Keresés

Részletes keresés

oscillator Creative Commons License 2007.03.25 0 0 9745
Üdv, Öreg Csóka!

Sajnos még nincs semmi kiemelkedően fontos alkotórészem a Dunához, eme rádióval kapcsolatban még csak utalásokat, hivatkozásokat olvastam késöbbi lapszámokban...
Nagyon megköszönöm ha CD-re mented, címet kűldök mailban.
Addig is minden jót,
Imre
Előzmény: Princ of Carpatia (9744)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.03.25 0 0 9744
Üdv Imre!

A DUNA-40 leírása a RT '85/8-ban kezdődött és a befejezése a '86/4-es számában van meg. Amennyiben érdekel, szívesen lemásolom Neked egy CD.-re, és ha kűldesz egy póstacímet, elkűldöm. (Szerencsére meg tudom tenni, Schlumberger topiktárs jóvoltából.) De ha csak néhány lap hiányzik a sorozat ezen részéből, és ha tudatod melyikek azok, akkor ha megvan nálam elkűldöm póstán a RT ezen példányait. (Ezt viszont Qqberci kőrtárs jóvoltából tudom megtenni.)
Ezek szerint Te is boldog tulajdonosa vagy egy exszovjet EMF szűrőcsaládnak? (3db szűrő+kristályok) Hol tudtál szerezni, mert volna itt más EMF szűrő után érdeklődő OM is!
Sajna a vizsgára való behívást még várom. A csekket már befizettem lassan már egy hónapja. Alapra hajtok, mert korom miatt nem szeretnék átesni a "novice" kategóriába. :-)
Ha megtörténik, természetesen bárkit informálok róla.

Öreg Csóka
Előzmény: oscillator (9743)
oscillator Creative Commons License 2007.03.25 0 0 9743
Sziasztok!
Szia PRINC of !
Tisztelettel érdeklődöm:a Duna 40-es tcvr-nek hol lehet fellelni a tervdokumentációit?
Sajnos elég hiányos az RT-lapok, évkönyvek sorozata nálam..
Vizsgáztál már? Ha lesz valamilyen tapasztalatod a vizsgával kapcsolatban, majd érdeklődnék...Alapot, vagy harec fokot céloztad?
Köszi, ha segítesz!
Imre
Előzmény: Princ of Carpatia (9739)
schlumberger Creative Commons License 2007.03.24 0 0 9742
Itt se nagy a hétvégi aktivitás, de azért hátha...
Siemens 7nf10 NTK avagy termisztor. Van-e valakinek róla valami papírja?
Ki tudom mérni, persze, de csak otthon, itt nincs semmi mérőműszer, én meg már most kíváncsi vagyok. Tudtok valamit róla?
Köszönettel sch.
schlumberger Creative Commons License 2007.03.23 0 0 9741
No, megkezdődött a hülye sorozat a tv-ben, hálistennek újra ideférek.
OK, sajnos az a bakelitlemez nyem tenyérnyi, sokkal nagyobb, de ez nem baj, gondolom. Enni nem kér, eláll ott a sarokban.

A beidézett linket ismerem, van ott még más érdekes is, biztosan végignézted.
Ezt is láttad?

http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Seibt-Drehko-Nachbau/Seibt-Drehko-Nachbau.htm

És ezen az oldalon van leírva valahol fejhallgató-erősítő GI30 csővel!!! Nem vicc!!!
Aki a 60-as években URH-zott, ismeri a GU29 és GI30 csövet.
No, vége a sorozatnak...
sch
Előzmény: Princ of Carpatia (9739)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2007.03.23 0 0 9740
Bocsánat, ügyelni szoktam a helyesírásomra. Tehát nem úgyanaz, hanem ugyanaz.
Előzmény: LUCzI FERencz (9733)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.03.23 0 0 9739
Szia Tibor!

Javúlgass, javúlgass, javúlgass.....!

