Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2007.10.09 0 0 44969
Van jobb?

Szidjuk a krumpli-hus osszeallitasokat - nezzuk meg, igaz, tenyleg unalmas? Eddig nem sok jott ossze, a mi mas mint pinceporkolt.

Johet ide a krumpli is mint koret, es a hus minden formaban melle. Varialni a koretet, a hust. . .

Ha hat receptbol ot pinceporkolt, akkor tenyleg unalmas. . .
Előzmény: tuutuu (44965)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.09 0 0 44968
Pedig csak vegig kell olvasnod. . .hat recept van eddig. . .nem lehet olyan komplikalt :))!

Előzmény: vatkamati (44964)
vatkamati Creative Commons License 2007.10.09 0 0 44967
:)))))))
Előzmény: TTAMAS (44966)
TTAMAS Creative Commons License 2007.10.09 0 0 44966
Semmi különös, olyan jó volt a buli, hogy rögtön megismételték. :))
Előzmény: vatkamati (44964)
tuutuu Creative Commons License 2007.10.09 0 0 44965
Nem lesz sok ez a pincepörkölt-recept?...:}}}
vatkamati Creative Commons License 2007.10.08 0 0 44964
asszem Zsur-nál szegénykénél történt valami vagy itten van valami galiba, de mán nem tom követni  
ZsuR Creative Commons License 2007.10.08 0 0 44963
KRUMPLI-HUS RECEPTEK

1.Csirke combok krumplival, hagymaval

6-8 alsocomb
5-6 kozepes krumpli hamozva, negyre vagva
1 nagy hagyma vagy ketto kozepes cikkekre vagva
oliva olaj
so, bors

Az osszes hozzavalot egy tepsibe tenni - es 180C/400F-on sutni kb egy orat.
Idonkent megmozgatni, nem letakarni.




kisszszoros válasz | vissza a topikba 2007.10.08 12:15:08 ? (44954)
És mégegy :-) saját recept :-)

2. Marhalábszár-pincepörkölt bográcsban (6-8 személy)

hozzávalók:
2kg marhalábszár
1kg vöröshagyma
1db zöldpaprika (lehet er?s is aki úgy szereti)
1db paradicsom
2kg burgonya
1kk morzsolt tárkony (kk = kávés kanál)
1kk morzsolt majoránna
1kk ?rölt feketebors
1kk ?rölt kömény
1pek pirospaprika (pek = púpozott ev?kanál)
0,5L vörösbor (ha a szakács igényli, akkor több is lehet :-) )

El?készítés:
válasszunk a hentesnél inakkal jól átsz?tt lábszárat, ett?l lesz (jóíz? és szaftos). A lábszárat vágjuk közepes kockákra, vágjunk nagyon apróra két fej vöröshagymát (kb 20dkg), vágjuk szintén igen apróra a zöldpaprikát és a paradicsomot.
Majd egy jól záró edényben keverjük alposan össze az imént felaprított hozzávalókat a f?szerekkel (1 púpos ev?kanál só, 1kk tárkony, 1kk majoránna, 1kk bors, 1kk kömény keverékével). Tegyük félre h?t?be pácolódni 2 napra.

Fontos!!!! Kis t?z fölött dolgozunk folyamatosan, ezért a t?zrakáshoz semmiképp ne használjunk gyantás fát, mert az túl gyorsan ég, és így túl könnyen odaég a kaja, tehát feny?fa kizárva!!! Legjobb, ha kis tüzünket vékonyra vágott keményfával tartjuk életben. Akkor jó a t?z, ha a bogrács fülét a bogrács oldalánál anélkül tudjuk megfogni, hogy megégetné a kezünket a felszálló h?.

Pirítsuk aranybarnára az apróra vágott hagymát annyi zsiradékon, ami megakadályozza, hogy a friss hagyma összetapadjon (kb 5-8dkg zsír / olaj / vaj / margarin ki mit preferál).

Miután a hagyma aranybarna, tegyük hozzá a pirospaprikát és egy picit haggyuk pirulni a színe miatt, majd adjuk hozzá a pácolt húst f?szerekkel együtt. Kavargatva pirítsuk át a húst fehéredésig, de ne feledjük el hogy a kavargatás azért fontos, nehogy a pirospaprika megkeseredjen.

Ha a hús kifehéredett, decinként (nem kell kimérni :-) ) adagoljuk hozzá a bort, de minden adaggal süssük "zsírjára", ne aggódjunk, el?ször a hús levet fog ereszteni, és azt a levet is el kell f?zni miel?tt a második boradag bekerül a bográcsba.

Ha a bor elfogyott, használjunk vizet a további felöntésekhez, nehogy elsavanyodjon a pörkölt.

Minden felöntéskor kavarjuk át alaposan a pörköltet, és ellen?rizzük folyamatosan, nehogy letapadt anyag legyen a bogrács alján, mert az könnyen leéghet.

Ez a tortúra betesz a hagymának, és szafttá válik.

Mikor a hús puhulni kezd, akkor megpucoljuk a krumplit és felkockázzuk, vagy nagyobb hasábra vágjuk.

Amikor a hús már majdnem jó, beletesszük a krumplit, felöntjük annyi vízzel, ami majdnem ellepi a krumplit, utána sózunk (most el?ször a pácolás után) annyira, hogy a krumpli ne sótlanítsa el a pörköltet, majd addig f?zzük az egyre sürüsöd? anyagot óvatos kevergetés mellett, amíg a krumpli csücskei el nem kezdenek lekerekedni. Amikor a lekerekedést észleljük, és a szaft bes?rüsödött, elkészültünk, lehet tálalni!!!


