Keresés

Részletes keresés

KawaBazsy Creative Commons License 2018.06.01 0 0 99415

 Jut eszembe, Sas, te mindig drágálod az ottani ingatlanokat.. Spanyolországot, azon belül a Costa Blancát javaslom. A partnerem ott lakik, a felesége irodavezető az egyik ingatlanirodában, s egész jó áron vannak a lakások, pár száz méterre a tengerparttól. Bútorok inclusive, belső medence, stb.. :-) Itt a honlapunk:

http://costablancaingatlan.hu/

Előzmény: AndLivedHappilyEverAfter (99413)
netszkvid Creative Commons License 2018.06.01 0 0 99414

Az utobbi 3-4 evben leirtak kb 4 fele ujabb programozott sejthalalt. Nekem ez ugy tunik, hogy ezek "back up" opciok, , leblokkolhatod az egyiket akkor eletbe lep a masik. Tenyleg korlatozott a szervesanyag a Foldon, ha nem halnak ki az elolenyek, nem tud uj elet letrejonni (foleg a nitrogen ilyen hiany, hiaba van sok a levegoben, csak nehany baci tudja azt megkotni).

Probalj elszakadni az antropomorf latoszogtol: az evolucio hajtoereje nem az, hogy az egyen minel tovabb eljen (bar az egyen celja ez), hanem hogy az egesz rendszer eletben maradjon- ehhez viszont reciklizalni kell. No jo, ebbe belefer, hogy az emberek nem 50 hanem 95 eves korig elnek (de nezd meg,ami most a nyugati vilagban megy, az joreszt ennek a kovetkezmeny- nem apro valtozasok ezek!)

Előzmény: AndLivedHappilyEverAfter (99413)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2018.06.01 0 0 99413

Oke, evolucio szempontjabol ez magyarazza. De biologiailag... egyes elmeletek szerint programozott a sejthalal es at lehetne programozni ugy hogy orokke eljen a szerverzet (de legalabb is par ezer evig).

Előzmény: netszkvid (99412)
netszkvid Creative Commons License 2018.06.01 0 0 99412

A 8. pont ennel egyszerubb: ahhoz hogy fejlodes legyen (evolucio), es uj dolgok jojjenek letre, a regieknek ki kell hullani. Newtonnal van a pont: a jegenyek nem nonek az egig, az energia megmarad, csak atalakul, es ebben a dinamikaban a halalnak nagyon fontos szerepe van. (A mutaciok, stb ennek csak eszkoze es inkabb csak veletlenszeru kovetkezmenye egy allandoan valtozo biomasszanak))

Előzmény: cseik (99402)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2018.06.01 0 0 99411

Halistennek vége! Éhes lett a jónép :-)

Előzmény: AndLivedHappilyEverAfter (99409)
seci Creative Commons License 2018.06.01 0 0 99410
Előzmény: AndLivedHappilyEverAfter (99408)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2018.06.01 0 0 99409

Istenem, ez a meeting a legunalmasabb eddig iden. Ket nagykutya vitazik egy tok ertelmetlen kerdesen, mindenki mas ul es hummog (szerintem mar senki nem koveti mostanra). Meg jo hogy nalam van a lapotopom :-) Az a szep a dolgoban, hogy szerintem a tucat resztvevobol legalabb hetet nyolcat abszolut nem is erint a kerdes :-)

"Only three things are sure in life. Death, taxes and more meetings." :-)

Előzmény: AndLivedHappilyEverAfter (99404)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2018.06.01 0 0 99408

Meg ez: https://www.smithsonianmag.com/science/what-universe-real-physics-has-some-mind-bending-answers-180952699/

What Is the Universe? Real Physics Has Some Mind-Bending Answers
The universe is a hologram

The universe is a computer simulation

The universe is a black hole

The universe is a bubble in an ocean of universes
Utolso tetszik a legjobban :-) Miert lenne csak egy vilagegyetem, miert ne lehetne sok szazmilliard?