Tex.bak.: Volt annyim a beszerzettből, hogy a két gép váza kijön belőle. De ha említetted, és az anyag van 10 mm vastag, kérnék belőle vagy egy tenyérnyi darabot. Emlegettem már, hogy leendő alap rig-ként a DUNA-40-et építem meg. Ebbe "barkácsolva" van egy 2x40 pF-es forgó. Én viszont csinálnák egyet, természetesen kicsit "stabilabb" kivitelben, azaz csapágyazva. A forgókondenzátor elő, és hátlapja lenne a vastag bakelit, ami a pici golyóscsapágyakat befogja, és ami körűl a rotor tengelye nagy pontossággal fut. Ja! Itt a link a forgó készítéséről:

http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Drehko-Selbstbau/Drehko.htm

Én még kicsinyt "megspékelem" egy kb 1:10-es fogaskerék áttétellel is az elején. (A leírás alapján "profi" forgó készíthető)

Hát a kondik..... Nem ártana ha lenne nékem "etalon" kondi sorom. (Styro, 1,10,100....felépítésben. ) Bár kaptam nagy örömömre jónéhány nagyon pontos (tizedre) bemért styro kondenzátort, amivel hitelesíteni tudom "hidas" R-C mérőmet. (Amíg nem lészen kész a PIC-es "L-C meter"-em. Igaz, abba is kell majd két nagyon pontos -1%-os- styro 1nF-os kondenzátor. :-)

Üdv: Öreg Csóka

Hát nem gyönyörűség!
Előzmény: schlumberger (9737)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.03.23 0 0 9738
Üdv Lucifer!

Huhhhh....! NAGYON vevő volnák a "kő"-re! Bótoljuk el magánban, hacsak nem féltett alkatrészed.
Plíííííz!

Öreg Csóka
Előzmény: LUCzI FERencz (9736)
schlumberger Creative Commons License 2007.03.23 0 0 9737
Kristály-ügyben van egy erdélyi forrás, olcsón. Persze, az otthoni gépemen van, én meg most Tatabányán egész hétvégén... Ha hazamegyek, ígérem, előkeresem, és beírom ide. Remélem, még élő a dolog, mert már vagy két éve tettem félre az elektro-levlistáról azt a levelet.

GYuri, ha bakelit hiányzik még, jelentkezem! Jó vastag, legalább centis.
Csak az a baj, otthon hagytam a telefon-töltőmet, és a kimerülés határán van a bunkofonom, de majd hétfőn megbeszéljük. Remélem, túlélem a hétvégét, a gyógyszareimet is otthon felejtettem. Nem az én napom ez a mai, szerencsére nem én vezettem, sofőröm volt.

A "kavicsbányából" nekem is kéne 2,000 MHz-es kvarc, meg még néhány, amit most fejből nem tudok. Meg még néhány egyéb alkatrészt is kinéztem onnan, 0,1%-os ellenállások pl.

Ha valakinek szüksége van még precíziós kondenzátorra (illetve pontosan megmért kondenzátorra), kb. a jövő héten hozzáférek megint egy 0,1%-os kapacmérő célműszerhez, meg tudok mérni kondikat pontosan. A műszernek olyan a befogója, hogy "gyorstüzelő" üzemmódra is alkalmas, azaz sorozatmérésre, válogatásra is jó, azaz egy marék kondiból gyorsan ki lehet válogatni azt, ami kell.
No, ennyi, az unokám elkerget a géptől
sch.
Előzmény: Princ of Carpatia (9734)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2007.03.23 0 0 9736
Na, megnéztem: 44,266 nincs, de van 14,75555 ami 9-szerezés után (3x3) adja azt a frekit.
Előzmény: LUCzI FERencz (9735)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2007.03.23 0 0 9735
Miért nem mondtad?
Van ilyen kristályom!

De jobbat mondok! Lehet, hogy van 44.266 MHz-esem is, amiből annak a szintézernek a keverőfrekijét jóval könnyebb előállítani, mert 3. felhangon könnyebben és nagyobb amplitudóval rezeg be, mint 5.-en.

Előzmény: Princ of Carpatia (9734)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.03.23 0 0 9734
Szia Pista!