3. egyik kedvencem:

10-15 dkg husos szalonnát apróra felkockázok, kisütöm a zsírját egy mély, nemtapadós bevonatú serpenyőben.
Erre rádobok kb 1 kg krumplit, hasábra vágva (8x8mm), és óvatosan kevergetve sütöm, és jó alaposan fűszerezem.
A fűszerek: frissen őrölt bors, só, kakukkfű, rozmaring, majoránna.

A kaja akkor kész, ha az óvatos keverés mellett elkezd töredezni a hasáb, ekkor ráreszelek 2-3 nagy gerezd fokhagymát, összeforgatom, és kb 3 percig fedő alatt sütöm. Ennyi idő alatt barnára sül az alja....

4.
vatkamati válasz | vissza a topikba 2007.10.08 14:02:44 ? (44957)
imádom a csirkét, főleg ha fogok egy tepsit és a csirkén ( feldarabolva, vagy csak a combját használva) kívül jól teledobálom paprikával fokhagymával, nagyobb szeletekre vágott vöröshagymával, szalonna, fűszerek ( só, bors,rozmaring, kakukkfű) és a lényeg egy jó nagy adag finoman fűszerezett paradicsompüré (amit zellerrel, fokhagymával,bazsalikommal,oreganoval szoktam sűrűre főzni) amit a húsira kenek és ez így mehet be a sütőbe!:)))

5.kisszszoros válasz | vissza a topikba 2007.10.08 14:45:58 ? (44959)
Hirtelen sült hús paprikás krumplival

A körítés: paprikás krumpli

készítik sokféleképp, cimborákkal még vitatkozni is szoktunk, hogy melyik módszer a célravezető, ilyenkor mindenki a maga verzióját védi, s ragaszkodik hozzá foggal, körömmel :-) Az én verzióm:

Apróra vágott hagymát zsiradékon aranybarnára pirítunk, vastagon megszórjuk pirospaprikával, rátesszük a felkockázott krumplit, megsózzuk, borsozzuk, kicsit pírítjuk a krumplit, majd felöntjük annyi vízzel, amiből épp kilátszik a kruplik csücske, lassú tűzön, időnként óvatos kevergetés mellett készre főzzük. Akkor jó, ha a krumpli élei legömbölyödnek, és a leve besűrüsödik a tördelődő krumplitól.

A sülthús: A vékony szeletekre* vágott sertéstarját, sóval borssal fokhagymával, majoránnával bedörzsöljük, és hűtőbe tesszük. Elkészítjük a paprikás krumplit, felkockázzuk és kisütjük a szalonnát, a tepertőt kivesszük a zsírból, majd az ezidő alatt bepácolódott, jól kihűlt tarjaszeleteket a forró szalonnazsíron mindkét oldalt rövid idő alatt pirosra sütjük. Nagyon fontos, hogy a zsír forró legyen, mert különben a szaftok megszöknek. Vigyázni kell, mert nagyon fog sercegni, és fröcskölhet is!!!

Csalamádéval, vagy savanyúpaprikával tálaljuk. :-)

* a hentes előbb egybe csontozza ki, majd utána vékonyra szeletelje, mert különben a bordák mentén vágja, és vastag lesz a szelet.


Ez egy érdekes étel, mert maga a hús ehető lenne egyszerűen friss kenyérrel, de így az igazi :-)

6.Lábszáros pacal pörkölt vele főtt krumplival és vegyesvágottsalival:

A pacalt egyben sós-ecetes vízben egészborssal és babérlevéllel, lassú tűzön kuktában főzöm 1 órát közben apróra vágom a lábszárt és felcsíkozom a salátába való zöldségeket (1 fej káposzta, 1 kígyóuborka 2-2 tv paprika és hagyma) lesózom és állni hagyom. Felcsíkozom a hagymát, a kuktából kiveszem a pacalt és félre teszem hűlni, a kuktát kimosom és felteszem dinsztelődni a hagymát lassú tűsön fedő nélkül- ha kell néhány kanál vízet öntök rá, hogy le ne égjen.
Ezidő alatt a pacalt kisújnyi csíkokra vágom (néhány darabot ilyenkor kell félre tenni a négy lábúaknak), a hagymára rákockázok 1-2 hámozott paradicsomot, megszórom örölt borssal, pirospaprikával majd apránként belekeverem a pacal csíkokat és a lábszár kockákat felöntöm kevés vízzel és még 30-40 percet főzöm lassú tűzön. közben megpucolom és négyrét vágom a krumplikat hozzákeverem a pörkölthöz és a krumpli puhulásáig főzöm fedő nélkül- ilyenkor már figyelni kell nehogy oda kapjon!
közben ecetes cukros levet készítek és a kicsavart zöldségekre öntöm.
Előzmény: panettone (44961)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.08 0 0 44962
KRUMPLI-HUS RECEPTEK

1.Csirke combok krumplival, hagymaval

6-8 alsocomb
5-6 kozepes krumpli hamozva, negyre vagva
1 nagy hagyma vagy ketto kozepes cikkekre vagva
oliva olaj
so, bors

Az osszes hozzavalot egy tepsibe tenni - es 180C/400F-on sutni kb egy orat.
Idonkent megmozgatni, nem letakarni.




kisszszoros válasz | vissza a topikba 2007.10.08 12:15:08 ? (44954)
És mégegy :-) saját recept :-)

