Teljesen igazad van. 200 EFt-os villanykazánom van. A régi gázkazán helyére került, semmi plusz munkát nem igényelt. A hőszivattyú milliós beruházást igényelt volna, plusz falrombolást a házban, plusz helyet a kertben. Nem tudom, mikor térült volna meg a beruházás. Szerintem sohasem.
Hát értelmetlennek nem mondanám, de amíg van éves szaldó addig működhet a dolog.
Annyi hogy a megtérülés hosszabb, mivel 23Ft-os áramot vált ki a napelem, nem biztos hogy egyáltalán megtérül 10 év alatt. Ahhoz kb 250eFt/kWp árba bele kellene férnie, és akkor is még csak nullás a buli.
A kérdésem az volt, hogy hőszivattyúval mekkora villamos csatlakozás mellett biztosítható a ház fűtése még extrém hideg (pl. -18 fok) esetén is. Nagyon valószínű, hogy 3x32 Amperes betáplálás kell ehhez.
Köszönöm, aki táblázatos formában dokumentálta az általa mért pontos adatokat.
Hasznos volt, de ilyen hidegre nem tartalmaztak információt (mert ilyen hideg Budapesten nem is volt ).
Sorházas lakásom jobb- és baloldalán is hatalmas hőszivattyú forog. Télen még hidegebbet csinál, nyáron hozzám fújja ki a meleget. Kénytelen leszek én is majd hőszivattyút telepíteni. Ezzel csak tovább rontom a helyzetet. Jól látom a problémát?
Ha nem könnyűszerkezetes a ház akkor rengeteg energiát bepufferel, nem számít az sem ha pár óráig nem győzi a hőszivattyú, utána utoléri magát.
Ezért a napi átlaghőmérséklet inkább lényeges (ennek is többféle mérési módja van).
Én a percenkénti adatok átlagolásával mérem, és a 2019-2020 szezonban pl a legkisebb érték -3.48C volt!
Nyilván a hegyekben, széljárta helyen más a szitu, de az ország nagy részében nehéz mellélőni.
Megj:
Azért méricskéltem anno annyit mert teljesen rá voltam parázva a mindenhol olvasottak miatt hogy a hőszivattyúval mennyire nem lehet fűteni.
Aztán rájöttem hogy ez is olyan mint bármi más, amikor új, akkor ismeretlenül is fikázzák az emberek, akinek meg van az dícséri, de mégsem hiszünk neki.
Az én életemben volt pár ilyen:
- az automata mosógép tönkreteszi a ruhát (keverőtárcsás korszak)
- a szárítógép szintén
- a mosogatógép szintén
- az LPG-s autó felrobban, meg tönkremegy a motorja
- a hőszivattyú nem győzi hidegben (miközben a fél ország gagyi kínai klímával fűt)
- az elektromos autóval nem lehet A-B-be eljutni mert folyton lemerül
Ez amíg világ a világ így is lesz, az "újdonságoktól" félnek a népek.
Előrebocsátom, én még az a régi motoros vagyok aki másokkal meg szerette volna osztani a tapasztalatait, ezért jár 20+ éve a fórumokra. Mára sajnos a szókiforgatós játék a menő, ha ez a célod akkor szólj, és nem pazarlom az időmet a tények leírására.
Szóval onnan indult a diskurzus hogy a kolléga felvetette hogy már ilyen időben is gázzal kell rásegíteni a szomszédban a hőszivattyúra. Erre próbáltam reflektálni hogy még egy régi, gyagyi hőszivattyú (2006-os), nem túlméretezett rendszerben is képes volt kifűteni a sokéves legnagyobb hidegben a házamat.
Rosszul emlékeztem, 2008.márc.1. volt a leghidegebb nálunk, az előtte pár nap is masszív hideg volt.
Szegeden, igen, Budapesten és Debrecenen kívül vannak még helyek az országban, és az én városom még nagyon is melegnek számít.
Voltam már -25 fokban is bakonyban szilveszterezni, úgy 15 éve (ha kíváncsi vagy megkeresem azt is).
Ha van a témába vágó építő jellegű kérdésed szívesen válaszolok, de hogy az eredeti kérdésre visszatérjek:
Ha nincs elbaszva a hőszivattyú szerelés, méretezés, nem igaz hogy nem fűti ki gond nélkül a mi éghajlatunkon a házat.
A napi átlaghőmérsékletek meglepően magasak egy szezonban, ritkán meg komoly mínuszokba, ezért is szoktuk mondani hogy a -15-ös méretezéstől nem kell parázni.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (150 -éves múltú) adatsorai alapján 2020 januárjában Debrecen és Budapest városokban ezek voltak a hőmérsékleti értékek:
1. oszlop --> átlag
2. oszlop --> max
3. oszlop --> min
Ej, hát hol vannak azok a -18°C ok, tán csak nem elbocsátották a meteorológust, mint a statisztikus, mert nem volt elég pozitív a közlendő eredmény?
Én eddig azt tapasztaltam, hogy amikor napsütés volt, akkor rohamosan olvadt le a panelekről a hó. Felhős időben - az elmúlt napokban volt a termelés ~ 0.4 - 2.5 kWh / nap.
Úgy 5-6 cm volt megülepedve a hó. Ragyogó napsütés volt a hóesést követő két héten, de elég komoly hideg. 1 W-ot se adott le a napelem, amíg le nem csúszott a hó. :-( Dél-délnyugat 5 fok, dőlés 37,2 fok. Persze könnyen beszél az, aki még nem tapasztalta.
nem igazán értem miért releváns. Minél melegebb van annál kevesebbet vesz fel az on/off gép, 3 fázisról kevesebb mint 2kW-ot. A max felvétele 3.3kW ha jól emlékszem, szóval pár amper az egész, van külön H tarifám 3x20A-el.
"Mert amit te árammal tudsz pótolni, azt más csak gázzal tudja."
ennek a mondatnak sem értem az értelmét, mit szeretnél kifejezni.
"A -18 fok már kemény hideg, nem is tudom, mikor volt rá utoljára példa. Régebbi generációjú hőszivattyúk képesek voltak fűteni -18 fokban? "
-15 fokig szólt a diagramja (ott 5kW-ot tud), ezért is voltam kíváncsi. Loggerrel méricskéltem akkoriban, az egyik évben (2020 körül) volt januárban 3 nap nagyon hideg, az volt a nagy teszt. Azóta sem volt ilyen.
Akkor a nap 3/4-ében ment a gép folyamatosan, de bent 24 fok volt....
Hány amper a villamos energia csatlakozásod? Mert amit te árammal tudsz pótolni, azt más csak gázzal tudja. A -18 fok már kemény hideg, nem is tudom, mikor volt rá utoljára példa. Régebbi generációjú hőszivattyúk képesek voltak fűteni -18 fokban?
Egy valamekkora vastag hóréteg alatt még simán elkezd termelni a napelem ha nincs az a qrvaronda szürke felhő. Ebben az esetben meg mindenképp elkezd melegedni annyit előbb-utóbb elfogy az a hó.