Egy cipőben járunk? :-) Épp most készítek -(az alább írt menetfúrások épp ezen a projekten készűlnek)- egy méhselyt-tekercselő gépecskét. A recipét Tibortól (Schlumbergertől) kaptam hozzá. Nem túl bonyolult, de a pontosága véget kicsit munkaigényes. A GDO-mhoz mégis csak csinálni kellene a KHz-s tartományra a tekercseket, nem kitermelni öreg vevőkből! :-) Csak igérni tudom, ha nem akad amatőrtárs aki addig elkészíti neked. Van még némi anyaghiányom, és aztán esztergálás míg meglesz. Addig apránként a "kézimunka".
Milyen frekire keresed a kvarcot? Lehet, hogy lődörög valakinél a fiókban. Lucifer válaszában olvashatod hová kerűlt M.O legnagyobb "kavicsbányája". Valahol Budakeszin vagyon az a cég, bár megtalálható, engem válaszra sem méltattak. (Mivel én is keresek egy 26.56 MHz-s kristályt. ( a'la szintézer '6PC -Gyuri- forrásából. Gyurikám! Sajna a CB-boltban nem tudtak segíteni! )
Van egy lehetőség, itt a linkje:

http://www.krystaly.cz/

Innen lehetne rendelni is, de mint látod ez a Cseheknél van. (Lehet, hogy egyébbként itt gyártatnák le a hazai rendelésed is. :-) )

Öreg Csóka
Előzmény: HG8LSR (9732)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2007.03.23 0 0 9733
Electrade kvarckészletét átvette egy cég: Ar-El KFT. Keresd őket, lehet, hogy az egyedi gyártáshoz a kapcsolatot is átvették.

www.electrade.hu

Arra legyél felkészülve, hogy ha az egyedi gyártatásnak úgyanaz az útja, mint az electrade idejében, akkor 3-4 hónap és ugyanennyi ezer Ft körül lesz egy kristály.
Ha van nekik készleten, az más.
Előzmény: HG8LSR (9732)
HG8LSR Creative Commons License 2007.03.23 0 0 9732
Sziasztok Topiclakók!

Méhsejtekercsre lenne szükségem, van-e valaki, aki meg tudná csinálni??
Tudtok-e arról, hogy holl lehet kvarckristályt csináltatni, venni?
Minden jót nektek!
Pista
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.03.23 0 0 9731
Szia Drusza!
Hát alig lehet írni is! Szemét, tetű lassú a netem! (Mikrohullám, ráadásul esőben. :-( )
Inkább műhelyemben menetet fúrkálok textilbakelit lapok élébe. (24 db, M3x25) Aztán jön 16 db átmérő 4-es furat.... :-)....
Öreg Csóka
Előzmény: ha6pc (9728)
Qqberci Creative Commons License 2007.03.23 0 0 9730
No, majd én...
Előzmény: schlumberger (9729)
schlumberger Creative Commons License 2007.03.23 0 0 9729
nem ír senki :-)
Előzmény: ha6pc (9728)
ha6pc Creative Commons License 2007.03.23 0 0 9728
Nem ír senki,vagy nem lehet?
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.03.21 0 0 9727
Üdv Tibor!

...Három villamos impulzusokkal működő, léptetőrelés. A telefonosoktól kaptam, lehet, hogy 48 V-os. Finom kis darabok amúgy....

Húúúú....! Akkor bejön, hogy egy hencsergő akus csavarhúzó motorját (24V-os) muszály leszek meghajtásként használni, és a számlálónak akujáról egy feszültség-kétszerezővel fogom megoldani az impulzus adását! :-)))!

Öreg Csóka
Előzmény: schlumberger (9725)
Qqberci Creative Commons License 2007.03.21 0 0 9726
Kösz, de nem én építek, hanem gtk_new kolléga.
Előzmény: LUCzI FERencz (9724)
schlumberger Creative Commons License 2007.03.20 0 0 9725
Megkezdtem a kereszttekercselő anyagának összeállítását. Szinte majdnem minden alkatrész anyaga meglesz, és állok is neki. (Tex.bakelit alkatrészek mind leszabva, az esztergálandók agyaga cirka 70%-ban megvan.)