2. Marhalábszár-pincepörkölt bográcsban (6-8 személy)

hozzávalók:
2kg marhalábszár
1kg vöröshagyma
1db zöldpaprika (lehet er?s is aki úgy szereti)
1db paradicsom
2kg burgonya
1kk morzsolt tárkony (kk = kávés kanál)
1kk morzsolt majoránna
1kk ?rölt feketebors
1kk ?rölt kömény
1pek pirospaprika (pek = púpozott ev?kanál)
0,5L vörösbor (ha a szakács igényli, akkor több is lehet :-) )

El?készítés:
válasszunk a hentesnél inakkal jól átsz?tt lábszárat, ett?l lesz (jóíz? és szaftos). A lábszárat vágjuk közepes kockákra, vágjunk nagyon apróra két fej vöröshagymát (kb 20dkg), vágjuk szintén igen apróra a zöldpaprikát és a paradicsomot.
Majd egy jól záró edényben keverjük alposan össze az imént felaprított hozzávalókat a f?szerekkel (1 púpos ev?kanál só, 1kk tárkony, 1kk majoránna, 1kk bors, 1kk kömény keverékével). Tegyük félre h?t?be pácolódni 2 napra.

Fontos!!!! Kis t?z fölött dolgozunk folyamatosan, ezért a t?zrakáshoz semmiképp ne használjunk gyantás fát, mert az túl gyorsan ég, és így túl könnyen odaég a kaja, tehát feny?fa kizárva!!! Legjobb, ha kis tüzünket vékonyra vágott keményfával tartjuk életben. Akkor jó a t?z, ha a bogrács fülét a bogrács oldalánál anélkül tudjuk megfogni, hogy megégetné a kezünket a felszálló h?.

Pirítsuk aranybarnára az apróra vágott hagymát annyi zsiradékon, ami megakadályozza, hogy a friss hagyma összetapadjon (kb 5-8dkg zsír / olaj / vaj / margarin ki mit preferál).

Miután a hagyma aranybarna, tegyük hozzá a pirospaprikát és egy picit haggyuk pirulni a színe miatt, majd adjuk hozzá a pácolt húst f?szerekkel együtt. Kavargatva pirítsuk át a húst fehéredésig, de ne feledjük el hogy a kavargatás azért fontos, nehogy a pirospaprika megkeseredjen.

Ha a hús kifehéredett, decinként (nem kell kimérni :-) ) adagoljuk hozzá a bort, de minden adaggal süssük "zsírjára", ne aggódjunk, el?ször a hús levet fog ereszteni, és azt a levet is el kell f?zni miel?tt a második boradag bekerül a bográcsba.

Ha a bor elfogyott, használjunk vizet a további felöntésekhez, nehogy elsavanyodjon a pörkölt.

Minden felöntéskor kavarjuk át alaposan a pörköltet, és ellen?rizzük folyamatosan, nehogy letapadt anyag legyen a bogrács alján, mert az könnyen leéghet.

Ez a tortúra betesz a hagymának, és szafttá válik.

Mikor a hús puhulni kezd, akkor megpucoljuk a krumplit és felkockázzuk, vagy nagyobb hasábra vágjuk.

Amikor a hús már majdnem jó, beletesszük a krumplit, felöntjük annyi vízzel, ami majdnem ellepi a krumplit, utána sózunk (most el?ször a pácolás után) annyira, hogy a krumpli ne sótlanítsa el a pörköltet, majd addig f?zzük az egyre sürüsöd? anyagot óvatos kevergetés mellett, amíg a krumpli csücskei el nem kezdenek lekerekedni. Amikor a lekerekedést észleljük, és a szaft bes?rüsödött, elkészültünk, lehet tálalni!!!


3. egyik kedvencem:

10-15 dkg husos szalonnát apróra felkockázok, kisütöm a zsírját egy mély, nemtapadós bevonatú serpenyőben.
Erre rádobok kb 1 kg krumplit, hasábra vágva (8x8mm), és óvatosan kevergetve sütöm, és jó alaposan fűszerezem.
A fűszerek: frissen őrölt bors, só, kakukkfű, rozmaring, majoránna.

A kaja akkor kész, ha az óvatos keverés mellett elkezd töredezni a hasáb, ekkor ráreszelek 2-3 nagy gerezd fokhagymát, összeforgatom, és kb 3 percig fedő alatt sütöm. Ennyi idő alatt barnára sül az alja....

4.
vatkamati válasz | vissza a topikba 2007.10.08 14:02:44 ? (44957)
imádom a csirkét, főleg ha fogok egy tepsit és a csirkén ( feldarabolva, vagy csak a combját használva) kívül jól teledobálom paprikával fokhagymával, nagyobb szeletekre vágott vöröshagymával, szalonna, fűszerek ( só, bors,rozmaring, kakukkfű) és a lényeg egy jó nagy adag finoman fűszerezett paradicsompüré (amit zellerrel, fokhagymával,bazsalikommal,oreganoval szoktam sűrűre főzni) amit a húsira kenek és ez így mehet be a sütőbe!:)))

5.kisszszoros válasz | vissza a topikba 2007.10.08 14:45:58 ? (44959)
Hirtelen sült hús paprikás krumplival

A körítés: paprikás krumpli

készítik sokféleképp, cimborákkal még vitatkozni is szoktunk, hogy melyik módszer a célravezető, ilyenkor mindenki a maga verzióját védi, s ragaszkodik hozzá foggal, körömmel :-) Az én verzióm:

Apróra vágott hagymát zsiradékon aranybarnára pirítunk, vastagon megszórjuk pirospaprikával, rátesszük a felkockázott krumplit, megsózzuk, borsozzuk, kicsit pírítjuk a krumplit, majd felöntjük annyi vízzel, amiből épp kilátszik a kruplik csücske, lassú tűzön, időnként óvatos kevergetés mellett készre főzzük. Akkor jó, ha a krumpli élei legömbölyödnek, és a leve besűrüsödik a tördelődő krumplitól.

