Keresés

Részletes keresés

krnemarika Creative Commons License 2012.09.08 0 0 522

Tavaly nekem is volt. Csak akkor csípett, amikor bepirosodott.

Előzmény: Törölt nick (520)
krnemarika Creative Commons License 2012.09.08 0 0 521

A paprikát már megtöltve, tálcára téve egyenként fagyasztom, majd zacskózom. Főzéskor a forrásban lévő szószba teszem, nagyon hamar elkészül.

Előzmény: islamorada (519)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.08 0 0 520

a tulipánpaprika inkább csípős, bár találkoztam már egy nem csípőssel is. a húsa nem túl vastag, talán mint a kalocsai paprikáé.

Előzmény: gomba2008 (518)
islamorada Creative Commons License 2012.09.08 0 0 519

En fagyasztani szoktam a tolteni valo paprikat, mar ki van belezve, mosva, jol leszaritom mielott a fagyaszto zacskoba teszem, egymasba dugva. Nem hagyom kiengedni hanem fagyott allapotban toltom be es teszem a forrasba levo paradicsom lebe. Tokeletes, nem trutymos, szinte mintha frisset hasznaltam volna mire megfo. A szaritottat viszont most hallom eloszor, lehet hogy ki is fogom probalni, pontosan mi a szaritas modja?

Előzmény: gomba2008 (518)
gomba2008 Creative Commons License 2012.09.08 0 0 518

Érdekes ez a tulipán paprika. Erős, vagy édes? Jo ez darálni? Úgy értem darálni, sozni, uvegezni. 

Pritaminpaprikát szoktam ezen modon, tegnap este végeztem az első adaggal. Kicsit újítottam. Miután leturmixoltam, egy fémszitán lecsorgattam a levét. A paprika húsát a szokott modon 5:1 arányban lesoztam, mehet uvegekbe.

A levét pedig besűríttettem, mint a gyermekem a chilipaprikát. Szosznak...5 liternyi lett kb. ezt tegnap estétől lassú tűzön ma délutánig párologtattam, míg kb. 1,5 deci sűrétmény maradt az egészből. Kicsi natrium benzoát, és két pici uvegben landolt.

Nem használok sem bolti, sem pedig piacon vett bizonytalan származású fűszerpaprikát évek ota. Van a sozott-darált, az tökéletesen megfelel bármilyen kajába, de ott a soval számolni kell. Ez a sűrítmény most arra szolgál, hogy legyen olyan is, ami somentes. Meglátom hogy válik be.

Más: Ki hogyan szokott zöldpaprikát eltenni télire? Tölteni valora gondolok. Nagyanyám valaha szárította, aztán télen felhasználás előtt beáztatta. Gondoltam fagyasztva, de amikor kiolvad elég cudar munka lenne töltögetni. Valami más ötlet?

Előzmény: zsebi41 (492)
gomba2008 Creative Commons License 2012.09.08 0 0 517

Ott a pont! :DDDD

Előzmény: zsebi41 (491)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.09.08 0 0 516

Én a zöldbabot mindig üvegbe rakom, de ecet, só nélkül. Főzöm kb. 10 percig, forrón üvegbe szedem a levével együtt, majd dunsztolom (fedő alatt) a forrástól kezdve 20 percig. Aztán hagyom a fazékban kihűlni. Még soha nem lett baja.

Előzmény: trigi0722 (513)
Mariska néni Creative Commons License 2012.09.07 0 0 515

Akkor nálam az ecet maradt ki...

Előzmény: Törölt nick (514)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.07 0 0 514

Érdekes, vagy 25 évvel ezelőtt, amikor még nem volt fagyasztóm, de volt nagyobb kertem és sok zöldbabom, mindig üvegben raktam el, nem lett baja. Szüleim, nagyszüleim is üvegben tartósították régen. De a trükkre már nem emlékszem tisztán. az biztos, hogy főzni kellett fazékban, üvegezni, újrafőzni üvegestől (dunsztolni )újra. És kellett bele ecet is.