Előzmény: AndLivedHappilyEverAfter (99407)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2018.06.01 0 0 99407

By the way, ez jo kis olvasmany: https://motherboard.vice.com/en_us/article/53d4qa/new-theory-of-gravity-doesnt-need-dark-matter

New Theory of Gravity Doesn’t Need Dark Matter

Előzmény: AndLivedHappilyEverAfter (99404)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2018.06.01 0 0 99406

Persze, igen, de:

- "An axiom or postulate is a statement that is taken to be true, to serve as a premise or starting point for further reasoning and arguments" - magyaran elfogadjuk hogy igy van/igaz, mert "egyertelmu" (nekunk)

- Szamolni meg csak az ember szamol. Mas nem. Ettol fuggetlenul matematikaval tok jol le lehet irni dolgokat, de az nem jelenti azt, hogy a dolgok a matematika miatt vannak ugy ahogy. (Persze hacsak nem valami ertelmes eloleny ("Isten"?) tervezte a vilagegyetem(ek)et matematikat (es szamokat) hasznalva.)

Előzmény: seci (99405)
seci Creative Commons License 2018.06.01 0 0 99405

A matematika axiomatikus alapokra epul es abban teljes egeszet alkot. Ergo a 3-at "meg lehet fogni" az adott axiomatikus keretrendszerben.

 

Maskepp fogalmazva: a matematikanak nincs koze a valosaghoz :) az mero szerencse (meg persze praktikum) ha egy matematikai rendszert lehet a mindennapi eletben alkalmazni, de ettol fuggetlenul o jol erzi magat egyedul is. Es sokszor beigazolodott mar a tortenelem folyaman, hogy egy matematikai rendszer sok evtizedig/evszazadig csak magaban elt, majd valaki rajott, hogy "O, hat ez pont az X jelenseg modelje".

 

-seci

Előzmény: AndLivedHappilyEverAfter (99404)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2018.06.01 0 0 99404

Jó válaszok. Mindenesetre Te is odatetted párszor hogy "jelen megegyezés szerint" :-) Van még mit kutatni.

Szeretem az elvontabb fejtegetéseket is, például:

1) Ahogy látjuk a világot az teljesen szubjektiv. Peldaul az elektromagneses sugarzastartomanyanak csak egy nagyon paranyi tartomanya a lathato feny. Ultraibolyaban, infavorosben, rontgenben stb elegge maskepp neznek ki a dolgok. Nem is beszelve a szinekrol, amit csak a mi agyunk kreal, egyebkent csak annyi hogy milyen tartomanyu fenyt ver vissza (es milyen aranyban) es nyel el (es milyen aranyban) az illeto test. Plusz a latas is egy erdekes dolog, legalabb akkora reszben agyi "varazslat" mint a latoidegek altal tovabbitott info. Pl egy latasat babakent elveszito es csak tobb evtizeddel kesobb (mutettel) visszanyero ember hetekig nem tudott mit kezdeni a latott infromacioval, nem tudta ertelmezni, es meg tizenot evvel kesobb is gondjai vannak vele.

2) Nincs olyan objektiven hogy "hasznos/karos", "szep/csunya", "jo/rossz" stb., ezek mind emberi talalmanyok es szubjektiv cimkek. Es gyakorlatilag folyamatosan, mindent cimkezunk, igy aztan semmit sem latunk/fogunk fel a maga objektiv valosagaban.

3) Valojaban nem letezik ido (terido talan igen :-)). Mindig minden a jelenben tortenik, sosem a multban vagy a jovoben. A mult csak emlekeim osszege a jovo meg elvarasaink osszege. A jelen pillanat idon kivuli, mivel nincs idobeli kiterjedese. Idoutazas sem letezhet, mert mult es jovo nem letezik, csak elme-krealmanyok. Allatok/novenyek nem is gondolkoznak multban, csak mi emberek.

