksége ? Akár meg is vásárolnám! Esetleg néhány gondolatban tudnátok közölni,hogy mit is tartalmaz ez a könyv.Nálunk nem lehet kapni csak megrendelés követően. Üdv: doki
Sajnos nem... pedig bazíroztam rá. :) Most varrhatom a telefonját. :)))
Üdv a hölgyeknek! 1.pont. Márti és Teri! Csók mindenért, nagggyon jó volt, én sem tudok visszarázódni. Ma bejöttem, aszongya a kolléganőm: beteg vagy? olyna sápadtka vagy. Mondom: kicsit mozgalmas volt a hévégém... :)))
Az én élményeimet még bővítette autóm bexarása is, amit végül megreparált egy ember (itt csókdosom Attilát, terike fiát, aki vontatott). Épp hogy hazaértem, Kápmegyertől Dunakesziig már nem volt ablaktörtlőm, indexem, és a lámpoa csak annyira világított, hogy látszódjak, előre semmit nm viláűgított. Az esőcseppektől semmit sem láttam, rátoltam a fejem az ablakra, hogy nehogy elcsapjak egy biciklistát a sötétben. :((( Szóval még mindig xar.
Sokat okultunk, sokat nevettünk, sokat zabálunk (+1,5 kg, nem vicc!!!!), keveset pihentünk.
Katafa! Márványozással kapcolatban majd lesznek kérdéseim...
Kedveskéim! Akkor - csakúgy, mitn tavaly - egy topiktali az éttermi résznél, szombat fél 1, 1 óra felé????? (kettőkor már tanfolyunk.)
Cic! Mindent hallok, mindent látok, a minta meg nincs leszkennelve, mer az uram nem hozta haza. Talán szerdára. Bár már ott vagy, azért majd mesélj a megnyitóról.
Gubike! Vasárnap egész nap ott leszünk, csörögj ránk, ha megjelensz vagy beszéljünk meg egy adott időpontot!
Bedike! Csodásan alakul a flikflakod! Még mindig gyönyörűek a színek, és hihetetlen pontosan dolgozol!
Macsekok! Szép a virágoskerted :) Foltlelkekben én is beszálltam a közösbe :)
ott járt egy igazi túrósrétes!, mármint igazi nyujtott ami felénk nem sürün fordul elő ; egy nagyon kedves ottani foltvarró-Zsuzsi -követte el; vsz telefonozása közben majszolta a drága! minél jobban kiidegeljen téged!
egyébiránk igensok legkevésbé sem diétás kajácska volt-nem kevéssé elhanyagolható ízekkel; infók meg dömpinggel
szeretném én is megköszönni a sziveslátást Terikének és Márta néninek! a sok oktatást a jó hangulatot nem is emlitem, sajnálhatja aki nem jött de tényleg! mennyire nehezemre esett ma dolgozni menni...
képeket meg ha sikerül este felpakolom
Gabica! a nyereményedet is az Évi autójában hagytad? az volt végülis a fuvardij?
Cicvarek, Katafa, és a többiek, akik a Várban lesztek: én is szívesen találkoznék veletek. Ha minden igaz, vasárnap ismerősökkel megnézzük a kiállítást. Meddig lesz nyitva?
A meglepetéstől még most sem tudok szóhoz jutni, hogy én voltam az a szerencsés, aki megnyerte a hét vége "fődíját". Most felköthetem azt a bizonyos alsóneműt, hogy méltó befejezést találjak ki.
Csatlakozom én is Ertimarhoz, szuper volt a hét vége. Igen, az én képeimre várni kell, mert a gépemet csak szombaton kapom meg a közgyűlésen. A mobilomat meg Évi kocsijában hagytam, legközelebb a fejemet hagyom el.
Nagyon köszönöm Terikének és Márta néninek, hogy élvezhettem a vendégszeretetüket. Ma már fejest ugrottam a munkába, rögtön reggeltől este 8-ig. Nehezen találtam magamra.
Mondjátok a www.foltvarro.hu-n miért nincs fönt, hogy szombaton lesz a Határtalanul kiállitás, és tanfolyamok? A web lap fentartásáért a CÉH tudtommal fizet!
és ez fokozódik, ha lehet azt mondani, mert józan paraszti ésszel úgy tudom elképzelni, hogy minél többet gyakorol valaki valamit, annál jobban megy... de úgy tűnik, hogy mégsem...
Ha jól emlékszem, ezzel már tavaly is megküzdöttél ::((
Felvetném, hogy a hétvégén a Várban nem találkoznánk valamikor, úgy minden topic-lakó. Ha már egyszer különféle tanfolyásokra megyünk. Mondjuk, a szombati szeánsz előtt v. után.
a keserű szájíz (lehet, hogy nem is jó szó rá) onnan van, hogy elnézegettem a kiállított munkákat - van olyan csoporttárs, akinek az az irányelve, hogy minél gyorsabban minél többet, nem számít a pontosság, így aztán írd és mondd 2 cm (!!) eltérések is lazán megszaladnak gy-egy illesztésnél; és még csak nem is kezdő az illető, hanem 5 éve foltvarr...
persze, hogy nem kell beleszakadni, meg az a lényeg, hogy örömét lelje abban, amit csinál, csak azért a negatív visszhangokat is hamar meg lehet ám hallani egy-egy kiállítás után, hogy "na, ilyen pontatlanul én is meg tudnám varrni" stb. - ami persze nem feltétlenül igaz, csak hát ilyenkor a csoport is 'vizsgázik', nem csak a kiállító személy szerint - talán lenni kellene valami szűrőnek, hogy a nagyon vad dolgok ne kerüljenek közszemlére...
biztos bennem a hiba, de nem tudom elfogadni ezeket a dolgokat.... :-|
Hát itt nagyon komoly munka folyhatott:)))) Az első képen már azt hittem eltévedek, hogy olyan komolyan ülnek a hölgyek a jegyzeteik fölött. De biztos nagyon érdeke és hasznos lehetett!