A sülthús: A vékony szeletekre* vágott sertéstarját, sóval borssal fokhagymával, majoránnával bedörzsöljük, és hűtőbe tesszük. Elkészítjük a paprikás krumplit, felkockázzuk és kisütjük a szalonnát, a tepertőt kivesszük a zsírból, majd az ezidő alatt bepácolódott, jól kihűlt tarjaszeleteket a forró szalonnazsíron mindkét oldalt rövid idő alatt pirosra sütjük. Nagyon fontos, hogy a zsír forró legyen, mert különben a szaftok megszöknek. Vigyázni kell, mert nagyon fog sercegni, és fröcskölhet is!!!

Csalamádéval, vagy savanyúpaprikával tálaljuk. :-)

* a hentes előbb egybe csontozza ki, majd utána vékonyra szeletelje, mert különben a bordák mentén vágja, és vastag lesz a szelet.


Ez egy érdekes étel, mert maga a hús ehető lenne egyszerűen friss kenyérrel, de így az igazi :-)
Előzmény: kisszszoros (44959)
panettone Creative Commons License 2007.10.08 0 0 44961

Lábszáros pacal pörkölt vele főtt krumplival és vegyesvágottsalival:

 

A pacalt egyben sós-ecetes vízben egészborssal és babérlevéllel, lassú tűzön kuktában főzöm 1 órát közben apróra vágom a lábszárt és felcsíkozom a salátába való zöldségeket (1 fej káposzta, 1 kígyóuborka 2-2 tv paprika és hagyma) lesózom és állni hagyom. Felcsíkozom a hagymát, a kuktából kiveszem a pacalt és félre teszem hűlni, a kuktát kimosom és felteszem dinsztelődni a hagymát lassú tűsön fedő nélkül-  ha kell néhány kanál vízet öntök rá, hogy le ne égjen.

Ezidő alatt a pacalt kisújnyi csíkokra vágom (néhány darabot ilyenkor kell félre tenni a négy lábúaknak), a hagymára rákockázok 1-2 hámozott paradicsomot, megszórom örölt borssal, pirospaprikával majd apránként belekeverem a pacal csíkokat és a lábszár kockákat felöntöm kevés vízzel és még 30-40 percet főzöm lassú tűzön. közben megpucolom és négyrét vágom a krumplikat hozzákeverem a pörkölthöz és a krumpli puhulásáig főzöm fedő nélkül- ilyenkor már figyelni kell nehogy oda kapjon!

közben ecetes cukros levet készítek és a kicsavart zöldségekre öntöm.

 

 

MiaSmith Creative Commons License 2007.10.08 0 0 44960
nézegetem a csodarecepteket! nem tudtam, hogy mit főzzek. Mostmár sejtem. Köszönet érte.
kisszszoros Creative Commons License 2007.10.08 0 0 44959
Hirtelen sült hús paprikás krumplival

A körítés: paprikás krumpli

készítik sokféleképp, cimborákkal még vitatkozni is szoktunk, hogy melyik módszer a célravezető, ilyenkor mindenki a maga verzióját védi, s ragaszkodik hozzá foggal, körömmel :-) Az én verzióm:

Apróra vágott hagymát zsiradékon aranybarnára pirítunk, vastagon megszórjuk pirospaprikával, rátesszük a felkockázott krumplit, megsózzuk, borsozzuk, kicsit pírítjuk a krumplit, majd felöntjük annyi vízzel, amiből épp kilátszik a kruplik csücske, lassú tűzön, időnként óvatos kevergetés mellett készre főzzük. Akkor jó, ha a krumpli élei legömbölyödnek, és a leve besűrüsödik a tördelődő krumplitól.

A sülthús: A vékony szeletekre* vágott sertéstarját, sóval borssal fokhagymával, majoránnával bedörzsöljük, és hűtőbe tesszük. Elkészítjük a paprikás krumplit, felkockázzuk és kisütjük a szalonnát, a tepertőt kivesszük a zsírból, majd az ezidő alatt bepácolódott, jól kihűlt tarjaszeleteket a forró szalonnazsíron mindkét oldalt rövid idő alatt pirosra sütjük. Nagyon fontos, hogy a zsír forró legyen, mert különben a szaftok megszöknek. Vigyázni kell, mert nagyon fog sercegni, és fröcskölhet is!!!

Csalamádéval, vagy savanyúpaprikával tálaljuk. :-)

* a hentes előbb egybe csontozza ki, majd utána vékonyra szeletelje, mert különben a bordák mentén vágja, és vastag lesz a szelet.