4) Valojaban a szamok sem leteznek (evidens, hogy nem tudsz megfogni egy kettot vagy harmat, sehol nincs egy ketto vagy harom (Asimov is boncolgatta mar, mikor utasitja a fohos a robotot "hogy fogj meg egy almat", robot megfogja, "oke, most fogj meg egy egyet", robot tanacstalanul all), plusz bizonyos szamokat mondjuk a gyok kettot vagy pi-t a szamegyenesre sem tudod feltenni mert barmennyire nagyitod a szamegyenest, sosem eleg pontos a vegtelen tizedes tortek elhelyezesere). Egy allat vagy noveny nem szamol, egy atom se szamolja hogy hany elektronja van, se egy bolygo hogy hanyadik a napjatol stb. 

Gyakorlatilag ahogy latjuk a vilagot az 99.9%-ban szubjektiv, szurokon, torzitasokon, cimkezeseken, agyi feldolgozason stb keresztulesett informacio.

Na ennyi agyalás elég mára :-) Megyek meetingelni hogy hogyan epitsunk sz-bol várat :-)

Előzmény: cseik (99402)
KawaBazsy Creative Commons License 2018.06.01 0 0 99403

Miért nem kvantálható az anyag, ezt nem értem..?

Előzmény: cseik (99402)
cseik Creative Commons License 2018.06.01 0 0 99402

1. az elektron az egyik, legkisebb vitát kiváltó, részecske. minden elemi részecskének van anyagi és hullámszerű tulajdonsága, ez semmi értelmezési problémát nem jelent. egyszerű megfogalmazásban anyagi tulajdonság ami nem kvantálható, hullámszerű ami kvantálható értékkel írható le. (kvantálás: egységre bontható érték. kb. mint ahogy a digitális érték szemben a líneáris értékkel) pl. az elektron nyugalmi tömege nem kvantálható vagyis anyagi jellemző, a töltése kvantálható tehát hullámszerű jellemző.

szerintem te a fotonnal kevered, mert jó hosszú ideig egyet értett a tudomány, hogy vannak anyagi részek és vannak hullámok, ami előszőr a fénynél látszott megdőlni, mert a foton a legkarakteresebb kettős elem. ennek vizygálata hozta a kvantumfizikát, ami szétválasztja a két tulajdonságot és bebizonyította, hogy minden részecskének van mindkettő.

2. jelen megegyezéses elmélet szerint töltés, ami vonza saját magát.

3. jelen megegyezéses elmélet szerint igen, létezik. anyagnak tekintjük azt a tércsomósodást, ami ugyan ilyan tércsomósodással anyagi (nem kvantálható értékkel leírható) kölcsönhatásra is képes. e szerint anyag pl. az elektron önmagában, az atom vagy a molekula. az, hogy egy anyag 99,99%-a 'üres' tér, az csak érzékcsalódás, ugyanis ott is van valamilyan erőtér, ami összetartja az elemi részecskéket.

4. a világot - általunk érzékelhető módon befolyásoló - anyag és energia 90%-át, legalább modellezve ismerjük. modellezésen értendő, hogy a többi anyagra/energiára gyakorolt hatása ismert és a hatás legalább a folyamat iránya szerint leírtható, ha a pontos fizikai értékek nem is ismertek/bizonyítottak.

5. valószínüleg létezik.

6. a nagy számok törvénye szerint igen. valószínűség elmélet szerint, az általunk ismert univerzumban tucatszám kell lennie értelmes életnek.

7. jó kérés

8. az evolúció hozta így, mert minden osztódásnál képződhet hiba az új sejtben, ami maradandó változásként él tovább, így egy idő után lesznek nem életképes illetve a szervezetre ártalmas sejtek is, ami az egyed pusztulását illetve a faj kihalását is okozhatja. feltehetően voltak 'örökéletű' állati sejtek, de ezek az organizmusok a fenti alapján kipusztulhattak. növényi ma is vannak hosszú életűek, de a növénynél nem akkora katasztrófa egy rész elvesztése, állatnál azért komolyabb gond.