Előzmény: trigi0722 (513)
trigi0722 Creative Commons License 2012.09.07 0 0 513

A zöldbab üvegben nekem sem sikerült 2x, föl is hagytam a kisérletezéssel, a nagynéném szerint meg kell főzni szinte puhára, én meg csak forraltam pár percig és dunsztoltam.Mire kiszedtem a dunsztból, addigra már zavaros , romlott is volt, így kiönthettem mindet.

Előzmény: Mariska néni (511)
Mariska néni Creative Commons License 2012.09.07 0 0 511

Tavaly húsz üveg gyönyörű szép zöldbabbal jártam így, de nem az ágyneműtartóban történt, hanem a tölgyfa ebédlőszekrény alsó részét áztatta ronggyá. Egy hét távollét után fogadott a lakásban a penetráns szag.  Idén az ecetes-fokhagymás szilvát vízben dunsztoltam, eddig még nincs baja.

 

Előzmény: atandi (497)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.09.07 0 0 510

Sokan a kérdést kötözködésnek gondolják. Így már néha csak nyelek nem kérdezek. Viszont ez érdeklt. És a válasz is kitűnő.

;)

Előzmény: islamorada (509)
islamorada Creative Commons License 2012.09.07 0 0 509

Nem, az igazi magyar paprika nem a foldtol igazi hanem a fajtatol. Mert itt nem kaphato, aruljak az olasz sarga csovest ami jo lecsonak, jo eltenni savanyitva de nem az igazi, van kaliforniai, holland, mexicoi, ujabban a lengyel farmer megkezdett termeszteni egy vastaghusu piros bolgar paprikat is, szoval van paprika de nem az amit mi magyarok savanyitva szeretunk, illetve lecsonak.......Foleg lecsonak valot. Tehat ez amit elkezdtek terjeszteni, arulni a lengyelek / magyar farmerrol nincs tudomasom itt a kornyeken/, az az igazi magyar paprika, a tolteni valo, a lecsonak valo es az eltenni valo gombolyu vegu paprikak. Olyan illatuk van ahogy hozom haza a zsakmanyt hogy betoltik az autot. Az itteni paprikaknak nemigazan van illata, nem eleg erett amikor szedik szerintem, a holland tipus meg vizben nott, arrol had ne mondjak semmit.

Nem, nem hiszem hogy kotozkodnel, miert is tenned?

Előzmény: tooommm0013 (508)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.09.07 0 0 508

Az igazi magyar paprikát nem igazi magyar földben nevelik?

Vagy mitől igazi magyar paprika? És ezt tényleg nem kötözködésnek szántam csak be vagyok ide zárva közép európába és nem tudom milyen a világ az óceánon túl.

Előzmény: islamorada (506)
islamorada Creative Commons License 2012.09.07 0 0 507

Koszonom szepen az informaciot, /csak most jutottam ide a topikra, igen hasznos volt/, ugy tunik hogy mindent beszereztem........

Előzmény: ke_fe (455)
islamorada Creative Commons License 2012.09.07 0 0 506

Megtalaltam vegre az Amazonon a timsot/ alum/, meg is rendeltem, a lanyom azt mondta hogy o latott uzletben arulni a fuszerek kozott a McCormic markak kozott ezzel az elnevezessel de most mar nem fogok azutan kutatgatni.......

Azonkivul megtalaltam a Kalium  Metabiszulfatot is/  borken/, es a sodium bensonate-ot is megrendeltem, hat orult kivancsi vagyok hogy sikerul-e mert a befotteket, lekvarokat, sot a kovaszos uborkat is jo erzekkel tudom eltolni.....Amilyen jol megy a fozes, annyira nem megy ez!

Viszont plesztik vodrom az nincs, neked van?
Mifele? Hol vetted? Most az utan kutatok a neten hogy biztosan jo legyen a savanyusagnak. Uborkat, paprikat hol veszel az elteveshez? Englishtown-ban a flemarketon egy lengyel farmer arul igazi magyar paprikat meg sokfele mast. A farmja cime Monroe Twp. 158. Federal road. Miladinov Bros. Farm. Nagyon szep aruja van. Illetve most mar szezon vege fele jar, mar nem az igaziak, de meg igy is nagyon jo. Azt mondta hogy a colombusi piacon is arulnak csutortokon, az talan kozelebb van hozzad!