Ez egy érdekes étel, mert maga a hús ehető lenne egyszerűen friss kenyérrel, de így az igazi :-)
Előzmény: ZsuR (44958)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.08 0 0 44958
KRUMPLI-HUS RECEPTEK

1.Csirke combok krumplival, hagymaval

6-8 alsocomb
5-6 kozepes krumpli hamozva, negyre vagva
1 nagy hagyma vagy ketto kozepes cikkekre vagva
oliva olaj
so, bors

Az osszes hozzavalot egy tepsibe tenni - es 180C/400F-on sutni kb egy orat.
Idonkent megmozgatni, nem letakarni.




kisszszoros válasz | vissza a topikba 2007.10.08 12:15:08 ? (44954)
És mégegy :-) saját recept :-)

2. Marhalábszár-pincepörkölt bográcsban (6-8 személy)

hozzávalók:
2kg marhalábszár
1kg vöröshagyma
1db zöldpaprika (lehet er?s is aki úgy szereti)
1db paradicsom
2kg burgonya
1kk morzsolt tárkony (kk = kávés kanál)
1kk morzsolt majoránna
1kk ?rölt feketebors
1kk ?rölt kömény
1pek pirospaprika (pek = púpozott ev?kanál)
0,5L vörösbor (ha a szakács igényli, akkor több is lehet :-) )

El?készítés:
válasszunk a hentesnél inakkal jól átsz?tt lábszárat, ett?l lesz (jóíz? és szaftos). A lábszárat vágjuk közepes kockákra, vágjunk nagyon apróra két fej vöröshagymát (kb 20dkg), vágjuk szintén igen apróra a zöldpaprikát és a paradicsomot.
Majd egy jól záró edényben keverjük alposan össze az imént felaprított hozzávalókat a f?szerekkel (1 púpos ev?kanál só, 1kk tárkony, 1kk majoránna, 1kk bors, 1kk kömény keverékével). Tegyük félre h?t?be pácolódni 2 napra.

Fontos!!!! Kis t?z fölött dolgozunk folyamatosan, ezért a t?zrakáshoz semmiképp ne használjunk gyantás fát, mert az túl gyorsan ég, és így túl könnyen odaég a kaja, tehát feny?fa kizárva!!! Legjobb, ha kis tüzünket vékonyra vágott keményfával tartjuk életben. Akkor jó a t?z, ha a bogrács fülét a bogrács oldalánál anélkül tudjuk megfogni, hogy megégetné a kezünket a felszálló h?.

Pirítsuk aranybarnára az apróra vágott hagymát annyi zsiradékon, ami megakadályozza, hogy a friss hagyma összetapadjon (kb 5-8dkg zsír / olaj / vaj / margarin ki mit preferál).

Miután a hagyma aranybarna, tegyük hozzá a pirospaprikát és egy picit haggyuk pirulni a színe miatt, majd adjuk hozzá a pácolt húst f?szerekkel együtt. Kavargatva pirítsuk át a húst fehéredésig, de ne feledjük el hogy a kavargatás azért fontos, nehogy a pirospaprika megkeseredjen.

Ha a hús kifehéredett, decinként (nem kell kimérni :-) ) adagoljuk hozzá a bort, de minden adaggal süssük "zsírjára", ne aggódjunk, el?ször a hús levet fog ereszteni, és azt a levet is el kell f?zni miel?tt a második boradag bekerül a bográcsba.

Ha a bor elfogyott, használjunk vizet a további felöntésekhez, nehogy elsavanyodjon a pörkölt.

Minden felöntéskor kavarjuk át alaposan a pörköltet, és ellen?rizzük folyamatosan, nehogy letapadt anyag legyen a bogrács alján, mert az könnyen leéghet.

Ez a tortúra betesz a hagymának, és szafttá válik.

Mikor a hús puhulni kezd, akkor megpucoljuk a krumplit és felkockázzuk, vagy nagyobb hasábra vágjuk.

Amikor a hús már majdnem jó, beletesszük a krumplit, felöntjük annyi vízzel, ami majdnem ellepi a krumplit, utána sózunk (most el?ször a pácolás után) annyira, hogy a krumpli ne sótlanítsa el a pörköltet, majd addig f?zzük az egyre sürüsöd? anyagot óvatos kevergetés mellett, amíg a krumpli csücskei el nem kezdenek lekerekedni. Amikor a lekerekedést észleljük, és a szaft bes?rüsödött, elkészültünk, lehet tálalni!!!


3. egyik kedvencem:

10-15 dkg husos szalonnát apróra felkockázok, kisütöm a zsírját egy mély, nemtapadós bevonatú serpenyőben.
Erre rádobok kb 1 kg krumplit, hasábra vágva (8x8mm), és óvatosan kevergetve sütöm, és jó alaposan fűszerezem.
A fűszerek: frissen őrölt bors, só, kakukkfű, rozmaring, majoránna.

A kaja akkor kész, ha az óvatos keverés mellett elkezd töredezni a hasáb, ekkor ráreszelek 2-3 nagy gerezd fokhagymát, összeforgatom, és kb 3 percig fedő alatt sütöm. Ennyi idő alatt barnára sül az alja....

4.
vatkamati válasz | vissza a topikba 2007.10.08 14:02:44 ? (44957)
imádom a csirkét, főleg ha fogok egy tepsit és a csirkén ( feldarabolva, vagy csak a combját használva) kívül jól teledobálom paprikával fokhagymával, nagyobb szeletekre vágott vöröshagymával, szalonna, fűszerek ( só, bors,rozmaring, kakukkfű) és a lényeg egy jó nagy adag finoman fűszerezett paradicsompüré (amit zellerrel, fokhagymával,bazsalikommal,oreganoval szoktam sűrűre főzni) amit a húsira kenek és ez így mehet be a sütőbe!:)))

Előzmény: vatkamati (44957)
vatkamati Creative Commons License 2007.10.08 0 0 44957
imádom a csirkét, főleg ha fogok egy tepsit és a csirkén ( feldarabolva, vagy csak a combját használva) kívül jól teledobálom paprikával fokhagymával, nagyobb szeletekre vágott vöröshagymával, szalonna, fűszerek ( só, bors,rozmaring, kakukkfű) és a lényeg egy jó nagy adag finoman fűszerezett paradicsompüré (amit zellerrel, fokhagymával,bazsalikommal,oreganoval szoktam sűrűre főzni) amit a húsira kenek és ez így mehet be a sütőbe!:)))   
Előzmény: ZsuR (44955)
vatkamati Creative Commons License 2007.10.08 0 0 44956
Köszi Zsur!!!!
Előzmény: ZsuR (44950)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.08 0 0 44955
Kosoznom!!!

