Nos, egy már ott lődörög az íróasztaloman, a másik meg majd akkor lődörög ott, amikor újra megyek dolgozni. Igaz, hat- vagy hétszámjegyű, mert nem magnóból való. Hogy miből? Találd ki :-)))
Szia remélem gyógyuló Barátom! No, jó hír, hogy ma kaptam igéretet 8mm-es, és 6mm-es textilbakelitre, a jövő hét közepére. Ez azért volna jó, mert a tekerő-keret pontos fúrásával, és Sr. 4mm-es tengelyekkel kitünő csapágyazást lehetne elérni. (A tengelyeket akkor már csak távtartózni kell.) Ugyan a csapágyak esztergálása sem egy nagy "vasziszdasz", de nem kellene anyagot hajtsak hozzá. :-) A projekt nem tartalmaz menetszámlálót. Viszont be kellene szerkeszteni egy legalább 1000-ig számláló picike menetszámlálót. Pölö egy régi magnetofon háromszámjegyű számlálóját. (Nem érdekes, ha nem lehet "O"-lázni.) Ha netán tucc, hogy lődörög valahol egy-kető..... Üdv: Öreg Csóka
Lucifer! Kicsit gyanus volt a hűtőtönkben a kristály fészkének a mérete. Megmértem néhány saját kristályom méretét, és az enyémek egészen más méretüek. Tudom táblázat alapján a kristályok házainak méretét, és természetesen van ilyen 4.5X11-es méretű (HC49/U) is. Mivel itt akár néhány tized mm is számít, azt ajánlanám, hogy mérd meg (lehetőleg tolómérővel tized mm pontosan) a kristály házának méretét. (Csak a vastagság, és a szélesség kell.) Így biztos jó lészen a hűtőtönk. Öreg Csóka
Kell a SMFA doksi? Kb. 100 oldal fénymásolására számíts! Van benne sok A3 és nagyobb (hosszabb) lap is. Műszerről mikor tudnál fotót kreálni? (A moduláció műszeréről kellene minél több, minél nagyobb felbontású, minél pontosabb kép, hogy vissza tudjam rajzolni. Lucziferi, én még dögrováson vagyok, holnaptól márc.19-ig szoros ápolás alatt állok, de nem Győrben, hanem TATAbányán. Utána megbeszélhetjük, mi van meg, mire van szükség, mit kell másolni. Akkor már nálam lesz a fényképezőgép, olyan képet csinálok, amilyen kell. Bocs.
Valóban veszteség nélkül összegezni csak a teljesen azonos frekijű és fázisú jeleket lehet. Tehát ezen módszer nem a többcsatornás rádióadókhoz való. Szétosztani is lehet egy végfok jelét több antennára veszteség nélkül. De több (közeli frekvenciájú) csatorna adóinak jelét csak veszteségesen lehet összegezni egy antennára.
Valóban a 2be 1kimenetű hibridek ~3,5dB veszteségűek. Igazad van ebben.
Ezekből összeállítva 8-11dB csillapítás adódik (példádban a 6ch 120W-ból 10-19W marad meg (és nemcsak 2-7W, ámbár lehet hogy a példád 90m coax végére vonatkozott)).
Szubjektív véleményem hogy ekkora vagy nagyobb csillapítások esetén inkább már valóban az üregrezonátoros filter combinert lett volna érdemes használni mivel az csak 3,5-4dB-t csillapít összesen (példádban a 6ch 120W-ból 50W maradt volna meg), ámbár kicsit több helyet foglal..
Nem vagyok jelen msn-en, sajnálom... microsoft.. 160 MHz egy sáv neve. Más néven 2 m-es frekisáv. Ez csatornákra van osztva, mint a méterrúd kisebb egységekre. Egy-egy kisebb egység egy csatorna, ami 25 kHz, (vagy újabban a fele, 12,5 kHz). Tehát egy csatornafreki pl. 160,025 MHz, a mellette lévő 160,050, azaz 25 kHz-cel arrébb. És így tovább. Egy rádió több csatorna szélességű jel forgalmazására alkalmas. A régebbi, analóg rádiók nem annnyira szélessávúak, nem annyira sok csatornát képesek kezelni, mint a régebbiek, cserébe a régiek sokkal-sokkal nagyobb csatornaszelektivitással bírnak, azaz nem annyira érzékenyek a zavarokra. Az említett freki régen a KPM KIG, azaz a közútkezelő frekije volt, mellette egy csatornával pedig, 160,050 kHz-en az áramszolgáltató dolgozott...