9. kinek mi. kérdés, hogy mi a cél: a hosszú élet, az egyészség vagy a jó közérzet. mindegyik mást kíván.

10. közgazdaságilag a kommunizmus például, de alkottak hasonló elven más elméleti gazdaságokat is. társadalmilag nem létezik, mert az emberi természet másként működik.

 

 

Előzmény: AndLivedHappilyEverAfter (99393)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2018.06.01 0 0 99401

Es addig meg sok viz lefolyik a Temzen. By the way, tegnapi hir:

https://www.independent.co.uk/voices/eu-brexit-uk-labour-laws-migrant-workers-a8375836.html

The EU has just passed a law that could end the problems with free movement which led to Brexit in the first place

Corporations will no longer be able to undercut local workers by exploiting migrants. Looking beyond Brexit, this law will make a big difference regardless of the option chosen for our future relationship with the EU

The new rules voted this week in Strasbourg will prevent the exploitation of workers, bringing about equality between posted workers and their local co-workers. Now employers will be obliged to offer equal pay from the start of the posting, as well as the same allowances and reimbursement for travel and accommodation costs.

Előzmény: AndLivedHappilyEverAfter (99400)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2018.06.01 0 0 99400

Az a szep, hogy ha jol ertem akkor a mostani tervek szerint (persze az EU velemenyet nem kertek ki errol, ezt csak akarjak, de hogy EU rabolint-e az mas kerdes) 2023-ig maradnank a Single Market-ben. Akkor pedig johet szabadon a munkaero is. Hardcore Brexit-partiak most biztos morognak :-)

Előzmény: Bmrenault (99399)
Bmrenault Creative Commons License 2018.06.01 0 0 99399

a végén 60 év lesz vagy mi?

Előzmény: AndLivedHappilyEverAfter (99398)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2018.06.01 0 0 99398
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2018.06.01 0 0 99397

LOL :-)

Előzmény: Bmrenault (99396)
Bmrenault Creative Commons License 2018.06.01 0 0 99396

1: Új Marvel gonosztevő

2: Lehetőség a madaraknak hogy lesz*rjanak

3: persze csekkek formájába meg számlák formájába.

4: Van valami galaxis nav aki felé elkel számolni?

5: Déjá vú

6: Élünk egyáltalán?

7: 43

8. Hogy a muszlinok is ehesenek rendesen :D

8/A Azért mert valakinek nagyon morbid humora van

9: Energiadús ami mozog azt meg kell enni.

10: Eddig se találták fel ezt. /Minden szentnek maga felé hajlik a keze/ Amig nem lépünk túl a énről a mi re nem fog az emberiség úgy "viselkedni" ahogy kellene.

Előzmény: AndLivedHappilyEverAfter (99393)
Bmrenault Creative Commons License 2018.06.01 0 0 99395

Nem kapott elég munkát.

 

Előzmény: KawaBazsy (99394)
KawaBazsy Creative Commons License 2018.06.01 0 0 99394

Lenne gyereked, nem lenne időd/kedved ennyit filozófálni.. :-)

Előzmény: AndLivedHappilyEverAfter (99393)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2018.06.01 0 0 99393

Nekem az a kedvencem, hogy olyan alapveto dolgokrol megy a vita, hogy

1) Mi az elektron? (Merthogy egyszerre reszecske es hullam stb.)

2) Mi a gravitacio? (Nagyo tomegu testek altal okozott terido gorbuletbe gyorsulva eses, valamilyen ero, valamilyen meg fel nem fedezett reszecske altal okozott/tovabbitott dolog, stb.)