KRUMPLI-HUS RECEPTEK

1.Csirke combok krumplival, hagymaval

6-8 alsocomb
5-6 kozepes krumpli hamozva, negyre vagva
1 nagy hagyma vagy ketto kozepes cikkekre vagva
oliva olaj
so, bors

Az osszes hozzavalot egy tepsibe tenni - es 180C/400F-on sutni kb egy orat.
Idonkent megmozgatni, nem letakarni.




kisszszoros válasz | vissza a topikba 2007.10.08 12:15:08 ? (44954)
És mégegy :-) saját recept :-)

2. Marhalábszár-pincepörkölt bográcsban (6-8 személy)

hozzávalók:
2kg marhalábszár
1kg vöröshagyma
1db zöldpaprika (lehet er?s is aki úgy szereti)
1db paradicsom
2kg burgonya
1kk morzsolt tárkony (kk = kávés kanál)
1kk morzsolt majoránna
1kk ?rölt feketebors
1kk ?rölt kömény
1pek pirospaprika (pek = púpozott ev?kanál)
0,5L vörösbor (ha a szakács igényli, akkor több is lehet :-) )

El?készítés:
válasszunk a hentesnél inakkal jól átsz?tt lábszárat, ett?l lesz (jóíz? és szaftos). A lábszárat vágjuk közepes kockákra, vágjunk nagyon apróra két fej vöröshagymát (kb 20dkg), vágjuk szintén igen apróra a zöldpaprikát és a paradicsomot.
Majd egy jól záró edényben keverjük alposan össze az imént felaprított hozzávalókat a f?szerekkel (1 púpos ev?kanál só, 1kk tárkony, 1kk majoránna, 1kk bors, 1kk kömény keverékével). Tegyük félre h?t?be pácolódni 2 napra.

Fontos!!!! Kis t?z fölött dolgozunk folyamatosan, ezért a t?zrakáshoz semmiképp ne használjunk gyantás fát, mert az túl gyorsan ég, és így túl könnyen odaég a kaja, tehát feny?fa kizárva!!! Legjobb, ha kis tüzünket vékonyra vágott keményfával tartjuk életben. Akkor jó a t?z, ha a bogrács fülét a bogrács oldalánál anélkül tudjuk megfogni, hogy megégetné a kezünket a felszálló h?.

Pirítsuk aranybarnára az apróra vágott hagymát annyi zsiradékon, ami megakadályozza, hogy a friss hagyma összetapadjon (kb 5-8dkg zsír / olaj / vaj / margarin ki mit preferál).

Miután a hagyma aranybarna, tegyük hozzá a pirospaprikát és egy picit haggyuk pirulni a színe miatt, majd adjuk hozzá a pácolt húst f?szerekkel együtt. Kavargatva pirítsuk át a húst fehéredésig, de ne feledjük el hogy a kavargatás azért fontos, nehogy a pirospaprika megkeseredjen.

Ha a hús kifehéredett, decinként (nem kell kimérni :-) ) adagoljuk hozzá a bort, de minden adaggal süssük "zsírjára", ne aggódjunk, el?ször a hús levet fog ereszteni, és azt a levet is el kell f?zni miel?tt a második boradag bekerül a bográcsba.

Ha a bor elfogyott, használjunk vizet a további felöntésekhez, nehogy elsavanyodjon a pörkölt.

Minden felöntéskor kavarjuk át alaposan a pörköltet, és ellen?rizzük folyamatosan, nehogy letapadt anyag legyen a bogrács alján, mert az könnyen leéghet.

Ez a tortúra betesz a hagymának, és szafttá válik.

Mikor a hús puhulni kezd, akkor megpucoljuk a krumplit és felkockázzuk, vagy nagyobb hasábra vágjuk.

Amikor a hús már majdnem jó, beletesszük a krumplit, felöntjük annyi vízzel, ami majdnem ellepi a krumplit, utána sózunk (most el?ször a pácolás után) annyira, hogy a krumpli ne sótlanítsa el a pörköltet, majd addig f?zzük az egyre sürüsöd? anyagot óvatos kevergetés mellett, amíg a krumpli csücskei el nem kezdenek lekerekedni. Amikor a lekerekedést észleljük, és a szaft bes?rüsödött, elkészültünk, lehet tálalni!!!


3. egyik kedvencem:

10-15 dkg husos szalonnát apróra felkockázok, kisütöm a zsírját egy mély, nemtapadós bevonatú serpenyőben.
Erre rádobok kb 1 kg krumplit, hasábra vágva (8x8mm), és óvatosan kevergetve sütöm, és jó alaposan fűszerezem.
A fűszerek: frissen őrölt bors, só, kakukkfű, rozmaring, majoránna.