"Ez ido alatt sok sikert ertem el..neha ujra lankad,de idonkent ujra nem hagy a kivancsisag" Mi férfiak így vagyunk ezzel; a kitöltési tényező változik az életkorral: ha öregebb vagy, sűrűbben lankad. Én is ha6pc tanácsát javasolom megfogadni: CSAK AKKOR nixizzél, ha lankad!!! Addig meg használd ki, hogy nem, és HAJRÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ! Most lehet engem lebaszni, de ezt nem hagyhattam ki :-))) gtk-nál meg majd kimosom magam személyesen Erdélyben.
Na akkor már csak találni kellene valamit ami veszi ezt a frekit és jó lesz. Köszi a helpet.
Tom, ez NEM HELP!!! Ez nem egy freki! Ez egy sáv, több freki, több csatorna!!!! Ráadásul valaki mondta, hogy 450 MHz-es változata is van. Tudomásom szerint ezt hívták taxirádiónak ( vagy ez volt a Közút rádiiója?), a taxik valahol 160/164 MHz-en dolgoztak/dolgoznak. Nem szükséges pontos csatornafreki szerintem.
schlumberger! Kell a SMFA doksi? Kb. 100 oldal fénymásolására számíts! Van benne sok A3 és nagyobb (hosszabb) lap is. Műszerről mikor tudnál fotót kreálni? (A moduláció műszeréről kellene minél több, minél nagyobb felbontású, minél pontosabb kép, hogy vissza tudjam rajzolni.
Tettél te nekem egy könnyelmű ajánlatot, amit én balga fejjel visszautasítottam. Most mégis élnék vele! Le tudnád gyártani nekem annak a termosztátnak az alutömbjét, amiről itt szó volt? (2006-2007 RT évkönyv.)
Ühüm.: )) Egy cipőben járunk mi;szakasztott úgy kezdtem,ahogy leírod-bár pár évvel korábban-de nem sokkal.
Annyi különbséggel,hogy később a megszerzett tapasztalatokat iskolában meg is tanulhattam,és nem éreztem,hogy szakirodalomban hiányt szenvedek.(bár nem volt ilyen bőséges lehetőség,mint a net)
Ja,és "háromfélen" (3.6MHz ) ott már harminc éve is volt "fórum" ,mi körQSO-nak hívtuk.
Képzelem,hogy mi mindennel -és mekkora energiával-foglalkozol.
Csak egy tanács: A lustaság az a nehéz feladatok megoldásakor sokat segít abban,hogy megtaláld a legegyszerűbb megoldást. : ))
OFF! Ezt a 'tulzast' meg kell indokoljam! Tudod az a helyzet,hogy mindig is erdekelt az elektronika,mar nehany evesen a szines,telefon huzalokat bogoztam,sot egot es elemet kottem ra,stb:) Aztan jott a villanycsengos korszak,a tekercseles,majd a TV-javitas korszak. A TV javitas korszak a 90-es evek elejen kezdodott.Akkor meg a legkozelebbi varosi elektronikai uzletekben csak rozsdas labu BD tranzisztort lehetett kapni,nehany tipusu kondit meg nagy hatalmas zold ellenallasokat.Egyeb ritkan volt.Ha volt is 'eladtak hatul'. Internetnek hire sem volt.Semmilyen hasznalhato irodalomhoz nem nagyon lehetett hozzajutni.Ua.volt azzal is mint az alkatreszekkel. Tehat magamtol fejlodtem kiserletezes soran.Muszerem egy analog V mero volt ,egyeb semmi.Ebben az idoszakban nagyon sok Tvt javitottam sikeresen.Szinest is.Sot at is alakitottam egy kinai gyartmanyu TV-t,mivel kiegett a sorkimeno es volt a garazsban egy rossz NEI tv,igy abbol kiszedtem es belealakitottam.Elsore ment,csak a kepernyo ket szelen volt 2X2cm fekete csik,igy a BUra kottem egy kondit es tokeletes lett,most is mukodik.Bar akkor arrol nem tudtam hogy fureszjellel kell az elteritest vezerelni(egeszn mostanaig:) Aztan egy idore abba is hagytam az egeszet,belefaradtam hogy semmibol kell tanulni ,dolgozni. Megjelent a net,kozben majdnem elfelejtettem hogy valaha is dolgoztam elektronikaval.Megtanultam nehany nyelven programozni,mar volt nayag. Majd egyszer meglattam a prog.hu-n hogy egy mobil tel. kijelzo vezerlesehez keres valaki rutinokat.Felcsillant bennem az erdeklodes.LCD vezerles hazi modszerekkel?Mi az kontroller?Mi ez az egesz?Kezdtem keresgelni es lattam hogy hihetetlen mennyisegu anyag van mindenrol,es raadasul ott vannak a forumok.Szoval 'egyszerre' ramzudult az ami annak idejen nagyon hianyzott.Na innen indultam ujra es vagyok ebben a jatekban mint hobbi es erdeklodes nehany eve (2). Ez ido alatt sok sikert ertem el..neha ujra lankad,de idonkent ujra nem hagy a kivancsisag,ezert kerdezek ennyit:)