 

Előzmény: ZsuR (450)
mmjutka Creative Commons License 2012.09.06 0 0 505

Milyen recept alapján csináltad? Ahogy én csinálom aszerint nem kell kimagozni, csak jól megmosni, és hagyni száradni, a lé pedig kis só, cukor v édesítő, ecet - hogy kellemes izű legyen, fűszerek pl. szegfűszeg, fahéj, vanília tetszés szerint. A forrásban levő lét öntöm rá.

Dunsztolásképpen én nem paplanozok, mennek a hűtőtáskába, újságpapírba csavarva. Eddig még sosem romlott meg.

Esetleg próbáld ki egy kis tétellel.

Előzmény: atandi (501)
atandi Creative Commons License 2012.09.06 0 0 504

Az aszalt szilvára nagyon figyelj, nekem tavaly bepenészedett. Amit idén aszaltam, egy keveset lefagyasztottam, a többit felöntöttem szilvapálinkával.

Talán egy adagot még aszalok, később már csak túl nagyszemű és nem magvaváló fajták érnek.

Ha tudok, még aszalok egy kis paradicsomot is, de pár napja permeteztem még, nem szedhetek most.

Én ilyenkorra már valahogy "kimerülök", vagy legalábbis a nagy tavaszi lelkesedés alább hagy... Ti nem így vagytok vele?

Előzmény: Törölt nick (502)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.06 0 0 503

Na kellet nekem dumálni. Padlizsánkrém... :D 

Ezután minden üveget kimosás után ecetes, tartósítószeres áztatólében áztatok a kanalakkal is.

Előzmény: Törölt nick (499)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.06 0 0 502

Ó de sajnálom, Andi! Nem lehet, hogy a tartósítóval van baj? Esetleg egy frissen bontott zacskó nem volt jó?

Nekem csak 3 üveg uborkám zavarosodott be, és folyt le a polcon (miért is nem lepődtem meg, minden évben így jár legalább a fele, most eddig csak ezek). Azt hiszem, fel kéne önteni kis forralt sós vízzel, mert nem maradt rajta csak félig. Hátha ez venne el a savanyúságából is.

Ma még főzök be paradicsomot pár üveggel, a szilvám is tegnapra megaszalódott a legutolsó tálcával is pont a kánikula végére. Már csak figyelni kell, meg ne penészedjen.

Aztán jön a szüret - kezdek kiöregedni ezekből a nagy munkakampányokból. A segítség meg egyre kevesebb, a gyerekek vagy világgá mentek, vagy épp a kisunokák foglalják le őket.

Aztán lassan vége lesz a szezonnak nálam. Még majd egy kis birsalmasajt készül japánbirsből, de más nemigen.

Előzmény: atandi (497)
atandi Creative Commons License 2012.09.06 0 0 501

Nem dühöngök, csináltam egy nagyleltárt a házban ágyneműügyilag és 3 hatalmas fekete szemeteszsáknyi cuccal bevonultam a tollashoz. Nagyon kedves volt,nekem meg lesznek szééép úúúj cuccaim, igaz nem ingyen, de érett ez már amúgy is.

Időnként amúgyis érdemes szabadulni a régitől, a nem használt dolgoktól, ez a kedvenc pehelypaplan meg teljesen külön lesz kezelve, úgyhogy kedvenc maradhat.

Nem ilyen szilvát nem raktam még el, most először. És utoljára is, asszem...

 

Előzmény: mmjutka (498)
Törölt nick Creative Commons License 2012.09.06 0 0 500

Hamarosan a káposzta elrakásának régen várt ideje közeleg. Mindenféle érdekel mert még sose csináltam! 

Várom a recepteket! :)

Törölt nick Creative Commons License 2012.09.06 0 0 499

Részvétem! 

 

Idén még nem volt nálam ilyen bal eset. Tavaly 5 üveg őszibarack lekvár járt így az idén meg barackot se láttam.

Előzmény: atandi (497)
mmjutka Creative Commons License 2012.09.06 0 0 498

Jaj, Andi, nagyon sajnálom, hogy így jártál, nekem is ez a félelmem minden évben, eddig még megúsztam. A mérgelődésen kívül a Ft kihatása is borzasztó. Jól emlékszem, hogy tavaly is tettél el ecetes szilvát, és annak semmi baja em lett?