A kaja akkor kész, ha az óvatos keverés mellett elkezd töredezni a hasáb, ekkor ráreszelek 2-3 nagy gerezd fokhagymát, összeforgatom, és kb 3 percig fedő alatt sütöm. Ennyi idő alatt barnára sül az alja....
Előzmény: kisszszoros (44954)
kisszszoros Creative Commons License 2007.10.08 0 0 44954
És mégegy :-) saját recept :-)

Marhalábszár-pincepörkölt bográcsban (6-8 személy)

hozzávalók:
2kg marhalábszár
1kg vöröshagyma
1db zöldpaprika (lehet erõs is aki úgy szereti)
1db paradicsom
2kg burgonya
1kk morzsolt tárkony (kk = kávés kanál)
1kk morzsolt majoránna
1kk õrölt feketebors
1kk õrölt kömény
1pek pirospaprika (pek = púpozott evõkanál)
0,5L vörösbor (ha a szakács igényli, akkor több is lehet :-) )

Elõkészítés:
válasszunk a hentesnél inakkal jól átszõtt lábszárat, ettõl lesz (jóízû és szaftos). A lábszárat vágjuk közepes kockákra, vágjunk nagyon apróra két fej vöröshagymát (kb 20dkg), vágjuk szintén igen apróra a zöldpaprikát és a paradicsomot.
Majd egy jól záró edényben keverjük alposan össze az imént felaprított hozzávalókat a fûszerekkel (1 púpos evõkanál só, 1kk tárkony, 1kk majoránna, 1kk bors, 1kk kömény keverékével). Tegyük félre hûtõbe pácolódni 2 napra.

Fontos!!!! Kis tûz fölött dolgozunk folyamatosan, ezért a tûzrakáshoz semmiképp ne használjunk gyantás fát, mert az túl gyorsan ég, és így túl könnyen odaég a kaja, tehát fenyõfa kizárva!!! Legjobb, ha kis tüzünket vékonyra vágott keményfával tartjuk életben. Akkor jó a tûz, ha a bogrács fülét a bogrács oldalánál anélkül tudjuk megfogni, hogy megégetné a kezünket a felszálló hõ.

Pirítsuk aranybarnára az apróra vágott hagymát annyi zsiradékon, ami megakadályozza, hogy a friss hagyma összetapadjon (kb 5-8dkg zsír / olaj / vaj / margarin ki mit preferál).

Miután a hagyma aranybarna, tegyük hozzá a pirospaprikát és egy picit haggyuk pirulni a színe miatt, majd adjuk hozzá a pácolt húst fûszerekkel együtt. Kavargatva pirítsuk át a húst fehéredésig, de ne feledjük el hogy a kavargatás azért fontos, nehogy a pirospaprika megkeseredjen.

Ha a hús kifehéredett, decinként (nem kell kimérni :-) ) adagoljuk hozzá a bort, de minden adaggal süssük "zsírjára", ne aggódjunk, elõször a hús levet fog ereszteni, és azt a levet is el kell fõzni mielõtt a második boradag bekerül a bográcsba.

Ha a bor elfogyott, használjunk vizet a további felöntésekhez, nehogy elsavanyodjon a pörkölt.

Minden felöntéskor kavarjuk át alaposan a pörköltet, és ellenõrizzük folyamatosan, nehogy letapadt anyag legyen a bogrács alján, mert az könnyen leéghet.

Ez a tortúra betesz a hagymának, és szafttá válik.

Mikor a hús puhulni kezd, akkor megpucoljuk a krumplit és felkockázzuk, vagy nagyobb hasábra vágjuk.

Amikor a hús már majdnem jó, beletesszük a krumplit, felöntjük annyi vízzel, ami majdnem ellepi a krumplit, utána sózunk (most elõször a pácolás után) annyira, hogy a krumpli ne sótlanítsa el a pörköltet, majd addig fõzzük az egyre sürüsödõ anyagot óvatos kevergetés mellett, amíg a krumpli csücskei el nem kezdenek lekerekedni. Amikor a lekerekedést észleljük, és a szaft besûrüsödött, elkészültünk, lehet tálalni!!!
kisszszoros Creative Commons License 2007.10.08 0 0 44953
Na jó, az egyik kedvencem:

10-15 dkg husos szalonnát apróra felkockázok, kisütöm a zsírját egy mély, nemtapadós bevonatú serpenyőben.
Erre rádobok kb 1 kg krumplit, hasábra vágva (8x8mm), és óvatosan kevergetve sütöm, és jó alaposan fűszerezem.
A fűszerek: frissen őrölt bors, só, kakukkfű, rozmaring, majoránna.

A kaja akkor kész, ha az óvatos keverés mellett elkezd töredezni a hasáb, ekkor ráreszelek 2-3 nagy gerezd fokhagymát, összeforgatom, és kb 3 percig fedő alatt sütöm. Ennyi idő alatt barnára sül az alja....

Az összes reformkonyhás, mindenféle éhenkórász franciabelgaolaszspanyolsztárszakács bekaphattya :-)

Előzmény: ZsuR (44952)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.07 0 0 44952
Senki nem veszi fel a kesztyut??? Ki fogja megvedeni a hus-krumpli becsuletet???

Itt a kep a mairol - es a ferjem boldog ember! :))

Előzmény: ZsuR (44933)
Zitka Creative Commons License 2007.10.07 0 0 44951

Ma ezt csináltam ebédre:

A kertben begyűjtöttem pár ágacskát szinte minden fűszernövényről (rozmaring, zsálya, oregano, majoranna, bazsalikom, kakukkfű). Apróra vágtam a mezzalunaval, beletettem fél-egy dl olívaolajba, nyomtam bele még három gerezd fokhagymát, és egy kiskanál sót is.