Szia Tibor! Mi sem természetesebb! Némileg a leírást "adoptálni" kell. Pölö a csapágyakat megesztergálom valami bronz féléből, amit az oldallapokra, és az első és hátsó merevítőlemezre kell feltenni. Ezt, mivel pölö 8-as, vagy 10-es textilbakelitot már nem tudok szerezni, kb 3-4 mm vastag alulemezből készítem, és ezt ezősítem az alaplaphoz szög-alu idommal. A tengelyek anyagát is begyűjtöm. (Sr 4mm átmérőt, és a többi acélt, lehetőleg ezüst-acél, vagy kor-acél minőségben.) Ugyanígy meglesznek a távtartók, és a rögzítő hüvelyek. Ezeket is lehetőleg valami bronz, vagy sr -ből. A gumibetétes menesztő tárcsát is esztergálni kell, de ahhoz is anyagot kell begyűjtsek. A jövő héten tervezek egyebek ügyén úgy is látogatást a volt munkahelyemre. :-)) Aztán majd alakul. Mert gép az kell! Öreg Csóka
Koszonom a reszletest valaszt. Namost csakis a 'tulzas' kedveert szeretnem megkerdezni hogy hogyan fugg ossze az emlitett kitoltes (1:10) es a frekvencia?Tehat adott frekinel 50%-os kitoltesi tenyezovel hogy jon ki pl. az emlitett n:m. Errol ha irnal nehany sort,hogy mi a lenyeg,nagyon sokat segitenel.
Bocs, de az előző példában a max.12 mA-es határértéket nem vettem figyelembe, úgyhogy 180-140=40/12=3.33kohm-nál az ellenállás nem lehet kisebb impulzus üzemben sem! De óránál, ahol hat számjegy van úgyis 1:5 a kitöltés.
Tudomásom szerint az ellenállás számítása a következő:(ellenállás mindig kell!!!)
A tápfeszből (pl.+180 V) ki kell vonni a működési feszt.(140 V), ezt kell osztani a működtető árammal(2 mA) ez 20 kohm. Ez a folyamatos üzemre vonatkozik. Ha mux. üzemben az impulzus kitöltési tényezője 1:10-hez akkor ahhoz, hogy meglegyen a 2mA átlagban, 1/10-ed ellenállás kell, vagyis 2kohm. Ha a kitöltési tényező 1:5-höz akkor, 20/5=4kohm,stb...
Mint írod,a folyamatos áram 1.5--2.5mA lehet. Az impulzus áram effektív (elintegrált) értékének is ennyire kell adódnia-azzal együtt,hogy az csúcsban megengedett a 12mA. Mindenképpen a 10mA körüli érték fog kelleni a mux miatti fényerőcsökkenés
kiküszöbölésére.
Szép dolog a tudnivágyás,de Te túlzásba viszed;lazíts néha! : ))
Egy nagyon primitiv dolgon elakadtam...(nos megtortenik:)
Kerlek segitsetek! Arrol van szo hogy tanulmanyoztam jo nehany nixie csoves meghajtas lehetoseget. Nincs is olyan reszlete amit ne latnek at,egyet kiveve,ami a legprimitivebb az egeszben,espedig : az ELOTET ELLENALLAS kiszamitasa :-) .Ennek a vegere kell jarnom,idegesit:)
Mirol van szo: Vannak a cso adatai:
Minimum supply voltage 170V Continuous current (mA) min 1.5 max 2.5 Pulse current (mA) 12
Namost melyik adat(ok) szerint kell szamolni az elotet ellenallast ? (szerintem muxolt vezerlesnel a pulse current az egyik ) Es hogyan?
Teljes mértékben stimmelnek az adatok. Én pedig - értelem szerűen - szűrőkről beszéltem. Egy 6 csatornás trönkölt átjátszóhoz nem iránycsatolók kellenek, hanem nagyon jó szűrők, amelyek lehetnek ún. hybrid combiner-ek, vagy cavity filterek. Előbbi olcsóbb, utóbbi jobb.
hol is tartunk? És ez még csak az adóösszegző. Mellette biztosítani kell a - mondjuk - 5-10 MHz-el arrébb működő, de azonos antenáról táplált vevőknek is a jelet....
Csodák nincsenek. Vagy, ha vannak, nem itt a Földön.
Nincs ezen mit vitatni, legfeljebb félreérthetjük egymást.