Min múlhat ilyenkor?

Ne dühöngj rajta sokat, változtatni már úgysem tudsz.

Előzmény: atandi (497)
atandi Creative Commons License 2012.09.06 0 0 497

Felforrt az összes ecetes szilvám, eláztatva szlivalé("rongyő")-vel egy csomó pehelypaplanomat és párnámat, a plédeken, biztonsági törölközőkön át, amiben dunsztolva voltak. Tegnap a tyúkok, libák tivornyázhattak belőle, még csak a cefrére se mertem tenni, mert ecet, fokhagyma, tartósító is van, volt benne...

A paplanokkal meg ma megyek egy tolltisztító műhelybe, érdeklődtem az árakról...hagyjuk is. INkább egy szem szilvánk se lett volna idén. :(

 

Tegnapra felforrtak és végigfoltyak a polcon a kápiás -olajos-padlizsánkrémek is. Tegnap még etettem vagy 8-10 üveg padlizsánt, de azt hiszem idénre befejeztem. Tele a nem létező tököm is.

Törölt nick Creative Commons License 2012.09.06 0 0 496

énszerintem az sima ecetes káposztasaláta, megkeverve erőspistával. (én is szeretem:))

Előzmény: borsika79 (494)
ke_fe Creative Commons License 2012.09.06 0 0 495

Csípős édes-savanyú káposzta recept

Hány személyre: 4

» növényi olaj
» 1 fej hagyma
» 2 gerezd fokhagyma
» 45 dkg vöröskáposzta
» 2 ek. fehérborecet
» 1 ek. méz
» 1 dl narancs
» 1 babérlevél
» , őrölt bors
A felaprózott hagymát és fokhagymát olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a káposztát, és lefedve kb. 10 percet főzzük. Ekkor belekeverjük az ecetet, a mézet, a narancslevet és a babérlevelet is, zzuk, borsozzuk. Az egészet puhára főzzük, majd kivesszük a babérlevelet, és már kínálhatjuk is.

 

 

https://www.google.hu/#hl=en&gs_nf=1&tok=vXzzqJIBIEb0I9DKIW-K8Q&cp=28&gs_id=5h&xhr=t&q=%C3%A9des-savany%C3%BA-cs%C3%ADp%C5%91s+k%C3%A1poszta&pf=p&sclient=psy-ab&oq=%C3%A9des-savany%C3%BA-cs%C3%ADp%C5%91s+k%C3%A1poszta&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=d2a1a009debe0485&biw=1280&bih=857

Előzmény: borsika79 (494)
borsika79 Creative Commons License 2012.09.06 0 0 494
Sziasztok. Nem tudja valaki,hogyan kell készíteni a kínai étkezdékben kapható édes-savanyú-csípős káposztát?
mmjutka Creative Commons License 2012.09.03 0 0 493

Sziasztok!

Nálunk most ő megy a kertből a konyhába: egy kolbásztök.

Főbb jellemzői: hossza 154 cm, súlya 3, 85 kg.

Eddig morzsásan ettünk belőle, holnap rántva, aztán töltve lesz még.

Sajnos menet közben a többi növendék töksiket ledobálta, így lehet, hogy idén ennyi lesz a kolbásztermés.

 

zsebi41 Creative Commons License 2012.09.03 0 0 492

álunk az elsőnek kötötteket már leszedtük, amásodik virágzásból meg még kicsik a termések, de a bokrok már fa méretűek lesznek lassan.

 

Most már a tulipán paprika is pirpsodik hatalmasak a bokrok.1-2 hét múlva az is megy üvegbe.  

 

Most jalapenó paprikát teszek el. Most először mer eddig csak a L..lben tudtam venni. Kis 1 1/2 dl. üvegbe és nincs is mindig, illetve van de sokszor nem az igazi.

 

ez egy vastag husu kellemesen erős, nagyon finom magában is savanyúnak, de télen különféle salátákban adaléknak.

Előzmény: taormina001 (474)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!