Tegnap vettem egy szép darab sertés felsált, a felső részét kb. fél cm mélyen, jó sűrűn, ferdén rombuszosan beirdaltam. Ezekbe a hasadékokba szépen belekenegettem a zöld masszát, és sütőzacskóba tettem a húst. Dobtam melléje egy fej gerezdekre vágott vöröshagymát, és még néhány gerezd fokhagymát is.

Kb. másfél óra alatt finomra sült, az utolsó 10 percre kivettem a zacskóból, hogy picit megpiruljon. Nagyon finom lett. :-)

 

ZsuR Creative Commons License 2007.10.07 0 0 44950
A csesze meresnel nem a suly hanem a terfogat szamit. Itt: 2,5 dl.
Előzmény: vatkamati (44947)
vatkamati Creative Commons License 2007.10.07 0 0 44949

köszi gondoltam én is erre, csak féltem hogy ha az arányok jók is esetleg mégsem úgy sikerülne mit ahogy kéne

Mégegyszer köszi!

Előzmény: rollller (44948)
rollller Creative Commons License 2007.10.07 0 0 44948

fogj egy cseszet a konyhadban, es azzal merd, a lenyeg az egymashoz kepesti aranyok

 

amugy az usa cup 2,5, dl, a kanadai cup 2,4 dl

de ha grammokra vagysz ime:) http://allrecipes.com/HowTo/Cup-to-Gram-Conversions/Detail.aspx

Előzmény: vatkamati (44947)
vatkamati Creative Commons License 2007.10.07 0 0 44947
jaj Zsur a legfontosabbat nem is kérdeztem, na ez a csészés dolog a problémám, ha most hirtelen nem akarok elszaladni beszerezni egy ilyen mérőcskét, akkor tudnál segíteni hogy pontossan egy csésze nálatok mit is jelent mondjuk g vagy dkg-ban 
Előzmény: ZsuR (44946)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.06 0 0 44946
Ugyeskedj - en tobbszor csinaltam, a recept jo!!!
Előzmény: vatkamati (44945)
vatkamati Creative Commons License 2007.10.06 0 0 44945
OK. ha megsütöttem akkor majd megírom hogy sikerült!:)))
Előzmény: ZsuR (44943)
fintorgó Creative Commons License 2007.10.06 0 0 44944

Sok neve van, akár a lepcsáknak, lepcsánkának, cicere, tócsi, tócsni, görhöny, stb.

Tájegysége válogatja hol hogy hívják.

Sztrapacska, haluska, holuski, tótgaluska, krumpligaluska, biztos van még egy pár elnevezés, amit nem ismerek.

Egy a fontos, tudd, hogy mit emlegetnek és mit fogsz kapni a tányérodra! :)

Párolt édeskáposztával most kóstoltam először, finom volt. Mi sokszor esszük pirított hagymával is.
Előzmény: carbonara (44942)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.06 0 0 44943
:))

Ha nagyon ameriaki modon akarod talalni, akkor a meg meleg-langyos pie-ra rateszel egy gomboc vanilia fagyit :)).
Előzmény: vatkamati (44941)
carbonara Creative Commons License 2007.10.06 0 0 44942
Mikor/mitől haluska a sztrapacska vagy fordítva ?
Előzmény: fintorgó (44934)
vatkamati Creative Commons License 2007.10.06 0 0 44941

Nagyon aranyos vagy, köszönöm szépen!!!!!

Most épp pite lázban égek, és ki lenne a legeslegjobb egy igazi amerikai pite receptre ha nem te!!!:))))))

Előzmény: ZsuR (44940)
ZsuR Creative Commons License 2007.10.06 0 0 44940
Nagyon szivesen - ideje lenne nekem is visszamenni az albumba es a neveket is berini . . .

Az egy amerikai almas pite - mas a tesztaja mint az otthoninak, cukor nelkul keszul.
Az almaspiterol azt mondjak, az a legamerikaibb - mert nem ismerik a magyart :))!

A teszta:

2 csesze liszt
1/2 csesze zsir
2 1/2 evokanal vaj
1/2 kkanal so
1/2 csesze jeges viz

Ha van robotgeped, a legegyszerubb, beletenni mindent kiveve a vizet, osszemorzsolni, es a jeges vizet kanalankent hozzaadni.
Ha nincs - kezzel. Nem szabad nagyon finomra oszekeverni, maradjanak benne zsir/vaj darabok, attol lesz omlosabb/retegesebb a teszta.

A tesztabol lehet tobbet csinalni, es kinyujtva, osszehajtva melyhuteni.

A toltelek:
3 nagy alma (Granny Smith, zold heju, savanykas, retesalma)
1 narancs heja
1 csesze voros afonya
1/3 csesze mazsola
1/4 csesze vagott dio
1/4 csesze liszt
1/2 csesze barna cukor
1 kkanal fahej
1/4 csesze szerecsendio

A tetejere:
keves tejszin/tej keverek (half-and-half)
kristalycukor a tetejere

Melegitsd elo a sutot 400F/200C.
A hamozott,szeletelt, almat keverd ossze egy nagy talban a fuszerekkel.
Egy pie format belelj ki a teszta felevel.
Bele az osszekevert tolteleket, ra a tetejet.
Ha flancosat :)) akarsz, akkor racsos, vagy mas, ha nem csak egy sima kinyujtott lap mint az aljan. Ezzel is lehet jatszani, sutemeny szaggatoval kivagni mintat belole, (pl levelet) es visszaragasztani a kivagott fromat mashova :)).

Susd a pie-t 45-55 percig, amig az alja megsul, es az alma megpuhul.
Melegen talalhatod, szoba homersekleten.


Előzmény: vatkamati (44939)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!