3) Egyaltalan letezik-e az anyag es nem csak az energia altal okozott "kiserojelenseg" (i.e. hatalmas barmilyen anyagot felepeti atomok kozotti tavolsag, hatlmas az a atomon beluli tavolsag, a proton/neutron/elektron se egy "szilard, tomor" dolog, vagy par tucat kvark, lepton stb ami felepiti es ezek kozotti tavolsag is hatalmas), szoval mar tudjuk hogy az anyag majdnem teljesen illuzio, mert egy tomor vasdarab is 99.999999999%-ban "ures semmi", es a maradek toredek szazalek "anyag"-ban se vagyunk biztosak

4) A vilagagyetemet felepito anyag (ha letezik anyag) es energia 90+ szazelekaval nem tudunk elszamolni, nem tudjuk mi az, hol van, miert nem latjuk, miert nem merheto

5) Az se biztos hogy egyaltalan letezik vilagagyetem, lehet hogy minden amit latunk es erzekelunk egy illuzi, hologram, egyfajta Matrix-ban elunk

6) Letrejohetett-e elet intelligens tervezes/kulso beavatkozas nelkul csak ugy veletlenszeruen

7) Mi az elet erteleme? (Van-e neki?)

8) Miert van halal? (miert nem ujulnak meg a sejtek barmennyi ideig)

9) Most akkor milyen a helyes taplalkozas?

10) Mi lenne a helyes/idealis gazdasagi berendezkedes, ahol nincsenek valsagok, nincsen ekkora hatalmas kulonbseg szegeny es gazdag kozott, ami nem rabolja/hasznalja ki a termeszetet stb.

...

Előzmény: cam aro (99391)
Némedi László __ Creative Commons License 2018.05.31 0 0 99392

fényseb környékéről nincs infónk, még nem jártunk ott. :)

Előzmény: cam aro (99391)
cam aro Creative Commons License 2018.05.31 0 0 99391

a fotonokat mi hajtja ? 

..ha nincs tomeguk, miert hat rajuk a gravitacio ? 

 

...sztem valami buzlik Einstein korul.  

..vagy csak sikhulye vagyok hozza.. :) 

Előzmény: Némedi László __ (99390)
Némedi László __ Creative Commons License 2018.05.31 0 0 99390

itt már a fénysebesség korlátait kezdjük feszegetni, ilyenkor nem simán adódik össze a sebesség, tehát pl nem igaz, hogy egy fénysebességgel repülő testet még tovább gyorsítod, tehát Einstein óta a max a fénysebesség (persze ehhez végtelen energia kell, tehát lehetetlen földi eszközökkel). Már a fénysebesség pár százaléka elég nagy energia befektetést igényel...

 

tehát a max

299 792 458 m/s

Előzmény: AndLivedHappilyEverAfter (99362)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2018.05.31 0 0 99389

Persze, ez alapproblema, de ezzel nem szoktak foglalkozni :-) 

Előzmény: Némedi László __ (99388)
Némedi László __ Creative Commons License 2018.05.31 0 0 99388

isszautazok 320-340 millio evvel ezelottre az idoben egy szal rovidnadragban es poloban

 

Itt inkább kérdés, hogy megtalálod-e a Földet egyáltalán (az űrben lebegve levegő nélkül)...

(mert miért lennél pont ugyanott ahol a Föld, és egyébként is mi az "ugyanott"...)

Előzmény: AndLivedHappilyEverAfter (99364)
AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2018.05.31 0 0 99387

Na: https://www.msn.com/en-gb/money/news/the-eu-has-just-passed-a-law-that-could-end-the-problems-with-free-movement-which-led-to-brexit-in-the-first-place/ar-AAy1y5S?ocid=spartandhp

The EU has just passed a law that could end the problems with free movement which led to Brexit in the first place

The new rules voted this week in Strasbourg will prevent the exploitation of workers, bringing about equality between posted workers and their local co-workers. Now employers will be obliged to offer equal pay from the start of the posting, as well as the same allowances and reimbursement for travel and accommodation costs.

AndLivedHappilyEverAfter Creative Commons License 2018.05.31 0 0 99386

bocs, lemaradt, hogy az utolso az fantasy :-)

Előzmény: AndLivedHappilyEverAfter (99385)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!