Megvannak a számlálók. Két abszolút mechanikus, villanyórás, ami olyan szelepgumi-szerű műanyag csődarabbal hajtható, jobbraforgó. Három villamos impulzusokkal működő, léptetőrelés. A telefonosoktól kaptam, lehet, hogy 48 V-os. Finom kis darabok amúgy.
Előzmény: Princ of Carpatia (9723)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2007.03.20 0 0 9724
8 álló nixie-csővel én elkezdtem csinálgatni a rfrekimérőt ezelőtt egy pár évvel. A 7490/7475/74141/nixie panelnak még a fóliája is megvan valahol, ha esetleg kell.
Előzmény: Qqberci (9722)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2007.03.20 0 0 9723
Üdv Barátim!

No, végre megen megy a net. (Megint az a fránya szél! Elforgatta az antennát a szervergépnél. Hogy a rosebbe nem lehet azt tisztességesen megfogatni!)
Akkor sorjában:

Kedves Gyuri! A kódkapcsoló nekem kéne, és mindegy lenne a használhatóság szempontjából, természetesen jó a premkereles is. (Olyan amilyen azon az aranyos kis készüléken van, és amit nekem ajándékoztál. Lassan, ha az antennát is megépítem megkezdem élesztését. "Hidegen" már megmértem egy provizor műteherre akasztva, és "szupi"! Nem ártott meg a padlás-levegő nékije!) Szintézerhez volna szükségem a későbbiek folyamán, és alkalomadtán is jól jön.

Lukács! Köszi az ajánlatod, még ma este megy egy mail.

LUCIFER! Igéretemet tartva, tegnap póstáztam a "kályhát". Remélem, ha elöbb nem, holnapra odaér.

Tibor! Megkezdtem a kereszttekercselő anyagának összeállítását. Szinte majdnem minden alkatrész anyaga meglesz, és állok is neki. (Tex.bakelit alkatrészek mind leszabva, az esztergálandók agyaga cirka 70%-ban megvan.)

Öreg Csóka

Qqberci Creative Commons License 2007.03.20 0 0 9722
Köszi, de itten most egy "tanulmányi modell" megépítése a tét :-)

Én is csak azért spejzoltam be (jó sok) nixie-t meg 141-est, mert van egy régi EMG frekimérõm, és nem árt, ha van tartalék hozzá :-)
Előzmény: LUCzI FERencz (9719)
hegymenet Creative Commons License 2007.03.20 0 0 9721

Szia Szabolcs!

Érdeklődöm, hogy a rossz neted ellenére is, megkaptad-e a leveleimet, amit az általad küldött óra rajzról küldtem?

Üdv, hegymenet.

ha6pc Creative Commons License 2007.03.20 0 0 9720
Hm,nos valóban "rossz helyre" válaszoltam; majd eljut az info így is : )
Előzmény: LUCzI FERencz (9718)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2007.03.20 0 0 9719
Ha kell, nekem van 74142-m, ez számlálóval és Latchel egybeépített nixie-meghajtó.
Előzmény: Qqberci (9717)
LUCzI FERencz Creative Commons License 2007.03.20 0 0 9718
Nem nekem kell.
Előzmény: ha6pc (9713)
Qqberci Creative Commons License 2007.03.20 0 0 9717
Naszóval:

A Népliget a jobb, mert az közel is van hozzánk meg oda biztosan oda tudok érni akkorra. Mikor megy a busz? Biztos, ami biztos, majd megadom a
telefonszámomat ha megy a neted.

Becsomagolok egy pár 74141-et, az aránylag könnyen "fogy", mert nagy
feszültségen dolgozik és elég egy rosszul sikerült mérés, és már nincs is :-)))
Előzmény: gtk_new (9716)
gtk_new Creative Commons License 2007.03.20 0 0 9716
Szia!

Jo hogy beneztem ide!
Koszonom hogy irtal ide!
Az a helyzet hogy nem megy a netem (csak neha es gyengen) es mar tele a fiok,most prbalok helyet csinalni.

Udvozlettel,
Szabi.
Előzmény: Qqberci (9714)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!