A főfotós Gabicza volt, de annyira lelkesen fotózott, még az utolsó játszadozást is, hogy este találtuk meg a masináját a varrószobában. Tehát az ő képei majd a jövő héten mennek, én megpróbálom a magaméból amit tudok.
A lányok nagyon aranyosak voltak, senkit se kellett szórakoztatni, dédelgetni, mindenki elszórakoztatta magát, és nagyon jókat nevettünk, csak ma nehéz volt visszaállni.
Köszi szépen Titkos az infot, nagyon szép dolgok vannak, gondolom nem a legolcsóbbak. Egyet találtam ilyen háttér festéssel. Nem mintha most akarnék venni, csak szerettem volna tudni, hogy milyen feltételekkel és hol lehet kapni, hogy ne vásároljak hiába. Az általam mutatott kép festve és himzőfonallal (azt nem tudom, hogy a keret is beletartozik-e, gondolom nem 30 x 21 cm. Kb. 2760 Ft. + postaköltség, mert csak megrendelni lehet.
Szerettem volna regisztrálni a honlapotokra, de később derült ki, hogy az indexes email címem megszűnt és arra kértem a jelszót. Tudtok abban segíteni, hogy az eszterim kukac freemail pont hure megkapjam a jelszót, vagy próbáljak másik felhasználónevet?
Igenigen, akartam is már jelezni, hogy kérnénk egy kis beszámolót, ha már egyesek voltak olyan "aljadékok" és felhívtak, hogy fájdítsák a szívemet! :-)))))))))
Sziasztok! Sajnos eltelt a foltos hétvége! SZUPER volt!!!!! Én röviden csak ennyit. Később majd többet. Itt is meg szeretném köszönni Terikének és Márta néninek ezt a három feledhetetlen napot!!!!!!!!!!!!!! Üdv mindenkinek!
Bedike! Nagyon szép lett a munkád. Nekem most vannak kiszabva a négyzetek, de nem találok köré valamit azért nem varrtam még össze.
Macsekok! Nagyon szép a munkátok! Mit jelent hogy háromdimenziós?
A keresztszemes készletet értem, a kérdésem a következő lenne, mellékelem az egyik képet. Ezen a szines kép a himzett, a háttér festett. Az anyagot a festett háttérrel árulják. Van olyan variáció (talán az szebb) amikor a képkereten van a folytatás, de az szinessel van festve.
PETYUS! Ne haragudj, de a kéttűágyas kötőgéppel nem körkötött kelmét lehet kötni, hanem pl. a púloverek passzérészét azaz kétsikos kötést. Körkötést körkötőgépen lehet csinálni (kör alakú lesz a kelme, amit szétvágnak)
Leirást a kötőgéphez vagy a Neumann cégtől (létezik, Németország keleti részén) lehet kérni, ha van nekik német nyelven. Vagy próbálj meg infot szerezni olyan iskolákban, ahol kötéssel foglalkoznak (kevés van!)
Kormóka, az Éva kézimunka boltokban árulnak lanarte és Permin készleteket és Dimensiont is. Ezek között van jó néhány, ami olyan, amit keresel. Ha pl a Lanarte.com-ról kinézed, meg is tudod rendelni.
a segítségeteket szeretném kérni. Édesanyám beszerzett egy régi NDK kötőgépet nemrég, csak sajnos a masinához nincs semmi leírás, és nem igazán tudja hogyan kell használni.
Leírást szeretnék találni a géphez, de azt se tudom, merre induljak el, hol keressem. Ha csak annyi segítséget tudtok adni, hogy merre keressek tovább, már az nagy segítség lenne :(
A pontos típusa a gépnek: Naumann 360 5443/2, kéttűágyas kötőgép - akármit is jelent ez :/ Ehhez keresnék használati utasítást, leírást, bármit.
Már nagyon régen nem sikerült időt szakítanom Rátok!
Mindenkinek gratulálok a szép munkájához, amit időközben alkotott!
Mellékelem a háromdimenziós munkánkat /négyen követtük el/ Sajnos, a minőség nem biztos, hogy túl jó, mert fényképről scenneltem be / a saját képem túl nagy méretű/
Mellékelem még azt a képet is, amit a Füvészkert javára törénő árverésre varrtam /ezért nem értem rá többek között a géphez ülni!/
Szétvagdosás elött valóban varrtam rá egy piros szegélyt.
A tüzés még nem tudom hogy lesz, az majd még menet közben kipattan az agyamból. Mindig addig-addig forgatom a varrásaimat, amíg valahogy rá nem érzek, hogy milyen pluszt kíván még. Na, ez kicsit elvontnak tünik, de talán értitek, mire gondolok
Kicsit hozzáfértem a nethez. Visszaolvastam, amit bírtam.
Keresztszemes: olyan képet, amit keresel (kit- benne van leírás, DMC fonal, Aida "vászon") az Èva kézimunka boltban kapható a Camponában. Nem akarok nekik nagy reklámot csinálni, de katalógusból választhatsz is, meghozatják a gyártótól.
Haladok a flik-flakkal: a szegélyek és a hátlapozás még hátra van. Feldobok róla egy képet így félkészen.
Mindenkinek további sok idöt, türelmet, ötleteket az alkotáshoz!